Test Alcatel OT 311

Recenzje
Opinie: 175
Opinie: 175

Alcatel One Touch 311 właśnie wchodzi na Polski rynek. Pojawił się już w promocjach dwóch operatorów. Jest to tania słuchawka, dla tych wszystkich, którym telefon ma służyć przede wszystkim jako narzędzie skutecznej komunikacji. Sukcesy poprzednich modeli tego producenta pokazały, że jest on ważnym graczem na polskim rynku telefonów komórkowych. Szczególnie spektakularny jest sukces modelu 511, który uchodzi za świetny telefon za bardzo przystępną cenę. One Touch 311 jest bardzo zbliżony do modelu 511 i przejął z jego konstrukcji wiele udanych rozwiązań. 

  


Wygląd
Telefon prezentuje się dość dobrze. Jest mały, choć sprawia wrażenie stosunkowo grubego (wymiary 103 x 44 x 24, waga 99 g). Po zdjęciu tylnej klapki rzuca się w oczy dużo wolnej przestrzeni. Nie sposób oprzeć się wrażeniu, że konstruktorzy, przy odrobinie wysiłku, mogliby dokonać znacznie większej jego miniaturyzacji. Wielkość telefonu jest determinowana przez duże rozmiary baterii. Gdyby zamienić ją na cieńszą pozwoliłoby to na znaczne zmniejszenie gabarytów słuchawki. Projektanci wzięli pod uwagę przede wszystkim kryterium ekonomiczne i wybrali rozwiązanie o najlepszym stosunku nakładów do osiągniętych korzyści, co wpłynęło na obniżenie ceny telefonu.

  

      

 
Podstawowym kolorem obudowy Alcatela jest srebrny. W tym kolorze zostały wykonane przednia płyta obudowy oraz tył telefonu. Z przodu telefonu montuje się wymienne panele, które dostępne są w wielu kolorach. Standardowo, wraz z telefonem, dostarczany jest elegancki panel granatowy, oraz panel w kolorze morskiego błękitu. Wymiana paneli jest prosta i nie wymaga żadnych narzędzi.
Równie łatwe miało być otwieranie tylnego panelu obudowy telefonu, lecz w rzeczywistości bywa to trudniejsze niż się wydaje. Szczególnie winny uważać przy tym kobiety, ponieważ bardzo łatwo można połamać sobie podczas tej operacji paznokcie. 
Wyświetlacz telefonu został osadzony odrobinę w głębi obudowy co sprawia, że trudniej jest go zarysować. Wyświetla on grafikę w rozdzielczości 96 x 65 pikseli, co odpowiada 6 liniom tekstu. 

 

 
Pod wyświetlaczem znajdują się przyciski C oraz klawisz zintegrowanej zielonej i czerwonej słuchawki. W środku znajduje się znany już z wcześniejszych modeli Alcatela manipulator. Pracuje on w pozycjach góra/dół i w działaniu jest bardzo podobny do rolera z Nokii 7110. Poniżej znajdują się klawisze numeryczne, także w kolorze srebrnym. Klawiatura jest miękka i przyjemna w użytkowaniu.
Poszczególne klawisze mają przypisane dodatkowe funkcje. Klawisz 5 umożliwia włączenie trybu wibracyjnego, w którym telefon nie wydaje żadnych dźwięków. Klawisz 1 służy, jak zwykle, do połączeń z pocztą głosową. Klawiszom 2-9 można przypisać numery szybkiego wybierania. Natomiast przycisk # służy do blokowania klawiatury. Generalnie układ przycisków trzeba uznać za funkcjonalny i przemyślany.

 
     


Bateria
Standardowo telefon wyposażany jest w baterię Ni-MH o pojemności 700 mAh. Telefon wyposażony w tę baterię działał w trybie standby bez przerwy przez 60 h (przy: 30 minutach rozmów + 100 przychodzących SMSów / dobę).

 

Menu
Menu telefonu jest bardzo podobne to tego stosowanego we wcześniejszych modelach Alcatela. Jest ono czytelne i funkcjonalne. Możliwe są dwa sposoby wyświetlania menu: standardowe oraz opcja zoom ze zwiększoną czcionką.
Po naciśnięciu manipulatora pojawia się główne menu w którym dokonujemy wyboru między menu właściwym a opcjami usług. W usługach znajdują się opcje dostępu do WAP oraz ewentualnie dodatkowe menu zawarte na karcie SIM (telefon obsługuje SIM Application Toolkit Class 3).

  


Pozostałe opcje znajdują się w menu właściwym. Zostały one podzielone według kryterium podmiotowego w grupy.

 

 

 

Podobnie jak we wcześniejszych modelach francuskiego producenta wszelkie wydarzenia związane z telefonem są rejestrowane w menu Skrzynka (Events). To właśnie w tym menu znajdują się informacje o wszystkich nieodebranych, wychodzących i przychodzących połączeniach, nowych wiadomościach SMS oraz innych ważnych zdarzeniach. Każde z takich zdarzeń jest rejestrowane a telefon informuje o nim wyświetlając specjalna ikonę. Aby dowiedzieć się o szczegóły trzeba zajrzeć do tego menu. 

  

 
Książka telefoniczna
Telefon nie posiada własnej pamięci i korzysta wyłącznie z pamięci karty SIM (do 250 wpisów na karcie). Jednakże, również podobnie do wcześniejszych modeli Alcatela, organizacja książki jest dość specyficzna. Telefon bowiem rozpoznaje włożone karty SIM i pozwala na wybór tzw. karty głównej oraz kart tymczasowych. Jeśli w telefonie znajduje się karta główna to telefon umożliwia zapisanie pod jedną pozycją w książce do 3 numerów telefonów. Fizycznie są one zapisywane w różnych komórkach na karcie SIM, jednak telefon kojarzy je ze sobą tworząc jedna pozycję. Telefon będzie pamiętał te ustawienia nadal, mimo iż będziemy do telefonu wkładali inne karty SIM, pod warunkiem jednak, że będą to karty tymczasowe. Jeśli którejkolwiek z włożonych nowych kart nadamy status karty głównej stracimy informacje o poprzedniej karcie głównej. System ten pozwala na uczynienie książki zawartej na karcie SIM bardziej użyteczną.
Każda z pozycji z książki telefonicznej może być przypisana do jednej z trzech grup użytkowników: Prywatne, Służbowe oraz Inne. Każda z takich grup może różnić się sygnałem nadejścia połączenia co pozwala już po dzwonku rozpoznawać kto do nas dzwoni.


 
SMS
Alcatel nie posiada także pamięci na wiadomości SMS, i tu również korzysta z pamięci karty SIM. W telefonie znajduje się natomiast pamięć na obiekty EMS, ponieważ telefon obsługuje ten standard. W pamięci telefonu jest fabrycznie zapisanych 16 obrazków i animacji, 15 internetowych uśmiechów oraz 13 dźwięków. Użytkownik może natomiast w pamięci zapisać własne obiekty, które otrzymał w wiadomościach EMS. 
Pisząc SMSy możemy korzystać ze słownika T9, także w języku polskim. Możemy również skorzystać z szablonów wiadomości. 5 z nich jest standardowo zapisanych w pamięci telefonu, a użytkownik może tworzyć kolejne własne szablony.
Niestety w przypadku Alcatela dostęp do pamięci SMSów jest dość wolny, a kasowanie ich dużej ilości jest dość uciążliwe. Lepiej zatem by użytkownicy Alcatela nie otrzymywali za wiele krótkich wiadomości.

 
  

Ustawienia
W tym menu użytkownik może skonfigurować najważniejsze funkcje telefonu. Robi się to w sposób bardzo prosty i w większości przypadków intuicyjny. Między innymi, możemy tu regulować poziom jasności i kontrastu wyświetlacza.

   

 

Możemy także uaktywnić lub wyłączyć automatyczną blokadę klawiatury, która będzie uruchamiała się gdy przez dłuższy czas nie będziemy korzystać z telefonu.
Interesująca wydała mi się również funkcja automatycznego wyłączenia telefonu po upływie 1, 12 lub 24 h, zależnie od wyboru użytkownika.

   

 
Moje menu
W tym menu zgrupowane zostały funkcje pozwalające na personalizację słuchawki przez użytkownika. To właśnie tutaj można zmienić animacje oraz dźwięki, które są wyświetlane podczas włączenia i wyłączenia telefonu. Możliwa jest również zmiana ikony, która znajduje się cały czas na wyświetlaczu telefonu.

  

 
Podmenu Dźwięki służy do ustawiania dzwonków nadchodzącego połączenia, nowej wiadomości SMS oraz ich głośności. Nadejście połączenia może być sygnalizowane w kilku trybach: Normalny - to zwykły dzwonek, Wib…Dzwonek - najpierw alarm wibracyjny a po chwili dzwonek, Dyskretny - najpierw wibracja potem krótki sygnał dźwiękowy a na końcu dzwonek, Wibracja - tylko alarm wibracyjny oraz Milczy - brak sygnalizacji. Dźwięk nadejścia połączenia można wybrać spośród dzwonków zapisanych fabrycznie w telefonie lub dzwonków użytkownika otrzymanych w postaci wiadomości EMS i zapisanych w pamięci telefonu. Użytkownicy mogą także samodzielnie tworzyć dzwonki przy użyciu kompozytora, który umożliwia wprowadzanie melodii w postaci zwykłego zapisu nutowego.

  

 

 
W tym menu znajdują się również foldery w których są przechowywane ikony EMS oraz szablony wiadomości SMS. Telefon dysponuje pamięcią około 16 kB w której te obiekty mogą być przechowywane. W tej samej pamięci są również przechowywane dźwięki użytkownika.

  

 
Kalkulator i Alarmy

Alcatel został wyposażony w zwyczajny, standardowy kalkulator, pozwalający na dokonywanie 4 podstawowych działań matematycznych. Bardziej przydatny jest wbudowany przelicznik kursów walut. Pozwala on przeliczać kwoty z jednej waluty na drugą przy użyciu zaprogramowanych kursów. Szczególnie jest on przydatny przy przeliczaniu walut krajów strefy Euro na Euro, a jest to związane z tym, że kursy między tymi walutami są niezmienne. Zostały one zapisane w telefonie i nie ma potrzeby ich każdorazowego wprowadzania. Jeśli chcemy dokonywać przeliczeń z lub na złotówki, musimy wprowadzić ostatni, najświeższy kurs naszej waluty, z którego będziemy korzystać. Przelicznik walut bardzo przydaje się w podróżach po Europie i nie tylko.

 

One Touch 311 wyposażono również w dość proste funkcje alarmowe. Pierwszą z nich jest budzik, który pozwala na włączenie alarmu o określonej przez nas godzinie każdego dnia. Budzik uruchomi się bez względu na to, czy telefon będzie włączony czy też nie.
Spotkania zapisane w pamięci telefonu mogą mieć natomiast charakter jednorazowy lub cykliczny. Nadejście ich terminu jest sygnalizowane odpowiednim alarmem. Interesująca jest możliwość zaprogramowania wiadomości SMS, która zostanie wysłana do wybranego adresata w wybranym czasie.
Funkcja Urodziny przypomni nam o urodzinach lub rocznicach związanych z bliskimi nam osobami. Każdy z rodzajów alarmu może mieć ustawioną własną melodię dzwonka. Telefon pozwala również zdecydować, czy chcemy żeby funkcje alarmowe uruchamiały się gdy telefon jest wyłączony. Pozwala to na uniknięcie wielu nieprzyjemnych niespodzianek, jak np. włączenia się telefonu podczas lotu samolotem.

 


Funkcje kalkulatora i alarmów nie są za bardzo rozbudowane i w porównaniu do terminarzy oferowanych przez inne modela telefonów mogą uchodzić za bardzo ubogie. Wydaje się, że obecny na rynku tanich telefonów trend zaowocuje tym, że wkrótce wszystkie telefony będą wyposażane w bardziej zaawansowane funkcje zarządzania czasem użytkownika. Na takie funkcje w Alcatelu będziemy musieli prawdopodobnie poczekać do następnego modelu. 
Alcatel nie został również wyposażony w gry.

 
WAP
Dostęp do WAP następuje poprzez wybór menu Usługi lub długie naciśnięcie klawisza *. W telefonie zastosowano przeglądarkę WAP firmy Openwave. Początkowo miałem pewne problem ze skonfigurowaniem jej. Pomimo bowiem, że wpisałem wszystkie niezbędne dane to próba połączenia kończyła się komunikatem Usługa niedostępna. Ponieważ ustawienia te pisałem do pierwszego profili użytkownika postanowiłem utworzyć jeszcze drugi i sprawdzić czy po jego skonfigurowaniu będę dalej otrzymywał taki komunikat. Skonfigurowałem drugi profil z tymi samymi ustawieniami i o dziwo telefon zaczął się łączyć bez najmniejszego problemu. 
Jednakże zważywszy na to, że nie każdy zajmuje się zawodowo telefonami komórkowymi, wiele osób prawdopodobnie nie znalazłoby samemu rozwiązania tego problemu. 
Po poprawnym skonfigurowaniu przeglądarka działała prawidłowo. Wyświetlała wszystkie strony. W pamięci przeglądarki można zapisywać najczęściej odwiedzane przez nas adresy stron w postaci zakładek. Z bardziej zaawansowanych ustawień przeglądarki warto wspomnieć o ustawieniach czasu bezczynności po którym telefon rozłączy się z numerem dostępowym. Po ponownym wykonaniu jakiejś czynności na stronie WAP telefon ponownie połączy się, by kontynuować przeglądane. Generalnie przeglądarka w teście sprawowała się dobrze.

 

  


Podsumowanie
Trzeba zauważyć, że nowy Alcatel jest pozbawiony kilku funkcji, które posiadają konkurenci z tego samego sektora rynku. Co prawda posiada wymienny przedni panel, lecz nie został wyposażony w żadne gry, nie mówiąc już o innych dodatkowych funkcjach (np. najnowsza Nokia 5210 ma wbudowany termometr). 
Pomimo to Alcatel zrobił na nas dobre wrażenie. Potwierdził on, że od dłuższego już czasu francuski producent konstruuje bardzo udane modele telefonów. Zdaje się, że model 311, w zamyśle swoich konstruktorów, ma powtórzyć rynkowy sukces modelu 511. Czy tak się stanie - zobaczymy.
Dziś można jedynie powiedzieć, że jest to solidny telefon, któremu bardzo trudno wytknąć poważniejsze wady. Drobne niedociągnięcia wskazane w teście nie wpływają raczej na generalnie pozytywną ocenę tej słuchawki.

 

 

Opinie:

Opinie archiwalne (175):

Komentuj

Komentarze / 175

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    martom24 pisze: 2002-02-09 17:51
    Test bardzo dobry:)) sam telefon moze byc..gdyby nie ta bateria:(( a tak w ogole to jest juz Alcatel 512:)))
    0
  • Users Avatars Mini
    JAGODA pisze: 2002-02-08 21:21
    Super słuchawka i super teścik, tylko czemu tak późno. Wielkie Gratulacje dla Karola :-) JAGODA
    0
  • Users Avatars Mini
    madzer pisze: 2002-02-08 22:54
    szrot jakich mało z czym do ludzi
    -1
  • Users Avatars Mini
    PeTeRx pisze: 2002-02-08 23:01
    Troche sie rozczarowalem tym testem, ale poczekam az pojawi sie model 322 o ile w ogole sie pojawi.
    0
  • Users Avatars Mini
    karmel9999 pisze: 2002-02-08 23:27
    NONO NIEZLE FONIK WYGLADA, TYLKO ZNOW TE CHOLERNE FOTKI- LUDZIE CHYBA WAM KUPIE NA DZIEN DZIECKA ZEGAREK CASIO Z APARTEM CYFROWYM:-) (POD WARUNKIEM ZE DOSTANE N8310:-) NIZLE WYGLADA W POROWNANIU DO SL45 I S40. DUZE TAKKKK DLA ALCATELA- CHOC JESTEM TYLKO I WYLACZNIE ZAGORZALYM "FANEM" NOKII I ERICSSONA. NARA
    0
  • Users Avatars Mini
    bob_gr pisze: 2002-02-09 05:27
    Fajny test jak zwykle profesjonalny z duza ilosci zdjec.
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2002-02-09 13:21
    Odkad Alcatel zmienil taktyke wprowadzanaia na rynek ...brzydkich telefonow...jego fony staly sie...ladne ;) Jedym slowem fajny telefonik za fajna cene. Milutko
    0
  • Users Avatars Mini
    crazymati pisze: 2002-02-09 13:36
    Nawet spoko,ale to tylko Alcatel,mniejsza o to.Napewno zdobedzie rzesze wielbicieli,bo jest milutki i napewno bedzie tani.Tylko nie rozumiem czemu w dziale telefony napisali,że ma Smart Messaging-myslalem,ze tylko Nokie to mają!crazymati
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-02-09 17:53
    można jedynie powiedzieć, że jest to solidny telefon, któremu bardzo trudno wytknąć poważniejsze wady. Tak mogę się zgodzić z podsumowaniem testu zresztą po ponad miesiącu uzywania OT511 wszystkie funkcje są bardzo podobne nawet brak gier moim zdaniem to zaleta,bo według testu ten fonik ma służyć praktycznie do dzwonienia i o ile OT 511 według mnie bardziej odpowiada kobietą to ten model może zainteresować męska część klientów,tak myślę ,że i cena będzię dla przeciętnej kieszeni.POzdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-02-09 17:57
    jak ktoś ma na względzie baterię to zawsze może zmienić,a zawsze NI-MH jest dużo tańsza i łatwiej zrobić promocję powiedzmy za 49zł.netto.cze.
    0
  • Users Avatars Mini
    pasdaddy1 pisze: 2002-02-09 17:58
    bardzo przyjemny ale slyszalem ze jednak te baterie nimh to chala i ze warto je zmieniac na limh chocby nawet 500 ale lepiej . ogolnie musze przyznac ze jest fajny ale czegos mu brak ...
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2002-02-09 18:22
    własnie sie nim bawie i prawie sie ze wszystkim w tescie zgadzam tylko ze mam jeden zazut te dzwieki w alcatelach sa do de... czy oni tego nie widza, brzmienie dzwonka jest tragiczne
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-09 18:23
    No tak, co do baterii, szkoda, że nie li-ion, ale wiem, to w końcu low-end i to nie jakiś bardzo zaawansowany. Ale jednak baterie nimh to już powinny zniknąć z nowych konstrukcji (jak np w ericssonach). Podstawowe funkcje ma, wygląd ok, troszkę za mało może elementów rozrywkowych jak dla dzieciaków które teraz często dostają popy czy tak-taki (albo inne simplusy ;) ) i może taki fonik też dostaną. Ale generalnie - wrażenie ok
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2002-02-09 18:33
    fajny telefonik, podoba mi sie, wyswietlacz pojemny, ale bateria Ni-mh - w tych czasach standardem powinna byc juz bateria litowo jonowa. pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    voY pisze: 2002-02-09 19:01
    no no no postarali sie co do testu, telefonik w sumie moze być :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Jacol pisze: 2002-02-09 19:08
    Kiedys widzialem reklame ze jest ten telefon w POPie. Ale w zadnym sklepie w Poznaniu go nie widzialem.
    0
  • Users Avatars Mini
    open pisze: 2002-02-09 19:15
    gdyby nie to, że jest to Alcatel, to pomyślećby można, że jest to ładny telefon. Niestety, raz utracone zaufanie nie będzie odbudowane szybko. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    l_s pisze: 2002-02-09 19:39
    jestem pod wrażeniem i zastanawiam sie na wymiane mojego alcatela 301 na ten model. tak samo jak o tym tu wyczytałem, jest w 301 - te dzwonki ;-( - takim `basem` dają, że uszy bolą :-( . Pozdrawiam Leszek
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSSNOKIA pisze: 2002-02-09 20:10
    Nie lubie ALCATELI.Jesli juz to TYLKO 511.Ale ten model w porownaniu dom starszych braci 301,302 jest chyba lepszy.
    0
  • Users Avatars Mini
    Adi pisze: 2002-02-09 20:19
    szrot i tyle i nie trujcie dupy że jest fajny-chała!!! ale co do baterii to popatrzcie na konkurencję i Siemens i Nokia w low-endowych szrotach pozostawia "nimhy", po prostu się nie opłaca do tych aparatów ładować litowych akumulatorów, jak ktoś chce porządny sprzęt to bierze S45 a nie C45, lub 6210, a nie 3310/30, bolesne ale prawdziwe, nie ma nic za darmo, chcieliście kapitalizm go to go macie(to oczywiście żart) ale jest w tym trochę prawdy, w aparatach low-endowych najważniejsza jest cena a nie jakość!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Adi pisze: 2002-02-09 20:25
    i jeszcze jedno Francuzi (z całym szacunkiem do nich) lepiej niech trzymają się gastronomii bo o telefonach to nie mają zbyt wielkiego pojęcia-Alcatel i Sagem to sprzęt który w większości nie powinien ujrzeć światła dziennego!!! taka jest prawda, są zawsze o z tyłu i mimo to się niczego nie uczą, chociaż z drugiej strony wiedzą że są Polacy, którzy kupią każdą chałę byleby dostalki ją za złotówkę w "fantastycznej" promocji, a jak i to nie przejdzie to się go sprzeda na prepaida.
    0
  • Users Avatars Mini
    Nickeloudion pisze: 2002-02-09 20:30
    Nie podoba mi się ten fon - wygląda jak zabawka, i ta bateria Ni-MH
    0
  • Users Avatars Mini
    Nickeloudion pisze: 2002-02-09 20:34
    Adi 100% racja low-end.
    0
  • Users Avatars Mini
    biedroneczka pisze: 2002-02-09 20:45
    A dlaczego kojarzy mi się na pierwszy rzut oka z Siemensem albo Boschem
    0
  • Users Avatars Mini
    kamyk pisze: 2002-02-09 22:10
    adi-no wreszcie ktos kto mowi prawde o al ze to naj chlam i badziewie popieram!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Arkadiuszoo pisze: 2002-02-09 22:48
    Kolejna bardzo dobra propozycja Alcatela, test bardzo dobrze odzwierciedla funkcje telefonu. Gratuluje i polecam.
    0
  • Users Avatars Mini
    efen pisze: 2002-02-10 00:47
    widzialem ten fonik w sklepie i myslalem ze przy tym rozmiarze bedzie lzejszy :(
    0
  • Users Avatars Mini
    Jerales pisze: 2002-02-10 14:00
    Ja mam pytanie:CO TEN ALCATEL MA WSPÓLNEGO Z SL45????Coż to za mezalians,na jednym zdjęciu,w bezpośrednim porównaniu???A fe!!!!!!!Chyba pomyliliście klasę tych słuchawek,jak można porównywać kalkulator z czołgiem???Bez sensu... :(
    0
  • Users Avatars Mini
    malisz pisze: 2002-02-10 14:30
    No uroda nie grzeszy 100x wole siemensa s35
    0
  • Users Avatars Mini
    Adi pisze: 2002-02-10 15:10
    he,he Jerales-niezłe porównanie czołg-kalkulator, Arkadiuszoo oświeć mnie to podobno kolejna dobra propozycja Alcatela, w związku z tym jakie wcześniejsze były dobre i dlaczego ta jest taka dobra, bo chyba pomyliłeś firmy bo Alcatele to szroty, a może po prostu umknęły mej uwadze te dobre propozycje... malisz-masz Świętą rację co do wyboru między 311, a S35, choć nie wygląd jest tu najważniejszy (telefon podobno jest do dzwonienia, a nie do oglądania), chcesz coś ładnego to sobie kup obraz a nie telefon (chociaż pewnie nie ma promocji obrazów za złotówkę he,he)
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-10 16:03
    Adi, alcatele zdecydowanie się poprawiły od dawnych czasów! Dobre propozycje dostępne w Polsce - 501, 511, 302. Nie wiem, może Ty wolisz inne firmy, ale np ja 100X wolę 511 od nokii 3310 (a nawet 501 od 3330). Wprawdzie seria 3xx alcatela jest bliższa segmentowi 3xxx nokii, ale porównuję telefony za podobną cenę
    0
  • Users Avatars Mini
    Adi pisze: 2002-02-10 16:39
    kurcze muszę podzielić komentarz bo "nie może mieć więcej niż 1000 znaków" graffi-zgadzam się z Tobą że się paprawili, ale i tak są w tyle w porównaniu z konkurencją, natomiast porównanie 511 i 3310 jest trochę nie na miejscu, spróbuj porównać 511 z 6210 i wtedy zobaczysz jak blado Alcatel wypada,a skoro już jesteśmy przy najnowszych propozycjach to porównaj 511 z 6310- wlasnie lezy przede mna na biurku. Taką mam pracę że mam dostep do wszystkich nowości na rynku i wierz Alcatele mimo pewnej poprawy dalej są słabe, do tego strasznie sie sypią (z resztą podobnie jak 3310), ale do tego sama estetyka wykonania jest na niskim poziomie (wykorzystane materiały są niskiej jakości i do tego nie najlepiej dopasowane)...
    0
  • Users Avatars Mini
    Adi pisze: 2002-02-10 16:40
    c.d. ...także muszą jeszcze wiele popracować nad jakością swych wyrobów, a mają od kogo się uczyć, fakt że cena jest istotna ale to nie wszystko, to że płacę mniej nie znaczy że muszę dostać szrota!!! miałem również okazję używania OT 701 (wiązałem z nim duże nadzieje, że może swój flagowy model alcatel zrobi jak trezba) i niestety zawiodłem się, mimo że tani wcale nie jest to niczym nie zachwycił,a sstatnią szansę stracił gdy potrzebowałem GPRSu i nie miałem nic inngo do dyspozycji poza 701, oczywiście o czymś takim jak GPRS Alcatel nie słyszał (może do Francji nie dotarło)!!! o podczerwieni nie będę wspominał bo mnie do dzisiaj szlak trafia, jak można flagowy model wypuścicić z takim wyposażeniem i tak sukces że ma głosowe wybieranie, wibrę i że nie wsadziali baterii "nimhowej" bo byłby już szczyt!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    kmc pisze: 2002-02-10 23:01
    Alcatele są coraz lepsze i niech tak będzie dalej, bo ceny zostawiają konkurencję znacznie z tyłu...
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-11 00:03
    Aparat jest naprwde godny uwagi, a jest produkowany przez Alcatela! Niestety dla mnie jest za maly! Widze ze testy sa coraz lepsze wiec wszystko idzie w dobrym kierunku! ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Alcsonera pisze: 2002-02-11 01:31
    Mysłałam, ze nie bedzie taki okropny i tandetny. Proponuje specjalnie dla niego dac tu mozliwosc oceny od 0
    0
  • Users Avatars Mini
    JKac pisze: 2002-02-11 01:37
    Wszyscy albo Alcatela wielbia, albo przeklinaja... Docencie zarowno wady i zalety tych telefonow. Pewnie, ze za ta cene nie mozna miec wszystkiego, ale uwazam, ze telefony Alcatela w stosunku do swojej ceny prezentuja sie niezle - sam korzystalem z OT501, gdy byl nowoscia i uwazam, ze mimo kilku niedopracowan byl calkiem niezlym aparatem dla zwyklych ludzi. Co do 311 - na pewno znajdzie wielbicieli, a jak sie komus nie podoba, to przeciez nie musi kupowac, nie? pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-11 02:10
    Alcsonera nie przesadzaj, przeciez chyba zauwazyles jakiekolwiek zalety! ????
    0
  • Users Avatars Mini
    aion1 pisze: 2002-02-11 03:09
    Moze nie mam zbyt dlugo telefonu raptem 3,5 roku tak taka i jak siegam pamiecia to najbardziej udanym telefonem alcatela byl hc800 wiem obecnie to zabytek ale sluzyl mi przez 2 lat.Inna sparawa ze trzymal jak dobrze zawialo 2 dni ale mial wlasna ksiazke telefoniczna z mozliwoscia wpisania 100 numerow i adresow a teraz telefony alcatela nie maja nic.Byly jeszcze starsze modele otc itd ale obecnie na rynku alcateli nie ma nic ciekawego a jak ktos lubi innos to sobie i tak wezmie.Mialem siemensa a teraz mam nokie ale musze powiedziec ze starsze modele alcatela wspominam z sentymentem,jedyna wada ze brakuje im wielu funkcji ktore juz obecnie staja sie w telefonach standardem.Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-11 03:20
    Adi, porównanie alcatela 511 z nokią 3310 jest na miejscu - wybacz, ale przy wyborze telefonów większość ludzi nie zakłada, że kupi telefon z danej pólki a raczej, że kupi telefon za określone pieniądze. To, że alcatele się sypią to racja tylko częściowo - kiedyś się sypały bardziej, obecnie raczej podobnie do konkurencji. Z resztą jeśli wolisz porównywać pólkami, to 311 jest chyba jednak bardziej rozwinęta od 3330.Jeśli chodzi o wyższe pólki, to racja - brak zaawansowanego alcatela, one wszystkie w zasadzie są mniejlub bardziej rozbudowanymi low-enadami. Ale wiele jest osób, które możliwości nokii 6210 czy 6310 nigdy nie użyją!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-11 09:42
    Z tymi mozliwosciami to w 100% prawda! Kupilem ja i moze na razie wykorzystuje w 30%, zas pozostalem 70% bedzie mozna urzyc w polsce dopiero za jakis czas, a z drugiej strony i tak nie sa mi one potrzebne! ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    piasek pisze: 2002-02-11 13:22
    no ale każdy nowy telefon ma swoich wzolenników jak i przeciwników moim zdaniem ot311 spodoba się głównie młodzieży
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-11 13:57
    Jest na pewno ciekawszy niz OT511!
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-11 14:17
    Qba, z tym ostatnim to się nie zgodzę, 511 jest jednak ciekawszy. Ale chyba bardziej pasuje kobietom, a 311 jak to określił Piasek - młodzieży
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-12 09:47
    Kazdy ma swoje zdanie, ale jednak mi bardziej lezy 311! ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Randall pisze: 2002-02-12 16:54
    Kolejny badziew Alcatela. Telefony tej firmy mają 0 klasy i tracą na wartości w zastraszającym tempie!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    adamwie2 pisze: 2002-02-13 18:16
    Mnie bardziej się podoba 511 niż 311, a tak a propo ilo liniowy ma wyświetlacz
    0
  • Users Avatars Mini
    bodybag pisze: 2002-02-14 13:05
    Adi: tak pieknie wytykasz wady alcateli ze brak podczerwieni, ze GPRS-u tez nie ma ...pytanie a po co to komu..., moze byznesmenom i innym takim jest to pooptrzebne ale popatrz dookola siebie kto do ch..ja chodzi z laptopem i przesyla dane itp...pewnie wszyscy tylko ja jestem tak zaslepiony alkatelem ze tego nie dostrzegam i zreszta dostaje od nich cichaczem mnostwo ale to mnostwo kasy, a tak poza tym to pozdrawiam ...nie mam nic przeciwko krytyce ale zeby sie kupy trzymala, a tak na marginesie to to mialem juz dwa alkatele (ostatnio OT 302) i wiesz ze zalowalem ze sie ich pozbylem ..
    0
  • Users Avatars Mini
    markozik pisze: 2002-02-17 00:31
    Miałem go dzisiaj w ręce i moim zdaniem jest ok...
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-02-17 20:15
    gruby (24 mm) i z bateria NiMH, przeciez to nowy model, powinni go wyposazyc standardowo w Li-Ion
    0
  • Users Avatars Mini
    Henkor pisze: 2002-02-18 22:51
    W calej tej dyskusji piszecie w jakie funkcje czy bajery wyposazony który telefon. Wydaje mi sie ze najwazniejszą funkcją telefonu jest porozumiewanie sie, a wiec żeby telefon miał dobry głośnik/ dobry dzwiek/ i dobrą czułość, aby nie okazalo sie że mający duzo funkcji telefon często traci pole i przerywa połączenie lub uniemożliwia nawiązanie połączenia. Dla mnie też ważne aby telefon nie był zbyt duży aby można go było łatwo nosić w kieszeni. Czy każda firma musi produkować rozbudowane aparaty? Na rynku jest tyle aparatów, że każdy może wybrać wg. gustu i potrzeb.
    0
  • Users Avatars Mini
    Gry pisze: 2002-02-19 18:53
    A GDZIW GRY :-(((
    0
  • Users Avatars Mini
    numer_raz_ pisze: 2002-02-20 10:42
    Nowłasnie gdzie gry? Gdzie bateria Li-lon? Wole OT511 chociaz to prawie to samo.
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-02-20 16:45
    przyjemna cena za przyzwoity fon dla malo wymagajacych /chociaz i tak oferuje sporo/
    0
  • Users Avatars Mini
    fokus_ pisze: 2002-02-20 17:06
    dobra słuchawka za niską cenę,normalnie sam fon można kupić za 250 zl na wolumenie czy czymś takim.A za tak malę pieniądze naprawdę warto ją nabyć,jeśli ktoś potrzebuje małego,ładnego telefonu do telefonowania czy smsów.Wiadomo,że nie jest to kom dla biznesmenów.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tom14 pisze: 2002-02-21 14:10
    Z tych trzech telefonów pokazanych na zdięciu (Siemens SL45, S40 i opisywany Alcatel OT 311) wybrałbym Siemensa S40 jest ze wszystkich najładniejszy. Wracając do Alcatela Pulpit jest beznadziejny nic (potrzebnego oprócz zegara który mógł być mniejszy)na nim nie ma a jest kompletnie zapchany, ma bardzo mało klawiszy to plus ale połaczenie "podniesienia słuchawki" i "odłożenia" nie jest dobre, a ten klawisz "góra dół" wygląda beznadziejnie mogliby już zrobić belkę jak w Nokii 7110, ma WAP (to już prawie codzieność) można do niegowejść (prawdopodobnie) przytrzymując lewy dolny klawisz, wejście do Poczty Głosowej przed (jak zawsze) 1, powiększanie (i zmniejszanie) liter w SMS prawy dolny klawisz. To bybyło na tyle wnętrza (funkcji) nie będę opisywał bo to zrobił już Karol Żwiruk Pozdrawiam (:
    0
  • Users Avatars Mini
    tede_12 pisze: 2002-02-22 22:01
    Dla mnie najlepszy jest Alcatel.Firma Alcatela nie robila za dobrych fonów a teraz jest ich sporo. Np.własnie 311 511 i 501 . Pozdroofka
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-02-24 00:35
    wszystkie alcatele soom do bani!! i nic tego nie zmieni, teraz wypuszczają podróby innych modeli!!! może teraz są lepsze te alcatele ale i tak nikt mnie do nich nie przekona ten przycisk na środku jest jak zwykle ochydny!
    0
  • Users Avatars Mini
    Artur21 pisze: 2002-02-24 18:41
    Jak to poweidziała Karolina z BIG BROTHER 1 ,,wtedy wyją ALCATELA a ja w śmiech"
    0
  • Users Avatars Mini
    mr.bond pisze: 2002-02-28 12:45
    Mialem starsza wersje i musze przyznac, ze mechanicznie byl cholernie odporny. Ale to jedyna zaleta jaka pamietam :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    sebek2303 pisze: 2002-03-01 16:57
    ALE TO I TAK TYLKO ALCATEL
    0
  • Users Avatars Mini
    n30 pisze: 2002-03-02 21:55
    Ma ładne pudełko :)
    0
  • Users Avatars Mini
    mathew8 pisze: 2002-03-03 00:23
    Kupilem go dzisiaj dziewczynie w POPie i w opakowaniu byla tylko jeden panel przedni. Czy to normalne? W taktaku podobno sa dwa, a w tescie pisze ze jest jeden. Jak to w koncu jest?
    0
  • Users Avatars Mini
    kubalo pisze: 2002-03-03 13:21
    Nie rozumiem niektórych z was . Macie wielkie ALE , ze ten telefon nie ma niektórych funkcji . Może są one ważne dla kogoś kto chce zaszpanować telefonem , ale dla normalnego człowieka nie ma to takiego znaczenia . Telefon służy do komunikowania się , a tę funkcję ALCATEL spełnia dobrze . Jak chcecie mieć dużo funkcji to sobie kupcie laptopa albo palmtopa , a o telefonie zapomnijecie
    0
  • Users Avatars Mini
    majkel1976 pisze: 2002-03-05 15:54
    i tak najlepszym alcatelem jest 501...
    0
  • Users Avatars Mini
    and pisze: 2002-03-05 16:03
    jak nie przepadam za alcatelami to ten jest calkiem calkiem
    0
  • Users Avatars Mini
    ppszakal pisze: 2002-03-06 23:17
    W sumie fajny telefonek..
    0
  • Users Avatars Mini
    m1sza pisze: 2002-03-08 23:54
    Nowa seria alcateli jest super. Oryginalna stylistyka, ktora oczywiscie wielu sie nie podoba,ale o gustach sie nie dyskutuje. Alek 311 ma super jakosc dzwieku i czula antene. Za te pieniadze za ktore jest oferowany nic lepszego sie nie znajdzie. Wole go niz nokie 3330, czy tez siemensy c35 i m35.
    0
  • Users Avatars Mini
    LARRY.B pisze: 2002-03-09 01:01
    Co wybrać alcatela ot 311,czy Sony cmd-j5 ?
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-03-09 05:32
    widzicie - każdy ma prawo mieć swoje zdanie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Władek pisze: 2002-03-13 14:46
    Larry.B : Sony jest telefonem adresowanym do bardziej wymagających użytkowników (rozbudowana ksiazka tel, dzwięki polifoniczne, dyktafon) a Alcatel jest adresowany do podstawowej grupy użytkowników jest jednak jak na tą klasę wyposażony lepiej porównując z innymi low-end (EMS, wielopoziomowa książka, przypomnienie, wap, wibra), na korzyść alcatela jest napewno bateria wytrzymująca ok 5-6 dni bez ladowania przy umiarkowanym korzystaniu w sony mimo iz li-jon jest bardzo malej pojemnosci i trzyma do 2 dni
    0
  • Users Avatars Mini
    daz pisze: 2002-03-15 21:59
    Władek jak dla mnie to wlasnie sony to telefon zabawka, bo ma duzo bajerow a malo pozytecznych funkcji. DaS
    0
  • Users Avatars Mini
    Waszkins pisze: 2002-03-22 16:23
    do Władek: co do baterii to czas czuwania nie tyle zalezy od pojemnosci baterii co od energochlonnosci aparatu..j5 ma 640Mah(lub jakos tak) a OT311 700Mah...co to za roznica?? w pojemnosci zadna wiec sam widzisz..trium aria ma 580Mah a trzyma wiecej niz sony czasami..wszystko zalezy od fona...pozdrawiam:))
    0
  • Users Avatars Mini
    kibic pisze: 2002-03-26 01:30
    Miałem nadzieję, że to ciekawszy model.
    0
  • Users Avatars Mini
    katana pisze: 2002-03-31 20:11
    ..........eh nastepne badziewie alcatela
    0
  • Users Avatars Mini
    klebusek pisze: 2002-04-11 23:53
    fajny telefonik
    0
  • Users Avatars Mini
    Premo pisze: 2002-04-14 17:47
    Po użytkowaniu t10, t28 i t29 dostałem w rączki t311, i jestem mile zaskoczony nagromadzeniem użytecznych funkcji, Zauważone wady : - brak gier, ale podono nowa seria na nowym sofcie już się poojawia Z GRAMI - tylko 1 melodyjka użyszkodnika, i tylko 3 Tempa odtwarzania, inne OT otwarzają szybicej :( - + mógł by być cienszy ale bardzo dobrze leży w dłoni.. A ten test to kurna nie jest test.... tylko lanie wody polecam telefonię na wp.pl , tam kolo zrobil pożądny test
    0
  • Users Avatars Mini
    Premo pisze: 2002-04-19 20:59
    No to dzisiaj przeszedł pierwszy crash test.... spadł z 1,5 m na kafelki .... odpadła tylna klapka i to wszystko, reszta namiejscu i działa bez zarzutu, a przygrzmocił ze myślałem że już po nim ..... :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Premo pisze: 2002-04-19 21:03
    A jak ktoś krytykuje coś czego nie miał w ręce.... to lepiej niech małego swojego opisze . .. przynajmniej go testował więc niech się o nim wypowiada na forum ....
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2002-04-22 18:59
    Telefon mam od czwartku jest to jeden z fajniejszych telefonikow jakie mialem w rece. Male wymiary, dosc dlugi czas czuwania ( przy pierwszym ladowaniu wytrzymal mi ponad trzy dni prazy 40 minutach rozmowy i ponad 20 smsach ) Funkcje sa w sam raz choc brakuje troche gierek na smutne nudne godziny spedzone w szkole. Ogolnie jest ok naprawde polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2002-04-22 19:01
    a jest jeszcze jedna wada nie wiem skad sciagnac do niego melodyjki smsem
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2002-04-22 19:03
    no ale to na upartego nie jest wada tylko tego telefonu
    0
  • Users Avatars Mini
    szeptak pisze: 2002-05-01 01:17
    Miałem okazje pobawić się tym telefonem jest naprawdę COOL! Nie ma gier. Co tu będę dużo pisał. Za taką cenę, to jest najlepszy telefon!
    0
  • Users Avatars Mini
    klebusek pisze: 2002-05-03 15:00
    nawet fajny telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    Szczurek444 pisze: 2002-05-14 01:14
    Super aparat
    0
  • Users Avatars Mini
    halOOn pisze: 2002-05-28 18:58
    telefonik jest wypasiony , mam go od 4 tygodni i jestem bardzo zadowolony ze go dostalem :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-05-30 02:59
    Telefonik jest super, tylko troche grubiutki... Bateria nieźle trzyma i w ogóle fajnie się prezentuje:) Bardzo sympatyczny low-endzik i można go kupić po bardzo przystępnej cenie. Alcatel się znowu postarał i pokazał na co go stać, ale i tak mimo wszystko jakoś bardziej mi pasuje mój C45:) Jak dla mnie jest neico ładniejszy, a funkcjami są do siebie zbliżone:) Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    Albi pisze: 2002-05-30 20:09
    fajny test
    0
  • Users Avatars Mini
    maylo pisze: 2002-06-04 04:18
    MAM GO DWA TYGODNIE JEST OK ALE MOŻE KTOŚ MA JAKIEŚ FAJNE DZWONKI,I CZY ON MA JAKIEŚ UKRYTE FUNKCJE???????
    0
  • Users Avatars Mini
    pola pisze: 2002-06-08 00:08
    Szkoda, ze tak malo konstruktywnej krytyki w tych wypowiedziach. To tylko telefon i nic wiecej, ale niczym innym nie ma byc, a jako telofon sprawdza sie ok.
    0
  • Users Avatars Mini
    p.biernacki pisze: 2002-06-09 16:03
    Mam telefon kilka dni. Przerzucilem sie z nokii3310. Powiem, że lepszego interesu nie mogłem zrobić. Telefonik jest po prostu zabójczy. Polecam. Pa
    0
  • Users Avatars Mini
    norton pisze: 2002-06-13 16:53
    Wg mnie bardzo fajny telefonik i niedlugo go kupuje. Nokie 3310 nie maja EMS, czasami nie maja polskiego T9, a ten ma to wszystko i w dodatku tanszy i o wiele lzejszy i mniejszy
    0
  • Users Avatars Mini
    tomasek pisze: 2002-06-14 18:34
    beuchceeeeehehhehe mam ten telefonik od 3 miesiecy. jest super. A co do porownania na zdjeciach : moge zrobic takie samo :) aqrat sl45 i 311 mam pod reka :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Crump pisze: 2002-07-01 03:01
    Nie rozumie niektorych ludzi co patrza TYLKO na firme a nie funkcje i mozliwosci,moim zdaniem Nokia 3310 czy 3330 jest duzo gorsza od Alcatela 311, chociazby loga na Nokie-wyslesz i co? zostaje ci takie i nie zmienisz dopoki nie wyslesz nowego a EMSy zastosowane w Alcatelach wysylasz,zmieniasz kiedy chcesz a na dodatek ktorys z uzytkownikow tychze telefonu moze nam wyslac np przez siebie skomponowana melodie.Hm nie ma gier...no faktycznie mogly by byc ale czy kogos wciagnelo gierki telefoniczne na dluzej niz dwa tygodnie?watpie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Dmin pisze: 2002-07-01 04:44
    Spoko telefon i do tego jeszcze tani. Na pewno lepszy od przestarzalej Nokii 3310. Alcatel zaczyna robic porzadne telefony, a Nokia traci klientow. Tak dalej
    0
  • Users Avatars Mini
    Korwin pisze: 2002-07-30 02:18
    Mam ten tel. juz prawie dwa miechy. Wady- sms- nie wiesz kiedy wejdziesz na drugi sms--- jest to wkurzajace i to mnie strasznie denerwuje. DUUUUUUUZZZZZZZAAAAAAAA PUŁAPka. No ale radze sobie jakoś wada nr 2 - wpisujesz osoby do wybierania szybkiego (przyciśniecie klawisza) NIE Można przypisać do niego dźwieku bo są one jakby z innej książki. Nie pokazuje się czy to kom. czy dom. czy praca. WADA ktorą obszedłem (usunąłem wszystko z szybkiego wybierania i pozycje w książce zrobiłem odpowiednio do numerków). To narazie tylke o wadach. Zalety mni jeszczze trzymają przy nim ale jak się wkurze to go zmienie!
    0
  • Users Avatars Mini
    MARTINUS pisze: 2002-08-05 15:21
    MAM 311 OD DWÓCH MIESIĘCY I JESTEM NAPRAWDĘ Z NIEGO ZADOWOLONY !!!!!!! W IDEI PRZY ŚREDNIM UŻYTKOWANIU BATERIA WYTRZYMUJE DOKŁADNIE 100 GODZIN WIĘC PONAD 4 DNI CO JEST DLA SPEŁNIENIEM MARZEŃ JEŻELI CHODZI O TĄ MARKE TELEFONÓW !!! POZDRAWIAM WSZYSTKIE DZIEWCZYNY Z WROCŁAWIA !!!! JEŻELI MACIE OCHOTE TO PISZCIE NA MÓJ NUMER TEL. 0503:397:555 PA
    0
  • Users Avatars Mini
    Crump pisze: 2002-08-06 02:26
    Korwin to,ze nie wiesz kiedy wejdziesz na drugi sms nie znaczy odrazu , ze jest wada.Poprostu w Alcatelu tym sa EMSy a wiec wiadomosci SMS przedluzone do 480 znakow czyli trzech normalnych SMSow a wiec Alcatel nie ma obowiazku informowac kiedy przejdzie 160 znakow lecz 480.Ale wsumie gdyby pomysleli o ludziach ktorzy licza sie z kazdym groszem mogliby faktycznie wyswietlic ze przekroczylo sie np 160 potem 320 i na koncu 480 znakow.
    0
  • Users Avatars Mini
    stef pisze: 2002-08-13 00:49
    Fajna sluchawka, tania i z wieloma funkcjami. Jednak co do samej obslugi to wolalem siemensa c25, w 311 drazni mnie wolne menu i niezbyt poreczna obsluga smsow.ale ogolnie to jestem zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    centaur pisze: 2002-08-20 00:45
    Bardzo fajny telefon. Na samym końcu testu pan Karol Żwiruk pisze, że telefon ten nie ma gier. Ależ ma. I to takie same jak w Alcatelu OT 512. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    masys pisze: 2002-08-27 13:28
    ładny telefonik,cena niewysoka,wiele funkcji
    0
  • Users Avatars Mini
    majkel pisze: 2002-09-05 02:42
    Prosze o wrazenia z uzywania tego telefonu. Mysle zeby go nabyc wiec prosze o duzo opini. Wogle to zastanawiam sie czy wziasc Motorole 192 Eco czy Alcatel-a OT311 ale jestem raczej za Alcatelem.Ktory bedzie mniej awaryjnyi wogol lepszy? :) Ma ktos ochote sie wypowiedziec. Jestem wdzieczny za wszystkie opinie.
    0
  • Users Avatars Mini
    Sianol pisze: 2002-09-09 23:50
    Mialem wiele telefonow i mysle teraz o jednym,żebym go wszedzie usłyszał,żeby zawsze działał kiedy powinien i nie powinien.Alcatel zaj.... łapie pole a bateria choć stara długo trzymała.Sądze że te zalety są ważniejsze niż jakieś gierki.Telefon ma być telefonem a nie komputrem do gierek czy radyjkiem na które będziemy nagrywali najnowsze nuty z netu i puszczali przed całą zgrają kumpli.Ciekawią mnie dwie rzeczy,jak bardzo ten tel. jest odporny na wstrząsy i który model jest lepszy,czy OT 311 czy 501(chodzi o wytrzymałość).Z góry dzięki.
    0
  • Users Avatars Mini
    babcia pisze: 2002-09-13 18:43
    Zajebisty w !HUJ!
    0
  • Users Avatars Mini
    mariusz19 pisze: 2002-10-19 21:53
    podoba mi sie on
    0
  • Users Avatars Mini
    COLD pisze: 2002-10-20 06:04
    Adi,Adi ... jak bys mial taka prace w ktorej mial bys dostep do najnowszych phonow to napewno nie lezala by przed toba 6310 ktora przeciez cudem nie jest nie oszukujmy sie ale naprawde ... drogi badziew ktory w porownaniu z 6210 rozni sie tylko GPRSem ktory zreszta nie dziala zbyt dobrze ... wiesz mowiac o nowosciach mial bys przed soba SonyEricsson a nie takiego pluskwiacza gigantycznego jak 6310 :) bluzgasz telefony low endowe nic przeciwko nie mam ale gdyby nie ta praca pewnie dusil bys w kieszeni jakas cegle :)
    0
  • Users Avatars Mini
    COLD pisze: 2002-10-20 06:09
    hmmm pozaqtym interesuje mnie tu dyskusja na temat gier :))) mialem miesiac temu jeszcze alca 311 i MA GRY nawet i to ciekawe :)) cos podobnego do space impact droga nazywala sie run run (przygodowka prymitywna - platformowa) i eyes and stars czyli nic prostszego niz kolko i krzyzyk w rozlozeniu 5x5 :) wiec nie rozumiem rozmowy o braku gierek :) pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    flopik pisze: 2002-11-20 19:59
    nie podoba mi sie.
    0
  • Users Avatars Mini
    joanna22 pisze: 2002-11-25 13:07
    W teście pisze :"Klawiszom 2-9 można przypisać numery szybkiego wybierania." Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi ?, bo w instrukcji nic takiego nie znalazłam. Z tel jestem zadowolona.. działa :)) i nie zamierzam go wymienić na inny.. jak na razie.. :)
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 18:15
    dzyndzeleg sie poluzował
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 18:16
    i nie lubie alkatli, za ten ich dzwięk
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-09 19:54
    Dlaczego porownuja na zdjeciach do SL45i? Przeciez to zupelnie inna klasa.
    0
  • Users Avatars Mini
    Jack the Ripper pisze: 2003-01-14 01:29
    hmm, nic specjalnego, Alcatel po prostu ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    diverse pisze: 2003-01-31 23:42
    jakos nigdy alcatel mi sie nie podobal wszystkie ich telefony sa takie same. Nic ciekawego slaba 3
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:23
    taaa alcatel co alcatel to w sumie to samo bleee
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:26
    troche za drogi w zestawach na karte
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:30
    Udany telefon Alcatela, który ma tak mało udanych telefonów. :)
    0
  • Users Avatars Mini
    beny74 pisze: 2003-02-06 12:53
    Jeden z lepszych modeli. Choć stylistyka Alka jest trochę nudna. (Te okrągłe guziczki...)
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:46
    tani dobry telefon lada dzien ma byc ot320.
    0
  • Users Avatars Mini
    bidok pisze: 2003-02-10 23:05
    Kupiłem go za 100 na wolumenie, muszę przyznać, że dosyć ciekawy, dużo lepszy od tych, do których mam urazy (OTE DB).
    0
  • Users Avatars Mini
    argh007 pisze: 2003-02-13 19:37
    Dobry telefon tylko juz troche stary kosztyje w tak taku 269 netto
    0
  • Users Avatars Mini
    Traumeel pisze: 2003-02-17 20:22
    ten telefon jest dosyc ciekawy ma ciekawe menu ale i tak bym go nie kupil
    0
  • Users Avatars Mini
    sysop2 pisze: 2003-02-17 21:35
    blee....to nie fon tylko shit...fuu
    0
  • Users Avatars Mini
    Sykober pisze: 2003-02-20 15:28
    Mam ten telefon od czasu kiedy go jeszcze nie było na rynku jest zajebisty kumpel przelutowal mi diody na wyswietlaczu i jest jeszcze bardziej zajebisty jestem z niego w 100% zadowolony ale mogli by dorzucic pare udoskonalen.
    0
  • Users Avatars Mini
    fero pisze: 2003-02-21 01:13
    moze nie jest najgorszy ani najbrzydszy ale Alcatel to Alcatel
    0
  • Users Avatars Mini
    nataniell pisze: 2003-03-01 11:50
    Podobało mi się to zdjęcie porównawcze z siemensem sl45. Ponieważ jeśli nie dostanę tego siemensa w abonamencie (spodziewam sie kaucji) to kupie w POPie Ot 311
    0
  • Users Avatars Mini
    M_I_S_T_E_R pisze: 2003-03-10 20:40
    sam miałem kiedyś taki telefon ale niepodobał mi sie i dlatego go sprzedałem
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:09
    wyglada jak wyglada.. ma swoich klientow przez swoja cene w zestawie z karta.. to plus, ale jego jakos i mozliwosci, pozostawiaja duzo do zyczniea..
    0
  • Users Avatars Mini
    javorus pisze: 2003-03-11 20:27
    moim zdaniem - nieudana proba zrobienia taniego telefonu dla wszystkich - lipa i juz.......
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 09:43
    mały lekki ale kijowa jakosc wykonania
    0
  • Users Avatars Mini
    ar2ro pisze: 2003-03-24 14:40
    telefon historia juz, małofunkcji, niepraktyczny, easy mały za taka cene może i warto na prepaida najwyżej
    0
  • Users Avatars Mini
    ar2ro pisze: 2003-03-24 14:41
    bateria nbiklowa to chyba minus niezły, wykonanie nieciekawe prosty i kiszkowaty
    0
  • Users Avatars Mini
    Krissvette pisze: 2003-03-25 23:34
    Zobaczę jak się będzie sprawował bo go dzisiaj kupiłem.hi hi
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-07 13:27
    Według mnie nic specjalnego...
    0
  • Users Avatars Mini
    Ytakai pisze: 2003-04-11 16:21
    Właśnie nabyłem taki nowiutki telefonik w sieci Idea przez Internet w cenie 190,60zł wraz z nowym start popem i 30 zł na rozmowy. Moim zdaniem jak za taką cenę to można wybaczyć mu pewne braki. W nowszej wersji są również 3 gry takie jak w OT511. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    conek pisze: 2003-04-18 01:12
    Dzisiaj wreszcie kolega trafil na niego w salonie i kupil razem z zestawem Tak Tak za 154 pln brutto. Musze przyznac, ze jak na taka cene, jest to dobry telefon. Swego czasu sam na niego polowalem ze wzledu na maly wyglad i ciekawe funkcje.
    0
  • Users Avatars Mini
    Michal pisze: 2003-04-28 21:53
    Mam problem, co wybrać? Sagem MW 3026 lub MW 3020 czy Alcatela OT 311? Z góry dzieki za odp.
    0
  • Users Avatars Mini
    lucky pisze: 2003-06-02 17:17
    Nie przesadzajcie, ten telefon wcale nie jest taki zly, nowsza wersja i cena jest na prawde godna uwagi, fakt ze troche grubiutki, ale cos w rece trzeba w koncu trymac, co nie? pozdrawiam wszystkich uzytkownikow alcatela ot 311. :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:13
    wyswietalcz jak z telewizora rubina :( - dno
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 02:38
    polifonia to jedyny plus tego modelu :)
    0
  • Users Avatars Mini
    kami14 pisze: 2003-06-14 19:07
    SUPER TELEFONIK!!!!!!!!!!!!! tylko dzwonki niebardzo
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 17:19
    taki sobie ,nie lubie alcateli
    0
  • Users Avatars Mini
    DamianS pisze: 2003-06-17 02:43
    Mój ma 3 gry :D
    0
  • Users Avatars Mini
    Szczepcio pisze: 2003-06-18 00:03
    ja też nie lubię alcateli. PO prostu są dziwne i tyle. Jednym słowem - szkoda kasy
    0
  • Users Avatars Mini
    Szczepcio pisze: 2003-06-18 00:03
    w sumie jest w TT i jest bardzo tani, chyba, że tak
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:22
    Tandeta alcatela, ale dal nie wymagajacych moze byc!
    0
  • Users Avatars Mini
    IHAA! pisze: 2003-06-25 21:10
    DarkOnly czy niewymagających nazywasz te osoby, które obsługują telefon tylko do naciskania na guzik podnieść i odłuż słuchawkę? Po po ok 2-3 m-cach użytkowania tego fonu nawala joystick..
    0
  • Users Avatars Mini
    artello pisze: 2003-08-01 17:25
    ludziska telefon jest bardzo fajny mam go i jestem zadowolony ale jak macie jakieś fajne melodyjki na kompozytora to prześlijcie mi na mojego meila.
    0
  • Users Avatars Mini
    pezet pisze: 2003-08-15 14:33
    czy moze ktos w koncu odpowiedziec czy nowy telefon sprzedawany w Erze bedzie mial gry czy tylko telefon w Idei ma gry?
    0
  • Users Avatars Mini
    pezet pisze: 2003-08-15 14:35
    oczywiscie Alcatel OT311
    0
  • Users Avatars Mini
    Krissvette pisze: 2003-08-18 17:07
    W Ideii ma gry a w Erze napewno nie bo starszy soft.Pozdrawiam All Alcatelowców.
    0
  • Users Avatars Mini
    barnie pisze: 2003-09-01 09:23
    Chciałem sobie kupic teraz ten telefon. Ale z tego cowidziałem na allegro masa telefonów ma usterkę - zacina się przycisk OK przy naciskaniu w dół. Wygląda na to, ze to bardzo popularna usterka. Czy ktoś z Użytkowników może powiedzieć jak to jest naprawdę?
    0
  • Users Avatars Mini
    barnie pisze: 2003-09-01 09:25
    A i jeszcze jak to jest z głosem? Mój kupmpel ma go i jemu strasznie harczy głośniczek podczas rozmowy, a dzwonki są takie ciiiiichutkie, że jabym ich za nic w świecie nie uslyszal.
    0
  • Users Avatars Mini
    barnie pisze: 2003-09-01 09:27
    A tak w ogóle to co lepiej siemens A50 czy 311? Proszę o opinie również na meja.
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-09 19:57
    Moim zdaniem telefon jest trochę za gruby jak na dzisiejsze czasy :) Jego główną zaletą jest niska cena :)
    0
  • Users Avatars Mini
    andrzej pisze: 2003-12-30 16:23
    w sumie dobry telefon tylko noszac go w kieszeni nie zawsze slychac dzwonienie
    0
  • Users Avatars Mini
    KycA pisze: 2004-02-23 19:39
    Gorzej jest jak ktos puszcza strzalke - wogole nie slychac!!! Dzwonki mi sie nie podobaja!
    0
  • Users Avatars Mini
    chomzik pisze: 2004-03-05 14:16
    spoko fonik
    0
  • Users Avatars Mini
    tomek21 pisze: 2004-03-08 13:46
    model z grami, dla mnie leprzy od noki 3310, mialem i ten i ten
    0
  • Users Avatars Mini
    KycA pisze: 2004-03-12 16:31
    Dla mnie tez lepszy od 3310, bo ma EMSy, i inne duperele, ale dzwonki bardziej mi sie podobaja w Nokii
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-05-27 19:35
    jakis toporny ;/
    0
  • Users Avatars Mini
    bakulik pisze: 2004-06-03 14:01
    Telefon bardzo fajny. Miałem go dwa lata i ani razu nie zawiódł. Mały, dosyć ciężki, mocna bateria (5-6 dni przy spokojnym użytkowaniu), nota bene bateria stanowi ok. połowy masy telefonu, gry oczywiście są - sztuk trzy, solidne, nie wycierające się klawisze. Był to mój pierwszy modej Alcatela i jako taki przypadł mi do gustu. Wiem, że wcześniejsze modele tego producenta były duże i trudne w obsłudze, co nie znaczy, że od razu trzeba negować wszystkie jego produkty, nawer bez ich obejrzenia z bliska, o testowaniu nie mówiąc.
    0
  • Users Avatars Mini
    cocolino00 pisze: 2004-06-11 14:38
    fajny fonik miałam go kupic ale znalazłam tańszy, z opinii moich znajomych nie ma wad, może tylko że klwisze się zacinają. reszta w porzo:DDDD
    0
  • Users Avatars Mini
    przewoz pisze: 2004-09-04 19:59
    jedyna wada: Navi-Key. U mnie dość szybko stracił czułość... Poza tym OK
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-06 00:12
    Mam ten telefon już ładne 2,5 roku i nigdy nie narzekałem, a wręcz chwaliłem tą słuchawkę jest to mój drugi alcatel prierwszym był alcatel easy db, prędzej miałem jeszcze starego centertela by maxon i motorole(gsm) d160. Na niektórych serwisach komórkowych przeczytałem, że ten fon ma wygaszacz ekranu co mnie bardzo zdziwiło co miślicie o tym??
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-06 22:01
    Jak ten telefon nie ma gier!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przecierz ma Killer exp Eyes&Star i run run
    0
  • Users Avatars Mini
    palma14kog pisze: 2004-12-22 17:23
    Mam ten telefonik juz spory czas. Wszystko dobrze tylko sie klawisz ok sacina a tak super chodzi. Moim zdaniem porównywalny z Nokią 3310. Proste menui wogóle prosty telefon w opsludze. Jedyna wada: dzwonki sa ems i przy sciaganiu dluższych są dzielone na częsci. Naprawde warto go kupić!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2005-01-27 17:18
    Posiadalem ich dwie sztuki. Moja kobieta posiadala jedna sztuke :-) I to byl najfajniejszy telefonik tej klasy jaki powstal dla dziewczyny. Proste menu, male wymiary, wyglad taki ze az kobieta chciala sie nim zaopiekowac jak wlasnym bobasem;-) Co prawda mial kilka wad, a serwis dzialal z ogromnym opoznieniem ( pamietam ,ze czekalem na telefon ponad 2 miesiące!!! i w koncu przyslali mi nowy).
    0
  • Users Avatars Mini
    Jupin pisze: 2005-02-21 17:31
    Miałem ten fonik od prawie dwóch lat i nie miałem z nim prawie żadnych problemów raz padła bateria i w serwisie dali nową. Denerwuje tylko klawisz OK ale wystarczy wymienić klawiaturę na nową i jest cacy klawiatura kosztuje jakieś 10zł (oryginalna). Telefon ma same plusy a teraz doczekał się emerytury kupiłem na jego miejsce Motorole e398. Pozdrowionka dla wszystkich użytkowników Alcatela ot311
    0
  • Users Avatars Mini
    Jupin2 pisze: 2005-02-23 14:34
    Super fon jednym słowem
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2005-02-23 18:42
    Ja na niego nie narzekam. Jest spoko. Klawisz mi sie zacinal, ale w jednym dniu wymienilem tylko dzoystyk (wystarczy go wstawic do foremki, tak bylo w miom przypadku). A co do dzwonkow EMS to tez na tym ubolewam.
    0
  • Users Avatars Mini
    z pisze: 2005-08-01 21:08
    niezły złom do muzeum
    0
  • Users Avatars Mini
    sddapd pisze: 2005-09-16 16:50
    telefon kiczowaty mozna nim tylko sobie pozucac bateria jak jest nowa to szybko schodzi na psy czerstwy jest i wogule do dupy
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:25
    Wielka kiszka i nic wiecej. Alcatel jak zwykle nie popisał się.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawcio pisze: 2006-07-15 21:54
    To był muj pierwszy telefon, używałem go przez dwa lata, bardzo dobrze sie sprawował, nie miałem żadnych problemów z dzojstikiem. Ogulnie bardzo odporny i trwały telefon. Bateria trzymała mi 7 dni, nawet po dwuch latach. Pewnie jeszcze długo bym go używał gdyby mi go nie ukradli. Mam do niego sentyment, puzniej nie miałem zadnego telefonu dłużej jak pół roku.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: