Test Alcatel OT 535

Recenzje
Opinie: 81
Opinie: 81

Od dłuższego już czasu firma Alcatel jako producent telefonów komórkowych pozostawała trochę za konkurencją. Oprócz telefonu One Touch 715, który został wprowadzony do sprzedaży ponad rok temu francuska firma nie wypuściła na polski rynek nic nowego. Telefony takie jak Nokia, Sony Ericsson czy Samsung mogły poszczycić się kolorowymi ekranami, przesyłaniem wiadomości MMS i polifonicznymi dzwonkami, podczas gdy ze strony Alcatela nie nadchodziła żadna odpowiedź. 
To ma się jednak zmienić, a to za sprawą wprowadzenia dwóch nowych aparatów klasy średniej OT 535 i OT 735 z wbudowanym aparatem cyfrowym. Zobaczmy, co do zaoferowania ma pierwszy z nich One Touch 535, dostępny już w ofercie Ery.

Z zewnątrz
Pierwsze wrażenie jest dosyć zaskakujące, telefon kształtem przypomina starą, dobrą Nokię 7110. Jest tak jednak tylko na pozór, gdyż i w tym modelu Alcatel lansuje swój jedyny i niepowtarzalny styl - tak jak na prawdziwego Francuza przystało. 
Telefon ze swoimi wymiarami 106 x 47 x 19.5mm i wagą 87g jest zbliżony do Sony Ericsson T68i. Wymiary oraz brak anteny sprawiają, iż jest on bardzo przyjemny w użytkowaniu (noszeniu w kieszeni spodni czy w koszuli).

To, co przede wszystkim rzuca się w oczy to duży wyświetlacz o rozdzielczości 128x128 pikseli (33x33mm), pracujący w 4096 kolorach. Jakość wyświetlanego obrazu jest bardzo dobra a barwy wyraziste i żywe. Kontrast regulowany jest z menu aparatu. Pomimo jednak tego, w dużym słońcu ekran jest mało czytelny.
Obudowę "pięćset trzydziestki piątki" ukształtowano w taki sposób, że część dedykowana klawiaturze jest węższa od części wyświetlacza, co jeszcze bardziej powiększa go (czyt. wyświetlacz) optycznie. Jakość użytych materiałów jest bardzo dobra, a co najważniejsze, spasowane są one ze sobą w taki sposób, że całość nie trzeszczy nawet przy silnym ściskaniu. Bryła telefonu sprawia wrażenie solidnej i taka też jest.
Galwanicznie metalizowana osłona przednia oraz srebrna obwódka wokół niej z anodyzowanego aluminium w znaczący sposób dodaje Alcatelowi uroku. 
W środkowej części telefonu znajdziemy pięciopozycyjny "joystick" i dwa klawisze funkcyjne. Sam joystick sprawuję się ogólnie dobrze, ale według mnie jest za bardzo czuły i użytkownik nie odczuwa wyraźnie czy go już poruszył czy nie. Przyciski odbierania i kończenia rozmowy, które zazwyczaj są rozdzielone tutaj stały się jednością i zostały umieszczone pod prawym klawiszem funkcyjnym. Pod lewym przyciskiem funkcyjnym znajduje się klawisz cofania i włączania/wyłączania telefonu. 

Nad wyświetlaczem usytuowano dodatkowy przycisk własny służący m.in. do uruchamiania gier (dłuższe przytrzymanie), usług karty SIM (krótkie naciśnięcie) i do rozrywki (strzelanie). Port podczerwieni umieszczony został wygodnie po lewej stronie ekranu. Na górnej ściance znajduje się uchwyt (oczko), do którego przywiązać możemy sznureczek i nosić naszego Alcatel np. na szyi. W dolnej części jest mikrofon oraz dwa okrągłe gniazdka. Większe do ładowania a mniejsze dla zestawu słuchawkowego. Styki komunikacyjne ukryte zostały pod pokrywką chroniąca baterię i są niewidoczne z zewnątrz. 

  

Pokrywka ta to jedna z wad testowanego telefonu. Źle zaprojektowany mechanizm otwierania i zamykania sprawia, że operacja zamykania często nie udaje się i pokrywka zaskakuje nie tak jak potrzeba. Ponieważ jest ona zrobiona z gorszej jakości plastików istnieje ryzyko jej uszkodzenia. Mocowanie samej baterii tak jak i karty SIM jest sensowne i wygląda na trwałe.

Na spodniej stronie nad baterią jest wielki jak na telefon komórkowy głośnik dla zestawu głośnomówiącego i do odtwarzania polifonicznych dzwonków.

Na sam koniec opisu zewnętrznego zostawiłem sobie klawiaturę. Dlaczego? Ponieważ uważam, że jest naprawdę świetna. Pomimo specyficznego kształtu telefonu skutkującemu zmniejszeniem się powierzchni klawiatury nie odbija się to na jej funkcjonalności. Skoki przycisków są dobrane idealnie, a odstępy miedzy nimi w sam raz. Podświetlanie jest podobne to tego z Nokii 5110, czyli prawie przeźroczyste przyciski z czarnymi napisami. Konsekwencją takiego rozwiązania jest taka sama jej funkcjonalność w dzień jak i w nocy.

Wewnątrz
To, co zdecydowanie odróżnia Alcatela od innych firm to oprogramowanie, do którego naprawdę trzeba się przyzwyczaić (chyba, że nie jest to nasz pierwszy telefon tej firmy). Jeżeli jednak nam się to uda to korzystanie z niego to "czysta przyjemność". Cała szata graficzna jest dopracowana i prezentuje się bardzo ładnie. Klikając przycisk OK wchodzimy do menu głównego, w którym mamy następujące opcje: 
Książka (telefoniczna), Wiadomości, Moje Menu, Narzędzia, Skrzynka, Wap, Usługi, Gry i Album. 

Menu może być wyświetlane jako mozaika, ikonki z opisem lub obraz. W każdym przypadku wygląda jednakowo dobrze i podczas poruszania się po nim nie czujemy spowalniania, tak jak w niektórych konkurencyjnych rozwiązaniach. Dzięki temu korzystanie z telefonu nie jest irytujące i czasochłonne. 
Tendencja rozbudowywania książki telefonicznej jest widoczna u wszystkich producentów. Za ciosem poszedł także Alcatel. Wielopoziomowa książka telefoniczna jest tutaj bardzo rozbudowana. Zapisać możemy w niej do 800 kontaktów a do każdego dane takie jak: numery telefonów, wizytówkę, e-mail, adres, notatki oraz cztery dodatkowe informacje. Ponadto podzielona ona została na cztery główne grupy: książka główna, karta SIM, książka prywatna i służbowa, oraz 13 innych, które tworzyć możemy sami w zależności od potrzeb.
Telefon oprócz SMS obsługuje także standard EMS i MMS. Jako dodatek dostępna jest funkcja "Vox MMS". Jest to uproszczona wiadomość MMS, która pozwala na przesłanie notatki głosowej jako wiadomości. Bardzo pożyteczną funkcją jest wybór metody odpowiedzi. Jeśli dostaliśmy np. SMS-a i chcemy na niego odpowiedzieć telefon zapyta się, w jakiej formie - do wyboru mamy wszystkie standardy. Wiadomość SMS można tworzyć z wykorzystaniem polskiego słownika T9. Aparat obsługuje również długie wiadomości, a w jego pamięci możemy ich przechowywać do pięćdziesięciu SMS-ów. Dzięki wybornej klawiaturze pisanie odbywa się szybko i bez omyłek. Wiadomości mamy posegregowane w dwóch grupach, wysłane i odebrane. Wszystkie wysłane wiadomości bez względu czy jest to MMS, czy SMS trafiają do jednej grupy. Wydaje się to mało znaczące a jednak utrudnia i wydłuża nam poszukiwania tej właściwej. 

W podmenu Moje Menu (z niewiadomych powodów oznaczone ikoną czerwonego serca) personalizujemy telefon według potrzeb i upodobań. Zmieniać możemy wszystko, od dzwonków, przez motywy graficzne do tapet. Tutaj też ustawia się sterowanie telefonu głosem, które działa wyśmienicie i jest dostępne prawie dla każdej ważniejszej funkcji. 
Szczególnie zabawną funkcją jest możliwość wyboru jednego z kilku zdefiniowanych wcześniej motywów (tapety, kolorystyka menu, podmenu i dźwięki), które pasują do osobowości użytkownika. 
Alcatel OT535 tak jak większość terminali dostępnych na rynku ma zaimplementowane podstawowe aplikacje PIM (Personal Information Management), czyli: kalendarz, listę zadań i notatnik (do 1000 wpisów, każdy po 151 znaków). W OT535 znajdziemy także przelicznik walut, kalkulator, minutnik, alarmy oraz zegar ze strefami czasowymi. Podczas czuwania telefon wyświetlać może czas lokalny i inny wybrany czas na świecie równocześnie.
Dzięki cyfrowemu dyktafonowi możemy nagrywać prowadzone rozmowy lub dowolne inne dźwięki, by potem używać ich np. jako dzwonek. 
Pod ikoną Skrzynka znajdują się wszystkie zdarzenia w telefonie, jakie miały miejsce podczas nieobecności użytkownika, czyli przespane alarmy, wiadomości tekstowe, poczta głosowa itp.
Wbudowana przeglądarka WAP (v2.0) firmy Openwave spisywała się bardzo dobrze. Podczas korzystania z Era Omnix nie było z nią najmniejszych problemów. Dzięki wykorzystaniu transmisji GPRS wszystko działało szybko i bezbłędnie, a duży ekran sprawiał, iż przedstawiane informacje były bardzo czytelne. Tutaj właśnie przydają nam się dwa dodatkowe klawisze funkcyjne. Dzięki nim dużo łatwiejsze i przyjemniejsze staje się "surfowanie". Bardzo dziwną rzeczą jednak jest dla mnie fakt, iż tak naprawdę przyciski te przydają się tylko do tego, i przy tworzeniu MMS-ów, a we wszystkich pozostałych przypadkach pozostają bezużyteczne.

Jak na telefon multimedialny przystało w OT 535 znajdziemy także gry. Tylko dwie, ale za to jakie. Pierwsza z nich to Wall Breaker - nic innego jak stary dobry Arkanoid w bardzo ładnej oprawie graficznej. Druga to Mutant Alert, strzelanka 3D bardzo podobna do pecetowego Wolfensteina z czasów 386SX. Gry zrobione zostały przez firmę In Fusio. Zarówno grafika, jak i dźwięk jest na bardzo wysokim poziomie. Telefon oferuje możliwość wgrania nowych gier ze strony producenta, ale nie możemy ich mieć więcej jak dwie. Podczas pobierania nowej jedna musi zostać skasowana. Jest to o tyle dziwne, iż sama pamięć telefonu wystarcza na więcej niż te dwie fabrycznie zapisane. Obsługa gier jest taka jak w systemie GameBoy, czyli oburęczna w poziomie. Aby móc grać należy obrócić telefon o 90 stopni w prawo. Rozwiązanie takie ma teoretycznie poprawić "grywalność", jednak na mój gust wcale tego nie robi. Grać się da tylko w takiej pozycji pomimo kwadratowego ekranu telefonu. Możliwość wyboru sposobu wyświetlania obrazu powinna jednak istnieć. Z danych producenta wynika, że telefon nie obsługuje J2ME (Java 2 Mobile Edition), a szkoda.
Ostatnią dostępną pozycja menu jest album. 

Posiada on dwa katalogi: Moje obrazki i Moje dźwięki - inne możemy tworzyć zależnie od potrzeb. Telefon obsługuje następujące formaty: JPG, GIF, aGIF, PNG, BMP, MIDI, SP-MIDI, i-Melody, AMR. Na starcie wgranych mamy 56 polifonicznych dzwonków, ponad 70 najróżniejszych obrazków i kilka ruchomych gifów, które też możemy ustawić jako tło na wyświetlaczu.

Chociaż producent chwali się zastosowaniem membrany Hi-Fi w głośniku, odtwarzanie 60 instrumentowych dzwonków polifonicznych nie jest silną stroną Alcatel i bardzo daleko mu jeszcze do Samsunga, lidera w tej dziedzinie.
Podświetlanie telefonu rozwiązane jest w ciekawy sposób. Aby oszczędzać energię, po 10 s od naciśnięcia ostatniego przycisku zostaje ono o połowę zmniejszone dla ekranu, a dla klawiatury zupełnie wyłączone. 
Kilka słów powiedzieć warto także o zestawie głośnomówiącym. Alcatel znany jest z tego rozwiązania i jako jeden z niewielu producentów stosował je od bardzo dawna w większości swoich modeli. Jakość prowadzonych przez zestaw rozmów nie należy do najlepszych. Pomimo iż ja słyszałem rozmówce wyraźnie on miał problemy ze zrozumieniem mnie. Dzieje się tak, dlatego gdyż przy przełączeniu na tryb głośno-mówiący wzrasta czułość mikrofonu i nawet najcichsze dźwięki stają się bardzo głośne zakłócając lub w skrajnych przypadkach nawet uniemożliwiając rozmową. 
Aparat posiada litowo-jonową baterię o pojemności 800mAh i napięciu 3,7V. Ogniwo to przy umiarkowanym użytkowaniu wystarcza na 3 do 5 dni. Producent gwarantuje w specyfikacji do 300 godzin czuwania i 7 godzin rozmów. Telefon pracuje w dwóch zakresach E-GSM 900 i 1800. Pamięć danych aparatu to 750KB, a więc całkiem sporo. 

One Touch 535 jest dostępny w trzech metalizowanych kolorach: czerwonym, niebieskim i szarym.
Za duży plus należy uznać port na podczerwień i pakietową transmisję danych GPRS (klasy 10), dzięki czemu telefon z powodzeniem używać można jako modem po podłączeniu do laptopa.

Synchronizacja z PC
Dopiero po zainstalowaniu dodatkowego oprogramowania, które niestety nie jest dostarczane razem z telefonem (do pobrania ze strony producenta - ok. 65MB, po podaniu kodu IMEI słuchawki) jesteśmy w stanie wykorzystać możliwości aparatu w stu procentach. Dostajemy programy, pozwalające na synchronizację książkę telefoniczną np. z MS Outlook albo Lotus Organizer, możemy wgrywać na telefon dźwięki i obrazki, łączyć się z Internetem, a nawet tworzyć krótkie filmy dostępne później do wykorzystania jako tapeta lub w wiadomości MMS. Wszystkim fanom muzyki na pewno spodoba się możliwość przekształcania fragmentu utworu zapisanego w formacie mp3, wav czy midi na akceptowany przez telefon i przesyłania go do niego. Fragment taki nie może przekroczyć jednak 40KB. Cała operacja zajmuje tylko chwilkę, efekt jest naprawdę świetny, a co najważniejsze nie trzeba płacić za odlotowe dzwonki, czy wprowadzać ich ręcznie - teraz wszystko robimy sami.
Musze przyznać, że cały pakiet jest zrobiony bardzo dobrze i korzystanie z niego nie sprawi żadnego kłopotu nawet początkującemu użytkownikowi. Od rozpoczęcia instalacji pakietu do zakończenia synchronizacji telefonu i komputera w moim przypadku minęło około 10 min.
Jako metodę połączenia telefonu z PC producent przewidział kabelek USB i port IrDA.

Podsumowanie
Testowany telefon to jednostka solidna i dość oryginalna. Alcatel udowodnił nam, że potrafi robić naprawdę dobre aparaty. Ponieważ jest to model klasy średniej będzie najprawdopodobniej sprzedawany po bardzo atrakcyjnej cenie, co jeszcze tylko podniesie jego walory. Jako jedną z niewielu niedogodności uznać by można brak klienta e-mail. Osobiście przeszkadzał mi trochę układ menu i przeskakiwanie całego ekranu podczas czytania wiadomości SMS, ale to kwestia gustu. Podczas ponad tygodniowego testu telefon spisywał się bardzo dobrze i ani razu nie odmówił posłuszeństwa np. "wieszając się". Duże plusy za port na podczerwień i świetne oprogramowanie użytkowe. Francuski "design" powinien utrafić w gusta młodych, aktywnych ludzi.
Jednym słowem: telefon dopracowany, odświeżający wizerunek Alcatela, a w swojej klasie zdecydowanie jedna z ciekawszych pozycji.

Opinie:

Opinie archiwalne (81):

Komentuj

Komentarze / 81

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Adam3k pisze: 2003-09-23 17:20
    nie podoba mi sie ten fon
    0
  • Users Avatars Mini
    spiro pisze: 2003-09-23 17:43
    calkiem niezle mozliwosci, szkoda ze jest obcial z java :(
    0
  • Users Avatars Mini
    MMMM pisze: 2003-09-23 17:44
    Design zdeka nieciekawy. Lepszy jest ostatnio prezentowany na GOLu ST55
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2003-09-23 18:06
    Na pewno obudowa jest solidna - jak to w alcatelach bywa. Nie zmienia to faktu, że - moim zdaniem - jest potwornie brzydka. Poza tym, telefonik całkiem funkcjonalny.
    0
  • Users Avatars Mini
    andrelub pisze: 2003-09-23 18:09
    podobny troszke do Sagema MY X-6, prawda?
    0
  • Users Avatars Mini
    mirano pisze: 2003-09-23 18:11
    Podobny.Francja elegancja:)Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    Generic pisze: 2003-09-23 18:18
    heh co by ludzie o wygladnie niepisali to ja go chce o-)) i to bardzo o-))
    0
  • Users Avatars Mini
    Robert542 pisze: 2003-09-23 19:03
    solidny telefon. Jest jeden blad w tescie: dlatego dzwonki polifoniczne nie wypadaja lepiej od Samsunga bo w tym Alcatelu OT535 nie jest polifonia 60 tonowa tylko 24 albo 32!!!!!! A ktos wie po ile mozna go kupic? A, i kiedy mniej wiecej wejdzie do spfzedazy Alcatel OT735?
    0
  • Users Avatars Mini
    CrazyIwan pisze: 2003-09-23 19:44
    A mi on się wogóle nie podoba! Wygląda troche tandetnie... Ale o gustach się nie dyskutuje.
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-09-23 20:35
    a mi nowy alcatel przypadl do gustu, tani sredniej klasy telefon prawie na kazda kieszen ma wszystko co potrezba w dzisiejszych czasach a tak pozatematem alcatela pojawiaja sie nowe testy a gdzie test se t610??:(wogule GOL nie dba o SE;)
    0
  • Users Avatars Mini
    nn pisze: 2003-09-23 21:39
    Przed francuskimi samochodami i telefonami....uchroń nas Panie....
    0
  • Users Avatars Mini
    mozi pisze: 2003-09-23 21:47
    Typowy francuz, ale mi sie podoba szczegulnie menu. Zastanawiajacym jest jednak fakt ze niema javy! ten standard to juz zadna ekstrawagancja a mimo to jeszcze nie wszyscy produceci stosuja go we wszystkich modelach, a szkoda ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze wiec ten fon pewnie drogi nie bedzie.
    0
  • Users Avatars Mini
    light7 pisze: 2003-09-23 22:19
    Całkiem fajny. Napewno lepszy niż ST55.
    0
  • Users Avatars Mini
    light7 pisze: 2003-09-23 22:19
    Przydała by się tylko kamerka.
    0
  • Users Avatars Mini
    nianias2 pisze: 2003-09-23 23:21
    no gdyby pojawil sie wczesnij bylby calkiem niezly a tak to na prawde nie oferuje nic nowego. wszyscy producenci juz dawno wypuscili telefony z takimi funckjami. kamerki nie ma, javy rowniez. niby ma niezla pamiec a mozna mmiec tylko po 2 gry za kazdym razem. no i obiektywnie mi sie nie podoba
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-09-24 00:40
    I znowu posypaly sie lamenty na alcatela. Tylko zobaczcie cene tego telefonu : w erze 49zl w najnizszym abo ,a na allegro 550zl za nowke - to po prostu rewelacja! Fakt wady to brak javy , ale jest na szczescie in-fusio (ale oczywiscie nie w polsce ,choc podobno ma sie to zmienic) wiec nie widze problemu. Brak klienta e-mail to juz odwieczny problem alcateli. Prawda jest taka ,ze jest to doskonaly telefon za male pieniadze. Co by nie mowic o alcatelu to kazdy jego nowy telefon jest lepszy od poprzednich (nie chodzi mi o postep technologiczny ,ale dopracowanie) , wady poprzednikow sa analizowane i poprawiane w nastepnych modelach.Za to chwala alcatelowi ,ze nie cofa sie w tyl , tylko idzie naprzod swoim ,moze wolnym ,ale zawsze postepowym tepem.
    0
  • Users Avatars Mini
    fraczek pisze: 2003-09-24 17:06
    brzydki wyglad, ale dobre wnetrznosci. szkoda, ze bateria taka slaba. ale to Sony Ericssonie tez ma trzymac 300 godzin, a po 3 dniach trzeba ladowac. pozdrowienia
    0
  • Users Avatars Mini
    Robinn pisze: 2003-09-25 01:30
    No jak zwykle wszystko ladnie i pieknie, duzo opcji itp. przy opisie 511 tez tak bylo, ladnie wyglada tylko w tescie, niestety rzeczywistosc jest brutalniejsza. Moim pierwszym fonem byl alcatel Pocket i musze powiedziec ze mimo prymitywnego menu i dzwonkow (jedyne wady) sprawowal sie wysmienicie, ale to juz przeszlosc. Tak mi sie spodobala ta firma ze kupilem jej nastepny hit 511 no i tu juz totalna klapa, fon jakis taki tandetny w wygladzie, joystick siadal chyba w kazdym egzemplazu, wieszajacy sie soft, jedynie dobra bateria. Wiec nie wiem czy alcatel tak sie uczy na bledach. Nie wspomne juz o 301 ktorego tez mialem \"przyjemnosc\" uzytkowac. No i do czego doszedlem ano do tego ze juz nie chce zadnego alcatela!! chozby nie wiem jak dobrze wypadl w tescie. A co do nowego modelu 535 to jak dla mnie za brzydki, i nic nowego nie wnosi, wiec czym sie zachwycac. Podpisano - dawny fan Alcatela
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-09-25 13:18
    ***Robinn. Ja też miałem alcatela 301 i nie moge o nim złego słowa powiedzieć. Ani razu mi się nie powiesił, wszystko działało szybko, prosto i przyjemnie. A teraz mam 511 i również rewelacyjnie się sprawuje. Do dżojsticka nie mogę się przyczepić, działa bardzo sprawnie i nie wygląda na to zeby miał się szybko posypać (po prostu trzeba wiedzieć jak go używać). Oba te telefony miały dobre batrie, a szczególnie 511-stka :) która bez żadnego problemu trzyma tydzień. A co do 535 to zajebisty telefon w rewelacyjnej cenie (a test jeszcze utwierdził mnie w tym przekonaniu). Coś mi się wydaję że będzie to mój następny telefon, no chyba że SE 610 mu wejdzie w drogę. Alcatel Rulez, Pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    nikoś pisze: 2003-09-25 19:05
    Mam ten telefonik i stwierdzam że jest świetny! Sprostuję że telefon pamięta 100 SMS-ów a nie 50 jak pisze autor testu, sprawdziłem. Co do polifonii to ona ma 24 tony ale rozrożnia 60 instrumentów, więc nie dziwne że brzmi gorzej niż w samsungu 40tonowa. Dzwięki zapisane w telefonie są takie sobie, szczególnie fajnie wypadają wszelkie zwierzątka, natomiast dużo ciekawych i dobrej jakości jest w oprogramowaniu ze strony alcatela, nie wspominając że mogę sobie wgrać dowolne mp3 lub midi, ktore zostanie zamienione na tryb AMR i wgrane do fona jako dzwonek i wtedy nikt nie ma takiego dzwonka, jakosc zalezy od jakosci mp3 i niektore brzmia naprawde swietnie. Bateria trzyma mi ok 4-5 dni, yoystick dziala super, (mialem wczesniej 715 i tam chodzil srednio). ogólnie bardzo polecam!
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-09-25 19:47
    Nikoś* napisz wiecej o roznicach pomiedzy 715 a 535 , pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    janex pisze: 2003-09-28 00:59
    niewiem czemu ale zawsze mi sie wydawalo ze alcatel to hiszpańska firma a tu redaktor pisze ze ma styl jak na francuzika przystalo nie kumam moze mi to ktos wyjasnic????telefon wporzo zwlaszcza przystepna cena
    0
  • Users Avatars Mini
    nikoś pisze: 2003-09-28 12:13
    SepecaT: różnice pomiędzy 535 a 715: lepsza polifonia, kolorowy wyświetlacz, większa bateria tu 800mAh w 715 730mAh choć w praktyce trzymają podobnie, no ale 535 ma kolor LCD, dużo lepiej działa joystick, wręcz chyba najlepiej ze wszystkich testowanych również w innych markach, o niebo lepsza klawiatura, tu bardzo krótki i pewny skok oraz swietnie podświetlona, a w 715 długi skok bez wyrażnego kliknięcia, i mniej stabilny joy wymagający przyzwyczajenia, słabe podświetlenie. Dużo lepsze gry 3d, choć w sciaganie jeszcze nie bawiłem się, swietny jest odpowiednik arkanoidu, w 715 nie było możliwości sciągania, byly tylko 3 stałe gry. cdn...
    0
  • Users Avatars Mini
    nikoś pisze: 2003-09-28 12:14
    ...cd: Menu w 535 przewija sie w poziomie a w 715 w pionie i to jest jedyna rzecz ktora mi się bardziej podobała w 715, pod każdym innym względem 535 jest lepszy jak dla mnie. samo menu jest niemalże identyczne jak w 715 ale niektóre opcje podmenu trafiły na lepsze pozycje, przez co obsługa jest jeszcze bardziej intuicyjna, no i oczywiście 535 ma MMS-y i MMS-a z możliwoscia szybkiego przeslania samego glosu, fajna funkcja.i to tyle co na teraz pamiętam, pozdro!
    0
  • Users Avatars Mini
    nikoś pisze: 2003-09-28 12:15
    janex: Alc jest francuski, nic nie ma wspólnego z hiszpanią :)
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-09-29 00:03
    Dzieki nikoś
    0
  • Users Avatars Mini
    Twizzter pisze: 2003-09-29 00:52
    Hmmm....Chwala Alcatelowi za duzy wyswietlacz:)Tel wyglada troszke dziwnie z rozszerzona gora,ale to juz kwestia gustu...A ta zaslepka z tylu?Czyzby imitacja kamery? :]
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-09-29 21:10
    Z tego co przeczytałem w teście wynika, że ta zaślepka to jest maskownica głośnika do trybu głośnomówiącego i dzwonków. Ogólnie telefon zajebisty!!! Musze go mieć!!! Pozdro :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-09-29 21:11
    Nikoś powinien wiedziec coś więcej na ten temat :)
    0
  • Users Avatars Mini
    mlody_maniak pisze: 2003-09-29 23:38
    jak dla mnie kaszaniasty wygląd, ekran wygląda ciekawie duże wymiary i wysoka rozdzielczość, mimo to nie mam przekonania do alcatela zostane chyba jednak przy moim Samsungu C100
    0
  • Users Avatars Mini
    fraczek pisze: 2003-10-01 13:13
    przepraszam, ze nie na temat: czy ktoś wie gdzie zdobyć programik IrXfer.exe potrzebny do odpalenia podczerwieni w Win98? powinien być na instalce windowsa, ale na mojej go nie ma! czy ktoś ma dokładną instrukcję instalacji IrDy (przez adapter USB) do peceta? pomocy! nic mi nie chce działać!
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-01 13:41
    Nie mam zaufania do Alcatela, szczególnie do jakości wykonania i trwałości, pomimo zamieszczonych w teście zapewnień o ich wysokim poziomie. Sam wygląd również nie wzbudza mojego zaufania. Wyposażenie nie odstaje od dzisiejszych standardów, dziwi tylko fakt, iż podczas grania obraz jest obrócony o 90 stopni... nie wiem, może tak jest rzeczywiścei wygodniej i jak dla mnie troche mało gier ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-10-01 19:37
    Czy widok gier da sie ustawic z obydwu stron w poziomie jak to bylo w 715 czy tylko z jednej?
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-10-02 10:07
    a ja znowu wroce do innego tematu gdzie sa testy SE??teraz juz naprawde widac ze GOL nie prezpada za ta marka:( nie ma testu t610:( o p800 juz nie wspominajac....
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-02 16:19
    szymon_***: zgadza się, ja także już straciłem nadzieję na test T610 na GOL-u. Na pocieszenie pozostają testy na telefon.gsm.pl, telefonia.wp.pl, czy sonyericsson.vel.pl. A i na stronie o T610 myślę, że już całkiem sporo napisaliśmy na jego temat - możnaby już całkiem niezły teścik na bazie tego napisać....;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-02 23:15
    Widzieliście już Alcatela OT735? Czyż nie jest podobny do OT535? :) Na pierwszy rzut oka mozna je rozróżnić tyko po tylnej części obudowy: 735 ma obiektyw aparatu, a 535 w tym samym miejscu - głośnik. Reszta jest prawie identyczna. Mam wrażenie, że Alcatel poprzed upodabnianie do siebie obu modeli ma nadzieje na to, iż dzięki temu podniesie prestiż słabszego modelu. Obawiam się, że ten zabieg może się odbić niekorzystnie na wizerunku modelu OT 735, bo któż by chciał mieć telefon aspirujący do półki wyższej, który do złudzenia przypomina model z klasy max. średniej? To takie tylko moje przemyślenia... ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    jarus1981 pisze: 2003-10-05 17:03
    Nie lubie alcatela i już i żaden model mnie nnie przekona
    0
  • Users Avatars Mini
    popint pisze: 2003-10-08 03:14
    jarus1981: Przestańcie się kierować marką telefonu, to nie ma kompletnie żadnego znaczenia, gdyby ten Alcatel miał dosłownie (dosłownie!) wszystko, i kosztowałby w promocji 1 PLN, to też byś go nie chciał???
    0
  • Users Avatars Mini
    lewickijacek pisze: 2003-10-08 10:08
    do Alcateli jakoś nie mam przekonania
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-08 16:08
    popint: Bo najlepsze telefony to produkuje Nokia i jeśli na obudowie nie ma logo tego producetna to trudno takie "coś" nazwac telefonem. Ironizuję oczywiście :) Sam widzę naiwność wielu ludzi, dla których liczy się tylko ta jedna marka (niektórzy dopuszczają jeszcze Siemensa). Marka ma niewielkie (przynajmniej dla mnie) znaczenie bo nawet najlepszym producentom zdarza się wypuścić na rynek "śmieci". Co do tego alcatela, to jakoś nie mam do niego zaufania i napewno nie przez samą markę :) Może kiedyś się jeszcze do niego przekonam. Aha, jeszcze jedno, nie mam Nokii ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    kamikaze pisze: 2003-10-08 22:10
    kazdy producent swoimi telefonami promuje marke...alcatel ma teraz duzo pracy do wykonania...
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-10-08 22:45
    Żeby w takim fonie aparatu nie było. Buuu...A jednak bardzo lubię tę markę.
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-09 14:23
    Kenet***: bedzie w OT735 (OT535 + właśnie wbudowany aparat foto). Podobno od listopada w Germanosie bedzie dostępny za niezłą (czytaj: niską) cenę.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-10-11 00:25
    Nadzieje odżyły...Czyli poczekam na OT735 :) Alcatel rulez. 535 + foto to będzie doskonałe połaczenie żeby tylko jeszcze cena była przystępna. Pozdro.
    0
  • Users Avatars Mini
    verizon pisze: 2003-10-13 04:04
    Jak dla mnie bomba...Roland OT 535
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-10-13 14:24
    :)
    0
  • Users Avatars Mini
    qba pisze: 2003-10-13 19:39
    Ludzie! Czy dla Was ważna jest tylko marka? Ten kto ma alcatela sie wyróżnia (w pozytymnym znaczeniu) w tym tłumie nokii i siemensów. Mam ten telefoni i OT 512 i z obu jestem na prawdę zadowolony. Przekonacie się sami gdy je sobie kupicie :-) .
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-14 01:19
    Jeśli chcę się wyróżniać to nie musze od razu kupowac Alcatela ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Orion pisze: 2003-10-14 18:09
    Czy ktos wie czy bedzie szansa dokupienia do OT535 aparatu cyfrowego? Nie interesuje mnie OT735 bo mam juz OT535. Jakies donosy?
    0
  • Users Avatars Mini
    mtic pisze: 2003-10-15 02:59
    ciekawe dlaczego PLUS nie ma w swojej ofercie tej firmy?
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-16 17:42
    mtic***: jak kiedyś zapytałem o to jednego konsultanta, to usłyszałem w odpowiedzi, że telefony marki Alcatel nie spełniają jakichś wymogów technicznych Plusa... IMHO jedna wielka bzdura...
    0
  • Users Avatars Mini
    chavez2 pisze: 2003-10-19 02:13
    Jak dla mnie to nowy przezytek. Po co cos trakiego wogole robic. Spoznili sie kilka miesiecy z premiera. :-) Alcatel jak dla mnie to lipa i dlogo zanim dogoni czolowke o ile wogole kiedys mu sie uda.
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2003-10-19 16:04
    Oj dzieci... Kolorkowy wyswietlacz to nie wszystko...
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-10-20 16:58
    Hehe dokładnie. Zyjcie dalej w niewiedzy zawistni i ograniczeni użytkownicy telefonów marki N i S. Alcatel Wszystkich wymiecie :) Pozdro. Ten telefon jest fajny, nie mówie że najlepszy ale na pewno fajny. Pozdro.
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-21 15:25
    Zauważyłem, że istnieją pewne grupy użytkowników telefonów, którzy są wierni tylko swojej jednej ulubionej marce, a wszystkie inne mają za nic. Szczególnie widoczne jest to w przypadku fanów Nokii i Siemensa, jednakże nie tylko... Również na tej stronie zauważam kilka osób, które zacielke bronią produktów Alcatela ;) Odnośnie tego telefonu to muszę powiedzieć, że zaczyna mi się podobać coraz bardziej. Szczególnie klawiatura - napewno jest wygodna w użytkowaniu. Dokładniej na temat telefonu wolę się nie wypowiadać bo nie miałem jeszcze okazji go dobrze poznać (a chciałbym). Wygląd to kwestia gustu i mnie na przykład nie bardzo się podoba. Dla niektórych osób bardzo ważną kwestia jest jeszcze prestiż marki, którego Alcatelowi jak na razie trochę brakuje.
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-21 15:31
    Jeszcze jedno. Ten telefon w zamysle producenta miał być konkurencją dla Nokii 3510i i innych tej klasy (jeśli się mylę to mnie poprawcie:). Gdybym stanął przed wyborem pomiędzy tymi dwoma modelami, to bez wahania wybrałbym Alcatela :) Głównie ze względu na fakt, że jako jego posiadacz byłbym dośc oryginalny wśród tłumów właścicieli Nokii :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-10-22 15:57
    Dobrze kumasz Diamantez :)
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-28 16:37
    Redakcja mogła jednak trochę zaczekać i zrobić dopiero test obecnego już w salonach Germanosa OT735. A tak, to pewnie się go (testu) nie doczekamy, bo zbyt małe sš różnice m-dzy w/w terminalami.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-10-30 18:54
    Dokładnie GSManiac, dokładnie...Czekam na jakiś szczegółowy test Ot 735. Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    Abra pisze: 2003-10-31 01:55
    Siemanko Dostalem dzisiaj ten telefon i mam problem! Gdy chcialem przeslac logo przez IrDA z siemensa s55 na tego alcatela to wyskakiwal jakis blad! Gdy robilem to z siemensem i mitsubishi eclipse nie bylo najmniejszych problem! O co chodzi? Czy tak w ogole mozna? A jak przeslac z 535 na s55 oczywiscie za pomoca portu? Jak ktos wie to prosze o pomoc!
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-31 13:51
    Być może po prostu niektóre telefony nie współpracują ze sobą i obawiam się, że niewiele można tutaj zrobić :(
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2003-11-01 11:49
    stworzyli cos lichego i nie wartego uwagi. telefon nie jest dobry. tylko ten kolorowy ekranik jest na prawde duzy i to jest godne podziwu.
    0
  • Users Avatars Mini
    Fryc pisze: 2003-11-01 18:13
    Czy do niego mozna dokupić aparat ??
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-11-02 15:21
    Z tego co wiem to Alcatel nie przewiduje wprowadzenia do sprzedaży dołączanego do telefonu aparatu cyfrowego. Zamiast tego jest model 735, który jest bardzo zbliżony do 535 ale posiada wbudowany aparat :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenet pisze: 2003-11-06 15:55
    Dzięki...już sie biorę za czytanie. Pozdro.
    0
  • Users Avatars Mini
    kiriko pisze: 2003-11-06 20:02
    jest bardzo podobny do sagema my x-6 chyba
    0
  • Users Avatars Mini
    lider1987 pisze: 2003-11-16 13:18
    zastanawiam się czy zmienić Motorole c350 właśnie na Alcatela OT535!? jeśli może mi ktoś poradzić to niech do mnie napisze gregbuda@wp.pl , albo niech zostawi wiadomość tutaj!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Satos34 pisze: 2003-12-22 23:02
    Mam OT535 4 mies. Mały, lekki, z czytelnym wyświetlaczem i ma takie świetne gotowe dzwonki że jak ktoś do mnie dzwoni, to koledzy w pracy od razu wiedzą że to mój telefon - się uśmiechają z "ptaszków", "kotków", "małpek", a dzwonek też można sobie nagrać np. z radia ulubiony refren piosenki ! Za tą cene jest rewelacyjny - zapewniam szybko go nie zmienię. A jesli chcesz mieć jakiś tel. za 1400zł i tylko martwić się rysą na wyświetlaczu, czy pilnować go na każdym kroku, bo przecież taki drogi....... LUDZIE TO TYLKO TELEFON ! Skarby trzymajcie w banku. :) Porównał bym go do samochodu VW - wiesz co masz! Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    slanter pisze: 2004-01-05 15:46
    Miałem ten telefon przeszło miesiąc. Moim zdaniem największą jego zaletą jest wyświetlacz ! Porównywałem go z SE 310, Sagemem X5 i Siemensem S55 - pod względem jakości wyświetlacza nie mają szans ! OT 535 ma również doskonałą baterię - mój egzemplarz "trzymał" 4 - 5 dni przy intensywnym użytkowaniu. Świetny dyktafon, super jakość rozmów, wygodne menu (doskonała książka telefoniczna, z możliwością dodania zdjęcia do dzwoniącego), praktycznie wszystkie niezbędne funkcje to kolejne atuty. Niestety brak javy i nieszczelność obudowy (między szybką a wyświetlaczem zbiera się dużo kurzu ! ) oraz łatwy do zgubienia "korek" (zasłaniający wejście na antenę samochodową) przesądziły o sprzedaniu przezemnie tego aparatu. Pzdr
    0
  • Users Avatars Mini
    superman pisze: 2004-02-05 23:47
    mam OT 735 super:))rewelacja jestem bardzo zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    pawelt pisze: 2004-02-12 20:44
    Bardzo fajny telefon!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nobody pisze: 2004-02-21 12:58
    nie jestem posiadaczem tego telefonu,ale mialem z nim dosc duza stycznosc.telefon naprawde wart uwagi.dobze wykonany,funkcjonalny i z bardzo dobrym wyswietlaczem.do menu trzeba sie przyzwyczaic,ale tak chyba jest z kazdym nowym telefonem:-). alcatel naprawde zaskoczyl mnie tym modelem.oby tak dalej !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nobody pisze: 2004-02-21 12:59
    pełna 10 !
    0
  • Users Avatars Mini
    E. pisze: 2004-03-10 21:38
    kurcze przeciez OT535 nie ma wbudowanego aparatu..!
    0
  • Users Avatars Mini
    Paszko pisze: 2004-03-26 19:38
    Fajny, modelami 535 i737 Alcatel powraca do robienia dobrych telefonów.
    0
  • Users Avatars Mini
    Mulder pisze: 2004-07-16 15:01
    mam tego fona od kilku dni i uważa ze jest super napewno lepszy od nokii 3100. tylko nie umiem nic z kompa do niego przesłac irdą ;/
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 14:48
    bzdet
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-07 22:18
    super telefon choc troche drogi jak na mnie
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 12:58
    fukcje takie same jak siemens m55 który może robić zdjęcia i ma jave za to traci na irdzie wybrałbym jednak siemensa który jest mniejszy choć ten alcatel to bardzo dobry telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    typo pisze: 2004-12-09 10:16
    Mam pytanie do użytkowników. Czy jest licznik znaków jak się pisze sms'a? Jak przycisk nawigacyjny czy się zacina?
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-08 19:26
    No i mamy kolejnego trupa z nędznych materiałów i kiepskimi osiągami... Nie polecam.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: