Test Alcatel OT512

Recenzje
Opinie: 97
Opinie: 97

Alcatel One Touch 512 po raz pierwszy został zaprezentowany w Cannes na początku 2002 r. Model ten jest bliźniaczo podobny do od dawna obecnego na rynku Alcatela OT511, który cieszy się w Polsce bardzo dużą popularnością (również dzięki sporej kampanii reklamowej). Główną zaletą obu aparatów jest ich wygląd oraz naprawdę niesamowicie małe rozmiary. OT512 mierzy 97x42x20 i waży zaledwie 75 g. Jego starszy brat OT511 waży i mierzy dokładnie tyle samo.

 

 

Testowany egzemplarz miał bardzo ładną obudowę o delikatnym złotym odcieniu, reszta elementów miała stalowy kolor. Stosunkowo mały ekran podświetlany jest na bladoniebieski kolor (poprzednik miał zielone podświetlenie). Wygodna klawiatura z dużymi klawiszami podświetlona jest na  pomarańczowy kolor. Niestety klawiatura nie jest podświetlona równomiernie i w półmroku klawisze umieszczone po bokach są mało czytelne. Po lewej stronie ekranu znajdują się dwa gniazda telefonu: ładowarki i zestawu słuchawkowego. Z tyłu obudowy znajduje się trzecie gniazdo do zewnętrznej anteny. Telefonu nie można podłączyć do komputera ani przez kabelek, ani przez port podczerwieni. Do gniazda można za to dołączyć opcjonalnie specjalną klawiaturę wspomagającą pisanie wiadomości SMS. W zestawie oprócz telefonu znajduje się ładowarka, klips do paska oraz instrukcja (taka sama dla obu modeli).

 

 

Po bardzo wygodnej instalacji karty SIM aparat możemy włączyć klawiszem C (informacja na obudowie, że to właśniej jest włącznik jest mikroskopijna i niewyraźna). Aparat wita nas opcjonalnie prostą animacją oraz polifoniczną melodyjką. Ekran głównego menu składa się tylko z dwóch opcji: services i menu.

 

 

Services to spis funkcji WAP. Konfiguracja opcji dostępu do WAP jest wygodna.  Samo korzystanie z WAP w OT512 jest drogie ze względu na korzystanie ze starego sposobu transmisji danych CSD (prędkość do 14.400 bps). Wygodną funkcją jest ustalenie czy telefon ma łączyć się bezpośrednio ze stroną główną czy ma pozwalać na wybór profilu z którego chcemy korzystać lub wybór zakładki z która chcemy się połączyć.  WAP obsługiwany jest w jednej z nowszych wersji implementowanych w telefonach, czyli 1.2.1. (z obsługa serwisów WAP push, z których informacje gromadzone są w specjalnym katalogu Alert Inbox)

 

 

Standardowe menu aparatu składa się z następujących funkcji:

  • directory

  • messages

  • vibrator

  • my setup

  • alarms

  • memo

  • games

  • calc/conv

  • setup

  • events

 

Wadą tak rozwiązanego menu jest to, że mamy aż dwa "setupy" a przeglądarkę WAP konfigurujemy jeszcze w innym miejscu.

 

Directory

 

Menu directory pozwala nam dostać się do książki telefonicznej Alcatela. Spis wyświetla jednocześnie zarówno kontakty na karcie SIM, jak i kontakty zapisane w samym aparacie. O tym, gdzie dany kontakt jest zapisany informuje wyraźna ikonka (np. mała karta SIM). W OT512 możemy zapisać do 250 kontaktów, każdy z nich może mieć przypisane 3 numery. W samej książce nie ma żadnego podmenu, więc aby dodać nowy wpis należy rozpocząć edycję istniejącego.

Telefony można pogrupować w trzy grupy: private, profession oraz inne. Każda wyodrębniona grupa może mieć swój dzwonek. W spisie kontaktów możemy segregować wpisy według wcześniej ustalonych grup, alfabetycznie lub najpierw karta SIM, później kontakty z telefonu. Wygodną funkcją jest pełna możliwość kopiowania danych pomiędzy telefonem a kartą SIM i odwrotnie. Aż pięćdziesięciu wpisom możemy przyporządkować komendy głosowe. Aby wywołać numer komenda głosową należy później przycisnąć dłużej zieloną słuchawkę w trybie oczekiwania.

Prawie w każdym podmenu Alcatela jest także funkcja zoom, która pozwala zwiększyć wielkość liter. W innych aparatach jest ona umieszczona w jednym miejscu w setupie co wydaje się mieć większy sens.

 

 

Messages

 

Alcatel OT512 oprócz przesyłania SMS-ów obsługuje również standard EMS. Tworzenie wiadomości jest bardzo wygodne. Oprócz zwykłego tekstu łatwo możemy dołączyć prostą ikonkę i dźwięk. W Alcatelu możemy również magazynować gotowe EMS-y i SMS jako szablony (5 szablonów SMS jest domyślnych). Młodym użytkownikom na pewno spodoba się możliwość wklejania gotowych uśmieszków (smileys). Przygotowanego EMS-a możemy w każdej chwili obejrzeć co pozwoli nam łatwo ocenić efekt końcowy. Wpisywanie wiadomości SMS i EMS wspomagane jest specjalnym słownikiem, rozwiązaniem konkurencyjnym wobec znanego słownika T9.

Słownik w testowanym modelu nie miał polskiej wersji, ale w wersji finalnej taka wersja językowa ma być gotowa. Przygotowaną wiadomość możemy wysłać jednocześnie do 4 osób.

 

 

Vibrator

 

Kolejnym menu jest wibrator pozwalający na włączenie i wyłączenie wibracji. Do dyspozycji użytkownika jest także skrót pozwalający na obsługę tej funkcji - dłuższe wciśnięcie klawisza 5. Wibracje działają cicho i wyraźnie.

 

My setup

 

My setup pozwala na dostęp do części ustawień Alcatela. Reszta ustawień znajduje się w menu setup. My setup składa się z następujących podmenu:

  • sounds

  • main screen

  • on/off scr.

  • download

  • zoom

  • numbers

Sound

 

W Alcatelu możemy ustawić następujące rodzaje informowania nas o nadchodzącym połączeniu:

  • dźwięk dzwonka

  • wibracje, następnie dźwięk

  • wibracje, parę "beepów", następnie dźwięk

  • same wibracje

  • całkowite wyciszenie telefonu

W/w opcje wyczerpują chyba wszystkie możliwości jakich może oczekiwać nawet najbardziej wymagający użytkownik telefonu. Meloman będzie też zadowolony, ponieważ większość z 30 sygnałów oferowanych przez Alcatela ma bardzo dobrą jakość a znaczna część jest polifoniczna. OT512 wyposażony jest również w kompozytora dzwonków.

 

Main screen, on/off scr.

 

Opcje te pozwalają na wybór obrazka, który będzie wyświetlał się na ekranie w trybie oczekiwania oraz na włączenie opcji wyświetlania tego obrazka przy włączaniu i wyłączaniu terminala.

 

Download

 

Download to jedna z nowocześniejszych funkcji OT 512 pozwalająca na ściąganie poprzez WAP lub serwis internetowy ikon, dźwięków, animacji lub gotowych EMS-ów.

 

 

Alarms

 

Alarmy to kolejna opcja z głównego menu. Alarmy możemy przypisać do trzech rodzajów zdarzeń: budzenia, spotkań i urodzin. W dwóch ostatnich oprócz godziny Alcatel pozwala także na ustalenie datę zdarzenia. Dla wszystkich rodzajów zdarzeń można natomiast wybrać ulubioną melodyjkę ze spisu dzwonków. Przy ustalaniu terminu spotkania możemy określić również jego cykliczność a nawet przygotować SMS-a który zostanie wysłany o odpowiedniej porze do wybranej osoby z którą zamierzamy się spotkać. W OT 512 możemy zapisać jedynie 10 terminów spotkań.

 

Memo

 

Alcatel pozwala na zapisywanie notatek głosowych, co dla niektórych jest funkcją niezbędną w telefonie komórkowym. Odsłuchiwanie notatek może odbywać się jedynie poprzez uruchomiony tryb głośnomówiący. Bardzo zabawną funkcją jest możliwość zapisania notatki głosowej jako dzwonka.

W Alcatelu OT512 można zapisać do 20 notatek głosowych o łącznej długości do 2 minut. Każda notatka może mieć nadaną przez użytkownika nazwę.

 

Games

 

Alcatel ma zaimplementowane trzy gry firmy Infogrames.  Te trzy rozrywkowe aplikacje to:

  • Killer Expo - strzelanka

  • Eyes & Stars - gra logiczna

  • Run run run - platformówka

 

Wszystkie gry oparte są na motywie walki bohatera Starshota, który musi walczyć z tajemnicznym Wolfgangiem (pomaga mu w tym robot i rakieta). Gry mają ładną grafikę, lecz blady, mały ekran Alcatela nie jest najlepszy do długiego grania.

 

Calculator/Convert

 

Jak większość telefonów dostępnych obecnie na rynku Alcatel jest wyposażony w kalkulator. Dodatkowo OT512 przelicza kursy z uwzględnieniem nowej waluty Unii Europejskiej.

 

Events

 

W tym katalogu Alcatel OT512 składuje informacje o tym, co nowego zdarzyło się w naszym telefonie - czyli czy dostaliśmy SMS-a, czy mamy jakąś notatkę głosową do osłuchania, czy przyszła jakaś nowa strona z serwisu typu WAP push itd.

 

Bateria

 

Producent obiecuje bardzo dobre czasy oczekiwania (do 280 godzin) i rozmów (6 godzin ciągłej rozmowy). W warunkach testu - przy małej liczbie rozmów około 20 minut), ogniowo litowo-jonowe 600mAh wytrzymało około 4 dni bez ładowania. Jest to bardzo dobry wynik, choć większość producentów również znacznie polepszyło swoje osiągi w tym zakresie.

 

 

Podsumowanie

 

Alcatel OT 512 nie jest produktem rewolucyjnym. Ma jedynie odświeżyć linię produktów OT5xx. Na pewno brakuje w nim większego ekranu oraz GPRS-u. Oprócz tych wymienionych mankamentów zawiera wszystkie opcje, które mogą wymarzyć sobie młodzi użytkownicy telefonów. Najważniejszą jednak zaletą nowego Alcatela jest jego rozmiar i waga - jest to nadal jeden z najmniejszych i najlżejszych telefonów na świecie.

Opinie:

Opinie archiwalne (97):

Komentuj

Komentarze / 97

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    196906 pisze: 2002-06-28 16:54
    I kolejny raz mamy odpowiedź na pytanie, dla czego wap jest mało popularny? Dodaliby GPRS i inna rozmowa. Ale telefonik sympatyczny.
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-06-28 16:57
    acalatel jak zwykle nie pomysli...........
    0
  • Users Avatars Mini
    Ponik pisze: 2002-06-28 17:09
    to że jest najmniejszy i najlżejszy to nie znaczy, że to dobry telefon. alcatele są do dupy:P
    0
  • Users Avatars Mini
    arturiusz pisze: 2002-06-28 17:18
    no i co? nic w zasadzie nowego sie nie pojawilo...
    0
  • Users Avatars Mini
    figur21 pisze: 2002-06-28 17:26
    mnie tam sie podoba,chociaz alcatel...
    0
  • Users Avatars Mini
    SZ3RYF pisze: 2002-06-28 17:39
    nie ma polskiego slownika t9? :( czy ktos wie kiedy bedzie dostepny w promocji u naszych rodzimych opow?
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-06-28 18:21
    Dodatkowa ksiażka na 250 kontaktów o tyle rożniąca ten model od starszego brata,to za mało by jakoś wpłynęlo to na zdanie klientów na temat modelów z tej seri,a w salonach coraz więcej reklamacji ze wzgledu na wadę mikrofonów i zawieszania sie softu ,bardzo watpie czy dopracowali go bo najczęście wady ukazuja sie w trakcie eksploatacji,tak samo jak poroniony pomysł z tym manipulatorem 3-miesiace i do naprawy.
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2002-06-28 19:17
    Bez rewelacji. Nie jest to telefonik zły, ale po prostu niczym się za bardzo nie wyróżnia. Uwaga co do testu: czy telefon nie ma polskiej wersji językowej? Bo jeśli ma to opisywanie menu w wersji angielskiej jest nie tylko pretensjonalne, ale i po prostu głupie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-06-28 21:09
    Nigdy nie przepadałem za Alcatelami, ale ten naprawde mi pasuje. Jest to nieco odmieniony OT511 i myśle, że wyszło to na korzyść francuskiemu producentowi. Szkoda tylko, że podświeltenie klawiatury nie jest tego samego koloru co wyświetlacza, bo ja nie przepadam za takimi łączeniami. Ciekawi mnie tylko czy poprawili w jakiś sposób jakość wykonania, bo podobno OT511 nie był zbyt dobry pod tym względem... Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    Error pisze: 2002-06-29 01:54
    ale nadal nie wiadomo czy poprawili bledy z OT511 !!!! czyli zbyt krotki wpis w ksiazce telefonicznej i jej wolne dzialanie !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-06-29 01:59
    Telefon wyglada ciekawie, a dokladnie jak poprzednik, tylko jednak to menu wydaje mi sie starsznie malo czytelne i nie dosc wygodne dla uzytkownika!
    0
  • Users Avatars Mini
    Kasia pisze: 2002-06-29 02:57
    Przecież to nie jest test, ale dokladny opis mozliwosci telefonu, calkiem zreszta symptycznego
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-06-29 12:49
    Kasiu tak sympatyczny,bo to jest fonik dla dziewczęcych rąk i torebek dla twardej reki męskiej niestety za delikatny.:P
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-06-29 13:09
    Bardzo dobrze czuje sie on w torebce, w sasiedztwie pomadki pudrow i wielu innych "smieci", ktore kobieta nosi przez cale zycie w swojej torebce u swojego boku! ;-))))
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2002-06-29 16:57
    wielkiej roznicy miedzy 511 nie ma ale 511 uzywalem 2 miechy i bylem zadowolony brakowalo mi tylko zeby wibra i dzwonek mogly dzialac razem odrazy, a i gry sa super
    0
  • Users Avatars Mini
    Master Dark Rider pisze: 2002-06-29 18:02
    A to kiszkowate podswietlenie wyswietlacza ? To juz chyba nie te czasy ze sie swieci diodami z boku :-) Nic dziwnego ze jest "bladoniebieskie" - moze to powrot do czasow czarnobialych TV ? ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Albi pisze: 2002-06-29 20:48
    bardzo fajny telefonik, chociaz kilku rzeczy brakuje. Ale moze w nastepnym modelu. Fajnie ze alcatel robi coraz lepsze telefony.
    0
  • Users Avatars Mini
    misiek24 pisze: 2002-06-29 21:57
    Ponik: gdyby miał napis nokia na obudowie to pewnie chciałbyś go mieć. :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    misiek24 pisze: 2002-06-29 22:00
    196906: "Dodaliby GPRS i inna rozmowa". Patrząc z drugiej strony operatorzy też mogliby obniżyć opłaty za korzystanie z WAPa do bardziej przyjaznych dla abonentów.
    0
  • Users Avatars Mini
    WojtekX pisze: 2002-06-29 23:31
    Nie taki Alcatel straszny jak go malują :-)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    kpt.Hook pisze: 2002-06-30 03:34
    niebrzydki telefonik... stare alcatele miały dobry zasięg... ciekawe czy te nowe również?
    0
  • Users Avatars Mini
    telefonica pisze: 2002-06-30 15:43
    Ogólnie telefonik moze być ciekawy, tylko te menu mi sie nie podoba, a i to ponawianie menu Setap - myślę, że nie popisali sie
    0
  • Users Avatars Mini
    196906 pisze: 2002-06-30 21:14
    misiek24: Niby tak, ale to nie realne w naszym kraju i musimy jakoś szukać innych rozwiązań np. GPRS
    0
  • Users Avatars Mini
    Ponik pisze: 2002-07-01 03:23
    misiek24: zapewniam, nie chciałbym go jakby miał "nokia" na obudowie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Elvis pisze: 2002-07-03 06:07
    nie no telefonik spoko ale szybko wejdzie i szybko zniknie
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-07-03 12:48
    kpt.Hook mogę Cie zapewnić jeżeli chodzi o zasięg,to można go pochwalić,a juz go mam połroku i jeszcze nie mialem problemów w miejscach gdzie nawet siemens miał problemy op Idea tak dla wyjaśnienia:P
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-07-03 12:50
    Oczywiście mówie o OT511,ale róznicy praktycznie nie ma wiec ten też z zasigiem nie powinien mieć problemów.
    0
  • Users Avatars Mini
    Szary pisze: 2002-07-03 17:28
    Taki samo g.... jak poprzednik. Mialem dwa i padły.
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-07-04 06:38
    alcatel nie moze zrobic poradnego telefonu albo robia za duze albo za male a gdzuie srednie????????????
    0
  • Users Avatars Mini
    Kaz pisze: 2002-07-05 14:49
    Potwierdzam, że OT 511 ma bardzo dobry zasięg nawet w warunkach słabego sygnału. No i jeśli to prawda co podali kiedyś w jakichś niemieckich testach laboratoryjnych, że aparat wykazuje się nieprzyzwoicie niskim promieniowaniem w użytkownika, to można mu wybaczyć kilka niedociągnięć...
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-07-06 02:15
    zgrabny fon za male pieniadze ale za podpisanie cyro na 2lata to chyba juz nie
    0
  • Users Avatars Mini
    Majki pisze: 2002-07-06 17:14
    Od początku lipca miał być w sprzedaży!? Czy ktoś wie kiedy i u kogo będzie w najblizszej przyszłośc?
    0
  • Users Avatars Mini
    MattG pisze: 2002-07-10 00:57
    Z tego co pamientam to w 512 miała być (i chyba jest) funkcja wgrywania własnych programów (gier , pimów) i innych rzeczy na telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    KinOS pisze: 2002-07-11 18:59
    Kiedy będzie w sprzedaży!?
    0
  • Users Avatars Mini
    krystek pisze: 2002-07-12 19:51
    Za lekki niedługo to wogle sie nie bedzie wiedziało czy sie coś ma w kieszeni!
    0
  • Users Avatars Mini
    kmc pisze: 2002-07-15 21:15
    jezeli jest tak samo wykonany jak OT 511 to nie polecam... moim zdaniem maksymalna tandeta. na początku luz, ale po jakims czasie zaczynaja sie sypac...
    0
  • Users Avatars Mini
    ufolelek pisze: 2002-07-18 15:10
    mialem i mam nadal sprzedaje go na allegro :) alcatela one tuch view powiem wam ze pomimo ze to cegla to spisala sie w 100% teraz patrze na nowe alcately i boze w jakiej ja zyje epoce w ciagu 4 lat taaaaka zmiana na rynku nie dosc ze mniejszy to coraz bradziej nafaszerowany nowinkami technicznymi oby tak dalej trzymali.
    0
  • Users Avatars Mini
    Rafik pisze: 2002-07-19 02:03
    Mam 511-stke i nie mam potwierdzenia wysłania poczty ( czy jest doręczona a może w trakcie dostarczania ) Jak ktoś by przypadkiem wiedział to bede dźwieczny Pa Z góry dziękuje
    0
  • Users Avatars Mini
    adminek pisze: 2002-07-21 01:03
    fajny telefonik, ale jego "ojciec" 511 miał /ma troche zjeb.ane menu
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-22 11:03
    Jejku jak to wygląda. Mam na myśli podświetlenie klawiszy na pomarańczowo przy lekko niebieskim podświetleniu ekranu.
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-22 11:06
    501 podobna jest fajna. Zwłaszcza pod względem oprogramowania (full wypas) a to co ma być?
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-23 15:25
    Mogliby co zmienić w tych Alcatela bo cały czas kojarzy mi się z 302
    0
  • Users Avatars Mini
    krystek pisze: 2002-07-24 15:29
    Popieram poprzednika!
    0
  • Users Avatars Mini
    Arkadiuszoo pisze: 2002-07-26 01:54
    Nastebny BUBEL, oooooooooo, prawie to samo co 512, tak samo zresztą jak seria 301, 302, 302 !!! Tylko Alcatel i Nokia tak potrafią.
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-29 14:58
    Jak zrobią mu dużą kampanie relkamową to pewno znowu nałapią klientów na to coś.
    0
  • Users Avatars Mini
    Manciarz pisze: 2002-08-05 14:15
    cos zabardzo kwadratowy ma wyglad. ogolnie niezle. ocena 8.
    0
  • Users Avatars Mini
    Master pisze: 2002-08-11 21:53
    Z opisu wydawałoby się, że tel OK, ale jest straasznie wolny - przy przeszukiwaniu książki telefonicznej nieraz trzeba czekać 10-15 sekund o czym nigdzie w testach nie piszą - niestety telefon odradzam :(((
    0
  • Users Avatars Mini
    biT.MP pisze: 2002-08-21 00:30
    tak wlasciwie to fajna sluchawka,ale jedyne co mi przeszkadza to nazwa Alcatel, osobiscie jeste zrazony do tej firmy, maja kilka aparatow,z kazdym mialem problemy.wiec odradzam.
    0
  • Users Avatars Mini
    spiro pisze: 2002-08-21 15:41
    ciekawe kiedy wibra i dzwonki beda odpalac sie jednoczesnie. widac ze zerzneli z soniaka j5 - albo wibra albo dzwonek. wstyd!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    k_golunski pisze: 2002-08-23 00:10
    no wlasnie biT.MP, Alcatel, niestety...
    0
  • Users Avatars Mini
    biT.MP pisze: 2002-09-07 00:33
    no more alcatel,a pozatym ten 512 to taki remake 511, probuja jeszcze wcisnac stare pudelko pod niby nowym uleprzonym modelem.ale i tak juz nigdy nie bede mial alcatela,bo juz jestem zrazony do tych fonow.
    0
  • Users Avatars Mini
    mario.wp pisze: 2002-09-19 02:01
    Master: w 512 poprawiono przeglad ksiazki i dziala bez najmniejszej zwloki
    0
  • Users Avatars Mini
    kiler pisze: 2002-09-25 23:34
    Ten telefon tak mi się podoba, ze szok!! Musze go miec ale tyle sie nasluchalem o ich psuciu ze strach sie bac(tylko ze akurat nie o tym modelu-ogolnie-o wszystkich)!!-jako firmie
    0
  • Users Avatars Mini
    mariusz19 pisze: 2002-10-11 20:42
    Podobno mają jakieś wady te komórki, hmmm...
    0
  • Users Avatars Mini
    jarko19 pisze: 2002-11-06 23:36
    Znajmy Ksiądz taka ma i nie narzeka, a skoro Duchowny zaufał to znaczy że muszą być w porządku ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Fenix pisze: 2002-11-20 22:49
    Mysle ze ten telefon jest OK z wyjatkiem malych niedociagniec w stylu menu wolnego ale ogolnie polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-07 15:48
    Napewno lepszy od Noki 34/35XX
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-09 19:53
    Dzisiaj mialem go w rece. Zrobil na mnie srednie wrazenie. Przecietniak.
    0
  • Users Avatars Mini
    Crew pisze: 2003-01-22 23:29
    Niezły jest bawiłem się tym ale i tak wole Nokie
    0
  • Users Avatars Mini
    Crew pisze: 2003-01-23 15:38
    Nokia rulez
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 14:54
    Dziwne menu ale waga i wzrost iscie mistrzowskie
    0
  • Users Avatars Mini
    ALARMO pisze: 2003-02-01 16:35
    nIE ALKATELE BYŁY MODNE JAK KOMORKI WESZLY NA POLSKI RYNEK A TERAZ - NIE TO NIE TO !!!!ALE MOZE KIEDYS WSZYSTKO SIE ZMIENI
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:04
    menu jak w kazdym alacatelu juz do znudzenia
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:07
    menu w tej klasie aparacikow moglo by juz byc bardziej dopracowane
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:22
    Zeczywiscie malutki.
    0
  • Users Avatars Mini
    argh007 pisze: 2003-02-11 00:07
    Alcatel moglby wreszcie wprowadzic jakis zupelnie nowy model a nie tylko zmienia wnetrze i lekko obudowe.
    0
  • Users Avatars Mini
    sysop2 pisze: 2003-02-17 21:30
    ten fon to pomyłka..ogólnie alcatele to wielki błąd
    0
  • Users Avatars Mini
    chavez2 pisze: 2003-02-17 23:15
    Wg mnie to naprawde dobry (jak na tą klasę) telefon. Ma to co da się zrobić za tą cenę. Nie ma co oczekiwać od niego GPRS-u albo większego czy lepszego wyświetlacza. Zresztą jak by były to wszyscy by powiedzieli, że a to za drogi albo za ciężki jak na taką klasę itd. Jest dobry a jak ktoś chce GPRS w Alcu to niech sobie kupi OT 525. Widze tylko jeden minus: wibra nie dziala jednocześnie z dzwonkiem a do podświetlenia wyświetlacza trzeba się przyzyczaić bo na początku jest trochę męczące a reszta jest bez zarzutu.
    0
  • Users Avatars Mini
    Adaho0 pisze: 2003-02-20 18:43
    A gdyby to cacko miało na obudowie napis NOKIA to wszyscy sikaliby za nim, a na allegro z ceną nie zeszło by toto poniżej 600 zł. A że Alcatel, to od razu padaczka... Mam wstręt do Nokii, to prawda, ale wolę mał awaryjnego alcatela z wszystkimi jego funkcjami niż najlepszą 6510 4 razy droższą i awaryjną...
    0
  • Users Avatars Mini
    fero pisze: 2003-02-21 01:12
    adaho : ja tez nie przepadam za nokia ale badz co badz nokia napewno by niezrobila fona o tak fatalnym wygladzie a co sie tyczy Alcatela to jest w tym bardzo dobry tzn.w robieniu brzydkich i lipnych fonach sam mialem nikla przyjemnosc posiadania 3 roznych Alcateli i wiem co pisze bo mam obecnie 14 aparat i poza starym Philipsem Twistem to wlasnie one byle najgorszym syfem jaki widzialem i milem w rekach a mialem naprawde wiele fonow z czego duza czesc bawilem sie za granica i byly to marki jakich kilku niema na GOL-u i nigdy w polsce nie bylo i nie bedzie
    0
  • Users Avatars Mini
    kampos pisze: 2003-02-27 02:00
    Nawigacja faktycznie troszke trudnia, ale podswietlenie wg mni jest okej - kwestia gustu[;
    0
  • Users Avatars Mini
    M_I_S_T_E_R pisze: 2003-03-10 20:37
    może byc telefonik jest mały i dosyc łatwy w obsłudze
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-10 23:50
    kiedy pierwszy raz wzielem tego fona do reki, czulem ze nic tam nie mam, moze paczke gum, ktora i tak byla od niego ciezsza, niesamowite urzadzonko, leciutkie jak pieorko i w takiej cenie !
    0
  • Users Avatars Mini
    javorus pisze: 2003-03-11 20:25
    calkiem calkiem, za te pieniadze nawet bym sie skusil, ale kupilem wczesniej t65 i nie zaluje!!
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-12 20:49
    jest naprawde lekki brawa dla alcatela
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 09:42
    lekki i mały sie alcatel postarał
    0
  • Users Avatars Mini
    ar2ro pisze: 2003-03-24 14:33
    tak prawie to samo co 511, bez żadnych wytrysków, wyświetlacz kiszka, nawigacja tak sobie, nieatrakcyjny wygląd
    0
  • Users Avatars Mini
    ar2ro pisze: 2003-03-24 14:34
    wibra nie dziala jednocześnie z dzwonkiem
    0
  • Users Avatars Mini
    ar2ro pisze: 2003-03-24 14:34
    Telefonu nie można podłączyć do komputera ani przez kabelek, ani przez port podczerwieni.
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-04 21:29
    fajny i zgrabny...
    0
  • Users Avatars Mini
    IHAA! pisze: 2003-05-31 00:39
    To samo co 511 tyko z niebieskim podświetlaniem..
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:12
    ten w miare ale uwaga kupujacy bardzo czesto psuje sie przycisk wielofuncyjny na srodku telefonu
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 02:38
    Praktycznie to samo co 511
    0
  • Users Avatars Mini
    Szczepcio pisze: 2003-06-18 00:01
    bratowa go ma i jest w miare zadowolona. Niewiem, co ona w nim widzi, ale mi jakoś nie pasi
    0
  • Users Avatars Mini
    Szczepcio pisze: 2003-06-18 00:02
    A jest ktoś kto jest bardzo zadowolony z użytkowania tego sprzętu?
    0
  • Users Avatars Mini
    IHAA! pisze: 2003-06-25 21:07
    Ja jestem bardzo niezadowolony bo joistick mi padł.. i naprawa powiedzieli mi ze bedzie kosztować ok 80 zł..
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-30 15:51
    IHAA!*: 80zl? To chyba nie tak duzo. Oczywiscie porownujac do sytuacji, w ktorej musialbys zakupic nowy telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-07 14:31
    Czemu te Alcatele mają takie małe wyświetlacze??
    0
  • Users Avatars Mini
    RTs pisze: 2003-07-10 20:39
    Szczepcio: ja jestem zadowolony (może nie tak bardzo) telefon przez rok spisuje się bardzo dobrze, żadnych awarii, tylko szybka się łatwo rysuje :(
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-31 14:09
    Chyba każdy telefon ma problemy z łatwo rysującą się szybką :( Pół biedy, gdy można zmienić obudowę... ale co zrobić jeśli nie ma takiej możliwości? :-/
    0
  • Users Avatars Mini
    adzik pisze: 2003-11-21 15:43
    Przydał by się wiekszy wyświetlacz, ale nie oczekujmy zbyt wiele, przecież to model low-end!
    0
  • Users Avatars Mini
    ssteczek pisze: 2004-05-23 23:39
    a mi sie telefonik podoba i tyle maly jest piekne :-))).ale rzeczywiscie GPRS w tych czasach to podstawa,ale mozna bez niego zyc.
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-05-27 19:35
    brzydki
    0
  • Users Avatars Mini
    Kisiel pisze: 2004-08-25 13:41
    bez sensu, przeciez 511 i 512 sie prawie nie różnią...
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-08 00:34
    kultowy telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    qbek pisze: 2005-01-23 15:01
    Z tego telefonu korzystałem dwa lata. Trzy razy spadł na ziemię i nic mu się nie stało. Jedyną jego wadą jest to, że dżojstik po pewnym czasie wysiada. Wtedy wystarczyło w niego porządnie dmuchnąć - cały kurz wyleciał i ponownie działał :) . Bardzo fajny telefon jak ktoś nie ma dużo kasy. Polecam!
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 16:47
    Najmniejszy i najlżejszy? Oni jeszcze nie znali Panasonica A102 i tym mu podobnych
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: