Test Mitsubishi Trium Aria

Recenzje
Opinie: 43
Opinie: 43

Mitsubishi Trium Aria jest wyjątkowo lekki – to jest pierwsze wrażenie po wzięciu go w ręce (przynajmniej w porównaniu do Siemensa C25). Wydaje się być dosyć wysoki, ale to złudzenie optyczne – jest tylko stosunkowo wąski. Klapka nie jest aktywna, służy jedynie ochronie klawiszy – mimo jej posiadania telefon ma też blokadę klawiatury. Wiele funkcji jest osiągalnych bez jej otwierania – służą temu klawisz wielofunkcyjny (podłużny) oraz przewijania opcji w dół. Nie bardzo rozumiem idei istnienia gumowych zatyczek gniazda ładowania, karty SIM i zestawu słuchawkowego – być może telefon ma sprawiać wrażenie „heavy duty”, ale cała obudowa nie napawa zbyt optymistycznie co do wyniku ewentualnego crash-testu. Równie dziwnym rozwiązaniem jest wysuwana antenka - cienki drucik z dużą końcówką. Wyciągnięta antenka polepsza czułość – ale jakość jej wykonania budzi duże wątpliwości. Już przy drugim chowaniu, przy odruchowym „pacnięciu” otwartą dłonią końcówki antenki mało jej nie złamałem.  

Klawisze są dosyć małe, ale mimo, że nie mam palców pianisty nie mam problemów z obsługą. Wyświetlacz jest dosyć mały, ale mieści dużo informacji. Bardzo dobrze jest rozwiązany sposób wyświetlania cell info: gdy takowe się pojawia troszkę zmniejszają się nazwa operatora i czas/data a cellinfo wyświetla się między nimi. W Ericssonie S868 ginęła w takim przypadku nazwa operatora a w Siemensie c25 data. Literki są stosunkowo małe – nie polecam tego telefonu jako prezentu dla dziadków. Podświetlanie jest w kolorze indygo (czyli niebieskim) – bardzo ładnie wygląda – szkoda tylko, że zawsze wyłącza się po 10 sek. braku aktywności. Dodatkowo istnieje możliwość regulacji kontrastu wyświetlacza. Jest też możliwość regulacji głośności dźwięków klawiszy (choć nie można zmienić ich barwy) (ale i tak są one bardzo ciche). Wydaje mi się też, że największy poziom głośności dzwonka jest zbyt słaby a 12 jego rodzajów to trochę mało (brakuje też opcji własnych melodyjek). Bateria litowo-jonowa ma pojemność 560mAh. Po 4 godzinach intensywnej zabawy "straciła" jedną kreskę i ten stan utrzymuje się już 3 dzień – podobno jest w stanie wytrzymać 80 godzin.
Menu jest dosyć przejrzyste. Oprócz głównego klawisza funkcyjnego, dostępne są (pod klapką) kolejne trzy: jeden dla bardziej zaawansowanych opcji, drugi – szybkiego dostępu do wybranego menu i trzeci – regulacji głośności. Warto zwrócić uwagę na funkcje "ułatwiające życie". W czasie, gdy rozlega się dzwonek połączenia przychodzącego można go wyciszyć klawiszem funkcyjnym. Podczas rozmowy można wyłączyć mikrofon, tak by rozmówca nas nie słyszał. W tym celu trzeba wcisnąć aż 2 klawisze, ale jest to wygodniejsze niż zatykanie mikrofonu ręką. W czasie rozmowy klawisz głośności włącza od razu regulację głośności słuchawki, aczkolwiek ciężko jest wcisnąć aż dwa klawisze trzymając słuchawkę przy uchu (brakuje bezpośredniego dostępu). W stanie czuwania klawisz przewijania daje dostęp do menu „rodzaj dzwonka”, czyli wyboru pomiędzy dzwonkiem a wibracją lub ich kombinacją. Łatwo więc bez zbędnego "grzebania" po menu „uciszyć” telefon (tzn. włączyć wibrację). Przy pisaniu SMS'ów możliwe jest użycie funkcji słownika T9 – automatycznie dobierającego słowa. T9 działa niestety tylko w języku angielskim i niemieckim. Ponadto Trium ma funkcję raportów doręczenia (pozytywnie przetestowane w Plusie). Gry są takie sobie. Notatnik jedynie na 10 wiadomości po 16 znaków nie jest rewelacyjny. Trium, oprócz notatnika, ma też terminarz i budzik. Pierwszy raz też spotkałem funkcję automatycznego włączania/wyłączania telefonu. Możemy ustawić godzinę, o której aparat ma się włączać i/lub wyłączać – bardzo ciekawe rozwiązanie.
Ogólnie wrażenia po trzech dniach użytkowania są bardzo dobre, jak na telefon w tej cenie. Zobaczymy jak będzie spisywał się w dalszej, codziennej eksploatacji.

Opinie:

Opinie archiwalne (43):

Komentuj

Komentarze / 43

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-11-02 10:15
    Telefon jest straszny, niech Mitsubishi pozostanie przy produkcji aut, bo ten telefon to totalna klapa! Nara!
    0
  • Users Avatars Mini
    sabbath pisze: 2001-11-18 21:44
    Osobiscie uwazam ze to bardzo dobry telefon. W przedziale cenowym 3210, 3310 itp funkcjami bije je na glowe.Ale jak ktos jest fanatykiem nokii to coz... Przeznaczony glownie chyba dla kobiet wg. mnie swietnie spelnia swoja funkcje....
    0
  • Users Avatars Mini
    mores pisze: 2002-01-03 22:29
    Qba... czemu uwazasz, ze Aria to klapa? Masz go? Ja bardzo go sobie chwale.
    0
  • Users Avatars Mini
    bogdan1979 pisze: 2002-01-13 13:15
    mores------- Zgodze sie z Tobą , Kolega też ma Arie i też sobie chwali...
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-18 17:58
    Skoro taki fajny to czemu taki tani??? ja go nie mam i nie znam ale wizualnie bardzo ciekawy.
    0
  • Users Avatars Mini
    adamwie2 pisze: 2002-02-20 16:24
    Z zamkniętą klapką bardzo ładny, a z otwartą nie wiem, nie widziałem, ogólnie fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    zolv pisze: 2002-03-01 01:51
    jeszczae nie miałem go nawet w ręcee, ale wiem, ze to jest mój teleon...ma wszystko czego chce i nie ma tego co mnie nie interesuje...jest genialny !!! wybaczcie mi euforię :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    afroman pisze: 2002-03-05 17:44
    Ten telefon jest bardzo niewygodny, latwo mozna rozlączyc rozmowe. Moim zdaniem jest to najgorszy telefon jaki kiedy kowiek sie pojwawil na rynku.
    0
  • Users Avatars Mini
    tomash pisze: 2002-03-07 02:12
    Całkiem fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    robson pisze: 2002-03-26 20:56
    Mam ponad rok i dalej jest ok. Tylko zasieg gubi, ale to od poczatku.
    0
  • Users Avatars Mini
    mores pisze: 2002-03-30 16:11
    A ja wlasnie zasieg mam zawsze idealny.
    0
  • Users Avatars Mini
    zolv pisze: 2002-05-04 18:32
    telefon jest totalnie super! nie wiem na co można narzekać (jak ktoś ma palce jak słoń, albo lubi nosić komurke w tej małej kieszonce(przez niektórych zwaną kondomierką to przepraszam). Posiada wszystko to co powinien(!) miec telefon. zasięg jest extra (gdy wszystkim moim kumplom pada, antena jest niezastąpiona!!!). Dla mnie ważne są takie pierdoły jak to ze gdy podczas pisania SMSka itp ktoś do nas zadzwoni a my odrzucimy połączenie albo po prostu odczekamy goscia, teleon wróci do stanu przed dzwonieniem - jest to uciążliwe(czytaj wkurzające) w momencie gdy masz napisane 90% SMSa - taki problem jest w takim "kombajnie" jak SonyJ5. Mam tylko pytanko - w teście autor pise o "ceell info"...co zrobić, zeby było wyświetlane? jakoś szukałem i nie znalazłem. a może nie mam bo mam starą wersję softa? pozdrawiam alles userów arii(@)
    0
  • Users Avatars Mini
    zolv pisze: 2002-05-05 21:07
    dobra, sorka za problemo - juz znalzlem "cell info".
    0
  • Users Avatars Mini
    zolv pisze: 2002-05-13 13:52
    acha i sorka jeszcze jedna - w Sonalu J5 mozna wrucic do pisania SMSa, wiec sorki za klamstwa (niedawno to sprawdzil kumpel). Ale t hyba tylko w sumie w SMSach. Zagrajcie sobie w gre,wspisujcie kogos do ksizki itp i puscie sobie gluchego. W Arii gdziekolwiek(!) bys nie byl w menu w telefonie i cokolwiekrobil, po gluchym/odebranej rozmowie/itp telefon powruci do miejsca gdzie byles i co robiles. taka %#$@$%#@ a jednak jom cenie na maxa. Extra ruwniez jest to, ze widac pierwsze linjki SMSuw w spisie. Poruwnujac do innych telefonikuw kture teg nie maja jest to uciazliwe z przegladaniem starszych wiadomosci...
    0
  • Users Avatars Mini
    zolv pisze: 2002-05-15 03:44
    posiada jedynom wade: niektualny obrazek w MENU - ikonka USLUGI :-) juz nie ma WTC ;;-) :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    ogrodnik pisze: 2002-05-16 20:05
    a ja mam ten telefon od dlugiego czasu i jestem bardzo zadowolony!ludzie! za taka cena nie wymagajcie zeby to byl kommunicator!poza tym telefonik calkim maly,poreczny,ma vibre(kilka rodzajow),a bateria mimo ze mala to jednak wystarcza na bardzo dlugo...poza tym ktory inny ma takie funkcje jak np. wlaczanie i wylaczanie o okreslonej godzinie?i jeszcze calkiem niezly kalendarz z terminarzem?spoko!nie ma na co narzekac!
    0
  • Users Avatars Mini
    501490791 pisze: 2002-05-31 18:04
    A czy to działa ?
    0
  • Users Avatars Mini
    Manciarz pisze: 2002-08-03 19:35
    nie jest zly ale powinien byc tanszy ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    voodoo pisze: 2002-10-02 01:16
    Nie rozumiem czemu droga redakcja umieściła tutaj test pilota uniwersalnego. TO ABSURD!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    mariusz19 pisze: 2002-10-13 16:17
    nie podoba mi sie, nie polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    conek pisze: 2002-11-23 20:57
    Mnie rowniez nie podoba sie ten telefon, chociaz dla poczatkujacych ten telefon wystarcza :))
    0
  • Users Avatars Mini
    Czerstwy pisze: 2002-12-08 17:50
    Ten fonik ma śmieszne proporcje - jest za długi i za wąski. Miałem "przyjemność" przetestowania go i raczej nie polecam - ma ładne graficzne menu ale mimo to jest momentami dość zakręcony.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-09 21:50
    Zwariowany jak Mitshibishi-gsm.
    0
  • Users Avatars Mini
    sloniczek pisze: 2003-02-03 00:04
    telefon jak na pierszy i dla kobiety zajebisty jak miałem z nim stycznośc i mile sie zaskoczyłem
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 23:16
    duzo testow arii
    0
  • Users Avatars Mini
    argh007 pisze: 2003-02-11 00:37
    nie pokazal bym sie z tym na ulicy wyglada na strasznie dlugiego a jeszcze klapka :(
    0
  • Users Avatars Mini
    nataniell pisze: 2003-03-01 11:00
    Sam nie wiem co o nim sądzić ale dla kogoś komu nie zależy nie wiadomo na czym to może być, tylko trochę ta bateria za słaba
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-07 18:45
    bardzo brzydki wygląd, o klapce już nie wspomne. nie jest ciekawą ofertą na rynku gsm
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:39
    telefon jest ok, mam go juz od paru lat, ale najwyzszy czas zmienic na cos nowszego..
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-04 21:29
    taki sobie, i do tego teraz to już niezły przeżytek
    0
  • Users Avatars Mini
    daniel1810 pisze: 2003-04-26 03:44
    w momencie kiedy wchodzil do popa byl doskonalym telefonem za cene 199zl netto ktory posiadal wiekszosc funkcji. mialem i bardzo go mile wspominam. teraz posiadam trium eclipse i uwazam ze za 249 zl netto (tak tak) to jest doskonaly telefon z duzym kolorowym wyswietlaczem. niestety firma ma to do siebie ze jej telefony lubia awarie. w trium aria dwa razy padla mi bateria (na szczescie na gwarancji) a wlasciwie alarm wibracyjny (wbudowany w baterie) eclipse jak narazie bez awaryjny ale brak mms conajmniej dziwi.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:04
    telefon ciekawy, teraz to juz moze przezytek, ale kiedys pamietam,ze chorowalem na niego. No i te gierki!!
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 03:13
    juz sie wypowidalemm
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:28
    nie nie nie
    0
  • Users Avatars Mini
    maslo5 pisze: 2003-06-16 04:48
    kiedys w serwisie dostalem Mitsubishi Trium Geo na zastepstwo. Uwazam ze ma on duzo ladniejszy design od Arii. Ogolem Mitsubishi (lub Trium - jak kto woli - w GOLu w testach jest co dziwne dzial Trium, a nie Mitsubishi) nie zawsze robi brzydkie telefony. czasem robia tez ladne z ciekawym Menu (np. Geo wchodzil do sprzedazy w tym samym czasie co Nokia 3210 i mial bardzo ladne, animowane menu i vibre, ktorej niestety Nokia 3210 w standardzie nie miala!), albo ostatnio bardzo na czasie, nowoczesne z kolorowym wyswietlaczem (choc co dziwne bez MMSow). Jednak jedyne chyba co jest niedobre w tej marce to to, ze telefony czesto sa wadliwe. Ale moze bedzie lepiej. Z Sagemami tez tak kiedys bylo, a dzis... prosze - walczymy o Sagema my-X6, ktory cieszy sie juz bardzo dobra opinia! :-)))
    0
  • Users Avatars Mini
    sajmon_p pisze: 2003-09-15 13:03
    Sagem owszem poszedł do przodu, ale jak na razie nie widać żadnych ruchów Mitsubishi
    0
  • Users Avatars Mini
    gamrep pisze: 2004-02-29 01:01
    Po 3 latach Aria zaczeła mi wariować (wiesza się, mówi, że nie ma SMSów chociaz są, wyłącza się :( ) musze kupic coś nowego.... poza małym wyświetlaczem nie miała wad... cięzko mi się będzie odzwyczaić od klapki i dobrze zorganizowanego menu z wieloma fajnymi opcjami i od baterii, która potrafiła trzymać 5-6 dni (z wyłączaniem na noc i oszczędnym użytkowaniem telefonu)
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 16:49
    produkcja samochodów lepiej im wychodzi
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-15 19:29
    funkcje ma jako tako szczególnie gry
    0
  • Users Avatars Mini
    Zgredzik1988 pisze: 2005-01-01 13:25
    Posiadam taki telefon w domu jest bardzo mocny przeżył upadek z 2 pietra wizyte w wannie i jedyne co przestało działac bo 4 latach użytkowania do podświetlanie :)
    0
  • Users Avatars Mini
    mtic pisze: 2005-02-25 12:54
    ten telefon to nieporozumienie
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-08 23:59
    co prawda z wyglądu to on za piękny nie jest ale funkcje ma nie najgorsze.
    0
  • Users Avatars Mini
    Jak się nazywa gra pisze: 2017-12-29 22:25
    Jak się nazywa gra - pingwinek przesuwający klocki??? Proszę pomóżcie
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: