Test Nokia 3300

Recenzje
Opinie: 82
Opinie: 82

Jak zrobić telefon jeszcze bardziej młodzieżowy? Bardzo prosto. Przepis Nokii wygląda następująco. Bierzemy telefon, wyposażamy go w radio, odtwarzacz MP3, możliwość nagrywania, stereofoniczne słuchawki i aplikacje Java. Wszystko to ubieramy w oryginalną obudowę i mocno promujemy. Tak powstała muzyczna Nokia 3300. Wygląda apetycznie?
Zanim jednak przejdziemy do "jedzenia" warto sprawdzić, co takiego oferuję sobą telefon i co przynosi nam ta nowa moda rodem z Finlandii. 

Telefon
W pudełku oprócz dwusystemowego telefonu (GSM 900/1800) znajduje się także ładowarka, kabelek umożliwiający podłączenie do komputera przez port USB, zestaw słuchawkowy (stereo), 64MB karta pamięci MMC (Multimedia Memory Card), kabel audio łączący telefon z zewnętrznym urządzeniem audio (wejście liniowe w telefonie), oraz CD-ROM z oprogramowaniem i instrukcja. Sporo tego jak na telefon, ale wszystkie elementy są potrzebne. 
To, co odróżnia, i to w bardzo dosłownym znaczeniu tego słowa tę słuchawkę od innych to jej kształt i zupełnie inna ergonomia rodem z przenośnych konsol do gier typu Game Boy.
Nokię 3300 trzeba obsługiwać dwoma rękami, w przeciwnym razie jest to bardzo niewygodne. Telefon należy trzymać w poziomie, a nie jak w "normalnej" komórce w pionie. Po wzięciu aparatu do ręki zobaczymy na przedniej stronie duży 4096 kolorowy wyświetlacz o rozdzielczości 128x128 pikseli otoczony przyciskami funkcyjnymi. Warto o nich napisać, bo są bardzo specyficzne. Po lewej stronie ekranu znajduje się 4-kierunkowy klawisz przewijania. Pozwala on przeglądać opisy, numery telefonów, pozycje menu i ustawienia. Służy też do wyszukiwania kanałów radiowych, do zmiany ustawień muzyki i sterowania odtwarzaczem muzyki, oraz w grach. Symetrycznie po drugiej stronie znajduję się klawiatura numeryczna. Jest ułożona tak, że korzystanie z niej jest bezproblemowe tylko w pozycji horyzontalnej (poziomej). Dookoła wyświetlacza znajdziemy także: przycisk nagrywania, klawisze wyboru, których funkcje zmieniają podczas poruszania się po menu, oraz czerwoną i zieloną słuchawkę do odbierania i kończenia rozmowy. 

Na prostopadłych do ekranu bokach telefonu znajdziemy: klawisz regulacji głośności, klawisz wyłącznika, przycisk opcji muzyki (szybkie uruchamianie radia i odtwarzacza mp3), oraz nie mniej ważne złącze ładowarki, złącze Pop-Port do zestawu słuchawkowego, kabla do transmisji danych i pętli indukcyjnej a także wejście liniowe. Przyciski te nie są podświetlane. Podświetlane są jedynie klawisze znajdujące się na przednim panelu telefonu. Oświetlenie ich nie zostało jednak zaprojektowane dobrze, gdyż spełnia swoje zadanie tylko w kompletnych ciemnościach lub, gdy jest bardzo jasno i nie jest nam kompletnie potrzebne. W półmroku ciężko odczytać gdzie jest dana literka. Sama klawiatura zestrojona jest bardzo dobrze. Wszystkie przyciski pracują z wyczuwalnym "klikiem" i dzięki ich uwypukleniu nie mam możliwości naciśnięcia dwóch naraz.

Nad klawiaturą numeryczną znajduje się głośnik służący do prowadzenia rozmów.
Telefon posiada także drugi wbudowany dodatkowy głośnik, który wykorzystywany jest dla zestawu głośnomówiącego oraz przy słuchaniu muzyki. Znajduje się on na obwodzie z tyłu aparatu. Musze przyznać, że jakość dźwięku jak na takie małe urządzenie jest wyśmienita. Nie znajdziemy tam oczywiście basów, ale odwzorowywanie dźwięków średnich i wysokich i poziom głośności jest zupełnie wystarczający nawet w głośnych miejscach. Jakość dźwięku w tym modelu jest prawie tak dobra jak w średniej klasy komputerze przenośnym, biorąc oczywiście pod uwagę różne wymiary urządzeń.
Górna część obudowy i pokrywka zasłaniająca baterię jest wymienna (Xpress-on), ale telefon nie skrzypi nawet przy mocniejszym naciskaniu. Bateria, karta SIM i MMC są schowane pod tylną pokrywką. 

W konsekwencji takiego rozplanowania konstrukcyjnego telefonu oraz jego funkcji jest on dosyć duży (114x63x20 mm, 115 cm3) i ciężki (125g).

Menu
Menu to jest to, co niemal nie zmienia się w telefonach Nokii z upływem czasu. Spis funkcji tego producenta jest jak wino - im starsze tym lepsze, pomimo, że prawie niezmienione. W testowanym aparacie podzielone jest ono na 12 grup: wiadomości, spis połączeń, profile, ustawienia, budzik, muzyka, galeria, organizator, gry, aplikacje, dodatki i usługi. Dzięki bardzo dobremu ekranowi i ciekawej szacie graficznej całość jest przejrzysta i przyjazna dla użytkownika. Wszystko działa szybko, pewnie i bez widocznych przestojów. Nie podoba mi się jedynie to, iż nie mamy możliwości potwierdzania lub cofania wyboru przy pomocy manipulatora i musimy odrywać palec, aby nacisnąć inny przycisk, co jest uciążliwe i irytujące. Szkoda, też, że manipulatora nie da się naciskać, działa tylko prawo-lewo, góra-dół. 

Telefon zgodnie z panującą modą posiada bardzo duże możliwości personalizacji. Do dyspozycji mamy pięć profili. W każdym z nich możemy zmieniać dzwonki, sygnały dźwiękowe, tapety itp. Wszystko po to, aby telefon nam się podobał i różnił się od telefonu np. kolegi.
Aparat obsługuje wszystkie rodzaje wiadomości: SMS (do 150 wiadomości w telefonie), EMS i MMS (do 50 w pamięci telefonu). Pomimo braku wbudowanego aparatu cyfrowego przesyłanie wiadomości MMS jest możliwe, bo możemy wgrać potrzebne nam zdjęcia przez kabelek. Musimy je jednak wcześniej obrobić na komputerze. Wbudowany słownik T9, który jest już standardem spisuje się bardzo dobrze i stanowi nieocenioną pomoc przy pisaniu. Dostępna jest oczywiście funkcja chat i e-mail. Bardzo ładnie rozwiązany jest kalendarz i lista spraw do załatwienia. Dużą wadą dla mnie jednak brak możliwości synchronizacji organizera i książki telefonicznej z komputerem. 
Kontakty można zapisywać w pamięci telefonu (spis wewnętrzny) i w pamięci karty SIM.
W wewnętrznym spisie telefonów można zapisać do 200 kontaktów wraz z nazwami, numerami i adnotacjami.
Spis wewnętrzny używa pamięci współdzielonej telefonu (4,5MB).
Zaimplementowana przeglądarka WAP spisuje się dobrze.
To, na czym skupili się projektanci to zabawa, zabawa i jeszcze raz zabawa, która na dodatek ma być na najwyższym poziomie. Zobaczmy, czy im się udało.

Rozrywka
Rozrywka to jest właśnie to, do czego to urządzenie zostało stworzone. Ale zacznijmy od tego, że do wykorzystania mamy 4,5MB pamięci wewnętrznej telefonu i 64MB na karcie MMC (z możliwością rozszerzenia), co jest wynikiem zasługującym na duże brawa w tej klasie telefonów. Ze względu na taki stan rzeczy poświęcę temu zagadnieniu większą część opisu.

Jako rozrywkę producent przewidział, słuchanie muzyki (pliki MP3 i AAC), słuchanie radia, nagrywanie dźwięków (ACC), gry i programy użytkowe Java, tapety pulpitu, dzwonki polifoniczne oraz wiadomości MMS (ze wskazaniem na ich odbieranie). Opowiem teraz o każdej z nich. 
Wbudowany w telefonie odtwarzacz pozwala na słuchanie muzyki zapisanej na karcie pamięci. Muzyki można również słuchać przez wbudowane stereofoniczne radio FM, z możliwością zapamiętania 20 stacji. Umieszczony w górnej lewej części telefonu klawisz "opcje muzyki" pozwala szybko włączać zarówno odtwarzacz jak i radio. Korzystając z oprogramowania Nokia Audio Manager (na dołączonym CD) można na komputerze kompatybilnym z PC tworzyć pliki z cyfrową muzyką, organizować te pliki i tworzyć listy utworów przenosząc później na kartę pamięci telefonu. Aby był możliwy transfer danych musimy podłączyć naszą Nokię za pośrednictwem kabelka USB (DKU-2) do komputera. Jeżeli mamy system operacyjny minimum Windows 2000 lub nowszy, telefon zostanie wykryty od razu i ukaże się w moim komputerze jako nowy dysk (o dziwo twardy, a nie wymienny). Po podłączeniu mamy pełną swobodę w zagospodarowaniu pamięci karty. Możemy wgrywać obrazki, muzykę - "widoczne" przez telefon, oraz inne pliki traktując urządzenie jak dyskietkę do przenoszenia danych. Bardzo przydatna funkcja, ale trzeba pamiętać o noszeniu ze sobą kabelka. Dzięki cyfrowemu dyktafonowi uwiecznić możemy swoje ulubione audycje radiowe, piosenki (tylko na karcie MMC), itp. Możemy także nagrywać dźwięki z zewnętrznego urządzenia audio za pomocą dostarczonego wraz z zestawem kabelka. Jakość takich plików dźwiękowych jest zadowalająca.

Na karcie MMC przechowujemy także dzwonki polifoniczne i nasze zdjęcia, które potem używamy w wiadomościach MMS albo jako tapet pulpitu. Informację z menu Kontakty, Kalendarz, Wiadomości tekstowe i Zakładki (WAP) można kopiować na kartę MMC (jako backup) i późnej przywracać potrzebne dane do pamięci telefonu. Na zewnętrznej pamięci możemy przechowywać tylko po jednej kopii danych każdego typu. Funkcja kopii zapasowych jest znana i powszechnie stosowana w urządzeniach typu PDA.
Pisanie wiadomości dzięki dużemu ekranowi o dobrej rozdzielczości i dobrze pracującej klawiaturze to czysta przyjemność. Jest też oczywiście opcja chat i opcja wysyłania do grupy wcześniej zdefiniowanych osób.

Czas teraz opowiedzieć o grach Java, których w pamięci telefonu możemy mieć do 50. Fabrycznie wgrane mamy cztery. Są to: Snake EX2 - stara, lubiana i kultowa gra w nowej szacie graficznej, Water Rapids - gra, polegająca na przepłynięciu sześciu rwących, górskich rzek pontonem, unikając zderzeń ze skałami, walcząc z nurtem i wodospadami. Kolejnymi są: DJ - bardzo fajna platformówka, w której wcielamy się w młodego DJ-a, który musi zbierać w mieście nagrania, stawić czoła członkom różnych gangów, a co najważniejsze zagrać dobrze na dyskotece, tak, aby spodobać się publiczności. Ostatnią nie mniej wciągającą jest Disco - musisz pomóc doktorowi Groove zbudować imperium rozrywki. Gra bardziej strategiczna, w której zarabiamy prowadząc dyskotekę, a za zarobione pieniądze kupujemy do niej wyposażenie, zatrudniamy muzyków tak, aby przyciągnąć więcej ludzi i mieć coraz lepsze zyski.

  

Wszystkie gry są bardzo wciągające, a aplikacje Java działają bardzo dobrze i szybko - telefon nie "wiesza się". 
Aby zwiększyć radość z grania użytkownik ma możliwość słuchania w tym czasie muzyki z plików MP3 albo radia. Gry zwalniają wtedy troszeczkę, ale nie stanowi to zbytniego utrudnienia. Funkcja ta działa również przy pisaniu wiadomości i obsłudze telefonu.

Z innych ważniejszych funkcji mamy: głosowe wybieranie numerów, kalkulator, stoper i minutnik.
W telefonie brakuje trochę widocznego licznika czasu rozmowy. 
Według danych producenta telefon powinien wytrzymać na baterii (li-ion 720 mAh) około 11 godzin słuchania muzyki, 9 radia, do 4 godzin rozmów i do 230 godzin czuwania. Ma się to jednak marnie w stosunku do rzeczywistości i przy średnim użytkowaniu - czyli trochę grania, rozmawiania, SMS-owania i słuchania radia trzeba słuchawkę ładować co 1-2 dni. Najwięcej energii pochłaniają zdecydowanie gry Java i radio. Używając telefon wyłącznie do rozmów jesteśmy w stanie ładować telefon raz w ciągu tygodnia. 

Podsumowanie 
Pamiętają zapewne Państwo prekursora tego typu rozwiązań, jakim była Nokia 5510, z pełną klawiaturą QWERTY. Rozwiązanie chybione i krytykowane przez wielu użytkowników. Nowa Nokia różni się od protoplasty. Najważniejszą różnicą jest porzucenie pełnej klawiatury, na rzecz klawiszy numerycznych z przypisanymi literami i wprowadzenie manipulatora. Wszystkie te zmiany tworzą z 3300 już niemal nie telefon, a bardziej konsolę.

Telefon przeznaczony jest dla ludzi młodych. Duża ilość bardzo dobrych gier i możliwość pobierania nowych na pewno kusi, tak samo jak 64 MB odtwarzacz MP3 oraz bardzo dobre słuchawki. Rozbudowywanie funkcji multimedialnych i rozrywkowych odbiło się niekorzystnie na rozmiarze telefonu. Boli też fakt braku portu na podczerwień.
Telefon na pewno spodoba się jednak ludziom młodym, którzy lubią używać najnowszych gadżetów i chcą się wyróżnić. Słuchawka jest bowiem zdecydowanie niebanalna.
Jeżeli komuś nie przeszkadzają stosunkowo duże wymiary, to telefon zdecydowanie można mu polecić.

Opinie:

Opinie archiwalne (82):

Komentuj

Komentarze / 82

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-20 17:54
    No i zamiast testu T610, na który wszyscy chyba czekali, mamy test kolejnej hybrydy by Nokia. Przegrywa ona raczej konkurencję z N-Gage (wyswietlacz, pamięć, system "operacyjny"), ale i chyba przeznaczona jest raczej do nieco innego kręgu użytkowników... Jesli jednak pozostali operatorzy nie zaproponują znacząco niższej ceny, niż ta która funkcjonuje w Erze, to nie wróżę temu kombajnowi dużego sukcesu marketingowego.
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2003-10-20 18:04
    Szkoda, ze autor testu nie mial wczesniej stycznosci z nokia 5510, ciekawsze bylyby jego spostrzezenia.
    0
  • Users Avatars Mini
    mac_777 pisze: 2003-10-20 18:41
    Klawiatura QWERTY rozwiaznie chybione? Chyba kazdy kto mial 5510 owie ze ta klawiatura jestem jednym z atutow tego telefonu! A co do testu to szkoda gadac, chyba lepszy jest folder reklamowy!
    0
  • Users Avatars Mini
    MAXBIKE pisze: 2003-10-20 18:53
    Nokia jak to Nokia...w 5510 było takie podświetlenie klawiszy, że szkoda gadać...i coś mi się zdaje, że w tym modelu będzie podobnie. 4096 kolorów 128 /128 pikseli....to też już za mało. Rozumiem, że telefon miałbyć \"tani\" jednak teraz wszystkie telefony wprowadzane są z wyświetlaczami 65 000 kolorów. Bateria szczerze mówiąc myślałem, że będzie gorsza. Myśle, że znajdzie ona uznanie ludzi myślących NOKIA JEST NAJLEPSZA i nie widząc na oczy innego telefonu i tak wybiorą Nokię(debilstwo). Sam kiedyś miałem 5510...miała kilka niedoróbek. 3300 chce jej dorównać...widocznie. Telefon jest ciekawy ale za duży. Sam mam Sony Ericssona t610 i uważam, że nie ma jeszczę Nokii która mu choćby dorównuje. Bardzo jednak bym chciał mieć w swoim telefonie karty pamięci i muzyke mp3...ale w wymiarach t610... A testu t610 jak nie było tak nie ma...
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2003-10-20 19:10
    Voyagerek - N-Gage to co innego przecież - nawet telefonów bym nie porównywał, bo wyświetlacz w N-Gage ma taką rozdzielczość nie dla telefonu a dla konsoli, w 3300 standardowy jest wystarczający. No i nie upierałbym się przy podczerwieni - polecam transfer 64MN łączem szeregowym... komuś chce się policzyć jak długo to potrwa? Mi nie :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Jack pisze: 2003-10-20 19:10
    Bardzo gustowny kapelusz ;))
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2003-10-20 19:13
    MAXBIKE - no pewnie - telefon, odtwarzacz MP3 a wszystko najlepiej możliwie mała... Wiesz pewnie, że miniatryzacja kosztuje? To już wiesz dlaczego nie proponuja takich urządzeń - nikt by im tego nie kupił...
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-20 19:55
    Moim skromnym zdaniem test na wp.pl jest o wiele bardziej ciekawy. Przedstawiony tutaj artykuł daje tylko ogólne informacje na temat telefonu, niewiele wiecej niż to, co można znaleźć w katalogu.
    0
  • Users Avatars Mini
    idea-ns pisze: 2003-10-20 20:12
    sorrki ale nie rozumiem zdaniań \"Pamiętają zapewne Państwo prekursora tego typu rozwiązań, jakim była Nokia 5510, z pełną klawiaturą QWERTY. Rozwiązanie chybione i krytykowane przez wielu użytkowników\" ja uzywam 5510 i jestem z niej zadowolony jak z zadnego innego telefonu a moge miec naprawde kazdy. Ale trzeba zadac sbie pytanie: czy warto kupować 3300 jesli na choryzoncie widac N-Gage?
    0
  • Users Avatars Mini
    filips90 pisze: 2003-10-20 20:18
    mi się ten telefon nie podoba bo wystarczy mi porządny telefon, ale pewnie znajdzie swoją niszę na rynku, ale jakimś szalonym przebojem nie będzie
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2003-10-20 20:45
    Osobiście uważam ten telefon za bardzo ciekawą propozycję. Po pierwsze, bardzo cieszy mnie pojemność standardowej karty MMC, która wynosi 64 MB. Według pierwotnej wersji miała ona wynosić 32 MB i wiele osób oburzyło się, kiedy stwierdziłem, że to zbyt mało. Po drugie, bardzo dobrym rozwiązaniem jest współdziałanie i odtwarzacza MP3, i właściwego telefonu. Była to spora bolączka Siemensa SL45. Duzym atutem jest możliwość odtwarzania plików MP3 - Nokia 5510 odtwarzała tylko format Nokiowski AAC. To co jest uznane za wadę - czyli brak podczerwieni uważam za cechę conajmniej neutralną, ponieważ dołączony kabelek USB jest o wiele bardziej praktycznym i stabilnym rozwiązaniem. Za niepozrozumienei uważam zastosowaną baterię.
    0
  • Users Avatars Mini
    eXiDe pisze: 2003-10-20 21:37
    Bullshit :(((((((((((((( ja chcę test t-six-ten!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    eXiDe pisze: 2003-10-20 21:38
    BTW zabawka dla dzieci, a nie telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-10-20 23:02
    eXiDe zgadzam sie://kolejna nokia w testach GOL'u czyzbys zapomnial o istenieniu SE...:((
    0
  • Users Avatars Mini
    eXiDe pisze: 2003-10-20 23:06
    szymon_: ja nie zapomniałem o istnieniu SE :)), chyba GOL zapomniał :/ ??
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSSNOKIA pisze: 2003-10-20 23:41
    Fajna sprawa,bo ma male wym stosunkowo.U nas jest za 950 w komisie ale siedzi karta 128MB ;-
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-10-21 00:10
    eXiDe jasne mialem na mysli GOL'a:((
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-10-21 15:25
    To już 4 test Nokii 3300,jaki czytam i chyba zdecydowanie najlepszy. Lubię jak ktoś podłączy wszystkie możliwe akcesoria i napisze konkrety. Ten telefon też ma ograniczenia,ale dla posiadaczy 5510 jest on idealnym następcą.
    0
  • Users Avatars Mini
    Sl pisze: 2003-10-21 19:48
    No i co z tym testem T610?
    0
  • Users Avatars Mini
    Robert542 pisze: 2003-10-22 11:00
    Sl: brak testu T610. A co do Nokii: nie jest warta swojej ceny. Brak aparatu, IrDY... No ale ma tez swoje zalety. Ale nie warta jest swojej ceny.
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2003-10-22 11:16
    ***Robert - a po co Irda, skoro jest kabelek USB (a to jest o wiele lepsze rozwiązanie)?
    0
  • Users Avatars Mini
    Czubaka pisze: 2003-10-22 15:14
    Po co zamieszczać tu testy telefonów które mało kogo interesują? A takim chyba jest 3300... Zgadzam się z przedmówcami że idealnym kandydatem do przetestowania jest SE T610 - wystarczy spojrzeć na ilość komentarzy na jego stronce.
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-10-22 17:06
    dziwna sprawa z tymi testami:/ bo przeciez nie mozliwa sparwa jest to ze GOL nie mial by dostepu to telefonow SE;)przydal by sie jescze test P800...:(
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-10-22 23:15
    darth_vadeer ale nokia ma przeciez aparaty podlaczane przez popport widzialem tez ze wersja amerykanska 3300 widac to w serwisie esato.com w bazie telefonow:)
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-10-23 15:10
    Ten Pop-Port w 3300 nie jest już tak uniwersalny,bo nie podłączysz HS-1C (ani inny). Nie wszystkie dane zgrasz z komputera,bo 3300 za pomocą DKU-2 obsługuje tylko Nokia Audio Managera. Ciekawe jest także rozwiązanie ze słuchawkami,bo N-Gage,ma takie jak N5510. Po między 5510,3300,N-Gage są kolosalne różnice,jeśli chodzi o funcjonalność i np.wyświetlacze...
    0
  • Users Avatars Mini
    słoń dominik pisze: 2003-10-23 16:36
    jak będę smutny i będzie mi źle,to włożę sobie tę nokię między wargi (dolną i górną) i od razu będę wyglądał optymistycznie :-)))))))))
    0
  • Users Avatars Mini
    sylwek13 pisze: 2003-10-23 20:53
    WIESZ MI SIĘ TA NOKIA NIE PODOBA LEPSZA JEST NOKI 3510 BO MA ŁADNIEJSZY WYGLĄD I JEST SPOKO A TA MA NIE ZA FAJNY KSZTAŁT I WOGÓLE JEST NIE ZA FAJNA NO ALE JEŚLI KOMUŚ SIĘ PODOBA TO NIE MAM NIC PRZECIWKO TEMU JA MAM INNE ZDANIE NO TO NARA POZDRAWIAM HEJ
    0
  • Users Avatars Mini
    sylwek13 pisze: 2003-10-24 23:37
    JEST COOOL DLACZEGO NIKT TU NIC NIE PISZE
    0
  • Users Avatars Mini
    McPiteroS pisze: 2003-10-25 12:23
    Telefon ma spoko funkcje, taka 5510 z kolorowym, brakuje jednak pełnej klawiatury QWERTY oraz IrDY. Apart fotograficzny, można sobie darować, chociaż wydaje mi się że byłby tu bardzo na miejscu. Cena jest wysoka, jednak chcąć kupić dwie rzeczy oddzielnie (czyli fona i przenośny odtwarzać MP3)wybulilibyśmy więcej. Jeśli ktoś dysponują potrzebną kwotą, ten telefon jest godny polecenia.
    0
  • Users Avatars Mini
    rgumkowski1 pisze: 2003-10-25 20:11
    Wypaśny telefon, można powiedzieć luksusowy następca 5510.
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-10-27 17:54
    W salonie Plusa w moim mieście,mogę się poślinic jedynie do atrapy 3300,bo żywca nie mają.
    0
  • Users Avatars Mini
    irzi pisze: 2003-10-27 23:51
    popieram eXide'a : bullshit ten telefon !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    MAXBIKE pisze: 2003-10-30 16:13
    Wlo- według ciebie nikt by nie kupił..małego ładnego funkcjonalnego telefonu z super wyświetlaczem, mp3 i aparatem??? Siemens SL 45 był...i jest... mały ma mp3, karty mmc....wprawdzie nie ma kolorowego wyświetlacza...ale czy on był aż tak strasznie drogi?? A co do braku testu t610- skandal!! Mogliby kogos znaleźć kto ma ten telefon i pożyczyć...np. mnie...ehehheheehheh Mi już test nie potrzebny...ale to że go nie ma to skandal!!
    0
  • Users Avatars Mini
    MAXBIKE pisze: 2003-10-30 16:16
    N O I J E S Z C Z E J E D N O - S Ą D Z Ę Ż E N I E KUPIE N I G D Y N O K I I....TELEFON NIBY MUZYCZNY..MP3 AAC ITP.. A POLIFONIA 4 GŁOSOWA...BUHAAH!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2003-10-30 16:36
    Wystarczy porównać ilość postów pod tym testem i pod testem C100. Mam nadzieję, że Admini wyciągną jakieś wnioski na przyszłość... Sądzę, że gdyby test T610 się jednak pojawił (wcześniej!!!), to byłby jeszcze wiekszy ruch, niż przy teście C100.
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-10-30 23:03
    MAXBIKE,niestety jesteś w błędzie,bo Nokia 3300 ma Midy 24 głosowe i dodatkowo dźwięki True Tones.
    0
  • Users Avatars Mini
    tampaboy pisze: 2003-11-01 02:09
    3300 w Plusie jest na starcie za 499 w najniższej taryfie... era tradycyjnie przegina z cenami...
    0
  • Users Avatars Mini
    jacy pisze: 2003-11-01 12:52
    500 zł to i tak drogo.
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-11-01 13:38
    608,78 brutto (N3300) + opłata abonamentowa lub Pakiet Kwotowy + aktywacja.
    0
  • Users Avatars Mini
    Herman pisze: 2003-11-02 21:20
    JA też ją mam :)))!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    eeee pisze: 2003-11-03 15:02
    zamiast testować kolejny durny telefon daliby tescik mojego kochanego t610 :)
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2003-11-05 21:20
    wszytko było by spox i ok gdyby nie ogromne gabaryty i brak IrDy. MNie osobiście to nie przeszkadza i telefon się podoba.
    0
  • Users Avatars Mini
    pip pisze: 2003-11-05 22:03
    ale bez jaj takie cos !!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Herman pisze: 2003-11-05 22:34
    Jak wspomniałem posiadam ten telefon . Brakuje mi : jdnak oprogramowania umożliwaijącego synchronizację z pecetem pomieważ tworzę co prawda amatorsko grafikę , Bluetoot lub Irdy , wyświetlacz mógłby mieś 65k kolorów , słaby odbiór radia , 128 MB karty pamięci , aparatu dołączanego jak np. w 6100 czy 6610 , mogła by być również ochrona na POP-port w czasie gdy nie słucham muzyki a telefon jest w kieszeni .
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-11-06 11:47
    Dziwne,bo w teście piszą,że wgranie obrazów jest możliwe: "Po podłączeniu mamy pełną swobodę w zagospodarowaniu pamięci karty. Możemy wgrywać obrazki, muzykę - "widoczne" przez telefon, oraz inne pliki traktując urządzenie jak dyskietkę do przenoszenia danych".
    0
  • Users Avatars Mini
    kiriko pisze: 2003-11-06 20:06
    ma fajne gry fajny ksztalt i wogule jest fajny:))
    0
  • Users Avatars Mini
    Skorupa pisze: 2003-11-06 22:09
    No właśnie, wszyscy czekają na test SE T610 a nie na jakąś zabawkową NOKIĘ !! Nie bardzo mi sę podoba ten telefon, tak jak pozostałem dziwactwa Nokii np 5510, czy N-Gage, mimo, iż bardzo lubię i chwalę sobie tą firmę ;D
    0
  • Users Avatars Mini
    adick pisze: 2003-11-08 13:00
    Siakiś taki... za duży troszkę. Ale abrdzo rozbudowany i w ogóle...
    0
  • Users Avatars Mini
    MAXBIKE pisze: 2003-11-11 14:46
    Szymek...ale głośne, że telefon trzeba nosić przy uchu żeby cos usłyszeć :]]]
    0
  • Users Avatars Mini
    MAXBIKE pisze: 2003-11-11 14:46
    Na tym telefonie gsmonline kończy testowanie telefonów????
    0
  • Users Avatars Mini
    Sony Ericsson T610 pisze: 2003-11-14 16:29
    Sony Ericsson T610 !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-11-14 20:29
    Apeluję! Dajcie im tego Soniaka,bo robi się to żałosne.
    0
  • Users Avatars Mini
    JArosz pisze: 2003-11-15 22:51
    Mam nadzieje że wkońcu będzie jakiś nowy test!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Zwz pisze: 2003-11-17 19:24
    TElefonik jest fajny ale ma barki (np. IrDA) No o cena też wysoka
    0
  • Users Avatars Mini
    Slayer pisze: 2003-11-19 09:21
    Bardzo podoba mi się ten phone. Fajny jest ten odtwarzacz tylko że trochę mało pamięci.
    0
  • Users Avatars Mini
    chuki pisze: 2003-11-19 16:54
    super telefonik a co do se t610 to nie lubie kwadratowych telefonów który nie równa się z nokią 6660 której jestem posiadaczem
    0
  • Users Avatars Mini
    mobilekom pisze: 2003-11-22 11:19
    Ten wygląd na mnie nie działa Do dyskusji zapraszam na nowe forum www.mobilekom.xu.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    janusz666666 pisze: 2003-12-12 18:55
    Ten wygląd na mnie nie działa Do dyskusji zapraszam na nowe forum www.mobilekom.xu.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    golebiu pisze: 2003-12-22 22:15
    w ogole mi sie nie podoba. identyk N N-Gage. nie da sie pisac SMS, rozmawiac wszystko PRZYPAŁ. nokia daje ciala po raz kolejny
    0
  • Users Avatars Mini
    miernolek pisze: 2003-12-23 13:17
    Jestem posiadaczem SE T610 ale ta "Nokija" tez nie jest najgorsza... Wychodzily juz gorsze :) Pozdro dla calej wielkopolski.
    0
  • Users Avatars Mini
    pawelt pisze: 2004-02-12 20:43
    Bardzo fajny telefon!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    lukmrz pisze: 2004-02-15 00:18
    ciekawy, ale i tak bym go nie kupił
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-19 15:19
    SMIESZNY, DLA DZIECI
    0
  • Users Avatars Mini
    henoch pisze: 2004-03-02 08:26
    ZAMIENIE T610 NA 3300 POWAŻNE.
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-03-14 01:54
    rafalkoj** niezgadzam sie... dlaczego dla dzieci? Ten telefon nie jest dla dzieci. A co jest wedog Ciebie dla doroslych - 3310? :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Paszko pisze: 2004-03-26 19:31
    EEeee... kolejna próba Noki zawładnięcia najmłodszymi i kieszeniami ich rodziców. Ceglaste wymiary. Nie podoba mi się ten telefon :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Bonczek pisze: 2004-04-01 22:21
    Mam telefon i jest ekstra, na poczatku tez myslalem ze to szkut ale w miare jak go mam jest naprawde wygodny i fajny jezeli chodzi o funkcje oi uzywanie! Jak ktos woli klasyczne to niech go od razu nie krytykuje i sobie kupi 5110! Idealne rozwiazanie!
    0
  • Users Avatars Mini
    Puchatek pisze: 2004-04-15 18:55
    Nie chciałbym być natrętny ale DAJCIE WRESZCIE TEST SONY ERICSSON T610!!!!, bo ludzie czekają
    0
  • Users Avatars Mini
    marek179 pisze: 2004-07-05 12:53
    pawlitko: a masz badz miales troche ten telefon? ja mialem 5510 i nie chcialem go kupic bo myslalem tak jak ty, kupilem go bo kumpel polecil a nic ciekawego nie bylo za taka cene, mam go juz 3 miesiace i podoba mi sie jeszcze bardziej niz jak go kupilem, nie znam telefonu na ktorym by sie pisalo lepiej smsy, naprawde polecam!
    0
  • Users Avatars Mini
    mariozapasnik pisze: 2004-07-22 03:09
    Polecam stronke ..... www.symbian.soft.prv.pl ...... lub.... www.polifonia.dzwonki.prv.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 14:40
    dla dzieciaków
    0
  • Users Avatars Mini
    m pisze: 2004-08-08 13:03
    taki game-boy :P ja tam wole tradycyjne rozwiazania
    0
  • Users Avatars Mini
    dziobasek { ona } pisze: 2004-08-08 19:47
    bo ja wiem. podoba mi sie nokia 3300 ale jeszcze nikt o niej nie słyszał w moim miescie. Nawet sie zastanawiaja czy taka istnieje !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    gregus0 pisze: 2004-08-25 03:33
    slyszale ze jest awaryjan czy to prawda??
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-11-05 12:38
    telefon i mp3 500-600 zł na allegro to dobra cena bardzo ciekawy ale na abonament za drogi
    0
  • Users Avatars Mini
    _JaReK_ pisze: 2004-11-09 14:22
    co wy w ogole piszecie? 3300 i n-gage? n-gage to wielka cegla i lepsza to jest tylko w tym ze ma symbiana, bo w czym jeszzce? gry z n-gage mozna przeciez odpalac tez na innych komorkach z symbianem. 3300 to ladny i zgarbny telefon. a klawiatura qwerty? sa dwie wersje 3300. ta i druga pracujaca w sieciach 850/1900mhz, przeznaczona na rynek amerykanski. Tamta ma taka klawiature i szczerze mowiac jest znacznie brzydsza (poszuakjcie na amerykanskiej stronie nokii). 3300 w wersji 800/1800mhz to swietny telefon :]
    0
  • Users Avatars Mini
    PawL pisze: 2004-11-23 20:02
    jak on jest estetyczny to ja mam chyba chory wzrok !
    0
  • Users Avatars Mini
    lp; pisze: 2005-01-25 19:55
    hehe
    0
  • Users Avatars Mini
    smoli85 pisze: 2005-02-05 15:58
    no racja ta druga wersaj jest gorsza, ale dla mnie bylo by dobrze:) bo juz sie przyzwyczailem do klawiatury qwerty. www. nokiausa. com/phones/ 3300 (3 spacje)
    0
  • Users Avatars Mini
    RaffiX pisze: 2005-03-19 15:30
    Szkoda, że nie ma aparatu, choć biorąc pod uwagę klasę większości aparatów to może jednak i lepiej ...
    0
  • Users Avatars Mini
    KiLo pisze: 2005-05-03 02:44
    Ciekawe czy ktoś widział te nokie w wersji 3300 "i" ... moim zdaniem zajefajna, tylko ... na rynek amerykański (pasmo 1900 fuj...) Ciekawe kiedy wejdzie wersja z klawiaturą qwerty na rynek europejski, bo 5510 mi sie nie bardzo uśmiecha.
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-08 19:24
    Podobny do Gameboya Nokii ale to całkiem sympatyczny odtwarzacz mp3.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: