Test Nokia 5210

Recenzje
Opinie: 167
Opinie: 167

Nokia 5210 została publicznie przedstawiona w listopadzie zeszłego roku, a już pierwszy egzemplarz tego telefonu trafił w nasze ręce. Jest to pierwszy wchodzący na rynek model z zaprezentowanej triady 5210, 6510, 7650. Docelowo ma on zastąpić niezwykle popularne modele 3310 i 3330. Choć jest to telefon z najniższej półki to dość wyraźnie potwierdza on tendencję do wyposażania tanich telefonów w funkcje, które wcześniej znajdowaliśmy tylko w droższych słuchawkach. Drugi trend zauważalny wyraźnie na rynku tanich telefonów to wyposażanie ich w wiele, mało związanych z telefonem i niekoniecznie przydatnych, usług.

 


Telefon ten jest rozwinięciem modeli serii 33XX. Zarówno budowa wewnętrzna, jak i menu oparte jest na "jądrze" zastosowanym już poprzednio. Jest to, w przypadku Nokii, polityka w pełni słuszna ponieważ rozwiązania te przedstawiają naprawdę najwyższą jakość, która zresztą znajduje uznanie u rzesz konsumentów.
Wydaje się, że to właśnie strategia budowania nowych telefonów na bazie starszych modeli, skutkuje niezwykłą szybkością z jaką Nokia wypuszcza na rynek nowe produkty. Podobnie było ze zbudowanym na bazie Nokii 3330 modelem 5510, tak jest i teraz. Choć premiera odbyła się całkiem niedawno to telefon jest już produkowany i w niedługim czasie będzie dostępny dla każdego. Wejście słuchawki na rynek nastąpi prawdopodobnie niebawem, ponieważ telefon uzyskał już wszystkie niezbędne zezwolenia, w tym także polską homologację. Świadczy o tym naklejka we wnętrzu otrzymanego przez nas telefonu.
Przekazany nam do testowania telefon wyposażony był w ładowarkę oraz instrukcje obsługi w języku angielskim. Polskie wydanie instrukcji jest już gotowe, ale nie zostało jeszcze wydrukowane.

Wygląd
Wygląd nowego modelu różni się dość znacząco do wyglądu telefonów z serii 33XX. Choć zachowano zbliżoną wielkość telefonu (wymiary: 105.5 x 47.5 x 22.5) to wygląd zewnętrzny został kompletnie zmieniony.

  

       

  

Po pierwsze nowy telefon jest modelem o podwyższonej wytrzymałości. A przynajmniej takie wrażenie ma robić. Wydaje się, że jego obudowa jest bardziej wytrzymała na upadki, niż w innych telefonach komórkowych, telefon jest też w pewnym stopniu zabezpieczony przed wodą. Nie jest wodoszczelny, lecz gumowe zabezpieczenia i membrany dość dobrze chronią go przed wilgocią. 
Jak już wspomniałem obudowa na większej części swej powierzchni pokryta jest czerwoną gumą. Ponieważ plastik z którego zrobiono obudowę jest czarny tworzy to miłą dla oka kompozycje kolorystyczną. Oczywiście podobnie jak w modelach serii 33XX możliwa jest wymiana obudów, choć w przypadku tego modelu są to raczej "skorupy" (Xpress-on shells) a to z racji swojej wytrzymałości i tego że całkowicie otaczają i chronią wnętrze telefonu. 

 

     


Jeśli chodzi o klawiaturę, to od razu rzuca się z oczy brak Navi-Key, który stosowano we wcześniejszych modelach. Zastąpiono go układem klawiszy funkcyjnych znanym z modelu 6210. Pod klawiaturą znajdują się dwa klawisze funkcyjne, pomiędzy nimi klawisze strzałek góra i dół, a poniżej zielona i czerwona słuchawka. Choć Navi-Key był dobrym rozwiązaniem i bardzo ułatwiał korzystanie z menu, to wcale nie należy go żałować ponieważ nowe rozwiązanie jest co najmniej równie funkcjonalne, jeśli nie lepsze. Sama klawiatura numeryczna jest dość twarda, ale szybko można się do tego przyzwyczaić. 

 


Z lewej strony obudowy umieszczony został port podczerwieni, urządzenie w które dotychczas najtańsze telefony nie były wyposażane.
Wyświetlacz telefonu jest podobny do tego z modeli 33XX. Zmieniony został natomiast kolor podświetlenia który teraz jest pomarańczowy. Układ wyświetlania funkcji jest również taki sam jak w starszych modelach, z ta tylko różnicą że telefon posiada dwa klawisze funkcyjne, których opisy znajdują się na dole wyświetlacza.

 


Trzeba dodać, ze klawisz służący do włączenia telefonu - umieszczony jak w 3210 na górze telefonu - pracował bardzo ciężko, trzeba go było wciskać z dużą siłą by telefon zareagował. 
Telefon waży 92 gr czyli o 41 gr mniej niż 3330 ze standardową baterią. Jednakże 3310 z baterią litowo-jonową waży tylko 108 gramów, sam telelefon jest więc lżejszy o około 16 gr.

 

     

 

Bateria
Telefon został wyposażony w baterię litowo-jonową o pojemności 750 mAh (symbol BLB-2). Choć 5210 posiadała nowszy rodzaj baterii to wyposażony był w model ładowarki znany już z innych tanich modeli (ACP-7E). Mnie osobiście dość mocno irytowało to, że ładowanie baterii trwało aż 5 godzin. Najnowsze telefony wyposażane w ładowarki podróżne ładują telefon w 1,5 do 2h. Myślę, że producent powinien rozważyć możliwość standardowego wyposażenia telefonu w ładowarkę podróżną.
Według producenta telefon działa w trybie standby bez przerwy przez 60 do 170 h. W naszym teście przy dość intensywnym użytkowaniu (ok. 45 min rozmów + 100 odebranych smsów /dobę) telefon wytrzymywał około 80 h. Maksymalny czas rozmowy podawany przez producenta wynosi od 140 do 230 minut.

  

  
Menu
Menu to stare, dobrze już znane menu z poprzednich modeli Nokii. O jego funkcjonalności i łatwości w użyciu nie będę się rozpisywał. Dość powiedzieć, że wiele osób uważa je za wzór tego jak powinno wyglądać menu telefonu komórkowego.
W porównaniu z serią 33XX z menu korzysta się odrobinę inaczej z powodu rezygnacji z Navi-Key. W związku z tym z głównego menu zginęła książka telefoniczna i została na stałe przypisana do prawego klawisza funkcyjnego tak jak w modelu 6210. Pozostałe podmenu pozostały bez zmian, a większość nowych funkcji dodatkowych zgrupowano w menu Dodatki.

  

   
Książka telefoniczna
W pamięci telefonu możemy zapisać do 250 numerów. Poza tym możemy również korzystać z pamięci karty SIM. Rekordy w pamięci telefonu maja postać prostą, składają się tylko z numeru telefonu i jego opisu. Każdy z numerów w książce telefonicznej może zostać przypisany do jednej z 5 grup osób. To różnica w porównaniu z telefonami serii 33XX, projektanci odeszli od stosowanego we wcześniejszych modelach przypisywania każdej osobie w książce oddzielnego dźwięku nadejścia połączenia, na rzecz znanego z droższych Nokii systemu grup osób. W ten sposób pamięć i konstrukcja książki telefonicznej w 5210 najbardziej przypomina model 6150. Każdej grupie osób można przypisać własną melodię nadejścia połączenia oraz logo grupy, które będzie wyświetlane gdy zadzwoni do nas ktoś z jej członków.
10 pozycji z książki telefonicznej możemy wybierać głosem. Ten mechanizm jest także znany z poprzednich telefonów Nokii, działa prawidłowo i bez problemu rozpoznaje wypowiadany tekst.
Rekordy z książki możemy przesyłać w formacie vCard poprzez SMS lub łącze podczerwieni.

SMS
Menu SMS niewiele zmieniło się w porównaniu do poprzednich modeli. Nowa Nokia nie obsługuje standardu EMS, który obecnie pojawia się już w większości nowych telefonów na rynku. 5210 dalej pozwala na przesyłanie wiadomości graficznych tylko między telefonami fińskiego producenta. Telefon wyposażono w edytor pozwalający na tworzenie nowych wiadomości graficznych z poziomu telefonu. Aparat poza 10 standardowo zapisanymi w pamięci wiadomościami graficznymi posiada także clip-arty, które można wykorzystać do tworzenia własnych grafik.
5210 nie posiada pamięci na wiadomości SMS i korzysta z pamięci karty SIM. Dostęp do tej pamięci jest szybki i telefon nie ma problemów z jego obsługą. Nową funkcją, w którą wyposażono ten model, jest możliwość kasowania wszystkich przeczytanych wiadomości SMS z pamięci lub wybranego foldera.
Wpisywanie wiadomości następuje z wykorzystaniem słownika T9. Jednakże telefon, który przekazano nam, nie posiadał tego słownika w polskiej wersji. Podobno egzemplarze kierowane do sprzedaży maja być w niego wyposażone. Telefon pozwala na wpisywanie wiadomości SMS o długości do 459 znaków, które przez telefon są potem dzielone i przesyłane.
Tworząc wiadomość możemy skorzystać z jednego z 8 dostępnych szablonów wiadomości. Możemy też do wiadomości wstawić jedną z 8 buziek internetowych.
Zmieniono również, podobnie jak w modelu 8310, sposób przysłania potwierdzenia wysłania wiadomości SMS. Teraz zamiast dwóch SMSów jak kiedyś, przychodzi tylko jeden, z informacją o dostarczeniu krótkiej wiadomości.
Telefon jest oczywiście wyposażony w funkcję Chat.

Spisy połączeń
W tym menu znajdują się spisy połączeń odebranych i nieodebranych z 10 numerami telefonów każdy, oraz lista połączeń wybieranych z 20 numerami. Poza tym poprzez to menu można uzyskać dostęp do liczników czasu połączeń oraz ich kosztów. Tam też dostępne są ustawienia tych usług.

Profile
Menu do zarządzania profilami nosi w języku polskim nazwę Preferencje. Pozwala ono na edytowanie oraz zmianę aktywnego profilu. Do wyboru posiadamy profil Ogólny i 5 dodatkowych. Dla każdego profilu ustawiamy oddzielny sygnał nadejścia połączenia (lub jego brak), głośność sygnału, alarm wibracyjny, pulsowanie świateł podczas nadejścia połączenia, głośność dźwięków klawiszy itd. Ustawiamy tez sygnał nadejścia wiadomości SMS - mogą to być sygnały już wcześniej znane z Nokii, lub - to nowość - jedna z melodii sygnalizujących nadejście połączenia. Może być to melodia zapisana na stałe w telefonie lub jeden z dźwięków użytkownika.
Sygnał nadejścia połączenia można wybrać spośród 35 dzwonków zapisanych w telefonie lub użytkownik może też zapisać do 7 własnych sygnałów dzwonka. Własne dzwonki można otrzymywać poprzez SMS lub tworzyć przy użyciu kompozytora.
Nowością jest, zastosowana już w 8310, możliwość czasowego uruchomienia profilu. Polega ona na tym, że aktywujemy profil tylko do określonej godziny. Gdy ta nadejdzie telefon wróci do profilu który był uruchomiony poprzednio. Funkcja to niezwykle przydatna i pomocna, przede wszystkim dla tych którzy lubią długo spać, a budzi ich dopiero telefon od współpracowników. Można wtedy ustawić godzinę od której jest się dostępnym, a wszystkie połączenia, które nadejdą przed nią nie będą sygnalizowane.
W każdym profilu można wybrać również funkcję filtrowania połączeń. Telefon będzie wtedy informował dźwiękiem tylko o telefonach od osób z wybranych grup użytkowników.
Dla każdego profilu można wybrać inny wygaszacz ekranu. Za wygaszacz ekranu mogą służyć wiadomości graficzne lub animacje. Mogą być one otrzymywane poprzez SMS lub zapisywane ze stron WAP. Standardowo telefon jest wyposażony w 10 wiadomości graficznych i 6 animacji. Wygaszacz uruchamia się po upływie wybranego czasu bezczynności (od 5 sekund do 10 minut).
W modelu który otrzymaliśmy do testowania były pewne problemy z profilem ogólnym. Otóż telefon z włączonym tym profilem nie informował o nadejściu połączenia. Dzwonił tylko w przypadku gdy w jego ustawieniach jako rodzaj dzwonka wybrano "1 sygnał". We wszystkich pozostałych sytuacjach telefon milczał. Nie wiem czy była ta to właściwość tylko tego jednego egzemplarza czy też wszystkich telefonów wyposażonych w to samo oprogramowanie. Jeśli to wada więcej niż jednego telefonu to powinna jak najszybciej zostać usunięta.

Blokada klawiatury
Bardzo przydatna jest funkcja automatycznego blokowania klawiatury. Klawiatura blokuje się automatycznie po upływie wyznaczonego przez nas czasu bezczynności. Taka blokada może zostać również wzbogacona o konieczność podania kodu odblokowującego. Funkcja ta pozwala na zabezpieczenie telefonu przed ingerencją obcych osób, zabezpieczy też nas przed członkami rodziny, którzy chcieliby skorzystać z naszej słuchawki. Wprowadzenie automatycznej blokady klawiatury może świadczyć o tym iż Nokia (dość konserwatywna jeżeli chodzi o wprowadzanie funkcji popularnych w innych telefonach a których nie było w słuchawkach Nokia nigdy) zaczyna jednak słuchać rad swoich wiernych użytkowników.

Gry
Nokia została wyposażona w 5 gier: Snake II, Space Impact, Bumper, Batumi i Pairs II. Podobnie jak w modelu 3330 możliwe jest ściganie poprzez WAP nowych etapów do gier. W telefonie można na raz zapisać dwa nowe etapy. Na serwerze Nokii dostępny jest jeden promocyjny etap dla każdej z gier: Snake II, Bumper i Space Impact. Za możliwość ściągnięcia kolejnych etapów trzeba już niestety zapłacić.

 


Inną dostępną funkcją jest możliwość wysyłania wyników własnych gier na serwer Club Nokia. Aby móc to zrobić należy w odpowiednim menu telefonu wpisać własny identyfikator Club Nokia.
Choć telefon wyposażono w port podczerwieni to gry nie zostały wyposażone w funkcję gry we dwie osoby, a szkoda.
Niewiele zatem zmieniło się w menu gier w porównaniu z poprzednimi modelami, prawdopodobnie dlatego, że jest przemyślane i dobrze dopracowane, choć zapaleni gracze zapewne chcieliby uzyskać jakieś nowe gry. 

Kalkulator, Terminarz i IrDA
Kalkulator wykonuje najprostsze działania i jest taki sam jak w modelach 33XX. Nowością jest natomiast wyposażenie taniego telefonu, takiego jak 5210, w port podczerwieni. Port umożliwia wysyłanie i wymianę z innymi urządzeniami rekordów z książki telefonicznej lub notatek z terminarza. Telefon nie jest niestety wyposażony w wewnętrzny modem, co uniemożliwia przesyłanie danych i wpływa na dość ograniczone wykorzystanie portu IrDA.
Terminarz telefonu pozwala na zapisanie w pamięci do 100 notatek. Mogą to być przypomnienia o spotkaniach, telefonach czy urodzinach. Ponieważ telefon jest skierowany przede wszystkim do młodych ludzi, bardzo rozbudowano jeden z typów spotkania - trening. Wybierając taką notatkę mamy do wyboru prawie 20 różnych dyscyplin sportowych. Później, gdy trening jest prezentowany w kalendarzu, obok jest wyświetlana ikona stosowna dla danego sportu.
Terminarz został także wyposażony w chiński kalendarz księżycowy, ale ta funkcja odstępna jest tylko w telefonach z chińskim menu.

Dodatki
Menu dodatki zostało rozbudowane w porównaniu do modeli poprzednich. Jest to w pełni zgodne z trendem który nakazuje wyposażanie tanich telefonów komórkowych w jak największą ilość funkcji dodatkowych. 
Zupełną nowością w która wyposażono Nokię 5210 jest termometr. Mierzy on temperaturę otoczenia i prezentuje na wyświetlaczu w stopniach Celsjusza lub Fahrenheita. Jest to funkcja niezbyt związana z telefonem komórkowym, lecz jak mi się wydaje dość przydatna. Odczyty temperatury są prawidłowe, choć jeśli trzymamy telefon przez dłuższy czas w ręku to wskazywana temperatura będzie raczej bliższa temperaturze naszego ciała.

 

  


Inne funkcje dostępne w tym menu to minutnik, który pozwala na odliczanie czasu jednorazowo lub cyklicznie, oraz stoper z międzyczasami. Wskazania stopera mogą zostać wyeksportowane do kalendarza i zapisane jako notatka.
Kolejną funkcją jest edytor zdjęć. Pozwala on na tworzenie własnych wiadomości graficznych z poziomu telefonu. Jest on podobny to edytorów wiadomości EMS dostępnych w modelach Ericssona.

WAP
Przeglądarka WAP obsługuje standard 1.1. Wyświetla strony bez najmniejszych problemów i charakteryzuje się dużą stabilnością.
Konfiguracja WAP następuje poprzez edycję i uaktywnienie jednego z 5 profili WAP. W profilu tym umieszczamy wszystkie dane niezbędne dla zainicjowania połączenia, w tym numer dostępowy i numer IP operatora.
Tak skonfigurowana przeglądarka pozwala na oglądanie wszystkich stron w języku WML. Najczęściej odwiedzane strony możemy zapisać jako zakładki. Możemy również zapisać w telefonie certyfikaty wykorzystywane podczas połączeń szyfrowanych.
Obrazki i animacje wyświetlane na stronach WAP mogą być zapisywane i używane jako wygaszacze ekranu lub wiadomości graficzne. 

Nokia 5210 a Siemens C45
Ponieważ niedawno testowałem najnowszy tani telefon Siemensa - C45, musze podzielić się kilkoma uwagami dotyczącymi porównania tych modeli. Wydaje się bowiem, że to między tymi dwoma słuchawkami rozegra się walka o prymat na rynku najtańszych telefonów. Kiedy porównywałem C45 do Nokii 3330, to wydawał mi się on jej godnym konkurentem, przedstawiał mianowicie podobną filozofię budowy telefonu, zbliżony zestaw funkcji i funkcjonalność. Jednakże, kiedy porówna się najnowsza Nokię z Siemensem to nie sposób oprzeć się wrażeniu że Siemens pozostał odrobinę z tyłu. Wyposażenie 5210 w funkcje z droższych telefonów stworzyło z niej zupełnie nowy standard do którego Simensowi jest niestety daleko. Wydaje się, że Siemens C45 mógłby konkurować z Nokią 5210 jedynie ceną, choć jeśli cena nowej Nokii będzie zbliżona do obecnej ceny modelu 3330 to może być to bardzo trudne.

Podsumowanie
Najnowszy model Nokii to naprawdę świetny telefon. Opierając się na sukcesie modeli serii 33XX projektanci fińskiego producenta stworzyli nową jakość na rynku najtańszych telefonów. Objawia się to wyposażeniem 5210 w funkcje, w które do niedawna były wyposażane tylko najdroższe telefony (np. port podczerwieni). Konstruując ten model wykorzystano również wiele sprawdzonych rozwiązań, które zostały zastosowane w modelu 8310, jak np. możliwość czasowych ustawień profili. Wszystko to zostało dopełnione dużym zestawem opcji dodatkowych, które jak np. termometr pozwalają na zwiększenie funkcjonalności słuchawki.
Znaczącą wadą telefonu wydaje mi się brak obsługi standardu EMS. Nokia reklamuje w telewizji możliwość wysyłania z telefonu zdjęć i muzyki, natomiast z 5210 na telefon innego producenta nie da się przesłać nawet malutkiej ikony. 
Biorąc te wszystkie cechy pod uwagę trzeba stwierdzić, że Nokia 5210 prawdopodobnie odniesie jednak duży rynkowy sukces. Będzie także stymulować rozwój telefonów wszystkich producentów, wskazując kanon funkcji bez którego nowoczesna słuchawka nie może się obejść.
Wydaje się zatem, że nową Nokię można polecić każdemu kto potrzebuje taniego telefonu z dużą ilością funkcji.

 

Opinie:

Opinie archiwalne (167):

Komentuj

Komentarze / 167

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    roody pisze: 2002-01-31 13:32
    Miejmy nadzieje ze bedzie dobra produkcja, i nokia powroci do dawnej jakosci. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2002-01-31 13:34
    roody : czego sobie i wam wszystkim życzę :P
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2002-01-31 13:38
    nic ciekawego, w ogole jakis brzydki taki
    0
  • Users Avatars Mini
    roody pisze: 2002-01-31 13:45
    bodzio: moze lepiej go okreslic dziwnym, i brzydkie te kolory - fajnie by wygladal gdyby byl caly czarny. pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    bogdan1979 pisze: 2002-01-31 13:47
    A mi sie nawet podoba , może odbiega od ideału, ale to w koncu wersja sportowa,stąd taki a nie inny wygląd.Szkoda tylko że nie jest całkowicie wodoszczelny - mam złe skojarzenia co do Nokii i wody. BUU
    0
  • Users Avatars Mini
    Kojo pisze: 2002-01-31 13:47
    Szczeze mowiac moim zdaniem ten telefon jest ochydny! Ma zastopic 3310 i 3330! Ale ciekawi mnie czy tez bedzie mial tak źle napisany soet tak jak to bylo 3310! PZdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    Arkadiusz Zawisza pisze: 2002-01-31 13:51
    Wydaje sie, ze wyswietlacz w tej Nokii ma kilka odcieni szarosci (patrz zdjecia np. gry bumper). To naprawde kilka odcieni szarosci (nie podejrzewam zeby nokie bylo na to stac, maja od zawsze straszne wyswietlacze) czy podczas robienia zdjecia trwala animacja i wyszlo tak po prostu??? Arek
    0
  • Users Avatars Mini
    amadeo pisze: 2002-01-31 13:54
    Jakoś Mi się nie podoba ... przypomina 6250 ( tam wygląd też był kiepski :) ... no nie wiem , musiał bym go zobaczyć live :p Matteo
    0
  • Users Avatars Mini
    gawrosz pisze: 2002-01-31 13:56
    Zawsze byłem zwolenikiem tanich Nokii i ten model (jako następny z serii) też mi się podoba. Tak prawdę powiedziawszy normalny użytkownik (pomijając zapaleńców) i tak nie korzysta z większości "wodotrysków" które oferują nowoczesne słuchawki a dodatkowe funkcjie udostępnione w tej piąteczce będą myślę z aprobatą przyjęte przez takich jak ja którym telefon służy do kontaktów prywatnych i czasem do zabawy (gry) podczas jazdy pociągiem, czy też autobusem... Tak więc u mnie ten model ma wysokie notowania jako fonik dla mas.
    0
  • Users Avatars Mini
    piasek pisze: 2002-01-31 14:06
    ciekawe czy dorówna popularnością N5110
    0
  • Users Avatars Mini
    luk23 pisze: 2002-01-31 14:14
    "...klawisz służący do włączenia telefonu - umieszczony jak w 3210 na górze telefonu - pracował bardzo ciężko" 3210 ? dziwne on byl bardzo ni wygodny. w dodatku zmienione menu a z tego co paietam zawsze wiadomosci byly pod 2 a nie 1 czyli nauka skrotow od nowa . no i kalendarz chinski :) jednak po przeczytaniu calego testu telefon prezentuje sie ciekawiej niz sadzilem. tak czy inaczej raczej sie na niego nie skusze .jak dla mnie plasuje sie po srodku tylko nie wiem czego :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-01-31 14:21
    Telefon wyglada naprawde rewelacyjnie tylko moze sie stac tak ze cena tego modelu moze nacznie ostudzic chec posiadania tego modelu przez nasza mlodziez!
    0
  • Users Avatars Mini
    scp pisze: 2002-01-31 14:41
    Dziwny, fajny i pewnie nie tani phone. Ale dobrze ze takiego cos jest.
    0
  • Users Avatars Mini
    waldo pisze: 2002-01-31 14:42
    piasek: napewno nie! to telefon dla waskiej grupy uzytkownikow & ja napewno do niej nie bede nalezal! Nie uwazam tak jak inni ze to telefon dla mas! Poza tym teraz konkurencja jest duzo wieksza & watpi zeby taki brzydal sie przedarl na szczyt....
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2002-01-31 14:43
    Nokia 5210 "przeznaczona jest głównie dla młodych ludzi aktywnie uprawiających sport" a wiec idealnie nadaje sie do mojego dresiku adasia, LOL ;)))
    0
  • Users Avatars Mini
    flip pisze: 2002-01-31 14:52
    Oczywiscie ze mi sie podoba! Jest duzo powodow do takiego stwierdzenia... Terminarz i IrDA w takiel klasie telefonu... WOW! Termometr - czasami bardzo przydatna funkcja, duzy + Jesli chodzi o blokowanie sie klawiatury to w koncu doszli do jakiegos wniosku i stwierdzili ze jest to bardzo przydatna funkcja! Bardzo mi sie rowniez podoba czasowe zmienianie profili :) Dla mnie byloby to bardzo przydatne :) Jesli chodzi o brak EMS, mysle ze to juz jest bayer i przez jakis czas nie bedzie tego standartu na tyle powszechnego ze dobrze ze go nie ma w 52. Ogolnie sluchawka bardzo mi sie podoba :) Flip
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-01-31 14:56
    Telefon w teście bardzo dobrze opisany i przedstawiony widać autor chciał pokazać wszystkie wady i zalety tego fona w sposób kompetentny i ze znawstwem tak jak i On uważam,że to aparat wyposażony dużą ilość funkcji dodatkowych przy chyba celu jaki mu przeznaczyli dla młodzieży,fajny gadżet ten termometr.cze.
    0
  • Users Avatars Mini
    tucoss pisze: 2002-01-31 15:07
    Jestem szczęsliwym posiadaczem Eryka R310s i myślałem że zmienie go własnie na N 5210 bo niby odporniejszy na czynniki zewnętrzne! A tu co się okazuje, ze zamoczyć w wodzie go nie można (bo niby jak skoro jest rozbierany i nie mam membran GORE TEX jak R310s). Więc widzę ze nie dorównuje mojemu Erykowi pod wzgledem wytrzymałościowym!!! Za to funkcje (szczególnie termometr i IrDA) są bardzo dobre!!! Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    bb pisze: 2002-01-31 15:11
    luk: przeciez wiadomosci pod jedynka byly juz w N6xxx
    0
  • Users Avatars Mini
    M_E_L_O_N pisze: 2002-01-31 15:23
    HMMM Chyba o wiele chętniej kupiłbym sobie alcatela ot511. Dlaczego nie jest nic napisane o zastosowaniu strego wyświetlacza w tym fonie. C45 i ot511 na pewno w tym względzie są lepsze od nokii. Może i będzie popularny ale według mnie to kolejny dres-fon ze stajni nokii. (jakby chociaż miał mp3 to kto wie ;))
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2002-01-31 15:26
    ludzie napewno to kupia , bo "oooo termoetr i irda , ale bajer kupie sobie bo napewno irda mi sie przyda i termometr" dalej juz bez komnetarza.
    0
  • Users Avatars Mini
    monter pisze: 2002-01-31 15:30
    test bardzo rzeczowy,wszystko oki,sympatycy sie jacys znajda,ale naprawde nie rozumiem czemu to niby siemens C 45 zdaniem autora odstaje od tego modelu Noki,przeciez to co w tym modelu sie pojawilo w tamtym tez jest od dawna,a irda bez modemu ktorego to nokia nie ma to porazka(siemens ma wbudowany). Wiec niech mnie ktos oswieci w czym to niby jest gorszy Siemens C45 od Noki....bo ciekaw jestem.
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-01-31 15:49
    po wygladzie zewnetrznym mozna stwierdzi podobienstwo do "czolgu" 6250, oby nie byl podobny pod wzgledem awaryjnosci i odwiedzin na serisie! Oby!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    telefonica pisze: 2002-01-31 15:49
    Test jest bardzo ciekawy, mam nadzieję że po wprowadzeniu tego telefonu do sprzedaży, nie będzie takich problemów jak to było z pierwszymi modelami Nokia 3310, które to miały problemy z rozpoznawaniem niektórych kart SIM z sieci Plus GSM.
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-01-31 15:56
    Znajac nokie moze byc cos takiego, ale nie koniecznie to!
    0
  • Users Avatars Mini
    bla pisze: 2002-01-31 16:42
    ja jestem troche rozczarowany bo: mam wyposarzenie dodatkowe z nokii 5110 i co mam z tym zrobic na smietnik ? jak by robili kontynuacje 3330 to nazwaliby go 3340 albo jeszcze inaczej a tak zacheca posiadaczy 5110 oki wiem ze 5110 jest stara ale najcenniejsza dla mnie rzecz to ladowanie co 5-7 dni (po kupnie i przez 2 lata) teraz mam 3 lata komorke wciaz ta sama ale niestety juz czesciej musze ladowac. tyle lat minelo a bateria wciaz slabiutkie gdzie ten postep technologiczny kiedy bedziemy kupowac komory ladowane raz w miesiacu !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    dman pisze: 2002-01-31 16:58
    telefon wydaje mi sie interesujacy, rozmiary wydaja sie przyjemniejsze od 33XX i mam nadzieje ze obudowa bedzie lepiej wykonana niz we wspomnianych modelach i nie bedzie tak szelescic. podsumowujac mily telefonik ale brakuje mi w nim radia przydalo by sie sportowcom :)
    0
  • Users Avatars Mini
    vegeta pisze: 2002-01-31 17:03
    ciekawe ile bedzie kosztować?
    0
  • Users Avatars Mini
    bogdan1979 pisze: 2002-01-31 17:12
    vegeta -- Dużo :-))
    0
  • Users Avatars Mini
    julek27 pisze: 2002-01-31 17:14
    Ale pewnie i tak nie pokazuje czasu podczas połączenia :(((
    0
  • Users Avatars Mini
    mlukas pisze: 2002-01-31 17:17
    całkiem fajny, ale EMS jednak by sie przydał
    0
  • Users Avatars Mini
    roody pisze: 2002-01-31 17:19
    vegeta: jak ma byc nastepca 33xx to powinien byc w okolicach tych cen - oczywiscie troche wiecej, ale watpie zeby tak bylo. Pewnie wymysla sobie jakas wysoka cene. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    hub pisze: 2002-01-31 17:37
    myślałem że 5210 jest następcą 5110 a nie ma zastąpić serę 33xx
    0
  • Users Avatars Mini
    roody pisze: 2002-01-31 17:47
    hub: Po 5110 wyszla 3210 i zrobila furore, pozniej wyszla 3310 ktora miala zastapic 3210, a teraz 5210. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    Neo_d|esigner| pisze: 2002-01-31 17:48
    heh nowy uklad klawiatury, teraz jak dresy sobie pokupuja to przez tydzien beda sie uczyli obslugi z instrukcji.... a jak takiemu trafi sie nieszczesna instrukcja po angielsku to kaplica i sluchawka pojdzie do kosza... co do obudowy chyba dla nokii to juz standard ze daja przy kupnie obudowe, ktora nie kazdemu moze sie podobac... po to wlasnie aby zarobic na dodatkach.. obudowy, odtwarzacz mp3, platne poziomy do gier... coraz bardziej polityka Nokii przypomina Telewizje pay-per-view.. :) taka cyfra plus z abonamentem 100 miesiecznie. ten telefon bedzie pierwszy zapewne w Idei bo oni wlasnie maja pierszenstwo we wprowadzaniu nowych telefonow nokii na rynku, pozniej pewnie w plusie (cena 1000zł + dres z 6 paskami :)) 2x3 to wiecej niz tylko 3 paski znaczy ze jestes lepszym sportowcem i masz 2x wiecej kasy od innych sportowcow) a w menu jest wybor fajnego sportu baseball, no to bedzie fajna funkcja dla naszych "sports-manow" a termometr sluzy do badania temperatury kija :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Neo_d|esigner| pisze: 2002-01-31 17:50
    ale ogolnie nawet fajny fonik...
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2002-01-31 18:02
    Neo_d|esinger| : chłopie nasze "dresy" są zdolne i napewno sobię poradzą :)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    roody pisze: 2002-01-31 18:10
    Ludzie co wy chcecie od nokii, czy wszystkie nowe modele musze byc dla dresow? Dajcie spobowac sie poprawic nokii, pzdr
    0
  • Users Avatars Mini
    misiak_ pisze: 2002-01-31 18:14
    Fajny test, a i telefon bardzo dobry, chetnie bym go sam przetestowal...
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-01-31 18:19
    Matt: I z tym się można zgodzić, że Nokia preferuje podział poszczególnej gamy telefonów do różnej grupy. Osobno młodzież, dla której ten telefon może być przebojem i osobno grupa biznesowa, dla której przygotowano nie tak dawno oceniane przez nas zdjęcia wprowadzanych nowych fonów.
    0
  • Users Avatars Mini
    sharkeys pisze: 2002-01-31 18:59
    Taki sobie tan telefon...
    0
  • Users Avatars Mini
    Hepatus pisze: 2002-01-31 19:30
    Wraca ukłąd klawiatury z najlepszej serii 6xxx...
    0
  • Users Avatars Mini
    hub pisze: 2002-01-31 20:09
    roody: myśłalem że Nokia 3210 jest następca Nokii 3110 a 3110 jest nasępcą Noki 550 czy tam 650
    0
  • Users Avatars Mini
    hub pisze: 2002-01-31 20:14
    Neo_designer: Nokia 8310 weszła np. pierwsz w Plusie
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2002-01-31 20:19
    wyglad taki sobie poza tym to fajny telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    robovit pisze: 2002-01-31 20:38
    paskuda :(( nokia schodzi na psy
    0
  • Users Avatars Mini
    piwelusz pisze: 2002-01-31 20:48
    no gdyby nie twn eyglad to w sumie bylby spox
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2002-01-31 21:08
    Jak sie komuś nie podoba to przeciesz nie ma obowiązku kupować :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Monday pisze: 2002-01-31 22:05
    Musze przyznac ze telefon jest calkiem fajny, tylko zastanawiam sie jak przyjmie sie na rynku i jaka bedzie jego cena... Jesli bedzie oscylowala w promocjii w okolicach 150 200 PLN to bedzie to naprawde rewelacja...
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymonidius pisze: 2002-01-31 23:42
    Ujdzie w tłumie, ale dobra nokia zaczyna się od 6-tki w górę;)
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-01-31 23:58
    Zupełnie mnie ten test nie przekonał! Po pierwsze nie lubie 33xx, po drugie, ten telefon to zabawka i po trzecie, to wyraz pewności siebie ze strony nokii. Ja tam nie widzę, w czym oprócz baterii ten telefon przewyższa tak dalece C45?
    0
  • Users Avatars Mini
    qw pisze: 2002-02-01 00:29
    "rozwiązania te przedstawiają naprawdę najwyższą jakość"?!? - taką jak 6110, 5110 - znikajace wyswietlacze; 7110 i 6210 błędy w sofcie - wieszał się... Teraz mam 6210 i 6250 - 6210 zawiesza sie często po wyjęciu z zestawu HF /org. Nokia/, a 6250 przy wysyłaniu SMS-ów.... pomaga wyjęcie baterii.... A jak wygląda ładowarka w jezyku angielskim? :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Asmo pisze: 2002-02-01 10:47
    Kolejny krok do tyłu Nokii! Telefon oprócz IRD-y w standardowym wyposażeniu dla \"ludu\" niczym się nie popisał. Słuchawka bardzo się różni od rekalm, które można oglądać w TV-przesyłanie obrazu! (Kiedy to nastąpi i w jakim modelu Nokii?Czyżby to była sieć 3G czy może GSM/DCS?) A kiedy model 7650 i za ile? A poza tym jaka cena 5210?
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-02-01 15:33
    uklad klawiatury jest jak w nokii 6xxx i innych, jedyne co moze byc w nim atrakcyjne to niezbyt szokujaca cena. podsumowujac: w sam raz dla dresow.
    0
  • Users Avatars Mini
    GordoN pisze: 2002-02-01 17:10
    Zadna rewelacja, ale chyba bedzie to popularny i "modny" telefon. Ja tam czekam na 6310 lub 7650
    0
  • Users Avatars Mini
    dj krisbat pisze: 2002-02-02 02:24
    Tak wiele za tak niewiele. Telefon dla nowoczesnej młodzieży.
    0
  • Users Avatars Mini
    Matey pisze: 2002-02-02 11:38
    Nawet fajny telefonik. W sam raz dla mlodziezy ktora lubi sie bawic :) Pozdrawiam Matey
    0
  • Users Avatars Mini
    wieza pisze: 2002-02-02 19:42
    ciekawy telefon jeszcze zeby zdjecia były lepszej jakości to było by elegancko
    0
  • Users Avatars Mini
    karolcio pisze: 2002-02-02 20:08
    Lepej zeby zamiast IrDA i tego termometru dali np radio albo MP3.
    0
  • Users Avatars Mini
    yaguara pisze: 2002-02-02 20:37
    Ładnie to wygląda. Ciekawe czy ta skorupa to tylko taki bajer czy też naprawdę poprawia wytrzymałość na poważniejsze kolizje.
    0
  • Users Avatars Mini
    mik pisze: 2002-02-03 01:36
    Telefon jest super mam na sprzedaz 5210 za 1400zl i 6310 za 1900 NOWE!!! P-ń
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-03 18:19
    Ceny masz naprawde rewelacyjne! 6310 nowka - 1300, a 5210 - za ok. 1000 zl! Powodzenia!
    0
  • Users Avatars Mini
    Bartek pisze: 2002-02-04 00:47
    Ale ten termometr to tylko "wyjęta" jedna z plansz netmonitora jaki jest w Nokiach.
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-04 19:29
    Calkiem niezly telefon. Miejmy nadzieje,ze jakością dorówna swoim poprzednikom.
    0
  • Users Avatars Mini
    mik pisze: 2002-02-05 00:08
    6310 za 1300zł? BIORĘ KAŻDĄ ILOŚĆ!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2002-02-05 14:49
    mam pytanlko znacie jakies naprawde dobre strony niemieckie o komurach ?
    0
  • Users Avatars Mini
    TuszU pisze: 2002-02-06 00:09
    swietny :)
    0
  • Users Avatars Mini
    B|i|d|e|R pisze: 2002-02-06 13:19
    Mi sie jego wyglad kompletnie nie podoba. Kwestia gustu, ale jesli mialbym wybierac, to mysle, ze wolalbym juz 8850... :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-06 15:18
    taki sobie...
    0
  • Users Avatars Mini
    redi pisze: 2002-02-07 12:26
    Nokia zawsze miała swoje snadardy niekompatybilne z innym producentami telefonów. Dlatego jakoś nie bardzo lubię telefonu tego producenta, bo w większości to płaci się za markę i w miarę ciekawy wygląd, ale możliwości jak w standardowej słuchawce (np. seria 8x10)
    0
  • Users Avatars Mini
    orzeu pisze: 2002-02-07 15:37
    luk: wiadomości pod 1-ką są w 8210, 8850 i chyba wszystkich z dwoma klawiszami opcji. Bo do książki tel. wchodzisz jednym z nich. bilder: nie chciałbyś 8850 po tygodniu użykowania, wierz mi. Wyobraź sobie 8850 i 8210. IRDA obu tel. przyłożona 2 centymetry od siebie i się telefony nie widzą. a 8850 już 2 razy w serwisie. Mimo że delikatnie się obchodzono z nią a poza tym jest Made in Finland. A tak wogóle panowie: Od czasu wyjścia telefonów masowych (czytaj 3210) telefony kupuje się około 5-7 miesięcy od wyjścia na rynek. Po pierwsze są tańsze, a po dugie mają TROCHĘ BARDZIEJ dopracowany soft. Z doświadczenia na 3210, 3310 szczególnie i 7110 (to po roku była klapa:) Czasami lepiej się wstrzymać bo mimo że chłopaki z Nokii jadą ciągle na tym samym rdzeniu softu to nowsze modele mają coraz to inne błędy. Naprawde dziwne. PZDR.
    0
  • Users Avatars Mini
    Becia pisze: 2002-02-07 16:48
    Taki troche kosmiczny.
    0
  • Users Avatars Mini
    jaros71 pisze: 2002-02-07 23:13
    SUPERRRRRRRRR FONIK,CIEKAWE ILE BEDZIE KOSZTOWAL W PROMOCJI!!!!!:)
    0
  • Users Avatars Mini
    milmedyk pisze: 2002-02-07 23:24
    Nie podoba mi się.
    0
  • Users Avatars Mini
    biT.MP pisze: 2002-02-15 23:15
    hmmm jednym slowem telefonik dla dresiarzy - kolorki + bajery. Greetz biT.MP p.s. niekigo nie chcialem obrazic :)
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-16 14:37
    Wnetrze wydaje sie troche prymitywne... ale moze sie podobac... sam juz nie wiem chyba sie starzeje,,, :))))
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-16 14:37
    jednak podoba mi sie...
    0
  • Users Avatars Mini
    smarcik pisze: 2002-02-17 01:58
    Uwazam, ze telefon bedzie lepszy niz poprzedniczki (wyglad) ale jak bedzie z ergonomia trudno powiedziec. Widze ze jest bardzo kosmiczny
    0
  • Users Avatars Mini
    draper pisze: 2002-02-19 20:24
    nawet ladny ale malo funkcji
    0
  • Users Avatars Mini
    wodzu pisze: 2002-02-19 23:59
    niezly wyglad --nowoczesny--ujdzie :-)) ale i tak naj-naj jest 8310!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    numer_raz_ pisze: 2002-02-20 10:47
    Jak to mówią fura skóra i komóra
    0
  • Users Avatars Mini
    arky pisze: 2002-02-21 11:46
    przypomina mi 3330 a nie lubię tego modelu
    0
  • Users Avatars Mini
    dj_dlugi pisze: 2002-02-22 17:41
    5110 Rulez!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    tede_12 pisze: 2002-02-22 18:45
    Fon dla szpanerów osobiscie takich nie lubie.Ja on noki wole Ericssony . Pozdroofka
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-02-22 23:51
    tede_12: moze i dla szpanerow - ale tylko dlatego, ze nowka, pewnie ta klawiaturka jest fajna do pisania tylko glupio wygladaja te srebrne klawisze... Ale ciagle mnie dreczy po co Nokia dodaje do roznych telefonow rozne funkcje: 7650 aparat cyfrowy 6510 portfel 5210 termometr 6310 bluetooth 6250 miernik db Nie mogli tego zmiescic w jednym?
    0
  • Users Avatars Mini
    darkflame pisze: 2002-02-23 22:02
    Nokia ciagle mnie zaskakuje,ale moim zdaniem nowe modele tej firmy to taka "kosmiczna lipa!!" OLD SHOOL jest najlepsza!
    0
  • Users Avatars Mini
    mr.bond pisze: 2002-02-28 12:46
    Inny - ale nie moja obszar zainteresowan.
    0
  • Users Avatars Mini
    smarcik pisze: 2002-03-01 22:15
    czołg
    0
  • Users Avatars Mini
    goodmen1 pisze: 2002-03-05 15:34
    Wygąd więcej niż kiepski, ale to jest segment low-end telefon powinien być conajmniej wzmocniony. Nokia jak widać znowu trafia w gust klienta (nie chodzi tuo wygląd, bo wygląda jak polowy neutralizator materii ze startreka) i oferuje dobry produkt za (miejmy nadzieję ) dobrą cenę.
    0
  • Users Avatars Mini
    ppszakal pisze: 2002-03-06 00:38
    Nie chce tu nikogo urazac ale Nokie sa burackie.
    0
  • Users Avatars Mini
    stukan pisze: 2002-03-06 13:29
    To jak narzaie najlepszy i najloozniejszy telefon dla mlodego pokolenia :)
    0
  • Users Avatars Mini
    HWCP1 pisze: 2002-03-07 12:12
    Telefon dla kowala.HEHE:) do STUKAN:chyba nie w Polsce dal mlodego pokolenia kogo bedzie stac na telefon za 1500pln.Ludzie nie maja co jesc to co dopiero kupic taki telefon.Oczywiscie wiem ze sa wyjatki.Ja osobiscie mam V50 i na lepszy(drozszy) przez 3lata nie bedzie mnie stac.
    0
  • Users Avatars Mini
    noob pisze: 2002-03-07 15:41
    hhmmmm...
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-03-07 19:50
    ppszakal, nie są wcale burackie, nie wiem czemu tak myślisz może jestś ze wsi i nic niesz o świecie, który cie otacza, a tak poza tym to co tam słychać w wielkim świecie...? hehe
    0
  • Users Avatars Mini
    lewy82 pisze: 2002-03-08 16:01
    Z***bisty fon! Pancerny dizajn, extra kolory i bursztynowy wyswietlacz!!! To jest to czego szukalem. W promocji bedzie gdzies po 199 netto, wiec ma szanse zawojowac rynek. Porownania z nokia6250 sa bez sensu - nie ta klasa aparatu, a od eryka310s jest o niebo lepszy(na oko) BTW w eryku nie ma membrany GORE-TEX,jest tylko membrana zrobiona przez GORE. To sluchawka, a nie kurtka;-)). A dresom bardziej sie spodoba nokia6510 (nieb. wysw.), albo eryk 520 (ma pasek na obudowie:-p).Pozdrawiam wszystkie panie z okazji ich swieta!
    0
  • Users Avatars Mini
    lewy82 pisze: 2002-03-08 16:02
    Czy sa edytory do softu? Moze uzytkownicy napisaliby taki, ktory sie nie wiesza?
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-03-09 00:58
    paskuda, paskuda, paskuda, nie wiem czemu ale jakoś mi nie przyopadł do gustu, ale i tak jest lepszy od 5510!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    luk pisze: 2002-03-12 14:40
    telefonik bardzo fajny moze i ma mało funkcji ale przeciez 90 % ludzi tych funkcji nikt nie wykozystuje dla mni extra
    0
  • Users Avatars Mini
    maybach pisze: 2002-03-12 23:28
    mi tez sie nie podoba, siemens c45 (o ktorym mowa w tescie) jest ladniejszy, wolalbym go o nokii
    0
  • Users Avatars Mini
    maryoosh pisze: 2002-03-13 23:25
    wyglad niezbyt rewelacyjny, a tak wogole to telefony nokii sa coraz mniejsze - wydawalo mi sie ze 3310 jest mala, a najbardziej podoba mi sie 6210
    0
  • Users Avatars Mini
    lewy82 pisze: 2002-03-14 16:55
    Wielkosc ma dobra, tylko zeby klawisze dobrze chodzily. W nokii5510 sa syfne jak cos pisze, to wduszam 3 naraz :-(((
    0
  • Users Avatars Mini
    luk pisze: 2002-03-21 00:45
    jeżeli chodzi o c45 to może i on jest fajny ale klawisze funkcyjne ma za lisko na kożyść niki przemawia bateria litowa a przyciski chodzą lepiej ni ż w noki 5510 i dla mnie jest janiejsza
    0
  • Users Avatars Mini
    kibic pisze: 2002-03-26 00:59
    Ładniejszy od 3310.
    0
  • Users Avatars Mini
    Hildebrand pisze: 2002-03-29 08:19
    Kolejny ciekawy telefon od finow... ale nie zmienia to mojej opini ze lepsze sa soniaki lub eryki.
    0
  • Users Avatars Mini
    sharqy pisze: 2002-03-31 01:27
    bardzo fajny fon, bawilem sie nim jakis czas...naprawde fajnie sie go otwiera(jak stary futerał na okulary)....
    0
  • Users Avatars Mini
    Tomalo pisze: 2002-04-06 00:59
    Kupilem, biore sie praktycznego testowania... jutro jedzie ze mna na paintball :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    nyara pisze: 2002-04-17 20:18
    Jaki fajniutki.... coś czuje ze musze go mieć......
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-05-02 23:08
    To jest jedna z najbrzydszych Noki pod słońcem. Jak można stworzyć taką paskude? Jeśli wierzyć zdjęcią to jeszcze w życiu nie widziałem tak nierównomiernie rozłożonego podświetlenia. Niedość, żę brzydactwo to jeszcze bandycko drogie-kosztuje jakieś 900-1000 zeta na giełdzie! Płaci się tylko za logo "Nokia" i nic po za tym. Miałem w ręku i po prostu - BLE. Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tomalo pisze: 2002-05-03 02:28
    Jesli chodzi o podswietlenie to jest ono ok. A cala reszta to kwestia gustu. Jednym sie podoba, innym nie. I tak jest to chyba jeden z bardziej udanych modeli jakie NOkia wypuscila ostatnio...
    0
  • Users Avatars Mini
    Albi pisze: 2002-05-30 20:03
    telefon o fajnym i nietypowym wygladzie.No i bardzo fajnie sie obudowa zdejmuje. Podoba mi sie.
    0
  • Users Avatars Mini
    pola pisze: 2002-06-08 03:59
    powiem tak zajebisty telefon napewno go bede miec ,i te kolory za super!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    xxx.xxx.xxx pisze: 2002-06-25 01:48
    telefon dla aktywnych sportowców
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-06-28 20:39
    nokia 5210 powinna byc nastepca 5110
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2002-07-10 17:34
    ten test jest tendencyjny! cytuję: "ponieważ rozwiązania te przedstawiają naprawdę najwyższą jakość, która zresztą znajduje uznanie u rzesz konsumentów" Przcież to teksty z nieumiejętnie robionego marketingu. dexkom: 5110 byl jak na swoje czasy telefonem IMHO rewelacyjnym, a ta 5210 jest tylko jednym z wielu niczym nie wyróżniającym się telefonem. Oprócz pomiaru temperatury ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2002-07-10 17:37
    Natomiast chwała nokii że zrezygnoała z tego beznadziejnego (IMHO) Nawikeja i wróciła do słuchaweczek bo to mnie, prócz braku wyświetlania czasu połączenia podczas trwania tegoż, braku autoblokady i pikania i kilku jeszcze rzeczy najbardziej w Nokii wqrzało. Przynajmniej w low endowych modelach...
    0
  • Users Avatars Mini
    Edward pisze: 2002-07-16 13:57
    Telefon byłby może i niezły gdyby nie ta padaczkowata bakteria
    0
  • Users Avatars Mini
    Edward pisze: 2002-07-16 13:59
    Ogólnie to jakoś się nie wyrywam żeby go kupić. Poczekam może nokia w końcu się napręży i wyprodukuje coś porządnego tj. Wytrzymałego mechanicznie i z porządnym softem i baterią
    0
  • Users Avatars Mini
    adminek pisze: 2002-07-21 01:21
    to kondomy są brzydnie. Powinni rezygnować z tych gumek
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-30 10:38
    Telefon jest okropny. Jak nokia czegoś nie zrobi z image swoich telefonów to nie wróże tej firmie różowej przyszłości.
    0
  • Users Avatars Mini
    Qulek pisze: 2002-09-06 17:24
    Telefon całkiem przyjemny ciekawe kiedy u rodzimych opów w promociach?!
    0
  • Users Avatars Mini
    kmc pisze: 2002-09-18 01:12
    nokia bardzo dziwnie podeszła do promocji tego telefonu, żaden z polskich operatorów nie ma go w swojej promocji, nie mówię żeby kosztował 1 zł, ale ten telefon jest naprawdę ciężko dostać, no chyba że w salonie firmowym... poza tym Nokia wysoko ceni sobie ten model, na aukcjach cena ok.700-800 zł to norma. dziwne podejście. spokojnie mogliby dać go na promocje za 200-300 zł i znalazłby nabywców a tak...lipa.
    0
  • Users Avatars Mini
    voodoo pisze: 2002-10-02 01:28
    Fajnawy telefonik, ciekawe czy jest taki solidny na jakiego wygląda.
    0
  • Users Avatars Mini
    Mania pisze: 2002-10-04 22:27
    To jaki tel w koncu mam kupic!!!!!! ??????
    0
  • Users Avatars Mini
    mariusz19 pisze: 2002-10-19 21:53
    bardzo polecam ten telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    staples pisze: 2002-11-05 21:12
    Jest już w promocji od 6-11-2002 w plusie całkiem dobra promocja.
    0
  • Users Avatars Mini
    paolo pisze: 2002-11-20 00:11
    tylko czy ona jest taka tania telefon jush jest dosc stary a dopieor teraz wchodzi do promo troche spoznione no ale zawsze cos;]
    0
  • Users Avatars Mini
    Sylver pisze: 2002-11-23 01:25
    Telefon taki sobie! Jak dla mnie za mały wyświetlacz!!! I do tego pomarańczowy!!!!Beznadzieja! Kilka dodatków nie koniecznie potrzebnych ale fajnych!Układ klawiszy niezbyt ładny,wygląda jak by to był jeden z pierwszych telefonów! I niestety to jest prawda-już dawno było o nim słychać a dopiero teraz wchodzi do masowej sprzedaży!Moim zdaniem nie będzie to taki hit jak 3310! Narq!! ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 17:57
    wybiłem go już sobie z głowy
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 17:57
    + dla obudowy
    0
  • Users Avatars Mini
    survivor pisze: 2002-12-08 16:06
    Wielki minus to wyglad, strasznie mi sie nie podoba, reszta jest OK.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-09 21:29
    Wyglad to rzecz gustu, a jak wiemy o gustach sie nie dyskutuje. Funkcje moga byc - typowy przecietniak.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-11 00:08
    Cos tu pusto? Czyzby promocja + nie przypadla do gustu?
    0
  • Users Avatars Mini
    mrbohen pisze: 2002-12-31 13:35
    LUBIE TAKIE PANCERNIAKI!!! CZEKAM JAK WEJDZIE SZERZEJ DO SPRZEDAŻY I KUPUJE TO CACKO!!! MA WSZYSTKO CZEGO TRZEBA ... NO A RADIO SŁYSZAŁEM ŻE MA RADIO A TU NIESPODZIANKA BO W TEŚCIE ANI SŁOWA O RADYJKU??? TAK TO SUPER CZOŁG!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Mat pisze: 2003-01-02 19:13
    Znowu kilku(nastu) mądralińskich wymądrza się w stylu \"Dresofon dla dresów\". Nie jestem \"dresem\", ale kupie sobie ten telefon, bo szkoda mi kasy na funkcje, których nie będę używał (EMS, MP3 itp. bajery), a z rzeczy zaawansowanych potrzebuję jedynie IrDA. Poza tym telefon dla mnie ma służyć do rozmawiania, ew. w niewielkim zakresie do SMSowania. Czy to znaczy że jestem \"dresem\"?
    0
  • Users Avatars Mini
    galeo pisze: 2003-01-17 09:40
    Fajny telefonik. Ja miałem kiedyś Ericssona R3310s i mi się podobał. Jak padał deszcz to mogłem sobie spokojnie porozmawiać i nie musiałem się bać o zamoczenie. A poza tym był fajny-masywny. Ten jest mniejszy, ale tez fajnie wyglada. Sądzę jednak, iż kupia go tylko koneserzy i/lub zapaleńcy. "Normalny" użytkownik się na niego nie skusi.
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 15:14
    Dziwny telefon szpanerski nie dla normalnych ludzi
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:23
    mi sie pododba , fajna stylizacja
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:26
    brakuje w nim mp3, gdyby je mial to dla mnie bomba
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:31
    Nokia jak zwykle nas zaskokuje!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    lm pisze: 2003-02-08 00:53
    biedne wyposazenie ale na warunki polowe w sam raz
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:49
    lada dzien bedzie ja mial moj ojciec.
    0
  • Users Avatars Mini
    dj_nokia pisze: 2003-02-10 23:37
    parys: no to mu gratuluje ;))
    0
  • Users Avatars Mini
    dj_nokia pisze: 2003-02-10 23:39
    lm: lepsze od 3510!!
    0
  • Users Avatars Mini
    damianul pisze: 2003-02-16 12:07
    telefonik odpowiedni dla ludzi aktywnych i lubiacych rzucac komorka...
    0
  • Users Avatars Mini
    gilmour pisze: 2003-02-24 10:49
    ciekawa kompozycja, jednak osobiscie nie odpowiada wyglad......
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:08
    najwieszym plusem tego telfonu jest to ze mozna nim kogos zabic.. ale problem w tym ze telefon odbije sie od ofairy, wroci i zabije Ciebie, ogolnie dobre rozwiazanie dla uprawaiajacych sport wyczynowy.. na pewno znajdzie swoich nabywcow
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2003-03-11 22:45
    No w sumie fajny flamaster jakby nokia dołaczala 3 obudowy do tego fona miałby szanse na rynku :-P PS Jakbym miał kupić N3510 albo N5210 to bym sie zastanowił PS II Twórca tego tesu to bezmózg… po 3330 było jeszcze parę modeli a jak N5210 to nastepca N3330 to Dżyngis-chan mial SDI :-D
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-03-14 17:32
    Ten telefon jest fajny w srodku ale na wierzchu po prostu okropny !!
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-14 18:23
    telefon jest nawet nawet, jakosc jest dosyc dobry chodz ma wiele do zarzucenia m.in. wyswietlacz mogl by miec wiekszy
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-14 18:25
    ale design ma fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 12:09
    jeszcze raz fajowy !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    leszko pisze: 2003-03-26 01:13
    kumpel se taki kupił i teraz się wszyscy z niego śmieją i pytają czemu nie wzioł na tych samych warunkach eselke
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-07 13:49
    fajnie wygląda, tylko ceny w komisach są trochę drogie...
    0
  • Users Avatars Mini
    spernimantor pisze: 2003-05-31 01:25
    ten telefon jest zajbisty!!!!!!! Kupuję go i %#$ !!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 01:37
    Mi sie zupelnie nie podoba. Nokia ostatnia wyplula tyle tych modeli ze sie naprawde mozna pogubic
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 01:49
    osobiscie mi sie nie podoba i nie chcialbym go miec
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:51
    nie wiem co powiedziec,nie przekonuje mnie
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:22
    Bardzo ciekawy Design, ale troche dla sportowca czy cos takiego!
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-31 14:23
    Ciekawe czy jest tak wytrzymały, jak na to może wskazywać jego wygląd i jak bardzo się rysuje podczas normalnego użytkowania.
    0
  • Users Avatars Mini
    RoBsOn pisze: 2004-03-27 21:06
    Hm.... Mega wyjebany w kosmos telefon :) Zero problemów w obsłudze i ta cena na czarnym rynq :) 120 zl za taki fon to luxus :) Pozdrawiam wszystkie ludy
    0
  • Users Avatars Mini
    Gruby Chlopiec pisze: 2004-04-14 23:00
    Warto taki sobie sparwic za 299zl z 2 obudowami ?
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-04-17 20:07
    maly wyswietlacz
    0
  • Users Avatars Mini
    osa pisze: 2004-05-27 01:55
    Taki telefon może być dobbry, ale jeśli nie szfankuje. Jeżeli 5210 będzie tak TWARDY jak 33XX to nawet fajny będzie to telefon. Miałem 3330. Mój telefon naprawde wiele przeszedł, teraz mam 6510 i pod względem wytrzymałości to lipa na resorach. A co wam funkcje przeszkadzają i inna obudowa i kształt? :/ Przecież nie każdego stać na kupno lepszego modelu, ale i nie każdy chce mieć 33XX, bo w końcu wszędzie wokół jest takich ludzi pełno. jakoś trzeba sobie urozmaicić możliwość wyboru telefonu. I tak żaden Siemens nie jest lepszy od Nokii w porównywalnej cenie
    0
  • Users Avatars Mini
    BBBOS pisze: 2004-07-11 14:32
    Dziwny...
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-12 11:34
    podobno ten telefon często się psuje jakby nie to to byłby całkiem niezły
    0
  • Users Avatars Mini
    mac pisze: 2005-05-17 16:12
    miałem już 2 mam 3i - tak, tak. mocny i prosty jak cepik. czesto sa problemy z softem, czesto padaja w nich wyswietlacze ale do zadan specjalnych-zdecydowanie polecam!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:29
    Ma super wygląd i niezłe funkcje ale bateria to padaka.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: