Test Nokia 5510

Recenzje
Opinie: 211
Opinie: 211

Nie minęły dwa miesiące od premiery Nokii 5510 w Manchesterze (relacja znajduje się tutaj) a już egzemplarz testowy trafił w nasze ręce. Zaprojektowanie 5510 polegało na połączeniu Nokii 3330  (test znajduje się tutaj) oraz odtwarzacza multimedialnego Nokia Music Player (test znajduje się tutaj). Wzbogacono je o dość unikalny design. Czy jest to recepta na sukces na rynku telefonów komórkowych zobaczymy już wkrótce.

 


Wygląd telefonu znacząco różni się od panujących obecnie trendów. Jest to jeden z nielicznych telefonów w którym zastosowano pełna klawiaturę QWERTY. W związku z tym zmieniono także pozycję wyświetlacza, który został umieszczony w środku, prostopadle do dłuższej krawędzi słuchawki. Pod wyświetlaczem umieszczono standardowe klawisze: NaviKey, klawisze strzałek oraz C. Klawiatura telefonu została niezbyt dokładnie podświetlona, co powoduje, że w ciemnym otoczeniu dobrze widoczne są tylko pierwsze dwa rzędy klawiszy.

Mnie osobiście wygląd telefonu nie przypadł do gustu. Warto jednak wspomnieć, że nowatorskie konstrukcje rzadko zyskują zwolenników od razu, długo walcząc o swoje uznanie. Istnieje zatem możliwość, że za kilka lat wszystkie telefony będą wyglądały jak 5510.

 


Telefon waży 155 gramów, czyli prawie dwa razy więcej niż inne najnowsze słuchawki. Wymiarami także nie imponuje (134 x 58 x 28 mm). Z przodu telefonu umieszczona jest klawiatura oraz wyświetlacz a na bocznej krawędzi przyciski regulacji głośności oraz uruchamiające radio i odtwarzacz MP3. Obok nich umieszczone są gniazda na peryferie. Pierwsze gniazdo służy do połączenia z komputerem (USB Mini-B), dalej znajduje się liniowe wejście audio, służące do podłączenia urządzeń z których możemy nagrywać dźwięk. Następnie z lewej strony umieszczono dwa wejścia do podłączenia mikrozestawu, jedno dla mikrofonu, drugie dla słuchawki oraz gniazdo ładowarki. Złącze z lewej strony jest takie samo jak w modelach 3310 i 3330.

 


Wraz z telefonem poza płytą CD-ROM z oprogramowaniem i instrukcją dostarczono kabel podłączeniowy USB oraz zestaw słuchawkowy. Instrukcja wspomina, że wraz z telefonem dostarczane są także kabel liniowy audio oraz przejściówka ADA-2 do podłączenia innych zestawów słuchawkowych. Nie otrzymaliśmy ich do testów, lecz jak się wydaje będą one dołączane do każdego sprzedawanego egzemplarza telefonu.

Jak już wcześniej napisałem podstawą do budowy tego modelu była Nokia 3330. Nie spodziewałem się jednak, że związki tych dwóch modeli są aż tak bliskie. Po zdjęciu obudowy okazuje się, że telefon zbudowany jest w oparciu o szkielet właśnie modelu 3330. Z jednej strony prawdopodobnie obniża to koszty jego wytwarzania a z drugiej pozwoliło na szybkie stworzenie nowego telefonu. Ten właśnie szkielet został obudowany dodatkowymi urządzeniami w postaci radia i odtwarzacza MP3.
Konsekwencją stosowania modułu 3330 do produkcji 5510 nie jest natomiast wykorzystywanie tych samych baterii. Model 5510 standardowo wyposażony jest w baterię Li-Ion o pojemności 950 mAh (symbol BLC-2). Wystarcza ona na prawie 100 h (do 260 h - wartość podawana przez producenta) pracy telefonu w trybie stand-by, przy około 60 minutach rozmów dziennie, oraz na 8 h (10 h) odtwarzania plików MP3 lub 10 h (13,5 h) słuchania radia.

 


Menu to wierna kopia menu z modelu 3310 wzbogacona o funkcje umożliwiające obsługę dodatkowych urządzeń w jakie Nokia 5510 została wyposażona. Menu, to oczywiście stary i sprawdzony patent Nokii, w tym względzie jak zwykle nic nie zmieniono.
Możliwości telefonu są tożsame z możliwościami modelu 3330. I tak telefon wyposażono w wewnętrzna książkę telefoniczna o 100 pozycjach. Może być ona wykorzystywana obok pamięci zawartej na karcie SIM. Każdej pozycji w książce możemy przypisać własny sygnał nadejścia połączenia. Pozycjom z książki (8) możemy przypisać etykiety dźwiękowe, które pozwalają na ich wybór głosem.
Telefon nie posiada własnej pamięci na SMS'y i wykorzystuje jedynie pamięć karty SIM. W związku z wyposażeniem w pełną klawiaturę 5510 nie jest wyposażona w słownik T9. Posiada natomiast szablony wiadomości oraz tzw. buźki internetowe, które można wstawiać w wysyłane przez nas wiadomości. SMS'y mogą być dłuższe niż 160 znaków i są wtedy dzielone na części, jednakże cała wiadomość nie może mieć więcej niż 459 znaków.
Pełna klawiatura to ukłon w stronę osób piszących dużo SMSów. Początkowo trudno się do niej przyzwyczaić. Po jakimś czasie dostrzegamy jednak korzyści i zauważamy, że piszemy znacznie szybciej. Podczas testów udało się nam wysłać ponad 150 SMSów. Klawiatura jest twarda i wysyłanie SMS'ów przyprawia niestety o bóle palców. Duże litery uzyskujemy na klawiaturze wciskając 'Shift', a znaki specjalne poprzez wciśnięcie 'Chr'
W menu Spis połączeń są dostępne: lista połączeń nieodebranych zawierająca 10 pozycji, połączeń odebranych (10) oraz połączeń wybieranych (20). Można tam również uzyskać informacje o czasie i kosztach naszych połączeń telefonicznych.

Do dyspozycji użytkownika przeznaczono 5 profili. W każdym z nich telefon może reagować inaczej na nadejście połączenia i inne zdarzenia. Dla każdego profilu można ustawić własny dźwięk dzwonka i dźwięk nadejścia SMS'a. Można także regulować ich głośność oraz decydować o włączeniu alarmu wibracyjnego. Dla każdego profilu można też wybrać inny wygaszacz ekranu. Fabrycznie telefon posiada 35 wbudowanych dzwonków - sygnałów nadejścia połączenia, możliwe jest także wgranie przez użytkownika 7 dodatkowych melodii.

Wbudowana w telefonie przeglądarka WAP pozwala na bezproblemowe oglądanie zawartości sieci. W tym przypadku ogranicza nas niewielka powierzchnia wyświetlacza telefonu. Przeglądarka po odpowiednim skonfigurowaniu zachowuje się stabilnie i wyświetla wszystkie strony. Pozwala również na zapisanie w pamięci telefonu obrazków lub animacji znajdujących się na stronach WAP. Mogą być one później wykorzystane jako wygaszacze ekranu lub wiadomości graficzne.
Telefon został wyposażony w 5 gier: Snake II, Space Impact, Bantumi, Pairs II i Bumper. W związku z budową klawiatury, klawisze wykorzystywane do gier zostały zdublowane, tak, że można grać wykorzystując jedną lub dwoje rąk. Po wpisaniu numeru członkowskiego Club Nokia w odpowiednim menu, uzyskamy dostęp do usług gier. Będziemy mogli załadować poprzez WAP dodatkowe etapy do gier (jeden etap do każdej z gier można załadować za darmo, resztę za punkty Club Nokia) lub też wysłać uzyskany przez nas najlepszy wynik.
Telefon posiada również Kalkulator oraz funkcję Chat. W telefonie można także zapisać do 220 przypomnień (To-do list), w postaci krótkich wiadomości z alarmem. Dodatkowe funkcje zegara to stoper i odliczanie czasu.

Przedstawione funkcje niewiele różnią się od prezentowanych przez Nokię 3330. Teraz pragnę zając się dodatkowymi funkcjami telefonu czyli radiem FM, odtwarzaczem MP3 oraz dyktafonem. Pierwsze dwie funkcje są identyczne jak w innym urządzeniu Nokii - odtwarzaczu multimedialnym Nokia Music Player. Został on prawdopodobnie wykorzystany do budowy tego modelu.
Radio jak i odtwarzacz są uruchamiane klawiszami na przedniej-bocznej krawędzi telefonu. Po uruchomianiu dokonujemy wyboru utworu lub stacji radiowej. Później możemy normalnie korzystać z menu i funkcji telefonu w tle słysząc wybraną przez nas piosenkę. Gdy zainicjujemy lub odbierzemy rozmowę telefoniczną muzyka zostanie przerwana i wznowiona po zakończeniu połączenia.

 


Radio działa na częstotliwości 87,5-108 MHz. Można zapisać w jego pamięci 10 stacji muzycznych. Podczas testu radio sprawiało się bardzo dobrze, odbiór większości stacji był poprawny. Test ten był jednak przeprowadzony w Warszawie, w miejscach bardziej odległych od nadajników radiowych odbiór prawdopodobnie pogorszy się. Programowanie stacji i nadawanie im nazw jest bardzo proste i działa podobnie jak w Nokii 8310.

Cyfrowy odtwarzacz muzyczny to urządzenie służące do odtwarzania cyfrowo zapisanej muzyki w formatach MP3 i zakodowanym AAC. Telefon został wyposażony w pamięć o pojemności 64 MB na utwory muzyczne. Jednakże praktycznie ponad 12 MB tej pamięci jak cały czas zajęte, prawdopodobnie przez pliki systemowe, dlatego rzeczywista pojemność pamięci wynosi trochę ponad 50 MB.
Do obsługi i transferu plików z komputera do telefonu służy program Nokia Audio Manager (wersja 2.0). Pozwala on na zgrywanie ścieżek z dysków CD tworząc tzw. zakodowane pliki AAC. AAC (Advanced Audio Coding) to najnowsze technologia kompresji dźwięku, która jest częścią standardu MPEG-2. W porównaniu do MPEG-1 Lawyer 3, w której kodowane są pliki MP3, technologia ta pozwala na osiągnięcie lepszej jakości odtwarzanego dźwięku, przy wykorzystaniu około 30% mniej danych i powierzchni dyskowej. Technologia ta została stworzona przy udziale Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS, AT&T, Dolby, Sony, Uniwersytetu w Hannowerze oraz NEC. Została ona wystandaryzowana w kwietniu 1997 roku w postaci normy ISO 13818-7. AAC to dziś najlepszy z powszechnie dostępnych systemów kodowania audio.
Nokia postanowiła, ze względu na problemy związane z prawami autorskimi, stworzyć własny format plików AAC, właściwy tylko dla własnych urządzeń, który nie pozwala na odtwarzanie utworów stworzonych Nokia Audio Managerem w innych urządzeniach. Ten format to LSE.
Ładowanie plików do telefonu następuje tylko poprzez program Nokia Audio Managera a więc do pamięci mogą być ładowane tylko pliki LSE. Nawet pliki MP3 które posiadamy w komputerze, zanim zostaną wczytane do urządzenia zostaną przekonwertowane na ten format.


Możemy tworzyć pliki LSE o różnej jakości dźwięku. Najgorsza, porównywalna z jakością radia to 64 kbit/sek pozwalająca na kompresję dźwięku jak 22,5:1. Najczęściej przeze mnie używana to 80 kbit/sek 18:1 bliska jakości płyty CD (porównywalna z MP3 128 kbit/sek). Kompresja do 128 kbit/sek pozwala na uzyskanie jakości płyty CD (11,25:1).
Sam program Nokia Audio Manager, w testowanej wersji przysporzył mi sporo problemów - wieszał się bardzo często. Warto dodać, że poprzednia wersji tego programu, którą użytkowałem testując Nokia Music Player'a działała wtedy bez zarzutu.
Urządzenie z komputerem łączymy przy użyciu kabla USB. Producent zaznacza, żeby nie podłączać urządzenia do komputera przed instalacją oprogramowania. Transfer plików jest bardzo szybki. Transfer 1 MB danych zajmował około 10 sekund.
Nie korzystając prawie wcale z funkcji telefonu, udało mi się słuchać muzyki przez prawie 10 h. Jeśli jednak będziemy dodatkowo korzystać z telefonu, czas ten ulegnie dość poważnemu skróceniu.
Ostatnią z dodanych funkcji aparatu jest dyktafon cyfrowy zwany w polskiej wersji instrukcji magnetofonem. Pozwala on na zapisywanie w pamięci telefonu dźwięków z radia lub ze źródła zewnętrznego poprzez kabel. Instrukcja podaje, ze w pamięci telefonu możemy umieścić prawie 2 h dźwięków o jakości zbliżonej do jakości CD. Jest to jednakże wartość zawyżona.
Jest to naprawdę bardzo fajna funkcja, bo dzięki niej udało mi się nagrać z radia sporo moich ulubionych przebojów. Nie można niestety przesłać ich dalej do komputera, również ze względu na ochronę praw autorskich. Nokia bardzo stara się, by nie stać się firma "sprzyjającą piractwu".
Nie można również nagrywać rozmów telefonicznych oraz dźwięków bezpośrednio z mikrofonu. Tych funkcji również zabrakło mi w tym modelu.

Nokia dokonała scalenia w jednym urządzeniu telefonu Nokia 3330 oraz odtwarzacza Nokia Music Player. Jedyną rzeczą, która dość wyraźnie odróżnia Nokia 5510 od innych telefonów komórkowych jest jej wygląd. Pełna klawiatura QWERTY, wydaje się być dobrym pomysłem, jednakże jej zastosowanie wymagało przełamania większości kanonów rządzących wzornictwem telefonów komórkowych. Wygląd telefonu jest dość kontrowersyjny i budzi dość skrajne opinie, jednakże na pewno zapada w pamięć na długo.
Telefon (jeszcze prototyp) został przygotowany w bardzo szybkim tempie, co spowodowało, że nie jest on wolny od wad. Zawiesza się od czasu do czasu, natomiast program Nokia Audio Manager zawiesza się jeszcze niemal bez przerwy.
Wydaje się, że głównym atrybutem determinującym sukces tego telefonu na rynku będzie jego cena. Jeśli będzie ona skłaniać się w kierunku ceny modelu 3330 to myślę, że telefon znajdzie rzeszę nabywców. Jeśli jednak będzie inaczej, to telefon może pozostać jedynie drogą zabawką.

 

Galeria zdjęć telefonu Nokia 5510 znajduje się tutaj

Relacja z premiery telefonu w Wielkiej Brytanii znajduje się tutaj

Opinie:

Opinie archiwalne (211):

Komentuj

Komentarze / 211

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    dexter pisze: 2001-11-26 03:03
    Jakoś nie wróżę temu telefonowi świetlanej przyszłości - nawet w Polsce - kraju dresofonów iwogóle bajerów made in Nokia. Może w przyszłości - zależy od ceny - będzie się jako tako sprzedawał w zestawach pre-paid. Dobry prezent komunijny - to wszystko. Pzdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2001-11-26 03:54
    Dexter, chyba się z tobą bym zgodził, ale to nokia, więc ją ludzie kupią!
    0
  • Users Avatars Mini
    Krzysiek pisze: 2001-11-26 11:03
    nie moge sie nadziwic jak nokia mogla "wlozyc" tylna czesc 3310 do obudowy nowego aparatu, wyglada to koszmarnie i wyjatkowo tandetnie. argument ze to obniza koszty nie przemawia do mnie, w koncu jaki problemem jest zaprojektowanie i zrobienie nowego odlewu z plastiku - w koncu to ma byc chyba wiksza seria telfonow a moze planują tylko pare(set) egzemplarzy :-). Jedyne plus to ze bycmoze bedzie pasowal kabelek od 3310 :-) Nastepne rzecz to magnetofon - po co komu nagrywanie z radia, przeciez w telefonie ma to sens tylko gdy idzie nagrywac rozmowy, a jak juz jest opcja nagrywania z radia to powinno sie dac zgrac spowrotem do komputera - z tym piractwem to juz paranoja, w koncu nie ma zakazu nagrywania na wlasne potrzeby wiadomosci czy prognozy pogody, a muzyke he he he kto chcialby sluchac z kasety muzyki przerywanej reklamami, :))) pozatym jaki problem sciagnac z sieci mp-trojke z jakim sie tylko chce utworkiem i z duzo lepsza jakoscia niz z radia., pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymon pisze: 2001-11-26 12:01
    A mnie sie podoba! Zamiast w podroz brac discmana-wystarczy teraz sam telefon.Czas odtwarzania mp3 jest imponujacy i zblizony do przenosnych odtwarzaczy, z tym, ze nie ma juz problemu worka \"paluszkow\" przy dluzszych wyjazdach.
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2001-11-26 12:37
    Ludzie!!!! Ale to jest tandeta i szmira !!! Ludzie!!!! Ale to sie sprzeda ! ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    lava1 pisze: 2001-11-26 15:02
    Tak jak się spodziewałem to poprostu próba oszukania klienta - stary model za większą kasę. Oj nie podoba mi się ta nowa polityka Nokii - chyab już do końca stracę szacunek dla tej firmy...
    0
  • Users Avatars Mini
    michaljurkow pisze: 2001-11-26 15:20
    Ktoś powiedział, że szybciej będzie się pisać sms-y. Parodia. Obecnie prawie każdy telefon oferuje słownik T9, więc po cholerę taka klawiatura?
    0
  • Users Avatars Mini
    Amper pisze: 2001-11-26 16:00
    Integracja odtwarzacza mp3 i radia z telefonem wg mnie jest OK. Sam dużo słucham muzyki z walkmana i gdzieś tam obok leży telefon. Fajnie by mieć to wszystko w jednym. Szkoda, że nie można nagrywać fragmentów rozmów ( a niby ma dyktakfon...). Klawiatura wg mnie całkowicie zbyteczna i z samego telefonu robi się cegła.
    0
  • Users Avatars Mini
    My-Communicator.com pisze: 2001-11-26 17:18
    1) Telefon jest szerszy i grubszy od Communicatora 9210 (!). Jedyny mniejszy wymiar to "dlugosc". 2) Wbudowana pamiec w tym przypadku to pomylka. Dlaczego nie karty MMC, ktore Nokia lansuje od 4 lat w komunikatorach? Majac np. 3 karty MMC mozna miec przy sobie kilka godzin muzyki i po prostu wymieniac karty jednym ruchem reki. A tak... po godzinie sluchania trzeba szukac jakiegos peceta.... 3) Klawiatura QWERTY. Zdecydowanie latwiej jest obslugiwac normalne T9, niz cpykac w tak mikroskopijne klawisze... Jesli dlugosc tego telefonu jest mniejsza o dobre 3 cm niz komunikatora, a w srodku sieci jeszcze wyswietlacz, ktory zajmuje z 5 cm, to znaczy, ze klawiatura jest wezsza o dobre 7-8 cm niz w 9210. Przepraszam, ale ja sobie nie wyobrazam jak mozna na tym pisac. 4) Brak HSCSD - o GPRS juz nawet nie wspominajac. 5) Waga (no i wspomniane rozmiary) - w obu przypadkach 2 razy wiecej niz Siemens SL-45i, ktory na dodatek obsluguje Jave... Jednym slowem: sieczka.
    0
  • Users Avatars Mini
    wasq pisze: 2001-11-26 18:18
    Juz na zdjeciu widac ze ten telefon ma beznadziejnie podswietlone klawisze sczegoolnie te dolne, co do wygladu nie kazdy ma w domu PSX.
    0
  • Users Avatars Mini
    gim pisze: 2001-11-26 20:29
    kwestia gustu. moim zdaniem Nokia owinna zajac sie lepiej czyms bardzij konkretnym np: wbudowaniem dodatkowej pamieci na smsy (chodzi mi o medele z nizszej polki), dodatkowe melodie na smsy, bardziej rozbudowana ksiazka telefoniczna. Porownujac model 3330 do Alcatela OT 501, co do ceny i mozliwosci, daje nam to duzo do myslenia. Pozdrawiam gim
    0
  • Users Avatars Mini
    Daniel pisze: 2001-11-26 20:36
    Każdy ma swoje zdanie . Uważam że ta linia telefonu to nowatorstwo, ale napewno się przyjmie. Komu się nie podoba może sobie zakupić inny model Nokii ( a jest ich wiele). Jeśli bedzie kiedyś w promocji naszych ( beznadziejnych ) operatorów to polecam.
    0
  • Users Avatars Mini
    zbooy pisze: 2001-11-28 15:47
    czy ktorykolwiek mp3 player obsluguje VBR? i czy te AAC tez da sie tak zakodowac?
    0
  • Users Avatars Mini
    Solaris pisze: 2001-11-29 18:58
    He he nie wiem czy ktoś z was tzrymał ten telefon w ręku ... Ósmy cud świata to to nie jest ale faktycznie znajdzie swoich zwolenników zobaczycie ... Ogólna ocena za pomysł : 4+ wykonanie 3- a co do funkcjonalność .. nie mam pytań ..,. Faktem jest to że zdaje się Nokia jako pierowszy producent telefonów komórkowych wypuściła na rynek zupełnie nowy rodzaj telefonu pod względem wyglądu nie sądzę aby Siemens albo Motorola próbowały coś takiego zrobić ... :) a ten telefon będzie telefonem z niższej półki.. Nokia szykuje nam duże niespodzianki i wszyscy o tym wiedzą :)
    0
  • Users Avatars Mini
    hansen pisze: 2001-11-29 18:59
    wszystkim się nie podoba, a zobaczycie jak będzie szedł. Jak świeże bułki, ludziska będą walić oknami by go kupić. Może wtedy ceny siememsa z mp3 spadną?
    0
  • Users Avatars Mini
    Kita pisze: 2001-11-30 00:49
    baldur15: uwazasz ze ten wyswietlacz to wielki plus?? chyba zartujesz.... moze 2 lata temu...
    0
  • Users Avatars Mini
    bob_gr pisze: 2001-12-01 19:02
    a mi sie ten aparat nie podoba - ciekawy jestem jego sprzedazy ?!
    0
  • Users Avatars Mini
    webmaniakpl pisze: 2001-12-02 03:37
    Przypomina GAME BOY Advance !
    0
  • Users Avatars Mini
    trooskafka pisze: 2001-12-02 10:45
    Webmaniak masz rację. Jeszcze wsadzą Mario i będzie się sprzedawać. :)
    0
  • Users Avatars Mini
    bobopik pisze: 2001-12-02 21:04
    bawilem sie tym telefonem we francji - wcale nie bylem nim zauroczony, kolejna ceglowka (mam 6210 - tez ceglowka, dlatego musze sie jej pozbyc) ten telefon nie pobije rekordow sprzedazy - moze wsrod dresiarzy, ogolnie kolejny dresofon. NIE POLECAM bo wiem ze nic nie ejst wart.
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2001-12-03 00:30
    BOBPIK co do cegłówek to masz rację, ale dresiarze to nie wiem czy tak się nim będą zachwycać. Mi też się nie podoba, wygląd zbliżony do kalkulatora z bajerami. Również sądzę, że nie podbije NOKIA tym fonem rynku. Nara.
    0
  • Users Avatars Mini
    Randall pisze: 2001-12-03 12:27
    To wygląda faktycznie jak GameBoy. Nie dla poważnych ludzi.
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2001-12-03 13:59
    baldur15: w tej chwili wyswietlacz z tej Nokii to zenada - dobry to on byl 2 lata temu, w tej chwili 4000 pikseli to smiesznie malo. Dla porownania wyswietlacz samsunga N100 miesci 8000 pikseli, standardem jest okolo 6000.
    0
  • Users Avatars Mini
    kubel pisze: 2001-12-04 13:24
    fajny jest tekst w reklamie : "dziwnie wyglada"
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-04 21:15
    jest to telefon dla ludzi od 10 do 20 lat i raczej nie starszych w tych kregach moze cieszyc sie duza popularnoscia ale dopiero w cenie nie wiekszej od 149 pozdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    xxxbit pisze: 2001-12-04 21:27
    Zbyt duzy i zbyt ciezki jak na swoje wyposażenie, ale dresy i tak go kupią....
    0
  • Users Avatars Mini
    xemi pisze: 2001-12-07 16:44
    a co to:)) ?
    0
  • Users Avatars Mini
    raror pisze: 2001-12-08 20:35
    no ladnie ladnie! tylko szkoda, ze nie jest mniejszy :(
    0
  • Users Avatars Mini
    gmazur pisze: 2001-12-09 15:41
    hubi: jak na początek to raczej taka cena nie wchodzi w grę. gm
    0
  • Users Avatars Mini
    palacz pisze: 2001-12-10 22:37
    ciekawe rozwiazanie ale chyba bym sie nie skusil
    0
  • Users Avatars Mini
    hErBi pisze: 2001-12-11 12:51
    Telefonik calkiem przyzwoity, ale pewnie cena bedzie na poczatku zaporowa!!! Nie pasuje mi tylko budowa w oparciu o 3310. NARA
    0
  • Users Avatars Mini
    romanek pisze: 2001-12-14 22:23
    ale zabaweczka, prawie dla gimnazjalistow
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-15 20:16
    gm: masz racje ja tylko pisalem ze dopiero w tej cenie ten fon zacznie sie sprzedawac bo w wyzszej cenie napewno nie
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2001-12-21 01:42
    Nokia ma problemy ze sprzedarzą tego telefonu :P
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-12-21 18:50
    srodek 3310 i dodane mp3 i radio !
    0
  • Users Avatars Mini
    bartosh pisze: 2001-12-22 23:47
    telefon na pierwszy rzut oka wogole nie przypomina telefonu ale chyba o to teraz chodzi (: jestem ciekaw jak komorki beda wygladaly za 2 lata (: pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    Fazi pisze: 2001-12-23 00:34
    Mam nadzieję że w przyszłości komórki nie będą tek wyglądać bo to był by koszmar.
    0
  • Users Avatars Mini
    ozetec pisze: 2001-12-24 00:55
    Panowie, nowa moda czy co? ja tam wole standardowe sluchawki.. tzn o normalnym wygladzie.. a parametry n5510 w porownaniu do jej wielkosci nie sa az tak zadziwiajace.. ja tego telefonu nigdy nie kupie.. raczej poczekam az mp3 playery stanieja w Polsce i w jednej kieszonce bede nosil telefon a w drugiej odtwarzacz mp3.. bo znajac zycie wiekszosc osob poleci wlasnie na ta n5510 ze moze ona odtwarzac mp3... full szpan jak dla Polaka..
    0
  • Users Avatars Mini
    Crazy_man pisze: 2001-12-25 13:08
    Bawilem sie tym ale mam wrazenie ze jest bardzo tandetnie a pozatym pozytywne wrazenia ciekawe kiedy bedzie w normalnych cenach dostepna
    0
  • Users Avatars Mini
    JAGODA pisze: 2001-12-26 14:39
    To jest chyba najlepszy telefon (pod względem funkcji) NOKI
    0
  • Users Avatars Mini
    Rexon.prv.pl pisze: 2001-12-27 23:41
    No proszę... Takie funkcje... no, no... MP3, radio, nagrywanie... no i oczywiście klawiatura QWERTY! Fajnie, że Nokia nie mydli oczu klientom. Nie stara się wmawiać nam, że to zupełnie nowy model. A to, że "wstawili" trzytrójkę do środka, to mnie się nawet podoba. IM RZECZ JEST PROSTRZA, TYM MNIEJ MOŻE SIĘ ZEPSUĆ ! ! ! Ludzie! dlaczego wybrzydzacie??? Jedynym minusem wg. mnie jest antena wewnętrzna. Gorzej łapie zasięg, a poza tym nagrzewa głowę jak CZAJNIK ! Nokia mogła tu zastosować antenkę "łamaną", znaną już np. z 9210.
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-12-31 10:44
    We wrocku mozna go kupic w wiekszosci salonow zwiazanych z Idea, tak samo jak Nokia Music Player!
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2002-01-01 22:05
    Wyglada jak wynalazek :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Gulio pisze: 2002-01-04 11:28
    chyba najtanszy MP3 player na rynku jak wejdzie do jakis promocji
    0
  • Users Avatars Mini
    Aikon pisze: 2002-01-06 00:22
    amen :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-01-08 16:13
    W spocie reklamowym tej Noki w tv dziewczyna słuchająca mp3 nie zdąża na pociąg,czy tak namawia się do zakupów.
    0
  • Users Avatars Mini
    Aikon pisze: 2002-01-09 18:34
    lae szukacie dziury w calym, jak mokus zależy to kupi i tak. wyjdzie taniej kupic w promocji niz kupic oddzielnie telfon, i mp3 pl... a jak komus sie nie podoba to jest duzo innych telefonow, nie tylko nokii...
    0
  • Users Avatars Mini
    snoopi pisze: 2002-01-10 18:35
    jedna wielka porazka Noki !!!!!! ten telefon nie bedzie sie sprzedawal, nie osiagnie zadnego sukcesu bedzie doslownie czarną dziurą w przeslosci Noki, czuje to :) Juz niedługo podejrzewam ze ladadzien z tego co mi wiadomo wejdzie do promocji ten telefonik i bedzie kosztował około 600 zł co moze jest i atrakcyjną ceną ale i tak nie na tyle by kupic taka"cegłe" ! Sam miałem okazje potestowac ten telefonik gdyz mam do niego dostep juz od 20 grudnia (nagroda kumpla w Nokia Game)i wiem jak jest :) Padaka :) wielki telefon z odtwarzaczem MP3 i radiem nic wiecej rewelacyjnego w nim nie ma. Nie wyobrazam sobie isc przez miasto i rozmawiac przez ten telefon bez zestawu słuchawkowego ludzie będą mnie wytykac palcami i mówic ze gadam do cegły hehehe:)
    -1
  • Users Avatars Mini
    snoopi pisze: 2002-01-10 18:35
    Jeszcze jedno :) cena leci w dół :)) jeszcze w Grudniu mozna było sprzedac te badziewie na Śląsku za ok 1200 zł a teraz czyli kilkanascie dni puzniej cena skupu w komisie czy gieldzie wacha sie w granicach 800 zł - 1000zł wiec najlebszym rozwiazaniem jest znalesc frajera ktory chce ten telefon i sprzedac mu bez posrednictwa komisu za jakies 1200zł i kupic sobie ladną 6210 za 750 zł :) i jeszcze zostanie wam kasa na niezły weekend :) hehe pozdrawiam :)
    0
  • Users Avatars Mini
    grzegorz.pytel pisze: 2002-01-13 14:44
    Dobrze napisane. Tej klasy telefon nie moze dlugo sie utrzymac na rynku w dobrej cenie. Na razie jest to jeszcze nowinka na rynu i cena jego maleje w wolnym tempie. Ale zdecydownie lepiej jak napisal snoopi: zaopatrzyc sie w telefon bardziej uzyteczny tj. 6210. Tej klasy aparaty sa zawsze w cenie.
    0
  • Users Avatars Mini
    yash pisze: 2002-01-14 12:05
    Poczekajmy jeszcze pol roku i zobaczymy jaka bedzie cena. Sadze ze bedzie spadac bardzo szybko.
    0
  • Users Avatars Mini
    cherry2000 pisze: 2002-02-03 13:56
    Wygląda tragicznie! Brzmi badziewnie!
    0
  • Users Avatars Mini
    kmc pisze: 2002-02-08 19:27
    widzieliście ten telefon w rzeczywistości ??? ma tak tandetne wykończenie ,że szkoda słów, obudowa jest maksymalnie plastikowa... do tego takie wymiary i klwiatura po obu stronach wyświetlacza... porażka Nokii na całej linii.
    0
  • Users Avatars Mini
    juzor pisze: 2002-02-10 13:08
    Kupilem i ta cegla tyle waży że mi drasy spadają z tyłka
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-19 15:00
    Tez nie jestem przekonany czy to to ludziska kupia... Mialem dzis go w lapkach... waga godna Centertela... nie Stanowczo nie temu modelowi:
    0
  • Users Avatars Mini
    tede_12 pisze: 2002-02-22 19:55
    Ja takich modeli nie lubie . Dla mnie teki fony to bedziewia wole zwyczajne nokie i nie tylko.
    0
  • Users Avatars Mini
    e-stach pisze: 2002-03-02 22:53
    szkoda tylko ze brak mu gprs
    0
  • Users Avatars Mini
    bielasm pisze: 2002-03-05 22:04
    ten telefon to wielkie nieporozumienie!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Nokia 5510 pisze: 2002-03-07 20:36
    %#$@$%#@%& sie!
    0
  • Users Avatars Mini
    Nokia 5510wkur.wiona pisze: 2002-03-07 20:38
    pi.erdolcie sie !!! jestem fajna i szpanerska !! i zajebiście pasuję do dresu !!! a huy wam w d.upe!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    thinkpad pisze: 2002-03-25 14:33
    Byłem użytkownikiem tego telefonu przez dwa tygodnie, musze przyznać że jest to bardzo fajny aparacik jedenym minusem jest wielkiość i waga. Poleciłbym bym ten aparat ludziom którzy lubią słuchać muzy i którzy lubią sobie pograć w telefonie, bo jest to naprawde fajny aparacik.
    0
  • Users Avatars Mini
    RoboL pisze: 2002-03-30 21:20
    Witam, czy ktos sie moze podzielic swoimi spostrzezeniami na temat telefonu Nokia 5510. Najbardziej mi chodzi o to jakie ten telefon posiada wady i czy wogole je posiada np. jak jest z odtwarzaczem MP3: - jakiej jakosci jest muzyka z niego odtwarzana, - czy jest jakis equalizer typu (pop, jazz, rock, heavy, ew. manual), - czy daja sluchawki razem z telefonem, - czy sa jakies problemy z transferem mpetrojek z PC do telefonu i czy daja do tego jakies oprogramowanie, - ile tak naprawde jest w nim pamieci (jak sie pytalem w salonach +PLUSA to jedni mowili, ze 64MB a inni, ze nie wiedza - jak z tym jest, czy ktos to rozkminil). - jak jest z radiem (czy spoko lapie fale, czy sa jakies zaklucenia itp) Czy to prawda, ze nie rozni sie on niczym poza obudowa, odtwarzaczem MP3 i radiem od NOKII 3330? bede wdzieczny za wszystkie uwagi ///
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-04-06 16:48
    Telefon jak dla mnie jest szpetny i tandetnie wykonany. Obudowa tak samo skrzypi jak w 3310... Zreszą to jest 3310 w większej obudowie, z pełną klawiaturą oraz MP3. Nic po za tym. Zainteresowałbym się tym fonem tylko i wyłącznie w momencie, gdy kosztowałby jakieś 149 netto u opów, bo mimo wszystko ma te MP3. Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    zadyma pisze: 2002-04-25 17:20
    RoBoL: Bawilem sie 5510, i powiem jedno jakosc muzyki i radia bardzo slaba, porownac mozna tylko z slabym walkmanem (prawdopodobnie to sprawa bardzo slabych sluchawek). W porownaniu z SL45 i Samsungiem M100 jakosc muzyki bardzo slaba. Jeszcze nie sprawdzalem na zewnetrznych sluchawkach, ale sadze ze powinno byc lepiej. Co do radia, nie jest ono tez rewelacyjnie zrobione, czesto mozna slyszec szumy. Faktycznie nie rozni sie niczym od N3330, a faktycznie ma 64 MB pamieci, ale tak jak pisze w tescie, 12 MB zajete jest przez pliki systemowe. Duzym plusem jest tu faktycznie wieksza pamiec, niz w M100 i SL45, oraz inny system kompresji (AAC), ale znow pliki trzeba kompresowac, co zapewne wplywa na utrate jakosci (np. z plikow mp3 ktore byly juz raz skompresowane, program je rozpakowuje i jeszcze raz kompresuje).
    0
  • Users Avatars Mini
    Kalaman pisze: 2002-04-28 17:27
    Baldur:to moze sie zainteresujesz bo w promocji Plusa ten telefon kosztuje 49zl netto.
    0
  • Users Avatars Mini
    swan pisze: 2002-05-14 18:07
    bleeeee , 64 mb to malo jak ojej, ile to jest!!!!!!! godzina przy slabej jakosci a bateria jak zjezdza jak sluchasz muzy...... 2 dni..... zaproponuje nowe haslo dla noki: nokia disgusting people
    0
  • Users Avatars Mini
    swan pisze: 2002-05-14 18:08
    tiaaaa i przez 6 miechoow abonament za okolo 90 zeta..... super.......
    0
  • Users Avatars Mini
    501490791 pisze: 2002-05-31 17:53
    FAJNA ZABAWKA I NIC WIĘCEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    2qan pisze: 2002-06-04 00:22
    Dobra, dobra, jezdzcie sobie dalejj po tym telefonie, a potem wlaczcie swojje wyjebiste eryki, wyjebiste simensy i inne mniej lub bardziej wyjebiste telefony, jesli chodzi o mnie to NIE MAM odtwarzacza mp3 przenosnego a 2 h muzyki na dzien do szkoly mi wystarczy, a na wyjezdzie zawsze mam radio. I przestancie powtarzac po raz setny ze nie kupicie tego telefonu bo opy i nokia to olewaja tylko go po prostu nie kupcie. Zagladaja tu ludzie ktorzy mysla nad tym fonem a na forum jest tylko bluzganie na Nokie 5510 a nie jeakies konkretne uwagi...
    0
  • Users Avatars Mini
    FaZi_ pisze: 2002-06-19 20:22
    Mam małe pytanko. Co lepiej wybrać, tą nokię, czy Siemensa ME45? Czekam na odpowiedzi.
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-06-28 20:42
    mialem ja przez 2 tygodnie moze byc choc wole n6310
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2002-07-06 02:24
    jako że cena tego telefonu w plusie spadła do 55,1 zł +VAT chyba sobue na niego pozwolę :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    [WarOneK] pisze: 2002-07-22 17:57
    co wy wszyscy pierdolicie ten tel jest zajebioza tak sie kazdemu podoba ze czterech mojich kolesi so bobie takie kupilo :)))))))))))))
    0
  • Users Avatars Mini
    ufoz pisze: 2002-07-26 00:43
    mam trn telefonik i jest lepszy od sl 45 poniewaz szybciej sie mp3 zgrywaja i ma radio
    0
  • Users Avatars Mini
    tresor23 pisze: 2002-07-28 03:54
    czy wiecie czy razem z nokią 5510 w plusie dają gratis kabel do podłączenia pc??? a tak poza tym poradzcie co lepiej kupic 3410 czy 5510???
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-30 10:46
    tresor23: faktycznie dobre pytanie. Chyba jednak wziąłbym 5510. Pamięć można wykorzystać jako dyskietkę, a ja też często słucham radia no i Mp3.
    0
  • Users Avatars Mini
    domel pisze: 2002-07-31 12:58
    No właśnie ludzie doradżcie - jestem w dylemacie co lepsze 3410 czy 5510 ?? W plusie 3410 kosztuje 49 a 5510 kosztuje 55 zl 10 gr - i co tu wybrać duży telefonik z fajnymi bajerami czy spokojnie mieszczący sie w kieszeni 3410 ???
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-03 02:58
    Uważam ten telefon za fajną zabawkę i nawet przymierzam się do jego kupna. Według mnie jedyną jego wadą jest to, że jest DUUUUUŻO za duży!
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-03 03:02
    Zapomniałem dodać, że jestem troszeczkę rozpieszczony wymiarami i wagą ostatnio posiadanego Soniaka j5 ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    koncio pisze: 2002-08-04 01:50
    heh, troszke sie oczytalem i posmialem z wiekszosci textow... mam ten telefonik od jakiegos czasu.. w plusie brutto 65zl, w pudeleczku full wypas jesli chodzi o kabeli, bardzo latwy w obsludze i funkcjonalny, jesli chodzo o odtwarzacz mp3 to mialo byc 64mb i jest... czyli godzinka muzy w wyjebistej jakosci jak na cd, wiec niepiszcie nic ze jakos jest badziewna albo 12mb pamieci jest zajete przez pliki systemowe bo to jest bajka, przesylanie kawalkow na telofonk w miare proste i szybkie, okolo 30s kawalek trwajacy okolo 4min, jesli chodzi o radio to takie stacje jak rmf czy zetka chodzi czysciutko, a jesli ktos uwarza to moze mieszka w jakims dolku ;P , zgadzam sie ze troszke ciezki i duzo, ale bez przesady. nietrzeba go przeciez w plecaku nosic... chyba ze komus to pasuje...
    0
  • Users Avatars Mini
    koncio pisze: 2002-08-04 01:51
    CD: ...obsluga polaczen, mp3, wybieranie glosowe, wszystko to jest obslugiwane przez jeden guziczek przy mikrozestawie, ktory oczywiscie jest w komplecie. moze zanim ktos tu bedzie pisal kolejne komentarze z belgami dla noki to najpier przez jakis czas naprawde sam wyprubuje co ten telefon potrafi.. wracajac do muzy to moge sie zgodzic ze te sluchaweczki niemaja wysmienitego basu.. a tak na zakonczenie to czego w sumie oczekujecie od pierwszego modelu noki z mp3 ?? zawsze jest ten pierwszy raz i niemusi byc odrazu idealny prawda ? :) no to zmykam papa
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-04 02:36
    Tiaaa.....Konicio:) Nokia i Łańcut rulezzzzzz:P A wlasnie idziemy na piwo???
    0
  • Users Avatars Mini
    marcysia pisze: 2002-08-05 00:43
    czy w erze i w idei daja tesh kabelki w zestawie tak jak w plusie???
    0
  • Users Avatars Mini
    qb pisze: 2002-08-05 01:46
    w zupelnosci zgadzam sie z konciem ... sam poluje na ten telefonik. Poniewaz wiem co nieco o tym jak powinien wygladac dzwiek stwierdzam, ze odtwarzacz wbudowany w ten aparat bije na glowe wiekszosc odtwarzaczy mp3 znajdujacych sie na rynku. Mialem okazje bawic sie juz tym telefonem i szczeze go polecam. Jesli ktos chce jeszcze powiedziec cos brzydkiego o tym uzadzeniu to proponuje go najpierw przetestowac :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-05 18:55
    Ludziska...to bedzie tak: Dzis z qmplem(koncio)sprawdzilismy wielkosc pamieci, jakosc zestawu HF i jakosc odtwarzanej muzyki. Na karcie pamieci miesci sie dokladnie 64 MB muzyki. Jej jakosc niczym nie odbiega jakosci odtwarzania z plyty CD a rozmowa i odsluch przez zestaw sluchawkowy jest poprostu swietna, nie mowiac o tym, ze slyszymu rozmowce w STEREO! Telefonik jest poprostu extra i chcialbym go polecic kazdemu wscieklemu malolatowi :P
    0
  • Users Avatars Mini
    koncio pisze: 2002-08-06 23:56
    Redslullll.l. qbbbbbbbb Łańcutttttt Rulllleezzzzzzz zpanowie !!!!!!!!!!! idziemy na pifo ????? :)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-07 01:56
    Koncio........to zgarniaj kaske i idziemy:P Ty stawiasz!!
    0
  • Users Avatars Mini
    =v3n0m= pisze: 2002-08-09 15:30
    Heh ja mam ten telefon i nie powiem aby był zły co wy wszyscy się tak skarżycie wkońcu to jest telefon do rozrywki a nie niewiadomo do czego... przynajmnij jest co robic... a pozaty jego cena w idei 99 zł no cóz ja go kupiłem za 1zł to czy ja wiem czy to tak dużo. ma pozatym 64 Mb pamięci.. a nafet dopsze że ma wykorzystany modół z 3330 przynajmniej jest z tego powodu tańszy lepiej miec takie cos niż komórke, odtwarzacz mp3 i radio.......!!
    0
  • Users Avatars Mini
    GIENEK pisze: 2002-08-13 10:46
    Telefonik, czyli radio i odtwarzacz są OK, Jakość dźwięku mile zaskoczyła - myslałem, że bedzie wiekszy badziew. Nagrywanie z radia i przez kabel OK. Reszta jak to w NOKIACH w miare logiczne i szybkie menu. TYLKO !!!!- Nokia Audio Manager, nie wiem kto pisal ten program, za jaka kase i jak szybko, ale tak czesto zawieszajacego softu nie widzialem. Generalnie telefonik mozna polecic fanom muzyki - ale zeby wgrac kawalki na telefon - NAPRAWDE TRZEBA MIEC CIERPLIWOSC. Np. Przy w połowie zapełnionej pamieci komputer zawiesza sie a program informuje ze niestety nie ma juz miejsca. Plikow nie da sie skopiowac metoda kopiuj - wklej, bo telefonik ich nie rozpoznaje i wiesza sie.
    0
  • Users Avatars Mini
    t3 pisze: 2002-08-14 13:57
    sam zastanawialem sie nad tym telefonem, ale gdy zobaczylem jaki jest duzy i ile wazy - zrezygnowalem. lepiej poczekac rok na jakies nowe modele, ktore beda lzejsze i mniejsze - sadze, ze takowe powstana bo w koncu to jest bardzo konkurencyjny rynek.
    0
  • Users Avatars Mini
    dziobek pisze: 2002-08-16 02:24
    nieeeeee odradzam, model prosto od zwirka i muchomorka:P duzy ciezki i nieladny
    0
  • Users Avatars Mini
    dino pisze: 2002-08-16 17:58
    W tej chwili mamnokie 8210 lecz ją sprzedaje i kupie sobie coś nowszego, pomużcie mi proszę wybrać coś dla mnie, jestem osobą młodą, rozrywkową i potrzebującą telefonu bardziej do SMSów i zabawy niż do rozmowy. Jednak może być ciężko się przestawić z nokii 8210 ważącej 79 g. na 5510 ważącą 150 g. :) Ja bym bardziej wolał tą nokie 5510 ale jeszcze nie mam pewności... PORADŹCIE COŚ dzieki
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull & koncio pisze: 2002-08-20 21:53
    Hm...ludzie nie wiemy o co Wam chodzi...Obaj mamy te telefony i uwazamy ze jest poprostu SWIETNY!!! To ze komus wiesza sie soft moze wynikac z tego ze gosc nie lapie podstaw obslugi komputera a nie z bledow programistow...My tu jeszcze wrocimy!! :P
    0
  • Users Avatars Mini
    qb pisze: 2002-08-20 22:37
    co do softu yo niestety nie moge nic powiedziec poniewaz jeszcze nie mialem okazji sprawdzic ale ogolnie w miare poznawania tego modelu moge z cala pewnoscia, ze jak na telefon z odtwarzaczem mp3 to jest wystarczajaco maly i lekki, niewspominajac juz o tym jak latwo jest napisac tekst. pozdrowienia
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-22 02:16
    Wiadomosc do DINO: Sluchaj...8210 jest bez porownania w klasie wagowej z 5510, ale wez 5510 w dwie rece i bedzie sie wydawal lzejszy...pozatym jego waga wcale a wcale nie jest az tak wielka............5510 RULEZZZZZZ
    0
  • Users Avatars Mini
    dino2000 pisze: 2002-08-27 12:22
    Kupiłem przez internet nową nokie 5510 i mam kilka pytań, jak sformatować baterie w tym aparacie? Mój telefon ma nie do końca wypisaną gwarancje (nie ma nr. autoryzowanego przedstawiciela, jest podpis sprzedawcy i pieczątka i data sprzedaży ale nie ma nr. imei czy mogę samemu te braki uzupełnić? Czy może lepiej zostawić tak jak jest? Czy mogę stracić gwarancje?
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2002-08-29 05:06
    Czy ja wiem… pomysł w sumie fajny, i ta klawiataru QWERTY… choć wielkość obudowy wcale nie przeszkadza tak bardzo… choć co do antenki najlepsza byłaby chyba automatyczna antena składana, taka jaką widziałem w starych Hagenukach :) antena wewnętrzna jest ostatnio b. modna, choć przesadzają ze stosowaniem jej. Ale ogólnie fajny pomysł, tylko troszeczkę wykonanie zawiodło, ale w kolejnych wersjach na pewno będzie lepiej :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-08-30 13:46
    Dino...bateryjke formatujesz ok 5 godzin. (tyle formatowalismy nasze telefony z konciem) Teraz wytrzymuja ok 4-5 dni, przy odsluchu mp3 przez ok 0.5 godziny dziennie i jednej-dwoch krotkich rozmowach(ok.2minutowe gadtki:). Na gwarancjach sie nie znam, ale lepiej podej sobie do jekigos autoryzowanego przedstawiciele NOKII. POZDRAWIAM wszystkich uzytkownikow :) Jelsi macie pytania zwiazane z tym modelem to piszcie Redskull@hoga.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    koncio pisze: 2002-08-30 15:25
    jjestem glodny, a pozatym musze jechac oddac telefonik do naprawy :) tzn. do darmowej aktualizacji softu w 5510 , u salonie Noki... :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Qb pisze: 2002-08-31 06:55
    ...hmmm, mam nadzieje, ze ten nowy sofcik bedzie lepszy :). Standardowy soft mi sie 2 x zawiesil (nio coz). Pomyslalem, ze skoro za pomoca przycisq na kablu mozna przeskoczyc kawalek do przodu (tylko 1 funkcja), to szkoda ze nie da sie za jego pomoca dostac do innych funkcji. Chlopaki mogli tez pomyslec nad tym, zeby mozna bylo na magnetofon nagrywac rozmowy. Tylna klapka jest moim zdaniem troszke za luzno (niby nie przeszkadza w niczym ale niektorych denerwuje). Telefon ogolnie jest naprawde dobry ale nalezy wziac poprawke na to, ze jest to pionier (full klawierka i odtwarzacz) i ja go traktuje jako cos w rodzaju "beta" :). Pomysl znakomity ale co do wykonania ... poczekamy na nastepcow :)). Pozdrowienia
    0
  • Users Avatars Mini
    kratylos pisze: 2002-09-02 14:10
    szpiesza mnie napastlie text ludzi w stosunku do noki czy tez tylko tego modelu - IMHO to jest telefon dl tego aby pogadac z kumplami posluchac dobrej muzy i sie zrelaksowac, a do tego nadaje sie znakomicie - ma niezla baterie, duzo gier, mp3, radio, co potrzeba wicej do szczecia za 55,10zl?
    0
  • Users Avatars Mini
    qb pisze: 2002-09-04 16:20
    dla przypomnienia kratylos, placisz 55,10 zl ale oprocz tego wiazesz sie jeszcze umowa z operatorem i przez 2 lata placisz abonament. A pozatym ... "rozszpieszasz mnie napastlie" swoim pismem :)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    Kovalsky pisze: 2002-09-05 20:09
    mam ten super telefon. Jest super bo ma mp3, radio itd a poza tym nie boje sie chodzić wieczorem ulicami bo można śmiało przywalić nim komuś w łeb (niczym Gołocie)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kovalsky pisze: 2002-09-05 20:12
    dodam że noszę go w spodniach dresowych, ale minusem jest to, że trzeba mocno zawiązać sznureczki dołączone w pasie przez firmą Adibas
    0
  • Users Avatars Mini
    mrmuzg pisze: 2002-09-10 00:33
    Ludzie ! Co wy dajecie ? Osobiscie trzymalem ten telefon - jak na to co ma w srodku t o jest malutki !!! Dodajcie sobie wage: telefon + odtwarzacz MP3 + przenosne radio. Na 100% bedzie wiecej. A ta pelna klawiatura, BOMBA ! Bywaly momenty kiedy szybko trzeba bylo napisac smsa a tu kur....ca mnie brala jak mialem bawic sie w te piep...ne cyferki. 64 mb na muze ? Ej nokia rzadzi ! SL 45 ma tylko 32 i jest o wiele drozszy. Nie ktorzy mowia ze 5510 nie ma wejscia na MMC, zacznijmy od tego ze te karty do tanich nie naleza ( chodzi mi o 128 mb ) bo po co mniej skoro juz 64 mamy ?? A Wy przeciwnicy 5510 znajdzcie sobie jakies forum a nie piszcie mi tu takich oskarzen pod adresem nokii. A to ze jest radio ? Ja nie moge, czego jej jeszcze brakuje, pelne multimedialne urzadzenie. Ten model im sie udal - dziwi mnie tylko fakt 3310, po jaka chol...re mi to cos w srodku ??
    0
  • Users Avatars Mini
    mrmuzg pisze: 2002-09-10 01:29
    hehe, na reszcie cos innego od typowego telefonu z cyferkami :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Redskull pisze: 2002-09-14 01:06
    Kolega mrmuzg ma u mnie browara za tem wpis :)) Do odebrania w Łańcucie po uprzednim kontakcie (997 :P)
    0
  • Users Avatars Mini
    koncio pisze: 2002-09-14 01:10
    no to bedzie mial chyba juz dwa browarki... ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    kwazi pisze: 2002-09-16 20:47
    Ten telefon jest za... On jest super!!! Niewiem co wy od niego chcecie !
    0
  • Users Avatars Mini
    Fish pisze: 2002-09-22 15:21
    Ależ to brzydkie paskudztwo! Plastik i blacha, a w środku... Nokia ;) Ale za to wpisywanie SMS'ów to czysta poezja. Żaden cholerny T9 nie zastąpi mi pełnej klawiatury! Radio i odtwarzacz mp3 też niczego sobie, choć mógłby obługiwać normalne mp3, a nie ten swój MMC, bo mnie cholera czasem bierze przy dodawaniu plików do playlisty. A Nokia Audio Manager się u mnie niespecjalnie zawiesza (raz się zdarzyło...). Za tydzień rok akademicki się zaczyna, więc na dojazdy będzie jak znalazł. Ogólnie: pomysł na 5, wykonanie na 4, wygląd na 3, a za markę szmata mu się należy, bo Nokii szczególnie nie lubię. Hej, zaraz... to po jaką cholerę ja ten telefon kupiłem? ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Sadi pisze: 2002-09-29 19:17
    Mam ten telefonik miesiac i jestem super zadowolony. Wpisywanie sms - extra (zwlaszcza znaki specjalne takie jak :,.? itp oraz cyferki). Fakt, że soft na kompie sie czasem zawiesza (i mam problemy z tytułami), ale można sobie wgrac muze przez kabel typu miniJack, podlaczajac go do dzwiekowej! I nawet mniej miejsca na karcie zajmuje. Jezeli ktos ma watpliwosci do sluchawek (ja nie mam) to niech sobie zakupi jakies wyje**ne w kosmos filipsy (przejsciowka w komplecie z telefonem) i bedzie zadowolony. Poza tym za pomoca dolaczonych kabelkow fajnie mozna zgrywac muze od kumpla z takim samym telefonem. Jej rozmiary - nie sa zachwycajace, ale w kieszeni dzinsow fonik miesci mi sie bez problemu :-)) Jak komus sie nie zmiesci to niech sobie zakupi etui do paska. CDN
    0
  • Users Avatars Mini
    Sadi pisze: 2002-09-29 19:18
    Ciag dalszy do poprzedniego komentarza: Plusem jest bateria litowa (niklowo-wodorkowa w 3310 mi prawie padla po roku). Minus - jak ide ulica z telem przy uchu to sie ludzie patrza na te cegielke (ale prawie zawsze uzywam zestawu sluchawkowego) :-))) Sam zestaw bez zarzutu (wielofunkcyjny przycisk, stereo). Moglo by byc lepsze jego podlaczenie (trzeba wsadzac dwie wtyczki), ale za to mozna sobie podpiac glosniki, albo inne sluchawki. Wyglad to rzecz gustu (paskudnie wyglada na ulotkach naszych opow, ale w rece jak sie trzyma to nawet ladna :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2002-10-02 14:08
    Sadi: do słuchania wystarczy jedna wtyczka (ta bez tej tandetnej niby klapki) Do minusów zaliczyłbym beznadziejną namiastke equalizera. zestaw słuchawkowy który mi juz od nowości nie działał (ten przycisk) i IMHO słaba bateria-jak na nokie. Fatalnie wpisuje sie polskie litery które są po lewej stronie od wyświetlacza. No i tradycyjne wady nokii: brak wyświetlania czasu połączenia podczas trwania tegoż, brak mozliwości wyłączenia dzwonka bez odbierania rozmowy, brak automatycznej klawiatury (juz mnie to, starego ericssonowca, kosztowało paręnaście złotych :( brak pikania etc etc No ale gdzie sie znajdzie odtwarzacz mp3 z radiem i klawiaturą do smsów (plus z telefonem) za 60 złotych?
    0
  • Users Avatars Mini
    Mania pisze: 2002-10-04 21:30
    Mam 8210 i chcialam go wymienic na 5510 bo przydalyby misie te mp3 (mam daleko do szkoly), ale po tym wszystkim co tu przeczytalam chyba sie pozadnie zastanowie. WIELKIE DZIEKI wszystkim ktorzy sie wypowiedzieli - takich rzeczy nie wyczytam na zadnej ulotce. Musialabym sobie sprawic wieksza torebke!! No a najbardziej to mnie denerwuje przynajmniej w moim tel pojemnosc na sms --20 !!! Nie orientujecie sie moze czy jakas nokia ma dodatkowa pamiec na smsy??? Moze jakies komentarze na temat 5210 lub 3410 ??? Bede wdzieczna. Posdroffki
    0
  • Users Avatars Mini
    piotrwojtylak pisze: 2002-10-07 01:26
    Podoba mi się ten tel. Niestety nie mam kasy, żeby posiadać więcej niż 1. A dlatego, że już mam tel. to se go nie kupię :(.
    0
  • Users Avatars Mini
    {Cr pisze: 2002-10-11 14:21
    ZANIM KUPISZ PRZECZYTAJ!! NIEWYPAL NOKI !!! ten telefon to kolejny niewymal noki mam go 3 miesiac i poza mp3 nic w nim ciekawego niema(3330) sam odtwazacz tez niejest super oprogramowanie jest do dupy przy wgrywaniu przeksztalca sobie mp3 na pliki lse brak wymiennej pamieci MMC duzo dzwonie okolo 1g dziennie przy takim uzywaniu baterja wytrzymuje 1.5 dnia z telefonu bez zestawu raczej nieda sie korzystac jego ergonomia jest do dupy trzymajac go przy uchu mam wrazenie ze trzymam cegle w ktorej syfnie slychac rozmowce z zestawem jest spoko ODRADZAM!! zakop tego telefonu lepszym rozwiazaniem jest juz simens sl42 lub 45 przynajmniej ma wymienne karty MMC no i wymiary telefonu komurkowego a nie bodki telefonicznej !!
    0
  • Users Avatars Mini
    {Cr pisze: 2002-10-12 02:13
    ZANIM KUPISZ PRZECZYTAJ!! NIEWYPAL NOKI !!! ten telefon to kolejny niewymal noki mam go 3 miesiac i poza mp3 nic w nim ciekawego niema(3330) sam odtwazacz tez niejest super oprogramowanie jest do dupy przy wgrywaniu przeksztalca sobie mp3 na pliki lse brak wymiennej pamieci MMC duzo dzwonie okolo 1g dziennie przy takim uzywaniu baterja wytrzymuje 1.5 dnia z telefonu bez zestawu raczej nieda sie korzystac jego ergonomia jest do dupy trzymajac go przy uchu mam wrazenie ze trzymam cegle w ktorej syfnie slychac rozmowce z zestawem jest spoko ODRADZAM!! zakop tego telefonu lepszym rozwiazaniem jest juz simens sl42 lub 45 przynajmniej ma wymienne karty MMC no i wymiary telefonu komurkowego a nie bodki telefonicznej !!
    0
  • Users Avatars Mini
    Kovalsky pisze: 2002-10-16 14:53
    z szacunkiem do mojej komóreczki nokii 5510 proszę! Naucz się bujać i szpanować tym co masz :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Maxer pisze: 2002-10-16 20:56
    Wie ktoś czy do odsłuchiwania wystarczy zwykły zwykły zestwaw słuchawkowy i nic poza tym ?
    0
  • Users Avatars Mini
    LorDDreD pisze: 2002-10-19 17:23
    Ten telefon jest zajebisty kosztuje 4,5bomby ale spoko sprawa sam taki kupiłem i jestm z niego naprawde zadowolony wcześniej miałem 6150 i teraz mam telefon z mażeń i snów co z tego że duży itp. Ale przynajmiej się wyróżnia i to jest jego największa zaleta !!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    PIT pisze: 2002-10-23 18:05
    TA KOMORA JEST FAJOWA KTO SIE ZE MNA NIEZGADZA JEST CHYBA SZURNIETY , JA JA KUPUJE !!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    domelelx pisze: 2002-10-24 02:08
    jak ktoś lubi siemensa to se weźmie siemensa, a jak ktoś do nokii to do .... , tylko różnica jest w cenie - a przecież o to sie rozchodzi w naszym kraju - JAK NAJNIŻSZA CENA ma swojego klienta a tak w ogóle to ja ciesze sie, że każdy ma prawo wyboru!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Sn0 pisze: 2002-11-02 18:34
    Przeczytalem wszystkie posty i nikt nie zwrocil uwagi na podle podswietlanie klawiatury (przy dziennym swiete z powodu braku kontrastu nic niewidac) czy nikomu to nie przeszkadza? Swoja droga to projektanci noki to kretyni bo ta wada dyla w starszych modelach(3310)
    0
  • Users Avatars Mini
    Lisek pisze: 2002-11-06 12:30
    Wczoraj zakupiłem telefonik. Miałem do wyboru: kupić mp3 playera lub zmienić telefon. Połączyłem dwie rzeczy i jestem zadowolony. telefon jest faktycznie duży ale wg mnie mp3 rekompensuje wielkość. A poza tym telefon się wyrużnia i fajnie wibruje w kieszeni... :P
    0
  • Users Avatars Mini
    jarko19 pisze: 2002-11-07 00:21
    Brawo!! Pochwalam, świetny kompromis zawarłeś, teraz masz "dobrze" (z uwagi na ta wibre tez) ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    MAKO pisze: 2002-12-03 00:29
    CO SIĘ Z WAMI DZIEJE TELEFON JEST ZAJEBIST I PRZYNAJMNIEJ SIĘ WYRÓŻNIA!!!!!!KLAWIATURA JEST SUPER I GENIALNIE SIE PISZE SMS-Y!!NIE TRZEBA NOSIC ZE SOBA ZADNEGO DISCK MANA CZY CUŚ BI MOZNA SLUCHAC SOBIE MUZY Z TELEFONU I TO JEST GENIALNE!!!!NIEKTÓRZY WIDAC SIE NIE ZNAJA I TYLE TEŻ BY TAKI CHCIELI I CO DUPA NIE STAC ICH ZUPELNIE NIE WIEM CZEMU BO TELEFON NIE JEST DROGI!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Eliska pisze: 2002-12-04 12:13
    witam ludziska.. jestem uzalezniona i mam pytanie.. za 2 tygodnie kupuje sobie fona.. i chcialabym wiedziec na ile tak naprafde starcza bateria.. dodam ze ja conajmniej bede 2-3 godz sluchac.. ;) a drugie pytanie.. co to znaczy sformatowac baterie ? tzn naladowac ja pierwszy raz i porzadnie ok... ale ile ja trzeba ladowac za pierwszym razem.. za wskazowki bede wdzieczna.. 5510 rulezZz ^__^ .. Posiadacze Nokii laczcie sie :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Eliska pisze: 2002-12-04 12:15
    "jestem uzalezniona od muzyki" mialo byc ;)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    k.kosinski pisze: 2002-12-06 14:24
    powiem szczerze. kupilem ten telefon bo mialem naprawde okazyjna cene do zaplacenia, ale nie do konca bylem przekonany... uzywam go od sierpnia... i naprawde to nie jest zly telefon.!!! znajomi sie ze mnie smieja, ale ja go lubie :) miesci duzo mp3, mozna nagrywac kawalki z radia, bateria nawet przy intensywnym sluchaniu starcza na jakies 3 dni, a smsiki, malina :)) nie moglem sie przyzwyczaic, ale teraz pisze szybciej smsa niz moja dziewczyna z pomoca T9! po prostu trzeba sie przyzwyczaic. pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    Eliska pisze: 2002-12-09 20:31
    a co z formatowaniem ? :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Kovalsky pisze: 2002-12-10 02:03
    format c:
    0
  • Users Avatars Mini
    Eliska pisze: 2002-12-11 13:26
    ha ha very funny ;) nie no na serio sie pytam.. ile tak mniej wiecej trzeba formatowac za pierwszym razem baterie ? 24h? 12h? 6h? ;]
    0
  • Users Avatars Mini
    Dziadek Watrob pisze: 2002-12-13 14:31
    Mam pytanko:chcę sobie zapodać ten telefonik w Idei,ale słyszałem,że Nokia Audio Menager niezbyt chętnie współpracuje z Win XP(tzn.w ogóle nie współpracuje...).Ewentualnie może ktoś wie ,co należy zrobić ,aby to wszystko działało. Byłbym wdzięczny za sprawdzone wiadomości na ten temat. Dzięki
    0
  • Users Avatars Mini
    Master pisze: 2002-12-18 11:31
    CHUJ NIE TELEFON ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
    0
  • Users Avatars Mini
    AdamaQ pisze: 2003-01-02 14:18
    telefon jest SPOKO sms sie pisze strasznie szybko (100 razy szypciej niż na T9) Muza spoko, tylko jak sie słucha to bateria sie wyczerpuje w mgnieniu oka. Jak by se leżal to tydzień spoko, i jeszcze troche bateria wyciągnie. Jak komuś sie nie podoba to jest lol bo takie są ładniejsze niż zwykkłe!!!! To niejest 3210 bo jest lepsze !!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    AdamaQ pisze: 2003-01-02 14:21
    aha, jak bedzie 5510i to będzie można iść do Noki i żeby 5510 przerobili na 5510i ?? (niebieski podświetalcz i sofcik inny)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kovalsky pisze: 2003-01-06 00:34
    słyszałem że te Nokie robiom Hińczycy na zapleczach w supersamach w Hiroszimie i Kambodży. Za godzine tej pańszczyzny dostają 0,00000000001 Ełro brutto!!! Najlepsi mają laski bengalskie i 2 łyżki surowicy z kapy renifera z gatungu Chong Pao
    0
  • Users Avatars Mini
    kazoo pisze: 2003-01-14 00:50
    mam telefon od wrzesnia i 3 razy wyladowal juz w serwisie a to z powodu wieszenia sie po wpisaniu PINa a to po wejsciu w przegladrake WAP, poza tym przyciski juz kilka razy odmawiaja posluszenstwa rowniez byly czyszczone w serwisie , poza tym ogolnie mowiac jestem rozczarowany, to jest poprostu tandeta jakich wiele,3310 wtopiona w wiekszcze jeszcze gorsze pudelko, tylna obudowa hm... otwiera sie sama w kieszeni ,totalne dno,nie kupijcie tego telefonu,szczerze odradzam...
    0
  • Users Avatars Mini
    Dilvish pisze: 2003-01-31 11:30
    Mam ten telefon i powiem ze moze nie jest super, ale za pare groszy mam telefon i odtwarzacz MP3, jezeli ktos znajdzie mi inne cacko warte 100 zl do odtwarzania MP3 to sprzedam ja w try migi :D
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 15:25
    Opolaca sie .Niektore same odtwarzacze mp3 sa w takiej cenie jak caly telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    Dilvish pisze: 2003-02-02 22:50
    Bez przesady, ja wcale nie uwazam ze sie tak psuje.. Moj aparat ma juz 3 miesiace i wszystko chodzi w nim cacanie... Moze masz jakis wadliwy model ??
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:47
    Jak ściągnełem trzynastą piosenkę, to moja ukochana Nokia się zawiesiła!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    slawek35 pisze: 2003-02-10 21:33
    Niepodoba mi sie jego ksztalt
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 22:01
    troche dziwna ale milo ze ma mp3
    0
  • Users Avatars Mini
    dj_nokia pisze: 2003-02-10 23:40
    parys: bez sensu a nie dziwna!!
    0
  • Users Avatars Mini
    dj_nokia pisze: 2003-02-10 23:41
    slawek35: zgadzam sie ;))
    0
  • Users Avatars Mini
    mika29 pisze: 2003-02-11 23:19
    Jak dla mnie to jest to zabawka dla dzieci...Przyznam szczerze, ze nie podoba mis ie ten telefon ani wyglad zewnetrzny ani jego opcje.. No i ta wielkosc - CEGLA!!!! Chyba jeden z gorszych telefonow firmy Nokia. Takie jest moje zdanie.
    0
  • Users Avatars Mini
    damianul pisze: 2003-02-15 17:11
    Wedlug mnie komorka ta jest odpowiednia dla mlodziezy(tej lubiacej sluchac muzy rzecz jasna).
    0
  • Users Avatars Mini
    Traumeel pisze: 2003-02-17 18:58
    podoba mi sie ta komorka .mam na mysli glownie pelna klawiature jak i mozliwosc sluchania mp3.jest ona odpowiednia dla mlodziezy chcialem sobie ja kupic ale po blizszym przyjzeniu sie jej stwierdzilem ze kupie sobie cos innego .PA
    0
  • Users Avatars Mini
    dino2000 pisze: 2003-02-22 12:03
    Mam ten telefon od pół roku. Uwielbiam słuchać muzyki a mam daleko do szkoły. Idąc ciągle słucham muzy. Telefon jest zajebisty, tymbardziej że może służyć jako dysk przenośny co naprawde się przydaje. Jakość muzyki jest doskonała, program Nokia Audio Manager po przyzwyczajeniu się do niego nie jest taki zły. Przez pół roku ani razu mi się nie zepsuła ta komórka (chyba jako jedyna bo nie szanuje zbytnio telefonów) Przez pierwszy miesiąc wydaje się duża i ciężka ale jak się przywyknie to nie czuć jej w spodniach. Traktuje ten telefon jak maszyne do pisania z funkcją dzwonienia a nie odwrotnie, bo on jest dla ludzi którzy dużo piszą a mało dzwonią.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kaśka14 pisze: 2003-02-24 15:49
    Nie jest wcale taka zla.Dla mnie bardzo wygodna ale niestety opcja Java,kolorowy wyswietlacz itd. nie sa te rzeczy w tej komorce wiec to jakos mnie nie kusi do kupienia.
    0
  • Users Avatars Mini
    nokia9110 pisze: 2003-02-25 23:11
    Nienawidze tego GeymBoya nie wiem kto go stwożył ale zasłużył na dożywocie
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:24
    jakosc dzwiku moze pozostawiac duzo do zyczniea, w koncu nawet najlepszy plik mp3 nokia skonfertuje do swojego wewnetrnego formatu.. ale ogolnei mp3 2 telefonie za tkaa kase, 64mb to jest dobra rzecz, tylko ze bateria nie pozwala za dlugo poszalec, trzeba wziasc poprawke na radio i zuuzycie energii przez otwadtawazc
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 12:10
    beznadzieja co to ma byc telefon jest tragiczny
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-03-24 12:29
    A ja mam problem z wgraniem loga przez kabelek ( przełącznik FBUS-MBUS) do mojej N 5510. LogoMenager nie widzi telefonu na porcie COM1.Być może jest to sprawka Nokii Audio Menagera, który monituje wszystkie porty komputera. PC Suite 4.8 to samo i Logo Express to samo. Jestem chyba skazany na wgrywanie logosów,dzwonków,wygaszaczy z internetu. Nokia jak zwykle coś popieprzyła.
    0
  • Users Avatars Mini
    dLuGi pisze: 2003-04-02 01:22
    hmmm... to kupowac czy nie ? :)
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2003-04-07 00:03
    Ten tel-efon to byl fayny model teraz pewnie rynek bedzie zalany fonami po b. ostrej eksploatacji u 13-latków :-) . Ja sam mam kumpla, któremu komóra (N5510) wypadała niemal na każdej lekcyji z kieszeni i na przerwach też czasem obrywala :) tylna klapka (badziewie) wypadała często aż w końcu na ekranie pojawił mu się asteroid i na próby wciskania przycisku włunczajuncego tylko włączała na chwilę podświetlenie, i oczywiści nie dziaalala, potem dosc dlugo mial zabytkowego Boscha z napisem „SPRZĘT ZASTĘPCZY” a teraz nie ma komórki. pzdr I pomyśleć że chciałem kupić ten fon…
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2003-04-07 00:04
    A tak wogóle to on miał swa kome w promocji + za 55,10 ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2003-04-07 00:05
    dlugi**: kup se lepij N7210
    0
  • Users Avatars Mini
    yoda pisze: 2003-04-15 18:40
    Nie gadaj takich głupot Vader bo mam ten telefon i jeszcze takim fajtłapą nie jestem żeby mi wypadał z kieszeni czy nawet z ręki. Jest super i bardzo przydaje mi się np. w podróży gdy słucham sobie MP3. Wygląd czy wielkość dla mnie nie jest ważna, ale funkcje! Również radio jest bardzo przydatne a palce wcale się nie łamią na klawiaturze. Jest to najlepszy telefon jaki kiedykolwiek miałem i wcale dresowcem nie jestem jak to inni mówią.
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2003-05-06 17:01
    Udalo mi się połączyć moją N5510 z najnowszym LogoMenagerem-trzeba próbować kilka razy.Nie ma to jak mieć Boxa.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tesik pisze: 2003-05-25 23:23
    Telefon jest całkiem całkiem... Ja tam na niego nie narzekam... Ale Nokia 7210 to dopiero jest Statek..
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 01:36
    Niestety mnie odstraszaja gabaryty tej konstrukcji. No ale telefon znalazl sporo nabywcow ze wzgledu na dodatkowe funkcje. Szkoda tylko,ze reszta funkcji jest praktycznie taka sama jak w 3310
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 01:50
    mialem ten telefonik i powiem ze pod wzgledem funcjonalnosci jest oki ale za duzy teraz kiedy sie przerzucilem na mniejszy jestem o wiele bardziej zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    hubert pisze: 2003-06-13 15:46
    ja mam ta noikie i jestem bardzo zadowolony! mi rozmiar nie przeszkadza.przynajmniej trudno go zgubi.jakosc odtwarzania jest gucio:)
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:51
    To jest niezle cacko,jedyna wada to wielkosc
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:27
    NIe proponuje tego bo w użyciu jest całkiem nie przyjemny!
    0
  • Users Avatars Mini
    piomo pisze: 2003-07-04 13:59
    Mam go juz dosc dlugo i jeszcze sie na nim nie zawiodlem. Kazdy z modeli Nokii 5510 ma ok. 62 MB rzeczywistej pamieci, anie 50 MB!! jest to solidny model, z ktorego naprawde swietnie wysyla sie smsy, slucha radia i mp3. Jego najwieksza wada sa tylko rozmiary ale mozna sie do nich przyzwyczaic po 2-3 dniach. Polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    szalony pisze: 2003-07-09 00:05
    ello telefon taki sobie przerubka noki 3330 dla fanów muzyki to cos wiecej niz telefonik . pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    m0nte pisze: 2003-08-17 14:50
    Spoko telefon .Zajebisty wasz chyba powaliło że to jest przeróbka!!. Wiecie ile kosztuje odtwarazc mp3 !?. To zAjEbIsty telefon .(aha ja go ztiuningowałem) wgrałem nowe opcje zminiłem wygląd menu (grafike) i kolor podswietlenia i co mi z tego wyszło cool!! Niedługo udeostępnie strone internetową!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Miki pisze: 2003-09-24 23:21
    Zajebisty telefon!!!!!!!!!!!1
    0
  • Users Avatars Mini
    juni pisze: 2003-09-25 19:11
    ten telefon jest poprostu zarąbisty. jest troche za dużey ale za to funkcje są bajera
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-04 00:30
    Telefon był "czymś" kilkanaście miesięcy temu ale teraz jest niestety przestarzały :-/ Co nie zmienia faktu, iż niewątpliwie jest bardzo dobry (pomijając rozmiary i archaiczną konstrukcję). Za te pieniądze trudno znaleźć dobry odtwarzacz mp3 z radiem, więc głównie pod tym katem należałoby patrzeć na ten model :)
    0
  • Users Avatars Mini
    KycA pisze: 2003-10-24 16:32
    Ja go tylko kupiłem ze wzgledu na odtwarzacz muzyczny, nic wiecej...
    0
  • Users Avatars Mini
    KycA pisze: 2003-11-06 18:57
    Już mi się znudził, kabel mi nie dziala od 3310!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    ziółko pisze: 2003-11-13 02:51
    mialm ten telefon prawie pół roku, ale własnie wczoraj sprzedałam... ludzie on jest za ciężki, co prawda autem sa mp3-ojki, ale jesli sie słucha, to telefon sie szybko rozładowywuje. osobiscie nie polecam.
    0
  • Users Avatars Mini
    szpaner007 pisze: 2003-12-30 22:36
    Mam ten telefon do dziś, very bardzo mi się podoba, mam go ponad rok i nie mam zamiaru zmieniać...jak narazie:) Klawiatura qwerty to jest mistrzostwo świata, jeśli ktoś ma wene twórczą i wprawę napisze SMSa w 30s jak nie mniej, jeśli ktoś jest taki cwany to niech napisze SMSa na np. 3510i lub 7650 (to jest porażka jeśli chodzi o SMSy) Ogólnie ten telefonik jest w czołówce jeśli chodzi o całokształt, ludzie opisujcie telefony które widzieliście na żywo a nie na obrazku!!!!!!!!! nara!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy884 pisze: 2004-02-08 18:50
    Jestem zadowolony z tego fonika ale ma kilka wad takich jak słuchanie mp3 i nie można przeżucić tego na głośnik ale ogółem jest fajna??Pozd...
    0
  • Users Avatars Mini
    PIOTREK Z PUŁTUSKA pisze: 2004-03-09 19:19
    Bardzo fajny telefonik! Mam zamiar sobie taki kupić! Ma radio, mp3, pełną klawiaturę - to i tak dużo w porównaniu do 3310 lub 3330. 09.03.2004r.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kolos pisze: 2004-04-24 16:29
    Popieram zdanie Piotrka z Pułtuska, 5510 jest fajnym telefonem, ja mam 16lat i dlamnie jest idealny, moze nie jest to telefon np. dla osob prowadzacych firme albo osob powyzej 40lat, ale podoba mi sie i zostaje przy nom! pozdroo
    0
  • Users Avatars Mini
    nokiaaa pisze: 2004-05-03 14:33
    MAM NOKIE 5510 JAKIES 2 TYGODNIE I NAWET NIE WIEDZIALEM ZE MI SEI TAK SZYBKO ZNUDZI !!! DUZY, JAK NA TAKI TELEFON MALY WYSWIETLACZ, MP3 JUZ NAWET NIE SLUCHAM :(:( A TERAZ WYMIENIAM NA ERICSSONA T28S ! POZDROO
    0
  • Users Avatars Mini
    BBBOS pisze: 2004-07-07 23:09
    Ja mam 5510 i mi sie bardzo podoba ...Brachol mi ją stuningował i ma tega 512 Mb pamięci na mp3 ale muwi że ją sprubuje na powyżej gb podrasować....
    0
  • Users Avatars Mini
    punk pisze: 2004-07-30 21:08
    ta a moja potrafi latać, skakac na bungee i tańczyć na kiju. tak pomimo tego, to jest świetny fon, milo go wspominam i to szybkie pisanie sms'a ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Illuminazione pisze: 2004-12-01 23:03
    to jest fantastyczny telefonik! mam nadzieje ze kiedys pojawi sie troszke odmieniona... no wiecie przydałby sie kolorowy wyswitlaczi moze troszeczke polifonii... ale klawiaturka i mp3 oczywiscie zostaja... to jest moj wymarzony telefonik! pozdrawiam wszystkich ulubiencow 5510! ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;* ;*
    0
  • Users Avatars Mini
    Raflix pisze: 2005-03-18 16:02
    Uwazam, ze ten telefon jak na owe czasy jest fajnym bajerem :)
    0
  • Users Avatars Mini
    felix89 pisze: 2005-03-25 21:53
    mam nokie 5510 od 3 lat i nienazeka telefn jest zajbisty tym bardzie ze mam mp3:D
    0
  • Users Avatars Mini
    Athlonik pisze: 2006-03-04 02:44
    prosił bym o poprawienie przez redakcję linków do testów 3330 i odtwarzacza mp3 w nagłówku testu. obecnie wywalają one błąd 404, ponieważ są skonstruowane do starej wersji serwisu. zgłaszam mój komentarz automatycznie do skasowania aby nie szpecił. dziękuje
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:47
    Połączenie Nokii 3310 z odtwarzaczem mp3 i pełną klawiatur. Bo jako o telefonie to szkoda gadać.
    0
  • Users Avatars Mini
    ida pisze: 2006-04-19 00:48
    Używałam tego telefonu długo.Moja opinia jest taka:łatwy w obsłudze(choć klaw. qwerty to raczej gadżet niż rzeczywiste ułatwienie),b. dobrze odbierające radio(to chyba zaleta najbardziej godna podkreślenia),solidna konstrukcja-telefon technicznie przeżyje niejeden upadek,czego niestety nie można powiedzieć o obudowie i plastikowych zewnętrznych elementach.To duży minus-telefon dość szybko staje się nieestetyczny,choć jak radziecki czołg działa dalej:) Trzeba się jednak liczyć z wagą i rozmiarem
    0
  • Users Avatars Mini
    Michal pisze: 2006-04-22 00:22
    oja popatrzcie sie tam jest zwykla 3310 w srodku bokiem polozona.Ten telefon to nokia 3310+moduł mp3+radio!!zresztą mozna do tego dojsc po minucie uzytkowania tego fona.
    0
  • Users Avatars Mini
    QSTAR pisze: 2015-05-09 17:36
    Nokia 5510 to telefon z klawiaturą QWERTY, ale zastosowano klawiature qwerty. Nokia 3310 mi sie chociaż podoba
    0
  • Users Avatars Mini
    NOKIA pisze: 2015-05-09 17:37
    Nokia 5510 jest super....Nokia 3310 juz tylko jest taki.....
    0
  • Users Avatars Mini
    dec pisze: 2015-05-09 17:38
    Telefon został wyposazony w klawiaturę QWERTY.
    0
  • Users Avatars Mini
    www pisze: 2015-05-09 17:38
    super telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    ORANGVO pisze: 2015-05-09 17:39
    nokia 5510 to jakieś cos
    0
  • Users Avatars Mini
    ADF pisze: 2015-05-09 17:40
    Nokia ma już dużo modeli telefonó np x2,e52,c1-01,ma równięż Nokia Lumia , a starsze modele telfonów nokia to jest 3310,3320,3510i,5510
    0
  • Users Avatars Mini
    NO I TO SAMO pisze: 2015-05-09 17:41
    Jest jeszcze Nokia 2730
    0
  • Users Avatars Mini
    ADF pisze: 2015-05-09 17:41
    noi jeszcze nokia 3110
    0
  • Users Avatars Mini
    www pisze: 2015-05-09 17:42
    nie zapominij o Noki E7
    0
  • Users Avatars Mini
    ADF pisze: 2015-05-09 17:43
    Nokia E7 ma klawiaturę QWERTY, ale on nie ma klawiatyry tradycjnej.
    0
  • Users Avatars Mini
    31 PAŹDZIERNIKA pisze: 2015-05-09 17:44
    Nokia 5510 miala tez klawiatre qwerty,ale nie ma tradycyjej. Tradcyjna jest u Nokii 3310, a u 5510 nie ma.
    0
  • Users Avatars Mini
    Jak Mówię pisze: 2015-06-01 10:02
    ADF,jest jeszcze Nokia 3210 i 5110.
    0
  • Users Avatars Mini
    wKuRzOnA pisze: 2015-06-01 10:03
    www, Nokai E7 to telefon składany z QWERTY, wygląda tak samo jak laptop albo netbook.
    0
  • Users Avatars Mini
    31 PAŹDZIERNIKA pisze: 2015-06-01 10:04
    Jak Mówię,model 5110 jest z łamaną antenką i jest dostepny w +PLUSie
    0
  • Users Avatars Mini
    Nokalok pisze: 2015-06-01 10:04
    no,5510 ma qwerty,a 3310 tradycjna dodano mp3 i radio!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Nick Nieznany pisze: 2015-06-01 10:06
    NOKIA 5510 to telefon o dziwnym wyglądzie z klawiaturą QWERTY, najpierw Q, potem W.. następnie E, potem R, następnie T, potem Y...
    0
  • Users Avatars Mini
    Nokalok pisze: 2015-06-01 10:06
    Widać to z klawiaturą komputerową na Windowsa.
    -1
  • Users Avatars Mini
    Nick Nieznany pisze: 2015-06-01 10:08
    potem U, potem I, potem O, P, A, S, następnie D, potem F, potem G, następnie H, potem J, następnie K, potem L, następnie Z, X, C, V, B, N, M...
    0
  • Users Avatars Mini
    Nick Nieznany pisze: 2015-06-01 10:10
    @Nokalok,wiesz że klawitura komputerpwa wygląda tak samo-ale jest klawisz Łindołsa.
    0
  • Users Avatars Mini
    Nick Nieznany pisze: 2015-06-01 10:10
    Jest jeszcze Num Lock, Home, PgUp, PgDn..
    0
  • Users Avatars Mini
    klapsing pisze: 2015-06-29 10:04
    ten tlefon to złom
    -1

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: