Test Nokia 6220

Recenzje
Opinie: 120
Opinie: 120

Nasza redakcja otrzymała do testów wchodzący właśnie na polski rynek telefon Nokia 6220. Jest to pierwsza seryjnie produkowana słuchawka wyposażona w obsługę szybkiej transmisji danych EDGE. W Polsce tylko Plus GSm chwali się prowadzeniem poważnych testów tej technologii. Telefon jest wyposażony we wbudowaną kamerę robiąca zdjęcia w rozdzielczości 352 na 288 oraz nagrywająca krótkie filmy. 6220 posiada także szereg usprawnień w stosunku do starszych telefonów Nokii, takich jak 6100. Jedną z tych zmian jest wprowadzenie listy szybkich skrótów, która może być uruchamiana prawym klawiszem znajdującym się pod wyświetlaczem. Menu telefonu także zostało nieznacznie zmodyfikowane.

Wygląd telefonu
Telefon nawiązuje swoim wyglądem do stylistyki zastosowanej w modelu 6610. Charakterystycznymi jego elementami są szary kolor obudowy, klawisze tworzące z obudową jedna płaszczyznę oraz 4-pozycyjny manipulator. Obudowy telefonu są wymienne i każdy użytkownik może dobrać najbardziej odpowiadający mu kolor. Z tyłu obudowy znajduje się "oko" kamery, ma górze zaś port podczerwieni oraz przycisk służący do włączenia telefonu. Na dolnej krawędzi słuchawki umieszczono POP port, czyli złącze do połączenia telefonu z komputerem oraz złącze dla ładowarki. Klawiatura i obudowa sprawiają wrażenie bardzo solidnych, i jak zwykle w Nokii sprawują się bardzo dobrze. 6220 umożliwia automatyczne blokowania klawiatury i zabezpieczeni jej odblokowania kodem. Tej funkcji brakuje większości Nokii.
Telefon jest odrobinę większy od Nokii 6100, jego wymiary to 107 x 45 x 19 mm. Słuchawka waży zaś 92 gramy.
W telefonie zastosowano ten sam wyświetlacz, co we wcześniejszych modelach telefonów fińskiego koncernu. Wyświetla on 4.096 kolorów w rozdzielczości 128 na 128 punktów. Odwzorowania barw oraz kontrast wyświetlacza są jedynie zadowalające. Trudno jest obronić decyzję Nokii o wyposażeniu tej słuchawki w wyświetlacz stosowany w innych modelach już prawie od 2 lat. W kwestii wyświetlacza Nokia pozostaje zdecydowanie w tyle za konkurencją.

Bateria
Telefon jest wyposażony standardowo w litowo-jonową baterię BLD-3 o pojemności 720 mAh. Podczas naszego testu prowadziliśmy około 45 minut rozmów dziennie, odbieraliśmy i wysyłaliśmy 25 SMS-ów, oraz wykonywaliśmy około 20 zdjęć. W takich warunkach telefon wytrzymywał bez ładowania przez około 72-75 h. Bardzo znacząco czas pracy baterii spada, jeśli będziemy korzystać z wbudowanego w telefon radia.

     

Książka telefoniczna
Koncepcja książki telefonicznej nie uległa zmianie w porównaniu do innych modeli telefonów fińskiego koncernu. Pojemność książki dalej wynosi 500 wpisów, a każdy wpis może zawierać po kilka numerów telefonów i notatek. Pozostały także grupy użytkowników posiadające własne logo oraz dzwonki połączeń.
Nowością jest natomiast możliwość przypisania każdemu kontaktowi zdjęcia. Pozwala to na korzystanie z funkcji photo caller id, dzięki której możliwe jest wyświetlanie na ekranie zdjęcia osoby, która właśnie do nas dzwoni. Wbudowany w telefonia aparat pozwala a wykonywanie w tym celu zdjęć w rozdzielczości 80 na 96 punktów. Możliwe jest także przeglądanie książki telefonicznej w specjalnym widoku wraz ze zdjęciem z każdego kontaktu.
Nowością jest także usługa Moja Dostępność. Jak na razie nie jest jednak wspierana ona przez polskich operatorów. W założeniu usługa ta ma działać podobnie jak funkcja Status w internetowych komunikatorach. Usługa pozwala każdemu użytkownikowi telefonu komórkowego na ustanowienie swojego statusu np. Dostępny, Zajęty, lub statusu opisowego. Status ten jest przekazywany do serwera przechowującego statusy i jest dostępny dla innych użytkowników usługi. Statusy poszczególnych osób mogą być wyświetlane obok ich numerów telefonów w książce telefonicznej, tak, że chcąc zadzwonić do danej osoby wiemy czy może ona teraz rozmawiać przez telefon.
Tak jak we wcześniejszych Nokiach 10 numerów z książki telefonicznej może być wybierane głosowo.

Wiadomości
6220, podobnie jak Nokia 6600, posiada nowy standard wysyłki i odbierania wiadomości MMS. Są one w tym telefonie wysyłane bez pośrednictwa WAP Gateway'a. Wymaga to odmiennych ustawień konfiguracyjnych i pewnych zmian u operatorów.
Pomimo początkowych problemów udało mi się skłonić Nokię do odbierania i wysyłania wiadomości multimedialnych w sieci Plus GSM. Wszystkie ustawienia pozostały bez zmian, z tym, że numer IP jest teraz wpisywany w pole o nazwie "Proxy podstawowe" na porcie 8080. W innych sieciach konfiguracja telefonu także jest już możliwe, w razie problemów polecam telefon do Biur Obsługi Klientów danej sieci.
Wiadomości MMS są przechowywane w liczącej 4 MB pamięci dynamicznej telefonu.
Telefon posiada także pamięć na 150 wiadomości SMS. Wiadomości mogą być tworzone z wykorzystaniem polskiego słownika T9. Telefon posiada 10 wbudowanych szablonów gotowych SMS-ów oraz listy dystrybucyjne, pozwalające na wysyłanie wiadomości do wielu odbiorców naraz.
6220 posiada także wbudowanego klienta poczty elektronicznej. Jest to aplikacja Java, która jest wbudowana w menu telefonu. Klient działa dobrze, choć czytanie maili w ten sposób jest dość uciążliwe.

Kamera
Kamera w którą wyposażono telefon jest zbliżona do tej, w jaką wyposażony jest model 7250. Pozwala ona na wykonywanie zdjęć w rozdzielczości tylko 352 na 288 punktów. Wykonuje także zdjęcia portretowe o rozdzielczości 80 na 96 punktów. Możliwe jest także robienie zdjęć przy słabszym oświetleniu w tzw. trybie nocnym.
Nowością jest możliwość nagrywania krótkich sekwencji video. Mogą one mieć do 94 KB, co pozwala na nakręcenie filmu trwającego do 20 sekund. Rozdzielczość tak nakręconej sekwencji wynosi 128 na 96 punktów. Film w takim formacie można załączyć do wiadomości MMS, jednakże jeszcze niewiele telefonów będzie potrafiło tego rodzaju załącznik odtworzyć.

Zarówno zdjęcia jak i filmiki są przechowywane także w dynamicznej pamięci telefonu.

   
   
   
   

Dźwięki i radio
Jakość dźwiękowej polifonii odtwarzanej przez Nokię 6220 jest taka sama jak we wcześniejszych modelach 7250 i 6100. Telefon jest standardowo wyposażony w 25 polifonicznych dzwonków, użytkownik może jednak wgrać do telefonu własne dzwonki. Umieszcza się je w pamięci dynamicznej telefonu, której rozmiar pozwala na zapisanie dziesiątek lub nawet setek takich dzwonków. Co ciekawe telefon posada wbudowany mechanizm ochrony praw autorskich do dzwonków, który uniemożliwia skopiowanie na inny telefon dzwonków fabrycznie załadowanych do Nokii.
Wbudowane w telefonie radio to także funkcja znana z poprzednich modeli Nokii. Radio pozwala na zapisanie w pamięci 20 stacji UKF. Aby korzystać z radia konieczne jest podłączenie zestawu słuchawkowego, który dostarczany jest przez producenta wraz z telefonem. Radia można także słuchać prze głośnik. Można także ustawić budzik w taki sposób by zamiast sygnału dźwiękowego uruchamiał on radio. Radio w dużych miastach odbiera bardzo dobrze, problemy z odbiorem zdarzają się w miejscach oddalonych od nadajników radiowych.
Ostatnią dźwiękową funkcją o której warto wspomnieć jest dyktafon. Nagrywa on dźwięki z zarówno z otoczenia telefonu, jaki i rozmowy telefoniczne. Jedno nagranie może mieć maksymalną długość 1 minuty. Nagranie takie zajmuje w dynamicznej pamięci telefonu około 50 KB. Dźwięk jest nagrywany w standardzie AMR i może być wysyłany w postaci wiadomości MMS.

EDGE i połączenia z komputerem
6220 to pierwszy seryjnie produkowany telefon wyposażony w obsługę szybkiej transmisji danych EDGE (do 118,4 Kb/s). Jest to rozwiniecie transmisji pakietowej GPRS. W przypadku EDGE maksymalna, teoretyczna prędkość transferu danych wynosi 384 kbit/sek. Niestety żaden z naszych operatorów nie oferuje jeszcze tej technologii transmisji. Także w Europie niewielu operatorów zdecydowało się na jej wdrożenie, wymaga to bowiem sporych kosztów.
Telefon dobrze sprawuje się podczas transmisji GPRS i był przez nas wykorzystywany jako modem. Dodatkowo telefon jest wyposażony w przeglądarkę WAP w standardzie 2.0, która umożliwia wyświetlanie stron w standardzie xHTML. To umożliwia oglądanie prostych "zwyczajnych" stron internetowych, choć na małym wyświetlaczu telefonu jest to bardzo trudne.
Telefon można połączyć z komputerem poprzez łącze podczerwieni lub specjalny kabel. Wszystkie funkcje w telefonie można edytować z poziomu komputera przy użyciu dostarczonego oprogramowania - Nokia PC Suite. Te same funkcje można także sposób prostszy i wydajny wykonywać programem Oxygene Phone Manager 2. Oxygen jest jednak programem płatnym.

   

Z poziomu komputera, bez względu na używany program, można wybrać do telefonu nowe tapety oraz zgrywać z zdjęcia i filmy. Można także edytować ustawiania stacji radowych oraz synchronizować kontakty z programem MS Outlook.

Java
Telefon pozwala na uruchamianie gier i aplikacji Java 2 Micro Edition. Telefon standardowo wyposażony jest w dwie gry Backgammon oraz Water Rapids. Dodatkowe gry mogą być przez użytkownika pobierane przez WAP lub wgrywane z komputera. Są one umieszczane w dynamicznej pamięci telefonu. Maksymalna wielkość gry to 60 KB.

Inne funkcje
Telefon, jak wszystkie modele Nokii, korzysta z funkcji profili. Profile utraciły jednak swoją odrębną pozycję w menu i znajdują się obecnie w pod-menu Ustawienia. W samej konstrukcji profili nie zaszły jednak żadne zmiany.
Menu telefonu może być wyświetlane na 2 sposoby, jak dotychczas, czyli w formie animowanych ikonek, w postaci jednej na jednym ekranie lub w nowy sposób, w formie małych ikon - piktogramów bez podpisów. Na jednym ekranie mieści się 9 takich małych okienek. Nowy sposób wyświetlania jest bardzo podobny do systemów stosowanych w telefonach Sony Ericsson.
Ostatnią nową funkcją w menu jest zestaw skrótów nazwany "Idź do". Użytkownik może dowolnie dobierać sobie skróty do najczęściej wykonywanych czynności w menu. Może także samodzielne ustalać kolejność skrótów. Możliwe jest także połączenie prawego przycisku pod wyświetlaczem - który w Nokiach zawsze służył wchodzeniu do kontaktów - pod menu "Idź do". W ten sposób użytkownik może uzyskać bardzo szybki dostęp do listy skrótów, a co za tym idzie do najczęściej używanych funkcji menu.

Podsumowanie
Nokia 6220 to kolejny udany model fińskiego koncernu. Jest to pierwszy telefon wyposażony w obsługę EDGE. Poza tym zmiany w stosunku do poprzednich modeli Nokii się niewielkie. 6220 jest rozwinięciem modelu 7250. Wydaje się jednak, że dzięki poczynionym ulepszeniom telefon powinien uzyskać rynkowy sukces.

Za największą wadę telefonu uważam jego wyświetlacz, który w zupełności nie przystaje, do innych zaawansowanych funkcji tego telefonu. Kolejną, bardzo istotną wadą słuchawki jest jej cena. Oscyluje ona obecnie w okolicach 2500 zł. Nie zapowiada się też, by ten telefon szybko pojawił się w promocjach u naszych operatorów. Na razie Nokia 6220 pozostanie telefonem, na który większość użytkowników komórek nie będzie w stanie sobie pozwolić.

Opinie:

Opinie archiwalne (120):

Komentuj

Komentarze / 120

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Shibby pisze: 2004-02-03 16:03
    calkiem fajny :P ale zeczywiscie jednak malo sie rozni od poprzednich nokii
    0
  • Users Avatars Mini
    mattulko pisze: 2004-02-03 16:22
    Bez rewelacji. Najgorzej wypada ten wyświetlacz a reszta też bez jakichś wielkich zaskoczeń. No ale telefon prezentuje się elegancko i znajdzie pewnie wielu nabywców (oczywiście tych majętnych). Osobiście wolałbym chyba i tak 6600.
    0
  • Users Avatars Mini
    mobilekom pisze: 2004-02-03 16:29
    Dla mnie ciekawie przedstawia sie klawiaturka. Ciekawy jestem jak w praktyce sie spisuje Pozdrawiam wszystkich maniaków gsm www.mobilekom.xu.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    greg pisze: 2004-02-03 16:54
    w koncu komorka noki ktora mi sie podoba i dobry pomysl z tymi skrotami w moim eryku prawy klawisz jest niestety wykorzystany przez wap i zeby uzyc "skrotow" musze kliknac conajmniej 2 razy co jest bulwersujace jak cholera !
    0
  • Users Avatars Mini
    bilay pisze: 2004-02-03 16:55
    Co tam telefon widać ładna impreza się szykowała :D
    0
  • Users Avatars Mini
    piotrek1313 pisze: 2004-02-03 16:57
    Spox telefonik, ale jakoś... No co mozna wymyslec w tych telefonach? Teraz to w sumie ciagle to samo.... Moze byc.... Niech zaczna cos tobic jak n6600 to bedzie co komentowac!
    0
  • Users Avatars Mini
    greg pisze: 2004-02-03 16:58
    **piotrek1313: to zapewne w celach przemytniczych ten alkohol
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2004-02-03 17:00
    Podoba mi się testowanie telefonu obsługującego EDGE z kartą SIM Ery ;).
    0
  • Users Avatars Mini
    piotrek1313 pisze: 2004-02-03 17:01
    yy mozna jaśniej? Jestem troszke chory... heh
    0
  • Users Avatars Mini
    piotrek1313 pisze: 2004-02-03 17:05
    Ale prawde mowiac to w przyszlosci chyba sprawie sobie ten telefonik..... Chyba nie ma zadnych zastrzezen ? :D
    0
  • Users Avatars Mini
    171076 pisze: 2004-02-03 17:06
    eee, ten telefon nie jest absolutnie zadna rewelacja juz w lipcu mialem nokie 6200, ktora miala dokladnie to wszystko, tylko bez kamery. wygladala tak samo, mily aparacik ale dokladnie to samo co nokia 6610. a jesli kamera jest ta sama co w 7250 to lipa, bo wlasnie teraz mam ten telefonik i jakosc tej kamery nie umywa sie nawet do zdjec z 3650, albo samsunga 715, szykuje sie na 6600 mam nadzieje ze bedzie lepsza, bo inaczej zniechece sie do nokii. :)
    0
  • Users Avatars Mini
    piotrek1313 pisze: 2004-02-03 17:07
    No o ile oczywiscie cena bedzie w miare normalna... Dobra spadam nie bede zaujmowal miejsca porzadnym normalnym komentarzom ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    klops pisze: 2004-02-03 17:22
    eh, cos mi sie widzi po rozdziale o edge'u ze redakcji nie chcialo sie wsiasc w metro (jest zasieg nota bene ;) i podskoczyc do centrum zeby sprawdzic dzialanie...
    0
  • Users Avatars Mini
    abra pisze: 2004-02-03 17:25
    o cholera , a myslalem ze z tym menu z 5110 dotrwaja do 2100 roku....a tu taka niespodzianka
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-02-03 17:28
    Lista szybkich skrótów jest już w 3100. Nie jest to więc jakaś rewelacja... Przydatne muszę przyznać ale nie rewelacja - to po pierwsze :-) Po drugie - te zdjęcia... Redakcja to miała w łapkach low-endowy 3100? Mój młodszy syn ma i się bawi zdjęciami przy kontraktach - vczywiście muszę mu skanować, lub w inny sposób robić by mógł przenieść do telefonu, ale to JEST - a więc taka to nowość jak maluch po liftingu... :-) Po trzecie 60kB aplikacja Java? Przecież w specysikacji można przeczytać, że telefon obsługuje midlety do 64 kB :-) No i po ostatnie po szybkiej lekturze... "Idź do" to chyba to samo co lista szybkich skrótów? Ludzie... Kto pisze takie testy???
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-02-03 17:29
    Czy trzeba wszystko publikować co ludzie przyślą? Chyba nie... Cienizna ten test... Dlaczego w ogóle zacząłem go czytać, skoro nie mam zwyczaju czytać testy telefonów?
    0
  • Users Avatars Mini
    gierach pisze: 2004-02-03 17:32
    ja wole 6230 lepszy wyswietlacz mp3 i duzo innych pierdol
    0
  • Users Avatars Mini
    Darek pisze: 2004-02-03 17:32
    Byłby moze ciekawym telefonem ale za tak lipny wyświetlacz to ja dziękuje i zostaje póki co przy mojej N6600.
    0
  • Users Avatars Mini
    miernolek pisze: 2004-02-03 17:34
    Niezły telefon, widac ze Nokia sie zmienia na lepsze ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Mungo pisze: 2004-02-03 17:38
    Fotki może nie najlepszej jakości (Mój S55 lobi dużo lepsze), ale za to ta tematyka to strzał w 10! Te fotki ze Słowacji z kupnem piwa w sklepie są po prostu rozbrajające! Gratuluje autorowi testu za pomysł zdjęc... Nie mogłem się powstrzymać przed napisaniem tego postu ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    N4S pisze: 2004-02-03 17:40
    klawiatura podobna do tej w V600, ale wyswietlacz to porazka
    0
  • Users Avatars Mini
    fynf pisze: 2004-02-03 17:40
    Kiepski aparat...Już myślałem,że będą zdjęcia 640*480 a tu nic z tego.Szkoda...
    0
  • Users Avatars Mini
    pinkbird pisze: 2004-02-03 17:49
    wlo: a mnie sie test podobal
    0
  • Users Avatars Mini
    Voyagerek pisze: 2004-02-03 17:58
    Nic szczególnego. Po prostu Nokia 7250i z EDGE i paroma ulepszeniami i nową brzydką obudową... Już lepszy jest wg. mnie T610 albo 7650, bo Nokie serii 40 to nadal nic sensownego niestety :/
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-02-03 17:59
    Mi nie niestety - jak widzę np. słowa "nowość", "po raz pierwszy" itd. podczas gdy opisywana rzecz nowością nie jest, dyskwalifikuje to testera :-) Co to za test wprowadzający czytelników w błąd? Że dużo zdjęć? "Robią" objętość :-) Resztę można przeczytać w ogólnej specyfikacji Nokii, nie mówiąc już o szczegółowej instrukcji obsługi :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    marek179 pisze: 2004-02-03 18:16
    Gonzales: autor napisal ze: powazne testy EDGE w Polsce robi tylko Plus, wiec nie mow o testownaiu edge w jakiejkolwiek sieci bo nikt nie oferuje w Polsce tej uslugi
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSSNOKIA pisze: 2004-02-03 18:40
    Telefonik fajny chyba jedynie z wygladu,aparat-no koment,ekran to samo co w 6610/72 itd.Osobiscie jakbym mial brac wolalbym 7250i,ale i tak nie chce nawet tego bo wole wieksze ekrany.
    0
  • Users Avatars Mini
    RobacK pisze: 2004-02-03 19:02
    no z tym wyswietlaczem to nokia zeczywiscie przegina.telefon za takie pieniadze i taki wyswietlacz? no i ta rozdzielczosc aparatu tez mogla by zostac poprawiona,ale wyglad samej sluchawki ok.:P
    0
  • Users Avatars Mini
    Szymek pisze: 2004-02-03 19:28
    A ja bym się chciał więcej dowiedzieć,o kontaktach z informacjami o dostępności. Działa to podobno na zasadzie czatu i pozwala zaoszczędzić koszty w przypadku dzwonienia komuś na pocztę głosową. Usługa ta przypomina komunikatory używane w internecie. Czy nasi operatorzy oferują taką funkcję? Jeszcze jedną wadą (zależy dla kogo) jest brak bluetootha.
    0
  • Users Avatars Mini
    9876 pisze: 2004-02-03 19:35
    generalnie to nokia niewiele posuneła się do przodu:(( na nam po obsłudze EDGE skoro obecnie nie wykorzystamy tego u naszych opów,,, a tak to od ponad roku nic nowego nokia nie wprowadziła (poza 6600)
    0
  • Users Avatars Mini
    Biały_ pisze: 2004-02-03 19:38
    Chciałem zauważyć, że nie tylko 3100 ma skróty! Miałem 6100 i po powrocie z serwisu też miała taką opcje zresztą idź do też miała!! Czym on sie różni od 7250i oprucz ceny i tego Edge którego nie ma w polsce jeszcze?????????????? No ładny to on jest może ale podobny do 6610 która jest tańsza 5 razy!!! Wolał bym o niebo lepszą 6600 a nawet 7650!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawlok23 pisze: 2004-02-03 20:07
    Mialem ten telefon dokladnie tydzien i to o tydzien za dlugo. Fakt, nokia troche zminila bo pojawil sie dyktafon ( 1min.), wybieranie glosowe czy mozliwosc wlaczenia menu siatki. Ale nadal jest to ten sam ekran 4096 kolorow z nokii 6100, 6610 czy 7210. Obudowa telefonu jest beznadziejnie spasowana i cala tylna klapka lata niemilosiernie. I do tego te nijakie dzwonki. Niestety nokia wprowadzajac ten telefon na polski rynek spoznila sie conajmniej rok. Pozostaje czekac na 6230 ale podobno poza lepszym wyswietlaczem i bluetoth niewiele ma wiecej. No coz...
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-02-03 20:12
    marek179 - autor wiele rzeczy napisał... tylko jakby się postarał to i przetestowałby EDGE - jest dostępna już ta usługa - wystarczy przeczytać co nieco - ale komu się chce???
    0
  • Users Avatars Mini
    marek179 pisze: 2004-02-03 20:44
    wlo: no wlasnie :)))), ja myslalem ze moze gdzies w maju juz w + bedzie dzialac :) pozdr
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2004-02-03 21:19
    ***Marek179: a Ty na drugi raz doczytaj sobie ironię, zanim znowu się dopier... ;). Pozdrawiam. P.S. Dlaczego nie mogę się zalogować???
    0
  • Users Avatars Mini
    MurzynU pisze: 2004-02-03 21:30
    jeszzcze rok temu nokie byly daleko z przodu a teraz są dokładnie tyle samo tyle że z tyłu . Nie wiem śpią oni tam przy wymyslaniu nowych telefonow po prostu biorą po trochu z kazdego starego i prubują nam wciskać jako super nowość
    0
  • Users Avatars Mini
    mik007 pisze: 2004-02-03 21:42
    parę postów wyżej ktoś dobrze napisał że obudowa nie jest jednak tak solidna jak twierdzi autor testu, klapka w tym modelu (oczywiście nowy egzemplarz) lata jak w półrocznej 6510..a ja na poczatku myślałem że ten model ma metalową obudowę :)
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2004-02-03 23:19
    to sa zdjecia z przemytu alkocholu ze słowacji? Ładne testy sie odbywaja nie powiem po paru piwac sie lepiej piszze haha
    0
  • Users Avatars Mini
    rgumkowski1 pisze: 2004-02-04 00:21
    Jednym mankamentem, do którego można sie przyczepić w tym telefonie, to wyświetlacz, %#$@$%#@%&%@ do jego ceny, to przegięcie. A poza tym to bardzo dobrze i nowocześnie wyposażony telefon. Pewną innowacyjnościa jest obsługa EDGE i odrazu można po tym domyślić się, że będzie dostępny w promocjach Plusa, bo jak wiadomo, tylko ta sieć umożliwia, narazie chyba tylko testowo (mogę się mylić) obsługę EDGE.
    0
  • Users Avatars Mini
    grone pisze: 2004-02-04 00:24
    Jeśli GOL wysyła testerów w podróże służbowe do słowackich marketów to proszę o zapisanie mnie na listę testerów :) Obiecuję, że w wypadku zatrudnienia pojawią się również testy piwka :)
    0
  • Users Avatars Mini
    akemir pisze: 2004-02-04 01:45
    Wlasciwie oprocz EDGE wychodzi na to, ze ten telefon ma wszystkiego mniej niz konkurencja.Kamera najgorsza z mozliwych, polifonia zalosna, wyswietlacz daleko spozniony. Do tego brak BT. Nawet te 5 mb pamieci nie zmienia faktu, ze ta sluchawka jest pod kazdym praktycznie wzgledem gorsza od modeli jakie na rynek wprowadzaja konkurencyjne firmy. W tym momencie cena, naprawde bardzo wysoka, sklania do refleksji, ze wciskany jest tu zwykly kit. Czyzbysmy znowu placili za napis NOKIA, ktory juz swoja droga malo za soba reprezentuje (czego dowodem moze byc wlasnie ten model telefonu). Ale jak znam ciemne masy, to ten piekny napis sprzeda sie, jak to bywa z tandetami opakowanymi w ladne pudeleczko z firmowym znaczkiem. Jest rok 2004, ale chyba u NOKII czas plynie wolniej... ;))
    0
  • Users Avatars Mini
    xbox pisze: 2004-02-04 09:32
    ciekawy jestem kiedy będzie dostępna u nas usługa ''Moja Dostępność''. jak dla mnie jest bardzo ciekawa
    0
  • Users Avatars Mini
    baton pisze: 2004-02-04 09:47
    szkoda tylko ze autor zroownuje mozliwosci polifoniczne N7650 i N6100 (pierwsza 24 kanaly druga zaledwie 4), ale poza tym jest ok- gdyby oczywiscie nie ten wyswietlacz - ale juz czekamy na N6230
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-04 10:25
    No ale zdjecia sa zabojcze ;-))
    0
  • Users Avatars Mini
    JarekM pisze: 2004-02-04 12:04
    ZABAWNE. Autor testu pisze: "Jedną z tych zmian jest wprowadzenie listy szybkich skrótów, która może być uruchamiana prawym klawiszem znajdującym się pod wyświetlaczem." Wspaniała nowość w Nokii. A to rozwiązanie istniało (niestety w nowych modelach tego nie ma) "od zawsze" w motorolach pod nazwą "menu szybkiego dostępu" i można było tam zaprogramować 9, a nawet 10 funkcji aparatu obsługiwanych w ten sposób. Zawsze mnie bawiło jak kolega musiał się naklikać aby odczytać starego SMSa lub zacząć pisanie nowego. W mojej motce było to naciśnięcie dwóch klawiszy. Była to jedna z niewielu zalet softu motoroli. Gratulacje dla Nokii za doścignięcie Motoroli ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    fraczek pisze: 2004-02-04 12:09
    bardzo dziwi mnie pewnosc siebie Nokii - cena 2,5 tys. zl za tak niedopracowany telefon to prawdziwa bezczelnosc. ciekawe kiedy wszyscy fani N ockna sie i zrozumieja, ze sa nabijani w butelke. dlaczego tak mowie? klawiatura identyczna jak w 6210 jest beznadziejna - fajnie wyglada, ale bardzo zle reaguje na nacisniecie, juz nie mowie o tym, ze nawet malym palcem trudno nacisnac odpowiedni guzik, bo brak odstepow. kamerka to zwykly gadzet - smieszna rozdzielczosc. typowe luzy w mocowaniu klapki baterii - mnie to zniecheca. N moglaby podpatrzyc jak to zostalo pomyslane w SE T610, gdzie zadna czesc obudowy nie ma prawa sie ruszac. dyktafon - smiech. nawet prosty SE t310 moze nagrac ponad 5 min (w zaleznosci od wolnej pamieci) jednorazowo. podsumowujac - porazka. dla mnie Nokia dawno przestala sie liczyc jako producent telefonow DLA LUDZI.
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-02-04 12:48
    JarekM - w Nokiach to teżnie jest aż tak skomplikowane - wystarczy tylko posługiwać się numerkami menu... ale to niestety wymaga przeczytania instrukcji :-) fraczek - miałaeś ją w ręce?
    0
  • Users Avatars Mini
    klops pisze: 2004-02-04 13:38
    a pisalem juz ze mi sie z wygladu podoba - nokia jak chce to design tez moze miec ladny, a nie taki od low-endow przegadany....
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2004-02-04 14:28
    ***JarekM: w moim starym s45i odczytanie lub napisanie (a także inne wybrane funkcje menu - byle nie przekraczały w sumie liczby 9) były uruchamiane za pomocą JEDNEGO przyciśnięcia klawiszu skrótu, którymi były klawisze numeryczne. Teraz w T610, to "aż" 3 razy muszę minimum nacisnąć, by dostać się do upragnionej funkcji. Tylko "napisz nowy sms" jest za jednym naciśnięciem. No i kilka funkcji jest pod "Więcej" (prawy funkcyjny, który w T630 będzie chyba "zaklepany" dla Omnix-a). Jaki wniosek - producenci nowych telefonów wcale nie zamierzają ułatwiać nam życia... Bajery, polifonie i setki tysiecy kolorów kosztem łatwości i ergonomii obsługi.
    0
  • Users Avatars Mini
    look71-771 pisze: 2004-02-04 14:38
    Mam taki telefon, wiec pozwole sobie dodac kilka uwag. Zdjecia robi do dupy, wetkniecie kabelka ze sluchwkami wymaga precyzyjnego nakierowania, nie to co przez zwykle złocze typu Jack. Klawiatura nie jest wygodna, wyswietlacz w stanie stand-by jest nieczytelny (zbyt ciemny), dzieki czemu nie widac godziny, koperty-wiadomosci itp. Desig w rzeczywistosci odbiega od tego pokazywanego w reklamach oczywiscie na korzysc tego z reklamy. Bateria nie jest standardowa Li-On. Nie chodzi o technologiczna strone lecz o jej grubosc. W tym telefonie grubosc baterii to 2/3 standardowej baterii stosowanej do Noki 8210/8250/8850, wiec zakup drugiej baterii pasujacej do tego telefonu dzisiaj graniczy z cudem. To tyle. Ogolenie ciesze sie ze mam ten telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    mario blaster pisze: 2004-02-04 15:53
    look*** co do bsterii to wystarczy poszukać do Noki 6610 u mnie jest w cenie 45zł li-ion 750mAh Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    pawelt pisze: 2004-02-04 18:27
    Wreszcie jest dyktafon! Ostatnio nokia w całej serii 6 zapominała o tej bardzo ważnej funkcji...
    0
  • Users Avatars Mini
    Biały_ pisze: 2004-02-04 20:58
    Nokia coraz bardziej się pogrąża! Coraz więcej urzytkowników decyduje się na inne marki telefonów! Kiedys byłem zatwardziałym fanem tej marki ale jak patrze co się z nia dzieje zaczynam zmieniać zdanie! Nie będe kupował telefonu tylko dlatego że to Nokia tym bardziej, że konkurencja niejednokrotnie oferuje wiele więcej za wiele mniej!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    maxbike pisze: 2004-02-05 00:24
    Jedyną przyzwoitą Nokią jet 6600, bo dali tam wyświetlacz, a nie coś go przypominające....
    0
  • Users Avatars Mini
    Czerstwy pisze: 2004-02-05 01:53
    6220 wydaje sie byc dopracowanym telefonem. Mimo to pewne posuniecia nokii sa dla mnie zagadkowe: 1. 4096 kolorów, czemu nie 65 tys? 2. Podbienstwo funkcji kolejnych modeli, skoro tłuką tyle modeli niech je porzadnie zróżnicują! 3.Brak Bluetooth - to ma byc telefon biznesowy? EDGE jest raczej nie opłacalny i nie zostanie pewnie wprowadzony przez operatorow przed wejsciem UMTS/3G; po co inwestowac w cos co sie kończy? lepiej wrzucic Bluetooth. Fajnym bajerem jest natowmiast Radiobudzik i radio przez głośnik. Dobrze też że umożliwiają SonyEricssonowe widzenie menu; mozliwosc nagrywania filmow, niezly design. Wady: ta sama badziewna polifonia co 6100 - porownywalem ja z ta z T610. Nokia wymiekła totalnie. Nie zamieniłbym swojego T610 za 6220 - i nie tylko ze wzgledu na polifonie....:)
    0
  • Users Avatars Mini
    lalas pisze: 2004-02-05 03:28
    Nowy fon a wyświetlacz lipny ale się przyczepili do 4096 teraz bedą tłukli mobile z takimi wyświetlaczami do 2015 roku zawsze miałem dobre zdanie o nokii miałem pare telefonów ale teraz coraz wieksza kicha......
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-05 09:24
    No i przeczytalem test. Telefon super. Mnie sie podoba, szkoda moze troche, ze nie ma Bluetootha bo robi sie coraz popularniejszy no i ze ma wyswietlacz 4096...Mimo wszystko mogl by byc troche lepszy. Ciekawe czy jego cena spadnie po wejsciu na rynek 6230???
    0
  • Users Avatars Mini
    GSManiac pisze: 2004-02-05 10:48
    ***lalas: myślę, że nie ma jednak powodów do obaw w kwestii wyswietlaczy 65K u Nokii. Przykład obecnego już od jakiegoś czasu na naszym rynku modelu 6600 oraz zapowiadanych 3660, "skrzydełkowatego" 7200, czy następcy recenzowanego telefonu - 6230, pozwala być akurat o ten parametr spokojnym... Inna sprawa to pozostałe nowoczesne technologie, czy chociażby kwestia jakości polifonii, implementacji bt, funkcji głosowych w niższych modelach itp... Nokia musi trochę przyspieszyć, bo nie da się wiecznie jechać na opinii i na magicznym dla wielu jeszcze osób napisie "Nokia" na obudowie.
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-07 13:56
    Szkoda...mogli przeciez dac 65.000!
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-07 16:55
    Nooo! Genialne odkrycie ;-))
    0
  • Users Avatars Mini
    chacik pisze: 2004-02-08 14:45
    Pamiętacie słowia piosenki: "Ale to już było..." Doskonale podsumowują ten model Nokii. Poza EDGE nie wnosi nic nowego a wręcz przeciwnie, w kilku dziedzinach stanowi krok wstecz. W sumie nie powinienem się dziwić. W końcu Nokia już od jakiegoś czasu tłucze masówkę, powiela sprawdzone rozwiązania. To ostatnie może być zaletą, pod warunkiem, że konkurencja stoi w miejscu. A tak na szczęście nie jest, bo inaczej jeszcze przez długi czas będziemy mieli w Nokiach 4-głosową polifonię i ten sam wyświetlacz 128*128/4096. Ten telefon mógłby zachwycać jeszzcze z rok temu, co ja mówię, ze dwa lata temu. Teraz to już nawet nie jest klasa średnia.
    0
  • Users Avatars Mini
    chacik pisze: 2004-02-08 14:47
    Pamiętacie słowia piosenki: "Ale to już było..." Doskonale podsumowują ten model Nokii. Poza EDGE nie wnosi nic nowego a wręcz przeciwnie, w kilku dziedzinach stanowi krok wstecz. W sumie nie powinienem się dziwić. W końcu Nokia już od jakiegoś czasu tłucze masówkę, powiela sprawdzone rozwiązania. To ostatnie może być zaletą, pod warunkiem, że konkurencja stoi w miejscu. A tak na szczęście nie jest, bo inaczej jeszcze przez długi czas będziemy mieli w Nokiach 4-głosową polifonię i ten sam wyświetlacz 128*128/4096. Ten telefon mógłby zachwycać jeszzcze z rok temu, co ja mówię, ze dwa lata temu. Teraz to już nawet nie jest klasa średnia.
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSSNOKIA pisze: 2004-02-09 16:46
    chacik:Masz racje ta piosenka jest tu jak najbardziej na miejscu,ten fon powinien byc wtedy jak wchodzila 7650,lub wczesniej!
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-10 14:33
    Nizej niz klasa srednia, ale cena nadal wysoka :)
    0
  • Users Avatars Mini
    kamikaze pisze: 2004-02-10 20:55
    ale juz niedlogo bedzie 6230 - podobno jest rewelacyjny...i wreszcie bedzie bluetooth w nokii!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    McCool pisze: 2004-02-10 23:14
    telefon - spoko (chociaż 4głosowa polifonia to dzisiaj porażka) a redaktor to ładne zakupki sobie zrobił ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Voyagerek pisze: 2004-02-11 10:12
    Ale "test" ów redaktor skaszanił niestety. Przecież to jest zwykłe wypisanie danych technicznych i funkcji telefonu! Sam bym to dużo lepiej napisał.
    0
  • Users Avatars Mini
    big.zbig pisze: 2004-02-11 11:18
    DLACZEGO NOKIA NIE JEST MADE IN POLAND? DLACZEGO BATERIA NIE JEST MADE IN POLAND? KTÓRY POLSKI POLITYK CHCIAŁ ŁAPÓWKĘ I NOKIA UCIEKŁA Z POLSKI? KTÓRY MA ODWAGĘ SIE PRZYZNAĆ? ŻADEN EH POZDRAWIAM WIELBICIELI MOTOROLI
    0
  • Users Avatars Mini
    nokia syf pisze: 2004-02-12 17:10
    TESTY GOLA SA NIEPROFESJONALNE I SUBIEKTYWNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PRONOKIJNY WORTAL
    0
  • Users Avatars Mini
    lukmrz pisze: 2004-02-14 01:30
    Uważam że bateria powinna mieć większą pojemność
    0
  • Users Avatars Mini
    wagon pisze: 2004-02-14 15:44
    bardzo fajny fon, ale jak na razie za drogi
    0
  • Users Avatars Mini
    lukmrz pisze: 2004-02-14 23:39
    za drogi i według mnie 60kb na grę Java to trochę za mało
    0
  • Users Avatars Mini
    MaaTTi pisze: 2004-02-15 00:19
    Jak można sprawdzić koszty połączeń w 6220 ??
    0
  • Users Avatars Mini
    Rosemai pisze: 2004-02-16 00:14
    wszyscy są zajarani na tą nokie, po 6310i, chyba oczekiwalam biznesowego tel. nie wiem czy 6220 taka jest.
    0
  • Users Avatars Mini
    Piotr pisze: 2004-02-17 19:40
    Suma sumarum: nowa obudowa + EDGE = super wysoka cena. Dziwna polityka... Ale cóż, może znajdą się tacy, którzy kupią?
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-18 18:48
    Całkiem całkiem ale nie lubie już nikii
    0
  • Users Avatars Mini
    dawid.kulik pisze: 2004-02-20 12:42
    fajowy... ale co z cena ??
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-02-20 22:10
    Za taka cene to powieinien byc Bluetooth, MMC, TFT 65k... Tak, to wszystko bedzie, ale jak wyjdzie 6230
    0
  • Users Avatars Mini
    Barti pisze: 2004-02-23 21:59
    Swietnie za niedlugo bedzie juz miesiac od ostatniego testu.
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:01
    Sympatyczny test...
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:01
    przeciętny telefon...
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:02
    ale nokia niczego innego nie prezentuje w ostatnim czasie...
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:03
    więc trzeba wybaczyć.
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:03
    A dlaczego nie ma żednych nowych testów???
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:04
    Telefony chyba wychodzą coraz nowsze...
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-25 14:04
    nikt nie chce udostępniać???
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2004-02-26 22:41
    Człowieku, przestań zaśmiecać forum swoimi biednymi komentarzami. Jeżeli chcesz mieć punkty, to siądź sobie debilu w nocy i klikaj.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawlok pisze: 2004-02-28 11:52
    Gonzales spokojnie. Ma chlopak racje dawno zadnego testu nie bylo. Moze by tak w koncu T630 przetestowali?
    0
  • Users Avatars Mini
    Gonzales pisze: 2004-02-28 12:41
    No, przecież nie mam pretensji do człowieka, że zgłasza uzasadnione zastrzeżenia, tylko o to, że zamiast napisać to wszystko w jednym poscie rozbija na 5. Tym bardziej, że doświadczeni userzy prosili go, aby tego nie robił ;).
    0
  • Users Avatars Mini
    bakx pisze: 2004-03-02 13:06
    czytają test w twojej komorce moza odniesc wrazenie ze to jest nie dopracowany fon... ale ma swoje duze plusy,,,, ja poczekam na 6230
    0
  • Users Avatars Mini
    Mike pisze: 2004-03-03 02:28
    Jesli komus baardzo zalezy na EDGE to moze sobie zafundowac ten fone.Mysle ze takich jest niewielu.Wiec najlepszym wyborem byloby 3650 czy 6600, ktore bija ten fone na glowe i to pod kazdym wzgledem.Nawet stara 7650 jest znacznie lepsza!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    T-Mobile EU pisze: 2004-03-04 12:05
    poczatkowo jaralem sie tym telefonem...ale pozniej przeczytalem ze wyswietlacz to tylko 4096 kolorow, kamera to tylko CIF i jakos mi sie odechcialo...co do polifoni to nie moze byc to 4 glosowa, o ile sie nie myle jest 16,ale jesli ktos wie na 100% to prosze mnie poprawic. To nie jest w zamierzeniu telefon multimedialny, wiec chyba te niedociagniecia mozna wybaczyc...ale Nokia nie moze krzyczec ceny jak za zboze, tylko dlatego ze to nokia...bo wybaczcie jakos posiadacz high-endowego telefonu Nokii 6600 troche o jej jakosci moge powiedziec...z telefonu jestem zadowolony, tylko jak czasami po wlaczeniu od razu sie wylaczy to mnie to troche denerwuje, albo jak sie zawiesi...wiec taka rewelacja to nie jest.fakt jakosc wykonania jest swietna, ale to tez nie specjalnosc nokii bo jak popatrzymy sobie na odwal zrobione nokie 3310,3330 to o jakosci dobrego slowa powiedziec nie mozna!
    0
  • Users Avatars Mini
    T-Mobile EU pisze: 2004-03-04 12:06
    moim zdaniem lepiej poczekac na 6230 czy jak ona tam ma i darowac sobie ta przejsciowke!
    0
  • Users Avatars Mini
    hub pisze: 2004-03-07 01:31
    KIEDY TEN TELEFON WEJDZIE DO JAKIEJS PROMOCJI, BO CZEKAM CZEKAM I SIE DOCZEKAC NIE MOGE, CHOCIAZ TAK W GRUNCIE RZECZY TO NIE WIEM CZY WARTO BO TEN WYSWIETLACZ TO MNIE DOBIJA??
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-03-14 01:42
    T-Mobile EU** zgadzam sie... z tym wyswietlaczem to tez kicha... mogliby postarc sie o lepszy! Wystarczy spojzec na konkurencje - 128x128 to jest malo jak na nowoczesny telefon, a 4k kolorkow... no coz nie musi to oznaczac katastrofy, jakby nadrobili rozdzielczoscia to moze by cos z tego bylo... ale nie w tym przypadku... a szkoda bo wyglad ma niepowiem atrakcyjny.
    0
  • Users Avatars Mini
    karol.b pisze: 2004-03-17 02:56
    EDGE - fajna sprawa ale reszta :( kamera 352 na 288 to stanowczo za malo :( tym bardziej jak na Nokie !!! pewnie ma malo pamieci dla tego okrojenie foto. Wole swą wieksza ale o wiekszych tez mozliwosciach 3650
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSS pisze: 2004-03-19 13:01
    Osobiscie bardzo zawiodlem sie tym telefonem!! Jego funkcje w porownaniu do konkurencji sa o wiele gorsze i jakby troche nie na czasie! Obecnie korzystam z E700 i w porownaniu do 6220 jest swietny! Przynajmniej takie rzeczy jak kamera, polifonia, wyswietlacz sa dopracowane i zgodne z obecnymi standardami! Samsung ma tez wady jak kazdy telefon,ale ostatecznie ciesze, ze jego wybralem i nie przestrarzla Nokie! Pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    axel97 pisze: 2004-03-24 01:51
    + za browary
    0
  • Users Avatars Mini
    Paszko pisze: 2004-03-26 19:04
    Jak Nokia może w nowych telefonach tej klasy monotwac jeszcze te 2 letnie wyświetlacze (128x 128 4 tys kol.) SKANDAL !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    DeeM pisze: 2004-03-28 20:31
    Telefon Mega Lipa!!!! - rok temu moze by było ok ale teraz to ten telefon nie wiadomo do kogo jest skierowany - Czasem tak bywa ze noki cos sie nie udaje :)
    0
  • Users Avatars Mini
    tomekj pisze: 2004-03-30 15:00
    Co do technologii EDGE to w sieci Plus GSM działa ona komercyjnie już od zeszłego roku. Co prawda zasięg nie wygląda jeszcze tak, jak w przypadku GPRS, ale już znaczna część Warszawy może korzystać z nowej technologii.
    0
  • Users Avatars Mini
    andvhs pisze: 2004-04-03 11:48
    Fajny fonik
    0
  • Users Avatars Mini
    open666 pisze: 2004-04-08 13:19
    ladny klasyczny wyglad.. ale wyswietlacz to masakra... TEKSAŃSKA MASAKRA PIŁĄ LANCUCHOWĄ..
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-04-17 19:53
    i znow oszczednosc nokii :/ i nierzrozumiala polityka :/ to juz w samsungu c-100 ktory jest oferowany od 1 zl jest 65 tys. kolorwy wyswietlacz a tu taki za***** komorka nokii tyle max extra funkcji ale oczywiscie nokia zawsze czyms musi popsuc telefon w tym wypadku wyswietlaczem tak jak w podstawowych modelach :/ szczyt glupoty, a pozniej nokia sie dziwi ze im obroty spadaja :/
    0
  • Users Avatars Mini
    klerikal_hell pisze: 2004-04-21 18:20
    nie ma 1.2.3 transformacji i brakuje teleportera kicha
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-05-16 02:44
    mooby** nie rozgaduj sie tak krytycznie na temat tego teefonu, bo choc wysietlacz owszem jest troche kijowy, ale ten telefon jest raczej przeznaczony dla kogos, kogo wcale nie bawia super kolore obrazki na tapecie... juz niewspomne ze takie rozwiazanie zdecydowanie przedluza czas dzialania fona ;) - mozna to uznac za plus albo minu zlezy czego sie od fona oczekuje...
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-05-16 02:46
    A to ze obroty Nokii spadaja to jakies plotki... Nokii brakuje poprostu czegos nowego... nic wiecej... NOKIA RULE :D
    0
  • Users Avatars Mini
    ABCDE pisze: 2004-06-29 16:24
    Droga zabawka bez BT :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 14:31
    nic nie przebije 6230
    0
  • Users Avatars Mini
    stasiu_j pisze: 2004-08-08 00:12
    ajkoś mnie ie przekonuje
    0
  • Users Avatars Mini
    Skorupa pisze: 2004-09-14 01:33
    ciekawy jestam na ile miarodajny jest ten test, jeśli panowie testerzy podczas testów wypili taką ilość alkoholu jaka jest na zdjęciach ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-11-05 11:40
    nic nadzwyczajnego telefon z aparacikiem. zmnieniono obudowe 7250 i do dodano egde
    0
  • Users Avatars Mini
    cet pisze: 2004-11-29 20:19
    mi sie podoba niezly design szkoda ze nie mozna w pelni wykorzystac jego funkcji no i ta cena :) jak ktos ma taki to moge zamienic na 6510 :D a nawet na dwie :P
    0
  • Users Avatars Mini
    _stefan_ pisze: 2005-02-05 15:53
    Taaa ta designe jest luuz ale nie za tą kase
    0
  • Users Avatars Mini
    Grzechotnik pisze: 2005-02-16 13:37
    Jaka jest róznia między Nokia 6220 a 6230???
    0
  • Users Avatars Mini
    Buuuzia pisze: 2005-07-27 03:09
    Nokia jak Nokia, ale ten test....... brrr!
    0
  • Users Avatars Mini
    grrrubas pisze: 2005-08-30 01:10
    Ile tonowa polifonie ma? mozna miec dzwonki real tone?? z gory dzieki za odpowiedz bo zastanawiam sie nad kupnem telefonu
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-08 19:15
    Całkiem ciekawy model ale ma słaby wuyświetlacz i cienki aparat, jak to Nokia.
    0
  • Users Avatars Mini
    kabanos pisze: 2006-07-05 22:42
    do grrrubas- ma 16-tonową polifonie 20/31 [midi] a real tone można mieć!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Rysiek pisze: 2013-05-01 19:06
    2500 PLN? Ciekawe że moja ciotka dała za niego w 2004 w grudniu jedyne 800 zł za nówke egzemplarz nieśmiganą
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: