Test Sagem MC912

Recenzje
Opinie: 51
Opinie: 51

Ten francuski telefon pojawił się w sprzedaży (w pre-paidzie IDEI - POP) w  okolicach maja 2000, wtedy też stał się moją własnością. Stał się hitem, w ciągu kilku godzin wszystkie poznikały z półek. Byłem nim zachwycony. Gdy  następnego dnia chciał kupić go sobie mój kolega, nie znalazł go już u  żadnego dealera. Po 2 tygodniach czekania kupił w końcu Motorolę M3588. 

Ogólne wrażenia są najczęściej pozytywne, choć zależy to od egzemplarza. Przez pierwsze kilka tygodni większość tych telefonów wracało do salonu, gdyż Sagem umieścił w nim wersję softu zawierającą wiele "bug'ów". Telefon jest mały i dość wygodny. Ma ciekawy,  lekko skrzywiony kształt, dzięki temu dobrze trzyma się w tylnej kieszeni spodni. MC912 waży jedynie 117 g, co rzadko zdarza się w telefonach tej klasy cenowej. Menu - typowe dla Sagemów. Podzielone na 7 części : Spis telefonów, Wiadomości, Telefony, Melodie i Bipy, Ustawienia, Zabezpieczenia,  Akcesoria. Posiada budzik, stoper, wyświetlanie czasu na ekranie, 41 melodii (nie są one jednak zbyt oryginalne), kalkulator, przelicznik walut i  wibrator. Zabrakło tu niestety gier, które coraz częściej stają się głównym  powodem kupienia telefonu i dużym plusem Nokii (ach, ten Wąż...) Standardowa niklowo-metalowo-wodorkowa bateria 600 mAH wytrzymuje 4 do 5 dni. Do  dyspozycji mamy 3 definiowane klawisze szybkiego dostępu, do których możemy przypisać:

  • przejrzenie książki telefonicznej

  • wybranie numeru określonej osoby z książki telefonicznej

  • włączenie trybu cichego (wyłączony dzwonek, włączony alarm wibracyjny)

  • połączenie z pocztą głosową

Ciekawe jest to, że z telefonu bardzo łatwo zdjąć simlocka. Nie potrzebujemy do tego żadnego kabla, wystarczy wpisać do telefonu wygenerowany przez komputer kod.  Do programu (Sagem 9xx unlocker) wpisujemy zawartość kolejnych komórek pamięci aparatu, na ich podstawie program generuje odpowiedni kod który wpisujemy w menu serwisowym (menu  *  3. SIMLOCK ).

W rozszerzonym menu serwisowym, aktywowanym przez wpisanie *XXXXXXX (gdzie Xy to ostatnie 8 cyfr numeru IMEI telefonu - zobaczysz go wpisując *#06#) i naciśniecie OK, a do którego mamy dostęp naciskając * w menu telefonu możemy m.in.

  • skorzystać z netmonitora (dzięki niemu dowiemy się np. jak daleko  znajdujemy się do nadajnika sieci)

  • zdjąć simlocka

  • sprawdzić stan baterii (telefon podaje aktualne napięcie z dokładnością do 0.01 V)

  • sprawdzić, jakie były ostatnie wykonywane czynności, ile trwały połączenia

  • zmienić zawartość określonej komórki pamięci aparatu (!)

  • sprawdzić wersję oprogramowania

  • zrobić test wyświetlacza lub wibratora

Książka telefoniczna wykorzystuje 40 pozycji wewnątrz telefonu oraz  pojemność karty SIM (np. IDEA POP - 230 wpisów) dzięki czemu możemy wpisać  nawet 270 osób, co w zupełności wystarczy dla większości użytkowników.

SMS - w pamięci telefonu jest niestety miejsce tylko na 10 wiadomości, więc większość wiadomości trzeba będzie przechowywać na karcie SIM (w Idei jest to 30 SMSów). Krótkie wiadomości tekstowe pisze się długo przytrzymując klawisz, a nie tak jak np. w Nokiach naciskając go kilkakrotnie. Przydaje się funkcja ciągu znaków - telefon zapamiętuje, czy ostatnio wpisany znak był literą czy cyfrą, dzięki temu łatwo wpisuje się długie liczby (np.  numery rachunków bankowych)

W telefonie jest zegar pokazujący sumę czasu oraz kosztów połączeń. Bardzo niewygodne jest to, że w trakcie rozmowy nie wyświetla się czas jej trwania. Jest to chyba największa wada tego aparatu.

Wyświetlacz niestety nie jest graficzny, do dyspozycji mamy tylko 2 linijki tekstu i paski ikon. Długość linii tekstu to 14  znaków. Display jest podświetlany na jasnozielony kolor. Niezbyt przyjemne jest to, że przy włączonej blokadzie klawiatury nie widzimy aktualnej godziny na wyświetlaczu.

Kilka wad rekompensowanych jest przez alarm wibracyjny, dobrej jakości dźwięk z systemem EFR oraz przydatną funkcję Hands Free - wbudowany zestaw głośnomówiący. O aktualnym stanie MC912 informuje nas migającą, trzykolorową diodą (np. migająca kolejno na zielono i czerwono dioda - nieodczytana wiadomość SMS, żółta - słaby poziom naładowania baterii). W porównaniu np. z Motorola
v2288 ma dużo lepszą czułość zasięgu, co przydaje się przy dużej odległości od nadajnika BTS sieci.

Telefon dostępny jest w 2 dość przyjemnych kolorach - ciemnoniebieskim oraz żółtym.

Dane techniczne:

waga : 117 g (ze standardową baterią 600 mAH)
wymiary : 116.5x45.5x22 mm
bateria standardowa : NiMH 600 mAH
pracuje w sieciach : 900/1800

Ogólna ocena: dobry +

Opinie:

Opinie archiwalne (51):

Komentuj

Komentarze / 51

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2001-09-27 19:14
    Gdyby nie ta jakosc wykonania i awaryjnosc :(
    0
  • Users Avatars Mini
    maroo pisze: 2001-10-31 00:29
    zajcol masz racje wszystko jest ok tylko ta wadliwosc, na wyglad nie narzekam
    0
  • Users Avatars Mini
    wiewior pisze: 2001-11-06 14:03
    Mam ten telefon od ponad roku. Wszystko byłoby ok, gdyby... 1) Soft. Pokazuje włączony tryb głośnomowiący, lub ładowanie baterii a tak nie jest. 2) Wyslanie SMSa wiąże się z pamiętaniem numeru telefonu. Upierdliwe. 3) Wytrzymałość głośniczka. Po roku zdecydowanie czuje się osłabienie głośności. Mojemu kumplowi padl kompletnie, a ja w samochodzie zaczynam miec problemy ze slyszeniem drugiej osoby i to w trybie glosnomowiacym. 4) Czulosc - wyjątkowa, ale gdy jest nowy. Gadalem w piwnicy, w bunkrze, nawet w miejscu, gdzie nikt nie miał zasięgu. Obecnie jednak glupieje. Potrafi zgubić zasięg po drugiej stronie domu.
    0
  • Users Avatars Mini
    RUDY pisze: 2001-11-24 22:50
    Nie lubie Sagemów ze wzgledu na wszystko... wyglad, funkcje itp
    0
  • Users Avatars Mini
    sarbin2 pisze: 2001-12-25 17:16
    jednym slowem Sagem aaaaaaaaa
    0
  • Users Avatars Mini
    yash pisze: 2002-01-14 11:49
    jakies dwa lata temu mozna bylo sie zastanawiac nad kupnem tego aparatu.
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-18 17:24
    Sagem to nie telefon to cegłowfon. Nigdy nie chce takiego telefonu chocby byl ze zlota. wysoka awaryjnosc, gowniane funkcje, wielkosc i brzydota. jak chcesz miec cos co sie psuje to kup sagema. Mozecie mi wierzyc ze do salonu wraca co 3 egzemplarz a we francji w hipermarketach lerza w koszach jak plastikowe zabawki w cenie wachajacej sie okolo 15 zl :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-01-29 01:46
    ciekawe funkcje ale wyswietlacz ble jakosc wykonania ble
    0
  • Users Avatars Mini
    Master K!ller pisze: 2002-02-12 00:26
    telefonik fajny, ale: soft się chrzani;słaba obudowa (łatwo pękają niektóre elementy);wyświetlacz nie posiada trybu graficznego;na pół roku to spoko dalej już tylko jest pod górke.
    0
  • Users Avatars Mini
    Limak pisze: 2002-02-26 18:39
    Kiepski telefonik
    0
  • Users Avatars Mini
    Qbutek pisze: 2002-02-28 23:40
    mie się osobiście tylko kształt podoba - leżyw dłoni
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-03-08 13:42
    Qbutek: miałeś go w ręce? powiedz coś więcej...
    0
  • Users Avatars Mini
    reven pisze: 2002-03-27 08:48
    miałem tan telefon przez 4 miesiace..3 razy sie sepsul i wymieniali mi go na nowy..w koncu sprzedalem i to byla najlepsza zecz jaka moglem z tym telefonem zrobic!!absolutnie nie polecam..juz nigdy nie kupie zadnego produktu z logiem SAGEM..
    0
  • Users Avatars Mini
    reven pisze: 2002-03-27 08:51
    aha, i przepraszam za bledy w poprzednim komentarzu..jest rano a ja pomimo ze jestem w pracy dopiero sie budze;)..pozdrawiam..
    0
  • Users Avatars Mini
    katana pisze: 2002-04-23 16:22
    z francuskich aparatów toleruję tylko niektóre modele Alcatela
    0
  • Users Avatars Mini
    mono pisze: 2002-06-08 23:09
    niesmaczne sagemy w żadnym wypadku nie kupujcie!!!! jednym słowem %#$@$%
    0
  • Users Avatars Mini
    Vonnegut pisze: 2002-06-13 17:11
    gdyby nie inne dziedziny telekomuikacji w ktrych obecna jest ta firma to przez takie słuchawki już dawno by nie było sażemów;)
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-06-29 17:00
    sagemy to go...na i tyle ochydne wyglady awaryjne toporne nie wygodne w obsludze
    0
  • Users Avatars Mini
    Elvis pisze: 2002-07-03 06:11
    co sie dzieje z mimi sagemy robią wielki krok do przodu ale ten model:(
    0
  • Users Avatars Mini
    paweł pisze: 2002-07-21 19:59
    mam sagema mc 959 jestem z niego zadowolony gdyby nie ta wadliwość i nie wygodne pisanie sms ale tyle funkcji
    0
  • Users Avatars Mini
    szara pisze: 2002-07-28 19:18
    mam tego rzempa (sagem 912 ) i jakbym miała troche więcej kasy to pierwszą rzeczą jaką bym zrobiła to kupiłabym coś innego wszystko jegno co, poza kstałtem nic mi sie w nim nie podoba i juz nie bedę wspominać o sposobie pisania sms\'ów , a poza tym nie ma do niego żadnych fajnych dzwonków
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-29 20:28
    Miałem jeden z pierwszych egzemplarzy tego telefonu i wszystko było ok. Był to w ogóle mój drugi telefon. Potem wymieniłem go na Nokię 3210. Gdy znowu go kupiłem to już nie było to samo. Oprogramowanie miało pełno błędów i nawet żle wyświetlał napisy w menu.
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-30 11:49
    Luzar: nie przesadziłeś z tymi gęstymi komentarzami?
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vader pisze: 2002-08-29 04:42
    Sagemy to okropna chala, gdybym miał wybierać — najnowszy model Sagema albo N3210 wybrałbym N3210 :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Ostry pisze: 2002-09-06 12:28
    Jednym słowem telefon do du...., częste uszkodzenia, błędy w oprogramowaniu itp
    0
  • Users Avatars Mini
    adminek pisze: 2002-09-11 16:56
    Ale to przecież jest mega syf!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    mariusz19 pisze: 2002-10-18 15:40
    na wyglad tego telefonu nie narzekam
    0
  • Users Avatars Mini
    LukaszP pisze: 2003-01-20 01:52
    tylko kto to kupi?
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 22:59
    nowe sagemy maja dwuletnia gwarancje a to spory atut
    0
  • Users Avatars Mini
    bidok pisze: 2003-02-10 23:13
    Jaki atut, i tak większość w Polsce to tani lowend, jak sławne 912.. kiedy znajomy oddawał do serwisu, wymienili mu na miejscu na drugiego, bo nie było sensu czekać - powiedzieli, że i tak się zepsuje.
    0
  • Users Avatars Mini
    Traumeel pisze: 2003-02-17 20:18
    te telefony maja zrabany wyglad i malo funkcji bateria jest bardzo slaba . nigdy nie kupie sobie sagema
    0
  • Users Avatars Mini
    Traumeel pisze: 2003-02-17 20:20
    to jest tak denne ze za darmo tego nikt nie wezmie szajs
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-08 14:34
    jak ta tamte czasy to cudo
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:11
    moj pierwszy telefon, mailem go przez pare mieisiecy i w kazdje chwili moge opwoiedziec jak to bylo go miec.. jak lezal w dloni, co myslalem i jak sie cieszylem, cos pieknego, chcetnie kupie.. jak cos
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 15:20
    no ten mi sie nie podoba tak jak poprzedni
    0
  • Users Avatars Mini
    yoda pisze: 2003-04-15 19:13
    Te Sagem, Philips, Panasonic i inne syfy to tylko wrzucić do jednego wora i spalić:)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 01:02
    Teraz Sagem wreszcie przechodzi do kontrofensywy i prezentuje naprawde ciekawe modele. Reklamowany ostatnio Sagem MY-X5 ma niesamowite dzwonki i calkiem niezly wyswietlacz
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:47
    ten szczerze powiedziawszy to jest taki sobie - nie kupilbym go i nie polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    Inforek pisze: 2003-06-05 00:14
    no poprostu dziwie się idei jak można dawać takiego strasznego okropnego fona do pre paida
    0
  • Users Avatars Mini
    Lukola90 pisze: 2003-06-23 23:16
    Mam w rodzinie dwa telefony Sagem 912 i jestem z nich bardzo zadowolony. Baterie "trzymają" bez problemu około 5 dni pomimo tego, ze maja ponad dwa lata. Funkcja głośnomówiaza jest bardzo wygodna a niewiele współczesnych telefonów ją posiada. (wygoda podczas jazdy w samochodzie).
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-30 23:12
    Lukola90*: no to tlyko pogratulowac tak dobrej baterii. Ja osobiscie jeszcze nie mialem zadnego Sagema, wiec ciezko jest mi sie na jego temat wypowiedziec.
    0
  • Users Avatars Mini
    sebekoo pisze: 2003-08-20 15:52
    2 linie na wytświetlaczu - nic gorszego, miałem doczynienia z takim wyswitlaczem dawno temu, nic na tym nie widać,
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-05-10 03:50
    Zgadzam się z sebekoo... wyświetlacz pomimo duzej ilości kolorow jest nieczytelny...
    0
  • Users Avatars Mini
    iorel9 pisze: 2004-05-10 03:55
    KURDE!! HAHAHA!!! Sorki - pomylka - wszytko przez mojego durnego kompa co i mi sie przegladarka kopie - jeszcze raz sorawa ;P
    0
  • Users Avatars Mini
    krystian4902 pisze: 2004-09-07 11:14
    Typowe............ francuskie telefony mozna porównać z francuskimi samochodami, są może i fajne ale tylko przez pierwszy rok i to też nie zawsze :) , jednym słowem Sagem to badziew.
    0
  • Users Avatars Mini
    pablo84 pisze: 2005-03-04 19:00
    jak do dzwonienia to sagem wystarcza
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-14 19:48
    tak zadzwonić i schować do kieszeni bo wstyd jak beret z czymś takim gdzie kolwiek wyjść :P PoZdRo
    0
  • Users Avatars Mini
    cossanosstra pisze: 2005-03-15 20:45
    niezbyt udany
    0
  • Users Avatars Mini
    Golas pisze: 2005-04-21 21:02
    moj pierwsazy telefon ktroy skonczył jako zepsuta zabawka dla malego dziecka :) sofcik polecial po zmianie wyswietlacza, ktory sie rozlał po upadku :P ale to było kurde w ... 2000 roku :)
    0
  • Users Avatars Mini
    zadowolony pisze: 2005-12-15 23:09
    A ja mam bardzo miłe wspomnienia tego telefonu. Miałem żółty - szok dla wszystkich, wiekszość telefonów była szara/czarna/srebrna. No i ta wibracja :) - w 2000 tylko droższe aparaty ją miały.
    0
  • Users Avatars Mini
    bogeers pisze: 2008-03-14 00:40
    Na tamte czasy nawet niezły fonik.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: