Test Samsung SGH-X450

Recenzje
Opinie: 64
Opinie: 64

W najbliższym czasie można spodziewać się, że na polskim rynku telekomunikacyjnym pojawi się kolejny produkt "stajni" Samsunga: model X450. Dzięki uprzejmości firmy Samsung w moje ręce trafił prototyp tego telefonu. W dalszej części artykułu postaram się przedstawić jego wady i zalety. 

Telefon nie należy do najbardziej zaawansowanych modeli - w dobie kombajnów multimedialnych Samsung postanowił wrócić do podstaw i... stworzył telefon. A teraz czas na skrupulatne sprawdzenie możliwości i cech X450.
Telefon zewnętrznie może się podobać. Ma niewielkie rozmiary i jest bardzo lekki - waży jedynie 77 gram, a jego smukła i zgrabna sylwetka zapewne sprawi, że wiele osób. szczególnie kobiet po niego sięgnie. 

W pierwszej chwili w telefonie zaskakuje brak zewnętrznego wyświetlacza. Ma to swoje plusy, ale ma również minusy. Do minusów zaliczyć można brak możliwości sprawdzenia stanu telefonu, czy chociażby godziny bez otwierania obudowy. W przypadku, gdy ustawimy klapkę na automatyczny odbiór połączeń to nie mamy nawet możliwości sprawdzenia, kto do nas dzwoni. Na pewno brak zewnętrznego wyświetlacza ma natomiast pozytywny wpływ na czas pracy telefonu bez ładowania.

Obudowa telefonu wykonana jest solidnie i dokładnie, a klapka pracuje precyzyjnie i bez żadnych dokuczliwych skrzypnięć. Materiały użyte do produkcji tego aparatu są dobrej jakości. Drobne skrzypienie dochodzi jedynie od tylnej strony obudowy, gdzie umieszczona jest bateria. Szczególnie słyszalne jest to podczas pisania na klawiaturze, zwłaszcza w dolnych jej partiach. Jakość Samsungów zawsze była bardzo dobra i należy pamiętać, że testowany telefon był tylko prototypem.
Na obudowie mamy przycisk głośności, który poza funkcją regulowania siły głosu pełni także inne funkcje. Po otworzeniu telefonu przyciskiem tym można regulować głośność pracy przycisków klawiatury, natomiast po uruchomieniu menu możemy za pomocą tegoż przycisku przewijać kolejne pozycje w menu. 
Co jeszcze mamy na zewnątrz: gniazdo ładowania, gniazdo antenowe do zestawu samochodowego oraz gniazdo słuchawkowe. Wszystkie gniazda posiadają zabezpieczenia przeciwkurzowe w postaci gumowych zaślepek. 

Obudowa ozdobiona jest diodą sygnalizującą stan aparatu. Producent zapewnił pełną personalizację tego elementu, instalując w X450 siedmiokolorową diodę. Diodę można wyłączyć, jeśli komuś przeszkadza ciągłe miganie telefonu. 

Jak łatwo można zauważyć, przyglądając się telefonowi z zewnątrz, nie posiada on portu podczerwieni. Nie wyposażono go również w Bluetooth, przez co użytkownik jest skazany na podłączanie telefonu do komputera tylko poprzez kabel.

Tylna ścianka obudowy to bateria telefonu. Ogniwo zasilające X450 ma pojemność 720 mAh i wykonane jest w technologii Li-Ion Polymer. 

Baterie w telefonach Samsunga zawsze pozostawiały wiele do życzenia. W tym przypadku jest nieco lepiej. Na pewno brak zewnętrznego wyświetlacza przyczynił się do zwiększenia czasu czuwania telefonu, ale to jest jedyny plus tego braku. Czas czuwania X450 oscyluje wokół 6 dni, co nie jest złym wynikiem. Drastycznie czas pracy telefonu spada podczas wykorzystywania go do celów do jakich został stworzony tzn. dzwonienia, wysyłania SMS-ów, czy też grania. Przy korzystaniu z telefonu około godziny dziennie, bateria wytrzymuje maksymalnie 3 dni. Pod baterią znajduje się miejsce na SIM, który po prostu się wsuwa w slot.

Zajmijmy się teraz wnętrzem telefonu. Po otworzeniu klapki pojawia się nam znany już z innych modeli tego producenta układ klawiatury i sporych rozmiarów wyświetlacz.

 

Dobry ekran to już standard w Samsungach: X450 wyświetla 65k kolorów w rozdzielczości 128x160 pikseli. Grafika jest czytelna i bardzo wyraźna, a barwy nawet lekko przesycone. Dodatkowo możemy regulować jasnością wyświetlacza (aż 23 poziomy jasności). Na górze wyświetlacza umieszczone są wskaźniki: naładowania baterii i zasięgu. O ile nie mogę się przyczepić do wskaźnika zasięgu, który jest sześciosegmentowy to już trzysegmentowy wskaźnik baterii jest zbyt mało szczegółowy. Trochę problemów możemy mieć z odczytywaniem informacji z wyświetlacza, gdy prosto na niego świeci słońce. Natomiast w ciemności widoczność jest rewelacyjna. 

Drobnym niedociągnięciem w prototypie było gorsze oświetlenie przycisków po prawej stronie klawiatury. 

Chyba specjalnie dla osób słabo widzących Samsung przygotował gigantyczne cyfry na ekranie wyświetlane na ekranie podczas wybierania numeru z klawiatury. Dopiero po zapełnieniu całego ekranu czcionka się automatycznie zmienia na mniejszą. Mimo usilnych starań nie udało mi się odnaleźć opcji, która zmniejszałaby rozmiar czcionki wpisywanej na ekranie. 

Klawiatura telefonu jest, podobnie jak cały telefon, wykonana solidnie. Pracuje lekko z wyczuwalnym klikiem. Według mnie trochę za dużo przycisków znajduje się w okolicy klawisza nawigacyjnego. 

Do klawisza nawigacyjnego przypisano fabrycznie dwie funkcje szybkiego dostępu. Po lewej stronie na kursorze opisanym kopertą mamy szybki dostęp do pisania wiadomości tekstowych, natomiast po prawej, na kursorze opisanym nutą, do dzwonków. Do pozostałych dwóch kursorów możemy przypisać wybrane przez siebie opcje. W sumie więc, możemy mieć ustawione w telefonie 4 funkcje szybkiego dostępu. I na tym niestety się kończy, więcej klawiszy nie zaprogramujemy.
Przycisk i znajdujący się pośrodku klawisza nawigacyjnego służy do połączenia się z WAP, gdy telefon jest w trybie oczekiwania lub do zatwierdzania wybranych opcji, gdy korzystamy z gier. 


Menu

Poruszanie się po menu w telefonie nie sprawia żadnych problemów- możemy ustawić sobie styl wyświetlania menu jako "normalny" lub jako "strony". W obu przypadkach na ekranie mamy wyświetlane po trzy pozycje menu. Różnią się tym, że w przypadku stylu "strony", podświetlana opcja zajmuje prawie cały wyświetlacz. Menu jest animowane, ale działa bardzo szybko.

Wiadomości

Na pierwszej pozycji w menu znajdują się Wiadomości tekstowe. Telefon posiada polski słownik T9, co jest bardzo przydatne przy pisaniu SMS-ów. Producent specjalnie dla maniaków SMS zaprogramował przycisk oznaczony '1'. Po dwu lub trzykrotnym jego wciśnieciu na ekranie pojawia emotikona uśmiechu. Następnie klawiszem '0' możemy zmienić emotikonę na smutek, pocałunek itd. W trakcie pisania na dole ekranu podawana jest ilość liter, które możemy jeszcze wprowadzić. Producent przewidział możliwość wysyłania 918 znaków jako tzw. "długi" SMS. W trakcie pisania, gdy przekroczymy określoną ilość znaków możliwych do przesłania w jednym SMS-ie, telefon powiadomi nas o tym odpowiednim komunikatem na ekranie. Gdy przekroczymy ilość znaków dla jednego SMS otrzymamy komunikat "2 wiadomość SMS" itd. Uważam, że jest to jedno z lepszych rozwiązań występujących przy pisaniu SMS, gdyż pozwala na odpowiednie korekty tekstu już w czasie pisania, a nie dopiero po próbie wysłania wiadomości. 
W telefonie nie ma fabrycznie ustawionych szablonów wiadomości. Użytkownik sam decyduje o treści szablonów, których może zapisać w telefonie pięć. X450 posiada raporty doręczeń.

Telefon obsługuje również odbiór wiadomości sieciowych. Niestety ta funkcja rozwiązana jest fatalnie. O ile w większości telefonów na rynku umożliwiających odczyt takich wiadomości, informacja jest wyświetlana na ekranie w trybie czuwania telefonu, to w X450 żeby odczytać wiadomość, musimy za każdym razem odczytywać je jak zwykłe SMS. Jest to mocno uciążliwe, szczególnie, że informacje o regionie potrafią pojawiać się dość często. Każda informacja przechowywana jest pod nazwą kanału z jakiego została odebrana (np. wiadomości o regionie, są na kanale 50) i aby dowiedzieć się w jakim regionie jesteśmy należy wejść do takiej wiadomości. Komunikaty sieciowe przechowywane są w katalogu "Tymczasowe" skąd można je przekopiować do katalogu "Archiwum". Wygodnym rozwiązaniem jest możliwość usuwania SMS-ów oddzielnie z karty SIM lub telefonu, ze skrzynki nadawczej lub tylko z odbiorczej oraz możliwość usunięcia wszystkich wiadomości. Możemy również sprawdzić stan pamięci przewidzianej na SMS-y. Oddzielnie podawana jest dla SIM (w zależności od karty SIM), dla telefonu (do 200 wiadomości) i dla wiadomości sieciowych (do 80). 

Kolejną pozycją w głównym menu są Wiadomości graficzne. Nie wiem dlaczego tak przetłumaczono tę nazwę w polskim menu, ale jest nieco myląca. Opcja ta służy oczywiście do obsługi wiadomości multimedialnych MMS. Przy tworzeniu wiadomości na początku określamy jej nazwę. Następnie pojawia się okno informacyjne.

W opcjach, możemy dodać do tak stworzonej wiadomości tekst, obraz lub dźwięk. Wiadomości graficzne mają oddzielnie określane opcje wysyłania. I tak możemy ustawić raport doręczenia, potwierdzenie przeczytania, określić jakiego typu wiadomości mogą być przyjmowane, ukryć własny numer telefonu, priorytet, datę ważności, datę dostarczenia, czas wyświetlania jednej strony, wyłączyć raportowanie tak, aby nadawca nie otrzymał potwierdzenia z sieci o przyjęciu przez nas wiadomości. 
Tak jak w przypadku wiadomości tekstowych możemy tworzyć szablony wiadomości. Możemy również zaprogramować do pięciu profili MMS, w których określamy ustawienia sieci wymagane do nadawania i odbierania wiadomości MMS.

Dźwięki

Do wyboru mamy 25 fabrycznie wgranych melodii. Jak na mój gust dźwięki trochę są zbyt metaliczne, przez co brzmią trochę sztucznie. Są za to głośne i nawet w środkach komunikacji miejskiej słychać je bez problemu. 
Odrobina dziegciu: telefonu nie można ustawić w tryb melodia + wibracja, co dla mnie jest nie zrozumiałe. Możemy jedynie ustawić tryby: wibracja potem melodia, tylko wibracja lub tylko melodia.
Dodatkowo możemy ustawić sobie melodie otwierania i zamykania klapki, włączania i wyłączania telefonu oraz dźwięki klawiszy i dźwięki przy otwieraniu folderów.
Brak możliwości ustawiania tych samych dźwięków do SMS i do sygnału dzwonienia ogranicza nieco tak popularną w ostatnich czasach personalizację telefonu. Melodie można ściągnąć z WAP-a, bądź przez program EasyGPRS, który należy pobrać z Internetu. W testowanym zestawie nie było załączonego software-u na płycie CD. 
Aby posłuchać przykładowych melodii kliknij tutaj

Kolejną pozycją w Menu są Ustawienia.
To tu ustawiamy wszystkie ważniejsze parametry pracy telefonu tj. zabezpieczenia, wspomniane wcześniej skróty klawiszowe, parametry wyświetlacza (tapeta, styl menu, jasność itp.), język czy tryb odbierania połączeń (dowolnym klawiszem, klapką lub tylko "zieloną słuchawką"). Ciekawą opcją jest możliwość wyłączenia napisów na wyświetlaczu oraz możliwość dopasowania koloru wyświetlanego tekstu do koloru tapety. Do tego celu mamy kilka kolorów tekstu: niebieski, żółty, zielony, czerwony, biały, czarny, napisy z białym cieniem oraz z czarnym cieniem. Tapety tak jak i dźwięki możemy ściągnąć z tzw. mobilnego Internetu, bądź przez program EasyGPRS.

Organizer

W tej opcji możemy zaprogramować np. budzik, listę zadań czy nagrać notatkę głosową (do 30 sekund). Znajdziemy tu również kalkulator i przelicznik walut.
Budzenie możemy ustawić sobie jednorazowo, codziennie, od poniedziałku do piątku lub od poniedziałku do soboty. Przy włączonej opcji automatyczne włączanie alarm będzie się uaktywniał nawet przy wyłączonym telefonie. Gdy opcja ta nie będzie aktywna, to przy wyłączonym telefonie alarm się nie włączy. 


Usługi Sieci

W tej pozycji właściwie spotykamy to co w każdym telefonie a mianowicie: przekazywanie połączeń, blokowanie połączeń, identyfikację, wybór sieci. Dodatkowo możemy utworzyć zamkniętą grupę użytkowników oraz ze względu na trójzakresowość telefonu, wybrać odpowiednią częstotliwość sieci (900/1800 lub 1900 MHz).

Rozrywka

W menu Rozrywka konfigurujemy m.in. przeglądarkę WAP. W telefonie możemy skonfigurować do pięciu profili łączenia z WAP, w zależności od tego z jakiego operatora sieci korzystamy.

W telefonie standardowo zapisane są 4 gry: BubbleSmile, Fun2link, Ultimate Golf Challange oraz MobileChess. Wszystkie gry produkcji firmy ZIO Interactive. X450 obsługuje Javę, więc jest możliwość ściągnięcia większej ilości gier poprzez WAP. 

   

W tej pozycji menu znajdują się również katalogi z dźwiękami i obrazkami, ściągniętymi przez Internet, bądź odebranymi przez MMS. Możemy tu również sprawdzić stan pamięci telefonu przeznaczonej na gry oraz dźwięki i obrazy. Na gry przewidziano 512 kB, natomiast na dźwięki i obrazy 700 kB. 100 kB z 700 kB zarezerwowano na notatki głosowe, tak więc na melodie i obrazki zostaje 600 kB. 

Książka telefoniczna

W X450 mamy do zapełnienia 1000 pozycji. Dla każdej pozycji w książce możemy określić telefon komórkowy, biurowy, domowy oraz adres e-mail. Wszystkie pozycje w telefonie możemy przypisać do 10 grup, a dla każdej z nich określić: dzwonek wiadomości, dzwonek połączenia oraz ikonę (1 z 10).

Podsumowanie

Samsung X450 został stworzony specjalnie dla operatorów, którzy obecnie decydują się prawie wyłącznie na zakup tanich aparatów, do których nie będą musieli dopłacić znacznej kwoty, aby w ogóle je sprzedać. Samsung stworzył prosty telefon, który z wyglądu niczym nie różni się od droższych modeli, z których koreański producent jest znany. Samsung nie jest wyposażony w kamerę, nie ma też drugiego wyświetlacza - oba te elementy bardzo podrażają produkcję. Samsung chce obecnie "powalczyć" z Nokią o rynek masowy i dlatego coraz więcej modeli skierowanych jest właśnie do tego segmentu. Przy swojej prostocie X450 nie rezygnuje ze srebrnego koloru, z małych rozmiarów, z małej wagi i z kolorowego wyświetlacza - są to cechy najczęściej pożądane przez potencjalnych nabywców. Samsung SGH-X450 na pewno będzie się podobał kobietom, ponieważ jest to jeden z najmniejszych telefonów, które już niedługo będą w sprzedaży. Jego największą wadą jest brak chociaż małego zewnętrznego wyświetlacza, który w obudowach typu clamm-shell znacznie zwiększa ich funkcjonalność.

Opinie:

Opinie archiwalne (64):

Komentuj

Komentarze / 64

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Nemo pisze: 2004-05-14 16:22
    trzeba przyznać ciekawy :)
    0
  • Users Avatars Mini
    vision pisze: 2004-05-14 16:35
    Hmmm mysle, ze to calkiem udany model klasy sredniej, czy tez nizszej sredniej (zakladajac, ze kolorowy wyswietlacz i polifonia to dzis standart). Opisywany jest jako prototyp, zakladam zatem ze Samsung wyeliminuje te niedociagniecia ze zmiana wielkosci czcionki, ustawianiem wibry, czy wiadomosciami sieciowymi. Napewno bedzie to ciekawa alternatywa dla Nokii z serii 3xxx a moze nawet nieco wyzszych. Autor nie podaje wielkosci pojedynczego MMSa, ale zakladam w takim razie, ze Samsung nie wprowadza tutaj ograniczen znanych z Nokii. Ogolnie w skali szkolnej dalbym 4.
    0
  • Users Avatars Mini
    vision pisze: 2004-05-14 16:37
    ***mppt: masz racje. Malo ktora sluchawka moze zagrozic 6310, to chyba jeden z najbardziej udanych aparatow Nokii. Tez jestem szczesliwym posiadaczem i co prawda marzy mi sie nastepca 6230, ale.... no coz, finanse :/
    0
  • Users Avatars Mini
    Cacuch pisze: 2004-05-14 16:42
    Najlepszy i tak jest Sony Ericsson T610, ciekawe kiedy pojawi się SE k700 (tak chyba się nazywa) w Polsce
    0
  • Users Avatars Mini
    andvhs pisze: 2004-05-14 16:51
    ... Samsung chce "powalczyć" z Nokią - Najprawdopodobniej w Ping Ponga .
    0
  • Users Avatars Mini
    m pisze: 2004-05-14 16:55
    "Samsung chce obecnie "powalczyć" z Nokią o rynek masowy i dlatego coraz więcej modeli skierowanych jest właśnie do tego segmentu" czyli chce zrobić to od czego ostatnio Nokia odeszła i zaczęła tracić rynek. Dobry ruch...
    0
  • Users Avatars Mini
    MATi pisze: 2004-05-14 17:04
    Fajny telefon ale źle że bez kamery
    0
  • Users Avatars Mini
    adzik pisze: 2004-05-14 17:33
    Sympatyczny telefonik, może nie ma jakiś rewelacyjnych funkcji, ale za to ekran jest po prostu piękny. Sądząc po zdjęciach można się spodziewać, że niedługo będzie test Nokii 7200, ciekawe jak ona wypadnie?
    0
  • Users Avatars Mini
    _michal_ pisze: 2004-05-14 17:44
    Cacuch,sony ericsson t610 wcale nie jest najlepszy,miałem go,na szczescie sprzedałem i kupuje motorole v500 ktora jest niepowrownywalnie lepsza pod kazdym wzgledem.W se słaby i skaczacy zasieg,nie najwyzszych lotow wyswietlacz,nie bede juz wspominał o aparacie,słaba obudowa,aluminium szybko sie rysuje a ta gorna plastikow aczesc bardzo mało odporna na uderzenia,uszkodzenia.
    0
  • Users Avatars Mini
    Biały_ pisze: 2004-05-14 17:45
    Telefon bardzo fajny. to że nie ma kamerki to dla mnie akurat jest zaleta! Niestety brak podczerwieni i zewnętrznego wyświetlacza troszke mnie boli! Jeżeli będzie taki tani jak C100 na co sie zapowiada to chyba sobie wciągne jako drugi telefon! Co do samsunga to robi coraz lepsze telefony i zdobywa coraz więcej klijentów! Tak trzymać!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Biały_ pisze: 2004-05-14 17:46
    I jeszcze jedno jak dla mnie test został przeprowadzony na wysokim poziomie! Takich testów właście oczekuje! Brawo dla autora!
    0
  • Users Avatars Mini
    _michal_ pisze: 2004-05-14 17:46
    A odnosnie samsunga,to zawsze pozostanie samsung,wysoka jakosc wykonania,słaba bateria,bardzo kolorowe menu ale nie zawsze funkcjonalne tak jak w nokii. Oosbiscie nie lubie samsungow.
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2004-05-14 17:55
    swietny. POPROSTU TELEFON. to jest cos. bez zbednych dupereli
    0
  • Users Avatars Mini
    SepecaT pisze: 2004-05-14 18:29
    I znowu odezwali sie nokiarze ,ze i tak ich nokia bedzie najlepsza po wsze czasy. A ten telefon jest prosty ,sympatyczny i jezeli cena bedzie odpowiednia to moze sie udac. A co do 6310 to dla mnie jest to wzor kloca , tak sie zachwycacie tym telefonem i jego bateria. Naprawde nie jest trudno zmiescic wielka baterie w takiej cegle , sztuka jest zrobic dobry ,maly telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    T-Mobile EU pisze: 2004-05-14 18:43
    jednak zewnetrzny wyswietlacz bardzo by sie przydal.....poza tym fajny telefon:-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Mariusz. pisze: 2004-05-14 19:42
    Czyżby to był następca C100? Zapowiada się ciekawie... Jedyne wady wg mnie to brak zewn. wyśw. oraz irdy... A poza tym ma w sobie wszystko czego mi potrzeba a nawet więcej :) Może będzie w ideaMix?
    0
  • Users Avatars Mini
    irzin pisze: 2004-05-14 21:45
    Nie - następcą C100 jest X100 !
    0
  • Users Avatars Mini
    rgumkowski1 pisze: 2004-05-15 01:15
    Telefonik stworzony dla mniej wymagających, ewidentnie brak kamery może zniechęcać użytkowników do jego kupna, ale jak będzie w rzeczywistości zobaczymy, po wynikach sprzedaży wyżej wymienionego modelu.
    0
  • Users Avatars Mini
    spacetur pisze: 2004-05-15 03:03
    SepecaT : Miałem 6150, 6210, i 6310 wszystkie te telefony bardzo mi pasują między innymi ze względu na gabaryty, jeden woli "cegłę" a inny "puzderko" ;-) wolna wola. A co do testu samsunga, fajny telefonik szkoda jednak że brakuje zewnatrznego wyświetlacza i Irdy. Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    nobody pisze: 2004-05-15 09:04
    Nie jeste to telefon warty jakiegos większego komentrza.Niczym sie specjalnym nie wyróżnia i nie prezentuje nic nowego.3/10 i nic więcej ...
    0
  • Users Avatars Mini
    Voyagerek pisze: 2004-05-15 11:16
    Samsung może i produkuje ładne, solidne telefony ale reszta nie jest najlepsza. Nie można ustawić wibracji jednocześnie przy dzwonku, ma bardzo mało pamięci, na dodatek jest ona dzielona poprzez nagrania, obrazki, gry, wiadomości sieciowe to porażka. Brak zewnętrznego wyświetlacza bardzo przeszkadza, nie można łatwo i szybko ujrzeć informacji bez otwierania kolowego wewnętrznego ekranu. Odbija się to na czasie czuwania. Mogliby wstawić malutki wyświetlacz monochromatyczny wyświetlający podstawowe info i byłoby w porządku. Nie ma IrDA, która przecież była w low-endowym C100. Co prawda jest to produkt klasy niższej, ale zdecydowanie niedopracowany wewnętrznie. Myśle że nie ma co liczyć na to, iż w finanej wersji poprawią niektóre zgrzyty softu.
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-05-15 14:39
    mppt - dziwne porównanie... ja bym powiedział, że pod względem baterii żaden z obecnie produkowanych telefonów nie jest w stanie dogonić poczciwej Nokii 5110 - na baterii od 6310i "jedzie" min. 2 tygodnie a w trybie czuwania dużo dłużej :-) SepecaT - mylisz się - ja od lat używam Nokii - a oso biści ten telefon mi się nie podoba, bo w ogóle nie lubię "klapkowych" telefonów. Wręcz alergicznie reaguję na takie telefony. Jedyny jaki miałem z klapką to 7110 - popuściłem w oczekiwaniu na 6210, ale nie żałowałem - świetna słuchawka, zaraz potem zresztą miałem 6210 i 6310i od dwóch lat. Te odsuwane klapki jeszcze jakoś znoszę (oprócz tylu 7650 czy tego cukierkowego Siemensa), ale rozkładanych Motoroli czy Samsungów... Niestety :-) Natomist co do cegły - dla mnie to optymalne rozmiary telefonu - dlatego mogę mieć problem przy zakupie nowego telefonu. Kto wie, czy 6230 będzie moim kolejnym, być może szybciej będzie to coś z tych rozkładanych z klawiaturą - ale znowu opór przed klapkami :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-05-15 14:40
    Gumek - kamera? Po co? Przecież zdjęcia z tego są cienkie natomiast w Heyah ememesów nie ma... ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    mardall pisze: 2004-05-15 16:47
    jak pokazałem mojj żonie ten telefonik i poprosiłem o opinię to stwierdziła - "tak sobie"... poprtoszona o szczegóły...nie odpowiedziała nic..
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2004-05-15 18:06
    ja w swojej nokii mam irde i jakos zyje. poprostu chodzi o dobry telefon do smsowania no i telefonowania. proste i logicze\ne
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2004-05-15 18:08
    przepraszam zle napisalem. nie mam irdy i jakos zyje. o to chodzilo
    0
  • Users Avatars Mini
    wlo pisze: 2004-05-15 18:47
    zaglob - no ja bez irdy pewnie bym ze dwa esemesy miesięcznie wysłał :-) No a poza tym, muszę archiwizować książkę i organizer - za dużo tego mam, by ryzykować utratę - irda jest jak znalazł :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    eranet pisze: 2004-05-16 18:58
    szkoda, ze nie ma irdy i aparatu, no i jak na prosty model samsunga to i tak pewnie bedzie duzo kosztował, wiec rewelacji jesli chodzi o sprzedaż w Polsce nie widzę...
    0
  • Users Avatars Mini
    Rychu pisze: 2004-05-16 19:04
    Te Nokie 6310 to o kant taboreta rozbić.Długa jak ogórek to i bateria dużą.Ale pobór prądu przy cz/b displayu i tak jest za duży skoro przy intensywnej zabawie telefonem wytrzymywała mi 4-5 dni.Tyle samo wytrzymywał mi T610 przy pięknych kolorach i super dźwieku. OGÓRKI NA STRAGAN !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Dante pisze: 2004-05-17 11:58
    Telefonik niemal identyczny ze starym S500. Tylko S-ka ma chociaż IrDA i zewnętrzny wyświetlacz... nie ma tylko MMSów.
    0
  • Users Avatars Mini
    RobacK pisze: 2004-05-17 15:56
    mi by brakowalo tylko zewnetrznego wyswietlacza...no irdy moze tez,ale tylko wtedy gdyby dalo sie przeslac nia tapety/dzwonki, bo innaczej po nic mi ona:)no i cieszy mnie to ze samsung jako jeden z niewielu producentow przystosowuje kazdy (albo prawie)model do tego aby przypiac smycz:))) no i ciekawe jak z tym dyktafonem? czy tak jak w innych nie da sie nagrac fragmentu polaczenia? nota 8/10 nalezy sie moim zdaniem:)
    0
  • Users Avatars Mini
    filips90 pisze: 2004-05-18 15:51
    zaczyna mi brakować telefonów bez wodotrysków, aparat- niepotrzebny, ale malutki zewnętrzny wyświetlacz by sie przydał. Tak na marginesie ciągle się zastanawiam jak odbierać połączenia i rozmawiać z telefonu klapkowego - mając jedną rękę -prowadząc samochód ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Sebisgsm pisze: 2004-05-19 21:12
    Nawet ok.Choć nie mam co do tego przkonania.
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-05-21 13:03
    no wreszcie samsung zaczal produkowac superanckie telefony ;] nie to co nokia :/ oby tak dalej !!! a tak pozatym co do samsunga to wg mnie ma najlepsze wyswietlacze, a co do tego modelu to jest extra ladny no i bardzo leciutki ;] i o to chodzi ;] ciekawe kiedy trafi do jakis promocji moze bedzie sie oplacalo go kupic :] heehee ale zapewnie jak narazie bedzie bardzo drogi :/ a co do klapki to jest to kwestia przyzwyczajenia telefon z klapka jest dla kobiet aby mogl sie zmiescic w torebce :] a nie dla nas facetow bo z naszym uzytkowaniem to klapka szybko by sie wyrobila ;] heehee ja tam nadal bede najbardziej z samassungow x600 chcial :] extra :D. szkoda ze nie ma irdy :/ kurde no czy producenci nie moga zorzumiec ze to jest barddzo przydatna rzecz :/ pewnie jak zwykle ksiegowy sie doczepil czegos w tym telefonie i musieli zrezygnowac :/ ehhhhhhhhhhhhhhh
    0
  • Users Avatars Mini
    psychoLOG pisze: 2004-05-28 13:31
    szkoda ze nie ma drugiego wyswietlacza... chcialbym wiedziec kto do mnie dzwon przed odebraniem.a sam fon nawet nawet.samsung skutecznie walczy o pozycje na rynku :)sam ma osobiscie nokie ale kto wie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Grzechotnique pisze: 2004-06-01 15:43
    Wy[pas jak nie_wiemCO.65 tysiency kolorów,co do dzwonków nie mamWymagama (co toza problem zalaczyc wibrator??) I jeszcze jedno:podobny z obsludze do SGH-R200. Z A M I E N I E R - D WU S E T K E NA L E P S Z Y m O D E L ;))))
    0
  • Users Avatars Mini
    Grzechotnique pisze: 2004-06-01 15:47
    Aha!!! Cenie go tez za MMS-ki...
    0
  • Users Avatars Mini
    Shadow-master pisze: 2004-06-10 01:50
    taki sobie telefon ale raczej dość przeciętny
    0
  • Users Avatars Mini
    fiSz pisze: 2004-06-17 14:48
    OgOlnie to fajny fonik dla malo wymagajacych klientow.Ale brak IRDY, brak aparatu, slabszy niz w reszcie samsungow wyswietlacz i do tego slabiutka bateria to sa juz duze minusy:)Osobiscie wsrod samsungow prowadzi u mnie E-700!
    0
  • Users Avatars Mini
    Shadow-master pisze: 2004-06-26 13:07
    to ma być telefon to jakiś chłam nie telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    Manciarz pisze: 2004-08-02 11:02
    Samsungi sa bardzo dobre rbia wyswietlacze dla takich firm jak Nokia i Siemens!!
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 13:56
    zajebiste kolory inni powinni sie na nim wzorować
    0
  • Users Avatars Mini
    stasiu_j pisze: 2004-08-08 00:18
    ***pudlarz***-kolory to nie wszystko...nie można po głupim no może i nie głupim, wyświetlaczu oceniać cały telefon...troche a nawet powiem więcej bardzo dużo mu brakuje do doskonałości...
    0
  • Users Avatars Mini
    DeeM pisze: 2004-08-25 17:27
    na pewno jest to lowend - meczy troche otwieranie za kazdym razem jak tylko ktos dzwoni..
    0
  • Users Avatars Mini
    Martin_TP pisze: 2004-09-30 21:43
    Ten Samsung pokazuje na biezaco na wyswietlaczu wiadomosci sieciowe (tzn. miejsce w ktorym jestesmy), tylko do pozostalych trzeba zagladac do menu, ale to sa przeciez zupelnie inne kanaly informacyjne. Z dzwonkami jest dziwnie - niektore fabryczne sa tak zrobione ze dzialaja jako vibra+dzownek jednoczesnie. Brak aparatu to zadna wada, bo jakosc zdjec z cyfrowek jest zalosna, do tego sa aparaty cyfrowe z prawdziwego zdarzenia a nie telefony.
    0
  • Users Avatars Mini
    pp pisze: 2004-10-01 21:28
    To dobry telefon na masowy rynek ,mysle ze znajdzie swoich klientow .
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 12:22
    szkoda że nie ma drugie wyświetlacza telefon super niezłe funkcje polifonia java gprs czyli wszytko co teraz potrzebne
    0
  • Users Avatars Mini
    Soul Calibur pisze: 2004-11-03 09:57
    Po prostu cały SAMSUNG.
    0
  • Users Avatars Mini
    daro pisze: 2004-11-03 15:41
    Wizualnie telefon bardzo podobny do mojej Motoroli V66. IMO tak samo ładny, oraz nowy, z kolorowym wysietlaczem i lepszą baterią. Moja V66 jest praktycznie na wykończeniu wiec przymierze sie do tego Samsunga. Gdyby jeszcze miał Bluetooth to nie zwróciłbym najmniejszej uwagi na V600 :)
    0
  • Users Avatars Mini
    dhany pisze: 2004-11-09 00:08
    jej i po co komu ta irda???? telefon jest telefonem!! - sluzy do dzwonienia no i ewntualnie wysylania sms-ow! wiem po sobie ze chocby moj siemens mial ta irde i inne duperele to i tak bym z tego nie korzystal!!;) a wy oczekujecie od telefonu niewiadomo czego...noscie ze soba komputer jak wam telefon nie odpowiada tylko garba nie dostancie:P
    0
  • Users Avatars Mini
    buzia pisze: 2004-12-14 04:00
    Luudzie! Ale się czepiacie ! ;))) To tylko telefon! Czy rzeczywiście potrzebujecie wszystkich tych funkcji ??? Albo bateria - rozumiem, że nie powinna byc zbyt kiepska. Ale czy musi ona działac... nie wiem... 10 dni? Też by niektórym było za mało :) Ja mam Samsunga s300m, w którym bateria trzyma ok. 3 dni i jestem zadowolona! Czy to jakis problem zostawić fonik w ładowarce w nocy? Albo choćby doładować w pracy czy na uczelni? Ja tak robię i nie widze żadnego problemu!!! Chyba strasznie nie lubicie tego ładowania ;))) Pozdrawiam! :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Rychu pisze: 2004-12-23 02:25
    Jest zajebiście ładny.Jak go wyjmuje gdzieś to bardzo rzuca sie w oczy.Wszyscy robią delikatny błysk okiem.Telefon dla lansów ziiiieeeeeeaaaaam!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    olek_01 pisze: 2005-04-09 20:45
    Bardzo mi sie podoba ten Smasung- tani prosty i zgrabny,10 punktów :) ***wlo,mylisz sie, w heyah MMSy są :)
    0
  • Users Avatars Mini
    lukasz_maly pisze: 2005-04-19 22:05
    a on ma IrDE??????? szybką odp proszę u mnie na stronce
    0
  • Users Avatars Mini
    mahony pisze: 2005-04-24 15:29
    Ten telefon jest bardzo fajny, nie jest przeładowany niepotrzebnymi funkcjami i posiada bardzo wyraźny o wysokiej rozdzielczości ekran. Wszystkie dźwięki prezentują się fantastycznie (w końcu to 40 głosowa polifonia:-). Może jedynie drażnić brak zewnętrznego wyświetlacza :/, ale do tego też idzie sie przyzwyczaić : A brak aparatu i IRD-y to żadna wada. Tak jak niektórzy moi przedmówcy, zgadzam się z opinią, że telefon służy do dzwonienia i SMS-owania. A piękny, kolorowy wyświetlacz i zaawansowana polifonia dają wielką przyjemność z posługiwania się tym właśnie telefonem... :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    patiiiiiii pisze: 2005-04-28 18:44
    wrto zamienic nokie 6100 na tene telefon?????????
    0
  • Users Avatars Mini
    Ja pisze: 2005-05-01 23:25
    Za tą cenę to można kupić T630.
    0
  • Users Avatars Mini
    __laska__ pisze: 2005-06-02 21:57
    Witam. mam 2 pytanka. Można przypisać zdjęcie do kontaktu zeby sie wyswietlało gdy ktoś dzwoni do nas?? i czy kolor diody mozna przypisać do kontaktu??
    0
  • Users Avatars Mini
    Buuuzia pisze: 2005-09-21 21:02
    Użytkownicy komórek chcą dzwonić i pisać SMS-y, ich telefon ma mieć srebrną obudowę oraz kolorowy ekran - to wyniki badań marketingowych. Ma to wszystko Samsung SGH-X450? Ma. I gra gitara ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    faynie pisze: 2005-10-07 16:23
    Hmm.. To jest w zasadzie taki sam telefon, jak Samsung S500 :) Tylko, ze S500 ma zewnetrzny wyswietlacz i IRDe :) Jesli komus przeszkadza wiec brak zewnetrznego wyswietlacza, to polecam S500 ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    tedi pisze: 2005-11-08 21:23
    witam!!! mam pytanie jakw tym samsungu mozna zlikwidiwać logo operatora i date i godzine z wyświetlacza??? jak co to dajcie znać tedi54@wp.pl!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-08 19:04
    Fajny niedrogi telefonik dla mało wymagających użytkowników. Przynajmniej jest niezawodny.
    0
  • Users Avatars Mini
    pisze: 2006-06-19 01:04
    Czesc!Mam problem jak ustawić raport doreczen w SAMSUNG C100?
    0
  • Users Avatars Mini
    Daria pisze: 2006-07-09 10:58
    Siema ja jestem posadaczka tego zajebistego telefonu poprostu jest super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! miałam nokie i zmieniłam na samsunga i wcale nie załuje tego nokie sa okrzyczane i nic pozatym fakt ze niektore telefoniki sa fajne ale bez przesady!!!!!!!zaeby jarac sie np. na to ze sa leprze ze maja dobra baterie zawsze CEGŁY maja dobra baterie odnosze sietylko do noki 6310!!!! to cudo jest boskie naprawde jestem zadwolona z niego :) pozdrawiam wszytkich posadaczy tego cuda!!!ciał...:D:D
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: