Test Siemens S40

Recenzje
Opinie: 157
Opinie: 157

Już za kilka dni święta Bożego Narodzenia i wielu z nas jeszcze nie wie co kupić na prezent najbliższym. Niezawodnym, dla wszystkich którzy go jeszcze nie posiadają, prezentem jest telefon komórkowy. Dziś w atmosferze przedświątecznych przygotowań pragniemy przedstawić Państwu kolejny model aparatu który można położyć pod choinką. Model ten szczególnie przydałby się wszystkim intensywnie podróżującym do USA.
Wybierając się do Stanów Zjednoczonych bardzo często pojawia się problem - czy będę miał tam zasięg w swoim telefonie? Przecież zapłaciłem za niego fortunę i ponoć jest to jeden z nowocześniejszych modeli na rynku. Odpowiedź na to pytanie jest niestety zazwyczaj negatywna. Nasze telefony są najczęściej dwuzakresowe 900/1800 MHz i aby móc korzystać z usług roamingu w USA musimy pożyczyć na okres pobytu telefon działający w częstotliwości 1900 MHz. Nie ma w tej chwili na rynku jeszcze dużego wyboru, na szczęście nie jesteśmy już skazani tylko na produkty Motoroli. Drugim telefonem trzyzakresowym który pojawił się na rynku jest Siemens S40 (ex-Bosch 1886).

 


Siemens czy Bosch?

 

Pierwsze wrażenie jest takie że ktoś połączył telefon Siemensa z telefonem Boscha chcąc wydobyć najlepsze cechy od obu producentów. Niestety nieudolnie. Siemens S40 to tak naprawdę Bosch 1886 z naklejką SIEMENS i pod tą nazwą został on po raz pierwszy zaprezentowany podczas Targów Cebit 2000. W międzyczasie Siemens przejął BOSCH Mobile wraz z projektami nowych słuchawek i zaczął je produkować pod własną marką. Nie był to jednak najlepszy pomysł, a przynajmniej jeżeli chodzi o Boscha 1886. Sam telefon jest dosyć mały, lekki i nie jest brzydki ale jego ex-boschowskie menu psuje całe wrażenie. Postaramy się o nim dokładnie napisać w tym teście.
Jedyne co cieszy to fakt że Bosch który był pokazywany na targach w Hannowerze nie posiadał jednej wielkiej zalety S40ki czyli HSCSD. Świadczy to o tym że projektanci Siemensa nie przejęli całkowicie bezkrytycznie projektów Boscha.
Przed wprowadzeniem telefonu na rynek Siemens informował iż telefon będzie miał miejsce na dwie karty SIM. Rzeczywistość jednak zweryfikowała to twierdzenie. Pod tylną obudową, pod baterią jest miejsce na jedną kartę SIM, obok jednak znajduje się miejsce na drugie szyny, tak jakby producent nie usłuchał projektantów i nie umieścił drugiego slotu.

 


Starszy brat


Wraz z modelem S40 na rynek został wprowadzony model S42, który wcześniej nosił miano Bosha 820. Jest to dokładna kopia S40 różniąca się jedynie typem obudowy. S42 jest bowiem wyposażony w klapkę zakrywającą klawiaturę numeryczną. Cokolwiek zatem zostanie napisane, poza opisem wyglądu zewnętrznego, w tym teście o Siemensie S40, odnosić się również będzie do modelu S42.

Problemy z softem


Początkowo Siemens S40 miał się pojawić w sklepach już we wrześniu 2000 roku. Jednak dzięki dostarczeniu do Siemensa uszkodzonych chipów przez producenta - firmę AMD, premiera tego "błękitnookiego" telefonu została przesunięta na luty 2001 roku. Problemy dotyczące tej słuchawki trwały jednak nadal. Siemens S40 - pierwszy telefon Siemensa obsługujący HSCSD miał poważne problemy z softwarem. W przypadku telefonów z softem 2.3 które pojawiły się wówczas na rynku bardzo często zdarzało się że telefon zawieszał się podczas przeglądania menu i jedyne co mogło mu pomóc to wyłączenie "na twardo" czyli przez odłączenie baterii. Niemożliwa była również szybka transmisja danych HSCSD poprzez port IrDA. Siemens szybko uporał się z tym problemem i na rynku pojawiła się słuchawka z softem 2.9 która była na szczęście wolna od tych błędów. Telefon który otrzymaliśmy do testowania posiadał wersję softu 3.2. W tej wersji oprogramowania możliwe było aktywizowanie nowego menu serwisowego. Uzyskuje się to poprzez wpisanie *#36446337*8378# i naciśnięcie zielonego a potem czerwonego przycisku w telefonie. Otrzymujemy w tym momencie dostęp do nowego pod-menu nazwanego "Techniczne". Znajdziemy w nim narzędzie do monitowania sieci podobne do ograniczonej wersji NetMonitora znanego z aparatów Nokia, zestaw self-test'ów telefonu oraz kilka innych mniej przydatnych zwykłemu użytkownikowi narzędzi. Nowy software pozwala także na asymetryczną transmisję danych z prędkością do 57.6 kbit/sek. Poprawiony w nim został także dostęp do WAP.

 


Wygląd zewnętrzny


Tym co najbardziej zdradza związki S40 z Boshem jest jego wygląd. Nie sposób nie dostrzec pewnych typowych elementów boshowskiej stylistyki jak np. siatka przykrywająca głośnik. Stylistyka ta ma, czy też raczej miała, charakter dość konserwatywny, związany z przeznaczeniem telefonów dla osób z kręgów biznesu. Jedynym elementem wymykającym się temu schematowi jest półprzezroczyste plastikowe elementy z tylu telefonu, które zostały ładnie zharmonizowane z całością. W zgrabnym kształcie dostrzec można duża dbałość o funkcjonalność modelu, zrezygnowano z zewnętrznej anteny na rzecz wygody użytkowania, co dziś jest trendem powszechnym. Telefon jest bardzo subtelny i elegancki.
Wymiary telefonu to 112x44x22 mm, waga 97 gramów.
Duży i czytelny wyświetlacz telefonu jest podświetlony w kolorze niebieskim. Niestety podświetlenie nie jest zbyt mocne i czasami w ciemnym otoczeniu zdarzają się trudności z odczytaniem jego zawartości. Wyświetlacz jest także bardzo narażony na zarysowania, a to ze względu na to, że został osadzony dokładnie na poziomie obudowy. W innych modelach udaje się uniknąć tego poprzez umieszczenie go w zagłębieniu.
Wyświetlacz ma duża rozdzielczość (104 x 46) co pozwala na jednoczesne wyświetlanie 6 linii tekstu. Wygląd wyświetlacza oraz ustawienia jego kontrastu można regulować. Można również zmieniać wygląd umieszczonych na nim wskaźników naładowania baterii i poziomu sygnału. Każdy zakochany może zamienić te wskaźniki w serduszka i za każdym razem gdy zerka na telefon pomyśleć o swej ukochanej osobie. Niestety wśród możliwych motywów nie ma żadnego związanego z Bożym Narodzeniem, nad czym głęboko ubolewamy.
Co do podświetlenia, to dość interesujące jest to że wyświetlacz telefonu podświetla się bardzo często bez żadnej przyczyny. Długo starałem się rozwikłać są zagadkę ale niestety nie udało mi się.
Na górze telefonu znajduje się lampka sygnalizacyjna. Sygnalizuje ona na zielono i czerwono różne zdarzenia które miały miejsce jak np. nadejście wiadomości SMS. Kiedyś były w takie lampki wyposażone wszystkie telefony, dziś to już rzadkość. Tym niemniej wspominam o tym, tym bardziej że lampkę tą można również wyłączyć.
Klawiatura telefonu wygląda dużo lepiej niż się w rzeczywistości sprawuje, jest twarda i nieporęczna. Klawisze wciskają się bardzo trudno, a poza tym trzeszczą. Szczególnie daje się to we znaki kiedy wpisujemy SMSy. Kiedy ręce są skostniałe z zimna, a tak było przez ostatnie kilka dni, lepiej zrezygnować z pisania wiadomości. Poza przyciskami numerycznymi, strzałkami góra i dół oraz zieloną i czerwoną słuchawką, z boku telefonu znajdują się dwa klawisze normalnie służące do regulacji głośności podczas rozmowy. Mogą być one także wykorzystywane do przesuwania pozycji w menu tak jak strzałki. Na górnej krawędzi telefonu znajduje się port podczerwieni, na dolnej natomiast złącze do połączenia z komputerem i akcesoriami.

Bateria


Bateria telefonu jest naprawdę malutka. Jest to akumulator litowo-jonowy o pojemności 650mAh. Mieści się z tyłu słuchawki zajmując miejsce jedynie do połowy jego wysokości. Bateria przykrywana jest specjalna plastikowa klapką.

 


Jak już wspomniałem wyświetlacz telefonu często podświetla się bez powodu, co jak myślę nie pozostaje bez wpływu na pobór mocy przez słuchawkę. W czasie mojego użytkowania telefon działał w trybie standby około 80h. Ja użytkuję telefon dość intensywnie, wykonując nawet do godziny rozmów dziennie, dostaje też dużo SMSów. Tłumaczy to więc fakt, że nie udało mi się uzyskać aż 260 h godzin pracy telefonu, o których wspomina producent. W instrukcji napisano tez że maksymalny czas rozmowy z Siemensa wynosi aż 6 godzin. Tego niestety nie udało mi się sprawdzić, bo nie znalazłem nikogo z kim mógłbym rozmawiać, aż tak długo.
Interesujący jest sposób informowania o poziomie naładowania baterii. Aż do momentu gdy bateria osiągnie 5 % swojej normalnej pojemności telefon informuje o poziomie naładowania normalnie, poprzez wskaźnik na wyświetlaczu. W momencie osiągnięcia 5 % na środku wyświetlacza pojawia się duża ikona baterii a pod min wskaźnik naładowania. Jeśli nie podłączymy w tym momencie telefonu do ładowarki to będzie on wskazywał coraz mniejszą pojemność baterii, aż do jednego procenta, a potem wyłączy się. Dzięki takiemu informowaniu, użytkownik dokładnie wie na ile czasu użytkowania telefonu starczy mu baterii.

 


Menu


Menu w Siemensie S40 jest podobne do tego w starszych modelach Bosha. Jest dość skomplikowane, lecz po kilku dniach użytkowania można się do niego przyzwyczaić. Główną cecha ustawiania funkcji w tym telefonie jest to, że posiada on dwa menu. Pierwsze nazywane "Szybkie funkcje" jest dostępne po naciśnięciu klawisz strzałki w górę, drugie "Nastaw" po naciśnięciu zielonego przycisku, pod warunkiem, że akurat ma on przypisana funkcję Menu. To właśnie układ tych menu sprawił mi duży kłopot. W pierwszym "szybkim" menu znajdują się wszystkie najpopularniejsze funkcje wykonawcze: spisy telefonów odebranych, nieodebranych i wybieranych, dostęp do wiadomości tekstowych czy dyktafonu. W drugim znajdują się wszystkie menu związane z ustawieniami. I tak w przypadku menu Wiadomości, które służy do obsługi SMSów w szybkim menu mamy foldery z wiadomościami i możliwość skomponowania nowej, to w menu narzędziowym znajda się wszystkie ustawiania z numerem centrum wiadomości włącznie. Trzeba przyznać, że koncepcja ta jest dość interesująca. Sam spotykałem się z nią pierwszy raz, być może dlatego, że nigdy wcześniej nie miałem w rękach telefonu Bosh. W moim przypadku najczęściej gubiłem się w menu, pragnąc cos zrobić szybko wchodziłem do pierwszego lepszego i dopiero później okazywało się, że trzeba szukać gdzie indziej. Choć wydaje się, że koncepcja oddzielenia prostszych i bardziej skomplikowanych funkcji jest bardzo dobra, to w wykonaniu inżynierów Bosha i Siemensa nie została zrealizowana najlepiej.
Brak jeszcze jednej funkcji irytował mnie i moich znajomych prawie przez cały czas korzystania z S40. Chodzi mianowicie o brak w nim pełnej obsługi zastrzeżenia wyświetlania własnego numeru (CLIR). W telefonie tym można decydować o wyświetleniu numeru telefonu tylko w najbliższym połączeniu. Jeśli ktoś ma włączony CLIR, czyli domyślnie numer nie wyświetla się, to aby to zmienić trzeba przed każdym połączeniem włączyć odpowiednią funkcję. Ja oczywiście ciągle o tym zapominałem, a w końcu poniechałem tego z czystego lenistwa. Aby rozwiązać problem postanowiłem do wszystkich rekordów w książce dopisać przed numerem telefonu *31# co powoduje wyświetlenie mojego numeru. Jednak jeśli ktoś CLIRu nie używa to problem ten go nie dotyczy.
Interesujący w tym modelu jest sposób wyboru pasma częstotliwości na którym pracuje telefon. Możliwe jest wybranie każdej z trzech częstotliwości osobno lub razem w dowolnych konfiguracjach. Jest to jednak związane ze zwiększonym poborem mocy i dłuższym czasem wyszukiwania sieci, dlatego lepiej wybrać tylko te pasma z których rzeczywiście korzystamy.
Kolejna warta wspomnienia funkcją jest możliwość automatycznego blokowania klawiatury z hasłem. Pozwala to na skuteczne ograniczenie dostępu do naszego telefonu osobom postronnym.

Książka telefoniczna i SMS'y


Pamięć Siemensa jest iście imponująca. We wbudowanej książce adresowej może on zgromadzić aż do 1000 wpisów. Każdy wpis zwiera po kilka numerów telefonów, adres pocztowy, adres e-mail oraz dowolne notatki. Taka pamięć wystarcza spokojnie nawet najbardziej wymagającym użytkownikom. Poza tym telefon obsługuje pamięć karty SIM, a zawartość obu pamięci wyświetlana jest jednocześnie. Wpisy w książce adresowej mogą być łączone w grupy, każdej takiej grupie można przypisać własny dzwonek - sygnał nadejścia połączenia. Możliwe jest również ograniczenie wszystkich przychodzących rozmów jedynie do numerów z danej grupy, lub do pojedynczego numeru. Wszystkie osoby, które będą dzwonić do nas spoza wskazanych numerów uzyskają sygnał zajętości. Książkę można edytować z poziomu komputera a także dokonywać jej synchronizacji z Microsoft Outlook, o czy będzie mowa w dalszej części testu.
Gorzej jest z pamięcią na krótkie wiadomości tekstowe. Telefon nie ma żadnej pamięci i korzysta jedynie z pamięci karty SIM. Jest to duże utrudnienie, szczególnie jeśli otrzymujemy dużo wiadomości. Siemens rekompensuje to niezwykle szybkim dostępem do pamięci karty co powoduje, że kasowanie wiadomości jest bardzo szybkie.
Wiadomości mogą być grupowane w foldery, co jednak przy posiadaniu karty SIM z pamięcią 10 SMS'ów, nie jest za bardzo wykorzystywane. W folderach wiadomości mogą być sortowane na podstawie odbiorcy lub daty nadejścia. Warto zauważyć, że w przypadku wyboru trybu sortowania według odbiorcy w żaden sposób nie można uzyskać daty i czasu wysłania wiadomości. Dopiero zmiana trybu sortowania, co nie jest takie bardzo szybkie, pozwala na dotarcie do tych danych.
Telefon posiada także szablony najczęściej używanych wiadomości w menu nazwanym "Ulubione" . Niestety same szablony nie mogą być edytowane.
Słuchawka nie została również wyposażona w polski słownik T9. Wprowadzanie SMS'ów dokonuje się metoda tradycyjną. Warta zauważenia jest możliwość wyboru klawiaturowych trybów wpisywania znaków dla różnych języków środkowo- i wschodnioeuropejskich. Możemy zatem zdecydować czy chcemy żeby pomiędzy literami alfabetu łacińskiego pojawiały się także nasze polskie znaki. Poza tym można wybrać tzw. tryb siatki gdzie z klawiatury można uzupełniać tekst o dowolne litery z wielu języków m.in. z rosyjskiego.
Jak wcześniej już wspomniałem wpisywania wiadomości ze względu na twardość klawiatury nie jest zajęciem przyjemnym.

 

Terminarz, dyktafon i kalkulator


Terminarz Siemensa pozwala na lepsze zorganizowanie sobie czasu przez użytkownika telefonu. Dzieje się to poprzez tworzenie w jego pamięci notatek dotyczących spotkań lub innych wydarzeń. Możliwe jest również przeglądanie kalendarza w ujęciu tygodniowym z zaznaczeniem na nim zaplanowanych spotkań. Do dyspozycji użytkownika jest kilka rodzajów terminów, które mogą się powtarzać lub mieć charakter jednorazowy. Każdy termin może być poprzedzony alarmem. Notatki z kalendarza mogą być wysyłane poprzez IrDA do innych telefonów lub urządzeń PDA. Poza tym dostępna jest opcja synchronizacji terminów w telefonie z Microsoft Outlook. Generalnie terminarz dobrze spełnia swoje zadanie i niczym właściwie nie różni się od podobnych rozwiązań stosowanych w telefonach innych producentów.
Telefon wyposażono również w dyktafon służący do nagrywania notatek głosowych. Nagrywać można zarówno dźwięki z mikrofonu telefonu jak i prowadzone rozmowy telefoniczne. Rozmiar pamięci pozwala na zapisanie około 5 minut dźwięku w dowolnej ilości notatek. Tak stworzone notatki głosowe można edytować poprzez wklejanie nowych nagrań w dowolne miejsce w starym nagraniu. Jakość nagranego dźwięku jest bardzo dobra a obsługa plików z dźwiękiem także przebiega bezproblemowo. Niestety nie ma możliwości przesłania nagranych dźwięków do komputera w celu ich dalszej obróbki, a taka funkcja byłaby bardzo przydatna.
O kalkulatorze napisać można niewiele. Jego wada to brak możliwości przeliczania walut, co dziś jest już standardem i stanie się niezwykle przydatne gdy za 2 tygodnie w portfelach 250 milionów Europejczyków pojawi się Euro. Na szczęście nam przyjdzie na Euro jeszcze poczekać i na pewno zdążymy do tego czasu zmienić telefon.
Zaletą kalkulatora jest posiadanie pamięci oraz obsługa pierwiastka kwadratowego, nie spotkałem się jeszcze z telefonem który potrafiłby pierwiastkować i myślę, że jest to milowy krok w kierunku usług 3G.

Dźwięki i wibracje


Jako sygnał nadejścia połączenia możemy wybrać jedną z 42 fabrycznie zapisanych w aparacie melodii lub dzwonek stworzony przez nas samych. Do tworzenia własnych melodii służy kompozytor, który umożliwia wprowadzanie zwyczajnego zapisu nutowego. Ilość możliwych do zapisania dzwonków użytkownika zależy od ich rzeczywistej długości. Jeden dzwonek może składać się maksymalnie z 250 tonów lub pauz. Mnie osobiście udało się zapisać w pamięci 25 melodii, co jest całkiem satysfakcjonującym wynikiem nawet dla osób które lubią zmieniać dzwonki "jak rękawiczki".

Te same dzwonki możemy przypisać nie tylko nadchodzącym połączeniom ale także nadejściu wiadomości SMS lub komunikatu sieciowego. Każdej grupie kontaktów w książce adresowej, o czym już wspominałem, można również przypisać oddzielny dzwonek.
Każdemu z tych zdarzeń można przypisać alarm wibracyjny. Telefon wibruje mocno i intensywnie, tak że nie ma obawy co do możliwości niedostrzeżenia takiego sygnału.

WAP


Telefon wyposażony jest w przeglądarkę WAP firmy phone.com, stosowaną w wielu innych modelach telefonów. Nie sposób znaleźć w jej pracy żadnych poważnych błędów. Działa ona stabilnie, wyświetlając wszystkie strony bez wyjątku. Dostęp do szczegółowego menu przeglądarki osiąga się przy użyciu przycisków z boku telefonu. Dostępne funkcje mają charakter standardowy a najbardziej przydatna jest oczywiście możliwość tworzenia zakładek, tak by nie być zmuszonym do każdorazowego wpisywania adresów URL.
Konfiguracji połączenia z WAP dokonuje się w menu "Nastaw". Możliwe jest skonfigurowanie aż 8 profili połączeń. Profile mogą być tworzone i edytowane zarówno z poziomu telefonu jak i komputera przy użyciu programu XTND Connect Viewer.

IrDA, synchronizacja i przesyłanie danych


Jak już wcześniej wspomniałem telefon wyposażony jest w port podczerwieni, poprzez który można dokonywać połączenia go z komputerem. Port służy również do komunikacji z innymi urządzeniami pracującymi w standardzie IrDA np. drukarkami. Poprzez port można wysyłać i odbierać wizytówki z książki telefonicznej oraz spotkania z terminarza. Testowałem komunikację z kilkoma telefonami m.in. z Nokią 7110 oraz Siemensem SL45 i wszystko przebiegało bez zarzutu.
Na dołączonym do telefonu dysku CD-ROM umieszczono oprogramowanie służące do współpracy telefonu z komputerem. Współpraca ta może następować albo przez port podczerwieni lub przez kabel służący do przesyłania danych.
Na dysku znajdują się następujące programy: pliki sterowników do wewnętrznego modemu HSCSD i program do jego konfiguracji, XTND Connect Viewer służący do przeglądania ustawień telefonu i książki telefonicznej z poziomu komputera, XTND Connect PC służący do synchronizacji pamięci telefonu z Microsoft Outlook oraz BVRP Fax Tools służący do obsługi funkcji wysyłania faksów. Na dysku znajdują się również alternatywne wobec umieszczonych oryginalnie w systemie Windows sterowniki do portu podczerwieni komputera. Ja jednak ich nie wykorzystałem, pozostając przy rozwiązaniu Microsoftu.
Modem instaluje się bez najmniejszych problemów. Po jego dodaniu wśród modemów dostępnych na liście pojawi się SIEMENS S40. Następnie należy zainstalować program do obsługi modemu (S40 Modem Settings) pozwalający na jego dokładną konfigurację. Jest to ważne ponieważ aby uzyskać maksymalną prędkość połączenia HSCSD wszystko musi być właściwie skonfigurowane. Telefon może łączyć się z maksymalną prędkością 57,6 kbit/sek, z taką prędkością następuje odbieranie danych, wysyłanie natomiast z szybkością 14,4 kbit/sek. Prędkość taka powstaje poprzez zestawienie 4 kanałów o przepustowości 14,4. Niestety w Polsce osiągniecie takiej prędkości nie jest możliwe. Funkcje HSCSD oferuje z polskich operatorów tylko Plus GSM i to jedynie z prędkością 43,2 kbit/sek. Taką też prędkość udało nam się w teście uzyskać. Jest to szybkość zbliżona do zwykłych połączeń modemowych w sieci stacjonarnej i w zupełności wystarcza do odbierania i wysyłania poczty. Także oglądanie WWW jest dość szybkie i wygodne, choć ze względów ekonomicznych chyba lepiej tego nie robić.
XTHD Connect Viewer to najbardziej skomplikowany z dostarczonych programów. Służy do edycji pamięci i ustawień telefonu z poziomu komputera. Program nie wzbudził mojej sympatii. Jest nieprzyjemny w obsłudze, posiada jedynie najprostsze funkcje, natomiast funkcje które posiada wykonuje niezwykle długo. Poza tym bardzo często i bez żadnej specjalnej przyczyny zawiesza się.
Z poziomu programu możemy: tworzyć i edytować notatki w terminarzu, przeglądać foldery SMS i edytować ich zawartość, wysyłać SMS'y (tu ręcznie trzeba wpisać numer centrum wiadomości ponieważ program nie potrafi odczytać go z telefonu), edytować powitalny tekst i grafikę, edytować pozycje z książki telefonicznej (uwaga, wykasowanie jednego rekordu z książki trwa 20 sekund) oraz przeglądać dostępne sygnały dzwonków i edytować dzwonki użytkownika. Trzeba powiedzieć, ze program ten jest lepszy niż brak jakiegokolwiek programu, jednakże pozostaje on bardzo mocno w tyle za najnowszymi rozwiązaniami w dziedzinie synchronizacji.
XTND Connect PC to program do synchronizacji książki telefonicznej i notatek z kalendarza z programem Microsoft Outlook. Program (tego samego producenta co poprzedni) również nieustannie się zawiesza. Ani razu nie udało mi się w pełni zsynchronizować telefonu z Outlookiem. Producent stwierdzi prawdopodobnie, że winna jest konfiguracja mojego komputera, ale niczego to przecież nie zmieni.
BVRP Fax Tools działa o wiele stabilniej od obu wspomnianych wcześniej programów. Jest to program służący do wysyłania i odbierania faksów przy użyciu Siemensa.
Siemens S40 został stworzony przed wszystkim jako narzędzie dla biznesmenów, a zatem osób które o wiele częściej niż zwykli użytkownicy korzystają z funkcji zespalających telefon i komputer. O tyle więc dziwi duża niefrasobliwość w doborze przedstawionych rozwiązań, szczególnie tych softwarowych. Wydaje się, że w zakresie tych funkcji Siemens nie zmienił nic, pozostawiając rozwiązania wypracowane przez inżynierów Bosha w 1999 roku.

Humor producenta


Na koniec trzeba wspomnieć jeszcze o dość zabawnym tłumaczeniu komend, funkcji i komunikatów na język polski. O ile można jeszcze tolerować określenie "wyjmij z grupy" zamiast "usuń z grupy", o tyle naprawdę śmiesznie jest gdy dzwoni do nas ktoś z zastrzeżonego numeru. Wielu posiadaczy telefonów zna sytuację kiedy dzwoni tzw. numer prywatny, w przypadku S40 numer taki został nazwany "WSTRZYMYWANY"...

Zakończenie


W tym miejscu należy zatem odpowiedzieć na pytanie czy znalezienie Siemensa S40 pod choinka jest sytuacją wróżącą w nadchodzącym roku szczęście, czy też zapowiadającą kolejny rok chudy. Oczywiście nie warto przejmować się starym i nieaktualnym powiedzeniem, że "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby".
Pojawienie się zatem Siemensa w naszym domu należy mimo wszystko ocenić pozytywnie. O ile nie zależy nam bardzo na komunikowaniu go z komputerem oraz nie jesteśmy za bardzo przyzwyczajeni do prostego i logicznego układu menu to spokojnie telefon ten będzie nam bezproblemowo służył przez cały nadchodzący rok, a może i dłużej.
Jest to także dobre i w miarę tanie rozwiązanie dla wszystkich podróżujących do miejsc gdzie wykorzystywane są sieci pracujące na częstotliwości 1900 MHz i o tym warto pamiętać.
Tym kończę, życząc wszystkim Czytelnikom Wszystkiego Najlepszego w czasie Świąt oraz w Nowym 2002 Roku.

 

Opinie:

Opinie archiwalne (157):

Komentuj

Komentarze / 157

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-12-22 17:16
    fajna sluchawka ale menu mi sie nie podoba :(
    0
  • Users Avatars Mini
    minio pisze: 2001-12-22 17:26
    owoc miłości Siemens & Bosch, Mieszane uczucia, niektóre drobiazgi zniechęcają do niego, ale ma też kupe zalet. Może gdyby się ukazał w 2000r. cieszyłby się zasłużoną popularnością.
    0
  • Users Avatars Mini
    bobopik pisze: 2001-12-22 17:42
    osobiscie nie mam zdania na temat tego telefonu, ale tescik fachowy:)
    0
  • Users Avatars Mini
    luk23 pisze: 2001-12-22 17:52
    hmm wg mnie ma kilka fajnych rzeczy w sobie ale pozatym wydaje mi sie ze jest to zupelnie nieudany model .
    0
  • Users Avatars Mini
    Bartek pisze: 2001-12-22 17:59
    Fajny wyglad, funkcje tez fajne, ale to menu.... no i cena tez nie jest zbyt ciekawa, moglaby byc znacznie nizsza
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2001-12-22 18:28
    Dobry szczegółowy test :P
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2001-12-22 18:31
    Za bardzo mi przypomina Boscha którego kiedyś miałem :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Don Pedro pisze: 2001-12-22 18:42
    Miałem ten telefon, no i niestety miałem z nim też kłopoty. Razu pewnego zniknęło menu "wiadomości odebrane". Telefon odbierał SMS'y, nawet informował mnie o przepełnieniu pamięci, ale za żadne skarby nie można było ich zobaczyć, ani usunąć. Następnym błędem było gubienie polskich znaków w książce adresowej, jeśli kontakt był wpisywany za pomocą komputera. Były jeszcze i inne błędy, no i zawieszające się menu. Do denerwujących rzeczy zaliczyłbym też niemożność zarchiwizowania SMS'ów, pomimo tego że ich zawartość była wyświetlana w programie XTND Connect Viewer. W teście nikt nie wspomniał (może mało uważnie czytałem) że wyświetlacz jest w czterech stopniach szarości, ale test uważam za bardzo dobry i wnikliwy. Teraz aparatrm tym cieszy się mój kolega w Stanach. Na tamtym rynku jest to rzadkość, więc robi furorę wśród znajomych. Nie narzeka.
    0
  • Users Avatars Mini
    kubel pisze: 2001-12-22 20:19
    nie wierze ze AMD dostarczylo uszkodzone uklady. to jest jakis sabotaz INTELOFCUFF.
    0
  • Users Avatars Mini
    kubel pisze: 2001-12-22 20:23
    a telefonik w sumie fajny, ale bez rewelacji.
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-12-22 21:50
    hub no takj sie sklada ze tak ! :) nie uzywalem go bawilem sie tylko i wrazenie z wygladu robi ale nic pozatym ! :(
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-12-22 22:20
    OJEJKU BIEDACTFFFO!
    0
  • Users Avatars Mini
    Matey pisze: 2001-12-22 23:05
    Telefonik nawet niczego sobie ma pare fajnych funkcji. Akurat mam mozliwosc bawienia sie tym telefonem na codzien ale brak co niektorych funkcji obniza jego funkcjonalnosc. Pozdrawiam Matey
    0
  • Users Avatars Mini
    k0wal pisze: 2001-12-23 10:53
    mi sie ten phone nie podoba i tyle ;P, to nie ma on ducha Siemensa, widac, (pod wzgledem wizualnym) ze to marny Bosch ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    telefonica pisze: 2001-12-23 12:53
    Sam również miałem okazję przetestować go i stwierdzam że według mnie jest to super telefonik tylko gdyby nie te Boschowskie Menu
    0
  • Users Avatars Mini
    Roger pisze: 2001-12-23 13:17
    Mam go i uwazam, ze jest niezly. Owszem, bol jest z pamiecia na SMSy. Klawiaturke trzeba rozchodzic. Poza tym jest ok. A menu? A na cholere komus ikony? Chyba, ze nie umie czytac. Samo poruszanie sie i rozklad funkcji jest w porzadku. Oprocz tego Siemensa mam takze Nokie 6210 i mowiac szczerze, niewiele jej S40 ustepuje a w kilku rzeczach przewyzsza. Podsumowujac, rzeklbym, ze jest to krzyzowka N6210 z Boschem 909 Dual S. Spokojnie moge polecic komus, kto szuka nietypowej i niebanalnej sluchawki. A awarie? To chyba ktos o 909 Dual S napisal... Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    Dj D-Styler pisze: 2001-12-23 13:39
    Kolejny udany produkt Siemensa!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2001-12-23 20:07
    o wreszcie tescik tego aparatu (nie za dlugi :) ? Dzisiaj mialem okazje ogladac go na zywo i... mialem wrazenie, ze w rzeczywistosci jest on wiekszy niz na zdjeciach
    0
  • Users Avatars Mini
    wb pisze: 2001-12-24 02:37
    Juz bardziej low nie moze byc :-e
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-24 13:08
    tylko jeden bosch mi sie podoba ten jest cienki
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2001-12-25 19:29
    A mi się ten model jakoś tak nie widzi, ale to jest moja własna opinia.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pacek pisze: 2001-12-26 01:29
    A moze ktos chce tego SIEMENSA ode mnie kupic? dla mnie jest za maly i nie potrzebuje tylu jego funkcji, wystarczy mi jak kupie sobie 6210, a ze jestem maniakiem smsowym... jestem z Warszawy!
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-12-27 12:52
    Dodamy antenke i mamy SL45, tak bardzo pozadany aparat na naszym rynku, ale narazie jego cena jest za bardzo wygurowana!
    0
  • Users Avatars Mini
    jaca pisze: 2001-12-27 20:46
    lubie profesjonalne testy:))) tak trzymac!
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-12-28 12:34
    Ale zdjecia sa dalej do kibla!
    0
  • Users Avatars Mini
    Macio__ pisze: 2001-12-31 01:08
    Napewno od niego lepszy bosh nie jest Jak bym mial wybierac wybral bym Siemensa
    0
  • Users Avatars Mini
    Gulio pisze: 2002-01-02 23:18
    test dobry a sam telefon zdrowo przeplacony chyba ze naprawde ktos go uzywa jako modemu w Laptopie podczas podrozy
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-01-03 00:29
    Wygląd do bani ...
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2002-01-07 14:43
    wlasnie cena :( Myslalem, ze bedzie tani, ale jak zobaczylem na funkcje to od razu zmienilem zdanie. Ale i tak S40 jest super, lepszy niz niektore Nokie z gornych polek!
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2002-01-03 23:46
    Paskuda na MAX :P
    0
  • Users Avatars Mini
    mszymaniuk pisze: 2002-01-07 03:57
    Ładne obudowa, możliwości spoko, tylko te powalone menu... ale niestety tak jest we wszystkich Siemens'ach...
    0
  • Users Avatars Mini
    Silvan pisze: 2002-01-04 05:46
    Telefon jest w moim posiadaniu od miesiaca i uczucia mam mieszane: 1. Nie moge zdjac z niego simlocka - pytalem 3 \'fachowcow\' i zaden nie mogl tego zrobic albo brak kabla, albo softu, albo... jedne powiedzial ze zdejmie ale za 100zl wiec mu grzecznie podziekowalem ;-) 2. Z oprogramowaniem rzeczywiscie sa problemy tak jak u Don Pedro zniknela mi skrzynka odbiorcza ;-))) Problem rozwiazala wysylka do warszawy Servisco za friko bo telefon jest na gwarancji - w sumie 3 dni 3. Szybka rzeczywiscie b. latwo sie rysze a ze moj model ma juz pol roku to ma dziesiatki microrysek - niby nie przeszkadza ale...
    0
  • Users Avatars Mini
    Silvan pisze: 2002-01-04 05:46
    Teraz plusy: ;-)) 1. Design, design, design - jak dla mnie najciekawszy model na rynku a na dodatek ze wzgledu na cene w promie BARDZO RZADKI - na czym zalezalo mi przede wszytakim 2. Aluminiowy panel przedni - bardzomily w dotyku 3. Ekranik podswietlany na niebiesko - wprawdzie moglby byc jasniejszy ale i tak robi wrazenie 4. Blokada klawiatury na haslo - SMS rzecz prywatna ;-))) Jezeli ktos ma jakies pytania: silvan@wiedzmin.art.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    Pingvin pisze: 2002-01-06 18:43
    Jak sprawdzic wersje sowtu w tym telefonie?
    0
  • Users Avatars Mini
    mafes pisze: 2002-01-08 01:34
    Zakupilem ten telefonik w plusie. Po 2 dniach zniknelo mozliwosc odbierania smsow i zawieszal sie. Po wpisaniu *#06# i strzalka z boku pokazywalo soft 3.2.( cos kolo tego) W Plusie kazali mi go oddac i po zwroceniu mi go mam soft 5.0.0 . Dziala teraz bez zarzutu. Dodalo mi nawet slownik T9. Pozdrawiam i jestem bardzo zadowolony z S40.
    0
  • Users Avatars Mini
    mafes pisze: 2002-01-08 02:50
    Aha zaplacilem za niego 199 zl w ramach wymiany telefonu po 2 latach umowy. Do dyspozycji mialem Noka 8210 , 6210 i siemens S40 , Wybralem wlasnie tego bo inne juz mialem i musze powiedziec ze nie zawiodlem sie.
    0
  • Users Avatars Mini
    aviko pisze: 2002-01-09 06:03
    szkoda ze nie ma gprsa bo aparacik calkiem przyzwoity z wygladu :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Jawor pisze: 2002-01-13 16:54
    Ale S45 i tak jest lepszy (pomijam 1900Mhz) a biorac pod uwage fakt,ze cena w promocjach jest niemal identyczna - wybor jest oczywisty
    0
  • Users Avatars Mini
    leszek27041 pisze: 2002-01-13 17:06
    Z tego co tu przeczytałem sa spore wady, chhoc da się polubic. Tylko ten kształt jakiś tradycyjny.
    0
  • Users Avatars Mini
    leszek27041 pisze: 2002-01-13 17:07
    Da się polubić, ale wole nie ryzykować z tym softem. No i cena - wybór jest prosty S45.
    0
  • Users Avatars Mini
    leszek27041 pisze: 2002-01-13 17:09
    Aparacik jest troche przy duży jak na dzisiejsze czasy.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tom14 pisze: 2002-01-14 23:15
    ciekawe czy wprowadzą tego Boscha w Polsce i jeśli wprowadzą który będzie tańszy (raczej Bosch ale to moje przewidywania)
    0
  • Users Avatars Mini
    Tom14 pisze: 2002-01-14 23:16
    co do porównań które tu są z innymi telefonami to według mnie S40 wypada lepiej
    0
  • Users Avatars Mini
    wieza pisze: 2002-01-17 04:19
    moja Eska 35i bardziej przypadła niż ta
    0
  • Users Avatars Mini
    trapi pisze: 2002-01-19 12:03
    To podswietlanie, co sie nie wiadomo z kad wlacza, to sie wlacza, gdy komorka odbiera komunikat (zwany również info o sieci, lub kanał informacyjny)
    0
  • Users Avatars Mini
    raror pisze: 2002-01-22 19:30
    no funkcje spox... tylko menu bosch`owskie. ale telefonik godny uwagi
    0
  • Users Avatars Mini
    Sliweczka pisze: 2002-01-27 20:08
    Malo jest telefonow na rynku trojzakresowych, i dlatego zwraca na siebie uwage..
    0
  • Users Avatars Mini
    m.j pisze: 2002-01-29 14:50
    Naprawde rewelacyjny. Szkoda, że niedoceniany przez naszych opów.
    0
  • Users Avatars Mini
    sharkeys pisze: 2002-02-01 15:47
    Nawet fajny telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    and pisze: 2002-02-03 16:25
    mi sie nie podoba
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-05 12:27
    Simens ma coraz ladniejsze telefony ale moim zdaniem menu troche malo funkcjonalne.
    0
  • Users Avatars Mini
    Budyń pisze: 2002-02-05 22:01
    Kupiłem S 40 dzisiaj ( za 49,00 + Vat w Plusie) Mam jeszcze 6210 i nie wiem tak do końca co lepsze? Menu, to fakt, wymaga cholernie dużo cierpliwości (jedynym Siemens'em jakiego wcześniej używałem był M35i, a jego menu to zupełnie inna bajka!) Napisze jak sie sprawuje za jakieś pól roku! Na razie!
    0
  • Users Avatars Mini
    Pitos pisze: 2002-02-06 00:17
    Naczytałem się opinii i nie wiem co teraz robić. Pomocy!! Miałem ten telefon kupić jutro rano, ale... Mam chrapkę na Nokie 6210, tyle, że ta kosztuje teraz 600zł, a ten siemens teraz 49zl Co robić?
    0
  • Users Avatars Mini
    raror pisze: 2002-02-06 15:56
    Nie ma to jak NOKIA ale ten SIEMENSik jest naprawde fajna maszynka.
    0
  • Users Avatars Mini
    martom24 pisze: 2002-02-06 20:34
    Pitos: no raczej N6210 jest bardziej bajerna ale coz ta cena..:))dla mnie wybor jest prosty..S40 w fajnej promocji PLUSa:))))
    0
  • Users Avatars Mini
    piasek pisze: 2002-02-07 18:12
    to stary telefon w plusie dostępny od roku
    0
  • Users Avatars Mini
    biedroneczka pisze: 2002-02-07 20:37
    Wyglądem i bajerkami nie nadrobi niestety tego że jest niedopracowany
    0
  • Users Avatars Mini
    snajper pisze: 2002-02-09 13:18
    przeciez wyglad tego telefonu jest jakb to powiedziec...niewystarczajacy
    0
  • Users Avatars Mini
    YanaH pisze: 2002-02-09 16:50
    Mam ten fonik jeden dzien jak na razie spisuje sie dobrze. na jakiej stronie mozna znalezc dzwonki do siemensa?
    0
  • Users Avatars Mini
    Pasta pisze: 2002-02-10 04:18
    Ludzie nie straszcie mnie bo juz sam nie wiem... Zjaralem sie na niego jak bylem w salonie, ale wlazlem na ta stronke i juz nie wiem. Same zle opinie. Zastanawiam sie nad kupnem tego albo s35i. Niech ktos cos doradzi, tylko nie jakis maniak nokii, bo mam nokie i mi sie znudzila. I mam ochote na powiklane menu, zeby nie wiedziec co sie dzieje!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Pasta pisze: 2002-02-10 04:20
    chodzi mi glownie o to czy w tej nowej promocji telefon ma nowy soft znaczy 5 costam lub wyzszy? bo podobno starsze sie strasznie sypaly... Wdzieczny bede jak ktos mi powie ze ma ten telefon pol roku i jest zadowolony. Tylko szczerze :)
    0
  • Users Avatars Mini
    mafes pisze: 2002-02-11 00:31
    Mam ten telefon od grudnia 2001 i po wymianie softu na nowy jestem bardzo zadowolony bo znudzily mi sie tradycyjne menu noki. (nie wiem czy nowy soft jes w promocji bo ja kupilem go nowego bez promocji)
    0
  • Users Avatars Mini
    tadeo pisze: 2002-02-11 04:54
    Pasta: w sprzedaży widziałem soft 4.0 i 5 rownież. Miałem ten telefon przez prawie 8 miesięcy - wg mnie ma parę przydatnych funkcji i po przyzwyczajeniu do obsługi jest ciekawszy niż nokie, trochę twarda klawiatura, ale można się przyzwyczaić. Nieźle też trzyma sygnał sieci. Miałem natomiast z nim problemy z softem i ... serwisem. Kupiłem z oprogramowaniem 3.2 - padło. Wymienili na 5.0 - padło, wymienili drugi raz - padło, a potem już nie chcieli wymienić telefonu, tylko odsyłali mi z serwisu z adnotacją, że jest sprawny, a telefon kilka razy w tygodniu szukał sieci przez niekiedy kilka godzin. W serwisie był siedem razy! Jak w końcu z takim szukającym sieci telefonem zaniosłem go do serwisu to w końcu wymienili mi go na nowy(?)- fakt, miał nowy IMEI , po czym po włączeniu, po 15 minutach ekran podzielił się na pół i wskoczył dopiero po trzecim resecie!
    0
  • Users Avatars Mini
    avocadon pisze: 2002-02-11 11:21
    Nabylem S40 w promocji ZIMA z Plusem i uzytkuje od 3 dni dosyc intensywnie.Dotad nie dostrzeglem zadnych bledow w oprogramowaniu.Nie zawiesil sie na razie ani razu (odpukac :))))) Wczesniej korzystalem z telefonu Bosch 609Dual System. Menu w S40 jest b.podobne :))) i moim zdaniem po przyzwyczajeniu sie (tj zapomnieniu o menu Nokii) umozliwia wygodne korzystanie z telefonu. Dostrzezone wady: twarda i niewygodna klawiatura (w modelu Bosch 609 byla rewelacyjna - mala krok do tylu?), choc po dwoch dniach jest lepiej oraz brak dodatkowej pamieci na SMS.
    0
  • Users Avatars Mini
    kola pisze: 2002-02-14 11:49
    Kupiłem go wczoraj i jestem niezadowolony tylko z jednego powodu, gubi sieć. Nokia 8210 którą miałem w moim domu zawsze 4-krechy i czyste rozmowy, a S40 od 0 czyli "szukam sieci" do 4 i jak ktoś zadzwoni to jak z zaświatów. Sprawdziłem ver. softu 5.0.0. Wyłączyłem obsługę 1900, tak na wszelki wypadek. Czy ktoś podzieli moje zdanie? Pozdrawiam, Kola
    0
  • Users Avatars Mini
    Muzzy pisze: 2002-02-14 22:22
    Czy jest jakiś soft do wgrywania logo do tego ustrojstwa?
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-02-15 20:16
    Siemens zle zrobil wykypujac boscha - popsul sobie reputacje markujac taki telefon :( On moze jest ladny - szcuply. Ale wiele osob musialo pare razy wymieniac by byc z niego zadowolonymi :(
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-16 14:48
    siemens- a po co to komu:)))
    0
  • Users Avatars Mini
    karmel999 pisze: 2002-02-18 23:43
    Ludzie tez ylem sceptycznie nastawiony do SIEMENSA dopoki nie kupilem S40 po prostu jeste zaskoczony, i w dodatku mile zaskoczony. Mialem wczesniej C35 kiszka na calej linii. Myslalem zawsze ze tylko Nokie i Ericssony sa the Best- bo tylko zawsze te kupowalem, ale teraz.... Dla mnie fon OKI. pozdr
    0
  • Users Avatars Mini
    zbz pisze: 2002-02-20 02:14
    klawiatura po prostu fatalna, do tego zdarza mu sie zawieszac, mimo, ze soft jest 5. po co mi telefon, ktory nie dzwoni? (sprawdzalem - dzwoniac do siebie z innego wolal mi, ze uzytkownik nie dostepny). zwisy pojawialy sie rowniez przy probie wykonania polaczenia na zewnatrz i sprawdzaniu listy nieodebranych polaczen (tak a\'propos, to w spisie nieodebranych nie pokazuje anonimow i kilka polaczen tego samego numeru zlicza i pokazuje czas tylko ostatniego, ponad to pokazuje dlugosc tylko ostatniej rozmowy wychodzacej, a nie wszystkich!!!). jak ktos nie bedzie sie bawil modem i rozbudowana ksiazka telefoniczna, to odradzam. mialem motorole, nokie i samsunga. wszystkie byly lepsze, szczegolnie ten ostatni...
    0
  • Users Avatars Mini
    numer_raz_ pisze: 2002-02-20 11:08
    Ja tam wole sl45 ! Ten mi sie zabardzo nie podoba i z resztą tak jak mówi zbz czasami sie zawiesz to na tyle NARA
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2002-02-22 15:33
    numer_raz : obecne oprogramowanie sie nie zawiesza, ekran takze sie nie podswietla bez przyczyny. pzdr
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2002-02-22 15:35
    zbz: ktorego samsunga miales? ja mialem N100 i uwazam ze mozna go uznac co najwyzej za porownywalny, a nawet gorszy od tego Boschmensa.
    0
  • Users Avatars Mini
    Brr pisze: 2002-02-28 02:12
    A teraz wejdzcie w spisy telefonow/numery zwykle/przegladaj. Jak sie nie zawiesi to juz cos. W moim tak bylo, a soft podobno juz nr 7 dano mi wczesniej w serwisie gdy zglaszalem , ze im dluzszy sms tym wolniej telefon pracuje .Sms-om itak nie pomoglo.
    0
  • Users Avatars Mini
    jakin pisze: 2002-02-28 10:46
    No a czy ma przesylanie grafik? nie wiem czy nie doczytalem czy tez nie ma?
    0
  • Users Avatars Mini
    caddi pisze: 2002-03-01 03:47
    Odylam do moich komentarzy w dziale telefony/siemens.....itd ... Ogolnie mowiac: soft 7.0.0 a mam problemy z polaczeniami zarowno przychodzacymi jak i wychodzacymi... sms'y dochodza z duuuzym opoznieniem (nie jest to wina sieci gdyz na innym telefonie sms'y sa od razu). Moze trafilem na taki aparat (podoba mi sie.... i jest fajny) polecam......... ale na wlasne ryzyko. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    chris_ek pisze: 2002-03-05 00:03
    no coz chyba sie skusze, i tak musze zmienic sluchawke a obecnie nic lepszego chyba nie oferuja w tak niskiej cenie
    0
  • Users Avatars Mini
    edwalu pisze: 2002-03-09 23:41
    CZESC 1. Aparat jest moim zdaniem bardzo udany,ale podkreslam ze w wersji sofware v.5.0.0 i wyzszej (w serwisie firmowym mozna zrobic upgrade do 7.0.0 z Pl slownikiem T9.Odnosnie pamieci na smsy : nie wiem jak w tych starszych wersjach ale w moim i kolegi s40 (oba v.5.0.0) smsy mozna przechowywac w pamieci aparatu i to podejrzewam ze dosyc sporo ich tam wejdzie ,bo jeszcze mi sie nie udalo zapalnic pamiec na 100%.Ciekawostka:kosc pamieci jest marki INFINEON (ci co sie znaja na pamieciach SDRAM wiedza ze to nie jakis shit,a chipset jest Alcatela!!!).
    0
  • Users Avatars Mini
    edwalu pisze: 2002-03-09 23:42
    CZESC 2. Aparat jest dosyc czuly,trzyma siec i polaczenie lepiej od S35i (v.18) i C35i oraz 3310 (testowalem w pociagu).Za to dluzej sie loguje do sieci i wogole sie nie loguje poki zasieg nie stanie sie stabilny.Jakosc wykonania jest rewelacyjna,nic nie skrzypi,nic nie \\\"chodzi\\\" i t.p.Dobry alarm wibracyjny (mocny i nieglosny).Natomiast brak profili dzwiekowych jak w S35i troche przeszkadza ale da sie przyzwyczaic.Menu jest bardzo przemyslane i po paru dniach jest o wiele wygodniejsze niz w 3310,6210 i t.p. ze wzgledu na oddzielenie funkcji regulacyjnych,nastaw. i t.p od funkcji uzytkowych na co dzien.Na poczatku tez wydalo mi sie dziwne--ale po prostu jest inne wiec tak sie wydalo..
    0
  • Users Avatars Mini
    edwalu pisze: 2002-03-09 23:43
    CZESC 3. Bateria trzyma rowno 4 doby(bez wylaczenia na noc :)) przy niewielkiej ilosci rozmow.Jakosc dzwieku (glosu) jest na bardzo wysokim poziomie (o wiele lepszym niz w S35i lub C35i)-porownywalna jak w 6210,3310 (glosnosc max. jest rowniez wyzza,na poziomie 3310,6210).Klawisze sa twarde tylko na poczatku-jak sie wyrobia(po ok. tygodniu) to sa bardzo przyjemne(jak w s35i). A test nie byl zbyt obiektywny :(( znalazlem troche subiektywizmu w nim..Poniewaz warto bylo go poprawic po przetestowaniu s40 w wersji z lepszym niz starym softem (u mnie i u kolegi s40 ani razu sie nie zawiesil,wyswietlacz sie nie zapala samoczynnie pod warunkiem ze cell info sa wylaczone-tego chyba nie rozgyzl koles od testow...
    0
  • Users Avatars Mini
    luk pisze: 2002-03-12 13:00
    bosch i nic więcej tylko ma dobrą baterię a tak pozatym bardzo sie psuje i często ląduje w serwisie bardziew siemensa
    0
  • Users Avatars Mini
    john bravo pisze: 2002-03-17 21:17
    Niedawno kupiłem właśnie ten telefon, mam soft'a 8.0.0 i jak narazie wszystko działa u mnie w pożądku. Uważam że telefon jest spoko, ma kilka bardzo fajnych funkcji a oprócz skrzypiącej klawiatury niemam mu nic do zarzucenia.
    0
  • Users Avatars Mini
    michals pisze: 2002-03-17 21:33
    Mam pytamie: co byscie polecali s40, czy c45???
    0
  • Users Avatars Mini
    luk pisze: 2002-03-21 00:34
    jak by na to nie patrzeć to s40 ma lepszę baterię bo litową i 1000 numerów pammięci czego c24 nie ma ....ale c45 można wymieniać panele jak w noki a z tych dwuch wolałbym m 35i i też był bym zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    arsenaldex pisze: 2002-04-07 11:02
    Telefon jak telefon, ale za to jaki brzydki....
    0
  • Users Avatars Mini
    lew0035 pisze: 2002-04-19 14:43
    Mam go od tzrech miesięcy.Zepsuł się wibrator. Dobry jest dyktafon u mnie 25 minut. Zapycha się skrzynka odbiorcza- należy telefon zresetować *#337#.
    0
  • Users Avatars Mini
    sowa pisze: 2002-04-20 20:58
    mam go tydzien i jest spoko, zadnych problemow z softem ( v 8.0.0 ). ma duzo pamieci na numery, ponad 5 minut dyktafonu, ogolnie fajny telefon. polecam.
    0
  • Users Avatars Mini
    marekd pisze: 2002-04-22 19:21
    Mam tego fona od kilku dni i jestem zadowolony, chodz denerwuje mnie w nim kilka rzeczy to i tak jest on dla mnie na plus.
    0
  • Users Avatars Mini
    marekd pisze: 2002-04-23 12:37
    Mam fona od PT, niby wszysko ok, ale jednak juz powedruje do servisu. Mianowicie, gubi zasieg, jesli np lezy na stole nie moge sie dodzwonic "Abonent czasowo niedostepny...", podnosze sluchawke na momencik i dzwoni. Sprawdzalem z innymi kartami SIM i to samo, juz stara ,ale potezna Nokia 5110 dziala lepiej z moim aparatem pod wzgledem zasiegu (ta sama siec- PLU, a mieszkam w Lublinie) POZD
    0
  • Users Avatars Mini
    marekd pisze: 2002-04-23 22:38
    Ehm, powedrowal do servisu :-[ Dwa razy mi facia resetowala to bylo jeszcze gorzej, bo dzwieki byly zaciagane, urywane. Wziela no i pewnie zobacze go dopiero za 14 dni. W zasadzie to powinenem zrobic w PLUSIE burde ,zeby od reki wymienili, bo nawet tydzien nie minal. ale juz se dalem spokoj.... Ciekawe jak dalej sie wszystko potoczy....
    0
  • Users Avatars Mini
    Kalaman pisze: 2002-04-28 17:32
    Jak sprawdzic wersje softu w tym telefonie?
    0
  • Users Avatars Mini
    lew0035 pisze: 2002-04-29 17:18
    Kalaman!!!! Wersja softu - *#06# potem przycisnąć przciski z boku telefonu!
    0
  • Users Avatars Mini
    AmEno pisze: 2002-05-12 22:34
    Telefon jest rewelacyjny!!! Wspaniała książka telefoniczna, dyktafon 5 min., bateria li-jon trzyma 4 dni, no i piekny wyglad (ale to juz kwestia gustu). Mialem Nokie 6210, Ericssona R320s. Ten telefon jest duzo lepszy.
    0
  • Users Avatars Mini
    Radek pisze: 2002-05-13 14:01
    kupiłem go 19 lutego, był 4 razy w serwisie, ale i tak jest super. Wyjątkowy telefon. Ma swój styl.
    0
  • Users Avatars Mini
    marekd pisze: 2002-05-27 01:57
    Kurde, w zasadzie po dłuższym uużywtkowaniu stwierdzam dwi wady- za głośna wibra, porównywałem w t65 i tam była cisz. Wibrator jest słyszalny Poza tym nie moge (albo nie wiem jak) ustawic funkcji zeby tel korzystal tylko z ksiazki adresowej. No bo jak chce miec kopie na SIM to np nie moge poustawiac dzwonkow, bo dzwoni mi i tak standartem ,bo wpisy sa w SIMce. Jak to zrobic? WIE KTO?
    0
  • Users Avatars Mini
    jag pisze: 2002-05-30 12:34
    Zasadnicza WADA: problemy z logowaniem się w sieci i czułość. Dla mieszkających w oddaleniu od BTS-a odradzam. U mnie jest huśtawka :od 3 kresek do szukania sieci, ale generalnie częściej szuka sieci.. Soft już 8 i nic. Reklamowałem w plusie bezskutecznie (nie zapewniają w końcu świadczenia usług). Sprzedający aparat moga tylko oddać forsę lub wymienić na kolejnego S40 co niczego nie zmieni. Pytanie- co z tym fantem zrobić?
    0
  • Users Avatars Mini
    Albi pisze: 2002-05-30 20:05
    lubie siemensy, ale te bosch'owate nie podobaja mi sie...chociaz jedno trzeba przyznac. Ma naprawde spore mozliwosci
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-06-06 18:43
    Są gusta i guściki, ale mi on się podoba:) W realy prezentuje sie o wiele lepeiej niż na zdjęciach, a jeśli chodzi o menu to jest prościutkie, bo Boscha! Wszędzie od razu wiadomo co i jak, a Ci co twierdzą, że jest oporne to chyba nie mieli nigdy w ręku tego telefonu, bo piszą bzdury... Ktoś tam wyżej pisał także, że Siemens popsuł sobie reputacje przejmując Boscha-BZDURA! Późniejsze słuchawki Boscha były bardzo dopracowane, ładne i świetnie wyposażone jak na swoje czasy i niech nikt nie gada głupot, bo na słuchawki Boscha skarżą się głównie osoby, które nigdy ich nie miały... Przeczytały gdzieś lub usłyszały jakąś opinie na temat wdaliwego egzemplarz i już się wymądrzają.
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-06-06 18:44
    Starsze softy były raczej dość bardzo kłopotliwe, ale podobno z tymi najnowszymi nie ma już problemu i wszyscy chwalą wyjątkowo długi dyktafon. Niestety podobno klawiatura jest marniutka, ale przecież nie ma idealnego telefonu i bardzo chętnie bym się nim pobawił, tym bardziej, że jego cena nie jest wygórowana. Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    andy22 pisze: 2002-06-09 02:50
    Jestem mozna powiedziec nieszczesliwym posiadaczem tego telefonu Telefon gubi siec mimo ze wylonczylem 1900 , w miejscach gdzie poczciwa nokia 5110 ma maxa ja mam skoki z 4 kresek do 1.Widze ze dwie osoby maja podobne problemy z powyzszych osob jednak temat zostal pominiety.Prosil bym o opinie fachowca na ten temat... czy to wina softa ? mam 8.0
    0
  • Users Avatars Mini
    Proklos pisze: 2002-06-13 21:23
    Gdy w S40 nagra się na dyktafon informację: "Ich liebe dich." przestaje się wieszać i wyświetla dodatkowe menu: "Darmowe połączenia". Sprawdzone dla softu 8.0.0.
    0
  • Users Avatars Mini
    Croolick pisze: 2002-06-25 02:35
    A ja tam sobie sprawie ten telefonik...Mialem go w rekach i przypomniala mi sie moja druga w zyciu komorka - Bosch 609. Juz po tamtym telefonie uwazam, ze boschowskie menu jest najlepsze, niech sczezna te wsyzstkie Siemensy i Nokie...a ten nowy jest cudowny (jak na wytwor made in germany, naprawde estetyczny, najlepsza stylistyka) i te highendowe opcje, ktory z tanich telefonow je ma??? Wiec przesiadam sie z p...onej Nokii na Boscha !
    0
  • Users Avatars Mini
    TRashka pisze: 2002-06-25 15:39
    od jakiegoś już czasu używam właśnie tego telefonu i uważam że jest całkiem fajny. cholernie prosty w obsłudze co chyba jest dużym plusem i do tego jest mały ... jangorsze co można sobie wyobraziź to wielka cegła zamiast telefonu w tylniej kieszeni spodni :P
    0
  • Users Avatars Mini
    ds pisze: 2002-06-26 15:58
    Od czwartku testuje ten telefon. Poza baterią która ni jak nie pociągnie tego co podają w instrukcji telefon nie sprawia jakichkolwiek problemó. Co prawda soft jest w wersji 5.0, czyli bez polskiego T9 ale to i tak ujdzie. Menu fajne, telefon ergonomiczny. A co do awaryjności to zależy raczej od egzemplarza. Mam pytanie: Czy daje się wgrać logo na ekran telefonu, czy też nie. Wnecie znalazłem loga do tego telefonu ale nigdzie nie ma informacji jak to logo wgrać! Pozdrawiam. DS :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Salmann pisze: 2002-06-28 13:32
    No i stało się. Zostąłem ukarany za zdradę... Nokii. Po miesiącu używania zaczęly się problemy. Moi rozmówcy słyszeli zamiast mnie same szumy, więc... naprawa gwarancyjna. Po 2 tyg. oddano mi z wymienionymi głosnikiem i mikrofonem. Zanim doszedłem do domu przekonałem się że nic nie zrobili !! Druga naparawa. Czekam na razie tydzień. Wściekły ale spokojny. No i jeszcze zasięg. Niby 3 zakresowy :-) Byłem w Sudetach. Zasięg ZERO. Era ma, Idea ma po "trzy kreski" Jadę w Beskidy, to samo. Mało tego, wziąłem "na wszelki wypadek" Motorolę z przed 5 lat. D160. Znacie na pewno. Zasięg (bez wyciągania anteny) SUPER. No cóż. Zdrada Nokiiiiiii :-) Pozdrawiam, Salmann
    0
  • Users Avatars Mini
    matqa pisze: 2002-07-08 16:29
    mam problem z tym telefonem.pewnego razu sie nie wlaczyl.w serwisie po zmianie softu na 8.0.0 powiedziano ze to wina wiszacego flasha.telefon jest bez gwarancji. moze ktos mi pomoze i powie co w takej sytuacji zrobic
    0
  • Users Avatars Mini
    Elvis pisze: 2002-07-09 03:00
    No to masz problema:(
    0
  • Users Avatars Mini
    Salmann pisze: 2002-07-11 12:39
    Poradźcie mi proszę. Mój tel. jest obecni 3 raz w naprawie w przeciągu dwóch miesiacy. Chca mi wymienić ale na ten sam model. :-( Czy jest jakaś możliwość aby nie zgodzić sie na to? Chcę Nokię !!! Z góry dziękuję za każdą radę. Pozdrawiam :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Dominika pisze: 2002-07-24 22:04
    Wie ktoś może skąd mogę ściągnąć logo operatora? Na żadnych stronach nie ma. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-30 10:40
    Ten telefon jest jakiś dziwny. No ale to były bosh więc nie ma się co dziwić.
    0
  • Users Avatars Mini
    jarecek pisze: 2002-10-03 00:18
    mam go od kwietnia i dziala zajebiscie. zero problemow z softem ani z niczym innym. wlasciwie to ma wade... ma ksiazke telefoniczna na 1000 wpisow, a sms-ow tyle co na karcie ( czyli 20 w plusie ). ale ogolem - ogien z dupy! bardzo fajny! pozdrawiam i ide. spac.
    0
  • Users Avatars Mini
    jarecek pisze: 2002-10-03 00:20
    nie napisalem, ze moglby miec przynajmniej 50 sms-ow w telefonie. czasami zapominam roznych rzeczy. za duzo. gandży. sie rozumie. ide.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pieciopalczasty pisze: 2002-10-12 14:47
    Jest w Simplusie- kto wie, z jakim softem? Powyzej 5.0? Nie wiesza sie? Plus nie obcial menu? Nie pochrzanili nic w tym foniku? Dajcie odpowiedz, bo sie na niego czaje i chce wiedziec co i jak.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pieciopalczasty pisze: 2002-10-16 12:23
    Ale dziewczeta i chlopaki, plis, sprawdzie w swoich S40 z Simplusa wersje softu i napiszcie- w koncu to najwazniejsza rzecz w tym fonie! No, dalej, nie bojcie sie!!! Bo ciagle nie wiem, czy mam go kupic...
    0
  • Users Avatars Mini
    Czester pisze: 2002-11-01 00:41
    Ogolnie telefonik fajny ma calkiem niezle zrobiona ksiazke adresowa i jeszcze kilka fajnych funkcji! Jednak nie polecam go poniewaz mialem z nim wiecej problemow niz przyjemnosci. Strasznie awaryjny!!
    0
  • Users Avatars Mini
    flopik pisze: 2002-11-20 20:02
    Fajny telefon - ta ksiazka telefoniczna to jest duuzy plus. Ostatnio to chyba tylko 7110 miala 100 wpisow prawda ? Ladny i dobrze lezy w dloni , ale menu troche zakrecone. "Dynamika" mi sie niezbyt podoba....
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-05 21:31
    Dolaczam sie do przedmowcy!
    0
  • Users Avatars Mini
    enimini pisze: 2002-12-09 18:09
    Dobra dwa pytania-czym sie rozni v9.0.0 od 8.0.0 ?Mam tą druga i sie zastanawiam nad zwiekszeniem do dziewiatki.No i jak mam to zrobic?Moge isc do operatora i powiedziec zeby mi zwiekszyli?hę?Po drugie popieram pytanie kogos tam z góry-czy da sie zrobic tak ze pomimo kopii ksiazki adresowej na simie beda dzialaly rozne dzwonki do roznych grup?BTW wgrałem sobie juz 120 dzwonków i nadal jest ok:-) a dyktafon-raz udalo mi sie nagrac az 20 minut:-)W wersji 8.0.0 zlikwidowano wszystkie problemy opisane w tescie wiec sie nie bójcie go kupowac:0 jest superowy.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawcio pisze: 2003-01-08 12:22
    test komus nie wyszedł, albo ten telefon sie baardzo zmienił
    0
  • Users Avatars Mini
    dwx pisze: 2003-01-31 11:05
    CZY MÓGŁBY KTOS ZROBIĆ NOWY TEST S40!? Ten sprzed 2 lat tak jakby się trochę zdeaktualizował. Inny soft i inne możliwości! Ja mam soft 9.0.0 niestety nie wiem czym się różni od 8.0.0 bo nie widziałem tej wersji. Nie wiem czemu ludzie się czepiają że klawiatura jest oporna - mój aparat ma 2 tygodnie i wszystko jest OK. Menu jest tez dobre - tylko trzeba sie przyzwyczaić, aha, rzeczywiście tłumacz był jakis taki "INACZEJ" ~;) Poza tym wszystko bez kłopotów!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    dwx pisze: 2003-01-31 11:07
    Jeszcze jedno: Czy ktoś zna jakieś "triki" do tego telefonu ( tzn. wewnetrzne menu, ukryte opcje, itp.) lub jakąś dobrą stronę "www" z tym telefonem w roli głównej. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 15:21
    Dobra bateria , duzo funkcji i fajny wyglad to zalety .wad znaczacych nie widze .Po prostu wypas
    0
  • Users Avatars Mini
    chyba lub osiem pisze: 2003-02-02 12:41
    DWX pewnie znasz ten kod ale i tak podam: *#36446337*8378#. to jest menu techniczne. w trybie gotowosci wpisz to, zadzwon, a nastepnie w menu ustawien bedziesz mial nowy folder techniczne. co do telefonu: mam go prawie rok (soft 8.0.0) i jest zajebisty w sumie...przez ten czas ani jednej zwieszki, zadnych problemow. da rispekt!
    0
  • Users Avatars Mini
    jola0042 pisze: 2003-02-03 10:09
    Mam go od dwuch lat. Wada mało miiejsca na SMS . Dobra bateria okolo 7 dni. Duża kiążka adresowa 1000 wpisów.
    0
  • Users Avatars Mini
    jola0042 pisze: 2003-02-03 15:19
    Zapomniałam są problemy - jak się przekroczy nadawanie ponad 10 SMS"ów to nieraz -czyli stochastycznie potrafi się zawiesić i -wtedy należy caly fon wyzerować
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:38
    Za mało rozrywki w tym telefonie. A czy ona wogóle tu jest?
    0
  • Users Avatars Mini
    leszko pisze: 2003-02-04 15:41
    no to nie wiem kupić sobie ten telefon czy nie chyba jeszcze pooglądam trochę innych fonów. ten jest trochę kanciowaty
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:54
    jest nawet w simplusie.
    0
  • Users Avatars Mini
    argh007 pisze: 2003-02-11 00:12
    slyszalem duzo zlego o boshu na temat szkodliwego promieniowania jesli to jest nie zmieniony bosh z napisem siemens to nie polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    gilmour pisze: 2003-02-24 10:50
    uzywalem go przez pol roku. wszytko bylo dobre oprocz menu
    0
  • Users Avatars Mini
    semy pisze: 2003-02-26 15:16
    To były piekne dni S40 ale szybko sie skonczyly gdyby nie to ze go jeszcze mam to bym go spuscil z woda
    0
  • Users Avatars Mini
    kampos pisze: 2003-02-27 17:24
    Nie ma gprs'u co wg mnie go dyskwalfikuje.
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:29
    niesamowicie pijemna ksiazka telfoniczna, jest raczem bajerem niz przydatna rzecza.. jest to przejety model od bosha, szkoda ze juz ich nie ma.. marka upadla siemens usuwa teraz te fony ze swojej oferty.. tak sie jednak nie stanie z esonyercisson, nie ma prawa.. to za duzo konsorpcium
    0
  • Users Avatars Mini
    just_be pisze: 2003-03-17 17:08
    Telefon wspominam baaaaaardzo miło i byłabym w jego posiadaniu nadal gdyby nie fakt że po zdjęciu simlocka natychmiast zaczął się wieszać i kompletnie nie dało sie z niego korzystać... Gdybym miała pewność, że sie nie będzie wieszać, wzięłabym go z powrotem bez namysłu!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-21 10:13
    porazka !!!
    0
  • Users Avatars Mini
    markus pisze: 2003-03-31 16:55
    Tak, jedna wielka porazka. Czy w przypadku zawieszenia sie tego schitu, jedynym wyjsciem jest serwis? Nie ma czasem jakies kodu resetujacego ta kupe zlomu ?
    0
  • Users Avatars Mini
    tomek pisze: 2003-04-03 22:26
    SPRZEDAM SIEMENSA S 40-NOWEGO Z ROCZNA GWARANCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPRZEDAM SIEMENSA S 40-NOWEGO Z ROCZNA GWARANCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rzeczywiscie moze i sa problemy w niektórych modelach(miałem model z ktorym byłem 5 razy w serwisie i nie pomogło-wymienili mi na gwarancji 5.02.2003 i działa bez zarzutów, ma roczną gwarancje-używałem go 3tygodnie, ma nowy soft, polski t9-sprzedaje bo dostałem od taty N 8850) KONTAKT 9NAJLEPIEJ Z WA-WY) SMSEM, moj nr. 691385210 -Tomek-polecam-nie spieszy mi się bo to dobry tel i uzywam sobie na przemian od czasu do czasu z drugim..ale potrzebuje raczej kase a nie 2 telefony.. cena -komisowa tzn270-300pln (moze do niewielkiej negocjacji) uprzedzam-wiem ze sa egzemplarze które się psują ale są tez takie które są niezawodne-wiem bo miałem okazję trafic na obydwa-nie sciemniam!!1
    0
  • Users Avatars Mini
    sghr200s pisze: 2003-04-12 19:39
    Całkiem dobry telefon, ładny i ma dobre funkcje. Kupiłem swojej siostrze ten telefon i jest bardzo z niego zadowolona!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Drakula pisze: 2003-05-06 00:01
    kod restartujący ten telefonik to : *#337# ogólnie bardzo mi sie on podoba , jestem z niego zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    Dzabar pisze: 2003-05-07 14:11
    dziwne ustawienie klawiszy :(
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:35
    albo dla tych,ktorzy lubia firme BOSCH :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:35
    a poza tym to podobno koszmarnie awaryjny telefon. znajomy na gieldzie nawet go nie chce skupowac. ale wyglad ciekawy
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:58
    to juz cos moze byc choc wedlug mnie to guziczki za male
    0
  • Users Avatars Mini
    o_n_ pisze: 2003-06-13 15:28
    Dobry fon. ja go mam już długo i nic sie nie wiesza. Niewiem co sie go wszyscy tak czepiają. Menu normalne ja ikon nie potrzebuje. Zresztą niecierpie noki. Miałem siemensa c35i i s40 jest o niebo lepsza.
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:21
    taki sobie ten telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:24
    Kicha ze aż piszczy!
    0
  • Users Avatars Mini
    Kalaman pisze: 2003-09-17 00:25
    Mojej dziewczynie już 2 raz się zepsuł. Za pierwszym razem telefon nie dał się nawet włączyć i wymienili na nowy po poł roku użytkowania. Za drugim razem, prawie po roku użytkowania tego nowego nie dochodziły żadne smsy. Tym razem wymienili wersje softu na 8.0.0 i zresetowali telefon. Czy może ktoś się orientuje jaka jest najnowsza wersja softu? Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    izaban pisze: 2003-10-04 02:47
    Kazdy, nawet ktoś, kto go testował, zapomniał o BARDZO dziwnej rzeczy: nie ma gier... A tak poza tym to bez komentarza... 90% tych telefonów trafia do serwisu... To najbardziej psujący się telefon, o żadnym się tyle nie słyszy...
    0
  • Users Avatars Mini
    rafalkoj pisze: 2004-02-19 15:16
    TO BOSCH A NIE SIEMENS
    0
  • Users Avatars Mini
    RYMAS pisze: 2004-03-20 21:02
    KOD NA PROBLEMY Z SOFTEM NP. ZNIKAJACA SKRZYNKA ODBIORCZA WYJAC KARTE SIM I WPISAC *#337# KOD TEN RESETUJE CALA PAMIEC TELEFONU
    0
  • Users Avatars Mini
    super_electric pisze: 2004-05-25 13:57
    No_co_wy_chcecie od softu???_! Dzwonkiiii sa fajoskieeee tylko niepolifoniczne.Klikajcie co chcecie ale to jest telef. ...nawet niezly.
    0
  • Users Avatars Mini
    chcek pisze: 2004-06-02 19:55
    Autor testu miał rację, paru rzeczy mu brakuje, ale ogólnie jest OK! Problemów z softem zero, jak komuś się psuje to ma pecha - mój działa bez żadnych problemów.
    0
  • Users Avatars Mini
    swerd pisze: 2004-07-31 17:42
    a ja mam polski t9
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpen pisze: 2005-05-23 15:27
    fuj
    0
  • Users Avatars Mini
    swerd pisze: 2005-07-11 06:33
    jak on uzyskał 80 godzin w standby. mój działa pół dnia. no ale ma już 5 lat. poza tym jest super fonik. w polsce i w usa chodzi jak burza. szkoda ze nie ma gdzie kupic nowej baterii :/
    0
  • Users Avatars Mini
    Dzasti pisze: 2006-01-23 11:23
    Siemens S40 hmm... nawet dobra komorka ale po 2 lata sms juz do tej komotrki nie dochodza
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:36
    To dopiero padaczka. Soft siadał na każdym kroku, i to nie tylko u mnie. A niby to klasa S, a to do czegoś zobowiązuje.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: