Test Siemens SL45

Recenzje
Opinie: 53
Opinie: 53

Siemens SL45 to obecnie flagowy (i najdroższy) telefon niemieckiego producenta. Niedługo Siemens rozpocznie w Polsce sprzedaż kolejnego modelu, który będzie należał do najwyższego segmentu produktów - Siemens S40. Oba modele różnią się przede wszystkim swą funkcjonalnością - SL45 ma odtwarzacz MP3 i najlepszy obecnie dyktafon w telefonie, S40 będzie konkurował z Timeportem Motoroli swą trójzakresowością. Po przedstawieniu nowej promocji sieci Era, w której SL45 pojawił się jedynie w promocji dla abonentów biznesowych pojawiły się opinie, że to chybiony pomysł - MP3 dla biznesmena? - a przecież biznesmeni lubią gadgety a SL45 oprócz ciągle rzadko spotykanego odtwarzacza jest po prostu jednym z najlepszych i najładniejszych telefonów na rynku. Nie brakuje mu jednak paru ułomności.

Po wyjęciu aparatu z pudełka nie zawiedliśmy się. Publikowane wcześniej zdjęcia prezentowały srebrny, mały aparat z dużym ekranem. Siemens taki jest - jest również bardzo lekki (88g). W czasie testów mieliśmy do dyspozycji dwa egzemplarze SL45: w jednym z nich niestety skrzypiała bateria, co raczej nie powinno się zdarzyć w aparacie za ponad 1000 zł.

Oczywiste jest, jaką funkcję przetestowaliśmy na wstępie. Już bez karty SIM można uruchomić odtwarzacz MP3. Producent przeczuwając zainteresowanie tą funkcją umieszcza na karcie dwa skompresowane utwory. Dźwięk jest niesamowity, przestrzenny i może być naprawdę bardzo głośny - to w dużym stopniu zaleta doskonałych słuchawek dołączonych do zestawu. Siemens sam nie może odtwarzać MP3 poprzez wewnętrzny głośnik (ale byłaby to profanacja, taka jak odtwarzanie dźwięku przez wewnętrzny głośnik w palmtopie firmy Compaq). Słuchawki nie mają pilota (mają tylko przycisk służący do odbierania i kończenia rozmów). To trochę niewygodne rozwiązanie - zdalne sterowanie w słuchawkach jest spotykane już od kilku lat w przenośnych odtwarzaczach muzyki. Odtwarzacz możemy aktywować z menu aparatu lub wykorzystując boczny klawisz z lewej strony wyświetlacza. Dzięki bocznym klawiszom możemy też sterować odtwarzaniem, uruchamiać funkcję dyktafonu oraz aktywować wybieranie głosowe. Według instrukcji bocznym klawiszem możemy też aktywować funkcję wyboru profilu, lecz już suplement do instrukcji temu zaprzecza. Te nieścisłości w instrukcji świadczyć mogą o dużym pośpiechu Siemensa przy wprowadzaniu SL45 na rynek. W czasie odtwarzania pliku MP3 i "nadejścia" połączenia telefon automatycznie wyłącza muzykę. Po zakończeniu rozmowy SL45 nie wznawia odtwarzania.

Po pierwszym włożeniu karty SIM do wnętrza aparatu SL45 wyświetla jedną ze swych bardzo ładnych animacji (np. kręcąca się kula ziemska). Później jednak przez długie 2-3 minuty kopiuje adresy z karty SIM do swej własnej pamięci. Po przekopiowaniu 100 numerów wyświetlony komunikat jest następujący: Capacity: 500/400 free - czyli w sumie mamy jeszcze 400 wolnych kontaktów (kontakt nie jest tożsamy z numerem telefonicznym). W sumie SL45 może więc zapisać aż 2000 numerów telefonicznych (do każdego kontaktu po 4 numery). Kontakty możemy wysyłać poprzez port podczerwieni lub SMS'em (nawet do telefonów innych producentów).

W menu Organizer oprócz książki mamy też wiele innych przydatnych aplikacji. Kalendarz możemy przeglądać miesiącami lub tygodniami - olbrzymi wyświetlacz sprawia, że oba widoki są wystarczająco przejrzyste. Mamy oczywiście możliwość zapisu spotkań. 

Kolejną aplikacją jest organizera jest dyktafon. Siemens zakończył erę 30 sekundowych notatek głosowych. 32 MB na karcie  MultimediaCard firmy SanDisk pozwala na wyświetlenie komunikatu - 170 minut możliwego nagrania - skasowanie MP3 zwiększy jeszcze ten niewyobrażalny niemal czas. W czasie testów po nagraniu ponad godziny dźwięku poddaliśmy się - 10 minut nagrania to około 1 MB. Plik zapisany jest w formacie VMO - możliwe jest przekonwertowanie go do formatu WAV. 

Oprócz dyktafonu Siemens dodał ciekawą funkcją cichego odbioru połączenia. Nagrywamy komunikat "Proszę chwilkę poczekać. Za moment odbiorę telefon" i w czasie trwania ważnego spotkania mamy czas na wymknięcie się na korytarz. Komunikat ten będzie odtwarzał się w pętli, aż do momentu rozpoczęcia rzeczywistej konwersacji. 

W menu wizytówek możemy zapisać niemal wszystkie możliwe informacje o osobie: jej imię, nazwisko, firmę, adres e-mail, numer telefonu, telefon w biurze, telefon komórkowy, faks, nazwę ulicy, kod pocztowy, miasto, kraj, stonę WWW.

Do dyspozycji mamy też oczywiście, spotykany już niemal we wszystkich modelach, kalkulator. W dziale Chronometer mamy do dyspozycji dwa stopery: jeden liczący czas w "normalny" sposób oraz timer. SL45 może nam też pomóc przy przeliczaniu walut.

Z funkcji głosowych mamy do dyspozycji komendy głosowe (czyli np. mówimy MP3 i uruchamia się odtwarzacz) oraz funkcję wybierania głosowego numerów z książki telefonicznej. Aparat poprawnie identyfikuje wypowiadane etykiety. Funkcje głosowe możemy aktywować naciskając klawisz kursora "do góry" znajdujący się pod wyświetlaczem.

Siemens SL45 ma oczywiście przeglądarkę WAP (firmy Openwave Systems Inc.). W oparciu o przeglądarkę działa też cały system pomocy aparatu. WAP konfiguruje się w jednym miejscu. Konfiguracja zakończyła się sukcesem i już za pierwszym razem doszło do połączenia z mobilnym internetem.

Z gier mamy do dyspozycji: Super Mind - odgadywanie liczby zadanej przez SL45, Move the box - układanie skrzynek w wąskim magazynie, Wacko - strzelanie do biednych zwierzątek, Homerun - strzelanie do telefonów komórkowych, tak aby nasz bohater dotarł bezpiecznie do celu oraz Reversi i Quattropoli - staramy się ułożyć kule w rzędzie. Gry w telefonach mają coraz ładniejszą grafikę i wydaje się, że urządzenia typu Game Boy już niedługo będą znikały z rynku, zastępowane przez coraz bardziej skomplikowane komórki. Świadczyć o tym mogą również coraz częstsze aliansy producentów komórek i gier komputerowych.

Siemens nie rozwiązał problemu SMS'ów. Duża pamięć powinna sugerować niemal nieograniczone miejsce na magazynowanie krótkich wiadomości tekstowych. SL45 takiego dodatkowego miejsca nie oferuje w ogóle. SMS'y magazynowane są na karcie SIM (nie dotyczy to treści predefiniowanych wiadomości). Jest to bardzo niewygodne i niezrozumiałe rozwiązanie - niemal nieustannie miga kopertka informująca o braku wolnego miejsca na przychodzące kolejne informacje. 

Ilość i rodzaj dzwonków natomiast możemy regulować przegrywając na kartę MultimediaCard pliki midi szeroko dostępne w sieci Internet. W samym telefonie są one pogrupowane w specjalnych folderach: np. z muzyka klasyczną lub POP. Zawartość karty (w tym i dzwonków) możemy oglądać za pośrednictwem specjalnej aplikacji w telefonie nazwanej Card Explorer. W jednym miejscu widzimy wszystkie foldery znajdujące się na karcie, czyli widzimy dostępne dzwonki, słowniki T9 (polskiego nie ma), pliki nagrań dyktafonu, animacje, bitmapy, pliki pomocy, dostępne języki menu, utwory MP3 i inne zapisane rodzaje plików. Innym rodzajem może być na przykład prezentacja w Power Point lub Word, ponieważ po podłączeniu do komputera urządzenia Sync Station telefon widziany jest jako kolejny dysk w systemie Windows, czyli może być wykorzystywany jako zip do przenoszenia plików. Może być wykorzystywany, pod warunkiem, że człowiek, który będzie chciał przenieść na dysk prezentację w Power Point będzie miał dużo wolnego czasu. Stacja synchronizująca komunikuje się bowiem z komputerem za pośrednictwem łącza szeregowego. Transmisja pliku 3404 KB w formacie MP3 trwała ponad 12 minut - to dużo wolniej niż czas jego ściągnięcia programem Napster z sieci. Po zaznaczeniu trzech plików (razem około 17 MB) czas ten wysłużył się do ponad godziny. To bardzo niewygodne rozwiązanie, które powoduje, że pliki można wgrywać jedynie w godzinach nocnych (gdy telefon nie jest nam potrzebny i może stać sobie w zestawie synchronizującym). Rozwiązaniem tego problemu jest zakup specjalnej "nagrywarki" do kart SanDisk (produkowana przez tę firmę). W czasie testów tego dodatkowego urzadzenia, transmitującego dane przez złącze USB, nagranie 3-4 MB pliku MP3 zajmowało około 20 sekund. Oczywiście wcześniej należy wyciągnąć MultimediaCard z wnętrza naszego aparatu. Sam SL45 i jego odtwarzacz MP3 zyskał też na funkcjonalności po wymianie karty 32MB na dwukrotnie większą (64MB).

Odwieczny problem w aparatach wszystkich producentów - bateria. Siemens SL45 niestety się nie broni. Bateria wytrzymywała 60-70 godzin przy około 30 minutach rozmów dziennie i około 1.5 h zabawy MP3 i menu. Dodatkowo przy dłuższym niż 30 sekund wyjęciu baterii kasował się zegarek. Na szczęście bateria dosyć szybko się ładuje.

Transmisja danych została potraktowana w Siemensie z bardzo zachowawczy sposób. Siemens oferuje jedynie wbudowany modem 9600 bps. Brak szybkiej transmisji HSCSD lub GPRS świadczy o pewnym zacofaniu produktów Siemensa pod tym względem.

Model SL45 stał się  już przed premiera kultowym telefonem. Niestety nie jest pozbawiony wad. Według naszych doświadczeń należałoby go wyposażyć w większą kartę MultimediaCard oraz zakupić urządzenie USB pozwalające na szybszą wymianę plików z komputerem. Do Siemensa należy uaktualnienie oprogramowania w środowisku Windows, które niestety często zawiesza działanie innych aplikacji. W czasie testów korzystaliśmy z oprogramowania zciągniętego z Internetu (być może kolejna wersja 1.03 działa stabilniej). SL45 pomimo swych wad jest jednym z najnowocześniejszych rozwiązań na rynku. W czasie naszych testów nie potwierdziła się kiepska jakość dźwięku w trakcie prowadzenia rozmowy. Szczególnie rozmawiając poprzez zestaw słuchawkowy dźwięk jest znacznie lepszy niż w wielu innych aparatach (niestety wydatniej też słychać wtedy ułomność dźwięku sieci Plus GSM)

 

Jako podsumowanie:

Warto zapłacić każde pieniądze, aby usłyszeć w słuchawkach własnego telefonu zespół Moloko i ich  "Remain the Same".

Zalety:

  • odtwarzacz MP3

  • pełna integracja z komputerem

  • port podczerwieni

  • wbudowany modemem

  • małe rozmiary

  • mała waga

  • najlepszy obecnie na rynku dyktafon w telefonie

  • elegancki wygląd

  • bardzo ładne i wydajne żółte podświetlenie ekranu i klawiatury

Wady:

  • słaba bateria

  • standardowa, bardzo wolna wymiana danych poprzez port szeregowy

  • niestabilne oprogramowanie w środowisku Windows

  • konieczność zakupu dodatkowych urządzeń (większa karta, "nagrywarka" USB")

  • brak pilota w słuchawkach

  • dostęp do profili jedynie poprzez menu aparatu

  • konieczność podłączania telefonu z komputerem przez Sync Station

  • brak polskiego słownika T9

Telefon i akcesoria pochodzą za sklepu: Elsa-Komp

Opinie:

Opinie archiwalne (53):

Komentuj

Komentarze / 53

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Ewandy pisze: 2001-10-05 14:23
    Teraz jestem posiadaczem SL45 (przedtem T28s)....JESTEM ZAWIEDZIONY.......myslalem ze ten aparat bedzie SUPER - a tu wiele wad. -odczytanie sms-a wiaze sie z czekaniem paru sekund -tak samu wyjscie z menu czytania sms -nie dopracowane elementy w obudowie -szybko rysujaca sie obudowa -bateria krotko trzyma przy odtwazaniu mp3 No ale tez ma wiele zalet : -mp3 -zestaw sluchawkowy z mic i PTT (na dwa ucha) -170 gdz. gotowosci -maly i 88 gr. -DUZY wyswietlacz -no i Karta MMC
    0
  • Users Avatars Mini
    Ewandy pisze: 2001-10-05 14:26
    no i musze napisac ze : NIE ZGADZAM SIE z tym co napisane jest w tescie ...''brak polskiego slownika T9''.......-Ja tel. kupilem w Erze i polski slownik T9 mialem.
    0
  • Users Avatars Mini
    pjj pisze: 2001-10-05 19:50
    Ja mam polski slownik. SMS to tragedia, gdy sie korzysta z tego slownika. Poza tym zgadzam sie z Ewandy, czekanie na odczyt SMS to tragedia. A odpaklanie telefonu rano to tez nienajlepsza strona SL 45.
    0
  • Users Avatars Mini
    pjj pisze: 2001-10-08 14:25
    Mnie sie tez nie rysuje. Jest najtrwalszy z tych, ktore do tej pory mialem, 7110, C35i. Jedynie stwierdzam tak jak w tescie, bateria mi troche trzeszczy.
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-10-09 21:27
    fajowy ale ma pare bledof !!!! poizdrffka!
    0
  • Users Avatars Mini
    bibi pisze: 2001-10-10 16:41
    Tak - mi tez \"trzeszczy\" bakteria- czy da sie z tym cos zrobic?Nie powiem zeby to bylo uciazliwe - ale po kilku sms-ach trzeszczy mi juz i w reku i w uszach!!!Na dodatek klawisze sie zacinaja - to tez duzy feler!!
    0
  • Users Avatars Mini
    jarunia pisze: 2001-10-10 19:55
    Można przypisać "profile" i jeszcze kilka funkcji z menu, do klawiatury numerycznej. Czas działania baterii niestety za krótki jak na tej klasy telefon, co do skrzypienia baterii nie zauważyłem . Telefon kupiony w Plusie i też posiada T9 w języku polskim.
    0
  • Users Avatars Mini
    bhb pisze: 2001-10-12 07:39
    połączenie z komputerem b.cienkie. Do dzisiaj nie wiem jak napisać na komputerze SMS i wysłać prze telefon. Jak wyedytować i zapisać (gdzie w Wordzie , Excelu ets) książkę telefoniczną Chciałbym mieć w PC różne warianty swoich książek na różne okazje. Bateria jeszcze ujdzie. Dokupiłem sobie zwykłą słychawkę bo ta stereo to do zwykłych rozmów trochę zbyt delikatn, mnóstwo kabli i nie bardze jest gdzie ją upchnąc w codziennym uzytkowaniu (przydałby się na nią jakiś mały futeralik). obudowa wygląda delikatnie i lepiej bym się czuł gdybym mógł mieć możliwość jej wymiany. Słownik uważam że jest super choć początkowo sprawiał mi trochę kłopotów ale chyba się \"uczy się\" uzytkownika Pamięć SMS przerażająco mała (już przy 20 szt wykazuje zapełnienie) ale może nie potrafię ich przerzucać na MMC.
    0
  • Users Avatars Mini
    bhb pisze: 2001-10-12 07:42
    dopóki nie kupię czytnika USB nawet nie próbuję nagrywać muzyki. Kupiłem głównie dla dyktafonu ale odsłuchiwanie nagranego tekstu przez PC nie jest takie przyjazne jak by się chciało. Menu żeczywiście może czasmi drażnić swoją "wołowatością". Generalnie fajny sprzet i nie żałuje ze go kupiłem chociaż gdyby Eryk 39 miał dyktafon na MMC to wolałbym "szweda" z GPRS-em
    0
  • Users Avatars Mini
    dariusz pisze: 2001-11-19 22:38
    Mam ten aparacik od 3 miesięcy i stwierdzam że jest super! Mialem juz 12 tel. ale ten jest zdecydowanie najlepszy . Co do obudowy to jest odporna n porysowania (upadek z 2m na beton i nic)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    go! pisze: 2001-11-21 17:58
    No dobra. A czy ktos wie czym przekonwertowac plik.VMO na WAV ?
    0
  • Users Avatars Mini
    sarbin2 pisze: 2001-12-25 16:44
    nio, co mozna mowic o tym telefonie, poprostu cynnna i tyle :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-06 12:23
    Pod wzgledem wygladu i rozmiarow jest to jeden z najlepszych telfonow dostepnych u nas.
    0
  • Users Avatars Mini
    prien pisze: 2002-03-21 19:30
    Prawdziwe cudko !!! mozna a nawet trzeba go mieć !!
    0
  • Users Avatars Mini
    yaro_z_ pisze: 2002-07-29 13:15
    buhahahahaha usmialem sie wprowadzeniem do testu...., ze biznesmeni lubia takie wodotryski jak mp3. Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem kolejnego telefonu do taryfy biznes 220 i jakos to mp3 mnie nie przekonuje do zakupienia tego aparatu... moze zdaniem autorow testu egzemplifikacja biznesmena jest czlowiek w ciemnym garniturze i bialych skarpetkach, ale zdaje sie ze te czasy DAWNO temu minely...
    0
  • Users Avatars Mini
    adminek pisze: 2002-09-11 23:19
    Jak dla mnie gicior. Wspaniały telefon - mały, ładny, lekki no i MP3.
    0
  • Users Avatars Mini
    molek pisze: 2002-09-16 16:47
    Moze ten telefon ma wady... ale zamiast marudzic niech mi ktos powie czy zna lepsza sluchawke!!! maly, lekki i jest czym sie pobawic... a to ze cos chodzi wolno... ze dostep z komputera jest mozolny... w innych telefonach nie ma go wogule... przynajmniej w standardowym wyposazeniu! Acha mam nieco nowszy model - SL45i
    0
  • Users Avatars Mini
    ciec parkingowy pisze: 2002-11-24 15:52
    jest zajebista hehe
    0
  • Users Avatars Mini
    Jazeon pisze: 2002-11-28 00:26
    Mam nadzieje, ze jest zeczywiscie fajny. Jutro kupuje!
    0
  • Users Avatars Mini
    bzyq pisze: 2002-12-09 14:40
    mam nadzieje ze sie nie mylicie bo wlasnie ide kupic ten telefon, wasz test i opinie troche mi pomogl,mam nadzieje ze sie nie przejade.
    0
  • Users Avatars Mini
    Adamooos pisze: 2002-12-11 19:22
    Telefon jest naprawde cool! Ale odradzam zakupienie go w promocji Plus GSM. Telefon daja z wielka laska dopiero po otrzymaniu aktywacji. Najpierw tlumacza ze okres od podpisania umowy do otrzymania aktywacji trwa od kilku godzin do 2 dni. Potem okazuje sie ze wcale sie nie kwapia z podlaczeniem tego telefonu. Co wiecej dealer wytlumaczyl mi ze moge pochodzic po sklepie i otrzymam ten telefon za pare chwil. Teraz okazuje sie ze zeby aktywowali mi karte musza do mnie zadzwonic zebym im potwierdzil ta katywacje na tel. domowy bo na komorke szkoda im kasy. A mnie nie ma non stop w domu i tu lezay pies pogrzebany!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Adamooos pisze: 2002-12-11 19:23
    Dealer wytlumaczyl mi wynioslym glosem ze po tygodniu moge wycofac sie z umowy. Inni dealerzy daja telefony odrazu bez takich ceregieli pomimo tego ze sa lepsi i maja ciekawsze abonamenty bo prawda jest taka ze Plus to najchu.jowsza siec w naszym kraju i nie maja nic ciekawego do zaproponowania. Wszystkie porownywalne abonamenty u konkurencji sa duzo atrakcyjniejsze!!! Gdyby nie ten Siemens za 49 zl to olal bym ich cieplym moczem!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    python pisze: 2002-12-18 21:27
    Adamooos: nie wiem w jakiej byles wczesniej sieci ale jezeli w Idei to w "Zostanmy razem" kosztuje tez 49 zl
    0
  • Users Avatars Mini
    Zdezorientowany pisze: 2003-01-29 00:42
    ADAMOOOS ja tam kupuje jutro ten telefon w plusie i jakos mam watpliwosci co do twojej opinii. Po prostu wina lezy w tym ze oni musza najpierw ustalic jakis kod karty. Mialbym juz dzisiaj ten telefon ale im sie program zjeb... w komputerze i nie mogli mi go od razu sprzedac. Powiedzieli ze musza wyslac fax do warszawy aby tamci ten kod ustalili. Jutro bede mogl go odebrac. Jesli codzi o abnamenty to najgorsza jest era. Chamskie komorki maja i wogole beznadzieja. Za 49 zeta bede miec tego siemensa w plusie, przy abonamencie 33 zl i aktywacji za 15. To nie jest duzo wiec nie widze zadnych problemow. Narka wszystkim ide spac :D
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 23:11
    sa juz zdjecia sl55
    0
  • Users Avatars Mini
    PUBLIC pisze: 2003-02-16 23:55
    fajny telefon ale mam dwie %#$@$% wady: dzwoni do mnie kumpel "WŁADEK" ja nie odbieram dzwoni jeszcze 20 razy a ja nie odbieram bo spie. Budze sie i nigdy sie nie dowiem ze dzwonil 20 razy!!!! telefonik pokazuje jedno polaczenie nieodebrane!!! identycznie jest z smsami. MOIM ZDANIEM TO OGROMNA WADA!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Traumeel pisze: 2003-02-17 18:59
    public zgadzam sie z toba.ja osobiscie wolalbym wiedziec kto do mnie i ile razy dzwonil jak sobie np.spalem tak byc niepowinno
    0
  • Users Avatars Mini
    SKUTER pisze: 2003-02-26 17:33
    No cuż telefonik jest super tylko mi powiedzcie ile dni przy słuchaniu mp3 i przy bawieniu się wytrzymuje wam bateria??? I czy tu sie formatuje baterie gdy aparat jest nowy ?? czekam na odpowiedz ?
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-07 19:58
    jeden z lepszych chyba telefonów na rynku.POlecam wszystkim.Jeżeli bateia nia była jeszcze formatowana to musi być to zrobione
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:16
    niewatpliwie byl amrzeniem kazdego z nas,. skzdao tylko ze transfer mp3 jek do telefonu odbywa sie w tak slimaczym tempie
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-21 11:16
    mowilem juz przy innym tescie ten telefon jest do kitu, i dla mp3 nie ma sensu go qpowac
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-04 21:37
    po co instalować MP3 w telefonie skoro bateria tak krótko wytrzymuje?
    0
  • Users Avatars Mini
    Domino pisze: 2003-04-06 02:01
    Mam pytanie: Czy rozmówca z drugiej strony jest informowany, że rozmowa jest nagrywana. Jeśli tak to w jaki sposób, oraz czy włączenie nagrywania podczas rozmowy generuje jakiś dźwięk. Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    kid man pisze: 2003-04-11 11:00
    czesc all jak oceniacie sl45i to ten sam model ale z java ,moze jest ktos chetny zamienic sie :ja mam panasonic gd67 i zamienie sie na sl45i chetnych prosze o kontakt
    0
  • Users Avatars Mini
    kostek-turek pisze: 2003-05-17 20:35
    stare ale daje rade
    0
  • Users Avatars Mini
    kostek-turek pisze: 2003-05-17 20:36
    jest juz nastepca sl 55
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:26
    sl55 - wyglada niesamowicie, tylko ta cena :( na allegro z kosmosu. Ale pewnie za jakis czas stanieje
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 03:04
    to jest full wypas of cud of zasadzkas naprawde mam i polecam polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-06 19:02
    Dlaczego Sl55 nie ma mp3??
    0
  • Users Avatars Mini
    pawelt pisze: 2004-02-12 21:47
    telefon bardzo ciekawy za względu na mp3 i niestety dosyć drogi
    0
  • Users Avatars Mini
    fer pisze: 2004-03-09 01:47
    wgrajcie patche i wszystkie problemy znikna!!(sa na wszystko-i na wgrywanie nut i na szybsze smsy)ja bawie sie juz nim 1,5 roku i nadal jestem pod wrazeniem!po co mi kolorowy wyswietlacz;)chociaz nie nazekalbym gdyby byl;))
    0
  • Users Avatars Mini
    tommy pisze: 2004-06-29 06:19
    możliwości tego telefonu mówią same za siebie!!! być może stanę się niedługo właścicielem tego cacka najbardziej cieszy mnie oczywiście funkcja mp3 :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 19:30
    jak na taki staroć to niczego sobie
    0
  • Users Avatars Mini
    m pisze: 2004-08-18 13:45
    kultowy telefon, zdaje sie wlasnie ze dzieki temu iz ma odtwarzacz mp3 i wymmienne karty pamieci... gdyby zrobili remake tego telefonu dodali kolorowy wyswietlacz, polifonie i GPRS to dla mnie bylby wtedy idealny :D
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 18:42
    świetny siemens ładny funkcjonalny swietny tryb wizytóki mógłby mieć jeszcze javę ems i gprs ale też jest fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 18:45
    telefon ten bije na łeb stare nokie 3330 3410 3510 5210 5510 6510 8210 8310 8850
    0
  • Users Avatars Mini
    RaffiX pisze: 2005-01-09 13:04
    Nie narzeka, ale ma wadliwš klawiaturę :P BRAWO!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Jupin2 pisze: 2005-02-23 14:55
    Telefonik jest super. mój kumpel go ma od 2 lat izadnych problemów to jeden z lepszych telefonów wszechczasów. Pozdrowionka wszystkim
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-13 23:17
    a jak ja już powyżej pisałem ma wadliwą klawiaturke. Z wyglądu i funkcji całkiem całkiem.Niestety mnie wywalili nie wiem za co :( chyba za to żee sobie dorobiłem 600pkt w jeden dzień.
    0
  • Users Avatars Mini
    retaliato pisze: 2005-04-09 01:01
    Mam ten telefon juz ponad rok i jestem z niego w miare zadowolony, choc moglby byc lepszy, ale nie jest najgorzej.
    0
  • Users Avatars Mini
    Zawiedziony pisze: 2005-05-23 06:37
    Ludzie! Ten telefon to totalna klapa! U mnie klawiatura psula sie 3 razy na gwarnacji, po jej upływie już go nie naprawiałem. Nie polecam. Nie polecam. Nie polecam.
    0
  • Users Avatars Mini
    zadowolony pisze: 2014-02-05 00:39
    najlepszy telefon komórkowy jaki swiat widział. walcie sie na ryj ze swoimi negatywami
    0
  • Users Avatars Mini
    zufrieden pisze: 2015-03-10 20:02
    hallo, wie ktoś gdzie można , w jakim programie odtworzyć z tego telefonu- tzn. z Siemens Multimedia Card zapisane nagrania z dyktafonu i smsy? telefon mi sie zepsuł, została mi karta, gdzie mogę odtworzyc to co mam na niej zapisane?
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: