Test Era MDA II

Recenzje
Opinie: 86
Opinie: 86

Era sprzedaje w swojej sieci telefon przygotowany specjalnie dla osób często korzystających z sieci Internet poza miejscem pracy. Era MDA II to chyba najlepsze obecnie rozwiązanie dla użytkowników pragnących mieć dostęp do swojej skrzynki e-mail lub ważnych stron internetowych praktycznie wszędzie - oczywiście w zasięgu sieci GSM (z działającą usługą transmisji GPRS lub CSD). Już na początku testu należy podkreślić, że MDA II jest godny polecenia - rzadko ostatnio testujemy urządzenie, które zaskakuje swoimi możliwościami - Era MDA II nas nimi zaskoczył.

Urządzenia Pocket PC z telefonem mają swoich zwolenników i przeciwników. W tej drugiej grupie są najczęściej szczęśliwi posiadacze małych telefonów z uproszczoną funkcją e-mail (typu smartphone) oraz posiadacze małych laptopów. Obie te grupy powinny choć raz zapoznać się z możliwościami nowego MDA2 - prawdopodobnie grono krytyków Pocket PC znacznie by się wówczas uszczupliło. Żeby zachęcić do lektury testu można tylko wspomnieć, że nowy MDA odtwarza pliki MP3 i wideo MPEG, ma przeglądarkę internetową Pocket IE, aplikacje Pocket Word, Pocket Excel, Windows Media Player, odczytuje pliki PDF oraz prezentacje Power Point, wysyła i odbiera MMS-y oraz jest wyposażony w bardzo dobrą kamerę cyfrową.

Pakiet sprzedażowy

Telefon jest dostarczony w ogromnym pudełku z trzema instrukcjami, zestawem słuchawkowym, stacją dokującą do komputera oraz oprogramowaniem służącym do synchronizacji danych wraz z pakietem Outlook 2002. Jedna z instrukcji to szybki przewodnik po obsłudze urządzenia i w zasadzie on powinien bardziej zaawansowanym posiadaczom MDA II wystarczyć do rozpoczęcia korzystania ze wszystkich funkcji. Telefon jest dostarczony z konfiguracją sieci GPRS w Erze, więc od razu działają wszystkie aplikacje wymieniające dane z Internetem. Z komputerem MDA II łączy się przez port USB.

Wygląd zewnętrzny

Era MDA II na pewno nie jest najmniejszym telefonem dostępnym w sprzedaży....ma za to największy ekran ze wszystkich telefonów. Rozdzielczość ekranu to 240x320 pikseli. Ekran ma niesamowitą wprost jakość, szczególnie jest ona widoczna podczas korzystania z kamery VGA, która wyświetla obraz na całym ekranie - wyświetlacz jest bardzo szybki, a 65 tys. kolorów bardzo żywe. Dobry ekran ułatwia długą pracę z MDA II.

Telefon waży 185 g i mierzy 130 x 69,9 x 19 - jest więc sporym urządzeniem - mieści się jednak w wewnętrznej kieszenie marynarki....do spodni się go już raczej nie da wsadzić. W przypadku wyjścia na zakupy lub do teatru na pewno polecamy przełożenie karty SIM do drugiego mniejszego "awaryjnego" telefonu. W pracy, w ciągu tygodnia MDA II jest natomiast wręcz niezastąpiony.

Telefon jest bardzo elegancki i bardzo dobrze wykonany. Obudowa jest twarda i wytrzymała - może z wyjątkiem tylnej klapki od baterii. Do dyspozycji użytkownika są 4 klawisze skrótów koło ekranu, joystick oraz dwa klawisze z boku telefonu. Z boku aparatu znajduje się także suwak do regulacji głośności. Wszystkie klawisze oprócz tych z zieloną i czerwoną słuchawką można programować - mogą stać się one bezpośrednim skrótem do dowolnej aplikacji. Obiektyw kamery nie jest chroniony klapką, ale znajduje się w zagłębieniu. Z joysticka praktycznie w ogóle się nie korzysta - zastępuje go palec lub rysik (stylus) schowany w obudowie. 

Dane techniczne

MDA2 to telefon działający w trzech zakresach sieci GSM 900/1800 /1900, czyli bez problemu będzie działał w większych miastach w USA. Telefon transmituje dane tylko poprzez GPRS, nie będzie więc można wykorzystać zalet szybszego EDGE po jego komercyjnym uruchomieniu. MDA II nie obsługuje także sieci WLAN, co jest już sporą wadą tego urządzenia. Można dokupić we własnym zakresie kartę rozszerzającą możliwości MDA II o WLAN. 

MDA oraz MDA II są urządzeniami produkowanymi przez firmę HTC. Zwykła nazwa tego urządzenia brzmi Qtek 2060. W środku testowanego MDA II krył się procesor Intel PXA263 działający z prędkością 400 MHz. Standardowa pamięć Qteka to 128 MB (32 MB to pamięć flash). Pamięć MDA II można rozbudować poprzez zakup dodatkowej karty.

Telefon obsługuje transmisję Bluetooth - w czasie testów MDA II bez problemu współdziałał ze słuchawką bezprzewodową firmy Motorola.

Całe urządzenie działa dzięki dwóm bateriom: głównej i baterii podtrzymującej pamięć. Główne ogniwo ma aż 1200 mAh i jest wykonane w technologii Li-Ion Polimer. Dzięki temu, że nie oszczędzano na baterii MDA II może działać naprawdę długo - bez Bluetooth urządzenie funkcjonowało bez ładowania około 2 dni. Czas czuwania jest znacznie dłuższy. Samo ładowanie baterii nie jest w ogóle problemem, bo telefon ładuje się w stacji dokującej, w tej samej w której odbywa się synchronizacja danych z PC. Cały czas mamy także kontrolę nad stanem baterii, który jest widoczny na głównym ekranie telefonu, a dokładniej można go ocenić w specjalnej aplikacji dedykowanej dwóm ogniwom MDA II.

    

Interfejs użytkownika

MDA II działa w oparciu o system Windows Pocket PC w wersji 4.20.0. Wszystkie funkcje komputerka możemy obsługiwać poprzez ekran dotykowy używając rysika. Litery możemy wprowadzać na 4 sposoby: pisząc po całym ekranie, korzystając z dwóch sposobów rozpoznawania liter wpisywanych w specjalne pola na dole ekranu oraz używając wirtualnej klawiatury wyświetlającej się na samym dole wyświetlacza. Każdy sposób jest według mnie wolniejszy od wpisywania tekstu na zwykłej klawiaturze QWERTY, ale wymiary urządzenia nie pozwoliły na umieszczenie nawet niewielkiej klawiaturki. Należy też wspomnieć, że cały system Windows Pocket PC nie został przetłumaczony na język polski, co może być dla niektórych dużą ułomnością urządzenia podczas zastanawiania się nad zakupem. Same aplikacje i system to zwykły Windows w miniaturowym wydaniu. Do dyspozycji mamy znany przycisk START, ikony oraz znane nam z dużych komputerów program typu Word i Excel.

Telefon

Nie zapominając o tym, że MDA2 to także telefon, należy wyjaśnić pokrótce jak z niego korzystać. Aby uruchomić telefon wystarczy wcisnąć zieloną słuchawkę pod ekranem. Na wyświetlaczu pojawi się wówczas wirtualna, wygodna, olbrzymia klawiatura numeryczna. Numer możemy wybrać bezpośrednio na klawiaturze lub z książki adresowej urządzenia. Do dyspozycji mamy także listę Speed Dial, z najczęściej wybieranymi przez nas numerami. Całą historię połączeń można znaleźć bez problemu bezpośrednio z aplikacji telefonu. Z dolnego menu istnieje także możliwość wysłania SMS-a. Wysłanie MMS-a już nie jest takie łatwe.
Nasz Pocket PC może działać także w trybie "lotniczym", czyli z wyłączonym modułem GSM. Wystarczy kliknąć na symbolu sygnału sieci GSM i wybrać odpowiednią opcję.
Jakość radia GSM wmontowanego w MDA2 jest gorsza od np. tego, które działa w Nokii 6310 - telefon jest zbyt czuły na zmiany położenia w trakcie rozmowy i czasami słychać w nim szumy.


Książka telefoniczna

Liczba wpisów w książce adresowej jest ograniczona wyłącznie pamięcią telefonu. Każdy wpis składa się z około 30 pól - oprócz np. trzech adresów e-mail możemy nawet wpisać imiona dzieci naszego kontrahenta lub znajomego. Wpisy możemy grupować w kategorie. Do każdego rekordu możemy przypisać zdjęcie. Na pewno żaden "zwykły" telefon nie oferuje 30 pozycji w opisie danej osoby - należy także pamiętać o bezproblemowej synchronizacji z Outlookiem lub serwerem.

Przeglądarka internetu

Przeglądarka internetowa MDA II w niczym nie przypomina prostych przeglądarek WAP znanych z innych telefonów. Jest to zaawansowany Internet Explorer, który pozwala na oglądanie większości stron dostępnych w normalnym, nie mobilnym Internecie. Na MDA2 nie działały jednak niektóre strony korzystające z bezpiecznego połączenia z kodowaniem SSL (np. www.pekao24.pl nie działało, a bez problemu funkcjonowała strona z logowaniem do mbanku). Na IE wbudowanym w MDA2 dobrze działał nasz serwis GSMonline.pl, którego nie da się obejrzeć na żadnym innym urządzeniu mobilnym. Dostęp do "normalnego" Internetu oraz profesjonalny dostęp do konta e-mail to największe zalety MDA II.

 

Poczta elektroniczna oraz SMS-y i MMS-y

Sprawdzanie poczty poza biurem lub domem staje się bardzo ważne dla coraz bardziej mobilnych pracowników. Producenci telefonów wdrażają do swoich urządzeń coś co ma przypominać klienta e-mail - okazuje się później, że poprzez tego klienta można pobierać zaledwie 30 maili i to jeszcze bez załączników. Klient poczty elektronicznej i SMS-ów w MDA II jest rewolucją w kwestii mobilnej poczty elektronicznej. Nawet pobranie 700 maili nie jest dla niego żadnym problem - najpierw ściągane są z serwera tytuły maili, następnie użytkownik wybiera sobie maile do pobrania i telefon automatycznie ściąga całą treść wiadomości wraz z załącznikiem do pamięci. Załącznik możemy oczywiście podejrzeć lub edytować w przypadku np. plików Worda lub Excela. Oczywiście MDA II może sprawdzać pocztę na kilku naszych kontach równocześnie.

Maile możemy segregować w folderach - podobnie jak wiadomości SMS. To rozwiązanie jest identyczne jak to znane wszystkim z komputerów PC i programu Outlook Express. 

Wiadomości MMS nie zostały zintegrowane z kontami e-mail oraz z SMS-ami. Nie zostały zintegrowane nawet same ze sobą, ponieważ "zwykłe" MMS-y np. ze zdjęciem oraz MMS-y wideo wysyła się z różnych aplikacji. Na pewno należy oczekiwać, że w kolejnych wersjach systemu operacyjnego funkcjonalność wiadomości multimedialnych nie będzie traktowana tak po macoszemu.

Standardowe aplikacje

W przypadku sytemu Windows Pocket PC trudno omawiać aplikacje zainstalowane w telefonie. Użytkownik ma dostęp do wielkiej biblioteki nowych aplikacji, które później już sam może sobie instalować. Po zakupie do dyspozycji mamy np. tylko dwie gry. Wielbiciele technologii Java będą zawiedzeni, bo MDA II jest nie obsługuje - na pocieszenie można dodać, że gry na platformę mobilną Windows są znacznie bardziej zaawansowane. Zapaleni fotografowie będą mogli przeglądać swoje zdjęcia w dwóch aplikacjach Album i Pictures. Obie aplikacje pozwalają na sekwencyjne wyświetlanie zdjęć w postaci prezentacji. Wielbicie literatury będą mogli czytać książki posługując się aplikacją Microsoft Reader. Pliki w pamięci telefonu można przeglądać poprzez File Explorera. Dla korzystających z instant messaging standardowo zainstalowano MSN Messenger. W czasie testów nie udało nam się znaleźć w Internecie działającej wersji Gadu-Gadu na tę platformę. W zastosowaniach biznesowych dużą rolę odegrają przeglądarki plików PDF oraz PPT - firmy ClearVue. Prezentację można wyświetlać bezpośrednio na rzutniku poprzez skorzystanie ze specjalnej przystawki firmy HTC.

Koszty

MDA2 kosztuje w Erze 2181.36 zł - to dla dużej firmy nie jest znacząca kwota, a prawdopodobnie w specjalnych szytych na miarę ofertach cena ta może znacząco spaść. Do tej kwoty należy na pewno dodać przyszłe wydatki na transmisję GPRS, z której korzysta się nieporównywalnie częściej niż w normalnym telefonie - nawet z systemem Symbian na pokładzie. Do kontroli kosztów służy specjalna aplikacja GPRS Monitor, która informuje nas o bieżącym zużyciu. Pozwala ona także na obserwację korzystania z GPRS w ujęciu historycznym - rysuje piękne, ale nieco stresujące wykresy - GPRS w Polsce, a także w roamingu nie należy do najtańszych sposobów korzystania z Internetu.


Podsumowanie

Pocket PC Era MDA2 to według mnie najlepsze obecnie urządzenie dla mobilnego bizesmena. Konkurenci to na pewno P900 firmy Sony Ericsson, zbliżający się nowy komunikator Nokii z obsługa WiFi oraz wszelkiego typu klony MDA, które są sprzedawane pod inną nazwą. Największą przewagą MDA2 jest wygoda obsługi tego komputera oraz podobieństwo do interfejsu znanego ze zwykłych komputerów PC. MDA2 jest oparty na systemie Windows, a to dla wielu osób oznacza brak straty czasu na naukę obsługi kolejnej platformy. Windows w Era MDA2 działa bardzo stabilnie i w czasie testów ani razu nie doszło do zawieszenia się komputerka. Największą wadą MDA2 jest obecnie brak w standardzie obsługi sieci WLAN - być może jest to celowy zabieg operatorów, którzy chcą zarobić więcej na transmisji pakietowej, ale na pewno ten brak może skłonić niektórych odbiorców do wstrzymania się z zakupem. Niektórzy krytykują też rozmiar MDA - według mnie przy tak dużym ekranie zmniejszenie rozmiarów obudowy staje się chyba już niemożliwe, a należy pamiętać, że duży ekran to większa wygoda pracy. Trudno sobie wyobrazić czytanie dokumentu Word lub przeglądanie prezentacji Power Point na ekranie znanym np. z Nokii 6600.

 

Przykładowe zdjęcia wykonane MDA II - rozdzielczość 640x480 pix.

   
 

Aplikacje pozwalające na współpracę MDA II z komputerem PC

Opinie:

Opinie archiwalne (86):

Komentuj

Komentarze / 86

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    klerikal_hell pisze: 2004-06-23 14:02
    Konkurent motoroli
    0
  • Users Avatars Mini
    locco pisze: 2004-06-23 14:05
    no no, niezła maszynka. mnie byłby absolutnie zbędny ale dla korzystających z takich funkcji to super sprawa.
    0
  • Users Avatars Mini
    mac_777 pisze: 2004-06-23 14:05
    No i jest bardzo poreczny! Bzdury! Takie mozliwosc ma kazdy nowy palmtop z pocket pc + telefon. Ja mam 4150 + s55. i sie mda2 chowa. A jak sobie kupie zire72+wifi + nokia 6810 to juz mda3 bedzie mogla sie schowac. Nie mowiac juz ze najnowsze palmtopy maja rozdzielczosc 640x480
    0
  • Users Avatars Mini
    ideal.boss pisze: 2004-06-23 14:12
    i pomyśleć, że zaledwie 20 lat temu jeszcze nawet cos takiego nam sie nie śniło... Komputer, telefon.. ale cos takiego kupują ludzie uzależnieni :D Ale wrażenie robi niezłe...
    0
  • Users Avatars Mini
    Mariusz. pisze: 2004-06-23 14:14
    To już jest raczej palmtop z modułem gprs niż telefon. Przedmówca ma całkowitą rację. Chociaż gdyby cena tego urządzenia nieco spadła to była to bardzo atrakcyjna oferta jednak. Z kilku względów wolę jednak P900 a nawet "zwykłego" p800 ;) Brawa się tutaj należą za dobrej jakości ekran dotykowy, bardzo dobrą baterię. A czy zasosowanie Windows to wada czy zaleta to już oceńcie sami ;)))
    0
  • Users Avatars Mini
    mac_777 pisze: 2004-06-23 14:16
    widac ze testujacy nie ma pojecia o urzadzenia przenosnych. to co jest w era mda2 bylo standardem 2 lata temu (wyjatkiem moze byc zintegrowany aparat foto). gdzie wifi, gdzie edge, gdzie ekran 640x480, gdzie java!
    0
  • Users Avatars Mini
    aaa pisze: 2004-06-23 14:17
    Można sobie podłączyć do tego zestaw nawigacji GPS i wiemy gdzie jesteśmy :) Dla mnie rewelacja.Dobrze, że jest już MDA II, bo I to juz słabizna jest hihi ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    glaz pisze: 2004-06-23 14:35
    Mniam, MDA 2 w sprzedaży to oznacza, że za jakiś czas będę mógł sobie pozwolić na MDA 1 z recyclicngu :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    Biały_ pisze: 2004-06-23 14:35
    mimo tych kosmicznych możliwości wolałbym jednak p900.
    0
  • Users Avatars Mini
    Vex pisze: 2004-06-23 14:37
    Wygląda słabiutko...
    0
  • Users Avatars Mini
    vision pisze: 2004-06-23 15:03
    W sumie zadna rewelacja. Nie dalej jak tydzien temu kupilem PocketPC Asusa i dzieki zlaczu CF II, mozna go rozbudowac o dowolne niemalze urzadzenia peryferyjne - od apartu, poprzez WLAN itd. itd. Zastanawialem sie nad MDA, ale okazalo sie po licznych opiniach, ze palmtop i do tego normalny telefon ma wieksze mozliwosci od tego tu prezentowanego urzadzenia i znacznie wieksza funkcjonalnosc. Zatem, zadna rewelacja, bo dzisijesze palmtopy maja o wiele wiecej funcki i mozliwosci do MDA II
    0
  • Users Avatars Mini
    mi_b pisze: 2004-06-23 15:33
    Wygląd fajny, funkcje też. Tylko ile to ciągnie prądu z bateryjki. O czasie czuwania już nie wspomnieli. Ciekawe czy wytrzyma 1 dzień przy tak ogromnym wyświetlaczu i mnogości funkcji...
    0
  • Users Avatars Mini
    Maruda pisze: 2004-06-23 15:43
    Niby fajne ale za taka cene lepszym rozwiazaniem jest oddzielny palmtop i telefon (bardziej eleastyczne). A poza tym system palm i jego aplikacje (chocby word2go vs. pocket word) sa zdecydowanie lepsze i bardziej przyjazne dla uzytkownika.
    0
  • Users Avatars Mini
    fynf pisze: 2004-06-23 15:49
    Całkiem niezły palmofon.Robi niezłe zdjęcia,nieźle wygląda no i ma Windowsa.Gdyby jeszcze cena była normalniejsza...
    0
  • Users Avatars Mini
    mattulko pisze: 2004-06-23 16:40
    A ja dzięki teścikowi poznałem nr telefonu p. Piechockiego i właśnie zabieram się do wysyłania mu smska z pozdrowieniami ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    klops pisze: 2004-06-23 16:50
    *mattulko: tel p. Piechockiego razem ze zdjeciem jest na GOLu od lat ;) na dole masz taki link: "Kontakt z nami" ;)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    mattulko pisze: 2004-06-23 17:03
    ***klops: Dzięki za zwrócenie uwagi. A taki byłem szczęśliwy że mi się udało tę informację wypatrzeć!
    0
  • Users Avatars Mini
    Yaca pisze: 2004-06-23 17:29
    Brak klawiaturki - straszna wada. Wole używać dalej Treo 270 i czekam az w promocji będzie Treo 600. pozdrawiam Yaca
    0
  • Users Avatars Mini
    22222 pisze: 2004-06-23 20:46
    "Jakość radia GSM wmontowanego w MDA2 jest gorsza od np. tego, które działa w Nokii 6310 - telefon jest zbyt czuły na zmiany położenia w trakcie rozmowy i czasami słychać w nim szumy." Ciekawe co to za tajny model 6310, bo moim 6310i nie znalazłem radia - idę poszukać, może znajdę... :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    kwoj pisze: 2004-06-23 17:39
    Gadu Gadu na Pocket PC istnieje!:) Nazywa sie Pocket Gadu i śmiga, aż miło:) Uzywam na codzien i nie narzekam. Poza tym moim zdaniem lepiej miec zestaw telefon + PDA niz taki "kombajn". Dlaczego? Mam 6310i i lacze sie z palmtopem przez bluetooth. Przesylam dane, kontakty i co tam jeszcze chce. SMSy z palmtopa tez da sie wysylac przez BT. Komorka bez ladowania dziala prawie tydzien, palmtopa laduje codzien, lub co drugi dzien. Dodam jeszcze, ze jestem szczesliwcem ze strara taryfa i ryczaltem na WAP:] Jesli ktos chce cos wiecej wiedziec zapraszam na priv. PS Ten artykul wydaje mi sie troche przekoloryzowany;)
    0
  • Users Avatars Mini
    pajorro pisze: 2004-06-23 17:54
    Fajny...Szkoda, że nie dali WLAN i EDGE. Za taką cene to wolałbym kupić sobie palma.
    0
  • Users Avatars Mini
    bakx pisze: 2004-06-23 18:12
    szczeze mowiaac wole palmtop + n6310i (via BT) lub nokie comunicatora 9500... ale fon a raczej spartfon niczego sobie :)
    0
  • Users Avatars Mini
    adzik pisze: 2004-06-23 19:01
    Zdjęcia nie wyglądają zbyt dobrze, są rozmazane. Ale ogólnie telefonik spoko. Ma Windowsa, dużo przydatnych aplikacji, przegądarkę internetową, aparat. Najbardziej brakuje w nim WI-FI. Jednak mimo tych wszystkich plusów wolałbym Nokię 9500.
    0
  • Users Avatars Mini
    nobody pisze: 2004-06-23 19:39
    No wszystko ładne i piękne tylko dla mnie zupełnie nie potrzbne.Chociaz chętnie na kilka dni też bym sobie wypożyczył...oczywiście żeby przetestowac :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    boo pisze: 2004-06-23 19:42
    Pięknie to wygląda ale do czasu aż się nie zawiesi albo wirus nie zaatakuje
    0
  • Users Avatars Mini
    kamil200222 pisze: 2004-06-23 20:11
    fajne fajne ale chyba troche za duze
    0
  • Users Avatars Mini
    mAdamoos pisze: 2004-06-23 20:18
    mac_777 chyle czoła przed Twoim pro. Najpierw czytaj co piszesz, a jeszcze wcześniej przestań myśleć tak jak myślisz. Co z tego że masz s55 na którego wyświetlaczy nawet MMS'a nie da się przeczytać. I skąd ten nagły przeskok z poketa na zire. Przecież PalmOS traci dominację, bo ludzie już nie mogą znieść ograniczeń. MDAII obecnie kładzie wszystko co tylko zostało wypuszczone do sprzedaży. A MDAIII położy z pewnością nawet 9500. Ale przecież można sobie kupić SD WiFi. Ostatnią kwestią jest cena. Jeśli kupisz 4150 i s55 za cene MDAII to życze powodzenia. A jak kupisz N6810 to chyba się ze śmiechu poskładam. Kup lepiej N1610 i się w czache czaśnij. POZDROWIENIA DLA WIELBICIELI MDAII
    0
  • Users Avatars Mini
    abdys pisze: 2004-06-23 20:24
    hmm szczerze mowiac-mam Palma (Palm Tungsten C) i bateria mi trzyma duzo dluzej niz 2 dni :) mimo ze jestem stale polaczony w AP wifi,do tego klawiaturka :) ekran takze dobrej jakosci,system o niebo stabilniejszy od tej windy :) ....generalnie nie jestem zwolenikiem handheldow- PalmRULEZ!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    abdys pisze: 2004-06-23 20:26
    aha jakby ktos sie dowalal o to czemu napisalem ze nie jestem zwolennikiem handheldow :) Handheld-komputerek z systemem windows czy innym,palmtop-z PalmOS :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    marcys.k pisze: 2004-06-23 21:10
    Hehe: \"nasz serwis GSMonline.pl, którego nie da się obejrzeć na żadnym innym urządzeniu mobilnym\" - to ciekawe czym jest Nokia 9210??? Jakos chodzi z zewnętrzym modemem GPRS, a i bez niego tez i jakos GOL normalnie da sie ogladnac....
    0
  • Users Avatars Mini
    telan.pl pisze: 2004-06-23 21:20
    to urzadzenie oferuje juz Techmex i Plus od kilku miesiecy (qtek2020), wiec co to za nowosc. Producent to HTC a po naszej zachodniej granicy jest sprzedawane jako XDAII ...
    0
  • Users Avatars Mini
    Boncio pisze: 2004-06-23 21:39
    @22222 Radio GSM. Hehe To nie jest radio FM, tylko GSM. Niektórym to trzeba drukowanymi pisać. Hmm przecież to są drukowane :-) No nie wiem... A MDA2 jeśli to komuś potrzebne do szczęścia... Ja nawet nie jestem zwolennikiem fonów typu N6600. Nie wiem czemu, ale mnie wystarczy nawet mały kolorowy ekran. Może mi się kiedyś zmieni. Ale telefon (podkreślam to) nie powinien być dla mnie duży. Aczkolwiek powinien mieć wiele funkcji :-) A tak OT to byłem w serwisie Noki dziś i jak zobaczyłem cene N7600 to aż spytałem czy z kosmosu te ceny biorą? 3499zł !!!!!! To jest 750Euro!!! Ja coś słyszałem po pierwsze, że ten nowy model niedawno pokazany ma kosztować 500Euro bez subsydiów, a po drugie to miały być obniżki cen. LAska mi odpowiedziała, że u nas jest drożej inż w niemczech. No k...a. Biedny kraj a ceny z kosmosu!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    mac_777 pisze: 2004-06-23 21:58
    mAdamoos: dziekuje mowie o zire72 ekran 320x320, przegladarka z java, aparat 1,2 megapixel. oczywiscie to wg Ciebie gorzej niz MDA2. a jesli chodzi o 6810 EDGE i rozkladana klawiatura to tez pewnie gorzej. Wygoda uzytkowania duzo wieksza. A jesli chodzi o cen 4150 i MDA2 to sprawdz allegro co jest taniej. Tylko nie mow mi ze na allegro sprzedaja tylko zlodzieje. A jesli chodzi o firmy to byla taka promocja GPRS za 49zl w IDEI i mozna bylo kupic tanio 4150 + s55 z aparatem z lampa blyskowa. PalmOS traci dominacje buhaaha.
    0
  • Users Avatars Mini
    BOSSNOKIA pisze: 2004-06-23 22:56
    Fajnza zabaweczka,jak ktos np potrzebuje NAWIGACJI w aucie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Shadow-master pisze: 2004-06-23 23:04
    taki sobie średniej jakoci palmtop
    0
  • Users Avatars Mini
    waldek pisze: 2004-06-24 01:26
    mac_777: Wymien jeszcze pare rzeczy to Ci kieszeni zabraknie hehe. I z ostnaim zdaniem sie tez nie zgodze PalmOs nie traci pozycji tylko juz stracil. Pocket PC juz wszedzie rzadzi, i to niezaleznie od producenta, a PALM OS tylko na palamach.
    0
  • Users Avatars Mini
    AQQ pisze: 2004-06-24 09:25
    Panie Wojtku pare dni temu kolega poprosil mnie o zademonstrowanie funkcji w MDAII, wczoraj po przeczytaniu testu stwierdzil ze kiepskim jestem prezenterem :-), a znam to cacko na pamiec (funkcje).
    0
  • Users Avatars Mini
    januszX pisze: 2004-06-24 09:26
    MDA ma kilka istotnych wad, na które nie zwrócił uwagę autor artykułu. Przede wszystkim bateria - jeśli w czasie rozmowy rozładujesz urządzenie, to pożegnasz się ze wszystkimi danymi. Po drugie - bardzo nieporęczne jako telefon, ponieważ: duże, kwadratowe, bardzo bardzo mało funkcji typowo telefonicznych (można wgrać dodatkowe oprogramowanie ale to nie załatwia sprawy). Po trzecie brak EDGE - oczywiście to w Plusie tylko działa, ale jak już działa to naprawdę dobrze! W tej chwili większość Warszawy już EDGDa ma, a do końca roku w 11 najwiękzych miastach będzie. Plus najważniejsze trasy. Można by jeszcze wiele o minusach MDA, ale przyłącze się tylko do głosu kilku przedmówcow - rozwiązaniem bardziej elastycznym i bezpieczniejszym (zarówno jeśli chodzi o baterię jak i bezpieczeństwo użytkownika) jest posiadanie PDA (np. Ipaqa czy Palma) z bluetooth oraz telefon bluetooth i łączenie się w ten sposób. Z PocketPC najlepsza jest Motorola Mpx - w normalnych rozmiarach zawiera Windows.
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2004-06-24 15:54
    tylko zeby był po polsku i taniej, no i bardziej telefonicznie
    0
  • Users Avatars Mini
    sony-ericsson.org pisze: 2004-06-25 01:05
    miałem go przez jakies 2 tygodnie przywiezionego z TMobile , bez rewelacji, wole jednak P900
    0
  • Users Avatars Mini
    kermit pisze: 2004-06-26 17:53
    jakie wy macie baterie ze tak długo wystarczaja .mnie w mda 2 lub tt3 wystarcza na 1/2 dnia
    0
  • Users Avatars Mini
    Caspian pisze: 2004-06-29 12:50
    No nietety fotki robi kiepskie... Pozdrawiam :)
    0
  • Users Avatars Mini
    rgumkowski1 pisze: 2004-07-01 15:49
    Telefonik dla bardzo moblinych. Jakby nie patrzył to już prawie komputerek. :)
    0
  • Users Avatars Mini
    BBBOS pisze: 2004-07-08 10:58
    Szajs...Tylko w Era Tak Tak ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    DeeM pisze: 2004-07-10 21:39
    nie wiem za bardzo z czym to porównać - na pewno nie ma szans z p900 a cena podobna...
    0
  • Users Avatars Mini
    anonymous pisze: 2004-07-11 22:35
    dlaczego Wy wszyscy na hostach macie końcówki .pl jak jakiś motłoch... jakaś dupna wieś, albo neo-chinczycy. Same bidoki i sierotki...hahaha. Ja tam "nadaję" anonimowo przez satelitę....
    0
  • Users Avatars Mini
    anonymous pisze: 2004-07-11 22:36
    ale do tego trzeba mieć łeb i...kasę
    0
  • Users Avatars Mini
    KONZIO pisze: 2004-07-15 15:43
    Fajne, naprawdę fajne!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Lookass pisze: 2004-07-27 20:19
    Bardzo ladne, tylko ta zdziERA...://///
    0
  • Users Avatars Mini
    Manciarz pisze: 2004-08-02 10:53
    Jak komputer lub laptop w jeszcze mniejszym wydaniu super!
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 13:00
    bez porównania P-900 górą
    0
  • Users Avatars Mini
    raulis pisze: 2004-08-05 21:13
    niezłe caxko. mam go
    0
  • Users Avatars Mini
    stasiu_j pisze: 2004-08-08 00:09
    ja bym już wolal to jak to-bez obrazy-paskudztrwo Sony ericsson p900
    0
  • Users Avatars Mini
    glina pisze: 2004-08-13 23:12
    zgadzam się
    0
  • Users Avatars Mini
    dexallegro pisze: 2004-08-23 21:46
    Mnie Tam sie podoba jeszcze gdyby nie oprogramowanie microsoftu....
    0
  • Users Avatars Mini
    Kisiel pisze: 2004-08-25 13:36
    hmmm, to jest raczej komputer z fukncją telefonu niz telefon z funkcja komputera...
    0
  • Users Avatars Mini
    ATieQ pisze: 2004-09-06 01:00
    No no ... ale prawdę mówiąc jestem zwolennikiem telefonów bardziej zgrabnych iapsujących do kieszeni ... za duże to jest ale funkcje ma zaskakujące i przyjemne nie pytam o cenę bo nie lubię zbierać zębów z posadzki ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Nastik pisze: 2004-09-11 22:29
    Hmmm..chyba wole komórkę z bluetooth'em + pocket PC.Jak chce to wychodze tylko z telefonem bez wielkiego kombajna pod pacha i tez jestem uchwytny cała zabawa wychodzi sporo taniej :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    abx pisze: 2004-09-18 09:36
    WSZYSTKO SPOKO TYLKO CO NA WYŚWIETLACZU ROBI NUMER Z PLUSA ??!! I TEN OWNER WOJCIECH.....:)??
    0
  • Users Avatars Mini
    miczu pisze: 2004-09-22 03:05
    Ciekawe, ale czy to bedzie mialo odbiorcow na duza skale??? takie cuda róznie konczyly!!! no ale pozyjemy zobaczymy,sam nie wiem co o tym powiedziec, podoba mi sie, sporo funkcji :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    Protos pisze: 2004-09-23 09:24
    Zastanawiam się nad zamianą mojego HP4150 + S55 na ten sprzęt. Mam pakiet GPRS w idei wiec WLAN mi nie potrzebne, a stałe połączenie ipaqa z telefonem przez BT kradnie strasznie duzo prądu i potrafi paść. Ciekawe tylko czy mozna dokupic polonizację menu (tak jak do iPAQ4150).
    0
  • Users Avatars Mini
    synek45 pisze: 2004-09-25 13:57
    wali wszystko na ryło
    0
  • Users Avatars Mini
    bargreb pisze: 2004-10-17 00:46
    rewolucja w kontach e-mail? nie rozsmieszajcie mnie. N7650 miala juz wbudowany bardzo zaawansowany system odbierania poczty dla ktorego sciagniecie 700 maili rozniez nie bylo problemem (oczywisice z zalacznikami), N7650 rozniez najpierw sciaga naglowki, a pozniej cale maile. Wiem, bo mam i korzystam. Aha i oblsuga wielu kont pocztowych to rowniez nie problem. Widac autor artykulu nie ma wiedzy w tym temacie. Rewolucja? buahaha
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 20:41
    jeśli się ma coś takiego to po co komu laptopy za 2 tys. można mieć taki mały komputerek z kamerą
    0
  • Users Avatars Mini
    teac2 pisze: 2004-10-26 18:13
    Mi się podoba nawet
    0
  • Users Avatars Mini
    Soul Calibur pisze: 2004-11-03 09:56
    MDA II o wiele lepsza od poprzedniczki.
    0
  • Users Avatars Mini
    mav pisze: 2004-11-13 02:12
    mam mda ii + wifi na sd smiga to mi na neostradzie , newsy, email, mmessager, gg , skype wszystko dzila.
    0
  • Users Avatars Mini
    Q-IK pisze: 2004-11-19 14:28
    Niedawno szef zakupił ten badziew i dał mi go do konfiguracji - i w związku z tym jeżeli ktoś ma ten PPC to błagam o pomoc: 1. Jak włączyć kamere i obsługe mms - w telefonie brak oprogramowania tych funkcji a na dwóch dołączonych płytach jest tylko Acive sync, Gprs Monitor, outlook 2002 i wsio! 2. Jak zkonfigurować odbieranie poczty - po założeniu konta - lipa nie ściąga emaili. hmm?? Z Góry TX!
    0
  • Users Avatars Mini
    cet pisze: 2004-11-30 10:21
    big shit ja wole kompa ale sluchawka funkcje to ma extra
    0
  • Users Avatars Mini
    Killer! pisze: 2004-12-27 16:09
    szkoda ze ta cena :(
    0
  • Users Avatars Mini
    RaffiX pisze: 2005-01-09 11:38
    Szczupak007,a co Cie przekonuje?
    0
  • Users Avatars Mini
    RaffiX pisze: 2005-01-09 12:58
    Wstawiasz te marne komentarze pewnie tylko po to, aby zdobyć kilka punktów, żałosny jesteś!
    0
  • Users Avatars Mini
    Andrzej pisze: 2005-01-16 11:52
    co za burak...do teatru komórkę brać....tylko sprawdź czy ci sie dres nie rozdarł ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    cossanosstra pisze: 2005-03-15 20:55
    podobno fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    cossanosstra pisze: 2005-03-17 18:44
    faaajny faaajnY :P
    0
  • Users Avatars Mini
    RaffiX pisze: 2005-04-14 20:56
    cossanosstra, Ty to masz zmienne zdanie ... :D
    0
  • Users Avatars Mini
    Żurek pisze: 2005-05-09 17:58
    W tej klasie wolę SE900 !
    0
  • Users Avatars Mini
    marcin b pisze: 2005-05-29 09:30
    szukałem ery teraz wreście to znalazłem!!!8)!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    stasiu_j pisze: 2005-06-16 20:39
    ...
    0
  • Users Avatars Mini
    WujekM pisze: 2005-06-23 21:40
    Generalnie wypas ale brak Wifi to duza wada GPRS jestkosztowny i wolny Ciekae ile im iestrony ładowały i ile trwało ściągniecie np 8Mb maial Pewnie wieki
    0
  • Users Avatars Mini
    skull pisze: 2006-01-04 14:23
    spoko telefonik
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-08 19:01
    To mini palmtop z wbudowanym telefonem.
    0
  • Users Avatars Mini
    pisze: 2006-07-03 10:56
    większość osób tu piszących zna to urządzenie chyba tylko i wyłącznie z tego testu albo wogóle, ale kazdy ma juz wyrobione zdanie :) Jestem posiadaczem tego mda2 przedtem miałem model mda1 i tak powiem ... ma wszystko co brakowałeo 1 i wzasadzie żaden normalny telefon nawet z najwyższej półki nie może sie z nim równać Ma nie ogranicone możliwości, pełno softu w sieci idealne rozwiązanie jesli ktos chce mieć cały czas dostęp do netu, gg, posłuchac muzyki oglądnąc film, nawigacja, aprat POLECAM
    0
  • Users Avatars Mini
    pisze: 2006-07-03 13:17
    większość osób tu piszących zna to urządzenie chyba tylko i wyłącznie z tego testu albo wogóle, ale kazdy ma juz wyrobione zdanie :) Jestem posiadaczem tego mda2 przedtem miałem model mda1 i tak powiem ... ma wszystko co brakowałeo 1 i wzasadzie żaden normalny telefon nawet z najwyższej półki nie może sie z nim równać Ma nie ogranicone możliwości, pełno softu w sieci idealne rozwiązanie jesli ktos chce mieć cały czas dostęp do netu, gg, posłuchac muzyki oglądnąc film, nawigacja, aprat POLECAM
    0
  • Users Avatars Mini
    interM pisze: 2006-07-23 19:42
    Czy zna ktoś konfigurację MDAII i karty Wi-Fi na SD. Mam w domu sieć LAN. Połączenie jest OK z moją siecią natomiast nie otwierają sie str w przegladarce, złe ustawienia?
    0
  • Users Avatars Mini
    tomi pisze: 2008-01-15 11:26
    mam od niedawna mda compact III delux, z ery. gps smiga swietnie, ale nie moge ustawic gprs, czy ktos wie jak to skonfigurowac? ps. jako staly abonent ery dostalem ten fonik z mapami za 6 stowek, mysle ze niezla cena. a aparat naprawde niezly. pozdr.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: