Test Samsung Galaxy A5

Drukuj
Samsung Galaxy A5

Klasa smartfonu E (skala „Mercedesa” A, B, C, E, S)

Skala ocen 1-6 (6-celujący)

Wstęp

Samsung Galaxy A5 to „starszy” brat modelu A3, którego test opublikowaliśmy kilka dni temu tutaj. Oba modele należą do najnowszej serii Galaxy A. Oprócz niej pojawiła się już oficjalnie seria „E” oraz „J”. Nadal najdroższe będą Samsungi z serii „S” – także w wersji Note.

Samsung Galaxy A5 to smartfon, który posiada już wszystko, czego użytkownik może potrzebować - no może z wyjątkiem szybkiego procesora. Ma dobry ekran, piękny wygląd, jest genialnie wykonany i ma fajny interfejs użytkownika. A5 to bardzo dobry smartfon, choć jego cena na razie nieco odstrasza. Kosztuje aż 1600 zł (koniec stycznia 2015). To sporo, jak na urządzenie, które nie należy do tzw. najwyższej półki.

Smartfon testowaliśmy dzięki sieci ORANGE.

Wideo porównanie Samsung Galaxy A3 i A5:

Główne wady i zalety smartfonu Samsung Galaxy A5

Zalety:

  • wspaniały wygląd
  • bardzo cienka obudowa 6.7 mm
  • dobry ekran Super AMOLED HD
  • dobra kamera 13 megapikseli
  • stabilna i ładna nakładka TouchWiz
  • bonusy – aplikacje, prenumeraty itd.
  • obsługa kart nano SIM
  • przednia kamera 5 megapikseli
  • LTE kategorii 4 do 300 Mbits/s
  • Obsługa kart pamięci MicroSD do 128 GB
  • Radio FM
  • Tryb Private
  • metalowa obudowa

Wady:

  • Ma wolny procesor
  • Jest drogi
  • Kamera przy nagrywaniu wideo traci co jakiś czas ostrość
  • Bateria 2300 mAh wystarcza średnio tylko na dobę bez ładowania
  • Brak stabilizacji przy nagraniach wideo
  • Problemy z autofocusem przy nagraniach wideo
  • Nie jest wodoodporny

Zestaw – ocena 5

Nasz zestaw testowy z sieci Orange składał się wyłącznie ze smartfonu bez żadnych dodatków. Z filmów na Youtube wynika, że w komplecie z telefonem oprócz ładowarki i kabla USB otrzymamy także słuchawki z wymiennymi gumkami oraz drucik do wyciągania szufladek na karty SIM i pamięci. Seria A pakowana jest w nowe niebieskie pudełka z dużą literą A.

Obudowa – ocena 6

Samsung Galaxy A5 jest bez wątpienia bardzo ładnym smartfonem. Jest perfekcyjnie wykonany, bardzo zgrabny i poręczny. Z wyglądu jest klonem modelu A3. A5 waży tylko 123 g, a więc niewiele więcej od znacznie mniejszego Galaxy A3. Metalowa ramka serii A sprawia, że smartfon jest sztywny i sprawia wrażenie należącego do klasy wyższej. Pozostałe elementy – przód i tylna klapka również są wykonane z metalu. Telefon nie jest rozbieralny, a kartę nanoSIM i microSD wsuwamy do specjalnych szufladek. Obiektyw kamery tylnej nieco wystaje z tylnej klapki, ale nie jest to duży problem. Obok obiektywu znajduje się dioda LED oraz głośnik. Pozycja tego drugiego nie jest optymalna i przy położeniu telefonu na miękkiej powierzchni jego dźwięk jest znacznie tłumiony. Ramki nad i pod ekranem są spore.

Wyświetlacz – ocena 6

Hejterzy będą śmiać się z rozdzielczości HD w telefonie za 1500 zł. Osoby, które znają się na smartfonach wiedzą jednak, że taka właśnie rozdzielczość zapewnia płynniejsze działanie interfejsu oraz teoretycznie dłuższe działanie baterii. W codziennym użytkowaniu naprawdę nie widać różnicy pomiędzy rozdzielczością HD i FULL HD, szczególnie na tak dobrym ekranie jak Super AMOLED Samsunga. Ekran ma optymalną wielkość 5 cali z gęstością pikseli na poziomie 320 dpi. Ekran ma świetne kąty widzenia, ładną biel i głęboką czerń. Biel jest inna („cieplejsza”) niż w modelu A3, co może się wydawać nieco dziwne ze względu na tę samą technologię wyświetlacza.

Procesor/pamięć/parametry techniczne – ocena 4

Samsung Galaxy A5 w środku ma dokładnie ten sam procesor, co model A3. Trochę szkoda, że w droższym smartfonie nie znalazł się na przykład 64-bitowy procesor Snapdragon 615. Nie oznacza to jednak, że Snapdragon 410 taktowany zegarem 1.2 Ghz nie daje sobie rady z interfejsem, czy nawet zaawansowanymi grami. Testowy wyścig Asphalt 8 działał bardzo płynnie. To samo dotyczy nakładki TouchWiz i innych aplikacji. W Galaxy A5 znajdziemy natomiast 2GB RAM, co powoduje, że w benchmarku AnTuTu A5 wypada nieco lepiej od modelu A3 – ma około 21.1 tys. punktów. Jest to jednak nadal poniżej taniutkiego Asusa ZenFone 5. Jeśli chodzi o pamięć na multimedia to teoretycznie jest to 16 GB, ale sam system zabiera nam już na starcie 4.55 GB.

Sporą zaletą serii A Samsunga jest obsługa technologii LTE. A5 pozwala w teorii na transmitowanie danych z prędkościami 150/50 Mbit/s. W domu lub w biurze możemy korzystać z WiFi (standard do n) na częstotliwości 2.4 i 5 GHz (z szerokością kanału 40 MHz). 

Tak jak w przypadku A3, w A5 znajdziemy również NFC, Bluetooth 4.0 oraz czujniki: akcelerometr, czujnik zbliżeniowy, kompas, czujnik RGB i czujnik Halla. Jest także radio FM.

 

Pełne dane techniczne modelu Samsung Galaxy A5 znajdują się tutaj

Test tańszego modelu Galaxy A3 znajduje się tutaj

System – ocena 5

W Samsungu Galaxy A5 pracuje Android KitKat 4.4.4. Na system nałożona jest nakładka TouchWiz oraz dodany pakiet oprogramowania Orange. Interfejs A5 jest nieco bardziej rozbudowany niż w tańszym A3. Główne różnice to wygląd niektórych systemowych aplikacji, inny panel aktywnych programów (karuzela), dodatkowe opcje w kamerze oraz multitasking.  Multitasking to największa niespodzianka jaka na nas czeka w tym smartfonie ze średniej półki. Gdy dłużej przytrzymamy klawisz strzałki „back” to pojawi się nam panel znany z najdroższych Samsungów służący do uruchamiania aplikacji w oknie. Miedzy oknami działa funkcja Drag and drop, która po raz pierwszy była dostępna w serii Note. Okna możemy zamieniać miejscami i osobno zamykać. Dwa okna możemy także uzyskać z poziomu karuzeli aktywnych programów.

Co oferuje nam Android Samsunga i nakładka TouchWiz w Samsungu Galaxy A5 (większość punktów powtarza się także przy modelu A3):

  • Wygodny i ładny pasek powiadomień
  • Genialny pasek szybkich ustawień w pasku powiadomień
  • Dostęp do sklepu z dodatkowymi aplikacjami dla serii Galaxy – GALAXY APPS
  • Obsługa głosowa S Voice – brakuje polskiej wersji językowej
  • Uproszczony Tryb Easy mode dla najmłodszych i najstarszych użytkowników
  • Świetne skróty ustawień Quick Settings w menu ustawień
  • Dodatkowy pulpit Magazyn oparty o aplikację Flipboard – dostępny jako ostatni pulpit po lewej stronie
  • Udana aplikacja pogody (dużo ładniejsza niż w modelu A3)
  • Tryb  „Private mode” zabezpieczony dodatkowym hasłem
  • Rozbudowane tryby oszczędzania energii
  • S Finder – wyszukiwarka „wszystkiego” w smartfonie
  • Obsługa trybu Quick connect do dzielenia się contentem
  • Rozbudowany pakiet widżetów i tematów menu
  • Smart network switch, czyli automatyczne przełączanie się pomiędzy WiFi, a siecią komórkową, jak sieć WLAN w danej chwili zaczyna źle działać.
  • Opcja wykorzystywania do backupu smartfonu chmury Samsunga
  • Współpraca nakładki z Dropboxem
  • Blocking mode – tryb ograniczenia niektórych funkcji smartfonu w określonych godzinach (notyfikacje, połączenia, alarmy, timery)

System działa stabilnie i nie zawiesza się. Dosyć wolno odświeża się natomiast pulpit Magazyn.

    

Dodatkowe aplikacje – ocena 6

Dodatkowe bonusy dla użytkowników to ostatnio domena Samsunga. W sklepie Galaxy Apps znajdziemy kilkadziesiąt programów i usług, które bezpłatnie można używać lub testować. Aby ułatwić poszukiwania aplikacje są podzielone m.in. na działy GALAXY Essentials, GALAXY Specials oraz Kiosk. Oczywiście niektóre programy są także promowane w dodatkowy sposób.

Najciekawsze aktualne oferty to:

  • SideSync 3.0 – aplikacja łącząca smartfon z komputerem PC
  • Kick – aplikacja dla fanów piłki nożnej (informacje, wyniki)
  • Kids Mode – tryb ułatwiający pożyczanie telefonu dzieciom
  • S Translator – tłumacz
  • Newsweek Polska – świetna (najlepsza?) aplikacja mobilna znanego tygodnika
  • Aplikacje Rzeczpospolitej, Gazety Wyborczej

Część z tych usług była jeszcze do niedawna standardowo instalowana w urządzeniach Samsunga, ale obecnie koreański producent odchudza przeinstalowane oprogramowanie i w związku z tym niektóre programy musimy sobie doinstalować samodzielnie.

  

Wprowadzanie tekstu – ocena 6

Klawiatura w A5 to tzw. full wypas. Mamy dodatkowy rząd klawiszy z cyframi, świetną obsługę schowka, łatwy dostęp do emotikon itd. Tekst możemy dyktować, pisać odręcznie, pisać metodą Swype lub pisać na wygodnej klawiaturze, w której klawisze mają spore odstępy. Fani wynalazków mogą także odpalić klawiaturę pływającą z małymi przyciskami. Klawiatura uczy się naszego stylu pisania z Facebooka, GMAIL, Twitter oraz SMS-ów, MMS-ów i wpisów w książce adresowej. Dla ułatwienia możemy także przypisać gotowe, często wykorzystywane przez nas teksty do cyfr umieszczonych w najwyższym rzędzie klawiatury.

   

Kamera – ocena 5

Kamery w A5 mają odpowiednio matryce 13 i 5 megapikseli. Główna kamera robi naprawdę świetne zdjęcia i to zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczeń. Zdjęcia są szczegółowe, ostre i mają naturalne kolory. Oprócz domyślnego trybu Auto do dyspozycji są także tryby:

  • Rear-cam selfie
  • Panorama
  • Night
  • Animated GIF
  • Shot & more
  • HDR
  • Continuous shot

Ze sklepu Galaxy Apps możemy także dograć tryby Sport shot oraz Sound & shot. Opcja dogrywania kolejnych trybów to różnica w stosunku do modelu A3.

Przednia kamera obsługuje tryby:

  • Selfie
  • Wide selfie
  • Night
  • Animated GIF

Zdjęcia typu selfie możemy wykonywać pokazując w obiektywie naszą otwartą dłoń. Zdjęcie wówczas zostanie wykonane z 2 sekundowym opóźnieniem. Selfie ulepszyć możemy poprzez powiększenie swoich oczu, odchudzenie twarzy i ulepszenie cery (do dyspozycji są trzy specjalne suwaki).
Jakość materiału wideo FULL HD jest satysfakcjonująca, choć brakuje trochę dobrej stabilizacji oraz występują standardowe dla Samsungów problemy z pływającym autofocusem.

   

Przykładowe zdjęcia:

Przykładowe wideo:

Bateria – ocena 4

Galaxy A5 ma pojemniejszą baterię od modelu A3, ale za to większy ekran. Taka konfiguracja powoduje, że nadal smartfon bez ładowania działa tylko dobę. Już pod wieczór zostawało nam około 20% baterii. W sytuacjach awaryjnych możemy korzystać z trybów Power saving i Ultra power saving. Wówczas czasy działania telefonu znacznie się wydłużają, ale przestaje on być właściwie smartfonem.

 

Podsumowanie
Samsung Galaxy A5 to świetny telefon ze średniej półki. Jego jedyną wadą (ale dosyć znaczącą) jest cena, która obecnie wynosi około 1600 zł. A5 wygląda świetnie, jest doskonale wykonany, ma bardzo dobry ekran SuperAMOLED i procesor, który bez problemu daje sobie radę w codziennym użytkowaniu. Dodatkowo w telefonie znajdziemy atrakcyjny interfejs TouchWiz, obsługę okienek z aplikacjami, 2 GB RAM oraz przynajmniej kilkanaście atrakcyjnych bonusów przygotowanych przez Samsunga wraz z jego partnerami. Warto podkreślić, że A5 ma także bardzo dobrą kamerę 13 megapikseli. Trochę kuleje w nim nagrywanie wideo (autofocus), ale to akurat częsta przypadłość w Samsungach. Samsung podnosi poprzeczkę na średniej półce, ale HTC, LG, Huawei są na to chyba już przygotowani.

Dla kogo jest Samsung Galaxy A5:

  • Wielbiciele bardzo ładnych urządzeń
  • Fani zgrabnych smartfonów
  • Osoby, które lubią fotografować telefonem

Dla kogo nie jest Samsung Galaxy A5:

  • Fani najszybszych procesorów mobilnych
  • Fani wielkich ekranów w phabletach
  • Osoby oszczędne
  • Osoby, które wolą czystego Androida, a nie „agresywną” nakładkę producenta smartfonu
Ocena: 8 głosów Aktualna ocena: 6
Drukuj



Komentarze / 54

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    reddd pisze: 2015-02-04 14:49
    na czym polega zaleta "obsługa kart nano sim"? wady i zalety na początku testu to dalej nie ma po co czytać skoro wszystko podsumowane na początku!
    3
  • Piechocki 2013
    wojciech.piechocki pisze: 2015-02-04 14:58
    dla mnie nanoSIM to zaleta...mam taka karte...jak telefon ma inna to musze szukac przejsciowek
    -3
  • Users Avatars Mini
    zdziwiony pisze: 2015-02-04 15:21
    A jak ktoś ma kartę micro sim to wada bo musi wymieniać, tak ? Drogi autorze proponował bym usunąć ten punkt i się nie pogrążać...
    6
  • Users Avatars Mini
    Adam pisze: 2015-02-04 15:46
    ale to autor robił ten test i to jego odczucia chyba się zapominacie , napisał własne odczucia z użytkowania dla niego nano sim to zaleta więc ogar ludzie
    1
  • Users Avatars Mini
    Sopel pisze: 2015-02-04 15:57
    Cena 1600 już raczej nie obowiązuje,na allegro pełno ofert po 1200 złotych,a przypuszczam że cena jeszcze spadnie bo telefon jest dostępny we wszystkich sieciach.
    -1
  • Users Avatars Mini
    Patryk Mistrz pisze: 2015-02-04 16:56
    No i prawidłowo, ten telefon powinien kosztować max 1000 pln
    1
  • Users Avatars Mini
    reddd pisze: 2015-02-04 17:27
    o kurde Wojtku Twoja odpowiedz mnie totalnie rozwaliła :) rewela!
    2
  • Users Avatars Mini
    Bartek pisze: 2015-02-04 17:27
    Czy tprzykryty jest wyswietlacz??? Jest jest jakies szkolo gorilla glass? Dziwi mnie ze w recenzji mozna tego nie uwzglednic dajac note za obudowe 5.
    0
  • Users Avatars Mini
    plonek pisze: 2015-02-04 17:32
    Tylna klapka to aluminium, a nie plastik
    0
  • Users Avatars Mini
    goska pisze: 2015-02-04 19:32
    Wreszcie pierwszy Samsung który mi się spodobał, dodatkowo lekki
    1
  • Users Avatars Mini
    Hose pisze: 2015-02-05 07:17
    W wadach zaznaczono dwa razy problem z ostrością w wideo. Dziwi mnie również wpisanie w wadach "wolny procesor" Przecież w teście jest napisane że nawet wymagające gry działają bez problemu i nie ma żadnych przycięć. To jakby napisać w recenzji Porsche że ma słaby silnik bo rozpędza się tylko do 300km/h a nie do 330 ;-)
    6
  • Piechocki 2013
    wojciech.piechocki pisze: 2015-02-05 09:46
    procesor wypada w benchmarku b. slabo....wedlug rankingow jest wolny...ale zapewnia odpowiednia wydajnosc...nie wiem jak to inaczej ujac
    0
  • Users Avatars Mini
    Hose pisze: 2015-02-05 11:46
    up: Czytając same plusy i minusy można sobie wyrobić błędną opinię. Wolny procesor--> "pewnie smartfon ma lagi i bardzo niską wydajność". Benchmarki to tylko cyferki, "normalnego" użytkownika interesuje jak sprzęt sprawuje się w boju a nie ile wyświetla trójkątów, więc powinno być zaletą że Samsungowi udało się z "wolnego" procesora wykrzesać tyle mocy że radzi sobie ze smartfonem doskonale. Jeszcze pozostał dwa razy napisany problem z ostrością przy nagrywaniu wideo.
    0
  • Users Avatars Mini
    x pisze: 2015-02-18 10:25
    działała Panu dioda powiadomień o przyjściu smsa/nieodebranym połączeniu?
    0
  • Users Avatars Mini
    x pisze: 2015-02-19 12:35
    dobra, ustaliłem w Samsungu- diody nie ma...jak dla mnie to dość dziwne, ale poza tym telefon jest super.
    -1
  • Users Avatars Mini
    nine pisze: 2015-03-17 22:43
    Telefon jest w porządku, ale zawiodła mnie obudowa. Jest z plastiku, co wyszło po małym obtłuczeniu, zarówno chromy na kantach jak i boczki są podróbką metalu, zatem gdzie on jest? czuję się nabity w butelke i ofiarą kłamliwej reklamy!
    1
  • Users Avatars Mini
    blee pisze: 2015-03-21 13:17
    Zapomnieli wspomnieć, że obudowa jest tak fantastyczna iż blokuje praktycznie w całości odbierany sygnał i wifi w tym momencie jest po prostu nie do użytku - osobiście odradzam kupowanie tego syfu, szkoda tracić nerwy i spędzić kilka godzin przy próbie naprawienie błędu by ostatecznie się dowiedzieć że to błąd fabryczny na którego nie ma solucji (jak na razie)
    1
  • Users Avatars Mini
    Ew pisze: 2015-03-23 13:47
    Witam, w swojej A5 kupionej w Orange nie mam wyżej wspomnianych funkcji aparatu: ustawień, animowanych gifów, dodatkowych trybów. W zasadzie jest tylko możliwość zrobienia zdjęcia z lampą, bez lub auto. Czym to może być spowodowane? Jedyne co zaproponował mi operator to naprawa telefonu, ale on przecież nie jest zepsuty tylko sprzedano mi wybrakowany egzemplarz...
    1
  • Users Avatars Mini
    good pisze: 2015-03-31 11:46
    Samsung galaxy a5 jest świetny!! Tylko nie wiem dlaczego nie podświetlają mi się klawisze cofnij itp.
    1
  • Users Avatars Mini
    Marcin pisze: 2015-04-13 13:38
    @good mam ten sam problem, działało podświetlenie, teraz nie działa. Zmiana opcji nie pomaga. Rozwiazales ten problem?
    0
  • Users Avatars Mini
    asd pisze: 2015-04-20 19:24
    Podświetlenie nie działa jak jest włączony tryb oszczędzania energii.
    1
  • Users Avatars Mini
    Coart pisze: 2015-04-28 15:45
    Wg mnie telefon jest szybki i działa bardzo dobrze.Nie rozumiem osób , które hejtują go... Obudowa blokuje WiFi ? Osoba ,która to napisała ma chyba też coś zablokowane go. I obudowa nie jest wykonana z plastiku tylko Aluminium. Mam ten telefon więc chyba wiem bardzo dobrze... Ogl telefon działa ŚWIETNIE ,BEZ ZARZUTÓW .
    3
  • Users Avatars Mini
    wystycziwews pisze: 2015-05-02 13:54
    APARAT 10/10 , ROBI NAPRAWDĘ ŚWIETNE ZDJĘCIA! WYGLĄD TELEFONU 10/10 , JEST BARDZO ŁADNY BATERIA 8/10, WYTRZYMUJE PRZY CZĘSTYM UŻYWANIU OK.9-10 GODZIN, ALE TO I TAK DOBRZE PŁYNNOŚĆ DZIAŁANIA 10/10 CENA + JAKOŚĆ = 10/10 OGÓŁEM POLECAM, BARDZO DOBRY TELEFON, NA RAZIE NIE BYŁO Z NIM ŻADNYCH PROBLEMÓW :) SZKODA TYLKO, ŻE ANDROID JEST 4.4.4. MAM NADZIEJE ŻE NIEDŁUGO BĘDZIE AKTUALIZACJA DO 5 .
    0
  • Users Avatars Mini
    Dariusz Ch. pisze: 2015-05-02 18:41
    Telefon fajny, choć mógłby mieć 4,5 cala - byłby bardziej poręczny i obsługowany jedną ręką. Słabo sie go trzyma jedną ręką - może wypaść, bo nie ma wyważonego środka ciezkości na dole telefonu, i obsługa jedną ręką praktycznie odpada. Głośność rozmów to jakaś kpina - nawet na telefonie za 20 złotych jest wiele głośniej, i nawet aplikacje nie pomagają jej większyć do przyzwoitego poziomu ani przywracanie ustawień fabrycznych i upgrade softu. "Funkcja automatycznego dostosowania dźwięku zwiększa lub zmniejsza poziom głośności rozmów, w zależności od towarzyszącego Ci hałasu." Ehe, dobry żart, chyba tylko zmniejsza i to bardzo skutecznie. Nie raz słuszę w słuchawce, że "prosze powtórzyć, słabo Pana słyszę" i w drugą stronę tak samo... Na słuchawkach głośność jest odpowiednia, czytałem że nie tylko ja jeden mam z tym problem, telefon oddam do serwisu, niech dadzą dobry egzemplarz albo telefon jest niezgodny ze specyfikacją, ale pewnie się wypną i tak to stracone 1400 złotych ... Przestrzegam innych by spraedzili głośnośc rozmów przed zakupem tego telefonu.
    -1
  • Users Avatars Mini
    Coart pisze: 2015-05-03 20:41
    Też miałem taki problem i po jakimś czasie samo mi się naprawiło.
    0
  • Users Avatars Mini
    Buch pisze: 2015-07-06 12:28
    Witam. Mam problem z aparatem w tym telefonie i chciałem się dowiedzieć czy to wina modelu czy softu. Chodzi o to, że aparat ma problemy ze światłem. Gdy wpada światło dzienne do fotografowanego pomieszczenia to obraz robi się przejaskrawiony, rozmyty – jakby ze smugą. Dzieję się to dość często choć nie zawsze. Czy ktoś spotkał się może z takim problemem?
    0
  • Users Avatars Mini
    kk pisze: 2015-07-08 00:58
    Ja mam problemy z klawiatura,gdy coś pisze nie zawsze mi się literka klika.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kitkatka pisze: 2015-07-11 22:29
    To ciekawe, że w recenzji sprzętu, który jest telefonem, nie ma ani słowa o jakości rozmów... Dopiero z komentarzy użytkowników można się o tym dowiedzieć.
    0
  • Users Avatars Mini
    artur pisze: 2015-07-17 21:13
    Witam, czy ten telefon jest dostępny w Polsce w wersji Dual Sim??
    1
  • Users Avatars Mini
    kasia pisze: 2015-07-21 22:41
    Mnie po dwóch dniach przestał działać mikrofon, bez ewidentnej przyczyny. Dokładnie rzecz ujmując raz mnie słychać raz nie. Przywrócenie ustawień nie pomogło, spowodowało tylko,ze telefon zaczął się "wieszac".
    0
  • Users Avatars Mini
    Ala pisze: 2015-07-22 19:30
    witam od dzis mam ten tel i nie wiem czemu nie swieci mi sie dioda przy glosnikach o ktorej pan wspomnial. mam nieodebrany sms a ona nie swieci '/ orientuje sie pan co trzeba zrobic?
    -1
  • Users Avatars Mini
    Gosia pisze: 2015-08-08 15:52
    Witam. U mnie przestał działać multitasking.czyli dłuższe przytrzymanie back. A działało. Czy to się gdzie włącza? A ktoś wie?
    0
  • Users Avatars Mini
    JacusPan pisze: 2015-09-01 21:53
    Bardzo fajny telefon jak na budżetowy model. Wszystko działa płynnie, parametry porównywalne lub lepsze od konkurencyjnych smartfonów poniżej 400 zł. Mnie osobiście denerwuje jedynie słaba bateria, która zmusza czasami nawet do 2 krotnego ładowania w jeden dzień (np. przy zabijaniu czasu grami 3D). Na szczęście czas ładowania jest krótki. Zapraszam do przeczytania mojej recenzji na blogu MobilneTechnologie - http://mobilne-technologie.regionalnie.com/smartfony/testy-i-recenzje/nexo-handy/
    1
  • Users Avatars Mini
    Ruta pisze: 2015-10-04 22:40
    Czy w A5 działa ktokomierz? Znajduję tylko sprzeczne informacje?
    0
  • Users Avatars Mini
    ADAM pisze: 2015-10-06 11:35
    Proszę o pomoc w kwestii zdjęć i filmików wykonanych A5. Otóż zdjęcia sa zapisywane na karcie (32 G), którą kupiłem. I tu pojawia sie problem, gdyz kliknę w zdjęcie lub filmik jest on widoczny ale jak chce go wyświetlic na cały ekran to powstaje czarne tło z wykrzyknikiem z dwoma wieżyczkami!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Jacek O. pisze: 2015-10-07 13:36
    Czy ktoś wie jak w A5 zmienić ten fatalny fabryczny dźwięk sygnalizujacy przyjście sms???? Nie mogę znaleźć nijak sposobu, please help :)
    1
  • Users Avatars Mini
    chachi pisze: 2015-10-25 10:00
    czy ktoś wie jak zresetować/wyłączyć a5? zaciął się ekran i nie reaguje na żadne przyciski
    1
  • Users Avatars Mini
    Anonim012 pisze: 2015-11-11 11:44
    Cena już spadła bo osobiście miesiąc temu kupiłam go za 1050 zł.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kiko pisze: 2015-11-15 16:18
    Największą jego wadą według mnie to brak diody sygnalizacyjnej - nie wiadomo kiedy bateria naładowania i czy ktoś dzwonił.
    -1
  • Users Avatars Mini
    Do Kiko pisze: 2015-11-24 17:26
    Kiko wyłącz tryb oszczędzania baterii i będziesz diodę miał/a. Przy trybie oszczędnym sa dużo gorsze kolory.
    0
  • Users Avatars Mini
    ania pisze: 2016-01-12 14:13
    zawiesił mi sie ekran dotykowy i po prostu nie da sie wyłaczyc telefonu . pomóżcie
    0
  • Users Avatars Mini
    dario pisze: 2016-01-21 02:19
    U mnie było podobnie . Zawiesił się wyświetlacz(zrobił się zielony ekran) podczas oglądania filmiku i nic nie dało się zrobić, ani wyłączyć ani nic innego-zero reakcji na jakikolwiek klawisz i dotyk. W moim przypadku pomógł rodzaj tzw. hard resetu tzn Przytrzymanie jednocześnie dwóch klawiszy na około 7-10 sek. na boku telefonu a konkretnie tego po prawej stronie od włączania telefonu i po lewej stronie dolnego klawisza od głośności( od ściszania). Telefon się uruchomił ponownie i ok.
    3
  • Users Avatars Mini
    Olx pisze: 2016-01-30 02:06
    Chyba trzeba być niewidomym, żeby na ekranie Super AMOLED nie zauważyć różnicy między HD i FHD. Przy HD ziarnistość jest bardzo dobrze widoczna. Na ekranach LCD oczywiście tak nie jest.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kama pisze: 2016-02-16 13:48
    Mam dwa zasadnicze problemy z tym telefonem. Nie czyta mi karty pamięci. Drugi problem to aparat, który miła być taki świetny a nie jest.. Podczas nagrywania filmów bardzo często traci ostrość. Zdjęcia tez wychodzą rożne czasem super,ale bardzo często są niestety nieostre.
    0
  • Users Avatars Mini
    Kij pisze: 2016-02-18 20:16
    Zakupiłam ten telefon miesiąc temu,a już mi mikrofon nie działa...
    0
  • Users Avatars Mini
    Bercia pisze: 2016-03-13 12:17
    Dzieki dario pomogło zawiesil sie a kupilam go wczoraj. Ulzylo juz mialam go odwieść. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    gabka pisze: 2016-03-17 21:29
    co jeśli, telefon mi się zawiesił i nie działa wyświetlacz ?
    0
  • Users Avatars Mini
    Paulina pisze: 2016-07-30 14:11
    Miałam podobnie, mi również zawiesił się telefon i przez około 45 minut nie reagował na żaden przycisk, dodatkowo bardzo się nagrzał. Zadziałało wyłączenie awaryjne (przytrzymanie przez 10 sekund jednocześnie przycisku przyciszenia i przycisku wyłączenia) :))
    0
  • Users Avatars Mini
    Pati pisze: 2016-08-18 23:24
    Mam telefon od Lutego i niestety są małe problemy z nim :( Zaczął się wieszać oraz nie raz podłączać kilka ładowarek nie ładuje przez godz zapalfowalao mi tylko 2 % wiec bardzo dziwne i sosami problem to kamerka z przodu ponieważ porównując ja do a3 niestety wydaje się gorsza te problemy stały się dopiero od niedawna ale jeden problem to było ze tak jakby na ekranie zrobiły się piksele ale huhi na szczęście wyłączyłem i wszysków gra
    0
  • Users Avatars Mini
    Pati pisze: 2016-08-18 23:25
    *załadowalo *ostatnim *wszystko Przepraszam za błędy ale wlansie klawiatura się ścina
    0
  • Users Avatars Mini
    Agnes pisze: 2016-08-27 22:47
    Cóż mogę powiedzieć o telefonie, jest fajny ale ma dyży minus, jak ktoś do mnie dzwoni lub ja do kogoś dzwonie i włączam głośnik, to nic kompletnie nie słyszę co druga osoba mówi, nie wiem czy da się ustawić na stałe głośność podczas połączenia? Pomóżcie, bo do bani jak za każdym razem muszę ustawiać głośność podczas połączenia
    0
  • Users Avatars Mini
    Anna pisze: 2016-12-09 07:41
    Telefon na pierwszy rzut oka jest super. Działał rewelacyjnie z jednym ALE... nie nadaje się do rozmów. Mój chłopak kupił 2 samsungi a5. Mój model okazał się wadliwy, problem z mikrofonem. Spodziewałam się czegoś lepszego za taką cenę. Musiałam zmienić telefon na tańszy i generalnie gorszy jakościowo ALE teraz rozmówca mnie słyszy.
    0
  • Users Avatars Mini
    Jacas pisze: 2016-12-18 19:23
    Czy w Samsung A5 jest dioda powiadomien i ewentualnie jak wlaczyc Dziekuje
    0
  • Users Avatars Mini
    ak pisze: 2017-01-02 12:59
    Witam! Mam Samsunga Galaxy A5 i jestem bardzo z niego zadowolona, jest rewelacyjny - jednak jest jeden minus który strasznie już mnie wyprowadza z równowagi - podczas korzystania z telefonu włączają się różne zakładki albo strona się minimalizuje co bardzo przeszkadza i całkowicie nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
    0

Najważniejsze

Ostatnie testy