Test Huawei P10 Lite

Drukuj

Klasa smartfonu C (skala „Mercedesa” A, B, C, E, S)

Skala ocen 1-6 (6 - celujący)

Wstęp

Huawei zrobił małe zamieszanie, wypuszczając w 2017 roku dwa modele Lite, czyli bardziej przystępne cenowo wersje smartfonów z górnej półki. Pierwszy, który już został przez nas zrecenzowany, to Huawei P9 Lite 2017, czyli odświeżona wersja hitu z zeszłego roku. Drugi to Huawei P10 Lite. Jakie są główne różnice pomiędzy tymi urządzeniami?

P10 Lite ma LTE kategorii 6 (P9 lite 2017 wersję 4), ma też trochę szybszy procesor, dwa razy więcej wbudowanej pamięci na pliki i nowszy standard WiFi ac. Czy zatem warto dopłacić dwieście złotych więcej za P10 Lite? Przekonajmy się.

Główne wady i zalety smartfonu Huawei P10 Lite

Zalety

  • Jakość wykonania dorównująca flagowcom
  • Świetny czytnik linii papilarnych
  • Wysokiej jakości ekran
  • Zgrabne rozmiary
  • Ochrona wzroku aktywowana w opcjach
  • Satysfakcjonująca wydajność i więcej pamięci
  • Android 7.0
  • EMUI w najnowszej wersji 5.1
  • Wygodne zarządzanie telefonem za pomocą Menadżera telefonu
  • Dual SIM
  • Dobrej jakości zdjęcia
  • Bardzo wszechstronna aplikacja aparatu
  • Dobry czas działania na baterii
  • Mocny głośnik
  • Kompletny zestaw w pudełku

Wady

  • Dwukrotnie zawiesił się w trakcie testów
  • Tylko 6% wydajniejszy od Huawei P9 Lite 2017
  • Sporo niepotrzebnych aplikacji (które można odinstalować)
  • Brak USB C
  • Nagrania wideo mało szczegółowe i bez stabilizacji

Zestaw – 4+

W eleganckim pudełku, o charakterystycznym dla Huawei pionowym układzie, znajdziemy ładowarkę i słuchawki. Ładowarka ma odłączany kabel micro USB. Ładuje telefon prądem 2A zarówno dla 5 jak i 9V, czyli wyposażona jest w tryb szybkiego ładowania. Słuchawki mają wbudowany mikrofon, przyciski regulacji głośności i odbierania połączeń. Ich kształt to hybryda zwykłych pchełek i słuchawek dokanałowych – przypominają słuchawki dołączane do iPhonów.

Budowa – 5

Jakość wykonania Huawei P10 Lite jest bardzo dobra – zbliżona do najwyższej półki. Zarówno przód jak i tył są pokryte szklaną taflą, a krawędź została wykonana z metalu. Telefon jest smukły, trochę mniejszy niż P9 Lite 2017 i odrobinę większy niż P10. Wymiary P10 Lite to 146,5 x 72 x 7,2 oraz 146 gramów wagi. Huawei P10 lite zalicza się do mniejszych i zgrabniejszych smartfonów.

Główne różnice względem najnowszego flagowca P10 to czytnik linii papilarnych z tyłu, a nie z przodu, jeden aparat główny, zamiast dwóch, przeniesienie gniazda słuchawkowego z dolnej na górną krawędź oraz brak specjalnej faktury na tylnej części obudowy. Poza tym układ, jeśli chodzi o rozmiar i położenie przycisków, umieszczęnie obiektywów czy kształt ramki jest bardzo zbliżony.

Czytnik linii papilarnych działa wzorcowo – pod tym względem Huawei jest punktem odniesienia dla innych producentów. Odblokowywanie jest błyskawiczne i niemal bezbłędne. Korzystanie z blokady ekranu za pomocą odcisku palca jest przyjemnością.

Na plus należy również policzyć wysoką głośność wbudowanego głośnika w trybie głośnomówiącym. Można z powodzeniem słuchać audio wprost z telefonu podczas jazdy samochodem. Głośnik, jak w modelu P10, znajduje się na dolnej krawędzi i trzymając smartfon poziomo, podczas grania czy oglądania filmów, można go stosunkowo łatwo zasłonić ręką.

Trochę szkoda, że producent zdecydował się zastosować gniazdo micro USB. Zdążyłem się już przyzwyczaić do USB C w innych telefonach. Starsze gniazdo jest mniej wygodne, zwłaszcza gdy podłączamy telefon do ładowania wieczorem, w ciemnym pokoju – ciężko dopasować układ wtyczki bez zapalania światła. Nawet w przypadku pozostania przy kontrolerze USB 2.0, wtyczka USB C jest po prostu wygodniejsza.

Jak każdy smartfon wykończony w większości szkłem, Huawei P10 Lite łatwo i szybko brudzi się, szczególnie w czarner wersji. W przypadku gładkich, lustrzanych powierzchni nie ma od tego ucieczki, choć w wersji złotej zabrudzenia są dużo mniej widoczne.

Wyświetlacz – 5-

Ekran w P10 Lite ma przekątną 5,2 cala i rozdzielczość Full HD 1920 x 1080 pikseli, co skutkuje gęstością 424 punktów na cal. Technologia w jakiej został wykonany ekran to LTPS IPS. Ekran swoimi parametrami jest zbliżony do tego, co oferują nam najdroższe smartfony. W porównaniu do P10 trochę szybciej spada jasność, gdy patrzymy na wyświetlacz pod kątem. Gdy w P10 ekran jest jeszcze biały, w P10 Lite zaczyna wpadać delikatnie w szarość. Są to jednak niuanse widoczne dopiero przy porównaniu dwóch ekranów obok siebie. Poza tym ekran ma szeroki zakres regulacji jasności, z wysoką maksymalną wartością, nasycone, atrakcyjne kolory i wysoki kontrast.

W ustawieniach można znaleźć funkcje ochrony wzroku, polegająca na filtrowaniu światła niebieskiego. Można ją aktywować ręcznie lub według harmonogramu. Można również wyregulować stopień przesunięcia w kierunku czerwonych kolorów.

Niezależnie od ochrony wzroku jest tez dostępne ustawianie temperatury barw ekranu. Dostępne są trzy domyślne ustawienia oraz koło barwne pozwalające na swobodną regulację.

   

Procesor/pamięć/parametry techniczne – 4

Huawei P10 Lite został wyposażony w procesor ośmiordzeniowy Kirin 658 taktowany zegarami 4 × 2,1GHz + 4 x 1,7GHz, z układem graficznym Mali-T830MP2. Dla porównania P9 Lite 2017 ma procesor Kirin 655, który ma identyczne zegary, ale został oznaczony niższym symbolem. Procesor wspomaga 3GB RAM + 32GB ROM, a więc miejsca na system i pliki jest dwa razy więcej, niż w P9 Lite 2017 - wielkość RAM pozostała bez zmian.

P10 Lite uzyskał 61 tysięcy punktów w benchmarku Antutu i 46 klatek na sekundę w Epic Citadel, na detalach ultra wysokich. Takie wyniki gwarantują komfort codziennego użytkowania i wyniki znajdują swoje potwierdzenie w praktyce. W większości przypadków nie trzeba na nic czekać, a wszystko co miałem okazje uruchamiać, w tym gra Asphalt, działało płynnie. Trzeba jednocześnie pamiętać, że różnica wydajności według benchmarku względem P9 Lite 2017 to jedynie 6%, a 60 tys. punktów to też mniej niż połowa wydajności najszybszych smartfonów na rynku.

Smartfon wyposażony jest w łączność LTE kategorii 6 300/50 Mbps, a więc lepszą niż P9 Lite 2017, który ma LTE kategorii 4. Nowszy standard oferuje także WiFi - ac.

W skład czujników wchodzą: czytnik linii papilarnych, akcelerometr, żyroskop, kompas, czujnik światła, czujnik zbliżeniowy.

  

System, Ekran główny – 4

Smartfon Huawei został wyposażony w Androida 7.0 wraz z najnowszą nakładką EMUI 5.1 – taką samą jak w P10. W P9 Lite 2017 znalazła się nakładka o jedną wersję starsza.

Producent zdecydował się dać użytkownikom wybór, czy chcą domyślny dla Huawei układ bez szuflady na aplikacje, czy wolą przełączyć się na tradycyjny wygląd z podziałam na pulpity i listą wszystkich zainstalowanych aplikacji.

Nakładka Huawei dojrzała przez kolejne wersje i dzisiaj jest znacznie bardziej dopracowana - bardziej przejrzysta, czytelniejsza, po prostu lepsza.

W systemie znalazła się obsługa knykci, którymi możemy wprowadzać określone gesty, uruchamiające aplikacje oraz zrobić zrzut ekranu. Rozszerzone funkcje otrzymał również skaner linii papilarnych, który potrafi odbierać połączenia, robić zdjęcia, wyłączyć budzik, czy też rozwinąć panel powiadomień.

Innym udogodnieniem jest Menadżer telefonu, który pozwala z jednego miejsca optymalizować działanie telefonu, usuwać zbędne pliki, zarządzań uprawnieniami aplikacji czy skanować telefon w poszukiwaniu wirusów. W ustawieniach można zmienić kolejność przycisków systemowych, aby dopasować je do swoich przyzwyczajeń.

Aplikacje fabrycznie zainstalowane:

  • Galeria
  • Menadżer telefonu
  • Motywy
  • Muzyka
  • Galeria
  • Filmy
  • HiGame
  • Zdrowie
  • Kalendarz
  • Notatnik
  • HiCare
  • Wiadomości
  • Pliki
  • Zegar
  • Pogoda
  • Kalkulator
  • Rejestrator dźwięku
  • Radio FM
  • Latarka
  • Lustro
  • Kompas
  • Kopia zapasowa
  • Pobrane
  • Twitter
  • News Republic
  • Instagram
  • TripAdvisor
  • Asphalt Nitro
  • Spider-Man Ultimate Power
  • Top Games
  • Kingdoms

Telefon został wyposażony w dual SIM. Oprogramowanie pozwala przypisać określone czynności do wybranego numeru. Nie spotkałem żadnych problemów z jakością rozmów czy utrzymaniem zasięgu.

Zdarzyło się dwukrotnie, że podczas robienia zdjęć telefon zaczynał reagować z coraz większym opóźnieniem, aż całkowicie przestał reagować na polecenia, zarówno z ekranu dotykowego, jak i przycisku zasilania. Pomógł twardy reset polegający na długim przytrzymaniu przycisku zasilania, aż telefon się wyłączył. Po ponownym uruchomieniu działanie wróciło do normy. Błąd powinien zostać naprawiony przez producenta za pomocą aktualizacji.

  

Kamera – 4+

Główny aparat Huawei ma rozdzielczość 12 megapikseli i jasność F/2.2. Ustawia ostrość zarówno za pomocą detekcji fazy PDAF, jak i detekcji kontrastu CAF. Aparat działa szybko i pewnie. Nieostre lub poruszone zdjęcia praktycznie nie występują, podczas gdy w testowany wcześniej P9 Lite 2017 poruszonych zdjęć było sporo. W przypadku P10 Lite problem nie występuje.

Zdjęcia są szczegółowe, kontrastowe i maja nasycone kolory. Na niskich czułościach widoczny szum nie pojawia się w cieniach, co bywa częstym przypadkiem. Na wyższych czułościach szum jest mocny, ale znośny.

Należy pochwalić aplikację aparatu za bogactwo trybów. Na każda okazję znajdzie się coś odpowiedniego. Są też tryby unikalne dla Huawei, jak malowanie światłem. Panorama ma wysoką rozdzielczość i jest dobrze posklejana.

Dostępne tryby aparatu:

  • Zdjęcie
  • Profesjonalne zdjęcie
  • Wideo
  • Profesjonalne wideo
  • HDR
  • Tryb poklatkowy
  • Znak wodny
  • Notatka audio
  • Skanowanie dokumentu
  • Panorama
  • Malowanie światłem
  • Zwolnione tempo
  • Ostrość na wszystko
  • Możliwość pobrania trybów dodatkowych

Co ważne, tryb profesjonalny nie jest takim tylko z nazwy, lecz ma pełen zestaw ustawień, które powinny być w nim dostępne.

Dla trybu profesjonalnego dostępne są ustawienia:

  • Pomiar światła: matrycowy, centralnie ważony i punktowy
  • ISO od 100 do 1600
  • Migawka od 1/4000 do 8 sekund
  • Korekcja EV +/- 4 EV
  • Autofocus: automatyczny jednorazowy, automatyczny ciągły, manualny
  • Balans bieli: automatyczny, plus 4 fabryczne ustawienia i piąty zakres w stopniach Kelwina od 2800K do 7000K

Z takim zestawem opcji konkurować może niewiele smartfonów.

Tryb wideo wypada gorzej od zdjęć. Przede wszystkim bardzo widocznie brakuje w nim jakiejkolwiek stabilizacji. Widać to na praktycznie każdym nagraniu wykonanym z ręki, nawet gdy próbujemy trzymać telefon stabilnie. Film nie jest też tak szczegółowy, jak mógłby być przy rozdzielczości 1080p. Poza tym nagrania są płynne, z poprawnie zmienianą ekspozycją, a błądzenie autofocusa to raczej rzadkość. Możliwe jest nagrywanie 1080p w 60 klatkach na sekundę, a także animacji poklatkowej i slow-motion.

Przedni aparat ma wysoką rozdzielczość 8 megapikseli i w dobrym oświetleniu zapewnia dobre efekty. Jego obiektyw ma jasność F/2.0 i nagrywa filmy 1080p.

   

Przykładowe zdjęcia:

Przykładowe wideo:

Bateria – 5-

Recenzowany telefon ma baterię pojemności 3000 mAh, dokładnie taką samą jak P9 Lite 2017 i tutaj wyniki są powtarzalne w przypadku nowszego modelu. Po 4 godzinach i 38 minutach strumieniowania YouTube w rozdzielczość FHD telefon rozładował się do 46%. Oznacza to, że telefon oferuje ponad 9 godzin strumieniowania wideo z sieci, kiedy zarówno ekran jest włączony i transfer danych jest non stop aktywny. To dobry wynik, dający komfort w codziennym użytkowaniu.

Telefon dobrze radzi sobie z trybem czuwania, dzięki czemu czas pracy telefonu zależy głównie od tego jak intensywnie z niego korzystamy. Raz na koniec dnia zostało mi 39%, innym razem 25%, a jak z telefonu korzystałem mało, to po dwóch dobach miałem jeszcze spory zapas zmagazynowanej energii. Biorąc pod uwagę jak smukły jest P10 Lite to są to wyniki za które można Huawei pochwalić.

Smartfon obsługuje też szybkie ładowanie – 30 minut wystarcza do naładowania telefonu prawie do połowy.

   

Podsumowanie

Huawei P10 Lite kontynuuje dobrą passę rozsądnie wycenionych i atrakcyjnych smartfonów tego producenta. Jakość wykonania, wyświetlacz, wydajność i aparat nie rozczarowują – powinny zaspokoić potrzeby większości użytkowników szukających solidnego smartfona, który nie ma kompromisów w jakości wykonania. Jedyny niesmak pozostał po dwukrotnym zawieszeniu się telefonu.

Kwestia otwartą pozostaje, czy warto dopłacać do P10 lite, czy tez wybrać tańszy model P9 Lite 2017. Sugerujemy także Huawei, aby uporządkował nieco nazewnictwo w swoim portfolio.

Dla kogo jest Huawei P10 Lite

  • Dla szukających solidnego smartfona ze średniej półki
  • Dla fanów Huawei
  • Dla ceniących wysoką jakość wykonania
  • Dla lubiących smukłe smartfony

Dla kogo nie jest Huawei P10 Lite

  • Nie dla osób nagrywających dużo wideo smartfonem
  • Nie dla najbardziej wymagających

Inne informacje na temat smartfonu Huawei P10 Lite:

Ocena: 2 głosów Aktualna ocena: 10
Drukuj



Komentarze / 13

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    pszemeq pisze: 2017-05-10 15:16
    Miałem 9 lite i stabilność tego telefonu mnie poraziła.Wykorzystuję telefon dość intensywnie i skoro 10 lite ma też problemy ze stabilnością to wiem już, że to nie są telefony dla takich jak ja. Oczywiście potrzeb klientów jest cała masa więc zapewne zdobędzie on swą niszę ale w moim odczuciu stabilność to jego pięta achillesowa
    -3
  • Users Avatars Mini
    typix pisze: 2017-05-11 14:05
    Mam lumia930 i nigdy mi się nie zawiesiła
    -2
  • Users Avatars Mini
    m-a-t pisze: 2017-05-11 16:21
    Mam iPhone SE i nigdy mi sie nie zawiesił, a bateria też trzyma 2 dni.
    -2
  • Users Avatars Mini
    cerv pisze: 2017-05-12 09:08
    Mamy w domu P9 lite, kupiony dla dzieciaka ale tak mi się spodobał, że pobiegałem z nim kilka dni w ramach testów. Zarówno ja jak i 7-mio latek używający telefonu PONAD NORMATYWNIE nie mieliśmy ani pół powodu do narzekania. Płynność i działanie bez najmniejszego zarzutu. Do tego android 7.0 od 2 tygodni. Jedyna wada P9 lite to aparat, jest dość słaby w gorszym świetle. Autentycznie rozważam P10 lite dla siebie...
    0
  • Users Avatars Mini
    Avenger28 pisze: 2017-05-12 21:28
    Czy ktoś z osób z forum orientuje się, czy Huawei P10 Lite jest też dostępny na polskim rynku w wersji na 1 kartę sim? Taką wersję sprzedaje ponoć T-mobile, chodź wydaje mi się to dziwne, bo do tej pory te telefony były na 2 karty sim ...
    0
  • Users Avatars Mini
    cezar pisze: 2017-05-31 21:58
    Ja mam problem z P10 Lite podczas jazdy samochodem. Gdy nałożę okulary przeciw słoneczne obraz ekranu robi się nie widoczny. A więc nie widzę mapy nawigacji, nie mogę wybrać nr telefonu rozmówcy czyli telefon staje się całkiem bezużyteczny. W żadnych innych smartfonach takiej niedogodności nie spotkałem. Huawei Polska na moją reklamację odpisał cyt.: "niestety nie możemy zagwarantować możliwości użytkowania naszych produktów z każdym rodzajem okularów przeciwsłonecznych". Moim zdaniem Huawei wypuścił felerne ekrany i próbuje się odżegnać od masowych reklamacji i wymiany ekranów.
    0
  • Users Avatars Mini
    cesarz pisze: 2017-06-18 16:03
    cezar - po prostu zrób ekran na maksa jasny . Powinno pomóc :-)
    -1
  • Users Avatars Mini
    Kamila pisze: 2017-06-19 19:59
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jaki sposób mogę zrobić kopię lustrzaną wyświetlacza na telewizorze? W Sony Xperia Z1 compact funkcja nazywała się "kopia lustrzana ekranu" łączyłam z TV i już, w Huawei P8 "multiekran" a w Huawei P10 lite nie mogę znaleźć tej funkcji. Będę wdzięczna za pomoc :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    werq pisze: 2017-07-17 20:37
    Huawei P10 Lite po miesiącu intensywnego użytkowania pojawiły się następujące problemy: 1. Rozmowa przychodząca i wychodząca rozłącza się po ok 2 s. (pomogło wyłączenie i włączenie) 2. Łączność z zestawem bluetooth rozłącza się po ok 2s (nie pomogło ponowne uruchomienie). 3. Połączenia głosowe w słuchawce inicjowane z max głośnością głośniczka, po ściszeniu do zadanej wartości następne połączenie przychodzi z max. głośnością. Pomogło przytrzymanie włącznika przez ok 10s i ponowne uruchomienie.
    0
  • Users Avatars Mini
    Patts pisze: 2017-08-03 21:53
    Ahahhahahah co. Aplikacje fabryczne Spiderman? Te aplikacje nie dodaje telefon tylko play, boże wyje XDDDD
    0
  • Users Avatars Mini
    Patts pisze: 2017-08-03 21:55
    Ja gdy kupiłam Huawei P10 lite nie miałam żadnych gier, jestem w Orange polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    P10 lite okulary. pisze: 2017-08-18 11:11
    Jeśli ktoś chce używać tego tel. w okularach polaryzacyjnych niech o tym zapomni. Dobre okulary powodują że ekran jest praktycznie około 90% niewidoczny.
    0
  • Users Avatars Mini
    nin pisze: 2017-11-17 19:19
    a czy w Huawei p10lite wyswietlają się sms na górze w takiej "chmurce" (jak np w samsungu s7 i wielu innych), że można odpisać na sms nie wychodząc z aplikacji której się aktualnie używa ???
    0