Test Ericsson A2618s

Recenzje
Opinie: 44
Opinie: 44

Tak więc po paru telefonach z górnej półki przyszedł czas na test aparatu klasy troszeczkę niższej. Szczerze się przyznam, że nie spodziewałem się niczego wielkiego po tej komórce. Jednak stwierdzam, że wywarła na mnie całkiem pozytywne wrażenie. Telefon jest całkiem ładny i estetyczny. Dodatkowo dobrze leży dłoni. Moje zastrzeżenia budzi antena. Dość spore luzy w jej zamocowaniu, sprawiają wrażenie jakby antena miała za chwilę odpaść. W dodatku przy poruszaniu nią można zauważyć zmiany na wskaźniku zasięgu. Niestety rzadko in plus. Mimo to telefon dość dobrze "trzyma" zasięg.

 

 

Aby dostać się do baterii telefonu należy posiadać całkiem spory zapas sił i dość mocne palce. Gdy jednak udało mi się zdjąć tylny panel, oczom moim ukazał się widok trochę niecodzienny - niespotykany sposób mocowania baterii. 

Miałem początkowo trochę problemów z jej zamontowaniem. Sposób w jaki umieszczona jest bateria w A2618 ma jednak pewne zalety. Otóż nie ma potrzeby wyjmowania jej przy każdorazowej zmianie karty SIM. Wystarczy unieść baterię i już. W przeciwieństwie do baterii umieszczenie karty SIM na swoim miejscu nie nastręcza większych problemów. Jak widać na poniższym zdjęciu sposób mocowania samego SIM'a jest dość popularnym rozwiązaniem. 

Wracając do baterii. W modelu tym miałem do czynienia z baterią Li-Ion 1400 mAh (BHC-11 bateria dużej pojemności). Wytrzymałość jej nie sprawiła mi zawodu. Wprost przeciwnie. W trybie czuwania wytrzymuje spokojnie ponad 5 dni. A rozwiązanie, jak widać na poniższym zdjęciu jest dość ciekawe i oryginalne... .

Niestety oprócz wskaźnika baterii znajdującego się na wyświetlaczu, nie ma innej możliwości sprawdzenia stanu w jakim się ona znajduje. I chociaż, podobnie jak w R320 czy R310, telefon posiada boczny suwak głośności (który służył m.in. do odczytu stanu baterii), to nie wskóra się nim wiele. W modelu tym służy on jedynie do wyświetlania daty, informacji o czasie budzenia i profilu w jakim znajduje się aparat oraz oczywiście do regulacji głośnością i poruszania się po menu. Przycisk ów działa lekko, czego nie można powiedzieć o klawiaturze. Ta działa zbyt twardo - szczególnie jest to uciążliwe podczas pisania "krótkich" wiadomości tekstowych. Męczący jest również brak szybkiego przewijania napisanego tekstu i kasowania pojedynczych wyrazów. Zresztą ten sam problem pojawiał się w przypadku dwóch wyżej wymienionych modeli, ale tam na szczęście lepiej działała klawiatura. 

Menu zasadniczo nie różni się od tego z modeli R320 i R310. Główne różnice polegają na dodaniu (dość ładnych zresztą) dużych ikonek. 


Schemat Menu Ericssona A2618s

  

Aby obejrzeć demo kliknij na zdjęcie powyżej (MPEG 100kB)

Poza tym menu działa szybciej niż dwóch wymienionych wyżej modelach. 
Nie udało mi się go zawiesić, może dlatego, że dysponowałem nim zbyt krótko. Niemniej jednak to pozytywny objaw, gdyż wyciąganie baterii w tym modelu nie jest najprostsze. 
Jak można łatwo zauważyć telefon ma dość sporych rozmiarów wyświetlacz. Został w ten sposób przystosowany do obsługiwania przeglądarki WAP. Cóż z tego skoro ta wersja WAP'u łączy się z Internetem za pomocą SMS'ów. Co praktyce oznacza, że funkcja WAP jest bezużyteczna w tym modelu. 
Dobrym rozwiązaniem jest możliwość odczytywania SMS'ów bez konieczności odblokowywania klawiatury (jeśli oczywiście taka blokada jest założona). Co na początku, przyznaję, przynosiło mi pewne problemy, gdyż w poprzednio testowanych przeze mnie modelach Ericssona, aby dostać się do wiadomości należało odblokować najpierw klawisze. Odblokowywanie odbywa się klawiszami C i Yes, więc kiedy próbowałem odczytywać wiadomości z przyzwyczajenia postępowałem w ten sam sposób, co doprowadzało do ich kasowania. 
A2618s posiada sześć profili. Niestety, brak alarmu wibracyjnego nie pozwala na ich pełne wykorzystanie.
Reasumując, telefon jest przewidziany raczej dla osób o niezbyt grubym portfelu. Plusami tego modelu są na pewno duży wyświetlacz oraz dobra bateria, a także dobra jakość dźwięku. Minusami dość ciężko działająca klawiatura, WAP (który nie działa) oraz brak alarmu wibracyjnego. 

Dane techniczne:

System:  GSM 900/1800
Wymiary: 131/51/25
Waga (z baterią ultra slim): 140g 
Szybkość przesyłania danych: 9600 b/s 
Faks: do 9600 b/s
Czas rozmów (bateria Li-Ion BHC-11): do 9 godzin (BSC-11 do 4,5 godziny)
Czas czuwania (bateria Li-Ion BHC-11): do 200 godzin (BSC-11 do 110 godzin)
Wyświetlacz: graficzny czteroliniowy
Książka telefoniczna: 100 miejsc
Ilość dzwonków: 15 + 4 własne
Pozostałe funkcje: WAP (przez SMS), wybieranie i odbieranie głosowe, kalkulator, zegar, alarm, gry (E-maze, tetris, Erix), przesyłanie danych i faksów, możliwość zapisania 10 e-maili oraz 10 etykiet głosowych.

 

Opinie:

Opinie archiwalne (44):

Komentuj

Komentarze / 44

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    eljocik pisze: 2001-10-17 01:03
    Dla mnie jedyna wada jest cena za obudowy(orginalne kosztuja ponad 100 PLN).
    0
  • Users Avatars Mini
    sirroger pisze: 2001-11-10 19:37
    Ja kupiłem ostatnio co prawda A2628, ale jedyna różnica jest w przeglądarce WAP. Za te pieniądze ten telefon jest naprawdę niezly. Jedyną wadą jest podświetlanie (gorsze nawet od tego, które mam w N6210).
    0
  • Users Avatars Mini
    Dandi pisze: 2001-11-13 16:59
    teefon jest idealny dla kogos kto potrzebuje go nie po to by sie nim chwalic ale do pracy ja jestem w wojsku i telefon ten przypadl mi do gustu inne telefony o podobnych funkcjach sa kilka razy drorzsze!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    spiro pisze: 2001-11-20 11:39
    slaby telefon, chociaz ericsson, ale do dryndania jest ok!
    0
  • Users Avatars Mini
    $eReK pisze: 2001-11-22 01:38
    Telefon w deche mialem 6 telefonow 2 byl a2618s no i wrocilem z powrotem do a2618s a dlatego ze bateria jest niedoza...... jedyny minus ANTENA
    0
  • Users Avatars Mini
    robcio pisze: 2001-12-25 14:08
    mam ten telefon już prawie rok i uważam że nie jest wcale słaby , bateryjka trzyma tyle ile trzeba a telefon ma 1 minus brak wibry
    0
  • Users Avatars Mini
    woodie pisze: 2002-01-05 06:16
    A2618s - mam ten telefon od roku i bateria BHC-11 wbrew opisowi na tej stronie wytrzymuje spokojnie 1 tydzien (przy sredniej ilosci połaczen) a nawet 10 dni (tryb czuwania) Munusem duże gabaryty i nieaktualna przegladarka WAP
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-01-21 13:47
    dobry fon szkoda ze przegladarka w systemie sms /poprawiono to i teraz mamy 2628/
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-06 12:16
    Dobry telefon i zwlaszcza w zestawie tak tak moze byc ciekawa propozycja.
    0
  • Users Avatars Mini
    HWCP1 pisze: 2002-03-08 00:58
    Brakuje mu tylko wibry a pozatym jest wpozo!
    0
  • Users Avatars Mini
    FAN pisze: 2002-05-23 03:15
    Nienawidze tego telefonu!!! Musiałem z niego korzystać w szczyrku (innego nie było do dyspozycji) i myślałem,że mnie szlak trafi! OCENA : -999
    0
  • Users Avatars Mini
    norman pisze: 2002-06-16 02:29
    Bez wibry, ale fantastyczna bateria Li-Ion oraz Uwaga! - licznik SMS - nie wiedziałem, że może to być tak przydatne ! (+budzik + minutnik + stoper + bardzo przejrzyste menu ) Dobry telefon w dobrej cenie, no i mało \\\"dresiarski\\\" =) Polecam!
    0
  • Users Avatars Mini
    ufolelek pisze: 2002-07-17 13:26
    telefon calkiiem do kitu uzywam go juz prawie 2 lata i nie moge sie doczekac kiedy go zmienie po pierwsze antenka ktora jest ruchoma trzeszczy i jest ogromna po drugie i najwazniejsze brak wibry po trzecie wyrobily sie przyciski yes i no jedyna dobra strona to wytrzymalosc baterii pozatym traci zasieg, mam problemy z naladowaniem pomimo czysczenia gniazda zasilania w serwisie przynosi to tylko chwilowa poprawe
    0
  • Users Avatars Mini
    kpt.Hook pisze: 2002-07-21 02:00
    sprzeczne opnie.... chyba muszę gdzie indziej szukać telefonu dla siostry...
    0
  • Users Avatars Mini
    gulash pisze: 2002-11-02 20:06
    Spoko telefonik, tyle że jak na ówczesne wymagania dosyć duży i nieporęczny. Tyle że bateria jest doskonałej pojemności (podobny chwyt zastosowano w T20s), w porównaniu z moim T65 jest niemal cudem. I pomyśleć że w moim wypadku bateria jest krokiem wstecz.
    0
  • Users Avatars Mini
    rob9 pisze: 2003-01-02 19:30
    czy ja wiem czy taki szjsowy do wysyłania sms i gadania styka w czasach młodosic tego aparatu 10 dni jakie mi wytrzymywał było dobrym wynikiem
    0
  • Users Avatars Mini
    Jack the Ripper pisze: 2003-01-27 13:22
    ma to być tani telefon więc nie można wymagać super rozwiązań, dla mniej wymagających użytkowników jest ok, no może jest trohę zbyt duży :)
    0
  • Users Avatars Mini
    bidok pisze: 2003-02-10 22:57
    Niestety z baterią jest trochę niewygodnie, ponieważ kilkadziesiąt takich uniesień i kabelki tracą kontakt z baterią. Kiedy serwisowałem telefon natknąłem się na ten problem.
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 23:29
    szkoda ze tanie eryki nie zdobyly uznania
    0
  • Users Avatars Mini
    leszko pisze: 2003-02-13 00:32
    ja mam taki i długo go będe jeszcze zabierał np na biwaki. ma zajebistą baterię i jest na maksa wytrzymały a jak już się coś stanie to mała strata finasowa (jedyni mi się łezka w oku zakręci bo to był prezent na urodziny)
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-07 18:14
    wygląd mimo na wiek telefonu podoba mi sie bardzo.Rzadko kiedy "stare" teleony tak wyglądają mi się podoba.
    0
  • Users Avatars Mini
    javorus pisze: 2003-03-11 16:23
    mialem ten telefonik kiedys i byl OK, gdyby nie gabaryty wylby u mnie dluzej ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    javorus pisze: 2003-03-11 16:24
    a i przydalby sie wibratorek ;)))
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:44
    kolezanka go ma, wyglada jak z epoki kamienie :PPP heh, ale ogolnie spelnai swoje zadanie, slaba bateria..
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 10:07
    a mi sie podoba, tylko sprawia wrazenie strasznie masywnego
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-03-31 09:55
    mialem go 2 laata temu u musze przyznac ze sie nigdy na nim nie zawiodlem miale super baterie tydzien legalnie starczala...bardzo przyjemny telefon ale juz trocha za duzy:PPP
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-04 21:09
    Fajny telefonik, może stary, ale według mnie godny polecenia. Jeden z moich znajomych go ma i bardzo go sobie chwali...
    0
  • Users Avatars Mini
    Tyski Boss pisze: 2003-05-03 12:10
    niezbyt mi ten telefonik do gustu przypadł taki duzy i wogole;/;/
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 02:19
    Tyski: a mi przypadl do gustu ze wzgledu na Tetrisa :) No i fajnie ze mozna bylo wymieniac przednie panele. Pozniej pojawila sie wersja A2628s z dodana obsluga WAP. Ciekawy telefonik, ale nie mialem go zbyt dlugo ze wzgledu na brak alarmu wibracyjnego
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:38
    ogolnie to jest w porzadku,ale jakos mnie estetycznie nie przekonuje
    0
  • Users Avatars Mini
    xslimakx pisze: 2003-09-17 11:58
    hehe mialem go kiedys ale to byla cegla... uwazajcie bo do bankow z niebezpiecznymi narzedziami nie wpuszczaja.
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 16:26
    ktoś mi go skradł napewno był zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2004-09-15 20:48
    na pewno
    0
  • Users Avatars Mini
    jak_zawsze pisze: 2004-11-07 22:20
    aparat bardziej zabawkowy niż funkcjonalny... aaale kiedy to było :D
    0
  • Users Avatars Mini
    kazz pisze: 2004-11-11 17:27
    Tego eriksona posiadam od 4 lat wady: połączenie z baterią urwało sie, klawiatura (Folia) już pierwszy raz na gwarancji pożniej jeszcze dwa razy, brak wibratora i wielka antenka.na plus dobra bateria trzyma sie jeszvcze orginalna, w porównaniu kolega w tym czasie w N 3330 zmienił dwie baterie i jeszcze z moją przegrywa. Odporny na wstrząsy przetrwał lot z 3 piętra Niestety nie jest to juz najnowocześniejszy fon
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-08 21:22
    o kurde jaki on ciężki!!! :P:P nie no żartuje wtedy to było prawie normalne ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    kkllii pisze: 2005-04-21 16:05
    Telefon jest świetny, jeśli chodzi o biwaki, wyjazdy, etc. (jak ktoś już wspomniał). Szkoda, że nie ma wibry, ale bateria jest genianla, jak na takiego \"starocia\". Szkoda, że mi się ładowarka popsuła, bo bym go jeszcze sam używał.
    0
  • Users Avatars Mini
    cossanosstra pisze: 2005-05-20 18:30
    HEHEHHE ale szczegółowy test :P :P
    0
  • Users Avatars Mini
    bubu16 pisze: 2005-09-23 19:15
    ale cegła
    0
  • Users Avatars Mini
    piekar pisze: 2006-11-08 16:45
    cacko
    0
  • Users Avatars Mini
    piekar pisze: 2006-11-08 16:45
    s
    0
  • Users Avatars Mini
    piekar pisze: 2006-11-08 16:45
    sdfsdfsdfsdfsdfsdf
    0
  • Users Avatars Mini
    piekar pisze: 2006-11-08 16:46
    piekna bateria
    0
  • Users Avatars Mini
    piekar pisze: 2006-11-08 16:46
    ladna antena
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: