Test Ericsson r380s

Recenzje
Opinie: 84
Opinie: 84

Dla niewtajemniczonych r380s to nie r320s, to cos więcej niż telefon...

 

 

Po otwarciu pudełka ukazało mi się to wyśnione cudeńko ;-)) wraz z kabelkiem do synchronizacji, ładowarką, ładowarka biurkową, baterią, 3 dodatkowymi stylusami i HF z guziczkiem.


Wrażenie pierwsze wygląd i dotyk... ;-)
Powiem tak... z przodu i z boku ideał. Jeżeli chodzi o wagę i wymiary, nie mam zastrzeżeń. Minusem jest miejsce na stylus w wyżłobieniu baterii. (stylus to takie piórko do pisania po dotykowym ekraniku). Ze względu na to zakładając inną baterią noszenie stylusa jest dość kłopotliwe.
Telefonik ma 2 tryby pracy: z otwartą i zamkniętą klawiaturą. Trzeba zaznaczyć, że w trybie 1 ilość funkcji jest dość ograniczona: wybór z książki, czytanie (ale nie wysyłanie SMS), widok dnia dzisiejszego w kalendarzu i funkcje telefonu, jak włączenie portu IRDA, funkcje dzwonka.
Po otwarciu klawiatury mamy dostęp do funkcji organizera + normalnych funkcji telefonu oczywiście.
Do niewątpliwych zalet telefonu należy dziennik połączeń, rejestrujący wszystkie połączenia, ograniczony tylko 2 MB pamięcią telefonu. Listy dzielą się na dzisiaj, w tym tygodniu, w tym miesiącu i przed tym miesiącem, informując o dacie i godzinie połączenia, stanie, typie i czasie trwania. Połączenia można przeglądać w listach wszystkie, wychodzące, przychodzące, stracone.
Wielką zaletą r380s jest lista kontaktów z praktycznie nieograniczoną (znów pamięć, ale.. ;-)) ilością wpisów, z dowolną liczbą telefonów dla kontaktu, emaili, oraz adresami. Niewątpliwie użyteczną rzeczą jest możliwość wysyłania i odbierania poczty email bezpośrednio z telefonu. Listę można przeszukiwać np. po słowach kluczowych i sortować po imieniu, nazwisku, nazwie firmy.
Wpisywanie danych odbywa się za pomocą ekranu dotykowego i stylusa przy użyciu klawiaturki softwarowej lub rozpoznawania pisma - tzn piszemy litery i cyfry bezpośrednio na ekranie a r380s aktywnie je rozpoznaje.
Z innych bajerów r380s ma notatnik, zegarek na 2 strefy czasowe, i jedna grę, ale niestety nie szybkościowa, co zmartwi miłośników węża, a logiczną ;-))), kalkulator, wybieranie i sterowanie głosem.
Przeglądarka WAP jest chyba klasą dla siebie, ja większej i szybszej nie widziałem ;-)). I co ważniejsze... Jeszcze się nie powiesiła. ;-))
Kalendarz ma 3 widoki - miesięczny (z numerami tygodni), tygodniowy i dzienny. Jest możliwość ustawienia powtarzalności wydarzeń: codziennie, co tydzień, co miesiąc według daty, co miesiąc według dnia tygodnia oraz co rok. Oprócz spotkań i wydarzeń całodziennych możliwe jest zapisane zadań (cos jak w MS Outlooku 97/98/2000).
Synchronizacja i Backup. Wraz z telefonem otrzymujemy oprogramowanie umożliwiające synchronizacje z praktycznie większością PIMów: Lotusem, Outlookiem i innymi. Synchronizacja przebiega bezproblemowo, można wybrać co chcemy synchronizowac i w jaki sposób:

  • Kontakty

  • Kalendarz

  • Notatki

  • Email

Istnieje również możliwość synchronizacji czasu z zegarem komputera.
Cala operacja trwa 3-5 minut i może zostać wykonana jedynie przez kabel (nie przez IRDA) Przez IRDA możliwe jest np. połączenie za pomocą Dialup, przesyłanie wizytówek, wydrukowanie na drukarce, przesyłanie notatek, wpisów do kalendarza.
Ericsson r380s jest po prostu tym czego zawsze potrzebowałem... ale zauważam tez jego wady:

  • Zamknięta architektura

  • Brak możliwości wysyłania faksów z telefonu

  • Brak profili

  • Nie obsługuje Sim AT

  • Nie ma normalnej przeglądarki WEB

  • Wgranie nowego języka tylko z poziomu PC

  • Dane tylko 9,6 Kb

Ja w każdym razie uważam ze jest znacznie ciekawsza propozycja od Communicatora - ma wymiary Nokii 6150 i prawie wszystko czego potrzeba ;-))

Opinie:

Opinie archiwalne (84):

Komentuj

Komentarze / 84

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-11-02 09:46
    Bardzo ciekawy aparat! Bawilem sie nim przez chwile i jest calkiem w pozadku! Nara!
    0
  • Users Avatars Mini
    telefonica pisze: 2001-11-04 20:12
    Telefon mi się bardzo (podobał) jak wchodził na rynek, narazie posiadam Ericssona R320, no i tu widać pewne wady tego aparatu, myślę że Ericsson R380 tak się nie wiesza jak mój, no i coraz więcej pojawia się telefonów z Palmtopem
    0
  • Users Avatars Mini
    czarny pisze: 2001-12-07 14:21
    Jak dla mnie to ma tylko jednoa wade ; Nie chce 'chodzic' z Bluetooth, a wlasciwie dwie : brak profili
    0
  • Users Avatars Mini
    K pisze: 2001-12-31 19:02
    Nokia 9210 ma większe mozliwosci i jest ładniejsza no............ ale droższa
    0
  • Users Avatars Mini
    wieza pisze: 2002-01-18 03:03
    ciekawy fon ale n9210 jest ladniejsza
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-01-20 11:16
    N9210 jest zdecydowanie lepsz ale i tak 380 jest ok
    0
  • Users Avatars Mini
    bogdan1979 pisze: 2002-01-20 19:31
    Ładny, stylkowy telefon- robi wrażenie.Ciekaw jestem tylko jego ceny...Jeśli jest ktos w temacie i mógł by mnie poinform. to prosze o kontakt
    0
  • Users Avatars Mini
    flip pisze: 2002-01-28 00:59
    "Ma wysmienite dzwonki i niesamowite opcje! O mozliwosciach nie wspomne!" Oczywiscie zartowalem :) Flip
    0
  • Users Avatars Mini
    flip pisze: 2002-01-28 01:01
    Tylko raz mialem w rekach ten aparat, ale jesli ktos mialby taka mozliwosc to polecam! Naprawe warto! Flip
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-06 12:12
    Bla mnie bomba. Oby na naszym rynku pojawialo sie wiecej telefonow tego typu.
    0
  • Users Avatars Mini
    draper pisze: 2002-02-19 20:20
    ale fajny z palmem
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-02-23 01:04
    fikusny :) A tak serio to wole 9210 - ladniejsza i ma kolor a przede wszystkim WWW a nie WAP!
    0
  • Users Avatars Mini
    darkflame pisze: 2002-02-23 11:59
    w-wiktor, co ty porownujesz 9210 do r 380 ;/. Ten ery w porownaniu do 9210 to zabytek:}
    0
  • Users Avatars Mini
    Qbutek pisze: 2002-02-28 23:39
    chodzi o wielkość a nie wiek
    0
  • Users Avatars Mini
    anj pisze: 2002-03-01 03:54
    Eryk jest git,ale sa braki: GPRS, Bluetooth, powolny, brak grup kontaktow, slaba bateria, wiesza sie....
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-03-02 20:38
    darkflame: wiem to tak jak porownac r320 do 6210 :), ale ja nie porownuje tylko pisze co wole :P ale i jednemu i drugiemu brakuje GPRSu :(
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-03-02 20:40
    wiecie co ma r380s a nie ma tego 9210? literke s ;-)))))
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-03-05 17:59
    przydal by mi sie taki fonik na egzaminy i na koła... :))))) wtedy bym miał stypendium chyba
    0
  • Users Avatars Mini
    FAN pisze: 2002-05-23 03:10
    Wadą jest kiepska bateria, ale pozatym spox.
    0
  • Users Avatars Mini
    eliop pisze: 2002-06-11 21:07
    Poczekam az zaczna go dawac w Happy Meal jako prezent bo narazie mnie na niego nie stac :-)
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-07-04 05:04
    telefon niemal doskonaly oprocz baterii
    0
  • Users Avatars Mini
    BoRuFa pisze: 2002-08-30 14:35
    Porófnywać R380s do N9210 ??? A co tu porofnywac, wg mnie to dwa zupelnie inne tel przezna3one dla innych grup odbiorcuff. A tak nawiasem to sam zamierzam wymienic R320s na R380s : Pomimo pefnych brakuff (brak profili,slaba bateria,Brak EMS i GPRS i nie wiem jak sie przedstawia sytuacja z dyktafonem-bo ras pisze ze jest,ras ze nie ma:P) to uwazam tel za calkiem fporzo:
    0
  • Users Avatars Mini
    F1 pisze: 2002-11-24 14:05
    telefonik calkiem calkiem ale kiedy jeszcze byl na topie - nowowczesny - to trzymal sie ceny i byl poza moim (i chyba nie tylko) zasiegiem. a teraz mamy juz nowe obiekty westchnien ... :) pozdr F1
    0
  • Users Avatars Mini
    mr.dos pisze: 2002-11-28 19:31
    chłopcy ! wy tak sobie gadata a ja go dzisiaj fciugłem... i.... chyba z nim bede spał. czuwaj
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 18:04
    no niewiem za to sianko wole swojego mt
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 18:04
    albo 6210
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-06 18:15
    Widze ze niektorzy bardzo przezywaja zakup fona:)
    0
  • Users Avatars Mini
    pushkin pisze: 2003-01-20 00:35
    hmm.... ma pewne braki ale nawet nie zamierzam go porownywac do 9210. koloru nie potrzebuje jedyne czego mi brak to www... ale jakos to przezyje :] fonik mi sie podoba ... ciekawe jak dlugo mzoe pobawie sie nim ze dwa miechy a pozniej cos nowego? :] pozdro 4 @LL
    0
  • Users Avatars Mini
    Jack the Ripper pisze: 2003-01-26 21:53
    nie jest to najnowszy telefon, ale nadal jest całkiem spoko, tylko trochę zbyt duży jak dla mnie. Ale jak p800 będzie bez problemu dostępny to o tej słuchawce będzie można zapomnieć :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Crew pisze: 2003-01-26 22:02
    Ciekawy z daleka wyglada jak ryba ale funkcje sa ok!
    0
  • Users Avatars Mini
    Generic pisze: 2003-01-27 15:32
    ehhhc czlowieku... ty chcesz ten telefon dostepny za jakies 400zl porownywac zse p800 o cenie ponad 3000? to fajne ze gdy bedize p800 to mozna o tym zapomniec ale przeciez to roznica kilka lat no i ceny tak mniej wiecej x8 albo nawet x9
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-03 22:25
    Nigdy go nie widziałem na żywo ale wyglada na bardzo drogi aparat.
    0
  • Users Avatars Mini
    marekgrabon pisze: 2003-02-05 00:27
    niezłe ale nokia w tej kwestji jest niestety bezkonkurencyjna:(
    0
  • Users Avatars Mini
    yacub pisze: 2003-02-06 01:58
    Nokia?! Wiesza sie co dziennie - mialem oba aparaty i zostalem przy tym wlasnie Eryku.
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-07 13:51
    Ostatnio pojawia sie w promocjach Plusa. Jak na swoj wiek nie jest zly.
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-08 20:04
    Ten eryk jest niesamowity .Mialem go w rekach i powiem jedno swietne uczucie .To jest cos wiecej niz telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-07 18:01
    wielki duży monitor, nawet fajowy ale ...
    0
  • Users Avatars Mini
    child_91 pisze: 2003-03-11 00:11
    No a ten wielki wyświetlacz...
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:47
    fjana rzecz, tylko dorga i niedostepna w pormocjach... szybko z nilk z rynku, a obudowa z magnezu byla czyms w sam raz na potrzeby uzytkownikow.. podobnie jak inengo modele tego producenta
    0
  • Users Avatars Mini
    wilcek pisze: 2003-03-12 14:52
    duzy, ciezki, ale dobry, chociaz jak czas pokazal dosyc awaryjny, ale moze to tylko jeden egzemplarz
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 10:11
    no nie bedzie konkurencja dla komunikatora, ale i tak jest fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-04 20:58
    fajny stary telefonik. Szkoda, że się jakoś tak wogóle nie upowszechnił...
    0
  • Users Avatars Mini
    maciek603 pisze: 2003-04-27 18:32
    Patrze i podziwiam pierwszy test na GOL-u.
    0
  • Users Avatars Mini
    maciek603 pisze: 2003-04-27 18:32
    Co to za autor??
    0
  • Users Avatars Mini
    Tyski Boss pisze: 2003-05-03 11:51
    słyszałem ze jest spoko telefon ale juz go nierobia bo mała mieli sprzedaz:/
    0
  • Users Avatars Mini
    darth_vaderr pisze: 2003-05-05 22:06
    No tego był się jakiś palmtop firmy Ericsson co się go podłączało do telefonu (niekoniecznie r380s) i tylko wtedy działał (palm oczywiście). Dlaczego nikt tego nie wznawia??? ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    kostek-turek pisze: 2003-05-17 20:34
    ale mi test gdzie sa zdjcia
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 02:12
    Bardzo fajny fonik. Dotykowy ekran i rysik, klienmt email. Moim zdanie udane polaczenie palma i telefonu komorkowego przy zachowaniu normalnych (w miare) wymiarow. No i dzisiaj widzimy nastepce tego modelu w postaci P800
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:27
    nowatorskie ale czy funcjonalne\?
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:40
    Bardzo mi sie podobaaa,gitt
    0
  • Users Avatars Mini
    maslo5 pisze: 2003-06-16 03:34
    Jak na rok 2000 (data testu, czyli zapewne w tym roku musial sie pojawic) to sie ladnie prezentuje. Mozna powiedziec FUTURYSTYCZNIE! Porownywalbym go z telefonem Spectronic Sidetouch Multimedia, chociaz tamten pojawil sie ponad rok pozniej (2001) i nie ma ekranu dotykowego (dlatego zapewne nie przyjal sie u polskich opow).
    0
  • Users Avatars Mini
    maslo5 pisze: 2003-06-16 03:36
    Jednak dzisiaj, tj. 16.03 w poniedzialek pojde do komisu i sobie kupie, bo musze sie nim pobawic! Zobacze tez co konstruktorzy sprzed 3 lat potrafili zrobic za cacko! :-)))
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-07 02:43
    maslo5:To masz niezłe zajawki! Nie szkoda Ci kasy? A tak przy okazji ile kosztował?
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-07 02:44
    Test sprzed prawie trzech lat, a tak mało komentarzy ???
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-10 03:09
    Krótkie były te pierwsze testy.
    0
  • Users Avatars Mini
    adzik pisze: 2003-09-16 19:51
    Ciekawę jak by wypadł w konkurencji z Nokią 9110i ?? Telefonik ma naprawdę ogromne możliwości!!
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpol pisze: 2003-11-11 17:34
    No prosze, a juz od jakiegos czasu to"cudenko" jest wyprzedawane przez Plusgsm za symboliczna zlotowke...
    0
  • Users Avatars Mini
    deeprez pisze: 2004-01-07 15:45
    Moj znajomy ma ten telefon ... nawet fajna komora
    0
  • Users Avatars Mini
    RobacK pisze: 2004-01-26 13:15
    bym sie tym pobawil nie powiem... ale zeby kupic to chyba nie ale ogolnie jest niezly
    0
  • Users Avatars Mini
    wagon pisze: 2004-02-15 14:20
    na dzisiejsze czasy to przeżytek:(
    0
  • Users Avatars Mini
    r380 pisze: 2004-03-31 02:37
    Wczesniej mialem Sony Ericsson T68i, sprzedalem... kupilem R380s z softem od R380e. Nie zaluje. Choc jest duzy i moze nie ma kolorowego wyswietlacza, bije na glowe wiele zabawek z polifonia i pseudo aparatem cyfrowym. Takie jest moje zdanie...
    0
  • Users Avatars Mini
    andvhs pisze: 2004-04-03 02:28
    taki sobie fonik
    0
  • Users Avatars Mini
    Boguc pisze: 2004-04-18 21:56
    PORAZKA!!! Moze 3 lata temu to bylo cos, ale teraz odradzam kupno tego \"tworu\", chocby za 200 zl. Ciezkie, wielkie, niezgrabne, wystajaca antenka. Stylus do pisania trzeba chyba zebami wyciagac, albo miec pazury wampira. Bateria to jakas granda, starcza na 2 dni. Wiekszosc funkcji tego aparatu maja w tej chwili low-budget telefony z prepaidow. Polaczenie z palmem polega jedynie na dotykowym ekranie, podstawowa cecha palma - mozliwosc wgrywania software - tutaj tego nie ma ni dudu. SMSy - tragedia! Nie ma mozliwosci szybkiego odpisania jedna reka, zeby napisac SMSa, trzeba otworzyc klapke i babrac sie stylusem w menu. Jesli piszesz do kogos na litere \"z\", to dopiero za jakies 20 sec. display nadazy zaladowac liste adresow z pamieci :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    Boguc pisze: 2004-04-18 21:57
    Ciag dlaszy: O kopiowaniu listy adresowej z SIMa do telefonu lepiej nie pisac, chyba kwadrans to trwa. Podswietlenie klawiszy - ledwie widac cyfry, o literkach zapomnij. Ale po co literki, skoro i tak SMSy mozna pisac tylko przy otwartej klapce :-/ Klopoty z obsluga nowych kart SIM, okazuje sie, ze nie da sie ustawic autoidentyfikacji. Nie ma profili. Nie ma mozliwosci przydzialu roznych dzwonkow dla grup osob. PO PROSTU DNO!
    0
  • Users Avatars Mini
    r380 pisze: 2004-04-26 01:41
    Boguc: Ty albo nie miales tego fona w reku, albo nie doczytales instrukcji obslugi... wiekszosc opisywanych przez Ciebie "wad" tego telefonu nie miala by miejsca, jakbys wiedzial jak sie go obsluguje. Ja np. uzywalem tego fona z nowymi kartami SIM w trzech roznych sieciach i nie bylo zadnych problemow (autoidentyfikacja jest). Wyjecie styllusa trwa ulamek sekundy, tylko trzeba wiedziec jak to zrobic (chyba zbyt duzo miales do czynienia z lopata, jesli nei potrafisz sobie poradzic z tak prosta czynnascia). ehhh, szkoda czsu na polemike...
    0
  • Users Avatars Mini
    2973 pisze: 2004-05-02 14:35
    hmmm. najstarszy test telefonu na golu ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    balkonetti pisze: 2004-08-04 14:26
    teoretycznie jest w promocji plusa "letnia okazja II" za 1 zł w umowie na 12m-cy. Teoretycznie, bo w salonach go nie ma.
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 16:20
    pierwszy raz widzę
    0
  • Users Avatars Mini
    jurek172 pisze: 2004-11-19 15:12
    ma cos takiego oa 2004 /01 i nadal dziala prawodlowo!! a jaka pojemna pamiec,kontakty ,biling rozmow i smsow.fakt akum. tylko 2 dni trzyma ,ale mam zapasowy i ma KOLOROWY wyswietlacz !!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    jurek172 pisze: 2004-11-19 16:13
    ma cos takiego oa 2004 /01 i nadal dziala prawodlowo!! a jaka pojemna pamiec,kontakty ,biling rozmow i smsow.fakt akum. tylko 2 dni trzyma ,ale mam zapasowy i ma KOLOROWY wyswietlacz !!!!! BIAło czarny !!to tez kolory
    0
  • Users Avatars Mini
    Killer! pisze: 2004-12-28 16:54
    Kieds taki chcialem : teraz jest p910i :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Zgredzik1988 pisze: 2005-01-03 20:09
    No żeczywiscie kiedys to był dobry telefon a teraz to juz raczej obciach z takim czyms na pole wyjsc
    0
  • Users Avatars Mini
    Camilos pisze: 2005-01-28 20:56
    On jest nie do pokonania jak na dzisiejsz czasy, może wtedy.......
    0
  • Users Avatars Mini
    Camilos pisze: 2005-01-28 20:58
    Mam pytanie, chcę sobie kupić Siemensa S65 lub Ericsson r380s, ale nie moge się zdecydować. Podpowidziedzcie mi który fonik wybrać.
    0
  • Users Avatars Mini
    orko1990 pisze: 2005-02-24 17:42
    jak na jego wiek to i tak drogo kosztje
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-08 21:12
    jakby co to to na górze ja pisałem tylko mnie wywalili...
    0
  • Users Avatars Mini
    Rockets pisze: 2005-03-22 21:39
    Ale fajny telefom lol2
    0
  • Users Avatars Mini
    jarpen pisze: 2005-05-23 15:26
    a mnie się niepodoba:/
    0
  • Users Avatars Mini
    marcin b pisze: 2005-05-29 09:27
    nie żle najstarszy test !!! z dziadostwem!!!:)
    0
  • Users Avatars Mini
    bubu16 pisze: 2005-09-23 19:06
    przeżytek
    0
  • Users Avatars Mini
    Sergio pisze: 2005-09-24 00:33
    Zajebisty telefon!!!! spełnia wszystkie moje oczekiwania, wyświetlacz dotykowy jest niedopobicia!
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawlik pisze: 2006-07-09 19:57
    Heh gdzie ja tu zaszlem do telefonu z przed 7 lat <lol> to chyba pierwszy fon z symbianem :D eee nie ma to jak moja N6630
    0
  • Users Avatars Mini
    wojtekiki pisze: 2006-10-01 15:10
    jak na tamte czasy to byl chyba cud techniki. jak na tak "stary" telefon to jest genialny
    0
  • Users Avatars Mini
    MaTi pisze: 2008-06-24 23:42
    Bardzo fajny telefon, teraz leciwy i w ogóle nie do zdobycia :( Jak na swoje czasy to wymiatacz na rynku tel. kom. :) Kiedyś się tym bawiłem, i to jest na pewno na Symbianie, szkoda że nie miałem przyjemności go mieć dla siebie, używałbym go do dziś dnia, jak N6210 :)
    1

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: