Test Motorola T192

Recenzje
Opinie: 109
Opinie: 109

Motorola T192 według zamierzeń amerykańskiego producenta ma zrewolucjonizować rynek najtańszych aparatów. Jest to bowiem pierwszy telefon z dolnej półki pozwalający na korzystanie z dobrodziejstw transmisji pakietowej GPRS. Aby jednak nie doszło do kanibalizacji własnej oferty, funkcjonalność aparatu została w znacznym stopniu ograniczona  - GPRS służy jedynie do korzystania z WAP. Tego typu terminal ma pomóc operatorom w realizacji ich nadziei związanych z WAP, głównie dzięki pojawieniu się aplikacji typu biznesowego, LBS (aplikacje lokalizacyjne) oraz entertainment (czyli np. sławnego już WAPowo - SMSowego Pingwinka Ery). Operatorzy mają świadomość, że struktura ich przychodów będzie się zmieniać i coraz większą rolę odgrywać będzie transmisja danych (która obecnie stanowi jedynie około 5% wszystkich przychodów). Motorola T192 sprzedawana jest wraz z pakietem taniego dostępu do sieci co jeszcze bardziej ma skłaniać klientów do częstszego zaglądania na strony WAP.

 

 

 

Wygląd

 

Motorola T192 jest stosunkowo sporym i dosyć ciężkim telefonem (głównie przez zastosowanie starego typu baterii). Mierzy 46 x 120 x 23 mm i waży 117g. Aparat pomimo swych rozmiarów dobrze leży w dłoni i w kieszeni - nawet marynarki. Zgodnie z najnowsza "modą" antena jest wbudowana. Obudowa testowanego modelu lekko skrzypiała, ale być może wynikało to z tego, że był do egzemplarz testowy operatora. Ekran oraz wygodna klawiatura jest bardzo ładnie i wyraźnie podświetlana co coraz częściej staje się znacznym problemem dla konkurencyjnych producentów. Z boku obudowy są spore otwory na ładowarkę i zestaw słuchawkowy (niestety nie było go w dostarczonym komplecie). Zgodnie z rynkowymi oczekiwaniami w T192 możemy zmieniać przednią część obudowy - niestety nie wiadomo czy pierwsze wymienne panele są już do kupienia w sklepach.

 

 

Menu

 

Menu T192 różni się znacznie od menu znanych z poprzednich modeli. Motorola skorzystała z rozwiązania znanego z Philipsa i Sony - menu jest więc oparte na okręgu. Niestety dostęp do  niego nie odbywa się poprzez scroll a zwykłe klawisze strzałek. Dodatkowo tak jak w innych Motorolach mamy skrócone menu najczęściej używanych funkcji. Zwykle dostęp do niego odbywał się przy pomocy strzałki - teraz należy dłużej przytrzymać klawisz menu. "Koło" menu składa się z następujących opcji: phone book, messages, Internet, SMS chat, game, tools, settings, ring tones i recent calls - zawiera więc wszystkie standardowe funkcje znane z innych terminali. Dodatkiem jest chat, wcześniej obsługiwany jedynie przez Nokię. Motorola podobnie jak inni producenci (np. Samsung) próbują kopiować rozwiązanie, które podobają się operatorom i ich klientom.

 

Książka telefoniczna

 

Książka telefoniczna Motoroli T192 pozwala na zapisanie 100 wpisów, oprócz miejsca dostępnego na karcie SIM. 10 wpisom w telefonie możemy przyporządkować etykiety głosowe. Każdy kontakt możemy dopisać do jednej z pięciu grup. Każda grupa może mieć inny dzwonek oraz sygnał SMS.

 

 

SMS

 

Motorola jak większość innych telefonów nie ma własnej pamięci na SMS'y, korzysta jedynie z pamięci karty SIM. Przy wpisywaniu treści wiadomości SMS można skorzystać ze słownika iTAP (rodzaj T9), niestety niedostępnego w języku polskim oraz z gotowych uśmieszków (smileys), które można wybrać z długiej listy 10 symboli. Wygodnym dodatkiem jest licznik znaków przy wpisywaniu SMSa. Nie ma jednak możliwości wysłania wiadomości dłuższej niż 160 znaków (automatycznie jako paru SMS'ów). Do dyspozycji użytkownika są szablony najczęściej wysyłanych wiadomości.

 

Internet

 

Wygodny i tani dostęp do zasobów WAP to jedna z głównych zalet Motoroli T192. W dostarczonym modelu dostęp do gateway'a był skonfigurowany wcześniej i aby skorzystać z WAP wystarczyło wybrać odpowiednią funkcję w menu. T192 obsługuje WAP w wersji 1.1 a transmisję GPRS w konfiguracji 1 uplink/3 downlink. Tylko tego typu telefony oraz odpowiednie aplikacje mogą sprawić, że WAP oraz korzystanie z transmisji danych zacznie odgrywać znaczącą rolę w stosunku do całości przychodów operatorskich. Na razie jednak "zabójczą aplikacją" w sieciach GSM stały się wiadomości SMS. Według specjalistów platforma Premium SMS przynosi jednak coraz mniejsze zyski i jest coraz mniej popularna wśród samych użytkowników, którzy zdążyli już otrzymać pierwsze rachunki za wiadomości wysłane w cenie 9 zł netto.

Użytkownik Motoroli może również skorzystać z transmisji ciągłej CSD w przypadku braku zasięgu GPRS. Należy jednak podkreślić, że oba rodzaje transmisji można wykorzystywać jedynie do korzystania z WAP, a nie do transmisji po połączeniu z komputerem.

Chat

 

Chat SMS miał być kolejnym rozwinięciem usługi SMS. Usługa została wprowadzona w sieci Plus GSM wraz z wejściem na rynek popularnego modelu Nokii. Wówczas też operatorzy zapewniali, że obniżą ceny wiadomości dla osób korzystających z tej usługi. Tak się jednak nie stało. Chat nie jest zbyt popularny, ale jego zaimplementowanie w T192 świadczy o tym, że Motorola bardziej zwraca uwagę na oczekiwania rynku i bardzo młodych użytkowników telefonów komórkowych. W przyszłości wykorzystanie GPRS oraz pełnej klawiatury QWERTY sprawi, że tego typu chaty (lub programy instant messaging) staną się bardziej popularne w mobilnym Internecie.

 

 

Gry

 

Motorola T192 ma tylko jedną grę - arkanoida, nazwanego tu Bricks. Motorola zrezygnowała z większej ilości gier wewnątrz aparatu, aby zachęcić użytkowników do zabawy w coraz większą ilość dostepnych gier i zabaw WAP.

 

Aplikacje "biznesowe"

 

Testowany telefon na pewno nie jest przeznaczony dla abonentów z segmentu biznesowego, ale zawiera rodzaj prostego organizera, który może nam przypomnieć o zapisanych wcześniej zdarzeniach. Do każdego zdarzenia możemy dopisać jego czas i datę rozpoczęcia, długość trwania oraz opcjonalny alarm.

Oprócz organizera mamy także dostęp do prostego kalkulatora oraz przelicznika walut.

 

Dzwonki

 

Telefon jest wyposażony w 11 standardowych dzwonków oraz 2 które możemy otrzymać poprzez SMS. Serwisy z dzwonkami dla tego typu telefonów nie są w Polsce zbyt popularne, ale ma się to niebawem zmienić. Opócz dzwonków o nadchodzącym połączeniu może informować nieco głośny, ale wyraźny alarm wibracyjny.

 

Bateria

 

Telefon niestety jest wyposażony w ogniwo starego typu, czyli Ni-MH z efektem pamięci o pojemności 600 mAh, ale po dobrym sformowaniu baterii producent obiecuje naprawdę znakomite czasy oczekiwania (do 180 h). Testowany egzemplarz (marketingowa "próbka") wytrzymywał ponad dwa dni przy sporej ilości przeprowadzanych rozmów.

 

 

Z dodatkowych funkcji T192 oferuje także dwa wygaszacze ekranu oraz możliwość wyciszenia dzwonka lub wibracji bez odebrania połączenia.

 

Podsumowanie

 

Motorola T192 jest na pewno pionierem GPRS wśród telefonów "low-end". Jest też najtańszym sposobem na korzystanie z WAP na polskim rynku. Szkoda, że nie ma możliwości podłączenia T192 do komputera, ale w tej klasie jest to zrozumiałe. Inaczej bowiem T192 konkurowała by z wyższymi modelami amerykańskiego producenta. GPRS to niestety jedyna przewaga Motoroli nad konkurentami. Większość funkcji jest identyczna lub prostsza niż u konkurentów. Brakuje słownika T9, pamięci na SMS'y, bardziej rozbudowanej książki adresowej - należy jednak pamiętać, że w zamian otrzymujemy najtańszy dostęp do coraz bardziej rozbudowanych aplikacji i serwisów, które powstają na platformie WAP.

Opinie:

Opinie archiwalne (109):

Komentuj

Komentarze / 109

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    m4me pisze: 2001-12-10 04:21
    Tani telefon z pol gprsem. Szkoda ze nie mozna go podpiac pod komputer. Wtedy to juz by byl bezkonkurencyjny w swojej klasie cenowej.
    0
  • Users Avatars Mini
    m4me pisze: 2001-12-10 04:21
    Sorry pół
    0
  • Users Avatars Mini
    Bartek pisze: 2001-12-10 05:11
    Gdyby byl troche mniejszy i lzejszy...
    0
  • Users Avatars Mini
    Lysy pisze: 2001-12-10 09:03
    Jest super i jeszcze nowe menu bo starego trzeba bylo sie uczyc miesiacami, tylko ta bateria Ni-MH :((
    0
  • Users Avatars Mini
    amapi3d pisze: 2001-12-10 09:27
    moim zdaniem ten telefon to bardzo konkretna propozycja
    0
  • Users Avatars Mini
    minio pisze: 2001-12-10 11:33
    bardzo dobrze że takie telefony zaczeły się pojawiać, może dzięki nim WAP trafi pod strzechy. Ciekawe kiedy inni operatorzy się nim zaiteresują i w końcu poszerzą swoją oferte aparatów z GPRS. Czyżby nie byli na coś gotowi? A sama T192 jest przyjemna w użytkowaniu choć ak. Li-Jon zmniejszył by jej wagę i podniósł standart, że o pełnowartościowym GPRS-ie nie wspomne. Ciekawe co ulepszyli w T193, może ktoś wie?
    0
  • Users Avatars Mini
    luk23 pisze: 2001-12-10 12:41
    gdyby nie gprs to jest gorsza od czesci lowendow. jak dla mnie brzydka . pozatym przy cenach gprsu w idei....
    0
  • Users Avatars Mini
    bahor pisze: 2001-12-10 13:31
    GPRS w tej motce to jak P IV i 1MB RAMu. Motorola jak zawsze zaskakuje, produkuje dobre i wytrzymale! phony ale calkowicie bezuzyteczne (jesli chodzi o rynek low-end). POZDRO
    0
  • Users Avatars Mini
    UMTSowiec pisze: 2001-12-10 13:40
    Własnie tego nam (branży telekomunikacyjnej) potrzeba - upowszechnienia zapotrzebowania na usługę GPRS. A to jak wiadomo najłatwiej osiągnąć przez tani terminal. Jeśli GPRS odniesie sukces to i szanse UMTSa się zwiększą!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    xemi pisze: 2001-12-10 14:00
    Bardzo fajny telefonik:))))
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2001-12-10 14:17
    moglby byc rzeczywiscie troche mniejszy, ale waga moim zdaniem nie jest zbyt duza, wiec ok. w motkach denerwuja mnie te wielkie napisy :((
    0
  • Users Avatars Mini
    micc pisze: 2001-12-10 15:42
    Ogolnie telefon jest ok a gprs to jego niewatpliwa glowna zaleta - niestety jego wyglad ni za bardzo przypaqdl mi do gustu...
    0
  • Users Avatars Mini
    peka pisze: 2001-12-10 15:42
    cóż mając już kilka krotnie ( dokładnie 3) możliwość korzystania z dobrodziejstwa Morotoli po przecytaniu opisu pozostaje mi stwierdzi że t192 robi naprawde duży krok w swojej półce jeżeli chodzi o yposażenie aparatu
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-10 18:22
    jak na motorole to wyglad super
    0
  • Users Avatars Mini
    KRFAWY_TOSTER pisze: 2001-12-10 18:53
    nic specialnego !
    0
  • Users Avatars Mini
    daz pisze: 2001-12-10 23:05
    Ale ten wyglad grrrrr:/
    0
  • Users Avatars Mini
    Mirek pisze: 2001-12-11 01:13
    Hej niewiecie kiedy T192 ukaze sie w IDEI i czy w ogole sie ukaze...
    0
  • Users Avatars Mini
    BOLO pisze: 2001-12-11 01:38
    Pokiego Ci Motka T192 w IDEI? Zobacz jakie tam są ceny za dostęp do GPRS - PARANOJA!!!!! 99,-PLN + VAT za 50Mb (to jest minimum). Kto wysyła i odbiera 50Mb/m-c w WAP-ie???!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2001-12-13 23:14
    wyglad ma nawet nawet
    0
  • Users Avatars Mini
    romanek pisze: 2001-12-13 23:36
    Ciekawe kiedy będzie w IDEII
    0
  • Users Avatars Mini
    paulina pisze: 2001-12-14 05:15
    Aparacik O'K, ale w +) GSM, ze wzg. na cennik dostępu do WAP - tak trzymać!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    gmazur pisze: 2001-12-14 16:20
    szkoda, ze GPRS jest tylko do obslugi WAp. gm
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2001-12-15 01:59
    do maciej: z tym designem to zes przecholowal koles ,cos ci wytlumacze ktos woli mercedesa a ktos inny bmw , to wszystko! a co do menu nie uzywales nowego!!!! wiec sie nie udzielaj specjalisto od 7 bolesci ( zreszta stare menu tez bylo wporzadku tylko ludzie ktorzy mieli wczesniej nokie tzn menu dla ludzi prostych hehe mialo problemy z przyzyczajeniem sie).
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2001-12-15 02:04
    a to juz wiem to ty jestes zwolennik ericssona tych smieciow ze szwecji :))) teraz to ja napisze nie nawidze designu ericssona
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2001-12-15 15:58
    Telefonik calkiem nie glupi i nie kumam dlaczego sie klucicie - to bez sensu co wam to w morde da???
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-15 20:33
    gm ale wlasnie gprs jest tylko do wap jak jest napisane aby nie robic samym sobie konkyrencji tzn motoroli
    0
  • Users Avatars Mini
    Lysy pisze: 2001-12-16 07:10
    Brawa takze dla plusa dzieki ktoremu mozemy uzytkowac pierwszy aparat gprs z dolnej polki, oby inne sieci poszly w tym samym kierunku.
    0
  • Users Avatars Mini
    reicheltp pisze: 2001-12-19 15:52
    A sciaga juz ktos z niego Simlock-a? Jesli tak to za ile?
    0
  • Users Avatars Mini
    pit pisze: 2001-12-19 20:45
    Zasadniczo ok ale nie mogę doszukać się w nim budzika.
    0
  • Users Avatars Mini
    komo pisze: 2001-12-20 18:48
    Tel.extra.mozna pobujac i wycisnac jeszcze 3 gry,netmonitor na GPRS a dzwonki sciagac za darmo z sieci np.z DZWONKI.VEL.PL
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2001-12-21 01:58
    Tel. średni na jeża :P
    0
  • Users Avatars Mini
    wb pisze: 2001-12-24 02:32
    Fajny telefon za male pieniadze szkoda tylko ze GPRS wspiera tylko Wap :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2001-12-24 14:42
    do kakryska: testu Accompli 008 nie napisze Ci bo za duzo pisania, ale jezeli cos sie chcesz spytac mnie to bardzo prosze, moge Ci jeszce podeslac wlasnorecznie zrobione zdjecia Accompli 008 jak chcesz.
    0
  • Users Avatars Mini
    Rexon.prv.pl pisze: 2001-12-27 23:15
    Telefon dosyć ładny, aczkolwiek podświetlenie klawiszy mogłoby być lepsze. W ciemności podświetlone klawisze wyglądają trochę tak, jakby były brudne. Poza tym w porządku.
    0
  • Users Avatars Mini
    fish235 pisze: 2001-12-29 05:36
    Wiesz m4me, wtedy nie bylby w tej klasie telefonow: v.
    0
  • Users Avatars Mini
    fish235 pisze: 2001-12-29 05:38
    micc: mi szczegolnie nie pasuje ta gora telefonu. Wyfglada jaby ktos ucial go siekiera :))). Ale to tylko design. A co jest wewnatrz... to juz Twoje:))) Po prostu nowoczesny wyglad polaczony z wysoka klasa.
    0
  • Users Avatars Mini
    Crazy_man pisze: 2002-01-02 22:10
    fajny model wypuscili
    0
  • Users Avatars Mini
    Żeebro pisze: 2002-01-07 12:19
    Telefon typowy low-end,wiec nie dziwne że nie może być podpięty pod kompa.Wyglad jak wygląd - klasyczna motorola ;)Wyświetlacz też - czy się mylę czy tak nie widziałem zegarka ??? Nie kupię tego telefonu, bo uważam że za podobną cenę można kupić telefon z GPRSem, który wygląda lepiej i jest bardziej funkcjonalny. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    fish235 pisze: 2002-01-04 22:43
    "Motorola podobnie jak inni producenci (np. Samsung) próbują kopiować rozwiązanie, które podobają się operatorom i ich klientom." - skoro nie ma na to patentu to widac mozna kopiowac. Wiadomo jedna sprawa to pomyslowosc druga kreatywnosc, a zarabiac pieniazki trzeba. W ten sposob mozna sie dopatryac kto co z czego skopiowal i ile jest plagiatow. Tylko co bylo pierwsze jajko czy kura? :))
    0
  • Users Avatars Mini
    stotek pisze: 2002-01-08 11:27
    POMOCY!!!!!!!!!! czy ktos wie ile czasu powinna sie ladowac bateria do tej komorki, pozatym ze tego niewiem to komorka jest spoko
    0
  • Users Avatars Mini
    grzegorz.pytel pisze: 2002-01-13 13:02
    Jednak nadal jest to motorola z jej beznadziejnym menu i ogsluga, oraz awaryjnoscia. Pomysl na wprowadzenie GPRS dobry ale nie w motoroli.
    0
  • Users Avatars Mini
    leszek27041 pisze: 2002-01-13 17:16
    Jak na Motorolkę to bardzo fajny aparacik, no i ma wiele pozytywów, GPRS. Duży wyświetlacz to też dobra cecha.
    0
  • Users Avatars Mini
    fish235 pisze: 2002-01-15 06:02
    Do stotek: spodziawalbym sie jak w innych modelach telefonow Motoroli - nie wiem jaka masz ladowarke i jaka baterie.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tom14 pisze: 2002-01-15 22:42
    fajny, malutki, klawisze ułożone też nie źle tylko powiedzcie mi w którą stronę idą w Motkach numery?
    0
  • Users Avatars Mini
    fytel pisze: 2002-01-15 23:04
    Telefonik jafny, ale szkoda ze nie dziala przypominacz i tzreba go wyslac do serwisu... A najlepsze to że swris nie wie co ma z tym zrobic... Paranoja
    0
  • Users Avatars Mini
    fytel pisze: 2002-01-15 23:05
    Mialo byc za drugim razem "serwis"... Sorry
    0
  • Users Avatars Mini
    wieza pisze: 2002-01-16 02:59
    nic nie zrozumialem z opisu menu tzn ta motka ma nowe menu ? jak tak to bardzo bym sie ucieszył :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-01-19 16:49
    Gprs tylko dla wap-szkoda :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-19 21:26
    szkoda ze nie pelny gprs
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-19 21:27
    reszta jest ladna i funkcjonalna pozatym wcale nie jest taka ciezka i fajnie ze wogole jest.
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-19 21:28
    Ps. wie ktos co to jest WAPowo - SMSowy Pingwinek Ery ?? prosze o odpowiedz. pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    efen pisze: 2002-01-23 12:06
    takie zwierze ci zyje w foniku takie tamagici czy jakos tak :)
    0
  • Users Avatars Mini
    miko pisze: 2002-01-30 14:21
    Powiedzcie jak w tej motoroli korzystac z przypominacza. U mnie nie dziala, po ustawieniu pojawia sie ikona zegarka ale po nadejsciu ustawionego czasu znika z wyswietlacza i nic sie nie dzieje.
    0
  • Users Avatars Mini
    gajos pisze: 2002-02-06 23:13
    No zastanawiam sie nad kupnem telefonu... Z tych co widze w nowej promocji +) to albo ta motorola albo Siemens S40. Co polecilibyscie? Bede bardzo wdzieczny za info na maila :-) Pzdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    JAGODA pisze: 2002-02-08 21:23
    Słuchawka tak na dwa razy, a teścik też by mógby być obszerniejszy :-( JAGODA
    0
  • Users Avatars Mini
    jaros71 pisze: 2002-02-15 10:51
    bardzo fajny telefon,uznania dla motoroli ze zaczeła produkowac telefony z GPRSem w bardzo przystepnej cenie
    0
  • Users Avatars Mini
    majkel1976 pisze: 2002-03-06 16:44
    slaby jak to motorolla
    0
  • Users Avatars Mini
    majkel1976 pisze: 2002-03-06 16:46
    bo m to jest synonim byle czego...
    0
  • Users Avatars Mini
    majkel1976 pisze: 2002-03-06 16:52
    a to menu w M. jest calkiem do bani
    0
  • Users Avatars Mini
    mm pisze: 2002-03-16 17:57
    majkel1976: faktycznie w Polsce Motorola jest kojazona z telefonami low-end ale w USA, gdzie mozna nabyc wszystkie produkty tej firmy, aparaty motorola sa w czolowce sprzedazy :) pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    artjaw pisze: 2002-04-26 18:13
    nic specjalnego ale jak na sprzęt z niższej półki do pre-paida to się może i nadaje
    0
  • Users Avatars Mini
    morfus pisze: 2002-05-10 01:34
    zna ktos moze kody do tego telefonu. a pozatym telefon jest spox
    0
  • Users Avatars Mini
    Adam T. pisze: 2002-05-14 04:19
    Jesli jestescie zainteresowani dodatkowymi funkcjami w tym aparacie zaprazszam na WWW.NETANTS.PRV.PL
    0
  • Users Avatars Mini
    Adaś pisze: 2002-05-22 15:29
    Miałem dwa dni wersję T192L (sprzedawana w popie). Jedyna różnica , jak mnie zapewniła pani z infolinii Motoroli, wersja z L jest bez GPRS. Telefon fajny, jeśli ktoś nie potrzebuje bajerów.
    0
  • Users Avatars Mini
    katana pisze: 2002-05-22 20:00
    aparat jest bardzo fajny, tylko zmienić soft i jest GPRS. Pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    Adaś pisze: 2002-05-23 16:29
    Napiszcie jak trzyma zasięg ten fon.
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-05-24 19:39
    Gdyby tylko miała baterie litowo-jonową to już od dłużsego czasu byłaby moja... Bardzo sobie cenie wszystkie produkty Motoroli za wysoką jakość wykonania, sbałość o szczególy itd., ale bateria troche mnie odstrasza. Może i nie jest to najpiękniejszy telefon na świecie, ale mi nawet się podoba... Może próbował już ktoś flashować T192L na T192? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    erni pisze: 2002-06-12 01:54
    Ogólnie jest ok! Ale przez otwory do ładowarki i zestawu słuchawkowego wdziera się kurz i to mnie wkurza (a może by zastosować uszczelkę ? ) Tak poza tym jestem posiadaczem 192 L i jest to model bez GPRS-u !!!!!! ( Reicheltep coś dla ciebie !!!!) uwaga budzik to inaczej \"PRZYPOMNIENIE\" !!! cena w POP-ie jedyne 242 zl brutto.Warto !!
    0
  • Users Avatars Mini
    Litan pisze: 2002-06-19 02:38
    Mam ten telefon w wersji bez gprsu i muszę przysnac że jak na motorolę to jest niezły, szkoda tylko że ma tą starą baterię, ale to aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bardzo fajne menu, swietny kształt,duży wyswietlacz (duży plus), dobrze trzyma sie w dłoni, tak trzymać, polecam go wszystkim którzy nie potrzebują telefonu z super bajerami. Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    bossy pisze: 2002-07-07 14:12
    posiadam ten telefonik jedynie ze wzgledu na WAP over GPRS! i jak na telefon tej klasy jestem z niego zadowolony! jedynie cieszyłbym sie jakby bateria troche dłużej trzymała oraz żeby wskażnik baterii był wiarygodny :) ! jeszcze pozytywnie odbieram pisanie smsów! także wbudowana antena jest dobrą rzeczą! wap over gprs sprawuje sie dobrze ale wiem że też to zależy od operatora sieci! w sumie telefonik ok!
    1
  • Users Avatars Mini
    Adaś pisze: 2002-07-09 11:09
    Czy ktoś rozkręcał ten fon sam, w celu usunięcia kurzu z pod wyświetlacza? Czy trzeba na coś uważać szczególnie?
    0
  • Users Avatars Mini
    masys pisze: 2002-07-09 18:14
    fajne funkcje,wygląd może być i co wy chcecie od menu no i jeszcze ta niska cena .
    0
  • Users Avatars Mini
    krystek pisze: 2002-07-18 23:46
    Niska cena i GPRS szkoda tylko że do WAPu a nie do połaczenia z komputerem!
    0
  • Users Avatars Mini
    siwy256 pisze: 2002-07-30 10:48
    Jeśli faktycznie wskażnik baterii jest nie wiarygodny to dla mnie ten telefon odpada. Nowe fony nie powinny mieć czegoś takiego. A co GPRSu to faktycznie szkoda że nie można go podłączyć do komputera.
    0
  • Users Avatars Mini
    ewenement pisze: 2002-07-31 00:39
    fon bardzo fajny, wyglad jest ladniejszy w rzeczywistosci. bezdyskusyjnie lepszy od tych wszystkich nokii serii 321033103330 itp. co sie tak wszyscy dopominacie o ten gprs, czy naprawde w epoce netu siedzicie w necie przez komorke? zarty :))) telefon naprawde w pozradku tylko ta bateria i przypomnienie... ale zaraz baterie pewnie bedzie mozna kupic a do braku przypomnien mozna przywyknac.... cwiczac pamiec :))) pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    macgregory pisze: 2002-10-28 11:57
    Telefon użytkuję od 2 tygodni (telefon zastępczy) i mając wcześniej Nokię 5110, Ericcsona T10s i Sony j5 uważam ten telefon za tandetny. Brak pożądnego budzika, mżan oczywiści ustawić powiadomienie alr odbywa sie ono za krótko. Bardzo poważną wadą tego telefonu jest to że przy zablokowanej klawiaturzse naciskając przycisk wylącznia telefon sie nie broni i wylącza. Podsumowując telefon polecam osobom któe potrzebujatelefonu tylko i wylącznie do rozmawianie i tylko do rozmawianie.
    0
  • Users Avatars Mini
    ZoltriX pisze: 2002-12-14 19:14
    Chyba jednak go kupie :))))))))))))
    0
  • Users Avatars Mini
    funmaker pisze: 2002-12-31 21:21
    mam i jestem zadowolony, konkurencyjny aparat za rozsadne pieniadze. polecam... moglby jedynie troche mniej wazyc!
    0
  • Users Avatars Mini
    fayans pisze: 2002-12-31 23:37
    Do dupy!!!! Najgorszy fonik jakiego w życiu miałem, wytrzymałem 2 tygodnie. Cieżki, cały skrzypi, nieszczelna na kurz obudowa i ohydny wygląd. A na dodatek w POPie to gówno pozbawione jest głównego, potencjalnego atutu:GPRSu. Moja ocena:2!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    eXiDe pisze: 2003-01-20 22:34
    Mialem tego fona od lipca 2002 roku..... na poczatku bylo fajnie, ale potem zaczal skrzypiec, ten kush, ktory sie do srodka wkradal wkurzal mnie, a ciagle czyszczenie doprowadzalo mnie do nerwicy! :]] Pozatym byl troche za cieshki... Teraz wymienilem go na Panasonica gd93 i jestem bardzo mile zaskoczony tym fonem... w porownianiu z motka to...... nie ma co gadac :p. Chyba dobshe zrobilem? :))
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 15:22
    ten ksztalt motoroli jakos mnie nie przekonuje .Ja wole mydelniczki :)))))))
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:43
    Przypomina mi małą łapatę!
    0
  • Users Avatars Mini
    miken pisze: 2003-02-05 00:49
    mialem ten fonik przez jakis czas swietny byl... milo go wspominam i zaluje ze juz go nie mam... fajnie dzialal... i jakos mi go brakuje :)) ale co tam moze kupie go jeszcze raz... gdyby ludzie od softu troche dodali to bylby jeszcze bardziej coolll
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:59
    tani fon z gprs
    0
  • Users Avatars Mini
    kamil200222 pisze: 2003-02-16 00:37
    to jest nawet fajny telefon tylko dlaczego w popie sprzedaja opcieta wersje przeciez orginalna ma gprs i pare gierek a nie jedna
    0
  • Users Avatars Mini
    Fred_Durst pisze: 2003-02-16 13:16
    mi sie tam wyglad jego wogole nie podoba! jakis taki nijaki jest, przypomina mi niewiadomo co ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:27
    byl pierwszym telefonem z gprs o tak niskiej cenie, to na pewno wplynelo na zainteresowanie rynku nim.. a sam telefon nie jest najgorszy, motorolla podciagnele sie z dolka i wdac ze robi coraz lepsze telefony
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 10:29
    motorola sie stara i telefony coraz lepsze, a ten model naprawde coraz bardziej mi sie podoba
    0
  • Users Avatars Mini
    MISIEKZZ pisze: 2003-03-24 16:32
    moze i maly ale jest tak szczelny ze po tygodniu uzytkowania wyswietlacz tak zachodzi kurzem ze nic nie widac
    0
  • Users Avatars Mini
    MISIEKZZ pisze: 2003-03-24 16:33
    a z reszta i tak nie kumam menu motoroli jest beznadziejne
    0
  • Users Avatars Mini
    andos pisze: 2003-04-02 14:21
    Co to jest ta koncowka t192 EMO
    0
  • Users Avatars Mini
    Bakłażanista pisze: 2003-04-08 02:27
    to jest brak dżipieresu
    0
  • Users Avatars Mini
    barnie pisze: 2003-04-13 04:02
    Jestem szczęśliwym (?) posiadaczem M192L (wersja dla ubogich). Szczerze mówiąc telefon jest na mocną trójkę a to dlatego że ma - przynajmniej ten mój - dość słabą słuchawkę. Na tyle słabą że na ruchliwej ulicy albo w autobusie nie słychać mojego rozmówcy. Natomiast mikrofon jest bardzo czuły i łapie całe otoczenie. Czy u Was też tak było? czy może to jest wada tylko w moim? Piasanie esków to prawie porażka - małe literki i brak słownika. A najgorsze jest to 'coś' co niby ma służyć jako budzik/przypominacz. Poza tym ta bateria - no comment! Fakt że to low end (dead end). Całe szczęście że można zdefiniować szybkie menu bo bez tego nerwica murowana. Mam pytanko: czy ktoś moze mi powiedzieć - najlepiej na mejla - czy można go jakoś flashować tak aby wgrać ten gprs czy też taki numer raczej nie przejdzie? Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    damianlife pisze: 2003-04-29 16:13
    Komórka t192 to najlepsza komórka świata i wszechświata !!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    szymon_ pisze: 2003-04-30 19:33
    damianlife hyh.....:Pdobry kawal...:DDD
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 02:03
    Szkoda,ze u nas bardziej jest dostepna wersja "l" bez obslugi GPRSa
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:34
    ksztalt ok ale wyglad i menu nie - tu firma zawiodla
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:26
    ~Dosyć ciekawa propozycja!
    0
  • Users Avatars Mini
    barnie pisze: 2003-09-01 09:37
    W czerwcu pozbyłem się tego telefonu. Menu doprowadzało mnie do szału. I ta minimalna głośność w słuchawce. Ale za jednym tęsknię: dzwonki - głośne i wyrażne a na dodatek mocny wibrator (i głośny, więc w nocy, gdy wszyscy spali znakomicie służył mi za dyskretny dzwonek).
    0
  • Users Avatars Mini
    ja pisze: 2004-01-04 13:40
    moze chce ktos kupic ten telefonik bardzo chectnie sprzedam
    0
  • Users Avatars Mini
    Shadow-master pisze: 2004-02-12 14:29
    ten telefonna polskim rynku nie mail GPRS'a wpolsce wiem bo go miałem
    0
  • Users Avatars Mini
    fg pisze: 2004-04-06 13:54
    beznadzijny telefon wiesza sie i jest do bani juz wole sowja nokie 6310;P
    0
  • Users Avatars Mini
    ~mahoń~ pisze: 2004-04-09 17:00
    telefon to nie cudo ale za takie pieniadze
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-04-17 20:01
    bawilem sie tym telefonem i mialem zastrzezenia do klawiatury ktora chodzi jak by sie jej chcialo ale nie mogla :/ i do menu ktore strasznie owlno cdhodiz ;/
    0
  • Users Avatars Mini
    hgjgjhg pisze: 2004-05-17 21:30
    zasrany złom, rzech ja go mam i załuje P.S. C60 to tez złom (siemens)
    0
  • Users Avatars Mini
    kalina pisze: 2005-12-03 14:14
    zgadzam się z większością głosów motorolka T192 jest dobra
    0
  • Users Avatars Mini
    kalina pisze: 2005-12-03 14:17
    jeszcze gdybym potrafił z T192 zdjąć simloka byłby jeszcze praktyczniejszy
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:43
    To dopiero jest bubel. Ale nie dziwię się, za takie pieniądze to co lepszego mogliby sprzedawać?
    0
  • Users Avatars Mini
    Wojciech pisze: 2006-05-17 23:01
    Jak znaleźć kod telefonu zablokowanego??? Jak to cacko rozkodować???
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: