Test Siemens S45

Recenzje
Opinie: 122
Opinie: 122

Siemens S45 to najnowszy telefon niemieckiej firmy, który już niebawem pojawi się w ofercie polskich operatorów. S45 należy do nowej serii aparatów (wraz z modelem ME45) obsługujących pakietową transmisję danych GPRS, wykorzystywaną w tym modelu zarówno do korzystania z WAP, jaki do transmitowania danych z komputera. S45 to telefon przeznaczony do najwyższego segmentu rynku a więc jego konkurencję stanowi Ericsson T39, R520, "topowe" Motorole obsługujące GPRS oraz niebawem Nokia 6310.

 

 

Wygląd aparatu

 

Siemens S45 to jeden z najładniejszych telefonów na rynku. Nie jest bardzo mały - mierzy 109x46x20 mm, ale jest stosunkowo lekki - waży 93g. Zgodnie z modą antena jest wbudowana co nie wpływa niekorzystnie na czułość aparatu. Telefon wykonany jest z tworzywa ale obudowa nie skrzypi i jest złożona bardzo dokładnie. Klawisze są ergonomicznie rozłożone, klawiatura działa bez zarzutu - jest dosyć twarda, ale naciskanie przycisków nie męczy. Dodatkowe klawisza znajdują się po bokach obudowy: z prawej strony znajduje się mały przycisk służący do aktywacji funkcji dyktafonu, z lewej natomiast regulator głośności. Klawiatura i ekran podświetlone są bardzo wyraźnie na piękny pomarańczowy kolor. Ekran jest ogromny a wysoka rozdzielczość pozwala wyświetlać jednocześnie naprawdę wiele informacji. Klawiaturę blokuje się standardowo dłuższym przyciśnięciem krzyżyka. Niestety, aby ją odblokować przyciśnięcie # trzeba jeszcze dodatkowo potwierdzić.

 

 

Obsługa modułu telefonu

 

Jako telefon dla biznesmana Siemens S45 zawiera wiele różnych aplikacji ułatwiających codzienną pracę. Sam proces telefonowania jest również wspomagany poprzez wiele ciekawych usług. Gdy numer jest zajęty aparat może automatycznie wykręcać numer abonenta, powiadomić melodyjką gdy numer już będzie wolny (usługa zależna od operatora) lub przypomnieć o o tym, że mamy zadzwonić ponownie za 15 minut. W czasie rozmowy możemy nagrać naszą dysputę (naciskając boczny przycisk aktywacji dyktafonu) lub odtworzyć naszemu rozmówcy wcześniej nagraną notatkę. Gdy pragniemy, aby większe grono również miało szansę słyszeć ważną wiadomość bez problemu uruchamiamy bardzo dobrze działający system głośnomówiący. Telefon możemy też w awaryjnej sytuacji dać dziecku, pozwalając na telefonowanie pod jeden, wybrany przez nas wcześniej numer.

 

Książka telefoniczna: Phonebook i Addressbook

 

Siemens zdecydował się rozdzielić książki z numerami na karcie SIM i w telefonie. Książka w telefonie, nazywana "Addressbook" pozwala na zapisywanie wielu dodatkowych informacji. Mamy do dyspozycji 500 wpisów składających się z następujących rekordów:

  • nazwisko

  • imię

  • firma

  • e-mail

  • telefon

  • telefon biurowy

  • telefon komórkowy

  • faks

  • ulica

  • kod pocztowy

  • miasto

  • państwo

  • adres internetowy

  • grupa

Przy wpisywaniu danych do spisów kontaktów można korzystać ze słownika T9 (również w polskiej wersji językowej), ale w przypadku książki telefonicznej znacząco nie przyspieszy to uzupełniania bazy. Z głównego ekranu do książki można dostać się naciskając dolną strzałkę z talerzowego joysticka pod ekranem. Przyciskając górna strzałkę w trybie oczekiwania możemy zacząć głosowo wybierać numery. Etykietki głosowe możemy przypisać 20 numerom z książki adresowej (tylko tej zapisanej w telefonie). Oprócz głosowego wybierania numerów mamy możliwość głosowego wybierania funkcji w aparacie, co przy tak dużym skomplikowaniu menu wydaje się być wygodnym rozwiązaniem. Etykiety głosowe można przypisać 20 dostępnym usługom w menu. Wszystkie głosowe funkcje są obsługiwane w specjalnym module, głęboko ukrytym w menu Office i nie ma możliwości dogrania etykiety głosowej do kontaktu np. w czasie przeglądania książki adresowej.

 

SMS i EMS

 

Siemens S45 pozwala na obsługę najnowszego standardu przesyłania wiadomości multimedialnych EMS. Do SMS'a możemy dodać grafikę i dźwięk (w treści SMS'a pojawią się specjalne kody) a odbiorca posiadający np. Alcatela OT 511 oprócz wiadomości tekstowej otrzyma także dołączoną melodyjkę lub ikonę z kaczorem. Dodatkowe obrazki będzie można ściągać poprzez SMS, WAP lub port podczerwieni. Treść SMS'a można wpisywać przy pomocy słownika T9, który znacznie przyspiesza wpisywanie wiadomości. Z przesyłaniem wiadomości związana jest też tajemnicza funkcja SMS via GPRS, która działa (SMS zostaje wysłany), ale nie wiadomo jak wpływa na opłaty za przesłanie wiadomości. Gdy ktoś do nas wyśle wiadomość możemy mu odpowiedzieć na stałe przygotowanym schematem wiadomości. Podobnie przy tworzeniu nowej wiadomości do dyspozycji są przygotowane szablony - ale tylko trzy. Z wygodnych funkcji (niemal już niezbędnych) jest obsługa raportów, czyli powiadomień o statusie wysłanej wiadomości. W menu wiadomości możemy także włączyć funkcję informacji sieciowych - czyli w Polsce głównie kanał 50 z local area information. Telefon obsługuje więc wszystkie możliwe funkcje związane z przesyłaniem wiadomości tekstowych, ale niestety nie jest pozbawiony wad. Cała procedura wysłania i odebrania wiadomości wymaga wielokrotnego potwierdzania każdej podjętej już decyzji. Dodatkowo telefon bardzo powoli obsługuje kartę SIM (z która inne modele radzą sobie bez problemów). Samo menu (niestety całe) również działa bardzo wolno. Dużym utrudnieniem jest brak pamięci na SMS'y w aparacie - przy nawet niewielkiej ilości wysyłanych i odbieranych wiadomości ikona o braku miejsca miga niemal bez przerwy a kasowanie czasami ważnej treści nie jest optymalnym rozwiązaniem tego problemu. Siemens obsługuje SIM Toolkit (STK).

WAP

 

Przeglądanie serwisów WAP w telefonie z GPRS nie jest już tak stresującym zajęciem (ze względu na koszty) jak korzystanie z transmisji ciągłej CSD. Bardziej stresująca okazała się konfiguracja GPRS'u i samej przeglądarki. Pomimo wielokrotnego sprawdzania wszystkich ustawień wyświetlał się komunikat informujący, że klient (czyli nasz Siemens) nie jest rozpoznawany przez serwer. Pomogła wizyta w punkcie serwisowym Siemensa i wymiana oprogramowania połączona z wgraniem firmowego pakietu sieci Plus GSM (wraz z wielkim logo widocznym na załączonych do testu zdjęciach). Przeglądarka już w punkcie serwisowym zaczęła działać bez najmniejszych problemów. Nawigacja jest błyskawiczna. Wygodnie można zmieniać wielkość czcionki w przeglądarce naciskając #. Ulubione serwisy WAP możemy zapisywać w spisie zakładek (nie obsługiwanych w sieci Era). Jeśli korzystamy z kilku kart SIM różnych operatorów to możemy przygotować do pięciu profili z ustawieniami bramek dostępowych. Tak jak w innych modelach Siemensa za WAP (tu w wersji 1.2) odpowiedzialny jest Openwave a za bezpieczeństwo przesyłanych danych (np. haseł do kont bankowych) RSA Security.

 

Aplikacje menu Office

 

Dyktafon

 

Cyfrowy dyktafon pozwala zapisać 2 min 40 sekund prowadzonej rozmowy, zwykłego nagrania lub notatki podpiętej do ustalonego alarmu. Nagrania są bardzo wyraźnie, ale nie można odsłuchiwać dyktafonu poprzez system głośnomówiący. Nazwy poszczególnych nagrań możemy edytować. Włączanie trybu dyktafon odbywa się sprawnie poprzez wygodny boczny klawisz widoczny na zdjęciach.

 

 

Kalendarz

 

Duży ekran pozwala na przeglądanie kalendarza w trybach: miesięcznym , tygodniowym lub agenda, czyli jako spis spotkań na dany dzień. Kalendarz można synchronizować z programem Outlook. Możemy zapisać do 50 zdarzeń. Do zdarzenia możemy przypisać notatkę głosową.

 

Spotkania (terminy)

 

Oprócz kalendarza do dyspozycji jest spis spotkań. Do wyboru mamy pięć schematów: birthday, speech memo, memo, call, meeting. Oprócz terminu i godziny możemy ustalić, że spotkanie (lub inna ustalona czynność) będzie się powtarzać co jakiś czas: dzień, tydzień, miesiąc lub rok. Możemy zapisać do 50 terminów. Podobnie jak w kalendarzu do terminu możemy przypisać notatkę głosową.

 

Zadania

 

Kolejnym spisem czynności do wykonania może być lista "Tasks", która pozwala dodatkowo określić czy zadanie zostało wykonane czy też czeka na swoją kolej. Możemy zapisać do 50 zadań.

 

Notatki

 

Informacje nie związane z terminami mogą być zapisywane w postaci zwykłych notatek w menu "Notes". Maksymalnie można zapisać jedynie 10 notatek, ale w połączeniu z całym zestawem aplikacji i olbrzymią książką adresową Siemens potrafi zapisać znaczącą ilość danych. Ciekawa funkcją jest klauzula "Poufne" pozwalająca zablokować dostęp niepowołanych osób do zapisanej treści specjalnym kodem bezpieczeństwa. 

 

Alarmy związane z powyższymi aplikacjami działają nawet przy wyłączonym telefonie, więc np. w samolocie bezpiecznie jest włączyć specjalny tryb pozwalający na wyłączenie wszystkich alarmów lub po prostu wyjąć baterię na czas lotu - co jest oczywiście rozwiązaniem mniej wygodnym. Terminy mogą być przesłane poprzez port podczerwieni do PDA lub innego telefonu lub wysłane poprzez SMS do innego aparatu potrafiącego je odczytać. Wygodną funkcją jest możliwość bezpośredniego druku poprzez port IrDA (wymagana jest oczywiście drukarka z portem podczerwieni).

 

Wizytówka

 

Siemens S45 pozwala także na wpisanie własnej wizytówki, którą później możemy wysłać SMS'em lub IrDA zainteresowanej osobie (oczywiście jako dodatek do papierowej wersji). Wizytówka przesyłana jest w standardzie vCard, także może być odebrana przez telefony innych producentów. Swą wizytówkę możemy również łatwo wydrukować.

 

Zegar

 

Zegar Siemensa przystosowany jest do wyboru strefy czasowej. S45 obsługuje także system automatycznego wyboru strefy czasowej z poziomu sieci - oczywiście dany zagraniczny operator musi taką usługę udostępniać. S45 ma również funkcję codziennego automatycznego wyłączania się o określonej godzinie.

W menu Office obok usług stricte biznesowych mamy aplikacje znane z wielu popularnych telefonów: alarm, przelicznik walut, kalkulator, stoper i timer. Wygodną funkcją jest osobny spis wszystkich terminów (alarmów), które zostały pominięte przez użytkownika.

 

Profile

 

Telefon obsługuje aż osiem profili. Wadą jest to, że aby wybrać któryś z nich należy głęboko szperać po menu. Pięć profili ma ustaloną nazwę, ale możemy je edytować. Dwa profile mogą być dowolnie nazwane i skonfigurowane. Ostatni, ósmy profil nazwany "Airplane mode" to bezpieczny tryb wyłączający wszystkie alarmy oraz sam telefon na pokładzie samolotu. W profilu możemy ustalać:

  • ustawienia dzwonka

  • głośność

  • melodie

  • wibracje

  • filtrowanie

  • tony serwisowe

  • tony przycisków

  • duże litery

  • podświetlenie

Gry

 

Telefon zawiera dwie gry, w które można grać jednie pojedynczo (nie ma opcji gry przez port podczerwieni). Nie ma też możliwości ściągnięcia dodatkowych poziomów poprzez WAP. Baloon Shooter to "strzelaninka" - głównym celem jest zestrzelenie jak największej ilości balonów. Grafika jest bardzo prosta. Stack Attack to rodzaj Tetrisa w połączeniu z magazynierem. Przesuwając spadające paczki należy ułożyć z nich jak najwięcej pełnych warstw.

Dzwonki i dźwięki

 

Telefon pozwala na odbieranie dzwonów poprzez SMS, port podczerwieni lub WAP. Zdolniejsi mogą skomponować własny dzwonek używając kreatora melodii. Na stałe w telefonie jest zapisane 38 dzwonów. Użytkownik może zapisywać lub komponować dodatkowe cztery sztuki. Niestety polski Siemens (w odróżnieniu do paru innych oddziałów tej firmy) nie przygotował serwisu internetowego pozwalającego na ściąganie dzwonków lub grafiki.

Siemens może sygnalizować w czasie rozmowy upływające minuty krótkim sygnałem dźwiękowym.

 

Personalizacja

 

Siemens pozwala na przypisanie specjalnemu klawiszowi pod ekranem oraz klawiszom od 2 do 9 specjalnych funkcji lub numerów telefonicznych. Dodatkowo w menu Ulubione mamy spis dziesięciu najczęściej używanych "ulubionych" przez nas funkcji aparatu co pozwala na wykluczenie błądzenia po naprawdę obszernym i nieco zagmatwanym menu Siemensa.

 

Bezpieczeństwo

 

Niemiecki producent podaje na swoich stronach internetowych maksymalny poziom wskaźnika SAR.  Wartość SAR pozwala na ocenę czy dany telefon promieniuje bardziej niż inne. Międzynarodowa norma SAR wynosi 2.0 W/kg. Maksymalna wartość SAR podczas testów Siemensa S45 wynosiła 0.95 W/kg.

 

Bateria

 

Ogniwo Siemensa wykonane jest w technologii litowo-jonowej. Bateria ma pojemność  840 mAh co pozwala na wydajną pracę przez dwa i pół dnia przy około 30-40 minutach rozmów dziennie.

 

 

Oprogramowanie oraz GPRS

 

Wraz z Siemensem dostarczane są trzy programy: "Siemens QuickSync", Data Exchange Software oraz GPRS Modem Assistant. Pierwszy z nich służy to synchronizacji danych z aplikacji biznesowych telefonu z Outlookiem, kolejny to program pozwalający podłączyć telefon jako dodatkowy dysk w systemie Windows. Aplikacja Data Exchange Software działa, można więc np. przegrać pliki dźwiękowe z dyktafonu telefonu ( w formacie .vmo) na dysk komputera po automatycznej konwersji na wav. Nie można natomiast edytować tym oprogramowaniem książki telefonicznej a widziane w Explorerze pliki nie nadają się do odczytu żadną popularną aplikacją z Windowsa.

 

 

 Programu GPRS Modem Assistant nie udało się niestety zainstalować. Ręczna instalacja modemu GPRS oraz jego konfiguracja również nie zakończyła się pozytywnie - telefon nie potrafił skomunikować się z modemem, chociaż siostrzana aplikacja Data Exchange bez problemu "widziała" telefon podłączony do portu szeregowego, dostarczonym w komplecie kablem.

 

 

 

Jakość dziwięku i czułość

 

Telefon zapewnia bardzo dobrą jakość dzwięku. W trakcie rozmowy nawet głośny krzyk nie powoduje nieplanowanych wibracji membran. Czułość również mieści się w normie. W naszym testowym miejscu ze słabym zasięgiem (czasami bardzo słabym) telefon "wycinał" dzwięk sporadycznie i nigdy nie doszło do zerwania połączenia. W słabym zasięgu można też bez problemów korzystać z WAP over GPRS.

Podsumowanie

Siemens S45 to jeden z najbardziej zaawansowanych telefonów na rynku. Dotychczas GPRS był wyłączną domeną Motoroli i Ericssona. Siemens S45 jest pierwszym telefonem niemieckiego producenta z obsługą pakietowej transmisji i to niestety widać. Oprogramowanie dla systemu Windows jest niedopracowane - konfiguracja skomplikowana a co gorsze nie udało się skorzystać z WAP w zestawie telefon-komputer. WAP over GPRS działa natomiast bez zarzutu, również dzięki znakomitej przeglądarce Openwave. Sam telefon to prawdziwy kombajn różnych rodzajów aplikacji poczynając od dyktafonu a kończąc na skomplikowanym organizerze. Olbrzymia książka telefoniczna, T9, EMS, około 400 KB pamięci.....Siemens S45 posiada dosłownie wszystko co tylko można sobie wymarzyć. Główne wady to mało intuicyjne i wolne menu oraz wspomniany już niedopracowany GPRS.

Na następnej stronie znajduje się mini galeria zdjęć Siemensa S45

 

 

Opinie:

Opinie archiwalne (122):

Komentuj

Komentarze / 122

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    lava1 pisze: 2001-11-05 21:24
    Ja jednak tym razem sqsze sie na Alcatela OT511
    0
  • Users Avatars Mini
    Lysy pisze: 2001-11-05 21:41
    Ostatnie testy na gsmonline sa po prostu swietne!!! Brawo dla redaktorow!
    0
  • Users Avatars Mini
    Ariello pisze: 2001-11-05 21:50
    Przedstawiacie te zdjęcia w otoczeniu jak by to była jakaś atrakcyjna dziewczyna :-) Ładne cacko, pozdrawiam...
    0
  • Users Avatars Mini
    hektor pisze: 2001-11-05 22:59
    a ile to będzie kosztować????????
    0
  • Users Avatars Mini
    PlaYMode pisze: 2001-11-06 03:40
    Przecież sam czytałeś: telefon dla biznesmenów, 500 wpisów, i to jakich, w książce telefonicznej. Na pewno niemało:-((( Ale telefon jest świetny. Ach, dostać go do ręki na dzień i potestować... sama przyjemność.
    0
  • Users Avatars Mini
    mar_10 pisze: 2001-11-06 11:15
    Ja podczas uzytkowania telefonu nie zauwazylem zadnych opoznien w pracy menu. Konfiguracja i praca WAP-u bez problemu. Korzystam z wersji sprzedawanej w Skandynawii (bez j. polskiego). Najbardziej spododbalo mi sie to ze bateria nie "siada" momentalnie podczas przegladania stron wapowych jak to bylo w c/m35. Co do ceny to sam aparat kosztuje prawie w calej europie ok 1600-1800 PLN (po przeliczeniu), w Polsce takze -ok 1850. Mysle ze w jakiejs promocji jesli tylko sie w niej znajdze powinien byc w cenie w granicach 600-1000 zl. Telefon jest jednak wart swojej ceny.
    0
  • Users Avatars Mini
    ciechu pisze: 2001-11-06 12:52
    A ja bede mial juz za 2 dni nowiotkiego ME45. Uobaczymy czy sie sprawdzi. Nie bede go oszczedzal :)
    0
  • Users Avatars Mini
    ciechu pisze: 2001-11-06 13:10
    Wlasnie przeczytalem test. Jest bardzo slaby w porownaniu do poprzednich. Bardzo ogolnikowy i lakoniczny. Oprocz informacji znanych z innych zrodel nie dowiedzialem sie niczego nowego. Nie jest to dobry test moim zdaniem.
    0
  • Users Avatars Mini
    september pisze: 2001-11-06 13:45
    coz, chyba siemens sie nie popisal - przynajmniej dla mnie. Mysle ze ten fon nie powinien byc za drogi. nie wroze tryomfu : ))
    0
  • Users Avatars Mini
    mar_10 pisze: 2001-11-06 16:18
    A co uwazasz ze powinien miec´ten telefon aby odniosl sukces? Ma GPRS, EMS, duza ksiazka (adresowa, nie tylko telefoniczna), kalendarze, organizery itp. Jak dla mnie, funkcjonalnie bomba.
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-11-06 18:32
    dobry test dobry telefon niemcy coraz lepsi
    0
  • Users Avatars Mini
    muminek pisze: 2001-11-06 19:40
    Siemens zaczyna podbijać rynek już na poważnie. Podoba mi się to, gdyż do tej właśnie marki czuję wielki sentyment (ach ten S11). Sam S45 bardzo ładny i udany model (przynajmniej takie odnoszę wrażenie). Tak trzymać.
    0
  • Users Avatars Mini
    Amper pisze: 2001-11-07 13:34
    Kakrysa: dyktafon 2 min 4 sec to mało? W porównaniu ze znaczącą większością telefonów ( od S35i do tragicznego pod tym względem OT 501) to i tak dużo. Nie jest to przecież SL45, który ma własną kartę pamięci m.in. dla dyktafonu. Wygląd jak na telefon przeznaczony dla rynku biznesowego, to jarmarczny, szczególnie kolor. Jeśli chodzi o funkcje, to naprawdę wszechstronny, ale przeszkadza mi to logo na wyświetlaczu :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Ewandy pisze: 2001-11-07 16:07
    Wyglad ciekawy - funkcje tez.
    0
  • Users Avatars Mini
    713333 pisze: 2001-11-07 16:39
    bateria gorzej niż tragiczna, kopiowanie danych jeszcze dłuzsze niz w N6210, kopiowanie plikow mp3 b.b.b.b.b. dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugie. poza tym w miare ok.
    0
  • Users Avatars Mini
    grzesio pisze: 2001-11-07 16:40
    Telefon jest SUPER, ale zastanawiac moze tylko cena
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2001-11-08 01:17
    Kto robi te okropne zdjecia! Nara!
    0
  • Users Avatars Mini
    maniekt pisze: 2001-11-09 00:26
    Moim zdaniem wszystkich polskich operatorów powinno się powieśić na "suchej gałęzi" za te opóźnienia w ofercie nowych telefonów, które u naszych zachodnich sąsiadów są już na rynku po kilka miesięcy!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Franek pisze: 2001-11-09 20:30
    do mankiet : co sie tak plujesz!! jezeli ci sie nie podoba w polsce to wyjazd na zachod
    0
  • Users Avatars Mini
    bodzio pisze: 2001-11-10 16:19
    Telefon bardzo ladny, dobry, tylko cena :((
    0
  • Users Avatars Mini
    Randall pisze: 2001-11-12 15:24
    Fajny telefon ale firmie Siemens nie ufam;(
    0
  • Users Avatars Mini
    kijan pisze: 2001-11-14 13:22
    Hejka ja uzywam S35 od prawie 10 miechow a wczesniej mialem okolo 20 roznych telefonow ktore nie przetrawaly u mnie wiecej niz 1 miesiac bo zaraz sie ich pozbywalem. Ogolnie uwazam ze siemens robi coraz fajniejsze telefony tylko dlaczego te telefony tyle kosztuja. Ogolnie zachorowalem na S45 bardzo mi sie spodobal, ehhhhhhhh a ta ksiazka telefoniczna:). Serdecznie pozdrawiam:)
    0
  • Users Avatars Mini
    cieglo pisze: 2001-11-15 00:32
    bardzo elegancki i swietnie wyposazony.wciaz jednak malo jest telefonow z gprsem na rynku.dobra robota siemensa.
    0
  • Users Avatars Mini
    mackor pisze: 2001-11-15 19:49
    Gdyby nie ten nieco, rzekłbym łoryginalny, to byłby całkiem, całkiem...Ale i tak uważam, że będzie warto - gdy stanieje :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    kubel pisze: 2001-11-16 01:22
    w sumie fajny telefon, test tez moze byc, ale przydaloby sie wicej obserwacji z praktycznego uzytkowania, a nie informacji katalogowych
    0
  • Users Avatars Mini
    grzesio pisze: 2001-11-16 14:42
    fajny telefon, ale czy beda dostepne sterowniki dla modemu pod WinCE ????????
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2001-11-22 13:45
    Naprawde interesujaca oferta :-) chyba sie skusze w styczniu (gdyby tak jeszcze koszytowal okolo 750 PLN brutto).
    0
  • Users Avatars Mini
    Matey pisze: 2001-11-23 21:36
    Fajny... test no i zdjecia tez... fajne
    0
  • Users Avatars Mini
    macm2 pisze: 2001-11-28 00:30
    Uzywam od kilku lat rozne modele Nokii. Bardzo dobre technicznie dopracowane. Testowałem praktycznie wszystkie modele Siemens'a ale zawsze konczylo sie tym samym - powrót do Nokii. Również (niestety) w przypadku SL45. I teraz: uzywam S45 od 2 tygodnii i chyba tym razem nie wrócę do Nokii. Po prostu S45 to doskonały dopracowany telefon bez zbędnych gadżetów typu odtwarzacz MP3 lecz z szybką transmisją danych. Jedyna wada to faktycznie niedopracowane oprogramowanie. Z instalają nie było żadnych problemów ale obsługa synchronizacji danych kalendarza z Outlook'iem to nie jest przyjemność. Cóż - rynek dla niezależnych producentów oprogramowania.
    0
  • Users Avatars Mini
    Ln pisze: 2001-12-02 02:37
    Jak dla mnie za drogi :-(
    0
  • Users Avatars Mini
    bob_gr pisze: 2001-12-02 12:27
    Nie podoba mi sie obudowa ale funkcje ma ok. Dobry test.
    0
  • Users Avatars Mini
    minio pisze: 2001-12-02 23:51
    Przy max. cenie 699,- w promocji PLUSa naprawde warto, ale ME 45. Jest ładniejszy, wytrzymalszy i wygodniejszy w obsłudze (klawisze, szczególnie boczne). Na dzień dzisiejszy jedynym konkurentem jest eryk t39, ale to już kwestia gustu i upodobań. Aha, w Erze dla biznesu za 299,- tak trzymać.
    0
  • Users Avatars Mini
    orfeusz pisze: 2001-12-05 21:14
    Telefon dla mnie z wygladu jest sredni, ale funkcje powalajace. Skierowałbym go raczej do zaawansowanego uzytkownika ten mydelniczkowaty wyglad raczej do biznesmena nie pasuje. Niemcy powinni jeszcze popracowac nad designem i wtedy sukces gwarantowany!! Przy Nokii 8310 czy motce v 66 moze sie schowac.
    0
  • Users Avatars Mini
    lucky pisze: 2001-12-12 12:53
    I tak mi się podoba-Ladna sylwetka ogólnie ekstra-czemu tak drogo???
    0
  • Users Avatars Mini
    Malik pisze: 2001-12-12 13:45
    Mam ten telefon od tygodnia i musz stwierdzic,ze siemens sie postaral ::)) Jedyne do czego mam zastrzezenie to tylnia czesc obudowy, dokladniej pokrywka od baterii - trzeszczy. Moze to wada mojego modelu. Podsumowujac telefon naprawde bardzo dobry ma wszystko czego dusza zapragnie. Polecam go w 100%
    0
  • Users Avatars Mini
    minio pisze: 2001-12-15 14:53
    dla wybrednych dostępne są jeszcze inne wersje kolorystyczne: granatowa i czarna
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2001-12-15 20:03
    ja poprosze o inna wersje cenowa haha
    0
  • Users Avatars Mini
    Szpirit pisze: 2001-12-15 21:20
    A ja czekam, az ten telefonik bedzie bardziej dostepny w IDEI.. Za niecaly roczek czlowiekowi sie skonczy umowa i sie wtedy bedzie myslec.. hihi.. Moze cus lipszego wejdzie.. Tylko zacierac raczki. Pozdrawiam.
    0
  • Users Avatars Mini
    mr_mojo_risin pisze: 2001-12-19 00:49
    powinno sie zakazac publikacji materialow na temat komorek za taka kaske ;) ale pomarzyc mozna...
    0
  • Users Avatars Mini
    _CISCO_ pisze: 2001-12-21 13:04
    Dobry test. Ładne fotki :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Damian pisze: 2001-12-21 17:02
    Jak ktos chce go kupic to zapraszam :) mam do sprzedania za 1200 zl
    0
  • Users Avatars Mini
    Kogut pisze: 2002-01-06 02:22
    Ten telefon jest po prostu "boski". Rewalecja, cudo, .... Ciekawe tylko jak z ceną ? Moze w promocjach przy najwyższym abonamencie.... Słowa pochwały dla twórców serwisu, opisy są po prostu świtne.
    0
  • Users Avatars Mini
    tomee pisze: 2002-01-11 00:09
    Fantastyczny telefon. Dwa dni temu skorzystałem z Programu Wymiany Aparatów w Plusie i po podliczeniu średniej z faktur zaoferowano mi ME45 za 499zł -- było warto. Telefon ma, wbrew temu, co piszą, responsywne menu, GPRS "wyciąga" ok. 3.5KB/s przy 650ms pingu, przeglądarka WAP jest szybka (widocznie procesor nieco silniejszy od takiej low-endowej nokii 33xx) no i całą masę opcji, w tym 350KB do zagospodarowania na własne potrzeby -- loga na każdą okazję, tysiąc SMSów od dziewczyny. Pierwszy telefon bez wad, może poza dostateczną czułością.
    0
  • Users Avatars Mini
    Mack pisze: 2002-01-11 17:35
    Redakcjo! Nigdzie w zadnym tescie nie piszecie jak wyglada sprawa wysylania/odbierania faksow - czy dziala przez kabel, czy dziala przez irde. A w telefonie dla businessmana to dosc wazna funkcja.
    0
  • Users Avatars Mini
    doriandz pisze: 2002-01-19 17:18
    A czy ktos moze mi powiedziec cos na temat zgodnosci jego EMS'ow z EMS'ami aparatow innych firm (Alcatel, Ericsson)? Slyszalem, ze nie sa kompatybilne...
    0
  • Users Avatars Mini
    kjpp pisze: 2002-01-20 01:05
    wydaje mi sie ze nie sa kompatybilne
    0
  • Users Avatars Mini
    fil pisze: 2002-01-25 18:10
    EMS niekompatybilne z Nokia. Aparat w sumie OK, duzo funkcji, niezly design (w wersji granatowej) etc. Pomijajac szereg znanych zalet, IMO jego najpowazniejsze usterki to: niedopracowana IrDA - nie dziala wysylanie plikow na laptop. Dolaczone oprogramowanie do synchronizacji z MSOutlook oraz do zarzadzania pamiecia fona rowniez chodzi tylko przez kabel !!!! No i brak obslugi e-mail. Co do GPRS- bardzo sprawny, tak WAP jak i WWW, ktore chodzi dobrze zarowno przez kabel jak i IrDA. Sporadycznie WAP over GPRS gubi zasieg.
    0
  • Users Avatars Mini
    super pisze: 2002-01-26 04:11
    tel. jest extra ,żeby tylko menu i obsługa była tak łatwa jak w noki
    0
  • Users Avatars Mini
    p54321 pisze: 2002-02-05 12:33
    zgadzam sie z przedmowca co do menu w telefonach simensa ale dal mnie idealem w tej dziedzinie jes menu z nowych telefonow sony.
    0
  • Users Avatars Mini
    abra pisze: 2002-02-18 13:17
    kwestia gustu, ja wole menu i funkcjonalnosc (blokada jednym przyciskiem, pipczenie co minute, wylaczenie dzwieku jednym przyciskiem itd) siemensa. ale nokie pod tym wzgledem zla nie jest. Chociaz pytalem sie chyba trrzy - cztery osoby majace oba te telefony. I wszystkie wolaly munu siemensa
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2002-02-19 11:41
    Nie znam menu SIEMENSA, ale ten fonik przyprawia o zawrót głowy mnogością funkcji.
    0
  • Users Avatars Mini
    askaa pisze: 2002-02-22 15:12
    jest naprawdę niezły, tylko to menu - rzeczywiście siemensy mają trochę nieczytelne, w przeciwieństwie do nokii. Miałam oba i wiem ale najgorsza to jest pod tym względem motorolla, musiałam napoczątku poszperać w instrukcji
    0
  • Users Avatars Mini
    Tomalo pisze: 2002-02-22 20:07
    Jest zajarzysty... z tym ze z softem powyzej v11 a najlepiej z 14. Nizsze wersje jak sie im ustawi date na jakis dzien kwietnia i chce wejsc do kalendarza to fonik sie wylacza :( Ale poza tym rewelacja... I czulosc nie jest taka zla!
    0
  • Users Avatars Mini
    askaa pisze: 2002-02-24 14:10
    a widzieliście foto nowego simensa c55 (lub m55 - bo tak też nazywają, naprawdę niezły_
    0
  • Users Avatars Mini
    Piotr pisze: 2002-03-03 22:48
    Mam S45 od miesiąca. Z komputerem przez kabel internet z GPRS działa OK. Wap over GPRS też ok - ale po upgrade oprogramowania w serwisie - jeszcze pewniej. Potwierdzam - osłona baterii trochę trzeszczy. Na razie brak akcesoriów - zwłaszcza SOFTDatalink 5.0 - bez tego mój Palm nie obsługuje GPRS przez IRDA. Ogólnie telefon OK. Niestety troszkę gorszy materiał obudowy niż S35.
    0
  • Users Avatars Mini
    Speedy_x pisze: 2002-03-04 10:32
    Jest juz SoftDataLink-w serwisie Siemensa w Wawie.130 zł brutto.
    0
  • Users Avatars Mini
    HWCP1 pisze: 2002-03-08 13:07
    Swietny test swietne zdjecia swietny telefon.Czy z obudowy zchodzi(zciera)farba?
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-03-08 13:46
    fajny telefonik - jak cała eria S w siemensach :))) a co do menu w 6210 (patrz wyżej) to menu wcale nie chodzi wolno...
    0
  • Users Avatars Mini
    muminek pisze: 2002-03-11 11:44
    No właśnie zakupiłem owy model. Jak na razie (trzeci dzień użytkowania) jestem bardziej niż zadowolony. Naprawdę fajowa słuchawka, dużo potrafi (może nawet za dużo, jak dla mnie). A co do obudowy i tylnej klapki od baterii to u mnie wsio OK. Nie ma żadnych trzasków itp.
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2002-03-11 20:12
    muminek a jaką masz wersję softu??? Bo najnowsza to 21 i eleminuje dużo błędów w tych SIEMENSACH, do tego dochodzi dużo ciekawostek i nowych bajerów w S/ME45.
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2002-03-11 20:13
    Acha i powiedz mi muminek czy owy SIEMENS ma jakieś animacje lub obrazki.
    0
  • Users Avatars Mini
    staleen pisze: 2002-03-14 20:47
    CHUJNIA!!!!! !!!!!!!!!!!!!NOKIA 8210 THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2002-03-16 21:36
    Staleen, ta Ch...nia to imie twojej matki czy dziewczyny???? Przybliż nam to złamasie. NOKIA nie jest zła jełopie ale to już przestażały model i napewno się nie umywa do S45.
    0
  • Users Avatars Mini
    iCe pisze: 2002-03-19 19:02
    Fajny telefon tylko te klawisze z numerkami mogły byc by ladniej ukształtowane ale to detal ! TELEFON FAJNY Siemens zaczyna isc do gory. Tylko zeby nokia nie zostala na dnie !
    0
  • Users Avatars Mini
    prien pisze: 2002-03-21 19:08
    Super telefon nic dodać nic ująć, a i cena jest rozsądna. Zdecydowanie wole od staruszki 6210
    0
  • Users Avatars Mini
    doriandz pisze: 2002-04-02 15:55
    Ale te jego EMS'y sa jakies lewe... Moglyby chociaz dzialac z telefonami innych marek...
    0
  • Users Avatars Mini
    wrobel pisze: 2002-04-04 17:56
    Co wybrać M45 czy S45???Jak sądzicie?
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-04-05 22:36
    Jak dla mnie super, Szczególnie ta dynamiczna pamięć jest ciekawa. Telefon prezentuje się naprawde elegancko, ale wygląda raczej dość delikatnie... Chyba wolałbym już ME45, który jest dokładnie tym samym co S45, tylko że jest odporny na trudy użytkowania. W Media Markt można dostać specjalną limitowaną wersje S45 w czarnej (albo też granatowej-nie pamiętam już) obudowie. Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    irek pisze: 2002-04-06 15:45
    Ten kto pisal ten test chyba nie do konca mial telefon w reku, Po pierwsze, daje sie edytowac ksiązke telfonicza w komputerze rowniez kalendarz daje sie pieknie edytowac. Co do profili i skaplikowalnosci ich wlaczania to znowu sie nie zgodze sa dwa sposoby szybkiego wybierania profilu pierwszy to przycisk glosniej a drugi to maly przycisk po lewej stronie. A co do zasiegu to mam rowniez sony cmd j-5 i ma lepszy zasieg niz siemens. Siemens ma wade oprogramowania, ktora ujawnia sie wlasnie w kwietniu, mozna sciagnas nowego softa ze strony siemensa i jest ok. Ale kalendarz nie pokazuje numeru tygodnia wiecej grzechow na razie nie znalazlem. Pozdrawiam autora testu jeszcze jedno da sie przypisac etykietke glosowa przegladajac ksiazke bardzo proste i latwe. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    Panoramix_z pisze: 2002-04-09 23:16
    siemens ist fantastisch, aber nicht fur mich...
    0
  • Users Avatars Mini
    Flapjack7 pisze: 2002-04-10 13:00
    Siemens bylby fajny, gdyby nie zakrecone (troszke za bardzo) menu....
    0
  • Users Avatars Mini
    Stefan pisze: 2002-04-13 05:36
    Od 8-Lat posiadam komorke, od 4-lat mam tylko Siemensa a od pare lat pracuje w Noki! o czym to swiadczy? mysle ze jak tak dalej polci to dlugo tam nie.......?
    0
  • Users Avatars Mini
    broli72 pisze: 2002-04-25 18:48
    supcio telefon:)
    0
  • Users Avatars Mini
    mik007 pisze: 2002-04-26 05:05
    sam mam me45 i rzeczywiscie w kwietniu wyszla wada oprogramowania,przy wejsciu do kalendarza tel zawieszal sie i buczal.Po naprawie (wymiana oprogramowania) pojawila sie pamiec na 25 sms w pamieci telefonu i nowa gra,a takze polskie litery...Ogolnie z telefonu jestem b. zadowolony i nie zaluje ze wybralem go zamiast ericssona t39 w era biznes...
    0
  • Users Avatars Mini
    maxem pisze: 2002-05-08 18:00
    HEJ SPECJALIŚCI! mam pytanie- zastanawiam się nad wymianą s35 na sl lub s 45-tkę--czy s45 ma softa z obsługą javy? po prostu- osiołkowi w żłoby dano... ;-) dzięki.
    0
  • Users Avatars Mini
    Jacko pisze: 2002-05-16 00:51
    Obsługę Javy ma dopiero S45i Pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    tiroy pisze: 2002-05-23 19:53
    Autorom proponuję weryfikację testu po zainstalowaniu softu 21 lub 23. Wprowadzono trochę sprawnień...
    0
  • Users Avatars Mini
    jkac pisze: 2002-05-28 03:06
    Jakie sa roznice w zaleznosci od zmiany oprogramowania? Bo ja mam dosc stare i waham sie czy zmieniac czy nie... Jak pisanie SMSow po dodaniu opcji wydluzenia? Widac kiedy sie drugi zaczyna?
    0
  • Users Avatars Mini
    voytekg pisze: 2002-05-29 07:00
    Co jak co ale SIEMENS robi spore postepy Chyba zapoluje na takie cacko Testy sa super jak i zdjecia Oby tak dalej Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    wojtecc pisze: 2002-05-29 12:21
    zdjatka ok. trzeba sprawdzic osobiscie
    0
  • Users Avatars Mini
    196906 pisze: 2002-06-11 06:32
    Praktyczny i wreszcie poręczny (jak dla mnie) ale serwis jest do kitu nie pomogą klientowi za groma. Walcayłem 3 tygodnie by pomogli mi uruchomić GPRS na laptopie z XP-kiem i nic nie wywalczyłem, wkońcu go sprzedałem. Ale polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    portal pisze: 2002-08-06 13:30
    rany! ale monotonne fotki! porazka!
    0
  • Users Avatars Mini
    dziobek pisze: 2002-08-20 01:25
    aparat super, wyznacznik w swojej klasie
    0
  • Users Avatars Mini
    starchem pisze: 2002-09-26 02:02
    Za 1 zl napewno warto :-)/promocja era biznes.
    0
  • Users Avatars Mini
    axel97 pisze: 2002-09-30 01:01
    dziwi mnie ze lepiej 3ma cene niz me45 - lepszy moim zdaniem
    0
  • Users Avatars Mini
    polaona pisze: 2002-10-22 15:40
    czesc mam do wyboru siemesa me lub sl42 ,lub s45 co byscie wybrali ja juz sama nie wiem ... prosze o szybaka odpowiedz....
    0
  • Users Avatars Mini
    silacz pisze: 2002-10-22 20:42
    Jestem posiadaczem Siemensa ME45 i jestem zadowolony!
    0
  • Users Avatars Mini
    conek pisze: 2002-11-24 17:41
    Wyglad telefonu jest bardzo ladny, funkcje tez ma dobre. Moze namowie ojca na jego zakup.
    0
  • Users Avatars Mini
    falenty pisze: 2002-12-05 17:00
    w końcu mamy odmłodzoną wersje sofciku,
    0
  • Users Avatars Mini
    python pisze: 2002-12-06 21:17
    na razie jestem abonentem idei, ale z powodu noki i tegoż siemens'a prawdopodobnie niedługo zostanę fanem ERY. A tak na poważnie no niestety ale idea nic nie pokazala w ciagu ostatnich miesiecy, a ERA ... Mysle ze kazdy kto sledzi promocje ERY uwaza iz przyciaga ona klientow. nic dodac nic ujac :-)))
    0
  • Users Avatars Mini
    Wojteh pisze: 2002-12-10 01:00
    uzywam tego telefonu (sluzbowo) ale wole swojego Eryka T65 - kazdy ma wady i zalety.
    0
  • Users Avatars Mini
    latino69 pisze: 2002-12-15 10:53
    Mam ten telefon od 10 dni i musze powiedziec ze jest piekny , nie znalazlem w nim praktycznie zadnych wad , obsluga glosowa 100% , t9 full wypas , wczesniej uzywalem nokii i ciezko sie bylo przestawic ale teraz - nie wiem co w nokiach widzialem s45 jest najlepszy w swojej klasie
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-17 18:21
    Solidny, niemiecki telefon - konkurent n6310 - wedlug mnie wygrywa to porownanie.
    0
  • Users Avatars Mini
    key71 pisze: 2002-12-19 23:39
    Uzywam wersji wodo-kurzo-odpornej ME45 od 6-m-cy i nadal jestem zachwycony. Wczesniej uzywalem Nokii6210 i pomijajac juz jej czeste naprawy gwarancyjne to siada w porownaniu z Siemensem. Fakt, ze mam porownanie do S35 i przeskok Siemensa byl ogromny. Polecam wczystkim. Od dwoch dni testuje SL45i . ME45 jest lepszy!
    0
  • Users Avatars Mini
    Huq0 pisze: 2002-12-27 02:45
    A moze ktos chce mi spzredac ten telefonik ? :) jest serio cool aby wiecej takich phonow na rynku, szkoda tylko ze jak to jzu ktos zauwazyl te menu simensowe :( nie ma to jak menu ericssona :P te sprzed t65 bo potem sie zeszmaci ericsson i do noki zacza upodabniac a noka jak wiadomo jak to nokia proste manu dla prostego czlowieka - czyt drechola nie onbrazam inteligentnych ludzi ktorzy ten telefon uzywaja :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawcio pisze: 2003-01-05 18:34
    swietny telefon , uwazam ze jeden z najlpszych jakie miałem przyjemnosc uzywac.
    0
  • Users Avatars Mini
    tosiek pisze: 2003-01-19 20:37
    To naprawdę super telefon. Mam go od miesiąca i jestem nim zachwycony. Jedyne co jest w nim niedopracowane to lekko trzeszcząca osłona baterii i łatwo rysująca się szybka. Poza tym nic dodać nic ująć.
    0
  • Users Avatars Mini
    nitek pisze: 2003-02-01 15:29
    szybka sie rysze to prawda ale z oslona baterii nie mam problemow
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-04 02:51
    Czemu ma takie stare gry?!
    0
  • Users Avatars Mini
    beny74 pisze: 2003-02-06 10:42
    Rzeczywiście port irda mógłby leżeć po drugiej stronie. Sysop2, co do szybki to kupiłem sobie przeźroczysty pokrowiec i jest ok. Ładnie w nim wygląda
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 22:05
    nadal dobry telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    Fred_Durst pisze: 2003-02-16 19:15
    bardzo dobry fon ale pancerny ladniejszy!
    0
  • Users Avatars Mini
    adam pisze: 2003-02-18 15:03
    Fajny telefon ale dwa przyciski nad przyciskami rozpoczecia i zakonczenia rozmowy czesto sie blokuja i są zbyt male do obsługi menu(ciężko się wciskają).Czy ktoś ma podobne zdanie???
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 01:26
    calkiem calkeim telefonik, sam jestem ciekawy czy ta funkcja sms via gprs dziala.. moze u polskich opeartorow telefonii komorkowej nie dziala ?! a gdzie indziej dziala.. wszystko jest wzgledna, poniewaz teraz mozna pisac smsy za darmo, placac tylko za dane.. przez bramki wapowe.. prawda ?
    0
  • Users Avatars Mini
    kraela pisze: 2003-03-18 00:06
    Prosze o porade, ktory z telefonow wybrac s45 czy me45?
    0
  • Users Avatars Mini
    lukebor pisze: 2003-03-18 11:22
    kraela: to zależy czego potrzebujesz...me to prawie to samo , co s...różnice dotyczą głównie budowy zewnętrznej...me ma bardziej wytrzymałą, wodoodporną, kurzoodporną i co tam jeszcze sobie chcesz...tylko te klawisze-są dużo gorsze, niż w s-ce. bo gumowe...a tak poza tym to już chyba kwestia gustu...pzdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-21 10:16
    w porownanie z ME45 to jest badziew
    0
  • Users Avatars Mini
    jkac pisze: 2003-03-31 15:11
    Co kto lubi. ja zdecydowanie jestem za s-ka, mialem przez 3 miesiace s45, a teraz 3 miesiace s45i i jestem bardzo zadowolony.
    0
  • Users Avatars Mini
    IZERIX pisze: 2003-05-02 18:10
    mam ten fonik od 3 miechów , wczesniej mialem praktycznie wszystkie modele Siemensa , ostatnio s 35i .Z me 45 jestem bardziej niz zadowolony !! Super bateria , ach te funkcje , no i jakość i wytrzymalość . Jakośc tyechniczna Siemensów jest dużo lepsza od Nokii , wiem cos o tym bo mam serwis GSM .Polecam tym , którzy nie mogą się zdecydować . Cena w komisach : od 400 zeta do 550 za nóweczkę .z telefonem robię praktycznie wszystko i działa menu szybko i sprawnie ,równierz GPRS przez kabel leci jak ....!!! , aparat nie awiesza się a wersja softu to 28 . POLECAM GORĄCO ! Siemens Górą !
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:33
    IZERIX: rzeczywiscie bateria w tej serii jest doskonla (mowa o s45 i me45). sam mialem me45 i telefon trzymal mi ok. tygodnia!!
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:59
    mialem mailem i polecam na tescie spisal sie doskonale a i fajne zdjecie
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:28
    ŁAdniutki i funkcjonalny!
    0
  • Users Avatars Mini
    Skorpionik pisze: 2003-06-26 09:34
    Zgraby, elegancki i funkcjonalny.
    0
  • Users Avatars Mini
    abcd pisze: 2003-07-06 19:01
    Żałuje że nie wziąłem S zamiast Me. A tak mam Me45 z kolekcji zimowej z obciachowym czerwonym wyświetlaczem i czerwoną klawiaturą, która w dzień świeci na różowo.
    0
  • Users Avatars Mini
    dzemer pisze: 2003-08-12 17:13
    cholernie udany telefon. uzywalem b. dlugo. troche zbyt licha obudowa podatna na pekniecia.
    0
  • Users Avatars Mini
    Sebisgsm pisze: 2003-11-21 18:43
    Fajny,ale w dziśiejszych czasach górują wyświetlacze po 65 536 kol. A nie parę odcieni
    0
  • Users Avatars Mini
    ra2n pisze: 2003-11-28 01:09
    Zajebisty telefonik! Nawet dzisiaj-28 listopad 2003 w dobie telefonow z aparatami i wyswietlaczami kolorowymi-tym bardziej ze udalo mi sie wygarnac za 205 zeta!!!!!!!!! Wie ktos moze jak wlaczyc zestaw glosnomowiacy ktory podobno jest wbudowany?
    0
  • Users Avatars Mini
    swieczka pisze: 2004-01-26 20:43
    Jak dla mnie super, Szczególnie ta dynamiczna pamięć jest ciekawa. Telefon prezentuje się naprawde elegancko, ale wygląda raczej dość delikatnie... Chyba wolałbym już ME45, który jest dokładnie tym samym co S45, tylko że jest odporny na trudy użytkowania. W Media Markt można dostać specjalną limitowaną wersje S45 w czarnej (albo też granatowej-nie pamiętam już) obudowie.
    0
  • Users Avatars Mini
    Yeah pisze: 2004-05-27 23:10
    Telefon jest za*****y sam go mam :D Duzo ma opcji i jest łatwy w obsłudze. Miałem duzo siemensów ale ten jest spoko jako telefon bez kolorowego wyświetlacza!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    mat-lis pisze: 2004-10-21 17:58
    niezbyt ciekawy wygląd mnie nie przekonuje jak na telefon troche stary to jest dobry
    0
  • Users Avatars Mini
    toja pisze: 2005-08-28 01:30
    Najlepszy model siemensa jaki wogóle się ukazał na rynku i ME45. Mam go ponad rok i nigdy nie miałem z nim problemów. Bardzo dużo funkcji.Bateria działa 5-7 dni.
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:50
    Wcześniejszy model S55, ale tak samo zajedwabisty. Nic mu nie brakuje. Bardzo udany telefon, prawie jak cała klasa S.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: