Test Sony Xperia Z2

Recenzje
Opinie: 50
Opinie: 50

Klasa smartfonu S (skala „Mercedesa” A, B, C, E, S)

Skala ocen 1-6 (6-celujący)

Wstęp

Sony Xperia Z2 to zrealizowana obietnica japońskiego koncernu, że kolejne flagowce będą pojawiały się na rynku mniej więcej co pół roku. Posiadacze „starej” Z1 mogą jednak spać spokojnie, bo ich smartfon otrzymał zarówno KitKata, jak i większość aplikacji z nowszego modelu.  To poważne traktowanie klientów, którzy mogli by mieć żal, że tak szybko pojawiają się nowe wersje flagowców Sony.

Z2 to w porównaniu do Z1:

  • minimalnie większy ekran
  • nowszy procesor
  • niższa waga
  • opcja nagrywania wideo 4K, 120 fps i 60 fps FULL HD
  • lepszy aparat z przodu smartfonu
  • bateria o większej pojemności
  • dużo lepsza jakość zdjęć
  • głośniki stereo

Zmiany nie są więc bardzo znaczące, więc na pewno posiadacze Z1 nie powinni wykonywać gwałtownych ruchów i kupować nowego modelu. Na Z2 mogą się przesiąść posiadacze modelu Z, bo nowy smartfon jest po prostu dużo szybszy i lepszy.

Główne wady i zalety smartfonu Sony Xperia Z2

Zalety:

  • wspaniały wygląd
  • perfekcyjne wykonanie
  • bardzo dobra jakość zdjęć
  • nagrania wideo 4K
  • nagrania wideo 120 fps
  • nagrywanie wideo FULL HD 60 fps
  • dedykowany spust migawki
  • rozbudowane opcje personalizacji wyglądu – tematy
  • genialne słuchawki dołączone do zestawu
  • najnowsza wersja Androida KitKat 4.4.2

Wady:

  • nie różni się znacząco od poprzednika
  • większość trybów kamery działa tylko przy niższych rozdzielczościach – 8 megapikseli lub HD
  • nie ma opcji dual camera
  • zawodnie działa modna funkcja background defocus
  • brak pilota w słuchawkach
  • brak portu podczerwieni

Zestaw – ocena 6

Nasz zestaw testowy składał się ze smartfonu, zasilacza, kabla USB i zwykłych słuchawek Sony. Był to zestaw demo, w którym brakowało słuchawek z funkcją cyfrowej niwelacji szumu (Digital Noise Cancellling). Takie słuchawki znajdują się w zwykłym zestawie z Z2, którym kupujemy w sklepie. Na szczęście te topowe słuchawki nam dosłano i możemy o nich szczerze napisać, że są naprawdę genialne. Świetnie wyciszają odgłosy otoczenia, mają dobrą dynamikę i bardzo głębokie basy. Wadą (i to sporą) słuchawek jest brak pilota. Słuchawki pozwalają na prowadzenie rozmów, choć na początku nie mogliśmy znaleźć w nich mikrofonu. Okazało się jednak, że mikrofony są aż dwa - są zamontowane w słuchawkach i służą jednocześnie do aktywnej redukcji szumów. Bardzo fajnie, że Sony dołączyło tak fajne akcesorium już do pudełka z telefonem. To chyba najlepsze słuchawki jakie znaleźliśmy w standardowym zestawie ze smartfonem.

Obudowa – ocena 6

Jeśli chodzi o obudowę to Z2 do złudzenia przypomina Z1. Zmiany są kosmetyczne, choć np. Z2 ma głośniki stereo umieszczone nad i pod ekranem. W Z1 głośnik był jeden na samym dole obudowy. Na górze obudowy nad ekranem nadal znajduje się spora dioda sygnalizacyjna. Na szczęście (świeci w nocy) można ją wyłączyć w menu. Na lewym boku obudowy zastosowano jedną zamiast dwóch zaślepek. 

Z2 jest wykonana naprawdę perfekcyjnie. Jest bardzo elegancka i prosta. Niektórzy krytycy zarzucają Sony, że przez swoją kanciastość Z, Z1 i Z2 nie są wygodne w trzymaniu, ale to chyba kwestia gustu i konieczność wyboru – piękno lub doskonała ergonomia.

My otrzymaliśmy Z2 w wersji białej i szczególnie jej perłowy tył naprawdę zachwyca. Z przodu obudowy rażą nieco spore ramki nad i pod ekranem.  Sony powinno je w Z3 zredukować. Nadal jedynym gniazdem, które nie wymaga zaślepki jest gniazdo słuchawkowe.

Xperia Z2 nie należy do smartfonów najlżejszych – waży 163 g. Główną tego przyczyną jest zastosowanie wytrzymałego szkła zamiast lekkich tworzyw sztucznych. S5 waży 145 g, mały iPhone 5s 112 g, a M8 160 g. Należy jednak pamiętać, że Z1 waży 170 g, a ma mniejszy od Z2 ekran.

Obudowa spełnia normy odporności na wodę (certyfikat IPX5 i IPX8) oraz kurz (certyfikat IP5X). Telefon można więc zanurzać do półtora metra na nie dłużej niż 30 minut.

Wyświetlacz – ocena 6

Wyświetlacza w Sony Xperia Z1 czepiali się prawie wszyscy recenzenci tego telefonu.  Sony na pewno nie było szczęśliwe czytając o gorszych niż u konkurencji kolorach. Tym razem, w Z2, zastosowano panel nieco większy wykonany w technologii IPS TFT (TRILUMINOS). Większy rozmiar ekranu (5.2 cala w porównaniu do 5 cali w Z1) przy tej samej rozdzielczości FULL HD to nieco mniejsza gęstość pikseli, która teraz oscyluje wokół 424 ppi.

Nowy wyświetlacz ma piękne kolory i ładną czerń. Nasycenie barw jest bardziej naturalne niż u koreańskiej konkurencji. Ekran nie jest już pokryty dodatkową folią, która lubiła się rysować. Kąty widzenia są bardzo dobre. Sony chwali się stosowaniem technologii Sony Mobile BRAVIA Engine 3.

Procesor/pamięć/parametry techniczne – ocena 6

Sony Xperia Z2 zawiera najnowocześniejsze komponenty techniczne jakie można sobie obecnie wymarzyć. W środku Z2 pracuje najszybszy obecnie procesor Snapdragon 801 taktowany zegarem 2.3 Ghz. W Z1 pracował procesor 800 taktowany zegarem 2.2 Ghz. Dziwne jest to, że nasza Z2 w benchmarku AnTuTu notowała gorsze wyniki niż Z1. Może to świadczyć o tym, że Sony nie uruchamia w nowym modelu specjalnych „podkręconych” trybów po uruchomieniu programów testujących. 

Brawa dla Sony należą się za pamięć operacyjną 3 GB. Główni konkurenci (S5 i One M8) oferują tylko 2 GB. Nasza testowa Z2 miała 16 GB pamięci użytkownika. Dla użytkownika pozostaje do dyspozycji 11.57 GB. Oczywiście wielkość tę możemy rozszerzyć kartą pamięci.

Co jeszcze oferuje nam Z2:

  • USB On-The-Go 1.3
  • Bluetooth 4.0
  • WiFi n i ac
  • FM radio z RDS
  • HSPA+ 42Mbps
  • HSUPA 5.76
  • LTE 150/50Mbps
  • MHL 3.0
  • HD Voice
  • NFC
  • barometr

    

System – ocena 5

Jeśli chodzi o system to posiadacze „starych” Z1 mogą spać spokojnie. W nowej Z2 Android jest w tej samej wersji i wygląda naprawdę identycznie. Drobną, choć uciążliwą różnicą jest to, że w Z2 jest w końcu dostępny przycisk do zamykania na raz wszystkich działających w tle programów. Nowością jest także podwójne stuknięcie w ekran jako skrót do jego wybudzenia. To bardzo przydatna funkcja i pewnie są szanse, że Z1 otrzyma taką aktualizację. Reszta programów (po aktualizacjach) wygląda już identycznie.

Android KitKat 4.4.2 w Z2 działa szybko, sprawnie i stabilnie. Nakładka Sony jest bardzo dopracowana i elegancka. System nie jest przeładowany. Co nam się najbardziej spodobało:

  • szybkie ustawienia dostępne z paska powiadomień
  • świetny i spójny interfejs aplikacji Walkman, Album i Movies
  • bardzo ergonomiczny interfejs kamery
  • Chrome jako jedyna dostępna przeglądarka
  • mikro aplikacje dostępne bezpośrednio z poziomu podglądu aktywnych aplikacji

Żal do Sony mogą mieć tylko osoby, które przesiądą się z Z1 do Z2 – różnice są naprawdę subtelne, więc efektu nowości kompletnie nie zauważymy.

      

Wprowadzanie tekstu – ocena 5

Klawiatura w Z2 jest ze względu na rozmiary ekranu wygodna i szybko się na niej pisze. Niestety producent zapomniał o możliwości umieszczenia dodatkowego rzędu z cyframi. 

Klawiatura ma bardzo dużo ustawień. Jest np. możliwość zmniejszenia rozmiarów klawiatury i przesunięcia jej do boku ekranu. Możemy również personalizować jej „skórki”. Są też skróty do ogromnej liczby emotikonek. Klawiatura może uczyć się naszego stylu pisania z aplikacji Gmail, Facebook i Twitter. Jest dostępna także opcja pisania bez odrywania palca od ekranu.

    

Kamera – ocena 5

Kamera w smartfonie to obecnie najważniejsza funkcja telefonu. Sony ściga się o najlepszą jakość zdjęć i wideo z Samsungiem, Nokią, Apple i LG. Inną drogą wybrało HTC i niestety zdjęcia z M8 ze względu na swoją bardzo niską rozdzielczość nie dają się już porównać z czołówką stawki.

W Z2 zastosowano kamerę z obiektywem Sony G o matrycy 20.7 megapikseli, czyli takiej samej jak w poprzednim modelu Z1. Jakość zdjęć uległa jednak bardzo dużej poprawie. Zdjęcia są bardziej szczegółowe oraz mniej zaszumione przy trudnych warunkach oświetleniowych. Zapewne wynika to z lepszej pracy rozwiązań BIONZ for mobile i Sony Exmor RS.

Oprócz lepszej jakości zdjęć w porównaniu do poprzedniego modelu, Z2 oferuje także bajer w postaci nagrywania filmów w jakości Ultra HD, czyli 4K. Bardziej praktyczny jest jednak tryb Full HD 60 fps zapewniający perfekcyjną płynność obrazu. Przy nagrywaniu wideo przeszkadza nieco autofocus, który czasami niepotrzebnie „pulsuje” na nagraniu.

W przypadku zdjęć ułomnością jest to, że większość trybów dodatkowych wymaga automatycznego obniżenia rozdzielczości do 8 MP (3264x2448). Tryb Motion Shot działa już tylko w rozdzielczości HD.

Sam aparat to już naprawdę kombajn różnych ustawień i opcji. Nie oznacza, że sam interfejs jest przeładowany. Wszystko w Z2 jest pod ręką, a dodatkowo użytkownik zawsze może włączyć tryb Superior auto, który automatycznie dobierze nam najlepsze ustawienia. 

Z dodatkowych trybów czasami zawodzi działanie nowej opcji Background defocus, czyli rozmazywanie tła za głównym obiektem. Czasami rozmazanie wygląda delikatnie mówiąc słabo.

Osoby, którym jest za mało „standardowych” ustawień mogą dociągnąć sobie ze specjalnego sklepu kolejne, których jest coraz więcej.

Nam najbardziej spodobały się tryby:

  • Timeshift video, czyli nagrywanie wideo w trybie slow motion – interfejs tego trybu jest bardzo wygodny i intuicyjny
  • AR effect – czyli nałożenie na zdjęcie wirtualnych elementów
  • Creative effect – specjalne filtry I efekty
  • Timeshift burst – zdjęcia seryjne, aby wybrać z nich to najlepsze
  • Motion Shot – na jednym zdjęciu mamy widoczny powtórzony kilka razy poruszający się element

Należy pamiętać, że dłużej włączona kamera bardzo nagrzewa cały smartfon i wówczas aplikacja samoczynnie się zamyka.

Przykładowe zdjęcia:

Przykładowe wideo:

Tryb 4K

Tryb slow motion

Tryb FULL HD 60 fps

Dodatkowe aplikacje – ocena 4

Wiodący producenci ścigają się także na dostarczenie użytkownikowi topowych smartfonów unikatowych aplikacji, których nie znajdziemy w innych urządzeniach. W Z2 są to m.in.:

  • Walkman – to chyba aktualnie najbardziej znana na świecie aplikacja do odtwarzania muzyki w trybie offline
  • Album – piękna galeria zdjęć z dostępem do zasobów smartfonu, Facebooka, Picasy, Flickera i serwerów DLNA
  • Movies – rozbudowany odtwarzacz wideo z obsługą bardzo różnych formatów, napisów. Movies to także wygodna aplikacja do obsługi podcastów.
  • What’s New – aplikacja promująca wybrane aplikacje dostępne w Google PLAY i PlayStation Store
  • Sony Select – program podobny do What’s New
  • Socialife News – rozbudowany czytnik newsów
  • TrackID – aplikacja rozpoznająca muzykę
  • Smart Connect – program pozwalający wykonywać zaprogramowane działania po podłączeniu słuchawek, głośników, telewizora itd.
  • Update Centre – aplikacja zarządzająca pobieraniem aktualizacji systemu i aplikacji
  • Xperia Lounge – aplikacja promująca content oferowany przez cały koncern Sony
  • Navigation – płatna nawigacja offline Navigon firmy Garmin 

 

   

Bateria – ocena 4

Bateria w Xperii Z2 ma pojemność 3200 mAh, czyli o 200 mAh więcej niż w Z1. Smartfon bez problemu działa przy sporym obciążeniu cały dzień, a oszczędni wydłużą ten czas dwukrotnie. Do dyspozycji będą mieli znany już z poprzednich modeli tryb Stamina. Sony niestety nie wprowadziło do Z2 fajnego pomysłu znanego z S5 i M8, czyli trybu ultra oszczędzania energii (czarno biały ekran i działające tylko wybrane aplikacje).

Wadą baterii w Z2 jest to, że ładuje się dużo wolniej od ogniw w S5 i iPhone 5s.

 

Podsumowanie

Sony Xperia Z2 to obecnie jeden z dwóch najlepszych smartfonów z Androidem na świecie. To bardzo dopracowane urządzenie z najszybszym procesorem, wspaniałym dużym ekranem i najlepszą na rynku kamerą. Z2 to także piękny i elegancki smartfon, który nie wymaga od nas specjalnej troski – można go zalewać, kurzyć i nic mu nie grozi. Z2 może służyć także jako podwodny aparat oraz kamera.

Jedynym realnym konkurentem Xperii Z2 jest Samsung Galaxy S5, który wygrywa z nią bardziej rozbudowaną ofertą aplikacji, ale przegrywa dużo mniej prestiżowym wyglądem.

Dla kogo jest Sony Xperia Z2:

  • Wielbiciele ładnych, ale dużych smartfonów
  • Fani bardzo dobrych zdjęć ze smartfonów 
  • Osoby uprawiające sport – telefon jest wodo i kurzoodporny i współpracuje ze sportowymi akcesoriami
  • Fani mobilnej muzyki
  • Posiadacze zasobnych portfeli :-)

Dla kogo nie jest Xperia Z2:

  • Fani „gołego” systemu Android
  • Fani małych i lekkich smartfonów
  • Fani Samsunga :-)

Opinie:

Opinie archiwalne (50):

Komentuj

Komentarze / 50

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    xxx pisze: 2014-04-30 15:52
    Wszystko ok ale zabraklo informacji o jakości połączeń głosowych + informacji o czułości anteny w zetce
    1
  • Users Avatars Mini
    krzysiaq pisze: 2014-04-30 17:37
    @xxx: niestety coraz więcej serwisów zapomina o tym że testują telefon a telefon służy do dzwonienia...więc niech w końcu redaktorzy zaczną sprawdzać jakość połączeń bo ta kuleje w wielu smartfonach!
    -2
  • Users Avatars Mini
    tofik pisze: 2014-04-30 20:25
    czy Xperia z2 posiada Gorilla Glass???
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-04-30 21:48
    Testujemy telefony od 14 lat...od paru juz ostatnich lat zaden topowy telefon nie mial problemów z jakoscia rozmow i zasiegiem w Warszawie...a tutaj testujemy smartfony... problemy moga miec chinskie smartfony za 250 zl...urzadzenia za 2-3 tys. ich nie maja
    3
  • Users Avatars Mini
    xxx pisze: 2014-04-30 21:56
    Wojtek ale Polska to nie tylko Warszawa, zapytałem o jakość sygnału z2 ze względu na prosty przykład.. Moj note 3 vs z1 kolegi, z1 ma full zasięg a note 3 kreski, wiec jestem ciekawy jak wypada z2. Ale jak widać o jakości połączeń i sile sygnału z2 bede musiał poczytać na innym portalu
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-04-30 22:30
    Nie będziemy jezdzic z telefonem po Polsce i sprawdzac zasiegu...i zaden portal w tym kraju tego nie zrobi...wiec kazdy tekst w tescie, ze zasieg jest taki lub taki bedzie zwyklym kitem
    2
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-04-30 22:32
    Obecnie zasieg i jakosc polaczen zalezy glownie od jakosci sieci... zapewne jest to 70-80%...reszta do pewnie sam telefon...polozenie w obudowie anteny itd
    1
  • Users Avatars Mini
    xxx pisze: 2014-04-30 23:25
    No właśnie położenie anteny w obudowie... Samsung ma manie anten w dolnej części urządzenia, sony chyba korzysta ze szkieletu z aluminium jako wzmocnienia anteny. Stad moje pytanie. Jeżdżenia po Polsce nie wymagam, ale wzmianka o redukcji szumów otoczenia, jakości połączeń powinna być zawarta w teście.
    0
  • Users Avatars Mini
    Honey pisze: 2014-04-30 23:55
    Jak długo się ładuje? I czy kupując go od operatora sieci dostaje się te lepsze słuchawki?
    1
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-01 07:46
    @xxx jakosc polaczen jest b. dobra...takze przez te super sluchawki ..
    1
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-01 07:48
    @Honey...dokladnego czasu nie mierzylismy, ale S5 laduje sie do 100% w tempie 5s..naprawde szybko...Z2 odstaje pod tym wzgledem...ale Z2 lepiej "trzyma" baterie od S5 i gorzej od 5s
    -1
  • Users Avatars Mini
    tofik pisze: 2014-05-01 08:59
    To co z tym Gorilla Glass?z2 ma czy nie?
    0
  • Users Avatars Mini
    bw pisze: 2014-05-01 16:10
    W jakim znaczeniu telefon nie jest dla fanów samsunga?
    0
  • Users Avatars Mini
    NetBoy pisze: 2014-05-01 16:32
    Bez wzgledu na to co wypusci Sony na rynek to ja po swojej przygodzie z Xperia SP nic juz od Sony nie kupie.
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-01 20:56
    @bw.... no raczej fan marki Samsung nie kupi sobie smartfonu Sony, jak moze kupić Samsunga...i odwrotnie....a sa na świecie fani marek - producentow smartfonow
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-01 20:57
    @honey...tak..w zestawie sa te wypasione sluchawki z aktywna redukcja szumow
    -1
  • Users Avatars Mini
    mistgras pisze: 2014-05-01 21:43
    Z2 nie ma polskiego menu, że screeny macie po angielsku?
    2
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-02 10:25
    @mistgras zawsze korzystam z menu po angielsku, bo nagrywamy tez od razu filmy, ktore na youtube ogladaja osoby, z roznych krajow...to duze ulatwienie
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-02 10:26
    @tofik..co do producenta szkla to zadalismy to pytanie polskiemu sony...trwaja ustalenia i dam znac
    0
  • Users Avatars Mini
    LoL pisze: 2014-05-02 18:15
    Jak zawszę konkretne testy, gratuluję. Mam pytanko trochę z innej "dziedziny" jakim aparatem robione są powyższe zdjęcia ?
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-03 12:21
    @LoL FZ200
    0
  • Users Avatars Mini
    LoL pisze: 2014-05-03 12:25
    @wojciech.piechocki - dzięki za odp. Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    bw pisze: 2014-05-03 12:49
    hmm.. Ja dalej nie otrzymałem odpowiedzi dlaczego sony xperia Z2 nie jest dla fanów samsunga. Chodzi o interfejs czy jakość wykonania ???
    0
  • Users Avatars Mini
    Noru pisze: 2014-05-04 14:15
    Panie Wojciechu -> Z1 miał paskudną przypadłość głośnika, mianowicie wszyscy w okół słyszeli mojego rozmówcę (o czym zresztą również pisaliście w teście Z1) ...czy Z2 również ma taki feler ? I drugie pytanie...czy wiadomo już coś z jakością użytego szkła ekranu ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    0
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-04 18:22
    @Noru....Z2 nie ma takiej wady....co do jakosci szkla to po 3 tygodniach testow na razie zadnych rys nie ma...a nosze go z kluczami, długopisami itd.
    0
  • Users Avatars Mini
    Pawlok pisze: 2014-05-04 19:07
    "Do wyświetlacza w Sony Xperia Z1 czepiali się prawie wszyscy recenzenci tego telefonu." - po jakiemu to?
    -1
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2014-05-04 20:48
    @Pawlok...poprawione
    0
  • Users Avatars Mini
    Noru pisze: 2014-05-04 23:26
    Dziękuje. W takim razie chyba się skusze :)
    0
  • Users Avatars Mini
    turi pisze: 2014-05-05 13:30
    Witam.mam pytanie apropos wyświetlacza. Czy jest to normalne że pod różnymi kątami nachylenia widać strukturę ekranu?
    -1
  • Users Avatars Mini
    zuzia pisze: 2014-05-09 08:48
    Witam, czy wiadomo ile kontaktów mieści Xperia Z2, gdyż zauważyłam, że niektóre zostały mi skasowane, czy to możliwe????
    0
  • Users Avatars Mini
    mich pisze: 2014-05-09 09:38
    co to za gra samochodowa?
    0
  • Users Avatars Mini
    maciej.zakrocki pisze: 2014-05-23 14:18
    @mich. Asphalt 8 dostępny do pobrania z Play sklep.
    0
  • Users Avatars Mini
    Olga pisze: 2014-06-03 15:50
    Czy do każdego telefonu dołączane są słuchawki eliminujące hałas z otoczenia?
    2
  • Users Avatars Mini
    Kirito56 pisze: 2014-06-09 16:50
    Xperia Z2 vs One m8
    0
  • Users Avatars Mini
    aa pisze: 2014-06-09 21:37
    czy jest straszna roznica pomiedzy np neo v a z
    0
  • Users Avatars Mini
    Marcin K. pisze: 2014-06-15 14:21
    chciałbym coś dodać do testu Sony XPERIA, a więc: kupiłem SONY Xperię Z2, u Operatora T-Mobile, czytałem trochę testów telefonów, a mój Samsung Galaxy S III trochę już się zużył, a zaproponowano mi dowolny telefon za 1 zł i w testach , które przeczytałem w prasie , najlepiej wypadła Xperia więc zdecydowałem się. Musze przyznać, że jeszcze takie sytuacji nie miałem, a telefony komórkowe używam od 16 lat! Reklamowany jako najlepszy smartfon na świecie, po 2 dniach użytkowania przestał prawidłowo działać, a to zacinał się, a to była fatalna jakość rozmów, internet(LTE) działał jak chciał, później nie pozwalał wpisać PIN-u, aby telefon uaktywnić, itd. Pojechałem do salonu T-Mobile , gdzie oddałem telefon do naprawy,( choć mogłem tez zrezygnować z zawartej umowy, bo nie minęło jeszcze ustawowe 10 dni, ale zaryzykowałem)ale jednocześnie napisałem do SONY żeby podzielić się spostrzeżeniami na temat tak zachwalanego smartfona, który po 2 dniach dział gorzej niż mój prawie 2-letni Samsung. Odpowiedzi z SONY to jakieś pomieszanie korpo-mowy z , mam takie wrażenie, tłumaczeniami Google Translator (np. 1. "...jest nam przykro, iż doświadcza Pan problemów podczas korzystania z Pana telefonu Sony Xperia Z2. Chcielibyśmy poinformować, że autoryzowane centrum serwisowe Sony zapewnia użytkownikom wsparcie techniczne zgodnie z polityką firmy Sony Mobile oraz warunkami Ograniczonej Gwarancji Sony oraz, iż telefony sprawdzane i naprawiane są w specjalnie kontrolowanym środowisku laboratoryjnym przez wykwalifikowanych techników albo..." 2. "Jest nam przykro, iż doświadcza Pan problemów podczas korzystania z Pana telefonu.Chcielibyśmy Pana poinformować, że mając na uwadze Pana najlepsze dobro, przeprowadziliśmy ustalenia z naszym autoryzowanym centrum serwisowym w-support Wrocław w celu dokładnego sprawdzenia Pana telefonu Sony Xperia Z2 o numerze i dołożymy wszelkich starań żeby zapewnić Panu odpowiednie wsparcie...") Musze przyznać, ze śmieszne te odpowiedzi, ciekawe co to jest "moje najlepsze dobro" he,he! Umieściłem również trochę złośliwy komentarz na facebook'u, ale tam firma SONY nie zniżyła się do poziomu komentowania moich krytycznych uwag, choćby najmniejszym słowem... Odebrałem z serwisu telefon 2 czerwca, z dokumentacji okazało się, że wgrano nowe oprogramowanie i otrzymałem nowy zestaw słuchawkowy, słowa przepraszam ani odrobiny, choć to podobno najlepszy smartfon na świecie(kiedyś złożyłem reklamację w Nokii, też był to drogi telefon, to otrzymałem przeprosiny na piśmie i kupon rabatowy na akcesoria) Oczywiście już we czwartek, 5 czerwca, telefon był znowu u Operatora bo jego działanie nie poprawiło się... Ponownie umieściłem, komentarz na facebook'u i oczywiście żadnej odpowiedzi, nie pisałem maila, bo jak widać po tym co odpisali, szkoda czasu... Czy tak powinien działać tak drogi i zachwalany produkt? Czy nie powinno się zrobić maksymalnie dużo testów aby nie nastręczać klientom problemów? Czy nie powinno się dbać bardziej o klientów? Te pytania, to pytania do firmy SONY, oczywiście... Moim zdaniem, tak chcieli błysnąć i przyćmić premierę Galaxy S5, że wypuścili tak niedopracowany produkt!
    1
  • Users Avatars Mini
    Olek pisze: 2014-07-25 16:58
    http://onet.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    roni pisze: 2014-09-14 10:23
    Ewidentnie trafiłeś na felerny egzemplarz. Takie tel.powinni wymieniać na nowe.!a przynajmniej te z górnej półki... Osobiście posiadam Z2 od 4mie.i jak na razie jest rewelacyjny.:-P
    0
  • Users Avatars Mini
    criss pisze: 2014-09-17 21:44
    ...od 2 miesiecy uzywam Z2 tel. i tablet...rewelacja...tego wlasnie potrzebowalem...testowalem go w Morzu Śródziemnym jak i w wodach slodkowodnych...na poczatku mialem obawy czy naprawde jest wodoodporny...:)...ze wzgledu na te zaślepki wygladajace tak "prymitywnie", dopiero po tygodniu zdecydowalem sie wejść z nim do morza...plywalem kilka godz.( w instrukci pisze max 30 min.)... zszedlem na głębokość 5 m...zrobilem setki fotek...i co?... no i dziala perfekcyjnie...:D...jeszcze z piec lat temu nie przypuszczalem ze z tel. bede sie mógł wykąpać...a kilka sztuk w przeszlosci wpadlo mi do wody...to na rybach, to na łajbie etc...:D...pracuje jako stolarz, kurz mu też nie grozny...jakosc zdjec, jak i nagrywanych filmow, pozytywnie mnie zaskoczyla...nie zawiesil sie ani razu...przetestowalem setki aplikacji...po prostu to jest to czego oczekiwalem :)...dzieki ci Sony za tak wspanialy wynalazek...jezeli mozesz sobie pozwolic to naprawde polecam ten sprzet...bateria trzyma 2 dni...internet wlaczony 24 godz., średnio rozmawiam przez tel 45 min dziennie....ze trzy godz.surfowania w necie dziennie...jak nie wiecej...po prostu CUDO...:)...
    1
  • Users Avatars Mini
    berani pisze: 2014-12-02 16:54
    Ile powinien się ladowac nowy telefon? Dawniej trzebabylo przeznaczyć na to około 12h. Jak.jest ze smartfonem xperia z2?�
    1
  • Users Avatars Mini
    Marcin Kubik pisze: 2015-01-08 21:22
    Witam, też zakupiłem telefon Z2 w Saturnie i się okazało że te słuchawki co wszyscy piszą są niedostępne w moim zestawie tylko są dołączone zdecydowanie gorsze po rozmowie z Sony okazało się że decyduje dystrybutor o tym jakie będą słuchawki. Na dodatek to co mi najbardziej doskwiera to to że jakość połączeń jest poniżej normy! Wymieniłem sim i wgrałem nowe oprogramowanie zgodnie z zaleceniami Sony brak poprawy i co teraz mam telefon 5 dni i się zastanawiam co dalej. Zapomniałem dodać, że obsługa telefoniczna Sony jest nieuprzejma i bardzo narzucająca swoje zdanie!
    1
  • Users Avatars Mini
    Poles pisze: 2015-02-20 09:24
    wszystko było by ok gdybby nie non stop wypadająca zaślepka usb. po 2 miesiacach po lekkim puknięciu już sama się wysuwała. musiałem kupić nową i na razie jest spokój. może też ktoś ma problem to podaje adres, wszystko przyszło zgodnie z opisem. http://rizeer.pl/zaslepka-usb-sim-sony-xperia-z2-czarna
    0
  • Users Avatars Mini
    Alex2712 pisze: 2015-02-25 08:24
    Ja też naczytałam się wiele pozytywów nt. tego telefonu i wielkie było moje zdziwienie i rozczarowanie kiedy po dwóch tygodniach użytkowania tylna część obudowy samoistnie!!! popękała, choć obchodziła się z telefonem jak z przysłowiowy jajkiem.
    0
  • Users Avatars Mini
    mcnsio pisze: 2015-03-22 22:28
    Oplaca sie go kupic? Podobno plecki pekaja od przegrania procesora czy cos takiego samoistnie. Zdarzylo sie to komus poza jednym komentarzem ktory tu widze? Nie bede o to pytac redaktorow, gdyz jak dostaja telefon do zabawy na kilka godzin czy dni, z pewnoscia nie sa w stanie zobaczyc akurat takich niespodzianek, a jesli juz to zapewne bardzo zadko. Wiec jak opinie, telefonik dalej na swietnym poziomie i oplaca sie dac za niego jakies 1700 zl? I jak z ogolnym dzialaniem i plynnoscia po korzystaniu z telefony powiedzmy kilka miesiecy, pomijajac juz ten jeden przypadek opisany wyzej, bo w kazdym prawie modelu trafia sie jakas wadliwa seria z tymi samymi problemami. Choc fakt sony powinno wymienic na nowy egzemplarz, a nie udawac naprawy w starym. Kiepska polityka na flagowce, sporo moga na tym stracic. Jednak pamietam jak w recenzji Z1 na frazPC telefonik zostal zalany i po odeslaniu go do serwisu otrzymali nowy model i producent przyznal ze byly zle zaslepki i to wina kontrukcji telefonu. Czemu za kazdym razem tak nie mozna...
    0
  • Users Avatars Mini
    Jakub pisze: 2015-05-17 17:05
    Witam. A ja w zestawie dostalem jakies zwykle tandetne sluchawki. Czy wogole warto isc do sklepu i pytac sie o te lepsze sluchawki bo szczerze watpie zeby dali ;/ Prosze o szybka odpowiedz
    1
  • Users Avatars Mini
    Power pisze: 2015-07-10 19:46
    Ja użytkuję już 1.5 roku ten tel. i powiem że NIGDY WIĘCEJ SONY XPERIA . Mam Z2 i Miałem przez moment Z3. Po pierwsze, i to nie przypadek, telefon nie powinien posiadać certyfikatu IP. Sytuacja objawia się tym, że trzymając telefon w dłoni i później w kieszeni, klapki chroniące złącza pod wpływem niewielkich różnic temperatur i przemieszczania się telefonu, mogą po prostu rozszczelnić się od obudowy, tym samym pozwalają dostać się wodzie do wnętrza telefonu. Nie jest to przypadek, widziałem to u moich znajomych, i u mnie to dalej występuje. Nie polecam w takim razie znaleźć się przypadkowo w wodzie, w spodenkach z telefonem w kieszeni (bo myślisz że odporny). Serwis Sony to jakaś kpina i paranoja, szczególnie kontakty z infolinią. Reklamowałem problem z wieszaniem się telefonu i.t.p. Ja osobiście nie reklamowałem problemu z rozszczelnieniem, bo telefon jest mi potrzebny do pracy i nie mam czasu na użeranie się z debilami. Po prostu pilnuję się żeby nie zamoczyć i tyle. Jednakże, jest cała masa ludzi który mieli do czynienia z serwisem sony i wiedzą o czym piszę. Wiem z opisów na różnych forach, były takie sytuacje, że ludzie po zakupie, dla sprawdzenia, zanurzali telefon w wodzie i byli zdziwieni. Oczywiście serwis ich odesłał z kwitkiem. Standardowo " niewłaściwe użytkowanie telefonu" płacz i lament. Dla mnie niewątpliwą bardzo mocną stroną telefonu są, możliwości foto i wideo, design, pamięć operacyjna, ale tu, to mocno mija się z rzeczywistością. Niewątpliwie bardzo słabą stroną, jest: Serwis, następnie przy wydawało by się solidnej konstrukcji, kiepska jakość. Problemy ze stabilnością, zdarzają się i u konkurencji. Kiepska jakość rozmów wynikająca z problemów urządzenia i nagminne problemy z mikrofonem. Brak innych rozwiązań rozszerzających możliwości telefonu, na tle konkurencji(niektórych czujników). Ot i tyle z praktycznych uwag dla przyszłych posiadaczy tych telefonów. Następny będzie powrót do Samsunga i ciekawe jakie tam przeboje ? :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Niezaktywowany pisze: 2015-09-19 23:04
    Co zrobiliście by dostać tę schłuchawki???
    0
  • Users Avatars Mini
    Ewelina pisze: 2016-01-12 19:19
    Na jaki kolor swieci sie podczas ladowania bateri przy telefonie sony z2
    0
  • Users Avatars Mini
    Justyna166 pisze: 2016-09-19 21:51
    Wie ktoś jaką ma antenę Z2 ?
    0
  • Users Avatars Mini
    sony to szajs pisze: 2017-01-25 12:36
    Nie polecam telefonu. Mam go od dwóch lat. W tym czasie wylądował w serwisie dwa razy. Za pierwszym razem powstało przebarwienie na ekranie telefonu. Na obiektywie aparatu pojawiły się plamki, przez co aparat robił bardzo złe zdjęcia i oczywiście przez cały czas odpadała klapka zasłaniająca gniazdo ładowania. Gwarancja została uznana i telefon został naprawiony. Musiałem na niego czekać ponad dwa tygodnie i korzystać z badziewnego telefonu zastępczego. Przed upływem gwarancji telefon został ponownie oddany do serwisu. Ponownie pojawiło się przebarwienie na ekranie oraz dodatkowo popękała cała szybka w telefonie z tyłu. Telefon nigdzie nie upadł i był noszony w kejsie ochraniającym. Jak się można domyślać gwarancje nie została uznana. Za przyczynę serwis podał kontakt telefonu z cieczą. Dodam, że telefon nie miał żadnego kontaktu z cieczą, a nawet jeśli to jest wodoodporny. Pozostało mi w tym momencie sądzenie się z serwisem co przewyższa wartość telefonu. Dziękuje, cześć.
    0

Rekomendowane: