G.fast przyspieszy budowę bazy klientów Orange

Newsy
Żródło: rpkom.pl
Opinie: 9
Opinie: 9

Piotr Jaworski, dyrektor wykonawczy ds. sieci Orange Polska, w serwisie rpkom.pl podał, że Orange w przyszłym roku zacznie w swojej sieci światłowodowej masowo wykorzystywać standard G.fast. Dzięki tej technologii prędkość 600 Mb/s można zapewnić użytkownikowi dzięki koncentrycznemu łączu kablowemu lub miedzianej parze, czyli tradycyjnym kablu telefonicznym. G.fast wymaga odległosci nie większej od 100 metrów od infrastruktury do mieszkania.

Aktualnie 5% klientów Orange zaliczanych do bazy klientów światłowodowych nie ma w domu światłowodu. Są oni podłączeni przy wykorzystaniu technologii MoCA. MoCA wymaga dodatkowego urządzenia i zasilania na klatkach schodowych.

G.fast wykorzystujący miedź jest podatniejszy na zakłócenia pól elektromagnetycznych, więc będzie wykorzystywany tylko w sytuacjach awaryjnych, gdy nie będzie innej szansy na podłączenie światłowodu bezpośrednio.

Opinie:

Opinie archiwalne (9):

Komentuj

Komentarze / 9

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Crombie pisze: 2017-12-28 16:49
    at Jadwiga, dobre pytanie. Większość jest w Plusie a w Orange niewiele ponad 13mln abonentów więc niewiele.
    2
  • Users Avatars Mini
    Daiki Ito pisze: 2017-12-29 11:45
    To by było fajne gdyby dzialalo u końcowego uzytkownika w tej technologii na wsiach gdzie 99% jest kabli miedzianych. do 100m to znowu mamy bloki i miasta gdzie jest pelno swiatlowodu i kablowek.
    0
  • Users Avatars Mini
    Orżnąć pisze: 2017-12-29 14:04
    Na tym polega problem,że klientami tej sieci są głównie ludzie, którzy nie mają innego wyboru i dla takich nic się nie zmieni
    1
  • Users Avatars Mini
    wacek pisze: 2017-12-30 09:51
    A narazie jest g.slow, czyli Neostrada 10mbit/s, na którą uparcie konsultanci proponują dokupienie telewizji (pewnie 4k :-))
    0
  • Users Avatars Mini
    Orżnąć pisze: 2017-12-31 01:10
    Każą konsulom sprzedawać to sprzedają
    0
  • Users Avatars Mini
    Orżnąć pisze: 2017-12-31 01:17
    10 mega, a nawet mniej ma neo i tak będzie tam gdzie jest obszar usług regulowanych przez Państwo, Orżnąć musi się tym zajmować czy tego chce czy nie, to jest w pakiece po prywatyzacji TP, nie napiszą wprost, że nic się nie zmieni skoro nie wolno dyskryminować tylko będą reklamować FTTH w miastach gdzie jest konkurencja i gdzie ludzie mają wybór, odległe miejscowości zostawią samym sobie, miedzi i starym psującym się częściom z innych napraw dla Techników, to dzisiejsze realia
    0
  • Users Avatars Mini
    Orżnąć pisze: 2017-12-31 01:21
    dlatego tak często zgłaszacie usterki bo naprawiają złe złymi częściami tylko to nie wina Techników, tak ich firma zaopartuje, a oni robą tak jak im każe Orżnąć
    0
  • Users Avatars Mini
    Nick pisze: 2017-12-31 12:55
    Jak widać regulacja państwowa to samo dobro... Tak to jest jak urzędasy wiedzą co jest dla ciebie lepsze, tutaj nie ma znaczenia w jakim kraju, jedni prostują banany a inni ze ślimaka zrobią rybę...
    -1
  • Users Avatars Mini
    matrycy pisze: 2018-01-23 12:36
    Art o stałym łączu internetowym a komentarze o operatorach GSM, ehhh.
    0

Rekomendowane: