Folx startuje z kampanią reklamową i planuje szybką ekspansję zagraniczną

Newsy
Opinie: 21
Opinie: 21

Folx, czyli nowy operator MVNO na infrastrukturze PLAY, przedstawił dziś swoje plany rozwoju. Na razie Folx jest dostępny w 7 polskich aglomeracjach. Karty SIM zamawiane przez aplikacje są dostarczane przez kierowców należących do prywatnych flot. Folx nie ma bezpośredniej umowy z Uberem.

Na razie Folx bez kampanii reklamowej pozyskał około 1000 klientów. Teraz nowy MVNO rozpoczyna kampanię reklamowa w internecie, mediach społecznościowych oraz przez infuencerów.

Kartę SIM można obecnie zamówić w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu i na terenie konurbacji śląskiej. Folx działa na sieci Play oraz na sieciach jej partnerów w roamingu krajowym

Nowy operator chce szybko (może jeszcze w tym roku) przeprowadzić ekspansję na inne rynki europejskie. Podobno jedna z umów z zagranicznym operatorem jest już niemal gotowa.

Folx należy do udziałowców sieci Play, a jego kadrę zarządzającą, stanowią byli pracownicy tego operatora (m.in. Paweł Lewandowski, Andrzej Popławski).

Wadą pomysłu Folx jest to, że jest dosyć prosty do skopiowania. Według nieoficjalnych informacji, nad podobnym sposobem płatności za abonament (podłączona do konta karta platnicza) pracuje lub pracował Orange w Polsce. Pisaliśmy o tym tutaj. Dokładnie taki sam model rozliczeń ma już także Virgin w Emiratach Arabskich.

Kampania będzie emitowana w kanałach online, kinach oraz OOH.
 
Nad stworzeniem marki Folx i kampanią pracowali:
Super Super - strategia marki i branding
albo/albo - strategia marki i komunikacja
Rafał Grobel - koordynacja i produkcja
ShootMe - dom produkcyjny
SalesTube - strategia komunikacji mediowej, planowanie i zakup mediów

Oto pełny zapis dzisiejszej prezentacji operatora w Warszawie:

Opinie:

Opinie archiwalne (21):

Komentuj

Komentarze / 21

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    arekvaz pisze: 2018-01-31 20:44
    Wybieranie swojego numeru, JAK TO "NIE BYŁO CZEGOŚ TAKIEGO NIGDY NA RYNKU" ... - przeciez to ściema, wielu oparatorów na rozny sposb juz to mialo... c'mon! ODPOWIEDZ
    3
  • Users Avatars Mini
    fanminet pisze: 2018-01-31 21:20
    Chcą związać klientów umowami.Rynek jest nasycony tańszymi ofertami prepaid i postpaid.
    0
  • Users Avatars Mini
    Paweł pisze: 2018-01-31 21:46
    Jeśli potrzebujecie kodu aktywacyjnego do nowego operatora FOLX - 72572857. Po aktywacji dostaniecie 1 miesiąc używania za darmo (nielimitowane rozmowy i smsy oraz 20 GB netu miesięcznie). Warto wypróbować! https://folx.com/ Pozdrawiam :)
    -9
  • Users Avatars Mini
    analityk ze wsi Pierdziszewo pisze: 2018-01-31 21:50
    no jest to coś nowego, odnotujemy to wydarzenie w kalendarzu telekomunikacyjnym 2018 ale trzeba powiedzieć prawdę - lepszym hitem byłoby gdyby Vodafone weszło do Polski (rebranding Plusa) albo Play został sprzedany np. angielskiemu o2. Amen.
    2
  • Users Avatars Mini
    Mirek pisze: 2018-01-31 23:49
    Dajcie to na innej sieci to może ktoś skorzysta,wprawdzie 29,99 zł drożyzna,W Plushu na kartę to samo jest za 25 zł w promocji doładowań 50 %. Karta kredytowa,dobre można podpiąć kartę debetową nestbanku z zerowym kontem,debetu na tej karcie nie da się zrobić.
    1
  • Users Avatars Mini
    Iko pisze: 2018-02-01 00:17
    Sorry, ale ta konferencja przypomina mi bardziej prezentacje (referat) na uniwerku przez dwóch studentów. Dwa... Samą usługą telefoniczną nie zrobicie biznesu. Dlaczego operatorzy uderzają w TIDAL, Spotify, Netflix, Showmax etc.?? Ponieważ raz, że są konkurencyjni, dwa określony procent gaży z subskrypcji trafia do nich (pośrednictwo sprzedaży), trzy użytkownicy tak jak sami mówicie lubią dziś łączyć technologie z wygodą, a co za tym idzie mieć wszystko na jednym rachunku. A wygoda płatności? Każdy operator, bank i inne instytucje posiadają tzw. polecenie zapłaty, bezpośrednią ściągalność z rachunku bankowego, karty. Wystarczy ustawić dzień miesiąca, którego to zostaną pobrane środki. Nie trzeba być w Folx żeby z tego korzystać, mięc tę wygodę. Dla mnie to meeeeega raczkujący z dużymi niedociągnięciami startup, który na chwile obecną słabo wróży.
    0
  • Users Avatars Mini
    cdu pisze: 2018-02-01 00:27
    Zaden mundruś nie otworzył własnej firmy i nie pokazał nic na GSMONLINE. Zróbcie początek!!!!!!!!!!!!!
    -2
  • Users Avatars Mini
    JeremiCh pisze: 2018-02-01 00:39
    @iko Akurat mam ten komfort, że pracując u jednego z opów znam dane, na które się powołujesz i muszę powiedzieć, że nie masz racji niestety. Blisko 100% przychodów i marży operatorów w PL pochodzi ze sprzedaży tradycyjnych usług i sprzętu. Może kiedyś w przyszłości...
    2
  • Users Avatars Mini
    Liwiusz pisze: 2018-02-01 09:07
    Mam Folxa. Kupiłem dla córki, jako jej pierwszy numer. Wziąłem, bo było za darmo przez 3 miesiące, poza tym wybrałem numer powiązany z ją datą urodzenia. Przypisanie do karty kredytowej to dla mnie wada, ponieważ nie mam pełnej kontroli nad ponoszonymi kosztami. Drugą wadą jest brak możliwości przypisania w aplikacji drugiego numeru do tego samego pesel. Trzecią wadą są nieatrakcyjne warunki po okresie darmowym - 30zł/mies. to żadna łaska. Zatem po upływie promocji niezwłocznie przenoszę numer do innej sieci.
    0
  • Users Avatars Mini
    fun boy pisze: 2018-02-01 11:39
    Andrzej przytyłeś ... :D
    3
  • Users Avatars Mini
    Tomek pisze: 2018-02-01 12:52
    88807491 Kod na darmowe połączenia i bezpłatny pakiet 20GB internetu w Folx. Tylko teraz! Dla nowych przy rejestracji!
    -4
  • Users Avatars Mini
    Bartek pisze: 2018-02-01 18:27
    Kod na darmowy miesiąc rozmów, smsow i 20 GB internetu: 29012757 Kod wpisujemy po pobraniu aplikacji ze strony https://folx.com/
    -3
  • Users Avatars Mini
    barto2 pisze: 2018-02-04 23:33
    a2mobile mam też bez wychodzenia z domu, bo przychodzi kurierem
    0
  • Users Avatars Mini
    FOLX pisze: 2018-02-07 21:30
    Jak ktoś szuka zaproszenia to zachęcam do skorzystania z mojego kodu: 73284903 DZIĘKI
    -3
  • Users Avatars Mini
    KASIAzWawy pisze: 2018-02-08 13:25
    nowy operator mvno folx daje miesiace nielimitowanych rozmow i smsow za darmo. w tym 20 GB internetu oraz 1,9 GB w roamingu. ponizej podaje kod na 6 mcy. korzystajcie. kto pierwszy ten lepszy. 59218710. wystarczy sciagnac aplikacje FOLX a karta sim przyjedzie do ciebie w 15 minut. nie wierzysz? sprawdz!
    2
  • Users Avatars Mini
    _pluszak_ pisze: 2018-02-11 16:52
    Mój kod polecający do Folxa: 14047404. Dzięki niemu masz 1 darmowy miesiąc rozmów no-limit oraz pakiet internetu 20 GB. Polecam
    0
  • Users Avatars Mini
    sebsan pisze: 2018-02-11 16:54
    kod polecający MVNO Folx.com: 29012757 z tym kodem otrzymujesz darmowy miesiąc rozmów i 20 GB internetu.
    0
  • Users Avatars Mini
    today pisze: 2018-02-11 21:21
    jak będę zmieniał operatora to na a2mobile raczej
    0
  • Users Avatars Mini
    Natalka z Folx'a pisze: 2018-02-15 15:56
    KOD FOLX: 88807491 KUPON NA DARMOWE POŁĄCZENIA I INTERNET 20GB. DLA NOWYCH KONT PRZY REJESTRACJI. Działa 100%! Polecam :)
    0
  • Users Avatars Mini
    WPISz KOD 39930035 pisze: 2018-02-22 10:30
    Korzystanie z telefonii FOLX może być jeszcze przyjemniejsze jak skorzystasz z 3 miesięcy za darmochę wpisując kod rabatowy który automatycznie pozwoli ci na włączenie zniżki. Wszystko prosto i łatwo podczas rejestracji aplikacji w swoim telefonie. Jedyne co trzeba zrobić to wpisać KOD referencyjny 39930035 i wszystko działa. Ale możesz nie wpisywać i odrazu płacić te śmieszne grosze czyli 30zł za telefon bez limitu i internet 20 giga, żaden problem. Ja wziołem te 60zł bo na ulicy nie leży, to się bierze. KOD RABATOWY możesz podać swoim znajomym by też skorzystali nie bądz zazdrosny im się też należy gdanina za darmochę. WPIS KOD 39930035
    0
  • Users Avatars Mini
    ania24wawka pisze: 2018-02-26 21:46
    nowy operator mvno folx daje miesiace nielimitowanych rozmow i smsow za darmo. w tym 20 GB internetu oraz 1,9 GB w roamingu. ponizej podaje kod na 6 mcy. korzystajcie. kto pierwszy ten lepszy. 59218710. wystarczy sciagnac aplikacje FOLX a karta sim przyjedzie do ciebie w 15 minut. nie wierzysz? sprawdz!
    0

Rekomendowane: