Test Samsung SGH-N620

Recenzje
Opinie: 96
Opinie: 96

Samsung na początku roku zaskoczył wszystkich tym, że objął trzecią pozycję na rynku producentów telefonów komórkowych. Wyprzedził firmę Sony Ericsson i Siemens, pomimo tego, że ten ostatni wydał naprawdę ogromne pieniądze na promocje swych produktów. Według analityków, w 2002 roku sytuacja się powtórzy, i Siemens nie zdoła wyprzedzić swego koreańskiego konkurenta. Samsung tym samym stał się bardzo poważnym graczem na rynku telefonów komórkowych. Również na polskim rynku firma zaczyna odgrywać coraz bardziej znaczącą rolę - telefony tego producenta pojawiają się już prawie we wszystkich promocjach trzech polskich operatorów, co jeszcze rok temu się nie zdarzało. Koreańskie słuchawki reklamowane są zarówno w telewizji, jak i w prasie. Samsung nie zasypuje gruszek w popiele i przygotowuje kolejne modele. Jednym z nich jest testowany Samsung SGH-N620.

 


Wygląd

Samsung SHG-N620 jest dużo mniejszy od serii R2XX, rozmiarami przypomina trochę Alcatela OT 501. Telefon mierzy 100 x 43 x 19.9 mm i waży zaledwie 83 g. Sam wygląd słuchawki prawie niczym nie różni się od obecnej już na polskim rynku serii R2XX, ale wydaje się, że ma jeszcze bardziej podkreślać dbałość Samsunga o jakość wykonania produktów. Telefon nie skrzypi (pomimo, że testowany egzemplarz nie jest produktem finalnym). Obudowa oraz klawisze wykonane są z dobrego jakościowo materiału. Perłowy kolor obudowy oraz chromowane przyciski menu mają podkreślać, że jest to telefon z wyższej półki. Bardzo wygodna klawiatura oraz ekran podświetlone są na ładny, niebieski kolor. Podświetlenie jest wyraźne, co ostatnio udaje się, nie wiadomo dlaczego, niewielu producentom. Małą wadą klawiatury jest niekonsekwencja, która polega na tym, że niektóre klawisze mają tzw. click a inne nie. Na lewym boku telefonu znajduje się zintegrowany przycisk służący do regulacji głośności aparatu. Antena nie została umieszczona wewnątrz obudowy, co wydaje się być już rozwiązaniem nieco archaicznym. Najważniejszą innowacją w wyglądzie jest ogromna dioda nad ekranem, która w trybie czuwania może migać jednym z 6 kolorów (niebieskim, jasnoniebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym lub różowym). Świecenie możemy wyłączyć, co pozwoli cieszyć się Samsungiem osobom lubiącym bardziej subtelne rozwiązania techniczne. Dioda "szaleje" najbardziej w momencie nadejścia połączenia - miga wtedy na zmianę w różnych kolorach, co szczególnie w ciemności bardzo przypomina małą dyskotekę.

 


Dzwonki

Dzwonki w telefonie nie są chyba najważniejsze, ale miliony młodych (i nie tylko) osób na całym świecie myśli dokładnie inaczej. Samsung właśnie dla nich stworzył model SGH-N620. Po pierwsze dzwonki odtwarzane są poprzez dodatkowy głośnik z tyłu obudowy, po drugie dzwonki odtwarzane są za pomocą układu Yamaha MA2. Układ tej znanej z produkcji instrumentów muzycznych firmy zapewnia polifoniczność odtwarzanych dźwięków. N620 to prawdziwa orkiestra, której nie można porównać nawet z telefonami Sony lub Panasonic, które już wcześniej próbowały odtwarzać bardziej skomplikowane melodie w ten sposób. Do dyspozycji użytkownika jest 25 dzwonków (nie więcej niż np. w Nokiach). 8 z nich jest predefiniowanych, 12 możemy wymienić, 2 możemy skomponować (przy pomocy aplikacji Melody Composer), 3 otrzymać poprzez SMS. Dzwonki otrzymywane poprzez SMS muszą być zgodne z najpopularniejszym standardem Nokii, czyli systemem Smart Messaging. Standard ten został zaimplementowany we wcześniejszych modelach koreańskiego producenta. Rozwiązaniem innowacyjnym jest możliwość wymiany dzwonków polifonicznych, których nie można ściągnąć poprzez SMS. Samsung dla użytkowników N620 przygotuje specjalną płyta CD (ma na niej być aż 300 dzwonków do wyboru), i każdy telefoniczny meloman będzie mógł je sobie wgrać do telefonu przy pomocy kabelka i komputera. Nie wiadomo jeszcze czy będzie to zestaw dodawany standardowo do zakupionego Samsunga.
W trybie oczekiwania do funkcji ustawień dzwonków możemy dostać się poprzez naciśnięcie górnego klawisza menu.
W menu dźwięki możemy ustalić również dźwięk sygnalizujący nadejście wiadomości tekstowej. Do dyspozycji mamy 5 polifonicznych sygnałów, pojedynczy "beep", migającą diodę oraz wibracje (co wydaje się być małą rewolucja w telefonach tej firmy). Wibracje Samsunga SHG-N620 są wyraźne i ciche.
Dla oszczędnych telefon oferuje sygnał przypominający o upływających minutach w trakcie rozmowy.

 

Książka telefoniczna

Przy wprowadzaniu tekstu, również do książki telefonicznej, można stosować następujące metody:

  • korzystanie ze słownika T9 (w wersji testowej niestety brak było polskiego języka)

  • zwykłe wprowadzanie liter

  • tryb wprowadzania cyfr

  • tryb wprowadzania symboli.

Wszystkie te metody można stosować również przy wprowadzaniu terminów do kalendarza oraz przy wprowadzaniu powitania pojawiającego się po włączeniu telefonu. Książka telefoniczna telefonu pozwala na zapisanie 500 rekordów, co stanowi wystarczająca liczbę kontaktów dla większości użytkowników. Książka ma wadę w postaci braku możliwości przypisania dodatkowych informacji do wpisu, co w tym segmencie rynku jest funkcją często spotykaną u konkurentów. Do pięciu numerów możemy przypisać wybrany dzwonek, do czterech wybrany kolor diody (do dyspozycji są cztery kolory). Trochę zastanawia dlaczego tych parametrów nie można przypisywać do wszystkich rekordów zapisanych w telefonie.
20 wpisom możemy przyporządkować etykiety głosowe.

 


Funkcje głosowe

Do dyspozycji użytkownika Samsung pozostawił następujące funkcje głosowe:

  • wspomniane już głosowe wybieranie

  • komendy głosowe

  • notatki głosowe

  • automatyczną sekretarkę w telefonie (funkcja ta była opisana w instrukcji telefonu, lecz w rzeczywistości nie była zaimplementowana)

Etykiet głosowych może być 20, każda o długości około 1.5 sekundy. Komendy głosowe możemy przypisać do 17 najczęściej używanych funkcji menu. W dyktafonie istnieje możliwość zapisania tylko trzech, 35 sekundowych nagrań. W trybie oczekiwania do funkcji głosowych (alternatywnie do wybierania głosowego lub komend) możemy dostać się poprzez naciśnięcie dolnego klawisza kursora.

Wiadomości

Samsung dostrzegł przewagę Nokii w zakresie przesyłania wiadomości tekstowych i graficznych. Koreański producent nie chciał tworzyć kolejnego standardu, który prawdopodobnie poniósł by rynkową klęskę, nie postawił również na standard EMS, który standardem przesyłania wiadomości graficznych i dźwiękowych jest tylko na papierze. Zaimplementowany system Nokii - "Smart Messaging" sprawia, że posiadacz Samsunga SGH-N620 może korzystać z kilkudziesięciu serwisów z dzwonkami, logo i wiadomościami graficznymi. Funkcja działa znakomicie, a na ekran N620 można ściągnąć poprzez SMS nawet logo operatora (jest dużo mniejsze niż na ekranie Nokii). Wiadomości graficzne można wymieniać ze znajomymi posiadającymi telefony fińskiego producenta.
W N620 możemy zapisać 10 wiadomości graficznych oraz 5 schematów wiadomości tekstowych. Niestety, podobnie do większości produkowanych telefonów, Samsung nie zawiera własnej pamięci na wiadomości tekstowe, więc użytkownik jest zmuszony do ciągłego kasowania otrzymanych, często ważnych, informacji.
Oprócz zwykłych wiadomości tekstowych Samsung poprawnie obsługuje kanały informacyjne (w Polsce jest to głównie kanał o numerze 50).

 


WAP

Przeglądarka WAP to już standardowe wyposażenie telefonu. Niestety transmisja danych została w Samsungu potraktowana marginalnie i telefon obsługuje tylko standardową prędkość 9600 bps obsługiwaną przez sieci GSM od wielu lat. Przeglądarka działa bez problemów, ale koszty korzystania z niej są bardzo wysokie. Dodatkowe problemy sprawia bardzo mała czcionka na ekranie. W Samsungu można zapisać do 5 różnych ustawień serwerów dostępowych, co ma pewne znaczenie dla osób często wymieniających karty operatorów. Przeglądarkę można uruchomić szybciej naciskając w trybie czuwania klawisz C.

Gry

Samsung zawsze słynął z tego, że można w nim znaleźć atrakcyjne gry. W N620 gry dodatkowo okraszono wspaniałym dźwiękiem, oczywiście dzięki chip'owi Yamahy. W telefonie zaimplementowane są trzy gry: Squares, Fortress oraz Ice Cave.
W pierwszej grze celem jest rozbicie jak największej liczby bloków skalnych - po każdym rozbiciu powstaje diament. W Fortress bronimy Ziemi przed atakiem UFO, a w Ice Cave jako pingwin transportujemy jajka, które w każdej chwili mogą spaść w przepaść. Gry mają trochę zbyt skomplikowaną grafikę w porównaniu do rozmiarów samego ekranu.

Menu Organizer

W menu Organizer możemy znaleźć następujące aplikacje:

  • scheduler - pozwala na zapisywanie dat urodzin, terminów spotkań lub innych czynności, które użytkownik planuje wykonać

  • alarm

  • kalkulator

  • world time - aplikacja pozwala na sprawdzenie czasu w 21 najważniejszych miastach świata

  • clock - zegar, który może być wyświetlany w trybie czuwania

W Schedulerze zdarzenia przeglądamy miesiącami. Do dowolnej daty możemy przypisać:

  • reminder

  • call

  • meeting

  • birthday

Do każdego z powyższych zapisów możemy ustawić konieczność uruchomiania alarmu.

Popularniejszą aplikacją od Schedulera będzie zapewne zwykły Alarm, który w Samsungu ma następujące możliwości:

  • daily alarm - alarm uruchamiany jest codziennie o tej samej porze

  • once alarm - alarm uruchomi się jednokrotnie

  • weekly alarm - alarm uruchomi się raz w tygodniu, danego dnia, o określonej porze.

Inne funkcje

Samsung może automatycznie blokować swą klawiaturę po 15, 30, 60 i 120 sekundach. Jeśli chcemy zablokować klawiaturę ręcznie to należy dłużej przytrzymać klawisz "*". W kolejnym już modelu tego producenta na ekranie telefonu nie ma pomocy, jak odblokować zablokowaną wcześniej klawiaturę.
Ekran możemy "oszczędzać" korzystając z pięciu animowanych wygaszaczy, które oferuje nam Samsung.
W trakcie testów udało się wykryć jedną poważną wadę Samsunga - jeśli w tle rozmowy słychać sygnał połączenia oczekującego, to prawie nie da się kontynuować trwającej rozmowy. Zbyt częsty i wyraźny sygnał call waiting wycina po prostu spore fragmenty docierającego do nas głosu rozmówcy.


Bateria

Według zapewnień producenta bateria o pojemności 800 mA powinna działać w trybie oczekiwania 80-90 godzin lub pozwalać na 130-140 minut rozmów. W czasie testów, przy około 40 minutach rozmów dziennie, telefon działał, bez ładowania i wyłączania na noc, ponad dwa dni, co jest wynikiem zbliżonym do konkurencyjnych produktów.

 


Podsumowanie

Samsung poważnie traktuje produkcję telefonów komórkowych i coraz poważniej traktuje polski rynek. SGH-N620 ma pojawić się na nim jeszcze przed wakacjami. Już spolszczone menu świadczy o tym, że najprawdopodobniej terminy zostaną dotrzymane. Model ten ma należeć do rynku produktów droższych, przeznaczonych dla klientów wymagających od telefonu małych rozmiarów, ciekawych funkcji, ale nie wykorzystujących telefonu jako elementu zestawu z laptopem czy palmem. N620 nie nadaje się do tego, nie oferując nawet transmisji HSCSD - nie ma również portu podczerwieni, nie obsługuje także modnej ostatnio transmisji Bluetooth. Należy jednak pamiętać, ze dla większości użytkowników funkcje te nie mają żadnego znaczenia. Chcą oni kupić tylko mały, ładny telefon z pięknymi melodyjkami; telefon , z którego można wysłać serduszko do dziewczyny lub ściągnąć na niego logo z roznegliżowaną panią. Samsung spełnia wszystkie te potrzeby i najprawdopodobniej stanie się dużym przebojem na europejskim rynku.

Opinie:

Opinie archiwalne (96):

Komentuj

Komentarze / 96

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    piasek pisze: 2002-02-20 12:05
    naprawde niezły telefonik letki i sopro bajerów
    0
  • Users Avatars Mini
    hubi pisze: 2002-02-20 12:07
    z wygladu przypomina R210
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-20 12:16
    Nie podoba mi sie tylko przestarzały WAP (bez GPRS) ale generalnie fonik wygląda obiecująco...
    0
  • Users Avatars Mini
    madzer pisze: 2002-02-20 12:46
    Samsung sie wyrabia...oby tak dalej...
    0
  • Users Avatars Mini
    torgalik pisze: 2002-02-20 13:03
    Coraz ladniejsze i fajniejsze telefoniki samsung robi:) Ciekawe co bedzie nastepne...czym teraz nas zaskoczy?
    0
  • Users Avatars Mini
    luk23 pisze: 2002-02-20 13:04
    zgadzam sie z graffim. ten telefon jakis dziwny niby ma byc zakwalifikowany do wyzszej polki a nie ma gprsu ,rozszerzonych wpisow w ksiazce adresowej ,zdaje sie ze nic tez nie pisze o profilach , kalendarzu czy organizerze. \\\ w swoim lowendzie (t65) ma zdecydowanie wiecej opcji niz ten telefon. samsung postawil na to co jest chwytliwe dla mlodziezy
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-02-20 13:16
    Należy jednak pamiętać, ze dla większości użytkowników funkcje te nie mają żadnego znaczenia. Chcą oni kupić tylko mały, ładny telefon z pięknymi melodyjkami; telefon , z którego można wysłać serduszko do dziewczyny lub ściągnąć na niego logo z roznegliżowaną panią. Samsung spełnia wszystkie te potrzeby i najprawdopodobniej stanie się dużym przebojem na europejskim rynku.Trudno,ale musiałem posłużyć się zdaniem autora,bo całkiem się z nim zgadzam i uważam,że jak wejdzie na nasz rynek to akurat w tym zakresie spełni oczekiwania.Pozdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    Amper pisze: 2002-02-20 13:33
    Sympatyczny aparat, ale czy ten dodatkowy głośnik to dobre rozwiązanie? Sony J5 jak jest w futerałe, to ma zatkany tylny głośnik i słabo go słychać. Tu może byc podobnie.
    0
  • Users Avatars Mini
    dd pisze: 2002-02-20 13:55
    Panowie z taką baterią to można było 5 lat temu telefon wypuszczać na rynek, Kpina!!! I jak tu nie mówić, że nokia jest najlepsza...
    0
  • Users Avatars Mini
    hub pisze: 2002-02-20 14:44
    TEŚCIK FAJNT, TERAZ CZEKAMY NA TEST MOTOROLI ACCOMPLI, TEJ KTORA LEŻY OBOK SAMSUNGA SGH-N620
    0
  • Users Avatars Mini
    gawrosz pisze: 2002-02-20 15:07
    Fajna słuchawka, chociaż pomysł z kolorową migającą diodą nie bardzo mi się podoba, szczególnie w kontraście z perłową obudową i chromowanymi przyciskami. Zupełnie jakby producent nie mógł sie zdecydować czy robić telefon dla klientów z "wyższej pólki" czy dla wielbicieli dyskotek... A tak ogólnie wróże mu przyszłość na rynku podobnie jak autor testu...
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-20 16:09
    Test jest calkiem ciekawy, ale zdjecia dalej kuleja, mimo tego ze na tle juz nie ma biurka z redakcji!
    0
  • Users Avatars Mini
    adamwie2 pisze: 2002-02-20 16:20
    Podobny do Siemensa SL45
    0
  • Users Avatars Mini
    mwk pisze: 2002-02-20 16:22
    Racja. Podaba mi sie.Bajerki owszem ale ciekawe jak w praniu. Póki czlowiek nie pomaca to sie nie przekona...
    0
  • Users Avatars Mini
    waldus pisze: 2002-02-20 16:24
    wygladem przypomina raczej r200 niz ot501 duzo funkcji ciekawy tylko jak w rzeczywistosci z bateria bo w r200 bylo slabo
    0
  • Users Avatars Mini
    Amper pisze: 2002-02-20 16:24
    Bawiąc się R200 znalazłem jedną wg mnie wadę, występuje też w testowanym modelu. Wspólny klawisz "C" z funkcją dostępu do WAPu. Kilka razy mi się zdażyło za dużo nacisnąć ten klawisz przy wybieraniu numeru i duuup... połączenie z WAPem. mogli to pozorne ułatwienie zdefiniować gdzie indziej.
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-20 16:39
    Kan, masz całkowitą rację, ale to pasuje do telefonów niższej pólki, nie zaś do tego, który ma "ambicje". Tzn. mogą być te funkcje, ale coś bardziej użytecznego też
    0
  • Users Avatars Mini
    smarcik pisze: 2002-02-20 17:32
    Fajne ma czcionki na wyswietlaczu. Wydaje mi sie ze telefon jest troszeczke delikatny
    0
  • Users Avatars Mini
    MM pisze: 2002-02-20 17:49
    Do czego jak do czego ale chyba najbardziej przypomina Motorola T250
    0
  • Users Avatars Mini
    zajcol pisze: 2002-02-20 17:49
    mwk:w praniu moga wylezc drobne niedorobki softu. Tak bylo z samsungiem N100 - niby telefon z wyzszej polki, a duzo nieprzemyslanych spraw w sofcie :-( np: brak powiadamianiao SMSie wibracja lub upierdliwe odgrywanie melodyjek przy wlaczaniu i wylaczaniu. pzdr
    0
  • Users Avatars Mini
    Tom14 pisze: 2002-02-20 21:56
    jak już ktoś wyrzej zauważył ten Samsung przypomina R210 (zresztą tez Samsunga) ma lipne (wywioskowałem ze zdięcia) powietlenie klawiatury nie widać niektórych klawiszy (zresztą nie jest ich mało), lecz fajna (sądze ze to) informacja o połączenia (zdięcie w nocy) spora przedział na wyświetlaczu zasięgu, głupie poruwnanie (zdięciowe) do (chiba) Motki A 008, regulacja głośności jest w klawiszach po bokach telefonu (pod wejściem na słuchawki) Ciekawe do czego służy ikonka w lewym górnym rogu fonu? W (moim) Boszu pokazuje czy jest zasięg (miga na zielono) czy nie ma (na coś czerwono-pomorańczowego) Pozdrawiam (:
    0
  • Users Avatars Mini
    Snickers pisze: 2002-02-20 22:43
    No niezły sam uzywam samsunga i jestem zadowolony tylko ma jedna wade bateria !!! no i dostepnosc oryginalnych akcesorii.
    0
  • Users Avatars Mini
    log pisze: 2002-02-20 22:55
    WIBRACJA DLA SMS!!!! w koncu!
    0
  • Users Avatars Mini
    Lucas pisze: 2002-02-20 23:18
    Czas czuwania (MAX) 90 godz.Czas rozmowy (MAX) 140 min (Dane z wp/telefonia). Snickers tutaj masz racje, bateria jest za slaba jak na taki telefon.
    0
  • Users Avatars Mini
    Error pisze: 2002-02-20 23:23
    fajny telefon. samsung sie coraz bardziej stara. ale dlaczego tylko 3 gry? :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Qba pisze: 2002-02-21 00:36
    Bo telefony nie sa do grania, tylko do gadania i placenia za nie! Mogla by byc jeszcze jedna gra - Eurobusines! Bardzo mi jej brakuje! ;-)
    0
  • Users Avatars Mini
    elativus pisze: 2002-02-21 01:18
    Ciekawe gdzie robili te zdjecia. Wyglada tak jak by poszli w okolice jakis bunkrow :) Widac obok sluchawki taki subtelny zardzewialy drut zbrojeniowy. Ladnie ladnie...
    0
  • Users Avatars Mini
    graffi pisze: 2002-02-21 03:22
    Log, co masz na myśli?
    0
  • Users Avatars Mini
    Kan pisze: 2002-02-21 12:00
    Error jednego nie mogę przynajmniej ja zrozumieć,czy wartość telefonu polega na tym ile ma gier,jak ktoś chce grać to są konsole,czy tym podobne gierki na gembojach,telefon powinno się oceniać według tego do czego ma służyć :rozmowy przesyłanie danych sms-y i umieszczenie takich funkcji jest wartością danego modelu,a gierki to gadżet.POzdr.
    0
  • Users Avatars Mini
    HWCP1 pisze: 2002-02-21 12:03
    Ladny fajny nie wiem czemu niektorzy mowia o samsungu_koreanski produkt-tak jakby to byly jakies kurcze vietnamskie teefony.zreszta z samochodami daewoo bylo tak samo.
    0
  • Users Avatars Mini
    JAGODA pisze: 2002-02-21 16:29
    Super słuchawka wolę ją od Siemensa i teścik też wypasiony :-) JAGODA
    0
  • Users Avatars Mini
    tede_12 pisze: 2002-02-22 21:54
    JAGODA święta racja super sluchawka wole go od siemensa ale zalezy od którego
    0
  • Users Avatars Mini
    Limak pisze: 2002-02-23 12:00
    Słyszałem o nim raczej same dobre żeczy ale wolałbym jednak go sam sprawdzić i ocenić
    0
  • Users Avatars Mini
    w_wiktor pisze: 2002-02-24 22:58
    nokia ma model 6210 a samsung 620 :))))) ciekawe w czym sa jeszcze podobne...
    0
  • Users Avatars Mini
    PeTeRx pisze: 2002-03-01 01:36
    Super fonik tylko ten ksztalt ciagle ten sam. Ciekawe czy mozna sobie wgrac soft z nowszych fonow do wersji R2XX, bo po co wymieniac cala sluchawke przeciez to prawie to samo.
    0
  • Users Avatars Mini
    n30 pisze: 2002-03-02 21:54
    telefon jak telefon nigdy nie lubilem samsungow
    0
  • Users Avatars Mini
    markas pisze: 2002-03-03 19:38
    co za ludzie ..... zawsze sie do czegos przypieprzą!!!! taki już ten Polak jest!
    0
  • Users Avatars Mini
    westbammm pisze: 2002-03-07 22:14
    w tej szarej obudowie jest super :))
    0
  • Users Avatars Mini
    l.u.k.a.s. pisze: 2002-03-13 21:40
    mam samsunga i nie narzekam (ewentualnie tylko na baterie, faktycznie troche slaba); ten model wyglada porzadnie (bardzo jak r2XX); co do migajacej diody to mozna ja wylaczyc.
    0
  • Users Avatars Mini
    kkrzysiekk pisze: 2002-03-15 17:09
    telefon jest wspaniały - szczególnie pozytywne wrażenie robi podświetlenie
    0
  • Users Avatars Mini
    aśka pisze: 2002-03-15 20:38
    Śliczny malutki a przedewszystkim praktyczny.
    0
  • Users Avatars Mini
    kibic pisze: 2002-03-21 20:11
    Już powinien być w promocji, a nie za rok.
    0
  • Users Avatars Mini
    RT pisze: 2002-03-24 13:34
    MA KTOS MOZE BLIZSZE INFORMACJE NA TEMAT TEGO TELEFONU???
    0
  • Users Avatars Mini
    Hildebrand pisze: 2002-03-29 08:38
    Bardzo ciekawy telefon, szczegolnie opcja z dzwonkami. Wprawdzie dzwonki to nie najwazniejsza cecha telefonu (najwazniejsze to to zeby byl funkcjonalny) ale jak zauwazyl autor testu bardzo wazna cecha dla uzytkownikow... wszystko super tylko brak wbudowanej anteny :(
    0
  • Users Avatars Mini
    Baldur pisze: 2002-04-05 22:28
    Naprawde fajna słuchawka.... Jak dla mnie ma wszystko czego potrzbea, jest niewielki i leciutki, ale moim zdaniem sprawia wrażenie zbyt plastikowego:( Sporym plusem jest także mocne niebieskie podświetlenie, które bardzo ładnie się prezentuje:) Baldur.
    0
  • Users Avatars Mini
    klebusek pisze: 2002-04-11 23:53
    fajny
    0
  • Users Avatars Mini
    DANKOL pisze: 2002-04-24 15:27
    jest spoko, mi się podoba :) COLA
    0
  • Users Avatars Mini
    HerbmaN pisze: 2002-05-02 04:57
    no niepowiem telefonik jest klimatyczny a szczegulnie proceorek od muzy daje wiele poprostu wymażony telefom ma wszystko (gry) :))
    0
  • Users Avatars Mini
    Albi pisze: 2002-05-30 19:35
    nawet, nawet
    0
  • Users Avatars Mini
    xxx.xxx.xxx pisze: 2002-06-24 12:25
    racja jest całkiem, całkiem
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-06-28 20:51
    telefon jest juz w idei i jak bedzie w salonie to go se pouzywam
    0
  • Users Avatars Mini
    gnat pisze: 2002-08-04 15:15
    dobra słuchawa ale czekam na starszego brata t100
    0
  • Users Avatars Mini
    dexkomrkowiec pisze: 2002-08-25 17:54
    mialem juz go i jest ok: nie wiesza sie chodzi sprawnie i szybko duzo funkcji glosowych 3 :) minusy bateria dziala 2-3 dni 1gdy bawimy sie klientki leca na to i chca sie pobawic mozna spokojnie podrywac super laski z okolicy polecam!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Mania pisze: 2002-10-04 23:10
    OK!! Gdyby nie ta antenka i polifoniczne dzwieki. Moze i to jest jakas tam innowacja ale nie siadly mi w ucho. A te 3 gry to jakie...?? ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Mania pisze: 2002-10-04 23:11
    aaaa..ha zapomnialam zapytac o poszerzenie pamieci na sms-y
    0
  • Users Avatars Mini
    sajmon_p pisze: 2002-10-21 17:56
    Posiadam ten telefon i jest super. Miałem w sumie 35 telefonów i ten jest jednym z najładniejszych:). Jest kompaktybilny z Nokią-melodyjki,loga+graficzne smsy:). Dźwięki polifoniczne są ok-można ściągać z netu również zwykłe. Menu jest przejrzyste i funkcje są udoskonalone w porónaniu z N-100. Podświetlenie tradycyjnie bardzo intenstwne. Wyśiwtlacz jest czytelny. Bateria trzyma 3 dni, ale mi to nie przeszkadza. Telefon jest rzeczywiście wymażony na podryw-podoba się wszystkim niewiastom jakie znam;). Ja daję bezdyskusyjnie 10!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    Owieczka pisze: 2002-10-21 18:08
    telefon jest śliczniutki, bardzo mi się podoba. Funkcję są spoko. jest to naprawdę świetne i przydatne malęństwo
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-05 23:19
    Musze przyznac, ze Samsung pozytywnie mnie zaskoczyl. Zreszta od pewnego czasu robi calkiem niezle fony. Tylko powinien popracowac nad bateriami.
    0
  • Users Avatars Mini
    Tytan pisze: 2002-12-22 18:23
    W Plusie chodzi za 49zeta)
    0
  • Users Avatars Mini
    Crew pisze: 2003-01-29 12:28
    Fajny foonik.Podoba mi sie
    0
  • Users Avatars Mini
    jakub007 pisze: 2003-02-01 15:55
    O ten telefon walczymy w GOL w lutym, czy warto chyba tak, nadaje sie dla mam i osob mniej wymagajacych oraz dla dzieciakow, ktore poli dzwonkami beda szalec na przerwach... Tylko czemu nie ma gprsu...
    0
  • Users Avatars Mini
    ALARMO pisze: 2003-02-01 16:41
    CO TU DUŻO PISAĆ KOLOR FAJNY - A DZWONKI JESZCE LEPSZE ....MOJA KOLEZANKA GO MA I BIJE WSZYSTKICH
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:22
    ehhh no fajniutki fajniutki tez o niego powalcze :D
    0
  • Users Avatars Mini
    wolny pisze: 2003-02-02 02:25
    juz snie o nim :) niebieski wyswietlacz to jest to :D
    0
  • Users Avatars Mini
    194 pisze: 2003-02-02 22:09
    Jak na telefon pretendujący do aparatu z wyższej półki - moim zdaniem - brak mu silniejszej baterii, pojemniejszych wpisów w książce telefonicznej i bardziej zaawansowanych (znanych z innych \"słuchawek\" podobnej klasy) możliwości, choć telefon w sumie powinien służyć głównie do porozumiewania się między ludżmi - wszystkie te loga, dzwonki, internety, WAP-y i inne \"wodotryski\" mogą zajmować uwagę jedynie małolatów.
    0
  • Users Avatars Mini
    GSMistrz pisze: 2003-02-03 21:46
    Dzwonki-rewelacja. Wygląd-rewelacja. Funkcje- rewelacja. Podświetlenie- rewelacja. Antenka- wielka szkoda...
    0
  • Users Avatars Mini
    SZACHU pisze: 2003-02-05 18:24
    JAK DLA MNIE TELEFON JEST SUPER.SPELNIA MOJE WYMAGANIA.CHCIAŁBYM GO MIEC....
    0
  • Users Avatars Mini
    beny74 pisze: 2003-02-06 11:05
    Niezły aparacik, chociaż SAMSUNG mógłby schować antenkę.
    0
  • Users Avatars Mini
    lm pisze: 2003-02-07 19:02
    Gdyby nie ta antenka i troche za słaba beteryja to byłby to świetny aparat
    0
  • Users Avatars Mini
    au_rel pisze: 2003-02-10 18:57
    24 - glosowa polifonia w tym telefonie to cyba jedna z niewielu na rynku, w wiekszosci innych telefonow jest 4 - glosowa. ciekawy jest tez pomysl z dioda grajaca w rytm melodii:)
    0
  • Users Avatars Mini
    falubaz pisze: 2003-02-10 19:11
    jak 24 głosowa? przecież jest 16 tonowa
    0
  • Users Avatars Mini
    conek pisze: 2003-02-10 19:22
    telefon luz, choc jak najbardziej zgadzam sie z Toba Falabuaz..... ale i tak robi robote.peace....OPReflekta
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 21:42
    to o niego wszyscy rywalizujemy.
    0
  • Users Avatars Mini
    leszko pisze: 2003-02-13 00:05
    chciałbym taki telefon hmmmm.....
    0
  • Users Avatars Mini
    leszko pisze: 2003-02-13 00:06
    nie wiecie gdzie mozna taki zdobyć?
    0
  • Users Avatars Mini
    marcin27 pisze: 2003-02-14 15:45
    Dzisiaj zrobilem niespodzianke mojej Kobitce !! Kupiłem jej Samsunga SGH-N620, jest swietny. I chociaz jest telefonem-wydaje mi sie- typowo damskim to sam chcialbym go miec !! :)
    0
  • Users Avatars Mini
    T pisze: 2003-02-25 22:51
    co wy gadacie zaje.... komurka lepszej niwidzialem :P:P:P
    0
  • Users Avatars Mini
    kampos pisze: 2003-02-27 02:26
    Wystajaca antenka go szpeci!
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 00:01
    te telefony samsunga swieca sie jak szalone, teraz jeszcze dochodzi wiele kolorow diody.. heh, troche to zbedny bajer.. ale czego nei robi sie dla zrzeszenia najwieskzej ilosci klietnow
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-14 18:20
    wlasnie ze nie bo na rynku jest malo telefonow, ktore sie blyszcza a to mi sie wlasnie podoba
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-14 18:20
    a co do samego telefonu to tez jest zajebi...y
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 15:38
    no i 8/10 za wyswietlacz
    0
  • Users Avatars Mini
    khalon pisze: 2003-04-07 13:23
    bardzo fajny telefonik...
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 00:53
    Czy ten model ma tez - powiedzmy - blad z wibracja sms? tzn chodzi mi o to czy ona w ogole jest, bo czytalem, ze w SGH-R210s nie ma takowej :(
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:50
    mialem i polecam go chetnym naprawde warto kupic
    0
  • Users Avatars Mini
    DarkOnly pisze: 2003-06-22 22:20
    Extra komoreczk i niedroga!
    0
  • Users Avatars Mini
    zimek15 pisze: 2003-07-01 21:10
    Bardzo ladny ten samsung. Ale po co ta antenka na zewnątrz?
    0
  • Users Avatars Mini
    Baca pisze: 2003-07-30 19:24
    Wygrałem ten telefonik w konkursie IDEI "Podchody po nagrody". Czekam... mają go mi przysłać po 15 sierpnia czyli po zakończeniu konkursu... Cóż może się doczekam :D ! A propos czy brał ktoś udział w tym konkursie ?? Pozdrawiam !!! Aha... co do telefonu... hmmm... fajny tylko gdyby nie ta antenka...
    0
  • Users Avatars Mini
    anulka pisze: 2003-08-29 22:38
    fajny telefon jestem jego posiadaczka i jest spox nie mam z nim klopotow jaki narazie :) tylko jak mi upadnei to bateria spada i jest malo wytrztymaly na upadki:D niestety :P ale coz:)ale dzwonki sa zajebiste mozna sie zakochac:)))))dobra jak chcecie goi kupywac to sie nie zastanawiajcie i kupujcie:D
    0
  • Users Avatars Mini
    Ania pisze: 2003-09-17 14:26
    Chce kupic ten telefon. Nie wiem tylko, czy ma pamięc na przechowywanie smsów. Jesli tak to, może ktoś wie ile mozna ich przechować?
    0
  • Users Avatars Mini
    surus3 pisze: 2003-09-18 15:09
    zajebisty telefon mam go w posiadaniu tylko ze narazie z rozwalona bateria wpadl mi do jeziora baterie szlak trafil a sam telefon wogole to dziala bez zarzytow polecam :-) ps. w telefonie mozna przechowywac 30 smsów gdy bedzie ich wiecej zacznie migac ikona koperty
    0
  • Users Avatars Mini
    Ania pisze: 2003-09-18 22:28
    Dzięki :) Teraz jestem pewna na 100%, że go kupię :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Diamantez pisze: 2003-10-04 21:49
    Bardzo dobry telefon, bardzo mały i w zadowalającym stopniu wyposażony. Dzwonki polifoniczne napewno brzmią świetnie :) Cena jest stosunkowo niska. Ogólnie telefon godny polecenia. Chyba bym go kupił ale wolę kolorowy wyświetlacz ;) Kolega ma ten model i kiedyś muszę przyjrzeć się bliżej temu telefonowi... N620 posiada jedną charakterystyczną cechę większości produktów tej marki - słabą baterię ale myślę, że można ten fakt przemilczeć ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    nofate pisze: 2006-03-10 17:19
    Przeciętniak, do tego jakiś taki damski.
    0
  • Users Avatars Mini
    Buuuzia pisze: 2006-04-19 02:51
    Super telefonik, mimo że już 4 lata temu wprowadzony na rynek. Malutki i śliczny - to po pierwsze :) Super wyraźny wyświetlacz, piękne menu i dzwonki. Super łatwa obsługa. Szybko chodzi, bateria trzyma mi 3 dni przy kilku smsach dziennie i kilku minutach rozmów - dokładnie jak Nokia 6020 którą też mam. Jedyne czego mi brakuje, to brak pamięci na smsy. Ale to jedyny minus, a nie znam telefonu, któremu mogłabym dać 10 na 10 punktów. A temu za te smsy daję właśnie 9/10. No i jest naprawdę niedrogi.
    0
  • Users Avatars Mini
    Buuuzia pisze: 2006-04-19 02:51
    Na Allegro nówki (rzadko są coprawda) można kupić już za 120 -130 zł! Ja go mam od 2 lat i polecam bardzo! A miałam już naprawdę "kilka" telefonów w życiu, np. SE k508i, Samsung e600, N 6020 itd, więc wiem co mowię. Służy mi jako telefon zastępczy cały czas i chociaż jak już pisałam mam porównanie z "lepszymi" i nowszymi, to bardzo sobie cenię n620. Ale się rozpisałam uff:)
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: