Test Alcatel OT 501

Recenzje
Opinie: 42
Opinie: 42

Jestem szczęśliwym posiadaczem telefonu Alcatel OT 501. Aparat nabyłem w salonie Ery, mając do wyboru Nokie 3310 lub omawiany model (cena była identyczna). Sprzedawca bardzo polecał mi produkt firmy Alcatel. Byłem mile zaskoczony możliwościami tego telefonu. Jego opis zacznę od wyglądu zewnętrznego. Telefon jest mały, zgrabny i bez problemów mieści się w dłoni. Do wyboru miałem kolor niebieski i tzw. aluminiowy (srebrny). Wybrałem aparat srebrnego koloru, wydawał mi się bardziej estetyczny. Klawiatura telefonu jest duża i przejrzysta, składa się ze standardowych przycisków alfanumerycznych, przycisku C, klawisza odbioru, klawisza kończącego połączenie, joysticka działającego w każdym kierunku i ułatwiającego przeglądanie stron WAP, przycisku aktywowania dyktafonu, jak również wybierania głosowego oraz programowalnego przycisku własnego, pod którym możemy przypisać dwie wybrane funkcje. Aparat prezentuje się wspaniale i u każdego wzbudza zachwyt i zainteresowanie.
Wyświetlacz jest duży, czytelny, mogący wyświetlać tekst ( 8 wierszy po 16 znaków, nie wiem dlaczego we wszystkich tekstach na temat tego telefonu napisane jest że potrafi wyświetlić 8 wierszy po 20 znaków) i grafikę w doskonałej rozdzielczości. Po uruchomieniu telefonu pojawia się animowane logo operatora, zresztą dość efektowne jak na telefon komórkowy. Po wpisaniu kodu PIN ukazuje nam się po lewej stronie zegar - do wyboru analogowy, cyfrowy, a nawet dwa cyfrowe zegary określające inny czas np. w Polsce i w USA. Logo operatora umieszczone jest w lewym dolnym rogu a po prawej stronie umieszczony jest w pełni konfigurowalny kalendarz. Po wciśnięciu klawisza OK znajdującego się na joysticku pokazuje się animowane MENU a w nim:
TELEFONY- w pełni konfigurowalna wielopoziomowa książka telefoniczna, w której do każdej osoby możemy przypisać takie parametry jak adres, e-mail, inny nr telefonu, telefon biurowy, fax, nr domowy, centrale, pager, firmę, stanowisko, miasto, województwo, kod pocztowy, kraj, a nawet uwagi i 4 informacje, możemy także stworzyć własne książki telefoniczne i je nazwać. Pojemność książki wynosi 500 pozycji + 100 na karcie SIM.
SKRZYNKA- Składa się ona z 5 ikon:
poczta-wiadomości głosowe
sms- przeczytane i nieprzeczytane wiadomości SMS
telefon- połączenia wychodzące, przychodzące i nieodebrane
nagrania- zapisane wcześniej wiadomości głosowe
alerty- informacje i ostrzeżenia z Internetu
TERMINARZ- popularnie nazywany organizerem, można w nim zapisać kilka dość długich notatek, zależy to głównie od wolnej pamięci telefonu. Możliwość zapisania spotkania, urodzin i innych ważnych wydarzeń.
SMS -można tutaj zredagować nową wiadomość SMS, przeczytać SMS'y, wysłać FAX i E-mail, można tu wybrać także szablon najczęściej wysyłanych wiadomości (lub storzyć swój).
USTAWIENIA- w tym menu znajdziemy olbrzymią ilość opcji:

  • usługi- mamy możliwość włączenia przekierowania poczty, przekierowania numeru, zakazu połączeń, sieci i oddzwaniania - Uwaga: wszystkie usługi zależą od operatora sieci GSM

  • opcje własne- jest to bardzo pomocne menu ponieważ możemy tu ustawić:

  • informacje- w tym podmenu możemy wprowadzić takie dane jak: powitanie, nasz numer GSM, numer poczty głosowej, oraz szybki dostęp do wybranego numeru telefonu z klawiatury numerycznej .

  • słownik- możemy dodawać słowa do słownika i wykorzystywać je w przeglądarce WAP lub w czasie redagowania SMS'ów

  • wyświetlacz- tu ustawimy jasność podświetlenia 3 poziomowego: jasne, średnie i jego brak. Muszę dodać, że podświetlenie jest w kolorze pomarańczowym i prezentuje się dużo lepiej niż niebieskie znane z nowych wersji Mitsubishi Trium. Zresztą nawet tacy giganci jak SIEMENS zdecydowali się na kolor pomarańczy w nowym SL45. Możemy zmienić także kontrast wyświetlanej grafiki.

  • zegar-menu odpowiada za datę i czas, ustawimy ty takie parametry jak rodzaj wyświetlanego kalendarza, sposób wyświetlanego zegara jak już wyżej pisałem analogowego, cyfrowego lub dwóch niezależnych.

  • języki- są 4 do wyboru: Francuski, Niemiecki, Angielski i Polski

  • słuchawka- ustawienia klawisza odbioru, bardzo pomocne jeżeli posiadamy zestaw samochodowy głośnomówiący
    zestaw samochodowy- menu sterujące zestawem samochodowym

  • klawisz własny- w tym menu możemy przypisać dwie funkcje programowalnemu przyciskowi

  • menu z opisami- włączenie lub wyłączenie opisów w głównym MENU

  • rachunek-ustawienie limitu kosztów

  • stan pamięci-pokazuje stan zajętej pamięci w procentach, w tym telefonie zastosowano ciekawe zarządzanie pamięcią im więcej nagrań głosowych tym mniej np. SMS'ów możemy zapisać na "twardym dysku" naszego telefonu

  • zabezpieczenia-ustawienia kodów PIN, kodu klawiatury i telefonu.

DYKTAFON-możliwość zapisu i odczytu 6 dziesięciosekundowych wiadomości głosowych np. listy zakupów, ważnej godziny lub terminu, bardzo fajny bajer, super jakość nagranej wiadomości.
DŹWIĘKI-do wybrania mamy 32 dźwięki w tym 7 tzw. ringów, możemy ustalić głośność dzwonka, sposób jego włączenia: normalny, dyskretny, wibracyjny, melodia po wibracji, wibracje i melodia i wibracje po sygnale. Możemy włączyć tzw. klawisz beep, sygnał SMS, sygnał rozpoznawania głosu i sygnał nagrania.
KALKULATOR- telefon ma wbudowaną funkcję kalkulatora, pozwala wykonywać najprostsze działania matematyczne. Posiada także rozbudowany przelicznik walut w tym osobne Menu na przelicznik EURO - to nowość i traktuje ją jako duży plus. Do wyboru mamy kilkanaście podstawowych walut, których kurs możemy sami ustalać i aktualizować.
INTERNET- w telefonie wbudowana jest przeglądarka WAP. Strony ładują się szybko, jakakolwiek grafika na witrynach wyświetlana jest w doskonałej rozdzielczości. Telefon ten jest idealny do surfowania po stronach WAP.
Tak prezentuje się główne Menu telefonu Alcatel OT 501. Jak sami widzicie jest on bardzo rozbudowanym aparatem telefonicznym posiadającym wiele funkcji. Z mojego opisu może wynikać, że jest on bez wad, jednak tak nie jest. To co w nim jest największą wadą to bateria. Mimo tego, że jest on telefonem nowym ma najstarszą wersję baterii NiMh. Istnieje opcja zakupu z baterią LiOn a nawet LiPO- supernowoczesnym i super lekkim akumulatorem nowej generacji. Jednak cena może się zwiększyć nawet o 300 zł a to już troszkę za dużo jak na baterię. Standardowa bateria wystarcza na ok 4-5 dni. Jednak, gdy wyłączymy podświetlenie i będziemy wyłączać aparat na noc, to spokojnie bez ładowania wytrzyma nawet 2 tygodnie, co jest już bardzo dobrym wynikiem.
Cena na dzień dzisiejszy wynosi około 600 zł. Jest to kwota bardzo niska, bo np. wystarczy cofnąć się pół roku do tyłu i sprawdzić ile kosztował SIEMENS C35i. W aparacie istnieje coś w rodzaju Net Monitora znanego z telefonów Nokia. Wystarczy wpisać jako numer 000000*. Zaskoczyła mnie w tym ukrytym menu możliwość aktywowania drugiego Menu, w którym prawdopodobnie znajdziemy takie funkcje jak wyłączenie SIMLOCKA. Na dzień dzisiejszy nie wiem jak go usunąć. Jeżeli nie posiadacie telefonu komórkowego lub wasz stary aparat już wam się znudził to polecam zakup telefonu OT 501. Na pewno nie będziecie zawiedzeni. Każda funkcja jest 'dopięta na ostatni guzik'.

Opinie:

Opinie archiwalne (42):

Komentuj

Komentarze / 42

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    jarii pisze: 2001-09-23 04:02
    Telefon jest naprawdę ok!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    ziab pisze: 2001-09-27 01:22
    Mam go i jestem bardzo bardzo zadowolony.
    0
  • Users Avatars Mini
    Zeeke pisze: 2001-10-02 23:44
    Tak, według mnie fonik nie umywa się w niczym (poza IRDA) do N6210.
    0
  • Users Avatars Mini
    september pisze: 2001-10-05 14:52
    no i nie da sie zmieniac logo, nie ??? : ))))))
    0
  • Users Avatars Mini
    Zeeke pisze: 2001-10-05 22:27
    Tak, a w moim nawet gier nie ma :))))
    0
  • Users Avatars Mini
    gim pisze: 2001-10-13 22:19
    eeee a ja "zachorowalem" na ten telefon :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    lazuch pisze: 2001-11-02 19:34
    nie wiem jak ustawić normalny dzwonek a nie narastający ale oki.Jeśli ktoś wie jak ustawić żeby od razu mój ot 501 dzwonił głośno prosze o instrukcje: grzesiek069@poczta.onet.pl
    0
  • Users Avatars Mini
    heniolo pisze: 2001-11-03 13:05
    lazuch ten telefon i tak dzwoni bardzo glosno w zasadzie juz po pierwszych dwoch sygnalach, wiec wystarczy odpowiednio wyregulowac poziom glosnosci i po klopocie ;) Pozdrawiam!
    0
  • Users Avatars Mini
    zielony pisze: 2001-12-07 01:03
    ja mam ten telefon i chciałbym sie zamienić
    0
  • Users Avatars Mini
    Fox pisze: 2001-12-07 01:48
    Jest naprawdę oki - nawet lepszy (poza bajerami) od SL45 - miałem do wyboru i wziąłem 501
    0
  • Users Avatars Mini
    kjpp pisze: 2002-01-19 13:20
    Ja jestem z niego raczej zadowolony
    0
  • Users Avatars Mini
    kjpp pisze: 2002-01-19 13:21
    ma kilka wad ale ujdzie
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-19 15:27
    W moim tez nie ma gier ale zmienie soft i po klopocie. Ogolnie jestem z niego zadowolony ale alci bardzo traca na wartosci dlatego za pol roku nie wymienie go na 511 z doplata 100 zl :( Moge sie zalozyc ze za pol roku sprzedam go najwyzej za 250 zl.
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-19 21:31
    Denerwuje mnie to ze jak mialem go w kieszeni i nie zablokowalem klawiatury to wlaczyl mi sie wap i chyba przez dluzszy czas tak z nim chodzilem bo pozniej zobaczylem ze z konta mi zlecialo prawie 50 zl :( wyobrazcie sobie jak musialem sie wqrwiac. pozdro
    0
  • Users Avatars Mini
    Arkadiuszoo pisze: 2002-01-20 01:54
    Naprawde dobry telefon ! Szczerze polecam, sam posiadam od 7 miesięcy. Pozdrawiam, Arek K.
    0
  • Users Avatars Mini
    mass pisze: 2002-01-21 01:42
    bez komentarza. zagladajcie na moja strone. tam pisze cos ciekawego
    0
  • Users Avatars Mini
    ANTOS2001 pisze: 2002-02-07 12:46
    ŚWIETNY TELEFON MAM GO ZALEDWIE 2 TYGODNIE A JESTEM NIM ZACHWYCONY. MA WIELE FUNKCJI 3310 CHOWA SIE PRZY NIM.
    0
  • Users Avatars Mini
    darkflame pisze: 2002-02-23 11:45
    Telefon wizualnie jest naprawde fajny,tylko te dzwonki brzmiace jak radio safari:) ,ale pozatym to naprawde wart swej ceny. Osmielil bym sie nawet powiedziec ze to moim zdaniem cgyba najladniejszy telefon alcatela.
    0
  • Users Avatars Mini
    Dupek pisze: 2002-03-10 15:46
    Alcatel jest srebrny!
    0
  • Users Avatars Mini
    Placek pisze: 2002-04-08 17:38
    A ja ma m mnóstwo zastrzeżeń! Nie tylko do samoczynnego włączania sie, ale przede wszystkim wyłączania. Jak na razie naprawiałem ten telefon trzy razy i jeszcze nie działa prawidłowo. Funkcjonuje całkiem nieźle, ale co powiecie na 5 - 10 zerwanych połączeń dziennie? Pozdrawiam
    0
  • Users Avatars Mini
    biT.MP pisze: 2002-08-21 01:07
    mialem ten telefonik i powiem szczerze,na poczatku fascynacja, suepr itd. poczedlem na grokardy,niestety ten tel nie przetral tej wyprawy,poszedl do kosza.nawet 3310 jest duuzo bardziej odporna na takie sytuacje.501 to tel dla kobiet,ktore to by nosily by go w torbie.
    0
  • Users Avatars Mini
    voodoo pisze: 2002-10-01 14:30
    Telefon jest fullwypas!!!! Mam go 1 m-c. I jestem zadowolony z niego. Teraz planuje wgrac soft 1.24 z gierkami, t9 polskim, kompozytorem...... Wymiekaja do niego niejedne telefony... 3310,3330,s35,m35,c35 i reszta podobnych badziewiów. Polecam te słuchawke.!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    voodoo pisze: 2002-10-01 14:35
    słuchaj bit.MP co ty pierdolisz, 501 nie jest odporny? Moj dostal strzala (przypadkowo) w ściane i upadl z ok.150cm na podloge!!!! Dziala oczywiscie do dzis bez zarzutów. Współczuje ci twojego telefonu..... Straszna kupa!!!! Zwana też mydelniczką... ciekawe czemu :)))
    0
  • Users Avatars Mini
    hara pisze: 2002-12-16 23:07
    Wyripisty phone bardzo eleganci, funkcjonalny. poprosy FULL WYPAS
    0
  • Users Avatars Mini
    194 pisze: 2003-02-05 01:20
    Ludzie, odpowiedzcie mi w końcu - ma on budzik czy nie i cz po wyłączeniu trzeba na nowo ustawiać czas i datę?!
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 23:00
    alcatel poprawil sie ostatnio nawet opini nie ma juz takiej zlej
    0
  • Users Avatars Mini
    bidok pisze: 2003-02-10 23:12
    Test cieniutki, króciutki, a sam Alcatel ma trochę funkcji (od softu 124), ale niestety jednak często pada. Najgorsze jest to, że ciężko go dostac na wolnym rynku z gwarancją innego opa niż Era.
    0
  • Users Avatars Mini
    sysop2 pisze: 2003-02-17 22:18
    ten fon jest bardzo gruby..jak miałem go w ręku to mi się ta cegła eclipse przypomniała
    0
  • Users Avatars Mini
    nataniell pisze: 2003-03-01 12:26
    ciekawe troche stary ale nie stać mnie na nowsze i co za tym idzie drożźsze telefony, więc mocno zastanaiwam się nad tym lub ot311
    0
  • Users Avatars Mini
    Roger pisze: 2003-03-08 12:42
    Ten telefon to prawdziwa kupa! Zawiesz się soft, jest najbardziej awaryjnym telefonem Alcatela. Ma kilka mankamentów a m.in: nie polecam usuwać zer z poziomu terminaża - na stałe uszkadza sofcik i nie mamy już w nim takiej funkcji jak alarm no i wiele innych drobnych niedociągnięć. Gdy decydujecie się na zakup telefonu firmy Alcatel to polecam OT715-to cudo techniki - pełen wypas!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-08 14:32
    jak na tą firmę to może być ale ogólnie w porównaniu do innych marek kiepski
    0
  • Users Avatars Mini
    Junior pisze: 2003-03-09 20:47
    Telefon - po prostu rewelacja! Tylko troche mało wytrzymała bateria-ale da się przeżyć
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:11
    dziwna rzecz.. ale na wysokosci okolo 900 metrow nad poziomem morza sie wylaczal i juz nie wlaczyl.. dopiero jak wrococil z naprawy :D
    0
  • Users Avatars Mini
    javorus pisze: 2003-03-11 20:30
    z wygladu nie zachwyca - stylistyka dla dziewczyn. ale za to nadrabia funkcjami. polecam paniom ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 09:49
    jak na alcatela to robi wrazenie, i ten wyswietlacz
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:16
    mailem takiego tylko czerwonego i coz roztrzaskalem go o chodnik bo baterai zaczynala wariowac
    0
  • Users Avatars Mini
    IHAA! pisze: 2003-06-25 21:16
    dziadostwo i tyle, w dodatku wysiadała w nim słuchawka.. gizmo21 : na przyszłość mniej nerwów :))
    0
  • Users Avatars Mini
    mooby pisze: 2004-05-27 19:32
    kolejny niewyopal
    0
  • Users Avatars Mini
    BBBOS pisze: 2004-07-08 00:39
    Fajny telefon jak nie ma sie kasy ;)
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 20:03
    gówno
    0
  • Users Avatars Mini
    qbek pisze: 2004-12-11 00:08
    to jest telefon wszechczasów! model ten zapoczątkował zmiany w Alcatelu, zmiany na lesze - uważam telefony tego producenta za najlepsze pod słońcem! Duże możliwości za małe pieniądze.
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-14 19:45
    mi sie nie podoba ta mała klawiaturka przynajmniej tk mi sie wydaje że jest mała i potrzebe będzie troche czasu rzeby sie do niej przyzwyczaić;)
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: