Duże ekrany – piękne i wygodne - CZĘŚĆ I

Akcje partnerskie
Opinie: 27
Opinie: 27
Samsungu Galaxy S6 edge+

Część I

Filmy i gry

We współpracy z Samsungiem rozpoczynamy cykl artykułów, które mają przekonać nieprzekonanych, że duże ekrany w smartfonach są bardzo przydatne, wygodne i po prostu piękne.

Część osób jest już przekonanych do dużych wyświetlaczy i nie wyobrażają sobie bez nich codziennego życia. Nie mówimy w tym przypadku tylko o tych najbardziej zaawansowanych gadżeciarzach, ale nawet tych, którzy smartfon wykorzystują tylko do dzwonienia, SMS-owania, przejrzenia newsów na Onecie i nawigacji w samochodzie. 

Duże ekrany smartfonów to wygodne, szersze klawiatury ekranowe (czyli w efekcie szybsze pisanie wiadomości z mniejszą ilością błędów) oraz większe baterie, bo producent ma po prostu sporo więcej miejsca w obudowie.

Nie należy także zapominać o naszym wzroku. Większy, dobrej jakości ekran to także większe elementy graficzne, wyraźniejsze czcionki, czyli po prostu możliwość dłuższego korzystania z telefonu bez uciążliwego bólu oczu.

W tym miejscu przypomnijmy, że pierwszy Samsung Note miał ekran 5.3 cala. Teraz jest to już niemal standard dla większych smartfonów, a najnowszy „mały” Samsung Galaxy S6 ma wyświetlacz niewiele mniejszy - 5.1 cala w niesamowitej rozdzielczości Quad HD. Smartfony z dużymi ekranami bardzo się zmieniły – są sporo lżejsze, dużo ładniejsze i warto je sprawdzić choćby poprzez krótkie testy w salonach RTV lub sklepach polskich operatorów. My gorąco polecamy chwilę zabawy z naszym ulubionym Samsungiem Galaxy S6 edge+ z zakrzywionym po obu stronach ekranem o rozmiarze 5.7 cala. 

W naszym cyklu chcielibyśmy przedstawić kilka funkcji usług nowoczesnych smartfonów, które aż proszą się o większy ekran. W tym odcinku będą to wideo i gry.

Wideo i telewizja

Oglądanie telewizji większości kojarzyło się jeszcze do niedawna po prostu z telewizorem w salonie. Czasy się jednak zmieniają i filmy oraz telewizję możemy oglądać już niemal wszędzie. Może to być pociąg, autokar, warszawskie metro, nasza sypialnia, czy nawet wanna. Smartfon z dużym ekranem do doskonałe narzędzie do „konsumowania” filmów i zwykłej telewizji.

Aplikacje IPLA, TVP.PL, PLAYER.PL – telewizja na nasze życzenie

„Stare” stacje telewizyjne zrozumiały, że rewolucja jest blisko i widzowie chcą oglądać ich programy o dowolnej porze i w dowolnym miejscu. Samsung Galaxy S6 edge+ lub np. Note 4 to wspaniałe „telewizory”. Instalacja aplikacji telewizyjnych trwa chwilę, a większość programów obejrzymy całkowicie za darmo nawet bez konieczności logowania. Zwykle przed programem i w jego trakcje obejrzymy natomiast porcję reklam, ale tego już niestety nie uda się uniknąć.

Horizon – prawie zwykła telewizja

Także operatorzy kablowi dostrzegli zmianę w sposobie oglądania telewizji. Nasze ulubione programy chcemy oglądać także w sypialni, wannie, a także poza domem. Dzięki słuchawkom i ekranowi 5.7 cala telewizję możemy oglądać bardzo wygodnie nie tylko na wielkim telewizorze, który zwykle jest oblegany przez innych domowników. Samsung Galaxy S6 edge+ lub np. Note 4 z zainstalowaną aplikację operatora (np. Horizon w UPC) to kolejny telewizor w rodzinie z doskonałą jakością obrazu i dźwięku, a do tego mobilny. Zwykle taka aplikacja da nam także dostęp do biblioteki wideo na życzenie naszego operatora.

Odtwarzacz filmów z pamięci telefonu

Gdy nasz pakiet danych jest niezbyt duży lub wybieramy się z miejsce z marnym zasięgiem sieci komórkowej to nie oznacza to wcale, że nie będziemy mieć dostępu do materiałów wideo. Przed wyjazdem podłączamy naszego smartfona do komputera i przegrywamy do jego pamięci nasze filmy. W naszym testowym Samsungu Galaxy S6 edge+ mieliśmy do dyspozycji pamięć 64 GB. Część oczywiście zajmuje system i aplikacje, ale i tak zmieścimy w nim kilkanaście długometrażowych dzieł.

Gdy oglądamy film na naszym smartfonie to polecamy podłączenie do niego dodatkowego głośnika lub słuchawek. Wówczas efekt będzie naprawdę piorunujący.

Youtube

Telewizja w Internecie to także, a może przede wszystkim Youtube. Spędzamy coraz więcej czasu na tym portalu, który zastępuje nam zwykłe programy telewizyjne. Miliony odsłon najnowszego teledysku Adele, ogromne rzesze fanów kanałów rozrywkowych, motoryzacyjnych i innych nie mogą się mylić. Youtube to obecnie najważniejszy portal wideo. Choć nasze nowoczesne telewizory  mogą już z niego korzystać poprzez aplikacje to i tak większość czasu oglądamy filmy na Youtube korzystając z naszego smartfonu. Pomyślmy…większy ekran, czy mniejszy…co będzie dla nas wygodniejsze i przyjemniejsze. Chyba nie trzeba się długo zastanawiać.

Gry

Fani grania na komputerach PC i konsolach zawsze z pobłażaniem patrzyli na grających na komórkach. Te czasy już bezpowrotnie minęły – grają najmłodsi, starsi i najstarsi. Prowadzimy drużyny piłkarskie, opiekujemy się wirtualnym gospodarstwem, symulujemy traktory, ciężarówki, pociągi, a także strzelamy i ścigamy się na torach. Mobilna rozrywka to bez wątpienia ogromny przemysł. My gracze potrzebujemy już tylko szybkich smartfonów i dużych ekranów!

Kierujemy - Asphalt 8

Nowe przepisy na polskich drogach utemperowały trochę naszych kierowców. Na szczęście nadal możemy poszaleć na torze i drogach w takich grach jak Asphalt 8. Ogromne prędkości, loty samochodem i spychanie konkurentów – to jest możliwe tylko w mobilnej rzeczywistości. Samsung Galaxy S6 edge+ to piękne kolory i duży wyświetlacz, czyli wszystko co jest nam potrzebne do ścigania się nawet w metrze, czy autokarze jadącym przez wiele godzin do Rzeszowa.

Strzelamy - Modern Combat 5

Gdy chcemy ratować świat przed terrorystami, a nie pracujemy w jednostce GROM to pozostaje nam bezpieczna zabawa na dużym ekranie naszego smartfona. Modern Combat 5 to świetna gra, ze świetną grafiką i dobrymi scenariuszami misji. Szybki smartfon, duży ekran i np. dodatkowy pad połączony przez Bluetooth – wszyscy będą nam zazdrościli takiego zestawu, gdy będziemy ratować świat w Pendolino, czy Polskim Busie w czasie długiej podróży.

Strzelamy gole - FIFA 16

Prawdziwy fan piłki nożnej nie przestaje o niej myśleć nawet na chwilę. Aby poczuć się jak najlepszy piłkarz lub trener wystarczy nam szybki smartfon z dużym ekranem i FIFA 16. Na mniejszych smartfonach sterowanie w tego typu grach staje się problemem – przy dużym ekranie jest to zupełnie inna gra.

W kolejnych odcinkach naszego cyklu omówimy kolejne zalety dużych ekranów, czyli wygodę obsługi pakietu Office, przeglądania Internetu oraz korzystania z nawigacji.

 

Opinie:

Opinie archiwalne (27):

Komentuj

Komentarze / 27

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    ziutasek pisze: 2015-11-10 11:52
    A co z wygodą w czasie gdy chcesz zrobić cokolwiek innego niż gapienie się w ekran ? ps. ciekaw jestem jak sprzedawał by się hipotetyczny Galaxy A1 czyli wyposażenie na poziomie A3 tylko bez wystającej kamery i z 4"calowym wyświetlaczem oczywiście w adekwatnej obudowie ?
    8
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2015-11-10 12:43
    mi kazdy duzy smartfon miesci sie do kieszeni bez zadnych problemow
    -16
  • Users Avatars Mini
    KarolSk pisze: 2015-11-10 22:24
    Szkoda, że tylko Samsung. Na rynku są też inne marki ale pewnie Samsung dał najwięcej za serię artykułów sponsorowanych. Dziennikarska solidność poszła się gwizdać...
    11
  • Users Avatars Mini
    Miriam pisze: 2015-11-10 23:13
    Nie mogę patrzeć na taki quasi-dziennikarstwo. Ale ok.... z czegoś musicie wyżywić rodziny.
    11
  • Users Avatars Mini
    iwonka stanowska pisze: 2015-11-11 11:06
    Jak są dobrze zagospodarowane w powierzchni czołowej to i 6.2 cala ekranu wejdzie do kieszeni , ba wejdzie nawet 7 calowiec do kieszeni prawie każdych spodni ze standardowymi kieszeniami ale tylko u facetów, gorzej jest jednak gdy trzeba zawiązać sznurówkę ? co samsung na to ?
    -5
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:09
    Sponsorowany shit. No to po kolei. 1) Duże ekrany nie są "wygodne", jak to padło w PIERWSZYM zdaniu. Mam palce "pianisty" i ponieważ rozmowy telefoniczne są dla mnie ważne, najchętniej używałbym dumbphone'u sprzed lat (nieśmiertelna 6310i), z aktualnie znajdujących się na rynku rozsądny jest iPong 5 i ewentualnie 5S (nieszczęsny czytnik linii papilarnych) ale iOS nie daje takich możliwości jakich oczekuję od telefonu (sprawdza się owszem, jako drugi telefon - wtedy OK), więc wybór padł na serię Compact od Soniaka. Mam Z1C i bardzo sobie chwalę, Z3C jest podobnie dobry, w Z5C trochę wad się znalazło, ale można mieć nadzieję na sensownego następcę za to. Tyle dygresji. Realnie - 4 lub 4,3-4,6" z hakiem na szerokości 58 czy około 65 mm jest w miarę komfortowe do rozmów. Ktoś powie - korzystaj ze słuchawki BT albo na kablu. BT to kula w płot, ładowanie, parowanie, zasięg, jakość dźwięku, etc. Kabel - OK, super, ale nie zawsze go mam pod ręką, jeśli jednocześnie muszę usiąść przy komputerze i liczyć, to jedyne wyjście - ale jak mówię, nie wpinam go do każdej rozmowy i nie chodzę z nim jak na smyczy. Duży ekran nie jest wygodny, nawet jeśli zlikwiduje się ramkę, to ze względu na proporcje ekranu szerokość od razu dostaje kopa i nie da się go objąć i trzymać wygodnie.
    16
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:15
    2) SMSy, MMSy, wprowadzanie tekstu ogólnie rozumiane - kolejna bzdura. Najlepsze z klawiatur ekranowych są właśnie mniejsze, z dwóch powodów - da się objąć je polem jednej dłoni, a po drugie można bez problemu szybko pisać jednym palcem, a jeszcze szybciej dwoma - mówię tu przede wszystkim o Swypie (i odpowiednikach). Ktoś powie, że są reskalowane klawiatury - no i co z tego? Można łatwo wyjechać poza pole klawiatury i to nie jest jedyny problem (reskalowanie oznacza, że klawiatura nie zawsze jest w tym samym miejscu, trzeba dalej trzymać telefon dłonią i nagle pojawia się problem trzymania itd.). Generalnie, erzac. Teoria jest taka, że większa klawiatura jest lepsza, ale to się sprawdza przy klawiaturach fizycznych raczej (a i bardzo zależy od tego, czy klawiatura jest wyspowa, jaka jest jej budowa itp.).
    10
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:17
    3) Większe baterie i "dłuższy czas trzymania baterii" - serio, Samsung wam to pisał? "rzal i bul" jak to by ktoś powiedział... ZAWSZE urządzenia o mniejszych ekranach trzymają baterie dłużej, czy to laptopy, czy tablety czy komórki. Pobór energii, nieważne czy OLED czy LCD, jest największy właśnie z tytułu ekranu. Powiększając go, rekompensata pojemności baterii nie jest wystarczająca. Polecam porównanie Z3 i Z3 Compact - tyle w temacie.
    10
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:18
    4) Wzrok - tutaj zasadniczo można by się zgodzić w TEORII, praktyka jednak jest taka, że istnieje coś takiego jak zmiana wielkości czcionki. Od systemu, poprzez przeglądarkę. OK - nie jest wszędzie, także tutaj po części zasadny argument.
    4
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:19
    Nota bene, ta niesamowita rozdzielczość nie przyda się do niczego poza VR raczej... antialiasing przez podbitą rozdzielczość jest już przy około 400 ppi, a z czcionek azjatyckich raczej nie korzystamy...
    5
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-11 15:30
    Co do reszty - zgadza się. Generalnie przeglądanie Internetu, oglądanie grafiki, filmów czy granie jest bardziej przyjazne użytkownikowi zarówno pod względem powierzchni jak i wygody (tutaj mowa o Internecie i grach). Identycznie (powierzchnia i wygoda) - nawigacja. Co do dokumentów - zależy od interfejsu. Ogólna zasada jest taka, że powierzchnia wyznacza wygodę edycji, tylko że edycja mobilna i tak nie należy do wygodnych.. do tego potrzebny jest co najmniej tablet z klawiaturą i myszką, żeby był to komfort. Realnie rzecz biorąc - część zastosowań sprawdza się lepiej na małej szerokości i wielkości ekranu (np. słuchanie muzyki), część będzie wygodniejsza i siłą rzeczy lepiej widoczna na większych ekranach. Tylko to "przekonywanie nieprzekonanych" jest marketingiem na siłę - niech ludzie idą do sklepu i sami ocenią, wezmą w dłoń i przetestują. Niestety to jest tak samo, dlaczego sprzedaje się tyle smartfonów - ponieważ jest gigantyczne parcie rynkowe (dosyć sztuczne w części wypadków) na ich promowanie od wielu lat... Wiele osób mogłoby mieć z powodzeniem dumbphone'a, a te są praktycznie na wymarciu. Proponuję dopisać BYKAMI: ARTYKUŁ SPONSOROWANY - i wtedy będzie uczciwie.
    6
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2015-11-12 15:44
    @PLANET....jakiego smartfona uzywasz?
    -7
  • Users Avatars Mini
    asf pisze: 2015-11-12 19:32
    Jaka wygoda? Nosić to trudno, uważać na to trzeba, dokładnie jak wyżej, jest parcie marketingowe na srajfony.
    10
  • Users Avatars Mini
    Pashkweel pisze: 2015-11-12 19:46
    Max 4.7 cala w smartfonie.Wszystko w temacie.
    -8
  • Users Avatars Mini
    ziutasek pisze: 2015-11-13 10:37
    Problem jest w tym że nie ma wyboru, wszystko rozwija się praktycznie od 5" w górę ... a sądzę że dobrze wyposażony 3,5"-4" (pamiętacie xperię mini) za rozsądną cenę znalazł by sporą grupę nabywców.
    0
  • Users Avatars Mini
    domel pisze: 2015-11-14 04:38
    Uzytkownik PLANET trafil w sedno. Duze ekrany sa piekne i wygodne dla ludzi ktorzy chca miec duze ekrany. Prosze przyjac do wiadomosci, ze sa tez na swiecie ludzie, ktorym duze ekrany nie sa do niczego potrzebne i zamiast zachwytu wzbudzaja irytacje. Nie mogloby byc tak, zeby na sklepowych polkach byl wybor dla kazdego? Chcesz dobre podzespoly w normalnej obudowie (ekran 4" - 4,3") to kupujesz cos takiego, a jezeli bardziej odpowiada ci kobyla w rozmiarze 6", nie ma problemu, plac i bierz. Problem polega na tym, ze zamiast produkowac normalne telefony, producenci z uporem maniaka pakuja do urzadzen coraz wieksze ekrany, i jescze na sile probuja przekonac ludzi ze one sa takie super i fajne. Bardzo mi sie to nie podoba!
    7
  • Users Avatars Mini
    greg pisze: 2015-11-14 10:43
    Już na wstępie pojawia się zdanie żywcem wycięte ze schematu stosowanego w gazecie wybiórczej: ,, Część osób jest już przekonanych do dużych wyświetlaczy i nie wyobrażają sobie bez nich codziennego życia".Część? Czyli ile 5%, a może 20% ? Duże ekrany mogą akceptować tylko dwie grupy ludzi: kobiety (noszące torebki) i faceci z dużymi dłońmi. Ja nie mam dużych dłoni,dodatkowo smarphona noszę w kieszeni koszuli, zewnętrznej kieszeni kurtki , spodniach.Aby wygodnie nosić telefon nie moze mieć więcej niż 4,5 cala.I tyle .Można na upartego nosić 5 cali w spodniach ale ..... proszę teraz z nim kucnąć? Duzy ekran to porazka i nic tego nie zmieni ani szajsung ani reklamy.
    -3
  • Users Avatars Mini
    asf pisze: 2015-11-14 11:36
    Marketingowcy, redaktorzy i inni wciskacae kitu nie biorą pod uwagę że są inni użytkownicy o innych potrzebach, oni mają wizję i wciskają srajfony i podają jakieś z dupy wzięte "badania marketingowe". Prawda jest taka że jest ogromny rynek na telefony pokroju 3210 6310 itp, do dzwonienia, najlepiej o podwyższonej odporności na warunki eksploatacji:-)
    7
  • Users Avatars Mini
    domel pisze: 2015-11-14 12:17
    @qreq To nie jest tak, ze jak masz duze dlonie to duzy ekran jest OK. Ja mam 180 cm wzrostu i dlonie ktorymi da sie bez specjalnych problemow obsluzyc 5-cio calowca. Chodzi o to, ze ja nie chce obslugiwac 5-cio calowca! Przez dwa ostatnie 2 lata uzywalem iPhone 5S. Wydawalo mi sie, ze jest to telefon w maksymalnym rozmiarze jezeli mowimy o ergonomii. Zarzekalem sie nawet, ze jezeli Apple podazy za tym debilnym trendem powiekszania ekranow, to nastepnego nie kupie. Pomimo tego skusilem sie na 6S i wszystko byloby w porzadku gdyby nie rozmiar. Niby nie ma sie do czego przyczepic bo i tak jest mniejszy niz wynalazki od Samsunga, Sony czy LG, ale jednak niesmak pozostaje.
    0
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-14 15:31
    @Wojtku: napisałem wyżej ; Sony Z1C i chwalę sobie, Z3C też pewnie bym chwalił bo to udany model (z Z5C już nie jestem taki pewien). W tym momencie rozważam na przyszłość podobne ekrany, a realnie z modeli: kolejnego Compacta (Z..7? C), Samsunga S6 Mini - o ile ten model w ogóle wyjdzie, bo na razie się na to nie zapowiada (no i nie wiadomo, czy miałby dobre bebechy - może S7 Mini o ile porzucą tamten model, a tak to wygląda), Meizu Pro 5 Mini (szczególnie w wersji 4 GB/64 GB, o ile faktycznie sprawdzą się plotki o modelach , bo model jest bardzo obiecujący)... i tyle ze świata Androida, bo niestety o innych modelach nie słyszałem, jak dotąd czołówka zawodzi z mocnymi bebechami do nieco mniejszych telefonów (których jako takich nie brakuje ale z półki middle class i low-end). Z Apple, jako drugi, poniekąd zapasowy telefon, iPong 5 (bez S). Na marginesie: tchórzy od minusów zapraszam do dyskusji : )
    0
  • Users Avatars Mini
    L pisze: 2015-11-14 18:26
    Kto lubi mały ekran, kupuje telefon w wersji mini. Ja lubię duży ekran i mam Samsunga S6 edge plus. W życiu nie miałem doskonalszego telefonu :)
    0
  • Users Avatars Mini
    domel pisze: 2015-11-14 23:08
    Widzisz L, kto lubi maly ekran i bebechy sprzed 2 lat moze sobie kupowac wersje mini. Ten, kto chce miec telefon top-specs i maly ekran, jest w przyslowiowej czarnej @.
    0
  • Users Avatars Mini
    mich pisze: 2015-11-15 10:03
    Prawda jest taka, że do noszenia w kieszeni, sms-owania, dzwonienia to najlepszy jest rozmiar do 4,7 max, oglądania zdjęć, filmików to może być większy rozmiar. Ja osobiście mam xperie Z2 to jest 5,2 ekran, i fajnie sie oglada np zdjęcia i mimo, że jestem już przyzwyczajony do tego rozmiaru, to jednak mały dyskomfort w noszeniu jest na pewno. Pod względem wygody noszenia zerkam na xperie Z3C, z drugiej strony moja Z2 ma inne zalety. W każdym razie większego niz moje 5,2 nie kupię w życiu. Lubię serie Samsung Galaxy Note4, ale wielkość mnie powstrzymuje i nie kupię. Kompromis to 4,7 ale taki niby mini zawsze ma gorsze parametry, wyjątek zrobiło Sony z Xperia Z3C, co się chwali.
    0
  • Users Avatars Mini
    asf pisze: 2015-11-15 12:21
    Wszystko jest dyskomfortem noszenia w porównaniu do mojego B2710:-)
    3
  • Users Avatars Mini
    wojciech.piechocki pisze: 2015-11-23 09:34
    powiem tak...wszyscy spece w branzy maja duze ekrany, wiec one musza byc najlepsze :-) ja korzystam z note 4 i iphone 6s plus i nie wyobrazam sobie czegos mniejszego juz
    0
  • Users Avatars Mini
    PLANET pisze: 2015-11-24 16:11
    @up: z całym szacunkiem, ale miliony much wpierdziela gówno, więc nie mogą się mylić... argument z czapy.. o ile nie był z przymrużeniem oka ; )
    0
  • Users Avatars Mini
    Ambasador marki Samsung 1 pisze: 2016-02-19 16:42
    Wielkość ekranu do kwestia indywidualna, dlatego wypuszczane są modele o różnych wielkościach (S6 - 5,1", S6 edge + - 5,7"). W kolejnych generacjach idziemy w kierunku konsumenta i dodajemy udogodnienia tak, aby jeszcze łatwiej korzystało się z naszych urządzeń. Wprowadzenie zaokrąglonych boków to nie tylko zabieg stylistyczny ale również wygoda i przyspieszenie korzystania ze sprzętu. Możemy dodać na bokach skróty do najczęściej używanych aplikacji czy ulubione kontakty. Istotną rzeczą jest też to, że nawet gdy telefon jest wyciszony i odwrócony ekranem do dołu poprzez dopasowanie do kontaktów koloru wiemy kto do nas dzwoni.
    0

Rekomendowane: