Test Nokia 8210

Recenzje
Opinie: 44
Opinie: 44

Pierwsze wrażenia
Ten malutki telefonik jest już którymś aparatem w moim życiu, ale jedynym, którego można pokochać. Tak! Komórkę można darzyć miłością. Pierwszy raz zobaczyłem tą małą "finkę" chyba ponad rok temu na ulotce. Już wtedy mi się śniła po nocach. Drugie wrażenie: gdy ją pierwszy raz ujrzałem w salonie- przecież to jest zabawka, a nie komórka. Nie pamiętam co to był za sklep, ale 8210 zapamiętałem na długo. Powiedziałem sobie wtedy - "Ona kiedyś będzie moja", po czym pomyślałem- stary, komórka za 20 baniek? Nigdy jej nie będziesz miał... A tak ją chciałem. Przewertowałem całą ulotkę Nokii i się jej prawie na pamięć nauczyłem. Wszystko o niej wiedziałem, choć wiedziałem, że jej nigdy nie posiądę. Na szczęście stało się jednak inaczej. Od ponad miesiąca jest moja.


Na zewnątrz
Telefonik jest mały, nawet bardzo mały, żeby nie powiedzieć malusieńki. Długości ma zaledwie 10cm, szerokości 4,5cm a grubości 1,7cm. Waży sporo. Sporo poniżej 100 gramów, czyli tyle co nic. Mieści się do każdej kieszeni i kieszonki i go nie widać. Jest tak mały, że w dżinsach, w przedniej kieszeni przewraca się poziomo (w tylniej też). Gdy nieraz biorę czyjś telefon do ręki na chwilę, to odnoszę wrażenie, że ten jest wielki i ciężki jak pełna betoniarka na budowie. Nawet zwykła Nokia 6150 jest cegłą w porównaniu z nią. Nie wspomnę o mojej poprzedniej słuchawce- Nokii 7110. To była kobyłka. 8210 jest bardzo ładne zaprojektowana. Arcydzieło. Klawisze ma takie jak większość Nokii dla zaawansowanych (czyt. nie navi-key). Słuchawka zielona i czerwona tworzą łuk w który wkomponowana są strzałki góra-dół. Górne lewe rogi klawiaturki zajmują dwa klawisze funkcyjne. Klawiaturka numeryczna składa się z podobnych do siebie, malutkich, bardzo owalnych przycisków. Bardzo ładnie współgrają z pozostałą częścią telefoniku, ale niestety nie są za wygodne dla maniaków SMSów. Wprawdzie są wypukłe, ale trzeba je dość mocno przycisnąć. Nie są tak wrażliwe jak np w 3210. Klawisz on/off znajduje się na górze telefonu, tak jak w 3210, tylko po prawej. Wcisnąć go to już prawie sztuka. Niestety ten mały guziczek służy też do zmiany profili, z czego przynajmniej ja często korzystam. Na lewym boku są jeszcze dwa przyciski. Regulują głośność słuchawki podczas rozmowy. Nokia 8210 może się też pochwalić zmiennymi obudowami X-press. Zmienialny jest tylko przedni panel. Tył pozostaje czarny. Nokia nie zapewnia wiele kolorów do wyboru. Wszystkie które można dostać, są bardzo ładne i profesjonalne. Obudowa nie skrzypi jak np. w 3310. Jest idealnie dopasowana.

Wewnątrz
Telefonik przypomina oprogramowaniem bardzo telefony Nokii z serii 61xx. Moja słuchawka ma soft v.5.25. Telefon pracuje bardo stabilnie. Ani razu nie zdarzył mi się żaden eksces z jego strony. Działa szybko i pewnie, nie jak 7110. Ta to działa w tempie żółwia i niezawodnością 30-letniej syrenki. 8210 nic nie można zarzucić, ale po co byłyby testy, jak nie po to, żeby ponarzekać. To jednak za chwilę. Menu ma ułożone jak 6150. Pod 1 są wiadomości, 2 Spis połączeń, 3 Preferencje (profile głośności), 4 Ustawienia, 5 Przekaz, 6 Gry, 7 Kalkulator, 8 Kalendarz, 9 Podczerwień, 10 Usługi (bynajmniej nie WAP). Wszystkie te opcje są przejrzyste i czytelne. Nie wiem tylko po co w głównym menu jest opcja Przekaz (5) i Usługi (10). Mogło by one być gdzieś ukryte np. w ustawieniach, gdyż tego się prawie nie używa. Menu jest proste. Działają skróty- normalka. Przyczepić się można jedynie do braku miejsca. Mało miejsca na smsy, mało miejsca na graficzki. Swoją drogą Nokia dała ciała, że nie udostępniła kodu źródłowego do obrazków graficznych, tak jak to zrobiła z logami operatora i dzwonkami. Ciekawiej by było przesyłać sobie/znajomym obrazki niż w cenie 3 smsów posyłać sobie wciąż te same obrazki. Nie każdy ma kabelek, komputer i odpowiednie umiejętności. W Wiadomościach brakuje mi jeszcze możliwości przeglądania SMSa podczas pisania. Piszesz SMSa, chcesz coś poprawić, co było na początku, trzeba przejść strzałką do tego miejsca literka po literce. 7110 fajnie to rozwiązała, Siemensy mogą się cofać całymi wyrazami. W Nokii trzeba dość długo czekać na kolejny znak, np. pr- naciskamy 7 czekamy chwilę i znów 7. W Nokii 7110 ten czas został znacznie skrócony. Menu gier normalne dla starych Nokii: Pamięć, Wąż, Logika i Rotation. Brak bajerów, gry nieco już prymitywne. Ale to przecież nie Gameboy. W książce telefonicznej brakuje mi możliwości szukania w liście opisów wpisując ciąg znaków np. mar dla marka. Tu trzeba raz nacisnąć M i zejść kilkanaście) pozycji w dół do odpowiedniego wpisu. Bateria (choć mała) trzyma nieźle. Mało rozmawiając 4 dni, dużo gadając 3 dni. Obawiałem się, że będzie trzeba ładować codziennie. Niestety telefon prawie nie daje znać, że już ledwo zipie, i że trzeba go naładować. Jak padnie, to się go nie da włączyć, a co dopiero mówić o ostatnim smsie.

Ogólnie
Telefonik bardzo mały, zgrabny i wcale nie babski. Aparacik z górnej półki, szykowny i stylowy. Pomimo, że menu ma stare, które nie zwala z nóg, to można się w nim i w jego rozmiarach zakochać. Po krótkim użytkowaniu tej komórki, każdy inny model to cegła na tarczę, której baterie nosi się w plecaku. Krótko mówiąc - polecam tym, którzy cenią rozmiar i klasę, a nie zależy im na modzie, WAPie i 100 tys. zbędnych bajerów.

Opinie:

Opinie archiwalne (44):

Komentuj

Komentarze / 44

Dodaj komentarz
  • Users Avatars Mini
    Jagoda pisze: 2001-09-30 14:08
    To jest najlepszy telefon na świecie
    0
  • Users Avatars Mini
    Cangaceir pisze: 2001-10-09 04:24
    ...powiedzmy ze najlepszy:) Bylem w posiadaniu tej sluchawki kawalek czasu i zmienilem na Siemens`a S40 - i warto bylo to zrobic. Siemens (pomimo ze jest to kopia telefonu Bosch) jest rownie maly, lecz o wiele poreczniejszy, wytrzymalszy na upadek (wiadomo ze kazdej sluchawce moze sie to przydazyc), jest to sluchawka o wiele trwalsza (obudowa duraluminiowa), nie wspominajac o baterii ktora trzyma dluzej, grafice na LCD:) Jedno przemawia caly czas za Nokia i nie tylko modelem 8210 - to dostep do roznego oprogramowania i akcesoriow, gdzie przy S40 musze sie niezle naszukac, a i tak prawie nic nie ma:( Jednak jestem bardzo zadowolony z tej sluchawki:)
    0
  • Users Avatars Mini
    Marti pisze: 2001-11-02 16:38
    Siemens wykupił dział GSM Boscha i podobieństwo gotowe, ale nie "kopia" S40. To jest po prostu Bosch. A Nokia 8210 za 49,00 zł netto (w promocji PLUS i IDEA) to b.dobry telefon za b.dobre pieniądze. Ładowarka tylko stara, polecam nowszą ACP-8E, szybciej i lżej. Niestety to już koniec, teraz 8310 zostaje królową balu (8850 i 8890 się nie liczą, a 8810 to już historia).
    0
  • Users Avatars Mini
    JARO pisze: 2001-11-09 03:09
    kiedy? gdzie? Nokia8210 w PLUSie za 49 netto ??? Na stronach nic nie ma.
    0
  • Users Avatars Mini
    kajtek pisze: 2001-11-13 00:51
    Heh jak to nie ma? Ja ja kupuje w lutym bo mi sie umowa z Idea konczy :)
    0
  • Users Avatars Mini
    Lysy pisze: 2001-11-14 21:11
    Jest zajebisty!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    cieglo pisze: 2001-11-15 01:13
    interesujacy telefon - co prawda weszla juz 8310 - ale za 49 netto w w (przynajmniej) optimie 30 to niewiele za telefon tej klasy.test raczej nie wyczerpujue tematu,brak dokladniejszych informacji o dodatkowych funkcjach,zasiegu itp.
    0
  • Users Avatars Mini
    Bartik pisze: 2001-11-18 20:22
    8210 jest wypasiony na maxa! Wielka szkoda, ze jest tylko w promocji w IDEI (a z tym g... nie chce sie wiazac, bo bede mial wiecej problemow niz pozytku)... jak tylko bedzie w promocji w normalnej sieci (nie w IDEI!) za rozsadna cene to od razu ide kupic!
    0
  • Users Avatars Mini
    kaiser pisze: 2002-01-09 15:36
    Fajna, no może lepiej niż fajna ZAJEBISTA!!!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    flip pisze: 2002-01-27 13:25
    Mialem ten aparat... No wlasnie troche nie zgadzam sie z Waszymi postami i z testem :( Telefon ogolnie mi sie nie podoba i jest dla mnie bardzo kobiecy! Dla mojej dziewczyny, ktora tylko dzwoni, czasami napisze jakiegos malego sms to jest idealny; przynajmniej miesci sie w Jej malej torebce :) Dla mnie... nigdy! Bateria!!! Ludzie 2-3 dni to jest stanowczo malo! Pozdrawiam wszystkich wielbicieli! Acha a 82 sprzedalem dolozylem naprawde niewiele i kupilem 62, teraz to przynajmniej jestem zadowolony!!! Flip
    0
  • Users Avatars Mini
    askaa pisze: 2002-02-15 18:56
    Niezły, babski. Ma funkcje jakie ja potrzebuję, ale musze czekać do października na koniec umowy i wtedy ją kupię. Ale jak ją wycofają to nie wiem co zrobię bo na 8310 narazie mnie nie stać (a ona jest dla mnie the best).
    0
  • Users Avatars Mini
    gn pisze: 2002-03-22 16:57
    8210 to psujący się shit
    0
  • Users Avatars Mini
    mały pisze: 2002-04-11 18:38
    zgadzam się z gn Nokia 8210 jest piękna i cudowna na początku ale po pół roku musimy udać sie do serwisu i to wcale nie na gwarancji. Zapłacić ok 60 zł za wymianę jakiś wadliwych gumek pod wyświetlaczem i mamy spokój- na kolejne pół roku. Mam ten telefon i robiłem już tak 3 razy. Podobno wada fabryczna. Nie przeszkadza w dzwonieniu tylko na wyświetlaczu nic nie widać. Pozatym może być ale przesiadam się na Simensa s 35i-jak go jeszcze trafie
    0
  • Users Avatars Mini
    mick pisze: 2002-05-16 13:49
    Mialem chyba z 15 roznych komorek teraz mam 8210. Wiem ze maja wady ale od pol roku nic sie nie dzieje. Jest to jedna z najlepszych słuchawek jakie miałem-
    0
  • Users Avatars Mini
    mcmagik pisze: 2002-05-20 16:04
    TELEFON JEST CAŁKIEM CAŁKIEM :PP
    0
  • Users Avatars Mini
    Elvis pisze: 2002-07-09 02:44
    No spoko:)
    0
  • Users Avatars Mini
    adminek pisze: 2002-09-11 17:00
    wszystko spox, tylko zeby wyświetlacxze tak sie nie psuły...
    0
  • Users Avatars Mini
    nokiamobile pisze: 2003-02-03 13:23
    Jak dla mnie to ten telefon jest za maly!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nokiamobile pisze: 2003-02-03 13:24
    Nawet o wiele za mały!!!!!!!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    nokiamobile pisze: 2003-02-03 13:24
    A funkcyjnie to taki sobie.
    0
  • Users Avatars Mini
    parys pisze: 2003-02-10 22:54
    Ale byly klopoty z wyswietlaczem
    0
  • Users Avatars Mini
    nr124 pisze: 2003-03-08 14:38
    fajny mały super. Nie we wszystkich były kłopoty. Z tego co wiem to tylko w serii z idei.
    0
  • Users Avatars Mini
    debe pisze: 2003-03-11 17:34
    zepsuty wyswietlacz=nowy fon co miesiac:-)
    0
  • Users Avatars Mini
    smokeWEED pisze: 2003-03-11 19:09
    fajniutki telfonik, tylko troche za male mozliwosice, a el w rece lezy wzorowo
    0
  • Users Avatars Mini
    borysj pisze: 2003-03-18 14:00
    bardzo fajny, bardzo maly i wogole nie wiekszych wad, ogolnie 9/10
    0
  • Users Avatars Mini
    Tyski Boss pisze: 2003-05-11 23:39
    kiedys mi sie podobał maly no i nokia ale jak sie dowiedzialem ze nima wap-u to duzo stracił w moich oczach
    0
  • Users Avatars Mini
    kostek-turek pisze: 2003-05-17 20:41
    szkoda ze go sprzedalem ale duzo tracil na wartosci i poszedl do innego
    0
  • Users Avatars Mini
    Tyski Boss pisze: 2003-05-31 19:16
    Spoko telefon ale jedyna wada w moich oczach to to ze niema wap-u
    0
  • Users Avatars Mini
    Kenner pisze: 2003-06-03 01:29
    Tyski: jest jeszcze jdena wada. Jak trafisz na egzemplasz ze zwalonym wyswietlaczem (a taka seria sie pojawila) to dopiero sie zdziwisz :))
    0
  • Users Avatars Mini
    gizmo21 pisze: 2003-06-03 02:07
    taki sobie - uczucia mieszane (:)
    0
  • Users Avatars Mini
    kolczatka2 pisze: 2003-06-15 16:58
    niom fajny jak czerwona obudowaa,lubie czerwien:)
    0
  • Users Avatars Mini
    Robert542 pisze: 2003-07-20 22:06
    super test, a najlepszy fragment to: "waży sporo, sporo poniżej 100 gramów, czyli tyle co nic". Sie usmialem. Ale nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze obudowa w Nokii 3310 trzeszczy. Nieprawda!!!
    0
  • Users Avatars Mini
    punk pisze: 2003-07-21 22:21
    robert:jak ją sobie wymienisz to przez pierwsze pare dni nie skrzypi :P
    0
  • Users Avatars Mini
    Robert542 pisze: 2003-08-31 18:18
    jeszcze raz tu trafilem, punk: moja obudowa wogole nie trzeszczy nie trzeszczala i zanosi sie ze nie bedzie trzeszczec.
    0
  • Users Avatars Mini
    Lutek pisze: 2003-09-27 15:16
    Fajny telefon, tylko strasznie lecą w nim wyświetlacze i bateria...
    0
  • Users Avatars Mini
    qler pisze: 2003-09-27 15:17
    fajny telefon :0
    0
  • Users Avatars Mini
    BBBOS pisze: 2004-07-08 00:36
    Taki seee...
    0
  • Users Avatars Mini
    pudlarz pisze: 2004-08-05 20:21
    bardzo fajny telefon
    0
  • Users Avatars Mini
    jak_zawsze pisze: 2004-11-07 22:27
    fajny, mały i swego czasu elegancki
    0
  • Users Avatars Mini
    szczupak007 pisze: 2005-03-14 20:03
    ehhh.... mój stary fonik. był super wszystkim go polecam;)
    0
  • Users Avatars Mini
    duch(kacper) pisze: 2005-05-24 23:27
    to byla totalna porażka nokii
    0
  • Users Avatars Mini
    Żurek pisze: 2005-12-13 12:29
    Wyświetlacz sypał się nader często i jak grać w snake-a na takich małych klawiszach;)
    0
  • Users Avatars Mini
    Maciek pisze: 2010-11-13 21:30
    Miałem swie takie nokie w swej karierze i z przykrością powiadam wam ze padły w nich wyświetlacze. A szkoda takie fajne komóreczki były. Do tej pory się walają po strychu razem z jakimiś innymi typu 3310, 6150, 8310, 3410, 6510 relikty historii...
    0
  • Users Avatars Mini
    Sławek pisze: 2017-05-25 15:57
    Nokia znów wraca do łask. Ciężko kupić fajy model za 100zł. A jeszcze niedawno była w cenie złomu. Warto znaleźć oryginalny egzemplarz i chwile przyczymać. Będzie wzrastał na wartości.
    0

Rekomendowane:

Akcje partnerskie: